Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [02] Επικρίσεις Παπαρήγα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, από τη Θεσσαλονίκη
  • [03] Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής για την Ολυμπιακή
  • [04] Ομιλία Καραμανλή στo Σ.Α. του ΟΗΕ
  • [05] Νέο καθεστώς στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης
  • [06] Λιάπης: «Θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή»
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή-Μπερίσα
  • [08] Επερώτηση για το επίδομα θέρμανσης

  • [01] Νέες αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίσθηκαν, σήμερα, σε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη.

    Τους 16 έφτασαν οι νεκροί και τους 21 οι τραυματίες από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικού οχήματος στη Βαγδάτη, .

    Η πρώτη επίθεση έγινε εναντίον αστυνομικού οχήματος, στη συνοικία Ντούρα στη νότια Βαγδάτη, και είχε σαν αποτέλεσμα 16 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 21 να τραυματισθούν. Οι δέκα από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί, σύμφωνα με πηγή του υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

    Στην ίδια συνοικία, το μεσημέρι, καμικάζι επιτέθηκαν με διαφορά ενός λεπτού, σε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και αξιωματικούς. από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα κομμάντος και αξιωματικοί της αστυνομίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Επίσης δύο ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ στο βορειοανατολικό Ιράκ. "Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου στη συνοικία αλ-Ασκάρι εξερράγη σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να καταστραφεί τελείως ένα αστυνομικό αυτοκίνητο", δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μοχάμεντ Αντεν και πρόσθεσε πως τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Στο μεταξύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ κήρυξε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη χώρα Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, σε αντίποινα για την επίθεση που έχουν εξαπολύσει αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις στην κωμόπολη Ταλ Αφάρ, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες αντάρτες.

    Χθες σε μπαράζ επιθέσεων με καμικάζι στην ιρακινή πρωτεύουσα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 150 και οι τραυματίες τους 200.

    [02] Επικρίσεις Παπαρήγα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, από τη Θεσσαλονίκη

    Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ βρέθηκαν στο στόχαστρο της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη για την 70η Διεθνή Εκθεση.

    Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπει στον κύκλο της οικονομικής κρίσης και χαρακτήρισε «χοντρό ψέμα» αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ότι μετά από δύο χρόνια θυσίες θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2008.

    Οσον αφορά την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν αξίζει «ούτε δεκάρα», επειδή, όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδικεύει την πολιτική της δεύτερης τετραετίας του κ. Σημίτη.

    Για τον ΣΥΝ είπε ότι είναι απολύτως συνυπεύθυνος, διότι συμπλέει με τα δύο μεγάλα κόμματα και έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχυ των απαιτήσεων διεκδικώντας «ψίχουλα».

    Ενδεικτική ήταν η απάντησή της στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου ότι υπάρχει πάντα μια καρέκλα άδεια στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεργασίας. «Ισως θα μπορούσε να φέρει το ΚΚΕ σε δύσκολη θέση ο ΣΥΝ αν δεν είχε τη δική του καρέκλα δίπλα στο ΠΑΣΟΚ ή και στη ΝΔ», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Ζήτησε από τους πολίτες να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα από τις αλλαγές των συσχετισμών. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, το ΚΚΕ θα τα δει με καλό μάτι και θα έχει δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους.

    Σχολιάζοντας απόψεις του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη για συνεργασίες στους Δήμους Νίκαιας και Καισαριανής, όπου εκλέγονται δήμαρχοι από την Αριστερά, τον κατηγόρησε ότι δεν απηύθυνε κάποια πρόταση, αλλά έκανε «λαθρεμπόριο ψήφων» ευελπιστώντας να κερδίσει ψήφους από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα και δημοτικές κινήσεις που στηρίζονται από αυτά στις δημοτικές εκλογές. Είπε ότι είναι πολιτικός ο χαρακτήρας της μάχης των τοπικών εκλογών και κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβιστεί και να συνεργαστεί με το ΚΚΕ.

    Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ να συγκροτήσουν μέτωπο για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ολυμπιακής Αεροπορίας αντέδρασε έντονα, λέγοντας:»Με τον δράστη; Με τον δήμιο; Να βάλουμε καλύτερα και τη ΝΔ!»

    Καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τα προβλήματα στην Ολυμπιακή, σημείωσε ότι είχε αποφασιστεί πριν από πολλά χρόνια ότι η Ολυμπιακή θα γινόταν "Ιφιγένεια" και τάχθηκε υπέρ τού να παραμείνει ως η μοναδική αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα.

    Για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας επισήμανε ότι «κατακρεουργείται η ικανότητα σκέψης των μαθητών» και πρόσθεσε πως το διαφοροποιημένο σχολείο ή οι ευέλικτες ζώνες μαθημάτων είναι η επίσημη ταξικοποίηση.

    Σε σχέση με την Τουρκία είπε πως η αντιδήλωση της ΕΕ θα έπρεπε να λέει πως δεν θα ανοίξει η Ενωση τις πόρτες της αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερο ημερομίσθιο 152 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

    [03] Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής για την Ολυμπιακή

    Κρίσιμη για το μέλλον της Ολυμπιακής αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνέρχεται μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της ΕΕ για τον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση μιας λύσης, η οποία από τη μια πλευρά θα διασφαλίζει το μέλλον της εταιρίας και θα είναι σύννομη με το Κοινοτικό δίκαιο, και από την άλλη θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε χθες ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ,ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης θα παρουσιάσει το σχέδιο διάσωσης της Ολυμπιακής. Ο κ. Λιάπης, έδωσε εντολή στην εταιρία LAZARD, που εκτελεί χρέη συμβούλου ιδιωτικοποίησης, να συνεχίσει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν διακοπεί .

    Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος και εκπρόσωπος της LAZARD, ο οποίος θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους αγοραστές του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις Ολυμπιακές Αερογραμμές να επιστρέψουν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί με τη μορφή παράνομων, όπως έκρινε, κρατικών ενισχύσεων.

    Για μια πολύ ουσιαστική και κρίσιμη συνάντηση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συναντήθηκε σήμερα με την ΟΣΠΑ, επιρρίπτοντας «πολύ μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 18 μήνες» λόγω «της απραξίας της, της έλλειψης ουσιαστικής παρουσίας και διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες γύρω από αυτό το θέμα, της εγκατάλειψης του επιχειρησιακού σχεδίου (για την Ολυμπιακή) που είχε εκπονηθεί μετά το 2003». Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερώτηση για την απόφαση της Επιτροπής.

    Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην διαλυθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία και να μη χάσουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η κα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη για την 70η Διεθνή Εκθεση, καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τα προβλήματα στην Ολυμπιακή, σημείωσε ότι είχε αποφασιστεί πριν από πολλά χρόνια ότι η Ολυμπιακή θα γινόταν "Ιφιγένεια" και τάχθηκε υπέρ τού να παραμείνει ως η μοναδική αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα.

    Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το θέμα της "Ολυμπιακής", αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τους εργαζόμενους στην εταιρεία στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου διατύπωσε στους εργαζόμενους τις θέσεις του ΣΥΝ και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματός του στον αγώνα επιβίωσης των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου "προκειμένου όλη η αντιπολίτευση να συντονίσει τις ενέργειές της για να μην περάσει το σχέδιο για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας". Συνάντηση, όπως είπε, ζητάει και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, όπως επίσης και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, "για να τον θέσω μπροστά στις ευθύνες του".

    [04] Ομιλία Καραμανλή στo Σ.Α. του ΟΗΕ

    «Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι «συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες».

    Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σήμερα στη σημαντική αυτή συνεδρίαση του ΣΑ, αφού η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 -2006.

    Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα: «Απειλές για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια», είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ, Κυρία Πρόεδρε, για την ανάληψη από τη χώρα σας της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.

    Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων προβαίνουν σε μια επισκόπηση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας και εξετάζουν το μέλλον του Οργανισμού.

    Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, η οποία εξάλειψε την απειλή της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων ισχύος. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακόμη βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις, εμφυλίους πολέμους, γενοκτονία και άλλες ωμότητες μεγάλης έκτασης, προκαλώντας άπειρη οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπων.

    Η τρομοκρατία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

    Η υπογραφή, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής, της Διεθνούς Σύμβασης Καταστολής της Πυρηνικής Τρομοκρατίας και η υιοθέτηση, κατά την 60ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, μιας συνολικής Σύμβασης κατά της τρομοκρατίας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά αυτής της μάστιγας.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν είναι δεν αυτο-αναιρούνται. Συμφωνούμε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, ότι «μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελούν έναν από τους καλλίτερους τρόπους προφύλαξης από την τρομοκρατίας».

    Συνεπώς, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση μιας νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απαγόρευση της υποκίνησης για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η Απόφαση αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθιερωμένες αρχές που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και της αρχής της μη επαναπροώθησης.

    Στην αντιμετώπιση των βαθύτερων δομικών προβλημάτων που πυροδοτούν τις συγκρούσεις, η οικοδόμηση της ειρήνης οφείλει να συγκεράσει την ασφάλεια με την ανάπτυξη. Η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς και η μεταρρύθμιση και ο εκδημοκρατισμός του τομέα ασφαλείας, αποτελούν καίρια συστατικά στην προσπάθεια μείωσης των σημερινών συγκρούσεων.

    Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους. Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες.

    Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ενθέρμως τη δημιουργία μιας Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης. Υποστηρίζουμε, επίσης, την υιοθέτηση μιας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική, που είναι η ήπειρος που μαστίζεται όσο καμία άλλη από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

    Οι συγκρούσεις, πάντως, εντός και μεταξύ των κρατών δεν είναι η μοναδική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Νέες απειλές και προκλήσεις αναδύονται. Η ακραία φτώχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι θανάσιμες επιδημίες και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής είναι η εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για τις κοινωνίες μας. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ακόμη μια απειλή που μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις και να προκαλέσει εμφύλιες συγκρούσεις.

    Όλες οι ανωτέρω απειλές και προκλήσεις απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών. Οι διεθνείς περιφερειακές οργανώσεις οφείλουν, επίσης, να είναι αποτελεσματικές, και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

    Πιστεύουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής μας δίδει μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και σταθερού κόσμου στον 21ο αιώνα.

    Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε».

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο του Μεξικού, είχε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο συζητήθηκαν η τακτική Αθήνας και Λευκωσίας στην ΕΕ σε ότι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου και η απάντηση της ΕΕ στην δήλωση της Άγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνιζαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν ότι «διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ίδια γραμμή στην τοποθέτηση και των δύο χωρών». Άλλωστε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν εξαρτάται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την αναγνώριση της Κύπρου αν και συνδέεται το θέμα.

    Οι κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα συναντηθούν εκ νέου αύριο το βράδυ κατά την βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη από κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις.

    Στη συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Αμπντουλ Αζίζ αλ Σαούντ, διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Καραμανλής έθεσε το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Αργά το μεσημέρι, σήμερα, τοπική ώρα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μεξικού Βισέντε Φοξ και συζήτησαν διμερή θέματα.

    Το ραντεβού με τον νέο πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα μετατέθηκε για αύριο το μεσημέρι, τοπική ώρα, λόγω της καθυστέρησης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε 20λεπτη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

    «Αρχίζει σήμερα η συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν 170 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Σκοπός αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης είναι να γίνει αξιολόγηση-ανασκόπηση εφαρμογής της Δήλωσης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε το 2000 και βέβαια μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    »Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006.

    »Μετέχω λοιπόν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με βασικά θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική.

    »Με το γενικό γραμματέα κ. Κόφι Αναν είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για το Κυπριακό, για την ονομασία της FYROM και για θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ».

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής παραβρέθηκε στη δεξίωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    [05] Νέο καθεστώς στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

    Αποδείξεις λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, στις οποιες θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του πελάτη αγοραστή, η ιδιότητά του ( ιδιοκτήτης ακινήτου ή ενοικιαστής), το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου, ο τόπος και η ώρα παράδοσής του θα εκδίδουν από 15 Οκτωβρίου όλοι οι επιτηδευματίες που πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης.

    Στις περιπτώσεις που η δαπάνη για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα ( πολυκατοικίες, διπλοκατοικίες ) στις αποδείξεις λιανικής πώλησης θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή του εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου και η ιδιότητά του (διαχειριστής, εκπρόσωπος κ.λ.π.), καθώς και η ένδειξη «πολυκατοικία» «διπλοκατοικία» κ.λ.π. Αν η αγορά του πετρελαίου πραγματοποιείται από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και στερούνται ΑΦΜ, στην απόδειξη λιανικής πώλησης αναγράφεται, αντί του ΑΦΜ, ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου (Διαβατηρίου κ.λ.π.), των προσώπων αυτών

    Αυτό ορίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικων, κ. Αδάμ Ρεγκούζα, σχετικά με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από φέτος στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος, όπως τονίζεται στην απόφαση, είναι η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια των συναλλαγών του είδους αυτού, για την περιστολή της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών και του Δημοσίου.

    Ειδικότερα ,για τους επιτηδευματίες πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται ότι θα πρέπει να υποβάλλουν με τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου και μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου, εμπρόθεσμη αναλυτική κατάσταση αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, με τις πωλήσεις πετρελαίου που πραγματοποιήθηκαν εντός του τριμήνου σε ιδιώτες ή επαγγελματίες το δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αγρότες κτλ (μηχανογραφικά η χειρόγραφα). Οι καταστάσεις αυτές περιέχουν το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή την επωνυμία του υπόχρεου σε υποβολή τους, το επάγγελμα, τον Α.Φ.Μ. και την ταχυδρομική του διεύθυνση, καθώς και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Στις καταστάσεις αυτές καταχωρούνται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία των αγοραστών του πετρελαίου κατά αλφαβητική σειρά, η ιδιότητά τους (ιδιοκτήτης, διαχειριστής, εκπρόσωπος κ.λ.π.) ή το επάγγελμά τους, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. τους ή ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου, η ποσότητα του αγορασθέντος πετρελαίου, ο συνολικός αριθμός των φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν προς κάθε ένα αγοραστή (αποδείξεων ή τιμολογίων), καθώς και η συνολική τους αξία.

    [06] Λιάπης: «Θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή»

    Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Ολυμπιακές Αερογραμμές θα διασφαλιστούν, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι εξετάστηκαν όλα τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων πήρε αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Μιχάλης Λιάπης. Οι αποφάσεις είναι οι εξής:

    Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν και η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μελετηθεί εις βάθος και θα διερευνηθεί εάν και υπό ποιές προϋποθέσεις επιτρέπεται η συνέχιση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει στη θέση της για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας εφόσον είναι δυνατή υπό το φως και των νέων εξελίξεων και, τέλος, θα συνεδριάσει εκ νέου η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, όταν θα έχει διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τις προθέσεις των επενδυτών και τις δυνατότητες πώλησης της Ολυμπιακής προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

    Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου ΟΙκονομίας, αναφέρεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, μετά και την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου, κατέληξε στα ακόλουθα:

    Η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μελετηθεί σε βάθος και να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπει την συνέχιση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, αφού παραλάβει το επίσημο κείμενο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Στόχος της κυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, εφβ όσον αυτή είναι δυνατή. Προς τον σκοπό αυτό η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γνωστοποιηθεί σε όλους τους επενδυτές προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν, υπό τις νέες συνθήκες, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την αγορά της εταιρείας, τηρώντας σε κάθε περίπτωση τους όρους του μνημονίου που έχει ήδη υπογραφεί.

    Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες όταν θα έχει διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τις προθέσεις των επενδυτών και τις δυνατότητες πώλησης της Ολυμπιακής, προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις.

    Όποια και αν είναι η λύση που τελικά θα επιλεγεί, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν. Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο.

    [07] Συνάντηση Καραμανλή-Μπερίσα

    Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Καραμανλής και Μπερίσα αντήλλαξαν προσκλήσεις για να επισκεφθούν τις δύο χώρες και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις.

    Είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Μπερίσα μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας.

    Κατά συνάντηση ειδική αναφορά έγινε στην ομογένεια, όπου ο κ. Μπερίσα ανέφερε πως στην κυβέρνησή του υπάρχει ελληνικής καταγωγής υπουργός.

    Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε από το πρωί τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της γενικής συνέλευσης και στην άτυπη σύνοδο της Γαλλοφωνίας, την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιάννης Βαληνάκης.

    Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να συναντηθεί ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον ειδικό μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον κ. Τσερβενκόφσκι χθες και συζήτησαν για το ζήτημα της ονομασίας.

    Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει εκφράσει τις θέσεις της στις προτάσεις Νίμιτς και δεν συζητά ενδεχόμενο διπλής ονομασίας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής νέα πρωτοβουλία και νέα πρόταση από την πλευρά του ειδικού μεσολαβητή.

    [08] Επερώτηση για το επίδομα θέρμανσης

    Επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης «για την άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Ευβοίας Δ. Πιπεργιά.

    Οι βουλευτές εκτιμούν ότι η δαπάνη των νοικοκυρών για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι κατά 38% αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, σημειώνουν ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και υπενθυμίζουν ότι την περίοδο 2000 - 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε χορηγήσει οικονομική ενίσχυση 30.000 - 50.000 δραχμών.

    «Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου προσεγγίζει τα 70 δολάρια το βαρέλι και το Ελληνικό Δημόσιο έχει αυξήσει τα έσοδά του από τη φορολογία, κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας μας, επιστρέφοντας πόσα από τα αυξημένα έσοδά του, με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης».

    Τέλος, επικρίνουν τον πρωθυπουργό ότι «αρνείται τη χορήγηση του επιδόματος» και ότι "με διάφορες προφάσεις επιδεικνύει μία βαθιά συντηρητική αντίληψη και πλήρη έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας προς αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη".

    Επερώτηση για τον ΟΤΕ

    Ερώτηση σχετικά με την πώληση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ, πρόσφατα, θα καταθέσει αύριο το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κλιμακώνοντας την αντίδρασή του, όπως είχε αναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αθανασάκης.

    Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα της πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ, οι οποίες, όπως ανέφερε πωλήθηκαν στην τιμή των 17,02 Ευρώ, ενώ είχαν κοστίσει 20 Ευρώ και τόνισε ότι το θέμα «δεν κλείνει και δεν ξεχνιέται».

    Επίσης θεώρησε «ελλιπέστατες» τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης τις προηγούμενες ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2005 - 21:26:24 UTC