Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Παπανδρέου με Άραβες Πρέσβεις
  • [02] Επίσκεψη Αλαβάνου στην καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος"
  • [03] «Κίνδυνος να χαθούν πόροι από το Δ' ΚΠΣ»

  • [01] Ο Παπανδρέου με Άραβες Πρέσβεις

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, ήταν ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Κόκκου «Εκπαίδευση Ενηλίκων: Ανιχνεύοντας το πεδίο», που έγινε το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου.

    Το απόγευμα θα μιλήσει στο Πολιτικό Μνημόσυνο, που οργανώνεται στη μνήμη της Μαριαλένας Κόναλη-Κόντου, ενώ το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τους Πρέσβεις των Αραβικών Χωρών.

    Το Κτηματολόγιο και τα δημόσια έργα ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν, χθες, εκτενώς στο συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Εισηγητής και στα δύο θέματα ήταν ο αρμόδιος αναπληρωτής συντονιστής Κώστας Σπηλιόπουλος.

    Αναφορικά με το Κτηματολόγιο εκτιμήθηκε ότι ο κ. Σουφλιάς ακολουθεί απολύτως το θεσμικό πλαίσιο, το σχεδιασμό και τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Η μεγάλη συζήτηση έγινε για τα δημόσια έργα για τα οποία ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για την ποιότητα των έργων και την αποτελεσματικότητα στην κατασκευή τους, αλλά και, όπως τόνισε, θα επισημαίνει τα όποια λάθη γίνονται. Και ζήτησε από τον κ. Σπηλιόπουλο να αρχίσει να προετοιμάζει πρόταση για το ποιό σύστημα θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάθεση των δημοσίων έργων όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε ότι τα δημόσια έργα βρίσκονται σήμερα στο "κόκκινο" λόγω των μεγάλων εκπτώσεων των εταιριών, αλλά και των προσφυγών που γίνονται, με αποτέλεσμα πάρα πολλά έργα να μην προχωρούν.

    Στη συζήτηση έγινε λόγος για ύπαρξη φαινομένων αδιαφάνειας στην ανάθεση των δημοσίων έργων καθώς και για "γαλάζιο εργολάβο" (εννοούσαν τον κ. Εμφιετζόγλου), ο οποίος μπήκε σε ορισμένα έργα "από το παράθυρο", όπως ειπώθηκε, όπως για το έργο του Μαλιακού και της παράκαμψης Αγρινίου. Στις σημαντικές αδυναμίες της μεθόδου Σουφλιά καταλογίζεται ότι οι εταιρίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυητική επιστολή τραπεζών και έτσι καταφεύγουν σε συμπράξεις, όπως έγινε στο έργο της επέκτασης διαδρόμου στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπου η ανάδοχος εταιρία "Αθηνά" κατέφυγε σε σύμπραξη με τον "Ακτορα" προκειμένου να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή της τράπεζας.

    Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ

    Ανακρίβειες διαστρέβλωση και λαϊκισμό χαρακτηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ όσα έγιναν γνωστά ως διαρροές από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα δημόσια έργα. Σε ανακοίνωσή του υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Έχουμε απαντήσει επανειλημμένως σε ανακρίβειες που ανακοίνωσε επισήμως το ΠΑΣΟΚ, σήμερα αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε και σε ανακρίβειες που βγήκαν στα ΜΜΕ με «διαρροές». Γιατί είναι πέρα για πέρα ανακριβές ότι «τα δημόσια έργα είναι στο κόκκινο λόγω εκπτώσεων και προσφυγών».

    [02] Επίσκεψη Αλαβάνου στην καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος"

    Να υπάρξει κλαδική πολιτική καπνού από την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος σε δήλωσή του στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» την οποία επισκέφθηκε σήμερα και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του εργοστασίου.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ειδικότερα για τον «Παπαστράτο» «χρειάζεται να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων και επίσης να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, με βάση τη σύμβαση που έχουν κάνει».

    [03] «Κίνδυνος να χαθούν πόροι από το Δ' ΚΠΣ»

    Τον κίνδυνο να χαθούν πόροι και από το 4-ο Κοινοτικό Πλαίσιος Στήριξης επισήμανε ο εκπρόσωπος Τυπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, καθώς, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προχωρεί σε σχετικές διαδικασίες με πολύ αργό ρυθμό.

    Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση της αρμοδίας επιτρόπου κας Χούμπνερ, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι είναι πολύ αργά να δημιουργηθούν τώρα οι μεγάλες περιφέρειες που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να διααχειριστούν τα κονδύλια του 4ου ΚΠΣ.

    Ο κ. Αθανασάκης υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει πριν από έναν χρόνο τη δημιουργία μεγάλων περιφερειών, αλλά τότε, όπως ανέφερε, είχε λοιδωρηθεί από τον κ. Παυλόπουλο ο οποίος είχε μιλήσει για ερασιτεχνικές κατασκευές.

    Απάντηση Αθανασάκη στις δηλώσεις Ρουσόπουλου, Παυλόπουλου, Σιούφα για διαφάνεια

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε έντονα τις δηλώσεις των κκ Ρουσόπουλου, Παυλόπουλου και Σιούφα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της στον τομέα της διαφάνειας και της διαφθοράς, κερδίζοντας δύο θέσεις έναντι του προηγούμενου χρόνου.

    Ο κ.Αθανασάκης τόνισε ότι η χώρα δεν βελτίωσε καθόλου τη θέση της και πρόσθεσε πως η μισή αλήθεια (σσ των υπουργών) είναι ολόκληρο ψέμα. Εδωσε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει βρεθεί και στην 35η θέση, έναντι της 47ης που βρίσκεται το 2005.

    Εξέφρασε επίσης την απορία του πως οι υπουργοί θεωρούν ότι μπορούν να πουν και να ισχυριστούν κάτι το οποίο θα θεωρηθεί ως δεδομένο και αλήθεια. Αντίθετα, πρόσθεσε, καταρχήν θεωρείται ψέμα, το οποίο στη συνέχεια ερευνάται.

    Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ είναι δέσμια του τρόπου τον οποίο χειρίστηκε ως αντιπολίτευση στα θέματα της διαφθοράς και την κατηγόρησε ότι κωφεύει στις προτάσεις της αντιπολίτευσης καθώς και ότι επαναλαμβάνει τον χειρότερο εαυτό της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 October 2005 - 9:05:19 UTC