Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές
  • [02] Στην Θεσπρωτία ο Παπούλιας
  • [03] Στη μάχη του UEFA τέσσερις ελληνικές ομάδες
  • [04] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [05] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
  • [06] Πρόταση για ενιαίο ωράριο.
  • [07] Επαφές Σιούφα στις ΗΠΑ
  • [08] Κουβέλης: Η "Κεράνης" να παραμείνει.

  • [01] Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές

    Τα προβλήματα της οικονομίας, αγροτικά θέματα και τα ζητήματα της επικαιρότητας συζήτησαν στο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στους βουλευτές του τρίτου θερινού τμήματος του κόμματος. Βγαίνοντας ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι ήταν μια χρήσιμη συζήτηση, όπως πάντα. Ο βουλευτής Γιάννος Παπαντωνίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην οικονομία θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει σκληρή, μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, έκανε χιούμορ λέγοντας ότι ο Ολυμπιακός έπεσε ηρωικά.

    [02] Στην Θεσπρωτία ο Παπούλιας

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί σήμερα την Παραμυθιά Θεσπρωτίας και θα παραστεί στο αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου, για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς.

    Χθες, ο κ.Παπούλιας εγκαινίασε, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΣ και των τοπικών αρχών, το ανακαινισμένο στρατόπεδο «Λορέντζος Μαβίλης» στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ένα από τα παλαιότερα κοντά στα ελληνοαλαβανικά σύνορα, που για χρόνια ήταν κλειστό.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του και μετά την προσφώνηση που του έγινε από τον διοικητή της 8ης Μεραρχίας στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του νέου στρατοπέδου, που εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων στο νομό Ιωαννίνων, μη ξεχνώντας ότι και ο ίδιος κατάγεται από χωριό της περιοχής, λέγοντας:

    «Είμαι χαρούμενος, γιατί αναβαθμίζεται αυτό το στρατόπεδο, αναβαθμίζεται το Καλπάκι. Και αναβαθμίζεται το Καλπάκι, χάρις στις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δημόσια ευχαριστώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας γιατί ενστερνίσθηκε από πολύ παλιά την ιδέα ενίσχυσης της περιοχής.

    Δεν είμαστε παραμεθόριοι απλώς. Είμαστε επιμεθόριοι και νομίζω ότι η παρουσία αυτής της δύναμης εδώ στο Καλπάκι, εμπνέει τους πληθυσμούς μας, αυτούς τους λίγους που έμειναν στα χωριά μας και τους γεμίζει με το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, αφού ο Στρατός είναι δίπλα τους και δεν έχουν να φοβούνται τίποτε. Πρέπει να ομολογήσω ότι για αρκετά χρόνια υπέφεραν. Ευχαριστώ λοιπόν για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για το σχέδιο ενίσχυσης αυτών των παραμεθορίων περιοχών».

    [03] Στη μάχη του UEFA τέσσερις ελληνικές ομάδες

    Την ήττα με 2-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», για τη 2η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, γνώρισε χθες ο Ολυμπιακός. Η «βασίλισσα» προηγήθηκε στο 9' με τον Ραούλ, ισοφάρισε ο Καφές στο 48' και τη νίκη στους Ισπανούς έδωσε ο Σολντάδο στο 86'. Ετσι, για πρώτη φορά στη διοργάνωση οι πρωταθλητές Ελλάδας σε δύο παιχνίδια δεν έχουν βαθμό. Οι γηπεδούχοι τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σέρχιο Ράμος στις καθυστερήσεις. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Λιόν πήρε αυτό που ήθελε στο «Λέρκενταλ» και επικρατώντας 1-0 της Ρόζενμποργκ έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

    Στη μάχη της πρόκρισης ρίχνονται σήμερα οι ελληνικές ομάδες, στο πλαίσιο των αγώνων ρεβάνς του Α' γύρου του κυπέλλου UEFA.

    Από τις τέσσερις εκπροσώπους στη διοργάνωση μόνο ο Αρης έχει ξεχάσει, εντελώς, την πρόκριση, καθώς στο πρώτο παιχνίδι είχε ηττηθεί με 5-1 στο «Ολίμπικο» από τη Ρόμα και ο σημερινός αγώνας στη Θεσσαλονίκη (22.00-Supersport) είναι απλά μια τυπική διαδικασία.

    Η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση, καθώς υποδέχεται στο Ολυμπιακό στάδιο τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (21.45-MEGA) και έχοντας το αβαντάζ του 0-0 στο πρώτο ματς, ελπίζει ότι θα μπορέσει να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

    Ο ΠΑΟΚ παίζει στην Ουκρανία κόντρα στην Μέταλουργκ (19.00-Supersport) και θέλει να πάρει την πρόκριση παρά το 1-1 του πρώτου αγώνα στην Τούμπα. Με τον Γιώργο Κωστίκο στον πάγκο της, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παίξει επιθετικά, ελπίζοντας στην πρόκριση.

    Δύσκολο έργο θα έχει και η Ξάνθη, η οποία υποδέχεται στην έδρα της τη Μίντλεσμπρο (21.00-ET3), ελπίζοντας σε ένα μικρό θαύμα, μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα στο «Ρίβερσάιντ».

    [04] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Ορφανός δήλωσε ότι συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού αθλητισμού και σημείωσε πως αξιολογήθηκαν θετικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και την οικονομική εξυγίανση των ΠΑΕ που έχουν προωθηθεί.

    Αυτή η προσπάθεια, υπογράμμισε ο κ.Ορφανός, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση,με στόχο να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα και να προστεθούν ακόμα περισσότεροι.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού απαντώντας σε ερώτηση για την προθεσμία που έχει θέση η FIFA για τη διαμάχη που υπάρχει με την ΕΠΟ, είπε ότι ενημέρωσε τον κ.Κ. Καραμανλή και γιαυτό το ζήτημα, το οποίο, ούτως ή άλλως, γνωρίζει και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες ενημέρωσης της FIFA σχετικά με την αυτονομία του ποδοσφαίρου και όλα αυτά στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα αλλάξει το νόμο (σ.σ. έχει διαφωνήσει και η FIFA και η ΕΠΟ με ορισμένες διατάξεις) ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι υπάρχει απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με την έγκριση τροποποιήσεων στον κανονισμό της ΕΠΟ, όπου όλες οι αλλαγές εγκρίθηκαν εκτός από την δυνατότητα να μην παραπέμπονται τυχόν διαφορές στα ελληνικά δικαστήρια, γιατί, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, κάτι τέτοιο αντίκειται στο άρθρο 20 του Συντάγματος.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση του EURO 2012 ο κ.Ορφανός είπε ότι έχει κατατεθεί ένας εξαιρετικός φάκελλος και οι πληροφορίες από την ΟΥΕΦΑ είναι θετικές, σημείωσε ότι η συνεργασία με την ΕΠΟ είναι καλή και πως κρίθηκε από κοινού πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή.

    Ο κ.Ορφανός δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το θέμα του πριμ της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ενώ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ επανέλαβε ότι θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη από τις ΗΠΑ θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

    "Δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα ή ομάδες", σημείωσε ο κ.Ορφανός, υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για κανόνες που σήμερα ισχύουν για κάποιους και αύριο για κάποιους άλλους".

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Π.Παυλόπουλο και τον γ.γ. της ΝΔ, Ευ.Μεϊμαράκη.

    [05] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συμπυκνώνεται σε λίγες λέξεις, «πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων, πλήρης ένταξη στην ΕΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε ό,τι αφορά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι συζητήσεις Τουρκίας - ΕΕ από την ερχόμενη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το περιεχόμενό του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, θεωρείται κλειδωμένο.

    Εξήγησε ότι το γεγονός πως δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των "25",οφείλεται στο ότι συγκεκριμένη χώρα επιθυμεί να αναφέρεται στο κείμενο ότι το τέλος της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να οδηγεί σε μία Ειδική Σχέση.

    Ο κ.Κουμουτσάκος δεν σχολίασε την πληροφορία ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ, ενδέχεται να απουσιάσει από τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου.

    Σημειώνεται οτι χθες, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι προϋπόθεση για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ είναι να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

    Επίσης, η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζεται οτι «εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της ».

    Εξάλλου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβαλε την ψηφοφορία για την επέκταση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.Την απόφαση γιά την αναβολή πήρε η Ολομέλεια του ΕΚ ύστερα από πρόταση του αρχηγού των χριστιανοδημοκρατών κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ ότι η Τουρκία δεν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα συνάψει τη μεμονωμένη δήλωση -για μη αναγνώριση της Κύπρου- κατά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

    Εν τω μεταξύ με την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενημέρωση για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών στις ΗΠΑ στην κορυφή της ατζέντας, άρχισε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

    Στην συνεδρίαση συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από το ΠαΣοΚ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Άμυνας Χρήστος Παπουτσής και από τον Συνασπισμό ο πρώην Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Το ΚΚΕ δεν μετέχει στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ενώ συμμετέχουν ακόμη βουλευτές, διπλωματικοί και ακαδημαϊκοί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει αύριο για το θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.Λίγο αργότερα ο κ. Μολυβιάτης θα δεχθεί στο γραφείο του τον αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις.

    [06] Πρόταση για ενιαίο ωράριο.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ελήφθησαν δύο αποφάσεις.

    Η πρώτη αφορά τον εκλογικό νόμο για την εκλογή νομαρχών και δημάρχων από την πρώτη Κυριακή και η δεύτερη αφορά το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42% από την πρώτη Κυριακή ενώ σημείωσε ότι όλα τα άλλα θέματα και οι λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιαστούν με το σχέδιο νόμου που θα προωθήσει η κυβέρνηση και θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο.

    Σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας του στενού δημόσιου τομέα ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση προτείνει στην ΑΔΕΔΥ ενιαίο ωράριο και για τους θερινούς και για τους χειμερινούς μήνες, 08:00 με 15:30 και 08:30 με 16:00 ώστε και να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών μελών της ΕΕ και τις Βρυξέλλες.

    [07] Επαφές Σιούφα στις ΗΠΑ

    Τις προοπτικές που δημιουργούνται από την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Πολ Σίμονς.

    Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η συνάντηση «είχε ως αντικείμενο τα ενεργειακά ζητήματα του κόσμου και ειδικότερα της περιοχής, με επικέντρωση στην απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που θα γίνουν με νομοσχέδια μέσα στο μήνα Οκτώβριο, και συνεπώς, τις μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων που δημιουργούνται στη χώρα.

    Το δεύτερο θέμα, ήταν η ενεργειακή συνθήκη που υπογράφεται 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα με τις 14 χώρες εκ των οποίων οι πέντε είναι μέλη της ΕΕ, όπου αλλάζει όλο το τοπίο στο χώρο της ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη, με κέντρο βέβαια την Αθήνα που είχε και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε σβ αυτή τη στιγμή».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι από τις συζητήσεις εξάγονται δύο συμπεράσματα: Πρώτον, δημιουργείται «ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον» με τα δίκτυα τα οποία κατασκευάζονται στη χώρα με αποτέλεσμα αυτή να «καθίσταται ενεργειακός κόμβος», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Βαλκανική.

    Και δεύτερον, οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στο να διαδραματίζει η Ελλάδα «σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τον αγωγό Τουρκία-Ελλάδα και Ελλάδα-Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη».

    Αναφερόμενος στο σύνολο των επαφών που είχε κατά την διάρκεια της ημέρας στην Ουάσιγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία - στην οποία συμμετέχουν επίσης ο ΓΓ Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου, και ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς - ο κ. Σιούφας τόνισε ότι αυτές περιελάμβαναν συνάντηση με την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ σε θέματα συνεργασιών μεταξύ των δύο εθνικών συμβουλίων, όπως και με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη με τον οποίο έγινε «μια γενικότερη ενημέρωση για τα αναπτυξιακά ζητήματα της χώρας, και όχι μόνο τα ενεργειακά, και για τη νέα αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική που ακολουθεί η νέα διακυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για «μια εξαιρετικά παραγωγική και δημιουργική ημέρα» η οποία ολοκληρώνεται με συνάντηση με τον Διοικητή του Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αποσκοπεί στη συνεργασία «αυτού του μεγάλου και εξαιρετικά πετυχημένου φορέα στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΜΜΕΧ».

    Ο κ. Σιούφας σήμερα βρίσκεται στο Σικάγο όπου θα συμμετάσχει σε συμπόσιο για την «Τεχνολογία και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα», ενώ αύριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    [08] Κουβέλης: Η "Κεράνης" να παραμείνει.

    Την παραμονή στην οικονομική ζωή της χώρας της Καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε.», ζήτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, από τον Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή καθώς, και την δυνατότητα συγχώνευσης της με την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

    Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι η ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. θα συνεχίσει να λειτουργεί με την διοίκηση που θα ορισθεί από το δικαστήριο και θα καταβληθούν στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα, αποδίδοντας παράλληλα την σημερινή κακή οικονομική κατάσταση στις κακές διοικήσεις και την «χρηματιστηριακή φούσκα».

    Ειδικότερα ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε:

    «Ο Συνασπισμός προφανώς δεν είδε το θέμα της καπνοβιομηχανίας Κεράνη σήμερα. Πρέπει να σας πω ότι και κατά το πρόσφατο αλλά και κατά το απώτερο παρελθόν είχαμε επισημάνει τους κινδύνους τους οποίους διέτρεχε αυτή η καπνοβιομηχανία και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία αυτή.

    Άρα δεν είναι όψιμο το ενδιαφέρον μας, ενδεχομένως να είναι κάποιων άλλων αλλά αυτό δεν αφορά εμάς. Εκείνο που μας αφορά είναι να παραμείνει στην οικονομική ζωή αυτή η βιομηχανία γιατί μας ενδιαφέρει και η συμμετοχή της στην ελληνική οικονομία αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει, οι 150 εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους, να μην βρεθούν στο δρόμο. Τέσσερις ολόκληρους μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Και είναι αυτονόητο, δεν θέλω να αναλύσω τι σημαίνει ένας εργαζόμενος να είναι τέσσερις μήνες χωρίς αποδοχές, τι σημαίνει γι΄αυτόν, για την οικογένειά του, για τα παιδιά του και σας ερωτώ: Ανεξάρτητα από τις διαδικασίες που έχετε δρομολογήσει, που εύχομαι πράγματι να επιτύχουν προκειμένου να βρεθεί λύση και να καταστεί βιώσιμη αυτή η επιχείρηση που πράγματι έχετε δίκιο.

    βΕχει λεηλατηθεί και με το χρηματιστήριο και με συγκεκριμένες συμπεριφορές των διοικήσεων οι οποίες εξαφανίστηκαν και άφησαν τους εργαζόμενους στο έλεος της τύχης, άμεσα όμως τι θα γίνει. Σας ερωτώ για δεύτερη φορά μέσα στο Σεπτέμβριο γιατί έχω καταθέσει και άλλη γραπτή ερώτηση, θα δώσετε ένα βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ή από το ΛΑΕΚ για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματά τους.

    Σας καλώ λοιπόν άμεσα να δώσετε αυτό το βοήθημα είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από τον ΛΑΕΚ προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν, μέχρις ότου βρεθεί η χρήσιμη λύση που θα καταστήσει βιώσιμη την καπνοβιομηχανία Κεράνης. Έχει εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία αυτή η βιομηχανία, είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων εκείνων που την λεηλάτησαν με την ανοχή για να μην πω και με την υπόθαλψη του επισήμου κράτους. Και σας κάνω και άλλη μια πρόταση. Δείτε την δεν διεκδικούμε το αλάθητο, προσπάθεια κάνουμε να βρούμε λύση, μήπως μπορεί να συνενωθεί με τη ΣΕΚΑΠ; Όπως σας εξηγώ η ΣΕΚΑΠ είναι συνεταιριστική επιχείρηση, για να μπορέσει επαναλαμβάνω να ζήσει η καπνοβιομηχανία και να μην χάσουν αυτοί οι 150 άνθρωποι που εργάζονται εκεί και δεν χρωστάνε τίποτε τη δουλειά τους.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2005 - 13:07:18 UTC