Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά
  • [02] Συστάσεις προς τους δικαστές
  • [03] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός
  • [04] Απαράδεκτη η μη καταβολή επιδόματος
  • [05] Επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ
  • [06] Επίσκεψη Αλαβάνου στην 70η ΔΕΘ
  • [07] Ωρα για τσάμπιονς λιγκ

  • [01] Eντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    Η βελτίωση του συντονισμού των ελεγκτικών υπηρεσιών και η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών ελέγχου ήταν το αντικείμενο συζήτησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Παπαθανασίου με τον Νομάρχη Αθηνών κ. Γ.Σγουρό.

    Ο κ. Παπαθανασίου, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά είναι περισσότεροι από οποτεδήποτε στο παρελθόν και τόνισε ότι επιδίωξη του διαλόγου είναι να ενταθούν ακόμα περισσότερο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες του συστήματος. Η αύξηση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών θα οδηγήσει σε βελτίωση της εικόνας της αγοράς, τόνισε.

    Ο κ. Σγουρός, από την πλευρά του τόνισε, ότι όλες οι εγκύκλιοι που διαβιβάζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας εκτελούνται, όπως γίνεται αυτή την περίοδο με τους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία. Επεσήμανε ότι η έλλειψη προσωπικού, τεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και η πολυπλοκότητα του Δημοσίου δημιουργούν προβλήματα στην αποτελεσματικότητα και στο συντονισμό των ελέγχων.

    Υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη και αυτό συμβαίνει ήδη διότι και ο ίδιος ως εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν σεβασμό στους θεσμούς, αν και ως φυσικά πρόσωπα ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

    Τέλος, ο Νομάρχης τόνισε ότι αύριο θα γνωστοποιήσει στο υπουργείο τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, ενώ σχεδιάζει να ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την αποδέσμευση κονδυλίων απαραίτητων για τη λειτουργία της Νομαρχίας.

    [02] Συστάσεις προς τους δικαστές

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρωμύλος Κεδίκογλου, απηύθυνε υπόδειξη-μήνυμα προς τους ποινικούς δικαστές της χώρας, μετά τις αποκαλύψεις για τα παραδικαστικά κυκλώματα, να μην είναι αυστηροί στις προφυλακίσεις και αρνητικοί στις αποφυλακίσεις.

    Παράλληλα ζήτησε ο κ.Κεδίκογλου από τους δικαστές να εφαρμόσουν το νόμο με μέτρο και να προφυλακίζουν αυτούς που πρέπει και να αποφυλακίζουν αυτούς που πρέπει να απολυθούν.

    Επεσήμανε ακόμη ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ότι οι δικαστές δεν θα δείξουν την εντιμότητά τους με την αυστηρότητα τους.

    Ακόμη ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι η κρίση του δικαστή δεν ελέγχεται πειθαρχικά. Παράλληλα ο Κεδίκογλου έστειλε σε όλους τους προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες εγκύκλιο μαζί με Cd που περιέχει 66 σχέδια - υποδείγματα δικαστικών αποφάσεων προκειμένου οι δικαστές να διευκολυνθούν στην έκδοση αποφάσεων και να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη.

    [03] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος.

    Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στη Νέα Υόρκη σήμερα, στις 15.15 (ώρα Ν.Υόρκης) και στις 17.30 θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ.Κόφι Ανάν, ενώ στις 19.00 θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος Τζ.Μπους.

    Την Τετάρτη ο κ.Καραμανλής θα μεταβεί στον ΟΗΕ όπου 9.00-10.00 ξεκινά η σύνοδος, στις 10.00 -13.00 ακολουθεί η συνεδρίαση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στο περιθώριο της οποίας ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις. Στις 10.30-10.50 ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεξικού Βινσέντε Φοξ Κεσάδα, στις 11.00-11.20 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντέλ Αζίζ. Στις 11.20-12.30 στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας θα παρέμβει με ομιλία του ο πρωθυπουργός, στις 12.30 θα συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και στις 13.00-14.30 ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος (10.00-12.30) στη σύνοδο Κορυφής της γαλλοφωνίας, στις 14.30 θα συναντηθεί με τον βέλγο ομόλογό του Γκι Φέρχοφσταντ, ενώ στις 19.00-20.30 θα λάβει μέρος στη δεξίωση που παραθέτει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν.Υόρκη προς τιμήν του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της ελληνικής ομογένειας. Στις 21.15 θα λάβει μέρος στην απονομή βραβείων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Την Παρασκευή, στις 10.30 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 12.00 θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και στις 13.30 θα αναχωρήσει για Αθήνα.

    [04] Απαράδεκτη η μη καταβολή επιδόματος

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τη μη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα στρώματα, τα οποία τα έχουν ανάγκη, ενόψει του χειμώνα. Ανέφερε, επίσης, ότι για το θέμα αυτό υπήρξε αλλαλούμ δηλώσεων των υπουργών, για να ακολουθήσει η κάθετη άρνηση του πρωθυπουργού για τη χορήγηση του επιδόματος.

    Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συντηρήσει και να αναδείξει το επόμενο διάστημα το θέμα αυτό, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφασίστηκε και η κατάθεση πρότασης σχεδίου νόμου.

    Ο κ. Αθανασάκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε δηλώσεις που είχε κάνει πριν από πέντε χρόνια ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος, τότε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το ίδιο θέμα.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασάκης, ο κ. Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των υπευθύνων των τομέων της Νέας Δημοκρατίας, είχε δηλώσει ότι η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ζητήσει την υιοθέτηση νέας πολιτικής σχετικά με το φόρο κατανάλωσης, ο οποίος θα έπρεπε να μειωθεί. Αν αυτό δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση, φέρεται να είπε ο κ. Ρουσόπουλος, πρέπει να φύγει. Ερωτηθείς ο κ. Αθανασάκης αν η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για τους ίδιους λόγους, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί τον τόπο σε περιπέτειες".

    Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος, πάντα σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασάκης, είχε προσδιορίσει το επίδομα θέρμανσης στις 100.000 δραχμές, το οποίο έπρεπε να δοθεί σε ρευστό και όχι με τη μορφή φοροαπαλλαγών. Ο κ. Αθανασάκης αναρώτηθηκε αν ο κ. Ρουσόπουλος, ως εκπρόσωπος σήμερα της κυβέρνησης, που προβαίνει για το θέμα σε δηλώσεις αυτές τις ημέρες, θυμάται τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι εκείνη την εποχή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το πετρέλαιο να είναι στα 32 δολάρια το βαρέλι, είχε χορηγήσει επιδόμα θέρμανσης, το οποίο αρνείται σήμερα να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αδυνατεί να ελέγξει την αγορά των πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στην Ελλάδα να έχουμε αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή.

    [05] Επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το θέμα της τύχης της Ολυμπιακής, ήταν δύο από τα βασικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία δεν μετείχε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, έτσι και σήμερα ασκήθηκε έντονη κριτική για όσα είπε ή δεν είπε στη Θεσσαλονίκη ο Κ.Καραμανλής, αλλά και στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

    Συζητήθηκε το θέμα της παρουσίασης της "χάρτας αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης, που παρουσίασε ο κ. Αθανασάκης την προηγούμενη εβδομάδα και αποφασίστηκε ότι θα εκδοθούν "χάρτες αναξιοπιστίας" ανά περιφέρεια. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ΠΑΣΟΚ θα περιλάβει στο εξής ερωτήσεις και επερωτήσεις περιφερειακού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος.

    Σχετικά με το θέμα της Ολυμπιακής, επικρίθηκε συνολικά η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, αλλά δεν έμεινε έξω από την κριτική του ΠΑΣΟΚ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο οποίος επικρίθηκε για τις σημερινές του δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής συντονιστής Οικονομίας Κώστας Σπηλιόπουλος τόνισε ότι οι διαφορές μας με τον κ. Μάνο δεν αφορούν μόνο το θέμα της Ολυμπιακής, αλλά σε όλα τα ζητήματα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης έθεσε θέμα σχέσεων του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία κ. Στέγκο, ιδιοκτήτη του Πόρτο Καράς. Πρόκειται για τον επιχειρηματία που είχε καταγγελθεί το Δεκέμβριο του 2003 ως διαπλεκόμενος με το ΠΑΣΟΚ στη γνωστή ως "υπόθεση Πάχτα". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε ότι ο κ. Στέγκος φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χαλκιδική όχι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καράς, αλλά στην ιδιόκτητη βίλα "Γαλήνη", και ότι αυτό έγινε ύστερα από σύσταση του πρωθυπουργού προς τον κ. Πούτιν.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Αθανασάκης εμφανίστηκε να γνωρίζει ορισμένα στοιχεία, ενώ ανέφερε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται από το ΠΑΣΟΚ.

    [06] Επίσκεψη Αλαβάνου στην 70η ΔΕΘ

    Την εκτίμηση ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αφορούσαν τους επιχειρηματίες και όχι «τον άνθρωπο της γειτονιάς», εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην 70η ΔΕΘ και μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο.

    «Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού πιστεύω ότι εντοπίστηκε, στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, τον χειροκρότησε ο κ. Κυριακόπουλος, αλλά δεν μπορεί να τον χειροκροτήσει ο απλός άνθρωπος της γειτονιάς, που αντιμετωπίζει την ακρίβεια, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, που θέλει τα παιδιά του να βρουν απασχόληση», υπογράμμισε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να δοθεί επίδομα θέρμανσης στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει επίκληση της δημοσιονομικής στενότητας, αλλά διερωτήθηκε «πώς μειώσαμε το φόρο στα μερίσματα 10% και δεν μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να ελαφρύνουμε την κατάσταση για τα χαμηλότερα εισοδήματα, με μια τέτοια κοινωνική ενίσχυση».

    Όπως ανέφερε, ανάλογα μέτρα παίρνουν η Γαλλία, το Βέλγιο και η Πολωνία, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Είμαστε χειρότερα από την Πολωνία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει δημόσιο αερομεταφορέα για λόγους ασφαλείας, κοινωνικούς και εθνικούς.

    Τόνισε, δε, ότι ο Συνασπισμός θα δώσει σκληρή μάχη μαζί με τους εργαζόμενους στην εταιρία, «ώστε να κρατηθεί ως δημόσια η Ολυμπιακή Αεροπορία και να μην καταντήσει στα χέρια κάποιων άγνωστων επενδυτών, μια μικρή εταιρία, αφερέγγυα, χαμηλού κόστους».

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι εκτιμά τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι κρατικοί φορείς ενημέρωσης σε ότι αφορά την σοβαρή και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών.

    [07] Ωρα για τσάμπιονς λιγκ

    Ξεκίνησε απόψε το τσάμπιονς λιγκ και οι φίλαθλοι ανυπομονούν για πλούσιο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις. Το ελληνικό ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στον Ολυμπιακό, ο οποίος στις 21.45 ρίχτηκε στη «μάχη» του 6ου ομίλου, παίζοντας στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» κόντρα στην Ρόζενμποργκ. Η πρωταθλήτρια Νορβηγίας είναι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, αλλά ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας, Τροντ Σόλιντ, δεν σταματά να τονίζει στους παίκτες του ότι το παιχνίδι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

    Η ψυχολογία στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού είναι στα ύψη, μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση στο ματς με τον Πανιώνιο, και οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να μπουν με το δεξί στις υποχρεώσεις τους στο τσάμπιονς λιγκ, με στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το θετικό για τον Σόλιντ είναι ότι θα έχει στη διάθεση του τον Ριβάλντο, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα ηγηθεί της προσπάθειας για τη νίκη κόντρα στους Νορβηγούς.

    Αύριο ο Παναθηναϊκός, που θα παίξει στο Ούντινε της Ιταλίας κόντρα στην Ουντινέζε (21.45) στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του 3ου ομίλου της διοργάνωσης, και θέλει να ξεφύγει από την μετριότητα των εμφανίσεων του στο ελληνικό πρωτάθλημα και να δείξει το ευρωπαϊκό του πρόσωπο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2005 - 21:17:16 UTC