Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ και τις προτάσεις Νίμιτς
  • [02] Η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης.
  • [03] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [04] Στην Πυροσβεστική ο Γ.Παπανδρέου
  • [05] Αλαβάνος για Ίντερνετ
  • [06] Συναγερμός στην Ευρώπη για την γρίπη των πουλερικών
  • [07] Ο Αλογοσκούφης στο ΕΚΟΦΙΝ
  • [08] Στην Πυροσβεστική ο Γ.Παπανδρέου
  • [09] Ενημέρωση πρωθυπουργού από υπουργό Εξωτερικών
  • [10] Συναγερμός στην Ευρώπη για την γρίπη των πουλερικών

  • [01] Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ και τις προτάσεις Νίμιτς

    "Η νέα απόπειρα του κ. Μάθιου Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μιας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης, αποστολή της οποίας είναι η αναζήτηση συμβιβασμού,στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών προτάσεων",αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την επίσημη δήλωση των Σκοπίων ότι αποδέχονται τη νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    "Η Ελλάδα", τονίζεται στην ανακοίνωση,"θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γιατί πιστεύει ότι μόνο με μια τέτοια λύση θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και λαών. Μόνο έτσι θα υποστηριχθεί η σταθερότητα της περιοχής. Μόνο έτσι θα διευκολυνθεί η πρόοδος των ευρωατλαντικών επιδιώξεων της γειτονικης χώρας".

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει με την επισήμανση ότι "έως τότε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995.Δηλαδή να μη συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ".

    Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να καταστήσει την περιοχή μας, περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και προόδου προς όφελος όλων.

    Επιπλέον, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας αποτελεί, μαζί με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Με αυτό το πνεύμα και συνεπείς με αυτήν την επιλογή μας, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι το, σχεδόν επί δεκαπενταετία, εκκρεμές θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πρέπει να βρεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Από το Σεπτέμβριο του 2004, η θέση μας αυτή έχει καταστεί θέση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκτοτε έχει επιβεβαιωθεί σε σειρά ευρωπαϊκών κειμένων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2005, έλαβε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Επιβεβαίωσε την εποικοδομητική της στάση αποδεχόμενη ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τις προτάσεις που υπέβαλε ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κος Μάθιου Νίμιτς. Η κυβέρνηση όμως των Σκοπίων εμμένοντας δυστυχώς σε μια πλήρως αντιπαραγωγική και αρνητική πρακτική απέρριψε εκείνες τις προτάσεις.

    Η Ελλάδα, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι με εκείνη την απόφασή της είχε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα υπέρ της επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, και ότι ήταν πλέον σειρά και ευθύνη της άλλης πλευράς να ανταποκριθεί.

    Εξι μήνες μετά, η νέα απόπειρα του κ. Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μιας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης, αποστολή της οποίας είναι η αναζήτηση συμβιβασμού στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών προτάσεων.

    Η Ελλάδα, έχοντας ήδη αποδείξει την εποικοδομητική της στάση, θεώρησε, και επέστρεψε αμέσως, ως απαράδεκτες τις νέες αυτές προτάσεις Νίμιτς.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γιατί πιστεύει ότι μόνον με μια τέτοια λύση θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και λαών. Μόνον έτσι θα υποστηριχθεί η σταθερότητα της περιοχής. Μόνον έτσι θα διευκολυνθεί η πρόοδος των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας.

    Έως τότε, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα, που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995. Δηλαδή να μην συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό, εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»".

    [02] Η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης.

    Στην Ευρώπη 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ σημειώνονται 500.000 θάνατοι το χρόνο, τονίστηκε στην ημερίδα για το θέμα αυτό που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

    Ο επιμελητής καρδιολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών, Hλίας Καραμπίνος, τόνισε ότι στην Ευρώπη η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει το 10% του πληθυσμού άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 13,5% όσων θα εισαχθούν στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια θα πεθάνουν μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες.

    Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι: ταχυκαρδία, δύσπνοια, καρδιακό άσθμα, πνευμονικό οίδημα, οιδήματα άκρων και απώλεια βάρους.

    Ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρης Τζιάκας, τόνισε ότι το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας αποτελεί το τελευταίο στάδιο κάθε καρδιακού νοσήματος. Τα αίτια που προκαλούν συχνότερα καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση (από την οποία πάσχουν 3 εκ. Ελληνες), οι βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδιοπάθειες και η μυοκαρδίτιδα.

    Αισιόδοξο μήνυμα απηύθυνε ο καθηγητής Καρδιολογίας, Γιώργος Παπαζαχαρίου. Εάν ο ασθενής χάσει βάρος, διακόψει το κάπνισμα και αρχίσει να ασκείται, οι δυνατότητες που υπάρχουν να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη της καρδιακής ανεπάρκειας νόσος και η πληθώρα των φαρμάκων, μπορούν να του εξασφαλίσουν πολλά χρόνια καλής ζωής.

    [03] Συναντήσεις Καραμανλή

    Συναντήσεις θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και Υγείας Ν. Κακλαμάνη, ενώ ο Γ.Αλογοσκούφης θα συμμετάσχει στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά.

    Χθες, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας.Ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης περίπου 100 οργανισμών του δημοσίου, είπε ότι θα εξεταστεί από το 2006 σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

    Τέλος σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", η ΝΔ προηγείται τρείς μονάδες, ενώ το 72% των ερωτηθέντων εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια.

    [04] Στην Πυροσβεστική ο Γ.Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι στο πλαίσιο της Ημέρας της μείωσης των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Βουλή για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση των συντονιστών της Κ.Ο. του κινήματος. Το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα στους πολιτικούς συντάκτες.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος συζητήθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού και καλεί την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή καινούργιο προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε ανίκανη την κυβέρνηση και την κατήγγειλε ότι εφαρμόζει ταξική πολιτική .

    [05] Αλαβάνος για Ίντερνετ

    Τη δωρεάν χρήση του Ιντερνετ για τους φοιτητές, που σημαίνει την κατάργηση των παγίων και της ογκοχρέωσης ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ.

    «Δωρεάν Παιδεία σημαίνει όχι μόνο δωρεαν συγγράμματα αλλά κυρίως δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο», υπογράμμισε ο Αλ.Αλαβάνος προσθέτοντας ότι είναι ντροπή οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των σχολών των πανεπιστημίων.

    [06] Συναγερμός στην Ευρώπη για την γρίπη των πουλερικών

    Συναγερμός έχει σημάνει σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης για την απειλή της γρίπης των πουλερικών ύστερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Τουρκία και την Ρουμανία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει θωρακιστεί για την γρίπη των πτηνών με τη λήψη σειράς μέτρων. Μεταξύ άλλων έχουν απαγορευθεί οι εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, κρέατος και λοιπών προϊόντων πουλερικών από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί και ενδημεί η γρίπη των πτηνών.

    Στον Έβρο οι μεθοριακές Νομαρχίες της Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της νόσου . Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ,σε συνεργασία με την Ομοσπονδία κυνηγών θα λάβουν δείγματα από 1000 περίπου πτηνά, απ 'όλους τους νομούς της χώρας .

    Ο υπουργός Υγείας Ν.Κακλαμάνης δήλωσε, χθες, ότι η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη και προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που διαθέτει ένα εθνικό προσχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στην τελική του μορφή στα μέσα Νοεμβρίου, τόσο από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων όσο και από την πλευρά της ΕΕ, από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 20 Οκτωβρίου γι αυτό το θέμα.

    Επίσης, η χώρα μας έχει παραγγείλει,διακόσιες χιλιάδες κουτιά και 250.000 κιλά σκόνης του ειδικού αντιβιοτικού που συνιστάται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών, ενώ παράλληλα έχουν επίσης ήδη παραγγελθεί και ποσότητες άλλου φαρμάκου πανδημίας γρίπης.

    [07] Ο Αλογοσκούφης στο ΕΚΟΦΙΝ

    Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος μετέχει στις εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ. Χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γιουρογκρούπ εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης έχει παράλληλα συνεργασία με τους ομολόγους του για το θέμα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι διαπραγματεύσεις θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες η ελληνική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2006.

    [08] Στην Πυροσβεστική ο Γ.Παπανδρέου

    Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και συνομίλησε με τον αρχηγό και τους υπαρχηγούς του Σώματος.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε υπηρεσία πρότυπο το Πυροσβεστικό Σώμα και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα και αντίθετα δημιουργεί νέα Σώματα, όπως η αγροφυλακή.

    Στον κ. Παπανδρέου δόθηκε δώρο ένα κράνος της Πυροσβεστικής και η επίσκεψή του έγινε με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών.

    Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι στη βουλή η συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στη μιάμιση η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομική πολιτική και το νέο προϋπολογισμό, θέμα που εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

    [09] Ενημέρωση πρωθυπουργού από υπουργό Εξωτερικών

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο κ. Μολυβιάτης μετά τη συνεργασία που είχε με τον κ. Καραμανλή, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας είναι σαφής και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε με βέτο, λέγοντας ότι «έχουμε το δικαίωμα με βάση την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 να αντιταχθούμε στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Ο κ. Μολυβιάτης ερωτηθείς σχετικώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "όταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα".

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδας ενόψει των αποφάσεων των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι «το όνομα "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" το οποίο καταγράφεται στις σχέσεις της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προκαλεί πρόβλημα στην Ελλάδα, όσο συνεχίζει να είναι αυτό».

    Ο κ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί τη βούληση να συνεχίσει την προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα μπορεί και επιθυμεί να είναι εποικοδομητική και αυτό είναι γνωστό», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, πριν από την υποβολή της νέας πρότασης του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα 10 χρόνια που ξεκινάει, διατηρείται και συνεχίζεται αυτή η διαπραγμάτευση, κάνουν αυτά που πρέπει ώστε να ενισχύεται ή να προστατεύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Επί 10 χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε χθες ο Συνασπισμός.

    Διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ προχώρησε η κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού των Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς και της αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΑΣΕ για δήθεν καταπίεση "μειονοτήτων" στην Ελλάδα.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε πως το διάβημα επέδωσε νωρίτερα σήμερα στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Ροκανάς, ενώ σε ανάλογη ενέργεια θα προβεί εντός της ημέρας και έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτων.

    [10] Συναγερμός στην Ευρώπη για την γρίπη των πουλερικών

    «Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός, ούτε πανικός», τόνισε ο υπ. Υγείας σε δηλώσεις του για το θέμα της γρίπης των πουλερικών. Ο κ. Κακλαμάνης, που νωρίτερα σήμερα είχε μαζί με τον υφ. Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο συνεργασία με τον πρωθυπυργό, επανέλαβε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε ότι αρχικά στις 20 Οκτωβρίου στο ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και ακολούθως στα τέλη Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν αποφάσεις. Τόνισε ότι η χώρα μας έχει έτοιμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το θέμα και επανέλαβε ότι έχουν ήδη παραγγελθεί οι απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί τυχόν πανδημία. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΕΟΦ έχει δεσμεύσει εδώ και καιρό σχετικές ποσότητες φαρμάκων.

    Ο υπουργός επίσης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον κ. Καραμανλή το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου Υγείας που κυρίως ανήκει σε προνοιακά ιδρύματα και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο σχετικό σχέδιο νόμου, καθώς ο πρωθυπουργός ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις των προτάσεων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων. Οπως είπε, σε συνάντηση με τον υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη τις προσεχείς ημέρες θα συζητηθούν εκκρεμότητες που αφορούν το προσχέδιο προϋπολογισμού για προνοιακά θέματα.

    Στο Δέλτα του Εβρου

    Στον Έβρο, οι μεθοριακές Νομαρχίες Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς το Δέλτα του Έβρου αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Η Νομαρχία Εβρου σε συνεργασία με τον κυνηγητικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης συνέλεξε δείγματα από σαράντα είδη πουλιών από την παρέβρια περιοχή του Δέλτα του Έβρου (πάπιες, τσίχλες, ορτύκια και άλλα) και τα έστειλε για έλεγχο στο κτηνιατρικό εργαστήρι του υπουργείου Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

    «Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για την υγεία των αποδημητικών» δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κουγιουμτζής. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα δείγματα των 40 πουλιών θα ανακοινωθούν τέλος της εβδομάδας.

    Η επιδημία θα εκδηλωθεί κάποια ημέρα

    «Μια πανδημία της γρίπης των πτηνών θα εκδηλωθεί κάποια μέρα, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Μπορεί να είναι ελαφριά, σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί ή πού θα συμβεί. Αλλά ξέρω πως θα συμβεί» δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών Ντέιβιντ Ναμπάρο στη Ρώμη όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

    Οπως τόνισε στη διάρκεια συνεδρίου με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων απ' όλο τον κόσμο, «προς το παρόν εργαζόμαστε πάνω σε μια πολύ παθογόνο μορφή που μεταδίδεται πολύ γρήγορα μεταξύ των ζώων, που μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους, αλλά δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Για να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ο ιός πρέπει να υποστεί μια γενετική μετάλλαξη. Αυτό είναι απολύτως πιθανό επειδή οι ιοί της γρίπης υφίστανται πολύ συχνά αυτού του είδους τη μετάλλαξη».

    Σύμφωνα με την Λουίζ Φράσκο, αναπληρώτρια του γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας του FAO, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν είναι κρούσματα που οφείλονται στον H5N1, τον ιό που από το 2003 έχει προκαλέσει το θάνατο σε εκατομμύρια πουλερικά και 60 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Ασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2005 - 12:49:30 UTC