Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα»
  • [02] Μεγάλη γαλλική επένδυση στην Ελλάδα
  • [03] Σεισμός 6 ρίχτερ στη Ζάκυνθο
  • [04] Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη
  • [05] Συναίνεση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [06] Μπασιάκος: «Η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα»
  • [07] Κτηματολόγιο και δημόσια έργα στην KO του ΠΑΣΟΚ

  • [01] «Η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα»

    Η Ελλάδα προστέθηκε από χθες στις χώρες με κρούσματα γρίπης των πτηνών. Στις ελληνικές υγειονομικές αρχές και στην ΕΕ σήμανε συναγερμός όταν εντοπίσθηκε ο ιός Η5 της γρίπης των πουλερικών σε οικόσιτη γαλοπούλα στις Οινούσσες. Το σχετικό δείγμα είχε ληφθεί στις 13 Οκτωβρίου. Διατάχθηκαν επανέλεγχοι και νέα επιζωοτολογική διερεύνηση.

    Στο μεταξύ, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα περιφέρειας βορείου Αιγαίου κ. Στέργιου Τσίφτη μετέβησαν από τη Χίο έξι αστυνομικοί για την περιφρούρηση του χώρου της εκτροφής -για προληπτικούς λόγους προστασίας.

    Ο χώρος της εκτροφής δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο περιφραγμένο κοτέτσι, περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από το χωριό, σε μια ακατοίκητη περιοχή, που ονομάζεται από τους ντόπιους Καλαμιές. Εκεί, για λόγους προληπτικούς, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η απολύμανση από τον ειδικό του νοσοκομείου Χίου.

    Στο ιατρείο των Οινουσών, μετέβησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες της μολυσμένης γαλοπούλας, η Μαρία και ο Δημήτρης Κομνηνάρης, μαζί με το γιό τους Περικλή και τη νύφη τους Τασούλα. Εκεί τους περίμεναν δύο γιατροί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμόξεων και δύο γιατροί του νοσοκομείου της Χίου μαζί με την τοπική γιατρό. Και οι τέσσερις εξετάσθηκαν το μεσημέρι από τους ειδικούς, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

    Η Μαρία Κομνηνάρη, ωστόσο, είναι της γνώμης ότι κακώς ο άνδρας της έδωσε τόση σημασία στο γεγονός, καθώς η αρρώστεια και ο θάνατος των πτηνών, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, είναι σύνηθες φαινόμενο για όλους τους κατοίκους του μικρού νησιού - 600 με 650 άτομα - και για τα πτηνά που εκτρέφουν στα σπίτια ή τα κοτέτσια που διατηρούν σε αγροτικές εκτάσεις έξω από το χωριό.

    Το ζευγάρι των αγροτών που εξέτρεφαν τις γαλοπούλες είχε υποβληθεί σε προληπτικό εμβολιασμό κατά της κοινής γρίπης. Οι τρείς γιατροί είχαν φροντίσει εδώ και αρκετό καιρό να εμβολιάσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς πρόκειται για υπερήλικες.

    Η σημερινή μέρα στη Χίο ξεκίνησε με σύσκεψη νωρίς το πρωί στη Νομαρχία. Με τις πρώτες πρωινές πτήσεις έφθασαν στο νησί οι δυο ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων κ. Στέφανος Μπονόβας και Αθηνά Σπηλιώτη καθώς επίσης και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης η οποίοι συναντήθηκαν για να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης με όλους τους τοπικούς παράγοντες.

    Στο ειδικό κλιμάκιο που μετέβει στις Οινούσσες περιλαμβάνονται εκτός από τους παραπάνω και το Νομάρχη Πολύδωρο Λαμπρινούδη, δύο γιατροί από το νοσοκομείο της Χίου, ο πνευμονολόγος Σπύρος Γανιάρης και ο παθολόγος Άρης Δαμαλάς και οι προϊστάμενοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας κκ Ιωάννης Καρύδας και Χρήστος Σιδεράκης.

    Το κλιμάκιο των ειδικών θα συναντηθεί με το δήμαρχο των Οινουσσών κ. Αγγελάκο για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, αλλά και κάποια μέτρα, ενδεχομένως, για την καθοδήγηση των πολιτών.

    Η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα σύμφωνα με το σχέδιο Επείγουσας Επιβολής Μέτρων και την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχων Ειδικών Λοιμώξεων Αγγελος Χατζάκης, όσοι ήρθαν σε επαφή με τις γαλοπούλες θα μείνουν για τουλάχιστον επτά ημέρες υπό παρακολούθηση. Θα εξεταστούν κλινικά και θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο. Ο κ.Χατζάκης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα της επικίνδυνης γρίπης τύπου H5N1. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται ή όχι για τον τύπο H5, θα πρέπει να υπάρξει επίσημη διασταύρωση και δεύτερων δειγμάτων.

    Στο μεταξύ, το πρωί, δέκα νεκρά περιστέρια εντοπίστηκαν απο διερχόμενους στην οδό Μανουτίου 10 στους Αμπελοκήπους. Ειδοποιήθηκε η Νομαρχία Αθηνών και κτηνίατροι έσπευσαν στην περιοχή για να παραλάβουν τα νεκρά περιστέρια. Θα ακολουθήσουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν συμβαίνει κάτι ύποπτο ή αν ο θάνατος τους είναι άσχετος με τη γρίπη των πτηνών.

    Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα και στην Κάλυμνο από το γεγονός ότι βρέθηκαν ψόφιες εκατό περίπου κότες και κοτόπουλα σε περιοχή του νησιού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική υπηρεσία της νομαρχίας Δωδεκανήσου και από τον έλεγχο που διενέργησαν οι κτηνίατροι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα κοτόπουλα είχαν προσβληθεί από την γρίπη των πουλερικών. Δείγματα όμως στάλθηκάν στην Αθήνα για τους περαιτέρω εξειδικευμένους ελέγχους.

    Εκτός από το περιστατικό της Καλύμνου χθες και σήμερα και σε περιοχές της Ρόδου βρέθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, νεκρά περιστέρια, γεράκια και γαλοπούλες που με ευθύνη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας στάλθηκαν για έλεγχο αν και από τις πρώτες εκτιμήσεις και τον μακροσκοπικό έλεγχο δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και θεωρούνται συνήθη περιστατικά.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο νομός Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος της νόσου των πουλερικών στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης όπου ζουν πολλά οικόσιτα και ελεύθερα πτηνά αλλά και διέρχονται αποδημητικά πουλιά.

    Σε σύσκεψη που έγινε στο επαρχείο Λαγκαδά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού ενημέρωσαν για το θέμα τους δημάρχους, τους κυνηγούς, τις αστυνομικές αρχές, παρουσία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Σύμφωνα με τον έπαρχο Σάββα Αναστασιάδη, η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από το χθεσινό κρούσμα στις Οινούσσες και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    Νέες παραγγελίες αντιγριπικών εμβολίων και του αντιϊκού φαρμάκου "Ταμιφλού"

    Σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης επαίνεσε την στάση των γιατρών και απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην περιοχή όπου καταγράφηκε το ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλα, τόνισε ότι ακόμη και θάλαμος απομόνωσης υπάρχει στο νοσοκομείο της Χίου σε ετοιμότητα.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 100.000 εμβόλια απο την εταιρία Γερολυμάτος, 90.000 απο την "Γκλάξο" και 50.000 απο την εταιρία Γιαννακόπουλου. Επίσης, 40.000 αντιγριπικά εμβόλια έχει παραγγείλει με δική του πρωτοβουλία το ΙΚΑ. Απο το σύνολο αυτό των εμβολίων, στα οποία θα προστεθούν και 25.000 απο το Ινστιτούτο Παστέρ τα μισά θα διατεθούν στην αγορά και τα υπόλοιπα θα δεσμευτούν απο το υπουργείο Υγείας ώστε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 200.000 κουτιά του αντιϊκού φαρμάκου "Ταμιφλού" απο την παρασκευάστρια εταιρία Roche, η μεγαλύτερη ποσότητα των οποίων θα είναι στη χώρα μας Απρίλιο με Μάιο.

    Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι μέχρι τότε είναι απίθανο έως αδύνατο να έχουμε κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο.

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να συντονίσει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες τις προσπάθειες για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών σε Βαλκανικές χώρες σε μία συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για το θέμα στις 15 και 19 Νοεμβρίου.

    Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    To Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών, που συνεδρίαζε σήμερα εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα και είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε οποιοδήποτε επόμενο στάδιο, εφόσον αυτό χρειαστεί. Οι δράσεις αυτές, τόνισε ο υπουργός θα γίνουν κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΕΕ, αλλά και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας Μ. Κυπριανού. Οι δύο βασικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο Ε. Μπασιάκος, είναι η στήριξη των πτηνοτρόφων και η προστασία της κατανάλωσης.

    Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο ότι τα δείγματα απομόνωσης του ιού θα είναι έτοιμα μετά από επτά ημέρες και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

    Ο Ε. Μπασιάκος υπενθύμισε πως ήδη έχει απαγορευτεί η διακίνηση των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που υιοθετήθηκαν χτες.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε κατά την έκτακτη αυτή υπουργική σύνοδο, οι 25 ΥΠΕΞ "αναγνωρίζουν ότι η γρίπη των πτηνών και η πανδημία γρίπης συνιστούν παγκόσμια απειλή και απευθύνουν έκκληση για μία συντονισμένη αντίδραση διεθνώς".

    Νωρίτερα ο αρμόδιος επί θεμάτων Υγείας επίτροπος Μάρκος Κυπριανού είχε τονίσει ότι η εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν αυξάνει τον κίνδυνο πανδημίας γρίπης μεταξύ των ανθρώπων. Υπογράμμισε πάντως και εκείνος την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει "σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αναχαίτισης του ιού".

    Μέτρα σε όλο τον κόσμο

    Πιθανό νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στη Ρουμανία, σε έναν κύκνο στο δέλτα του Δούναβη, ανακοίνωσε ο ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Γκεόργκε Φλουτούρ.

    Στην Τουρκία, ο Δανός Ερικ Στουτεγκάαρντ του Γραφείου τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών (ΤΑΙΕΧ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επισκέπτεται μαζί με το βέλγο συνάδελφό του Φιλίπ Ουντάρ την περιοχή στην οποία εντοπίσθηκε ο ιός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές προκειμένου να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Στη Ρωσία, στην περιοχή Τούλα που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 240 νεκρά κοτόπουλα, πάπιες και χήνες, ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρμόδιες αρχές. Εχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις.

    Στην Ολλανδία, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όσοι πολίτες διατηρούν έστω και λίγα οικόσιτα πτηνά, κοτόπουλα ή γαλοπούλες, θα πρέπει να τα εμβολιάσουν κατά της γρίπης των πτηνών, ενώ ήδη ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η άδεια να ξεκινήσει μαζικός εμβολιασμός των πτηνών στη χώρα.

    H Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει ολόκληρο τον αυστραλιανό πληθυσμό με ειδικό αντιγριπικό εμβόλιο για να τον προστατεύσει από ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης των πουλερικών.

    Η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche την άδεια να παρασκευάσει το φάρμακο Tamiflu το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης των πτηνών.

    Τέλος η φαρμακοβιομηχανία Roche παραασκευάστρια εταιρία του Tamiflu σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στη Βασιλεία, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις πιθανότητες αύξησης της παραγωγής, μεταξύ αυτών τη χορήγηση ειδικής άδειας σε κυβερνήσεις και εταιρίες για την παρασκευή του φαρμάκου σε περίπτωση πανδημίας.

    [02] Μεγάλη γαλλική επένδυση στην Ελλάδα

    Την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ ξεκινά στην Ελλάδα η γαλλική εταιρία Electricite de France (EDF), κολοσσός της παγκόσμιας ενέργειας και το αντίστοιχο της ΔΕΗ στη Γαλλία. Η πρώτη μονάδα αιολικής ενέργειας της EDF, ισχύος 36 MW, από το σύνολο των επενδυτικών προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα αναπτύξει σε διάστημα τριετίας, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή στη θέση Μαλαβριά της Κοινότητας Διδύμων του Δήμου Κρανιδίου Αργολίδας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Σε δηλώσεις του για την είσοδο του Ομίλου EDF στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) Γιάννης Αναστασόπουλος δήλωσε ότι "η υλοποίηση της επένδυσης από μία εταιρία με διεθνή εμβέλεια στον τομέα της ενέργειας αποτυπώνει αφενός την θεαματική αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, αφετέρου την αποδοχή της στρατηγικής μας να επιλεγούν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας οι οποίοι συγκεντρώνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα". Οπως ανέφερε, "η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί την απαρχή μίας αλυσίδας προγραμμάτων που θα αναδιατάξουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη, τους καταναλωτές, την ανταγωνιστικότητα και γενικότερα στην ελληνική οικονομία που αλλάζει ταχύτητα".

    Η EDF Energies Nouvelles (ΕΕΝ), εταιρία του Ομίλου EDF, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ίδρυσε τον Ιούλιο του 2005 στην Ελλάδα την εταιρία EEN Hellas A.E. Το 75% των εγκαταστημένων μονάδων παραγωγής της ΕΕΝ βρίσκεται σε χώρες εκτός Γαλλίας, καθώς η εταιρία από το 2003 έχει εστιάσει σε χώρες όπου υπάρχουν σταθερές βάσεις και ενθαρρυντικές συνθήκες ανάπτυξης. Σκοπός της εταιρίας, που δραστηριοποιείται δυναμικά και σε άλλες μορφές ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών (βιομάζα, υδροηλεκτρική, ηλιακή) είναι η ανάπτυξη, χρηματοδότηση, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.

    Στόχος της εταιρίας για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 500 MW σε διάστημα τριετίας, επενδύοντας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρία, εκτός της Γαλλίας, δραστηριοποιείται ήδη στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία , το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Το 2004 η μητρική της ΕΕΝ, η Electricite de France (EDF), πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 46,9 δισεκατομμύρια ευρώ και κέρδη 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας 167.310 υπαλλήλους και έχοντας 42,1 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.

    Συνθήκη για την Κοινότητα Ενέργειας

    Στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η υπογραφή της Συνθήκης για την Κοινότητα Ενέργειας, με την οποία ενισχύεται η διασυνοριακή συνεργασία της ΕΕ με οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε θέματα ενέργειας.

    Με τη Συνθήκη για την Κοινότητα Ενέργειας, στην οποία μετέχουν η ΕΕ, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, επεκτείνεται σταδιακά η εσωτερική αγορά ενέργειας προς τη βαλκανική χερσόνησο. Μέχρι τα τέλη του 2005 αναμένεται η υπογραφή της Συνθήκης και από την Τουρκία.

    Όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέλμουτ Σμίτ Φον Σίντοου, με βάση τη Συνθήκη προβλέπεται ειδικότερα ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για τη βιομηχανία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις ενδιαφερόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι το 2008, ενώ σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015. Υπενθυμίζεται ότι για τους «25» η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2007.

    Η Συνθήκη περιορίζεται προς το παρόν σε ζητήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ για το μέλλον προβλέπεται ακόμη η συνεργασία σε θέματα προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου αλλά και σε άλλους τομείς, όπως τις τηλεπικοινωνίες και τις αεροπορικές μεταφορές

    [03] Σεισμός 6 ρίχτερ στη Ζάκυνθο

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου στις 6:26 το απόγευμα.

    Εκτός από τη Ζάκυνθο, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κεφαλονιά, την Ηλεία, την Αχαΐα την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και την Αιτωλοακαρνανία.

    Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές στη Ζάκυνθο, όπου απεκόπη και τμήμα του κόκκινου βράχου.

    [04] Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη

    Η δημιουργία πέντε αναπτυξιακών περιφερειών και το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη δημιουργία πέντε μεγάλων αναπτυξιακών περιφερειών, σημειώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, καθώς αφορά και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν θίγεται η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε των διοικητικών περιφερειών, ενώ σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμιά προετοιμασία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για το Δ' ΚΠΣ.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στη σύνδεση με τις διαδικασίες της Λισαβόνας, τη σύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, στην ψηφιακή ανάπτυξη και σε θέματα περιβάλλοντος.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και σημείωσε ότι σε ενάμιση χρόνο (μέχρι το τέλος του έτους) θα έχουν γίνει τόσες εντάξεις έργων όσες έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι με την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος, το κράτος θα γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη και η οικονομία πιο ανταγωνιστική.

    Μετά την ολοκλήρωση των εντάξεων έργων στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το βάρος θα δοθεί στην υλοποίησή του, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα ψηφιακό άλμα γιατί είχε μείνει πίσω.

    Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση σε αυτό το ζήτημα, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που έχει το μεσημέρι με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ συζητά συχνά για θέματα οικονομίας τα οποία τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

    Σε ό,τι αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τη γρίπη των πτηνών, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι βασικά πρόκειται για ζήτημα που αφορά πρωτίστως τη δημόσια υγεία και πρόσθεσε ότι οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρές.

    [05] Συναίνεση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Σε πνεύμα που συνάδει με τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε διάστημα 15 ημερών, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΣΥΝ.

    Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επετεύχθη υπό όρους που διασφαλίζουν πλήρως τις θέσεις και τις επιδιώξεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

    Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη πρόταση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και «αντιμετωπίζει το θέμα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα».

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε λόγο για «απόλυτα συναινετικό» κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση και τόνισε ότι «επικροτήθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης» τόσο στο Σκοπιανό όσο και στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. «Όλοι αυτοί οι χειρισμοί ήταν επιτυχείς, σε αντίθεση με τις φωνές κριτικής που ακούγονται συχνά και οι οποίες είναι άδικες και επικίνδυνες. Άλλωστε η σημερινή πολιτική αποτελεί σε πολλά σημεία προέκταση της προηγούμενης πολιτικής και η κριτική για την εξωτερική πολιτική γίνεται συχνά για εσωτερική κατανάλωση». Σχετικώς με το θέμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή όχι της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ενδεχόμενο προβολής βέτο από την Ελλάδα, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με προοπτική και γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τώρα αλλά και στο μέλλον».

    H αντιπολίτευση

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας μίλησε για έλλειψη διορατικότητας, τόλμης, αποφασιστικότητας, σχεδίου και στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πολιτική επιλογή η προσπάθεια συναίνεσης, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν μιλούμε για λευκή επιταγή ή για συναίνεση στην συγκάλυψη ευθυνών για τους επιμέρους χειρισμούς». Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και το βέτο, δήλωσε ότι «όταν τα θέματα που αφορούν το απώτερο μέλλον συζητούνται στον παρόντα χρόνο πρόκειται για ανευθυνότητα». Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε πάντως την θέση υπέρ της ενίσχυσης της προσπάθειας των χωρών των Βαλκανίων να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ σε ό,τι αφορά την ονομασία της πΓΔΜ τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί «κοινά αποδεκτή λύση για ενιαία ονομασία, με σεβασμό στα πολιτιστικά, ιστορικά και πολιτικά στοιχεία της περιοχής» και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού διεθνών συμμαχιών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

    Από την πλευρά του Συνασπισμού ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και προσβλητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς (σσ. «ότι θα ήταν ντροπή για την Ελλάδα να προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς») και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Μπερνς θέλει να γίνει βαλκανιάρχης, δεν μπορεί να το κάνει στην πλάτη της Ελλάδας» ενώ καταδίκασε τις «παρεμβάσεις του μεταθετού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας».

    Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού επεσήμανε την ανάγκη «να μην υποτροπιάσει η χώρα στο τραγικό σύμπτωμα του παρελθόντος, όπου τα εξωτερικά θέματα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην κομματική αντιπαράθεση και μάλιστα σε μια εποχή προ δημοτικών εκλογών και δύο χρόνια προ εθνικών εκλογών» και ζήτησε «από το εμπάργκο και τα συλλαλητήρια να μην οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο». Χαρακτήρισε δε «άστοχες τις αντιλήψεις περί δημοψηφίσματος και βέτο». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει άλλο δρόμο διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει διμερής αντιμετώπιση, αλλά μόνο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών». Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και η Αντιδήλωση δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στον δρόμο του ουσιαστικού εκδημοκρατισμού.

    [06] Μπασιάκος: «Η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα»

    «Σε επτά μέρες θα ξέρουμε αν υπάρχει ο ιός της γρίπης στις γαλοπούλες των Οινουσσών. Τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα των ιολογικών εξετάσεων από τα ινστιτούτα της Θεσσαλονίκης και του Λονδίνου, στα οποία έχουν σταλεί δείγματα από την Χίο». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα ισχύουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί προληπτικά στο νομό Χίου.

    Νέες παραγγελίες αντιγριπικών εμβολίων και του αντιϊκού φαρμάκου "Ταμιφλού"

    Σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης επαίνεσε την στάση των γιατρών και απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην περιοχή όπου καταγράφηκε το ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλα, τόνισε ότι ακόμη και θάλαμος απομόνωσης υπάρχει στο νοσοκομείο της Χίου σε ετοιμότητα.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 100.000 εμβόλια απο την εταιρία Γερολυμάτος, 90.000 απο την "Γκλάξο" και 50.000 απο την εταιρία Γιαννακόπουλου. Επίσης, 40.000 αντιγριπικά εμβόλια έχει παραγγείλει με δική του πρωτοβουλία το ΙΚΑ. Απο το σύνολο αυτό των εμβολίων, στα οποία θα προστεθούν και 25.000 απο το Ινστιτούτο Παστέρ τα μισά θα διατεθούν στην αγορά και τα υπόλοιπα θα δεσμευτούν απο το υπουργείο Υγείας ώστε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 200.000 κουτιά του αντιϊκού φαρμάκου "Ταμιφλού" απο την παρασκευάστρια εταιρία Roche, η μεγαλύτερη ποσότητα των οποίων θα είναι στη χώρα μας Απρίλιο με Μάιο.

    Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι μέχρι τότε είναι απίθανο έως αδύνατο να έχουμε κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο.

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να συντονίσει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες τις προσπάθειες για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών σε Βαλκανικές χώρες σε μία συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για το θέμα στις 15 και 19 Νοεμβρίου.

    Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    To Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών, που συνεδρίαζε σήμερα εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα και είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε οποιοδήποτε επόμενο στάδιο, εφόσον αυτό χρειαστεί. Οι δράσεις αυτές, τόνισε ο υπουργός θα γίνουν κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΕΕ, αλλά και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας Μ. Κυπριανού. Οι δύο βασικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο Ε. Μπασιάκος, είναι η στήριξη των πτηνοτρόφων και η προστασία της κατανάλωσης.

    Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο ότι τα δείγματα απομόνωσης του ιού θα είναι έτοιμα μετά από επτά ημέρες και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

    Ο Ε. Μπασιάκος υπενθύμισε πως ήδη έχει απαγορευτεί η διακίνηση των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που υιοθετήθηκαν χτες.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε κατά την έκτακτη αυτή υπουργική σύνοδο, οι 25 ΥΠΕΞ "αναγνωρίζουν ότι η γρίπη των πτηνών και η πανδημία γρίπης συνιστούν παγκόσμια απειλή και απευθύνουν έκκληση για μία συντονισμένη αντίδραση διεθνώς".

    Νωρίτερα ο αρμόδιος επί θεμάτων Υγείας επίτροπος Μάρκος Κυπριανού είχε τονίσει ότι η εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν αυξάνει τον κίνδυνο πανδημίας γρίπης μεταξύ των ανθρώπων. Υπογράμμισε πάντως και εκείνος την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει "σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αναχαίτισης του ιού".

    Μέτρα σε όλο τον κόσμο

    Οι κτηνιατρικές αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι εντοπίσθηκε ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στο χωριό Μόγγιλα, στην περιοχή της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι). Δείγμα από το μολυσμένο νεκρό πτηνό θα αποσταλεί σε ειδικά εργαστήρια στη Μ. Βρετανία για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τύπο του ιού της γρίπης των πουλερικών που είναι επικίνδυνιος για την ανθρώπινη υγεία ή όχι. Τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια στη Μ.Βρετανία αναμένονται σε μία εβδομάδα. Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ Σλόμπνοταν Τσόκρεφσκι ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων του χωριού Μόγγιλα και ότι θα σφαγιασθούν τα πτηνά στην περιοχή σε μία προσπάθεια να μην εξαπλωθούν πιθανά κρούσματα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι έχει δημιουργηθεί μία ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων, στην οποία απαγορεύεται η κάθε κίνηση.

    Πιθανό νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στη Ρουμανία, σε έναν κύκνο στο δέλτα του Δούναβη, ανακοίνωσε ο ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Γκεόργκε Φλουτούρ.

    Στην Τουρκία, ο Δανός Ερικ Στουτεγκάαρντ του Γραφείου τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών (ΤΑΙΕΧ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επισκέπτεται μαζί με το βέλγο συνάδελφό του Φιλίπ Ουντάρ την περιοχή στην οποία εντοπίσθηκε ο ιός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές προκειμένου να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Στη Ρωσία, στην περιοχή Τούλα που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 240 νεκρά κοτόπουλα, πάπιες και χήνες, ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρμόδιες αρχές. Εχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις.

    Στην Ολλανδία, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όσοι πολίτες διατηρούν έστω και λίγα οικόσιτα πτηνά, κοτόπουλα ή γαλοπούλες, θα πρέπει να τα εμβολιάσουν κατά της γρίπης των πτηνών, ενώ ήδη ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η άδεια να ξεκινήσει μαζικός εμβολιασμός των πτηνών στη χώρα.

    H Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει ολόκληρο τον αυστραλιανό πληθυσμό με ειδικό αντιγριπικό εμβόλιο για να τον προστατεύσει από ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης των πουλερικών.

    Η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche την άδεια να παρασκευάσει το φάρμακο Tamiflu το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης των πτηνών.

    Τέλος η φαρμακοβιομηχανία Roche παραασκευάστρια εταιρία του Tamiflu σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στη Βασιλεία, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις πιθανότητες αύξησης της παραγωγής, μεταξύ αυτών τη χορήγηση ειδικής άδειας σε κυβερνήσεις και εταιρίες για την παρασκευή του φαρμάκου σε περίπτωση πανδημίας.

    [07] Κτηματολόγιο και δημόσια έργα στην KO του ΠΑΣΟΚ

    Το Κτηματολόγιο και τα δημόσια έργα ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς στο συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Εισηγητής και στα δύο θέματα ήταν ο αρμόδιος αναπληρωτής συντονιστής Κώστας Σπηλιόπουλος.

    Αναφορικά με το Κτηματολόγιο εκτιμήθηκε ότι ο κ. Σουφλιάς ακολουθεί απολύτως το θεσμικό πλαίσιο, το σχεδιασμό και τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Η μεγάλη συζήτηση έγινε για τα δημόσια έργα για τα οποία ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για την ποιότητα των έργων και την αποτελεσματικότητα στην κατασκευή τους, αλλά και, όπως τόνισε, θα επισημαίνει τα όποια λάθη γίνονται. Και ζήτησε από τον κ. Σπηλιόπουλο να αρχίσει να προετοιμάζει πρόταση για το ποιό σύστημα θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάθεση των δημοσίων έργων όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε ότι τα δημόσια έργα βρίσκονται σήμερα στο "κόκκινο" λόγω των μεγάλων εκπτώσεων των εταιριών, αλλά και των προσφυγών που γίνονται, με αποτέλεσμα πάρα πολλά έργα να μην προχωρούν.

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές περικοπές πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει να περικόψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον δεν διατίθενται οι εθνικοί πόροι, να περικόπτονται οι αντίστοιχοι κοινοτικοί πόροι που θα συγχρηματοδοτούσαν τα συγκεκριμένα έργα.

    Επίσης ο κ. Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι για περισσότερο από το 50% των έργων δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις. Επέκρινε τη μέθοδο Σουφλιά για την ανάθεση των δημοσίων έργων τονίζοντας ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και το σύστημα που εφαρμόζει είναι όμηρος των μεγάλων εκπτώσεων και προέβλεψε ότι η μέθοδος του κ.Σουφλιά θα αποδειχθεί για την κυβέρνηση "βασικός μέτοχος υπ` αριθμόν 2".

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο με τις απολύσεις να έχουν φθάσει τις 50 έως 60 χιλιάδες.

    Στη συζήτηση έγινε λόγος για ύπαρξη φαινομένων αδιαφάνειας στην ανάθεση των δημοσίων έργων καθώς και για "γαλάζιο εργολάβο" (εννοούσαν τον κ. Εμφιετζόγλου), ο οποίος μπήκε σε ορισμένα έργα "από το παράθυρο", όπως ειπώθηκε, όπως για το έργο του Μαλιακού και της παράκαμψης Αγρινίου. Στις σημαντικές αδυναμίες της μεθόδου Σουφλιά καταλογίζεται ότι οι εταιρίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυητική επιστολή τραπεζών και έτσι καταφεύγουν σε συμπράξεις, όπως έγινε στο έργο της επέκτασης διαδρόμου στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπου η ανάδοχος εταιρία "Αθηνά" κατέφυγε σε σύμπραξη με τον "Ακτορα" προκειμένου να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή της τράπεζας.

    Επίσης ο κ. Σπηλιόπουλος ενημέρωσε το συντονιστικό όργανο ότι έχει απενταχθεί από τη χρηματοδότηση του Γ' ΚΠΣ το έργο κατασκευής της σήραγγας στο Καλλίδρομο, ένα έργο του ΟΣΕ προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ. Και απέδωσε την ευθύνη γι αυτό στην κυβέρνηση.

    Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ

    Ανακρίβειες διαστρέβλωση και λαϊκισμό χαρακτηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ όσα έγιναν γνωστά ως διαρροές από τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα δημόσια έργα. Σε ανακοίνωσή του υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Έχουμε απαντήσει επανειλημμένως σε ανακρίβειες που ανακοίνωσε επισήμως το ΠΑΣΟΚ, σήμερα αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε και σε ανακρίβειες που βγήκαν στα ΜΜΕ με «διαρροές». Γιατί είναι πέρα για πέρα ανακριβές ότι «τα δημόσια έργα είναι στο κόκκινο λόγω εκπτώσεων και προσφυγών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 October 2005 - 21:37:13 UTC