Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη ενισχύει την άμυνά της για τη γρίπη των πτηνών
  • [02] Ευ.Μεϊμαράκης για διαφθορά, ΜΜΕ και οικονομία
  • [03] "Συστράτευση για αντιμετώπιση της διαφθοράς"
  • [04] Επίσημη επίσκεψη Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο
  • [05] Κοινή στρατηγική Ελλάδας-Κύπρου για τη διευθέτηση του Κυπριακού
  • [06] Η Εθνική διεκδικεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας

  • [01] Η Ευρώπη ενισχύει την άμυνά της για τη γρίπη των πτηνών

    Οι ειδικοί κτηνίατροι των κρατών-μελών της ΕΕ ζήτησαν την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η τελευταία σε ανακοινωσή της. Οι κτηνίατροι της ΕΕ σημείωσαν επίσης ότι ο εντοπισμός της γρίπης των πουλερικών στην Ρουμανία καθώς και στην Τουρκία, όπου η παρουσία του επικίνδυνου ιού H5N1 επιβεβαιώθηκε, δεν αποτελεί προς το παρόν κίνδυνο για την δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάζουν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας Επίτροπος, Μ. Κυπριανού, επιβεβαίωσε ότι έχουν εγκριθεί τα μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών όλων των πουλερικών και προϊόντων τους από τη Ρουμανία.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας, ο Κύπριος Επίτροπος δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν προετοιμάσει ή προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου. Οπως ανέφερε, τα σχέδια θα λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τα χειρότερα σενάρια, ώστε οι κρατικοί μηχανισμοί των 25 να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Υπογράμμισε ότι τα σχέδια θα πρέπει να είναι συντονισμένα μεταξύ τους και ότι γιο αυτόν το σκοπό η Κομισιόν θα τα εξετάσει συνολικά. Σημείωσε ωστόσο ότι η λειτουργικότητά τους θα επιβεβαιωθεί το Νοέμβριο, οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

    Σε Τουρκία και Ρουμανία

    Η κυβέρνηση της Ρουμανίας επεξέτεινε τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει στην περιοχή του Δέλτα του Δουνάβεως σε όλη την επικράτεια της χώρας, μετά την επιβεβαίωση ότι το στέλεχος του ιού της γρίππης των πτηνών, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, είναι το θανατηφόρο για τους ανθρώπους H5N1.

    Ο ιός ενοχοποιείται για 60 θανάτους στην Ασία και ανάγκασε τις υγειονομικές αρχές στις χώρες όπου έχουν σημειωθεί ξεσπάσματά του να σφαγιάσουν δεκάδες χιλιάδες πουλερικά.

    Ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, Γκεόργκε Φλουτούρ, δήλωσε ότι θα απαγορευθεί η πώληση ζωντανών πτηνών σε όλη τη χώρα, καθώς και η πώληση χοίρων, που είναι πιθανό να προσβληθούν από την γρίππη των πτηνών.

    Μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας λαμβάνουν η Τουρκία, η Πολωνία και συνολικά η ΕΕ.

    Περίπου χίλια κοτόπουλα από την δυτική Τουρκία,όπου εντοπίστηκε η γρίπη των πτηνών,πέθαναν κοντά στα ιρανικά σύνορα,μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο δηλώσεις του τοπικού κυβερνήτη Γιουσούφ Γιαβασκάν σήμερα.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη,τα αίτια του θανάτου των πτηνών δεν είναι γνωστά,αλλά δείγματα από τα κοτόπουλα εστάλησαν στην Ερζουρούμ,την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής για να εξεταστούν για πιθανή γρίπη των πτηνών.

    Στη χώρα μας

    Στη Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί κανένα κρούσμα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.Την ίδια διαβεβαίωση δίνει, ύστερα από έρευνα και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Οργανώσεων Ελλάδας και η Πτηνοτροφική.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο κλαδικές οργανώσεις παραγωγής πουλερικών επισημαίνουν ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα «γρίπης πουλερικών» και ότι οι πτηνοτρόφοι βρίσκονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την πραγματοποίηση ελέγχων στο πλαίσιο μέτρων προφύλαξης και επιτήρησης.

    Χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ότι είναι «απολύτως αδύνατο» να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα και να αποσιωπηθεί ή να διατεθεί στην αγορά ελληνικό κοτόπουλο που θα πάσχει από τον ιό. Τέλος, δεσμεύονται ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο προκύψει για τη νόσο στη χώρα μας.

    Εκτός ΕΕ

    Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση κατά της γρίπης των πτηνών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση της ασθένειας μέσω των αποδημητικών πτηνών που θα περάσουν από την κορεατική χερσόνησο αργότερα αυτό το μήνα. Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας από τη γειτονική Κολομβία μετά τον εντοπισμό ενός ιού που προσβάλει τα πτηνά.

    [02] Ευ.Μεϊμαράκης για διαφθορά, ΜΜΕ και οικονομία

    Για φαινόμενα παραπληροφόρησης που έχουν πάρει μορφή επιδημίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο και έχουν σκοπό να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης, μίλησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης. Πρόσθεσε ότι η εικόνα αυτή που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είπε ότι τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται μεμονωμένα περιστατικά και προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως κανόνα.

    Οπως είπε, τα ΜΜΕ, ξεκινώντας από μεμονωμένα περιστατικά, προσπαθούν να δημιουργήσουν γενικευμένη εντύπωση για την κυβέρνηση, καθώς επίσης να δημιουργήσουν την ψυχολογία ότι δεν βαδίζουμε καλά.

    "Ούτε θα φιμωθούμε, ούτε θα υποστείλουμε τη σημαία της ενημέρωσης", ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε".

    Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς, είπε: "Θα είμαστε αμείλικτοι, θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στα ζητήματα διαφθοράς".

    Οπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, η διαφθορά δεν προέκυψε από παρθενογένεση, έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν, αλλά όλα αυτά βγαίνουν τώρα γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κλίμα ώστε να μη συγκαλύπτεται τίποτα, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της περασμένης 20ετίας.

    Αναφερόμενος στα θέματα των διορισμών, είπε ότι δεν μπορούν να μιλούν για προσλήψεις εκείνοι που είχαν χωρίσει τον κόσμο σε "μπλε και πράσινα καφενεία".

    Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στην οικονομία, λέγοντας "και εμείς θέλουμε να γίνουν περισσότερα", πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει την αποδοχή της κοινωνίας.

    [03] "Συστράτευση για αντιμετώπιση της διαφθοράς"

    Τη συστράτευση της κοινωνίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς, τόνισε ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τέως προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Ο κ. Καραμανλής, που τόνισε τη "διαρκή και μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και ασυδοσίας" απηύθυνε το εξής ερώτημα στις πολιτικές δυνάμεις:

    «Ποιοι συμπαρατάχθηκαν στο δρόμο αυτό και ποιοι μοχθούν για την υπονόμευση του; Ποιοι συντάχθηκαν στο μέτωπο της διαφάνειας και ποιοι παρατάχθηκαν απέναντι; Ποιοι, ενώ μιλούν για σύγκρουση με τη διαπλοκή, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών προσπαθειών; Ποιοι είναι στο στόχαστρο διαπλοκής και ποιοι υπηρετούνται από αυτή;».

    Απαντώντας στην κριτική του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου ότι δεν έγινε τίποτα εκ μέρους της κυβερνήσεως,ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη νέα διακυβέρνηση.

    Είναι ή όχι μεγάλη επιτυχία η αλλαγή στο καθεστώς ανάθεσης των δημοσίων έργων; Είναι ή όχι μεγάλο βήμα ο νόμος για το βασικό μέτοχο, για τον οποίο κάνουμε δύσκολη διαπραγμάτευση με την κοινότητα και ελπίζω να την ολοκληρώσουμε σύντομα; Και μόνο αυτά δείχνουν τη βούληση και την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τα φαινόμενα και οι νοσηρές καταστάσεις που εξέθρεψε το παρελθόν δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη,όμως «έχουμε ξεκινήσει».

    Ειδικότερα για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο,ο πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως μετά το βασικό μέτοχο θα προχωρήσει το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ και στη συνέχεια οι ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις.

    Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η εικόνα που δίδει η κυβέρνηση είναι ότι "τα βρήκε" με όσους κατήγγειλε, ενώ αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα απασχοληθεί «παρατακτικά» με τα προβλήματα, όπως το Στοίχημα, ο Φλας, «η αλλαγή καθεστώτος στο συγκρότημα Λαμπράκη, όπου, όπως είπε,ο «ψυχαρισμός», ως καθεστώς, "συμβολίζει τη διαχρονία της διαπλοκής στους προνομιακούς συνομιλητές στα έργα", οι προμήθειες στις συμβάσεις κα.

    Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο «και με την νέα κυβέρνηση «η παράγκα» δεν κατεδαφίστηκε», ενώ επισήμανε ότι «καμιά κυβέρνηση δεν σώθηκε από τη στήριξη των ΜΜΕ και από την συνεννόηση ή την εξεύρεση κάποιας ισορροπίας μαζί τους.

    "Και εσάς αύριο θα σας πολεμήσουν", επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία.

    Τέλος, τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ο συμψηφισμός:

    «Δείτε και τη χθεσινή ακόμα σφυγμομέτρηση. Τι λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Η διαφθορά καλπάζει και η διαπλοκή καγχάζει και "ημείς άδωμεν"».

    Ανταπαντώντας, ο κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε εμφατικά ότι «ούτε τα βρήκαμε ούτε θα τα βρούμε και στο μέλλον με τη διαπλοκή, γιατί αυτό απέχει από την πολιτική μας θεώρηση των πραγμάτων».

    Συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Κωνσταντόπουλου ότι καμιά κυβέρνηση δεν ωφελήθηκε από τη σχέση της με τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «αυτό είναι η πλήρης απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τέτοιες λογικές».

    Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα απέναντι σε παράνομες πρακτικές και επίορκους λειτουργούς:

    "Δεν πρόκειται να χαριστούμε και δεν θα κουραστούμε από αυτή τη σύγκρουση. Κανένας δεν είναι πάνω από νόμους. Το είπα και πάντα θα το επαναλαμβάνω. Η ανοχή μας σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε έως το τέλος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποια κι αν είναι η πολεμική που μας ασκείται. Σε αυτή την πορεία, έχουν όλοι χρέος να συμμετάσχουν. Η πρόσκληση είναι κοινή για όλους τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».-

    Δήλωση Αθανασάκη

    Υποκριτικές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, για συστράτευση στα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

    Και πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής έχει αγνοήσει συστηματικά όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γ. Α. Παπανδρέου για τα θέματα αυτά.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κ. Καραμανλής στην παρθενική, όπως τη χαρακτήρισε, εμφάνισή του στην ώρα του πρωθυπουργού, λέει όσα έλεγε και προεκλογικά, την ώρα που κάνει ακριβώς τα αντίθετα.

    Ανέφερε ότι η διαφθορά γίνεται καθημερινή πρακτική κι ενώ η σχέση οικονομίας και πολιτικής απαιτεί σαφείς κανόνες και ρυθμίσεις η κυβέρνηση "έχει να επιδείξει μόνο το φιάσκο του βασικού μετόχου και τη συστηματική προσπάθειά της να ελέγξει κάθε χώρο".

    Αύριο ο κ.Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    [04] Επίσημη επίσκεψη Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο

    Χρειάζεται διαρκής και σε βάθος συνεννόηση για να προωθήσουμε Ελλάδα και Κύπρος τους κοινούς μας στόχους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξη του στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Στην επίσημη τελετή της υποδοχής του στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας ο πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς.

    Οι ουσιαστικός λόγος, τόνισε, είναι γιατί βρισκόμαστε στην παραμονή εξελίξεων, που σηματοδοτήθηκαν από την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, η συνεργασία θα πρέπει να είναι διαρκής και σε βάθος, ώστε Ελλάδα και Κύπρος να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους.

    Ο πρόεδρος Παπούλιας δήλωσε περήφανος που βρίσκεται στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθεί δεν θα υπάρχει στρατός κατοχής και θα έχει την δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την νήσο.

    Ο κ. Παπούλιας απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό, τον οποίο, όπως είπε, τον τιμά, τον ακούει και τον στηρίζει.

    «Δεν συμπαραστεκόμαστε απλώς, αλλά είμαστε μέτοχοι στον αγώνα για να αρθούν οι αδικίες σε βάρος του κυπριακού λαού», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η θέση Κύπρου στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τους αγώνες του κυπριακού λαού, καθόρισαν την ιστορία του τόπου. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται περηφάνια γιατί βρίσκεται στην Κύπρο και εξέφρασε την ευχή την επόμενη φορά που θα έλθει στην Κύπρο να μην υπάρχει στρατός κατοχής και η διακίνηση να είναι ελεύθερη σε όλη την επικράτεια, όπως προστάζουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επισκεφθεί και το όμορφο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι η άφιξη του στην Κύπρο αποτελεί σύμβολο της σταθερής και ανεπιφύλακτης συμπαράστασης της Ελλάδας στον Κυπριακό λαό.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά, είπε, που ο Κάρολος Παπούλιας επισκέπτεται την Κύπρο ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά γνωρίζει καλά την Κύπρο και το Κυπριακό από προηγούμενες επισκέψεις του σε άλλες θέσεις και αξιώματα.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ειλικρινής έγνοια του Έλληνα Προέδρου για την Κύπρο δεν περιορίστηκε στα λόγια, αλλά διαφάνηκε πολλές φορές με πράξεις.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράσταση της προς την Κύπρο και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρόεδρο ότι μαζί Ελλάδα και Κύπρος θα προχωρήσουν από κοινού μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έφθασε στην Κύπρο στις έντεκα και τριάντα το πρωί.

    Στον Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ νέες με κυπριακή ενδυμασία του προσέφεραν λουλούδια.

    Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και στην συνέχεια ρίφθηκαν εικοσιμία χαιρετιστήριες βολές.

    Έγινε επίσης επιθεώρηση αγημάτων και των τριών σωμάτων του στρατού.

    Για την υποδοχή του Έλληνα Προέδρου μετέβησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    [05] Κοινή στρατηγική Ελλάδας-Κύπρου για τη διευθέτηση του Κυπριακού

    Οι επίσημες συνομιλίες των Προέδρων της Ελλάδος και της Κύπρου Κάρολου Παπούλια και Τάσσου Παπαδόπουλου επιβεβαίωσαν την κοινή στρατηγική των δύο χωρών για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, διευθέτηση στην οποία επιδιώκεται η ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

    Παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα και προς την Άγκυρα πως θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τα προβλεπόμενα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, το οποίο έχει αποδεχθεί, γιατί αλλιώς κινδυνεύει ακόμη και με διακοπή των ενταξιακών της διαβουλεύσεων.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας - ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Έλληνα υφυπουργού των Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και του Κυπρίου υπουργού των Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου - και οι συνομιλίες τους κάλυψαν το Κυπριακό στη σημερινή του φάση, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και, όπως τόνισε ο Τ. Παπαδόπουλος «τις ευκαιρίες που διανοίγονται, τις προκλήσεις και δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε και τις προοπτικές και προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού».

    Ο Κάρολος Παπούλιας στις δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών:

    Πρώτον: Τόνισε ότι δεν μπορεί η ΕΕ «να κλείνει τα μάτια» σε ένα γεγονός, όπως η συνεχιζόμενη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος χώρας - μέλους της, που «προσβάλλει τις αρχές που η ίδια η Ένωση πρεσβεύει».

    Δεύτερον: Επεσήμανε πως η ΕΕ πρέπει να παρακολουθήσει την πορεία και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές προσδιορίζονται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και δεν απέκλεισε, ως συνέπεια της μη συμμορφώσεως της γείτονος, την ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της με την ΕΕ.

    Τρίτον: Εκτίμησε πως «είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία και λόγω κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλέσει, ή που προκαλεί, η αποδοχή από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της γείτονος, των υποχρεώσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου».

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως στις ελλαδοκυπριακές συνομιλίες «επαναβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις και η κοινή στρατηγική των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, που η συνεργασία τους ήταν και συνεχίζεται στενότατη, ειλικρινής και προπαντός αποτελεσματική».

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «το Κυπριακό πρόβλημα, μένοντας πάντα στο αναντικατάστατο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσλαμβάνει τώρα μια ευρωπαϊκή διάσταση» και πρόσθεσε πως «από κοινού με την Ελλάδα θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και προοπτική», καθώς «κοινός στόχος είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές και παραγωγικές συνομιλίες».

    Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε εγκάρδιες τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και διετύπωσε την αισιοδοξία του ότι «ο δρόμος που άνοιξε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα έχει τα αποτελέσματα και την κατάληξη που επιθυμούμε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η Αθήνα προσμένει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό «χωρίς, όμως, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες» και εξέφρασε την ελπίδα τα αποτέλεσμα να είναι θετικό και να επικυρωθεί με τη θέληση του κυπριακού λαού.

    «Ελπίζω», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας, ότι «οι μέρες που έρχονται θα είναι οι μέρες που όλοι επιθυμούμε».

    [06] Η Εθνική διεκδικεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας

    Στη μάχη της διεκδίκησης της μεγαλύτερης ρουμανικής τράπεζας εισέρχεται από αύριο η Εθνική Τράπεζα με την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Banca Comerciala Romana (BCR), που διεκδικούν δέκα ακόμη ισχυροί διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα επιλεγούν οι δύο καλύτερες, με τις οποίες θα ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση της Ρουμανίας να λαμβάνει την τελική απόφαση. H BCR κατέχει σήμερα μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 25% στην τοπική αγορά.

    Η διεκδίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρουμανίας, όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, εντάσσεται στη στρατηγική της τράπεζας για περαιτέρω ισχυροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τελικό στόχο να καταστεί ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός όμιλος στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πώληση της θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής στις ΗΠΑ, της Atlantic Bank of New York, που συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τα έσοδα από την πώληση, που ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια, θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της Εθνικής στα Βαλκάνια. Επίσης, εξετάζεται και η παρουσία της Εθνικής στον Καναδά και τη Νότια Αφρική.

    Την τρέχουσα χρονική περίοδο δίνεται έμφαση στη διεύρυνση του δικτύου και των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και στη Σερβία με αυτόνομη ανάπτυξη, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στην ΠΓΔΜ η Εθνική μέσω της Stopanska κατέχει ηγετική θέση στην αγορά με κερδοφόρο αποτέλεσμα. Στη Βουλγαρία η θυγατρική της UBB κατέχει τη δεύτερη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και δραστηριοποιείται δυναμικά και στη λιανική τραπεζική. Στους στόχους της διοίκησης βρίσκονται και οι αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας και εξετάζονται τρόποι διείσδυσης στις χρηματοοικονομικές αγορές των χωρών αυτών. Στην περιοχή η Εθνική διαθέτει επίσης παρουσία στην Αλβανία.

    Οι δραστηριότητες της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή συμβάλλουν κατά περίπου 10% στην κερδοφορία του Ομίλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 October 2005 - 21:06:58 UTC