Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς»
  • [02] Τα Εθνικά Θέματα στη Βουλή
  • [03] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ για τη νεολαία
  • [04] Ν.Αθανασάκης για νοσηρό κλίμα.
  • [05] Δημοσκοπήσεις V-PRC και ALCO για "τηλεδίκες"
  • [06] Κριτική Παπαρήγα στην «Ευρωπαϊκή Αριστερά»
  • [07] Στήριξη Γ.Παπανδρέου σε Βαρθολομαίο

  • [01] Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα και ολοκληρώνονται το απόγευμα οι εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιείται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Σε ομιλία του ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, είπε ότι η Αριστερά επανεμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο για να απαντήσει πειστικά και αποτελεσματικά, στις σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στα διακυβεύματα του 21ου αιώνα.

    Εντυπωσιακό ήταν το περιεχόμενο του χαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Αριστερά έχασε τον πόλεμο στην Ευρώπη χωρίς να δώσει μάχη».

    Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θέλοντας να τονίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η Αριστερά «εγκατέλειψε τις μάζες των εργαζομένων, της διανόησης και του πολιτισμού στο έλεος της πολιτικής των πολιτικών της αντιπάλων, πιστεύοντας ότι με τις καταγγελίες και τα αναθέματα θα σταματήσει τον τροχό της ιστορίας. Ουσιαστικά βγήκε έξω από τη ζωή, πιστεύοντας ότι με την παθητική της στάση θα σταματήσει τη ζωή».

    Ο Μ. Θεοδωράκης είπε ότι το έργο του συνεδρίου είναι πολύ δύσκολο σημειώνοντας ότι «θα πετύχει αυτός που η ανάλυσή του θα συλλάβει την πεμπτουσία του σύγχρονου κόσμου, που ήδη τρέχει με ηλεκτρονικούς ρυθμούς, ώστε να προτείνει στους λαούς της Ευρώπης λύσεις αφ΄ ενός ρεαλιστικές και αφ΄ ετέρου αναγεννητικές, που θα τους εκφράζουν, θα τους εμπνέουν και θα τους κινητοποιούν».

    Στην εισαγωνική του ομιλία ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φάουστο Μπερτινότι είπε ότι υπάρχει μια ιστορική ανάγκη η οποία γίνεται όλο και περισσότερο φανερή: η ανάγκη να οικοδομηθεί μια εναλλακτική κοινωνία. Τα κινήματα, πρόσθεσε, το έχουν αντιληφθεί αυτό πολύ έντονα και το έχουν εκφράσει με το σύνθημα: «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

    Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Μπερτινότι προκύπτει μια νέα ιστορική ανάγκη για μια εναλλακτική κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια καλείται να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο η Ευρώπη. Όχι η σημερινή Ευρώπη, αλλά μια άλλη με διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπερτινότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν μπορεί να αναμένει να ζει απλώς ως η κριτική έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας. Μπορεί, είπε να παρέμβει σε αυτή την πολιτική πραγματικότητα, αλλά μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μόνο αν έχει το δικό του αυτόνομο πολιτικό σχέδιο, βασισμένο σε μια πολιτική κουλτούρα μιας καινούργιας κριτικής απέναντι στο σημερινό καπιταλισμό.

    [02] Τα Εθνικά Θέματα στη Βουλή

    Τα εθνικά μας θέματα και γενικότερα όλα τα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, θα συζητηθούν αύριο το απόγευμα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή,που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη της ΝΔ έχουν προκαλέσει οι θέσεις που διατύπωσε ο βουλευτής Κερκύρας του κόμματος Νίκος Γεωργιάδης, σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με την ονομασία Μακεδονία, έχει κληθεί αύριο σε απολογία από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ κ. Απόστολος Σταύρου.

    [03] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ για τη νεολαία

    Την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης των γραμμών του KΚΕ και των οργάνων του με νέο αίμα από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε η γγ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με θέμα «Η δράση του κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας», η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Παπαρήγα το ΚΚΕ πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του σε τρία ζητήματα.

    1. Στην καθοδηγητική δουλειά, ώστε να μπουν στο κέντρο της προσοχής τα προβλήματα και ο αγώνας της νεολαίας, η βοήθεια προς την KNE.

    2. Στην πολύμορφη ιδεολογική και πολιτική δράση στη νεολαία.

    3. Στα νέα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα οποία επιβάλλουν προσαρμογές της δράσης μας στο γενικότερο μαζικό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας.

    Oι προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί το ΚΚΕ στην προσπάθεια που αρχίζει με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, είναι, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα

    «η συστηματική ιδεολογική δραστηριότητα για, τη διάδοση της κοσμοθεωρίας μας, του Προγράμματος του Κόμματος, των αξιών του εργατικού κινήματος και την υπεράσπιση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», ενώ σημείωσε ακόμη ότι «οφείλουμε μέσα στο Kόμμα, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες και στην KNE να καλλιεργήσουμε τη δίψα για πολιτική μόρφωση, για πολιτιστική ανάπτυξη», κάτι που, όπως είπε, «θα βελτιώσει γενικότερα την εσωκομματική ζωή».

    [04] Ν.Αθανασάκης για νοσηρό κλίμα.

    Νοσηρό κλίμα δημιουργείται από τις πρακτικές της κυβέρνησης, των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών και δευτερογενώς από τα ΜΜΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ «105,8», στην οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού για το νοσηρό κλίμα.

    Ο κ. Αθανασάκης συνέδεσε το κλίμα αυτό με τις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών για να προσθέσει πως «σε ότι αφορά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, όταν τις δείτε εσείς να μας τις πείτε για να τις σχολιάσουμε».

    Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα θέματα αυτά πρέπει να μονοπωλούν την πολιτική ατζέντα, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα εσωτερικά και εξωτερικά τα οποία πράγματι θα έπρεπε να απασχολούν όλους μας περισσότερο και τα μέσα ενημέρωσης βεβαίως», σημειώνοντας όμως ότι «άλλο είναι αυτό και άλλο είναι να βάλουμε απέναντι τα μέσα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ζορίζεται». Ο κ. Αθανασάκης υποστήριξε την θέσπιση κανόνων στην πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης εκτιμώντας όμως ότι «η ΝΔ αυτό που θέλει είναι κανόνες a la carte, κανόνες κατά περίπτωση».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην παραίτηση Μαντούβαλου ο κ. Αθανασάκης είπε ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί από τα ΜΜΕ, το ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση δύο νομοσχεδίων «προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα και βγαίνει στο περιστύλιο της Βουλής ένα επιφανές δικό της στέλεχος της όπως ήταν έως προχθές ο κ. Μαντούβαλος και δηλώνει σε όλους τους τόνους την παραίτηση του με βαρύτατες κατηγορίες για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, οι οποίοι θεωρεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, ότι του δημιούργησαν το πρόβλημα και το δημιουργούν το πρόβλημα».

    [05] Δημοσκοπήσεις V-PRC και ALCO για "τηλεδίκες"

    Μπορεί οι κάτοικοι αυτής της χώρας να περνούν πολλές ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εγκρίνουν ο,τι προβάλλεται. Απόδειξη, τα συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπηση της εταιρείας V-PRC που δημοσιεύει σήμερα η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τη δημοσιογραφία και τα "έκτακτα τηλεδικεία".

    Σε ποσοστό 71% οι Ελληνες θεωρούν οτι οι λεγόμενες ενημερωτικές εκπομπές και κάποια δελτία ειδήσεων της TV τείνουν στη δημιουργία εντυπώσεων χάριν της τηλεθέασης παρά στην αντικειμενική ενημέρωση (13%). "Παραβιάζει συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματα" υποστηρίζει ποσοστό 44% ο τρόπος άσκησης της δημοσιογραφίας. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (74%) θεωρεί οτι η ιδιωτική τηλεόραση εξυπηρετεί κυρίως τα "επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των καναλιών".

    Δημοσκόπηση ALCO

    Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO που δημοσιεύει η εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα της Κυριακής" η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (80%) θέλει να βγαίνουν όλα στη φόρα, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται υπερβολές.

    Την αποκάλυψη των σκανδάλων ζητεί το 80,3% των οπαδών της ΝΔ, ενώ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ δίνουν την ίδια απάντηση σε ποσοστό 79,3%.

    Τέλος, το 62,7% θεωρεί οτι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν κινούνται κατά της διαφθοράς, ενώ το 52,9% χαρακτηρίζει λανθασμένους τους χειρισμούς.

    [06] Κριτική Παπαρήγα στην «Ευρωπαϊκή Αριστερά»

    Με έντονη κριτική στο Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς αλλά και εκτενή αναφορά στον εορτασμό των εθνικών επετείων η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα έκλεισε τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, που είχε ως θέμα την νεολαία. Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι ο κορμός και βάση του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς είναι ο οπορτουνισμός και πρόσθεσε: «Δεν είναι σοσιαλδημοκρατικός ρεφορμισμός. Είναι οι δυνάμεις που βγήκαν από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος κι απαρνήθηκαν την επιστημονική θεωρία του σοσιαλισμού. Επομένως δεν μπορείς να τους κρίνεις με τον ίδιο τρόπο όπως δυνάμεις που θα αποσπαστούν από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, λαϊκές εργατικές και θα κουβαλάνε μαζί τους μικροαστικές απόψεις. Είναι διαφορετικής ποιότητας προβλήματα. Γιβ αυτό και το ιδεολογικό μέτωπο κατά του οπορτουνισμού και των μασκαρεμένων 'επαναστατικών' συνθημάτων πρέπει να ενταθεί. Αλλιώς το μέτωπο προς την αστική ιδεολογία, που είναι ο κύριος αντίπαλος, θα είναι αδύναμο».

    Η κ. Παπαρήγα υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ενίσχυσης της ΚΝΕ και την ηλικιακή ανανέωση των οργάνων του κόμματος είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν «και πολλές μαζικές στρατολογίες στην ΚΝΕ και καλύτερες δυνατότητες αφομοίωσής τους». Η γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα λύσουμε το ζήτημα της αφομοίωσης 'στενεύοντας' τις στρατολογίες, κλείνοντας την πόρτα στην απαίτηση για μαζικές στρατολογίες στην ΚΝΕ, ούτε όμως και οι μαζικές στρατολογίες στην ΚΝΕ θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις από μόνες τους ισχυροποίησής της».

    Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο θέμα των παρελάσεων και των απόψεων που διατυπώνονται υπέρ της κατάργησής τους σημειώνοντας ότι «οι οπορτουνιστές πάλι έδωσαν τα ρέστα τους για το αν πρέπει να γίνονται παρελάσεις ή όχι στις εθνικές εορτές, δηλαδή αν πρέπει να γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου ή όχι. Ειπώθηκε μάλιστα ότι δεν πρέπει να γιορτάζουμε τότε, γιατί το κίνημα ηττήθηκε στην Ελλάδα. Και να μην γιορτάζουμε το 1821 αφού ηττήθηκε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και ήρθαν οι ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα. Έφτασαν να λένε ακόμα ότι η νεολαία δεν χρειάζεται ήρωες σήμερα. Χρειάζεται όμως προσωπικότητες αστικές, αυτό δεν το είπαν αλλά (?) Θέλουν να καταργήσουν εκδηλώσεις που δείχνουν τη λαϊκή παρέμβαση και εξέγερση. Εμείς θα τις τιμάμε ανεξάρτητα από το πώς εξελίχτηκε ένας αγώνας», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [07] Στήριξη Γ.Παπανδρέου σε Βαρθολομαίο

    Με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικοινώνησε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχε συναντηθεί προ δεκαημέρου, περίπου, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του Πατριαρχείου.

    Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος σε προσκυνητές από την Ελλάδα, είπε ότι οι εκδηλώσεις των Τούρκων εθνικιστών εναντίον του Πατριαρχείου στόχο έχουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    «Στόχος τους δεν είναι μόνον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και οι Μειονότητες, όπως, ίσως, δίδεται η εντύπωσις εκ πρώτης όψεως. Στόχος είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Τουρκίας. Στόχος είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος δυναμικά θέλει να φέρει την χώρα εις τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως»

    «Μαζί με την ευχάριστον έναρξιν των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αναβιώνει σε ορισμένους κύκλους εδώ ο εθνικισμός και ο φανατισμός, που είναι κάτι το τελείως αταίριαστο και ασυμβίβαστο με τον δρόμο που ξεκίνησε η χώρα μας προς τας Βρυξέλλας», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του ότι «στο τέλος θα έλθει η αισία στιγμή και ημέρα, κατά την οποίαν και η χώρα αυτή θα ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαϊκών πολιτισμένων λαών, που θα είναι για την ευημερίαν του λαού της Τουρκίας και θα σημάνει την επίλυσιν όλων των εκκρεμών και χρονιζόντων προβλημάτων της Ομογενείας μας, η οποία συρρικνώθηκε».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στους Τούρκους εθνικιστές και χθες, υποδεχόμενος στο Φανάρι τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητον, τον ομάρχη Φλωρίνης Ιωάννη Στρατάκη και τους Δημάρχους του Νομού, ως επικεφαλής προσκυνητών από την Φλώρινα.

    «Εχουμε τόσο βαθειές ρίζες, που κανείς δε μπορεί να τις ξερριζώσει και να ταρακουνήσει αυτόν τον θεσμό, αυτό το ίδρυμα», είπε ο πατριάρχης.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος αναφερόμενος στις εκδηλώσεις των Τούρκων εθνικιστών εναντίον του Πατριαρχείου είπε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν πρέπει να μας στεναχωρούν και δεν πρέπει να μας οδηγούν σε απογοήτευση και απόγνωση.

    «Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εκεί, εδώ και 17 αιώνες. Επομένως, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει από την ιστορική του καθέδρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και αυτό είναι μια αλήθεια που επιβεβαιώνουν οι καιροί και η ιστορία. Είμαστε στο πλευρό του Πατριάρχη και υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και την αλήθεια», πρόσθεσε ο κ. Χριστόδουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 October 2005 - 7:42:22 UTC