Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] «Δεν υπάρχουν περιθώρια για επίδομα θέρμανσης»
  • [03] Κηδεύτηκε ο Κώστας Κάππος

  • [01] Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    "Οι μάσκες έπεσαν, τα αδιέξοδα φάνηκαν". Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς είδε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

    Δηλώσεις έκαναν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κυβερνά και όχι να προκαλεί, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι αθέτησε με μιας τις υποσχέσεις του, ότι έχει αντίληψη κοινωνικής φιλανθρωπίας, καθώς και ότι πυροδότησε το κλείσιμο της Ολυμπιακής.

    Η Βάσω Παπανδρέου και ο Θανάσης Τσούρας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο επίδομα θέρμανσης, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δοθεί, καθώς έχουν αυξηθεί κατά 30% τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και τον ΦΠΑ από τα καύσιμα.

    Επίσης, ανέφεραν ότι υπάρχει ασυνεννοησία στην κυβέρνηση, που εκδηλώθηκε φέτος με το επίδομα θέρμανσης, ενώ πριν από ένα χρόνο αυτή η ασυνεννοησία είχε εκδηλωθεί με την υπόθεση της πτώσης του Σινούκ.

    Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

    Ο κ. Καραμανλής δεν έπεισε κανέναν ότι έχει σχέδιο για τη χώρα, δεν έπεισε ούτε τους πιο ένθερμους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι άλλα έλεγε χθες, άλλα λέει σήμερα και άλλα θα πει αύριο.

    Ανέφερε επίσης ότι το αυτοκρατορικό ύφος, η αλαζονεία και η κοινωνική αναλγησία του πρωθυπουργού δεν μπορούν να κρύψουν την έλλειψη σχεδίου για τη χώρα ούτε τα προβλήματα του πολίτη.

    Ο πολίτης, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θέλει μία κυβέρνηση κοντά του, να τον καταλαβαίνει, να έχει ευαισθησία και να ξέρει πού πρέπει να πάει ο τόπος. Και αυτό τόνισε εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη του οργάνου εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά του πρωθυπουργού για την όλη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη με προεξάρχοντα τον Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος πρότεινε να αποκαλείται ο πρωθυπουργός "ψεύτης". Και μάλιστα πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί όπως κινήθηκε η ΝΔ λίγο πριν το 1989 όταν χαρακτήριζε κλέφτες όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατόρθωσε έτσι να γίνει κυβέρνηση.

    Κατά αντιστοιχία το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο πρέπει να υιοθετήσει τον όρο ψεύτες και μάλιστα να το κάνει και σύνθημα.

    Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με τον κ. Πάγκαλο και πάντως όλοι χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο. Ορισμένοι ακόμα χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησαν στελέχη, όπως η Μιλένα Αποστολάκη και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, για τον πρωθυπουργό είναι "ανάλγητος", "αναξιόπιστος", "αλαζονικός","αυταρχικός", και "αδιάλλακτος".

    Ο κ.Χρήστος Παπουτσής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει την αγωνία των πολιτών και να αποκαλύψει ποιους εξυπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις του κ. Καραμανλή. Ξεπουλιέται η χώρα ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σήμερα Ελληνας που να πιστεύει ότι η χώρα θα πάει καλύτερα.

    Ο κ.Βαγγέλης Παπαχρήστος ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να εμφανιστεί υπεύθυνος ηγέτης αλλά τελικά είναι υπεύθυνος μόνο για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και παράλληλα ανεύθυνος απέναντι στις ανάγκες της χώρας και κοινωνικά ανάλγητος.

    Η Νόρα Κατσέλη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει έμφαση στην ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής απο την πλευρά της κυβέρνησης. Ορισμένα μέλη του Οργάνου οπως ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατυπώσει με σαφήνεια τη διαφορετικότητα των θέσεών του και μάλιστα θεώρησε οτι είναι ευκαιρία τώρα το ΠΑΣΟΚ να κάνει εμφανή τη διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , συμφώνησε με τις προτάσεις για ξεκαθάρισμα απόψεων και ιδεών στο ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει θέσεις οι οποίες όμως όταν δεν ενιαιοποιούνται διαχέονται και δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει θέσεις.

    Σημαντικό τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι οι πολίτες να αισθανθούν ότι είμαστε δίπλα τους.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη πρέπει να απευθύνεται στο μέσο πολίτη και όχι στους οικονομικούς παράγοντες, όπως υποστηρίχθηκε από άλλο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

    [02] «Δεν υπάρχουν περιθώρια για επίδομα θέρμανσης»

    Τα οικονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα.

    Ο υπουργός είπε ότι πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό K.Kαραμανλή και αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την καταβολή του επιδόματος. Ο πρωθυπουργός συνεκτίμησε όλα τα δεδομένα και στη σύσκεψη της Κυριακής λήφθηκε η απόφαση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι έχουν γίνει προσπάθειες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί σε κοινοτικό επίπεδο η φορολογία στα καύσιμα αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει μονομερώς στη μείωση αυτή.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή στα καύσιμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι:

    -Ολοκληρώνεται μέχρι το 2007 η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και όλο το βάρος θα δοθεί στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα.

    -Η ανεργία έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο. Γίνονται αναδιαρθρώσεις στην οικονομία , γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανεργία, αλλά το κοινωνικό κράτος έχει μηχανισμούς για να στηρίξει οικονομικά τους ανέργους.

    -Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής (ανακοίνωσε σχετικά στοιχεία η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας) σχετίζεται με το γεγονός ότι πέρυσι ήταν η χρονική περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τελευταίου συμβουλίου ECOFIN, είπε ότι αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση από την ΕΕ στις χώρες παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθεί η παραγωγή και να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις για εξόρυξη και διϋλιση πετρελαίου.

    Επίσης αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις χώρες-μέλη και να εφαρμοστούν κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας για τα αποθέματα πετρελαίου.

    [03] Κηδεύτηκε ο Κώστας Κάππος

    Η ζωή του Κώστα Κάππου ήταν μια αγωνιστική πορεία, με αταλάντευτη πίστη στα ιδανικά του κομμουνισμού, την οποία διήγε με απόλυτη συνέπεια: Αυτή ήταν η συνισταμένη όλων των ομιλιών, σήμερα στο απόγευμα στο νεκροταφείο Καισαριανής, όπου ένα συγκινημένο πλήθος ανθρώπων, αποχαιρέτισε τον πρώην βουλευτή και επί χρόνια κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Κώστα Κάππο, που απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 68 ετών.

    Στην πολιτική κηδεία του Κώστα Κάππου ήταν παρόντες η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Καρύδης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας, ο δήμαρχος Νικαίας, Στέλιος Μπενετάτος, ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Ψαλίδας, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και πλήθος συντρόφων του Κώστα Κάππου.

    "Αποχαιρετάμε έναν ακούραστο αγωνιστή, κομμουνιστή από τα μικρά του χρόνια. Ηταν απλός, επίμονος και μελετούσε πάντα τα βήματά του. Πορεύθηκε τον δρόμο του αγώνα επί μισόν αιώνα, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, έδινε τη μάχη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού για το κίνημα της νεολαίας", ανέφερε στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Ο κ. Χαλβατζής αναφέρθηκε και στη στάση που κράτησε στη δικτατορία ο Κώστας Κάππος, ο οποίος συνελήφθη το 1968, εξορίστηκε στη Λέρο μέχρι το 1971 και όταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε τον αγώνα του μέσα από την ΚΝΕ ως μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της, ενώ συνελήφθη ξανά το Φεβρουάριο του 1974 και υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια χωρίς να λυγίσει.

    "Τα βασανιστήρια άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια στο σώμα του", ανέφερε συγκινημένος ο κ. Χαλβατζής, ο οποίος με τη φράση "αντίο σύντροφε", έκλεισε τον αποχαιρετισμό του προς τον Κώστα Κάππο, ο οποίος στο 9ο, 10, 11ο και 12ο συνέδριο του ΚΚΕ εξελέγη μέλος της ΚΕ του, ενώ διετέλεσε και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος.

    Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Κώστα Κάππου ήταν να ταφεί στην Καισαριανή, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές και αναφερόμενος σε αυτήν ο δήμαρχος της πόλης είπε: "Θα είμαστε πάντα εδώ, στη γειτονιά των αγγέλων για να τα λέμε".

    Τέλος, στην κηδεία του Κώστα Κάππου στεφάνια, μεταξύ άλλων, απέστειλαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Λιβάνης, εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Ορκωτών Λογιστών και οι εφημερίδες "Πριν" και "Αριστερή Ανασύνταξη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2005 - 21:13:49 UTC