Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aπειλητικά κινείται ο κυκλώνας Ρίτα
  • [02] Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρωθυπουργό
  • [03] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ΝΣ για την ανώτατη εκπαίδευση
  • [04] Να άρει την αδιάλλακτη στάση της κάλεσε την ΠΓΔΜ ο Κάρολος Παπούλιας
  • [05] Ικανοποίηση για την αντιδήλωση
  • [06] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΚΚΕ και ΣΥΝ για Ολυμπιακή

  • [01] Aπειλητικά κινείται ο κυκλώνας Ρίτα

    Ο κυκλώνας Ρίτα, αφού έπληξε τα νησιά Κις στη Φλόριντα, αναβαθμίστηκε ήδη στην τέταρτη κατηγορία και κινείται απειλητικά στον Κόλπο του Μεξικού προς το Τέξας και την Λουιζιάνα, πλησιάζοντας την ισχύ του κυκλώνα Κατρίνα που σάρωσε πριν τρεις εβδομάδες την Λουϊζιάνα, την πολιτεία του Μισισίπι και την Αλαμπάμα.

    Η Ρίτα αναμένεται να πλήξει ως το τέλος της εβδομάδας την πολιτεία του Τέξας, απειλώντας τις παράκτιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

    Ηδη οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της Λουϊζιάνα. Στην Νέα Ορλεάνη που δεν έχει προλάβει ακόμη "να σταθεί στα πόδια της" μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα, όσοι κάτοικοι επέστρεψαν ετοιμάζονται τώρα να εγκαταλείψουν και πάλι την πόλη. Ο δήμαρχος της πόλης Ρέι Νέιγκιν δήλωσε ότι κάπου 500 λεωφορεία είναι έτοιμα για να μεταφέρουν τους κατοίκους σε γειτονικές πολιτείες. "Αυτή τη φορά έχουμε γίνει εξυπνότεροι. Μάθαμε από τα σκληρά παθήματά μας" τόνισε ο Νέιγκιν.

    Εχοντας κατά νου τη σκληρή εμπειρία από την "Κατρίνα" οι αρχές στην πολιτεία του Τέξας ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της Ρίτας. Ηδη διατάχθηκε η εκκένωση του Γκέιλβεστον και πολλά σχολεία στην περιοχή διέκοψαν τα μαθήματα. Κάπου 1000 πρόσφυγες από την Νέα Ορλεάνη που είχαν εγκατασταθεί σε ειδικά κέντρα στο Χιούστον αντιμετωπίζουν μάλιστα το ενδεχόμενο και νέας απομάκρυνσης καθώς η πόλη μπορεί να βρεθεί στο πέρασμα του κυκλώνα. Οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν στο γειτονικό Αρκανσο.

    "Οι συνθήκες στο κεντρικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού μοιάζουν πολύ με εκείνες που είχε δημιουργήσει η Κατρίνα" τόνισε ο υποδιεθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Κυκλώνων, Εντ Ρέιπαπορτ στο CNN.

    [02] Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρωθυπουργό

    Επί 35 λεπτά συζητούσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κυβερνητικές κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διευθέτηση της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις γύρω από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι, στην Κωσταντινούπολη.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κ Στεφανόπουλο.

    Ο πρώην πρόεδρος επισήμανε ότι είναι πάντα ευχάριστο για τον ίδιο να συζητεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και υπενθύμισε υπόσχεση που είχαν δώσει ο ένας στον άλλο όταν ακόμη ήταν πρόεδρος ότι θα συνεχίσουν να συναντώνται.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ανέμενε τον κ. Στεφανόπουλο στην είσοδο του ξενοδοχείου "Μ. Βρετανία" όπου έχει καταλύσει.

    Το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η Σύνοδος παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου και του υφυπουργού Εξωτερικών Παν. Σκανδαλάκη.

    [03] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ΝΣ για την ανώτατη εκπαίδευση

    Η διάταξη για τον αποκλεισμό από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσων γράφουν κάτω απβ τη βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις, κυριάρχησε στην επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο υπερψηφίστηκε τελικώς με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

    Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί την πρώτη παρέμβαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ και υπενθύμισε την αύξηση των κονδυλίων κατά 39% για την βελτίωση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων κατά τα δύο τελευταία έτη, παρά τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυσχέρειες. Το νομοσχέδιο, τόνισε ο κος Ταλιαδούρος, προωθεί την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών σε πολλά τμήματα που το είχαν ανάγκη, ενισχύει την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, δίνει κίνητρα για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στο εκπαιδευτικό τους προσωπικό, ενώ δίδεται και η δυνατότητα στα ΤΕΙ για εφαρμοσμένη έρευνα και συνεργασίες με πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Από την άλλη, η αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι το πόνημα του υπουργείου Παιδείας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία των ΤΕΙ, ενώ αρκετές διατάξεις του ελέγχονται και ως μη συνταγματικές. «Πώς μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση όταν η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει την υπερωριακή απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού, λέγοντας ότι πολλοί από τους εκτάκτους και ωρομισθίους δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, την ίδια ώρα που επισημαίνει ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να αποκτήσει ειδικά εκπαιδευτικά προσόντα;» αναρωτήθηκε ο Χάρης Καστανίδης - ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καθιερώσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    «Όλες οι τελευταίες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο βοηθούν στο να κάνει η ανώτατη εκπαίδευση, στροφή προς την κατάρτιση» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ. «Μετά το ν.2916, αντί για αναβάθμιση των ΤΕΙ, έχουμε μια συνεχή ώθηση προς τα κάτω. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι είναι ικανοποιημένη γιατί τα ΤΕΙ προσεγγίζουν αυτό που επιδιώκει η αγορά - φθηνή εργατική δύναμη».

    Ιδιαίτερα ωστόσο, η αντιπολίτευση στηλίτευσε τη διάταξη εκείνη, σύμφωνα με την οποία, από το προσεχές εκπαιδευτικό έτος, όσοι μαθητές δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν γενικό βαθμό πάνω απβ τη βάση, δεν θα εισέρχονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έκριναν ότι το μέτρο είναι αποσπασματικό και πρόχειρο, με γενικότερες αρνητικές συνέπειες.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης χαρακτήρισε «εμπαιγμό της ελληνικής νεολαίας και νομοθέτημα στο πόδι υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης» τη σχετική διάταξη και διευκρίνισε πως, εάν δεν αποσυρθεί, το κόμμα του αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: «Στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2000, οι κάτω από τη βάση ήταν 3000 μαθητές και το 2005, ήταν 39000. Είπαμε ότι δεν πρόλαβε η ΝΔ να δημιουργήσει τέτοια κατάρρευση - όμως, το υπουργείο μπορεί να ρυθμίζει τα θέματα των εξετάσεων με τέτοιον τρόπο, ώστε του χρόνου, να είναι κάτω απβ τη βάση 60.000, ή 5000 μαθητές. Είναι δυνατόν να το μεταφέρουμε αυτό στις πλάτες της ελληνικής νεολαίας;»

    «Δεν μπορεί ένα παιδί που πήρε 9 να μπει στο ΤΕΙ. Μπορεί όμως να γίνει γιατρός στη Βουλγαρία, ή ηλεκτρονικός από τα ιδιωτικά ΚΕΚ; Και τότε η κοινωνία θα τον δέχεται; Και είναι έντιμο αυτό;» συνέχισε ο κος Μπόλαρης.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι συνεπεία του συγκεκριμένου άρθρου, αρκετές σχολές θα κλείσουν στην Περιφέρεια, όπως και σχολές ζωτικής σημασίας (ΤΕΙ Φυτικής Καλλιέργειας, Σχολή Εμποροπλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού κλπ).

    «Θα θησαυρίσουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ, οι σχολάρχες. Θα έχουμε αύξηση της φοιτητικής μετανάστευσης. Θα έχουν όμως και οι μαθητές διαφορετική μεταχείριση από χρονιά σε χρονιά» παρατήρησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης παρατήρησε πως «είναι πολιτικός κυνισμός να λύνουμε οικονομικά προβλήματα της εκπαίδευσης μέσω ρυθμίσεων στις εισαγωγικές εξετάσεις».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Χουρμουζιάδης, επεσήμανε ότι η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση το μισό της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ως «ουσιαστικός αλγόριθμος εισαγωγής με το σωστό τρόπο». Παράλληλα δε, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει άλλα σημαντικά προβλήματα, όπως η ερευνητική αυτονομία των ΤΕΙ, η δυνατότητά τους να παράγουν θεωρητική έρευνα και πως δεν υπάρχει, έστω και επιμέρους αντιμετώπιση των θεμάτων της φοιτητικής μέριμνας.

    «Με το βαθμό πρόσβασης ρυθμίζουμε το αυτονόητο - απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας. Δεν μπορεί να παρακολουθήσει σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης, κάποιος που έχει βαθμό κάτω από τη βάση - 1,2,3 και 4. Η πολιτεία οφείλει και να στείλει στην κοινωνία ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι προάγει την προσπάθεια. Η λογική «όλοι στο Πανεπιστήμιο», απαξιώνει τους πτυχιούχους και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη ανεργία στον ΟΟΣΑ», σημείωσε ο κος Ταλιαδούρος.

    [04] Να άρει την αδιάλλακτη στάση της κάλεσε την ΠΓΔΜ ο Κάρολος Παπούλιας

    Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων ότι θα πρέπει να άρει την αδιάλλακτη στάση της προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του επισκεπτόμενου την Ελλάδα προέδρου της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ένταξη όλων των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδος και υπενθύμισε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ την οποία θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, προοπτική η οποία όμως συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας και σημείωσε ότι με την απόρριψη της προτάσεως Νίμιτς από την πολιτική ηγεσία της γείτονος την άνοιξη και παρά την πολυεπίπεδη στήριξη που έχει λάβει από την Ελλάδα κορυφώθηκε η αδιαλλαξία της η οποία προσβάλλει και το κύρος του ΟΗΕ.

    Μας προβληματίζει μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επιμένει στη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας και επιδίδεται ακόμη και σε εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, όπως υπαγορεύει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός των Εξωτερικών.

    Η λύση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με συνέπεια, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η Αγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει την υιοθέτηση και κυρίως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί πλήρης και απρόσκοπτος ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών και η χώρα να υιοθετήσει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σχετικά δε με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της επέκτασης του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Αγκυρα δυστυχώς συνόδευσε την υπογραφή αυτή με την κατάθεση δήλωσης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, προκαλώντας πολλά προβλήματα. Υπογραμμίζουμε τη σημερινή αντιδήλωση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ και περιμένουμε να αντιληφθεί πλέον η Τουρκία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προϋποθέτουν και τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή της αυτονόητης αρχής της πλήρους αναγνωρίσεως όλων των μελών της ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι υποστηρίζουμε την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο Αναν, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι επιμελώς προετοιμασμένη ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχίας.

    Αναφορικά εξάλλου με το δημοψήφισμα για το μέλλον της κρατικής ενώσεως της Σερβίας με το Μαυροβούνιο ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι θα σεβαστούμε όλοι τη λαϊκή ετυμηγορία που θα είναι εκπεφρασμένη υπό δημοκρατικές συνθήκες, αν και πρόσθεσε ότι αποτελεί πεποίθηση των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και δική μας, ότι η διατήρηση του κοινού κράτους είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να πετύχουν και οι δύο φίλοι λαοί το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και επίσης πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας που θα επιτρέψουν την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων και εκτοπισμένων, καθώς και για την αποκατάσταση των καταστροφών των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων. Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες και πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αποκτήσουν λόγο για τα ζητήματα τα οποία περιέγραψε προηγουμένως και τα οποία τους αφορούν άμεσα.

    [05] Ικανοποίηση για την αντιδήλωση

    «Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας» υπογραμμίζεται ρητά στο κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, στη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας,

    «΄Ηταν μια δύσκολη, μακρά και επίπονη διαδικασία. ΄Εχουμε μία ευτυχή κατάληξη, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συμφωνία που επετεύχθη στο ΚΟΡΕΠΕΡ.

    «Η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά είδος ληξιαρχικής πράξης γέννησης της ``de facto`` αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί ότι «το κείμενο αυτό καθιστά σαφή και επιτακτική την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους -μέλους της Ε.Ε. », προσθέτοντας επίσης ότι «έχουν τεθεί στέρεες βάσεις και για την «de jure» αναγνώρισή της».

    Την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων - που αναφέρεται στην αντιδήλωση - σημαίνει μεταξύ άλλων όχι μόνο την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ανωμαλιών, όπως η κατοχή και ο εποικισμός.

    Στην αντιδήλωση τονίζεται επίσης, ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών μελών».

    Δήλωση Παπανδρέου

    Ατακτη υποχώρηση καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για τη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με την αντιδήλωση.

    Ο κ.Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θριαμβολογεί για την άτακτη υποχώρησή της στα ευρωτουρκικά. Και προσθεσε πως αντί να παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή, κατέθεσε τα όπλα στη Νέα Υόρκη πριν από την τελική μάχη.

    Το κείμενο της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην ΕΕ έχει ως εξής:

    «ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

    1.Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και των μελών της από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004. Εκφράζουν τη θλίψη τους για το ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή της υπογραφής.

    2.Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το πρωτόκολλο.

    3.Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών μελών. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

    4.Η ΕΕ και τα κράτη μέλη υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη κράτος μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

    5. Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Έτσι, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν.

    6. Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την εξέταση το 2006, της προόδου που θα συντελεστεί σε όλα αυτά τα θέματα.

    7. Στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφωνούν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή».

    Κύπρος - Eκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων

    Ικανοποίηση εξέφρασε το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία φαίνεται πως πέτυχε ό,τι ζήτησε. Είχαμε, είπε, συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν επιτευχθεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι το εκατόν τοις εκατόν, των όσων θα θέλαμε. Με βάση την αντιδήλωση, είπε, η Τουρκία δεν παίρνει διαβατήριο χωρίς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι «υπεύθυνη πολιτική παράταξη και θα τοποθετηθεί αφού πρώτα μελετήσει το περιεχόμενο της αντιδήλωσης». Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή πολιτική τοποθέτηση.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το κείμενο της αντιδήλωσης εξαλείφθησαν ως ένα βαθμό οι παγίδες που είχε συμπεριλάβει η βρετανική Προεδρία στο προσχέδιο. Αν και, είπε, ίσως να μην τίθεται θέμα θριαμβολογίας, η Κύπρος πέτυχε να έχει τόσους συμμάχους, ώστε να ανατρέψει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και να δώσει μήνυμα και προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης του Κυπριακού.

    Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το κείμενο της αντιδήλωσης συνιστά προϊόν συμβιβασμού, το οποίο δεν ικανοποιεί τα ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε αναγνώριση προ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι παρά την ύπαρξη ρητών προνοιών ως προς τις υποχρεώσεις της Αγκυρας για αναγνώριση και ισότιμη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, εν τούτοις απουσιάζουν σαφείς ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας. Προσθέτει ότι το κείμενο της αντιδήλωσης διαμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα λόγω της απαράδεκτης και μη αντικειμενικής συμπεριφοράς της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανίας. Σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του κυπριακού.

    Το κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την εκτίμηση ότι η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ούτε κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία. Αναφέρει επίσης ότι με τη συναίνεση της Κύπρου, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

    Δήλωση εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου

    «Μετά από μακρά, σύνθετη και δύσκολη, κυριολεκτικά λέξη προς λέξη, διαπραγμάτευση επήλθε συμφωνία για την απάντηση της Ε.Ε. στη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιουλίου.

    Παράλληλα, συνεχίζονται εντατικές διαβουλεύσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ε.Ε. Δηλαδή για το γενικό αλλά και δεσμευτικό πλαίσιο προαπαιτουμένων και υποχρεώσεων που οφείλει να εκπληρώσει η Τουρκία κατά τη μακρά πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε. Και αυτή η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε θετικά για την πλευρά μας.

    Ειδικότερα ως προς την ευρωπαϊκή αντιδήλωση, θέλω να τονίσω ότι είναι μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στη μονομερή τουρκική δήλωση του Ιουλίου. Είναι ένα κείμενο ιδιαίτερης σημασίας που περιλαμβάνει το σύνολο των διακηρυγμένων επιδιώξεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Το κείμενο αυτό καθιστά σαφή και επιτακτική την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους -μέλους της Ε.Ε.

    Η αντιδήλωση της Ε.Ε συνιστά είδος ληξιαρχικής πράξης γέννησης της «de facto» αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί στέρεες βάσεις και για την «de jure» αναγνώρισή της.

    Αυτές είναι εξελίξεις προφανούς βαρύτητας που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια. Εκ των πραγμάτων θέτουν και το Κυπριακό σε ένα νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο.

    Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από αδιάκοπες προσπάθειες που έγιναν, σε όλα τα επίπεδα, με αποφασιστικότητα και σαφή στρατηγική κατεύθυνση.

    Είναι αποτέλεσμα καθημερινής συνεννόησης και συνεργασίας της Αθήνας με τη Λευκωσία - πρωτίστως -, αλλά και με τους άλλους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της βρετανικής Προεδρίας».

    [06] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Με πρώτο θέμα την Αυτοδιοίκηση, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για μια σειρά μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε το πλαίσιο για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η συζήτηση στο Πολιτικό Σμβούλιο ήταν για την υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης, ως εργαλείου για την αλλαγή των σχέσεων κράτους-πολίτη.

    Σε αντιδιαστολή προς τις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ προτείνει απελευθερωμένη Αυτοδιοίκηση απο τον συγκεντρωτισμό και τον κομματικό εναγκαλισμό, η ΝΔ θέλει να οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες σε έναν άκρατο κομματισμό με αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

    Κινούμενος στη γραμμή του "άλλου δρόμου" ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ μιλάει για πέντε επίπεδα διοίκησης πνίγοντας τον πολίτη στη γραφειοκρατία ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει δύο επίπεδα Αυτοδιοίκησης, στο οποίο βεβαίως πρέπει να προστεθεί και το επίπεδο της κεντρικής διοίκησης.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακολουθεί αυτή την πολιτική καθώς φοβάται τη δύναμη του πολίτη και της εξουσίας που δεν ελέγχει και επιχειρεί χειραγώγηση του θεσμού με εκλογικές αλχημείες. Και πρόσθεσε πως όποιο και αν είναι το εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ είναι αδύναμη να πάει το κράτος μπροστά και γι' αυτό πηγαίνει τη χώρα πίσω.

    Σχετικά με τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τις θέσεις δημάρχων και νομαρχών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει στελέχη τα οποία μπορούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της αλλαγής που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση ως κυβέρνηση.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος παρουσιάζοντας την εισήγησή του για το πλαίσιο πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι η αρχή της αποκέντρωσης είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και βασικό χαρακτηριστικό της ιστορικής του φυσιογνωμίας. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παραδοσιακά έχει κακή σχέση με την Αυτοδιοικηση, ενώ στους 18 μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση ανέδειξε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την πολιτική της δεξιάς στο θεσμό.

    [07] ΚΚΕ και ΣΥΝ για Ολυμπιακή

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη κοροϊδία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή από την Κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές τους!» και προσθέτει ότι «ενώ εργάστηκαν και οι δύο για την ιδιωτικοποίηση της, ενώ αυτή τη "λύση" υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την παρουσιάζουν ως μόνη λύση, και μάλιστα φιλολαϊκή, ο καυγάς τους γίνεται για το ποιος είναι ικανότερος να ιδιωτικοποιεί!».

    Το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ο.Α, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «κανένας διαμελισμός, κανένα τμήμα να μην πουληθεί ή κλείσει».

    Το ΚΚΕ καλεί του εργαζομένους στην Ο.Α. «να απεγκλωβιστούν από τις καλλιεργούμενες αυταπάτες κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, να κλείσουν τα αυτιά τους στα εκβιαστικά διλήμματα και αγωνιστικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλαβάνου

    Σε κλίμα «μεγάλου προβληματισμού» για το μέλλον της Ολυμπιακής έγινε η συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποφασιστεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, πρόταση που, όπως είπε, προβλημάτισε τον πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «μία εθνική αεροπορική εταιρία με υψηλά ποιοτικά στάνταρντς».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στις δηλώσεις του τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό τα ακόλουθα θέματα:

    Πρώτο: Λόγοι ασφάλειας των πτήσεων, που είναι πολύ σημαντικοί,επιτάσσουν την ύπαρξη μιας εθνικής αεροπορικής εταιρείας με ψηλά ποιοτικά στάνταρντς, που μόνο η Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής σήμερα τα δίνει.

    Δεύτερο: Λόγοι οικονομικοί, αναπτυξιακοί, τουριστικοί αλλά και λόγοι εθνικής ασφάλειας, επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικού αερομεταφορέα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, «δεν θα θέλαμε με τίποτα η Ο.Α. να καταλήξει σε χέρια εταιρειών, όπως για παράδειγμα αυτή με την οποία έχει υπάρξει το προσύμφωνο για την πώλησή της, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση ισραηλινών και αμερικανικών κεφαλαίων».

    Οσον αφορά το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ζήτησε από τον κ. Καραμανλή «να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή, βάση του άρθρου 149 της Βουλής διότι υπάρχει ένα παρελθόν στις σχέσεις κράτους-Ολυμπιακής, που δεν είναι αυτό που μας λέει η Ε.Ε».Υπάρχουν, πρόσθεσε πολλές οφειλές του κράτους στην Ο.Α. που δεν έχουν καταγραφεί, που έχουν σχέση με τη διακίνηση υπαλλήλων, με τις εκπτώσεις που επέβαλε και το τιμολόγιο που επέβαλε το ίδιο το κράτος, με τη διακίνηση αεροπλάνων με βάση προγραμματισμούς που έχουν σχέση με συμφέροντα του κράτους και όχι με τα συμφέροντα της εταιρείας.

    Όλα αυτά, είπε ο κ. Αλαβάνος, πρέπει να διερευνηθούν και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθούν και οι προμήθειες, ειδικά του στόλου, οι οποίες έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά, ενώ επανέφερε και την πρόταση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο λαός αν επιθυμεί δημόσια ή ιδιωτική Ολυμπιακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του πρωθυπουργού στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε την συλλογιστική μας για την πρότασή για την εξεταστική επιτροπή, την οποία ζητάμε άμεσα.Προβληματίζεται για το αν και πότε θα γίνει».

    Ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ερωτηθείς σχετικώς ανέφερε ότι δεν γίνεται να αναμοχλεύσουμε τα πάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε πολωτικό κλίμα τώρα που το θέμα της Ολυμπιακής βρίσκεται σε λεπτή φάση με το διαγωνισμό σε εξέλιξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2005 - 21:12:31 UTC