Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει απολύσεις στις ΔΕΚΟ ο Π.Παναγιωτόπουλος.
  • [02] Τροπική καταιγίδα προς τις αμερικανικές νοτιοανατολικές πολιτείες.
  • [03] Τουρκία - "Σεπτεμβριανά" - Πορεία μνήμης
  • [04] Δέηση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και του "Κατρίνα".
  • [05] Βραβεία Φεστιβάλ Βενετίας
  • [06] Σταθερή στις δεσμεύσεις της παραμένει η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

  • [01] Διαψεύδει απολύσεις στις ΔΕΚΟ ο Π.Παναγιωτόπουλος.

    "Δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ", δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Όπως εξήγησε, "αυτό που υπάρχει και το μελετά η κυβέρνηση είναι μέτρα εξυγίανσης για τις πρώην ΔΕΚΟ, που είναι νυν εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο. Οτιδήποτε γίνει θα αφορά αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον, όχι αυτούς που εργάζονται. Η κυβέρνηση δεν πειράζει πάγιες διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν ζητήματα του υπό στενότερη έννοια δημόσιου τομέα, δηλαδή του δημοσίους υπαλλήλους. Εμείς θέλουμε οι πρώην ΔΕΚΟ να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, να έχουν φτηνότερα τιμολόγια και να μην επιβαρύνονται με διαδικασίες που δεν βοηθάνε τον Έλληνα καταναλωτή. Δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί κανένας και ότι αποφασιστεί θα αφορά αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον".

    Σχετικά με τις νέες 110 απολύσεις που ανακοίνωσε ο όμιλος "Κλωνατέξ" στα Κλωστήρια Ναούσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με την υπόθεση και απευθυνόμενος στον επιχειρηματία κ. Λαναρά υπογράμμισε: "Έχω τονίσει στον κ. Λαναρά, δεν έχει το δικαίωμα κανένας επιχειρηματίας να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του είναι όμηροι. Δεν θα επιτρέψουμε την αιχμαλωσία ούτε την ομηρία εργαζομένων".

    Με αφορμή την υπόθεση των Κλωστηρίων Πρεβέζης ο υπουργός δήλωσε:"Είμαστε εναντίον των ομαδικών απολύσεων. Αλίμονο αν πάει σχοινί κορδόνι και έρχεται ο κάθε επιχειρηματίας και λέει έχω 500 εργαζομένους υπογράψτε να απολύσω τους 300 για να κρατήσω την επιχείρηση. Είμαστε κατά των ομαδικών απολύσεων, αλλά στα Κλωστήρια Πρεβέζης εάν έρθει το σωματείο των εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και μας πουν πρέπει να δούμε αυτό το σχέδιο εξυγίανσης και επιβίωσης της επιχείρησης κι έχουν συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει και πρόταση για τις απολύσεις και συμφωνήσουν και το εργατικό κέντρο και το σωματείο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους για να βρούμε τη λύση".

    [02] Τροπική καταιγίδα προς τις αμερικανικές νοτιοανατολικές πολιτείες.

    Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται ο αμερικανικές αρχές καθώς η τροπική καταιγίδα Οφηλία κατευθύνεται από τον Ατλαντικό προς τις νοτιοανατολικές πολιτείες με ταχύτητα ανέμων που ξεπερνά τα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η καταιγίδα που ώρα με την ώρα εξελίσσεται σε κυκλώνα, βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τις ακτές της Καρολίνας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Κυκλώνων. Αναμένεται να πλήξει τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, τη Φλόριντα και την Τζόρτζια.

    Προς το παρόν ,η "Οφηλία" βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα της πενταβάθμιας κλίμακας μέτρησης της ισχύος των κυκλώνων.[Φωτο-1427066]

    [03] Τουρκία - "Σεπτεμβριανά" - Πορεία μνήμης

    Πορεία μνήμης για τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1956 πραγματοποίησε σήμερα το Ίδρυμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κεντρική λεωφόρος Ιστικλάλ, στο Πέραν όπου είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη καταστροφή κατά την διάρκεια των γεγονότων

    Κατά την πορεία αυτή τα μέλη του Ιδρύματος κατέθεσαν στα καταστήματα της λεωφόρου κόκκινα γαρίφαλα.

    Η πορεία έληξε με την ομιλία του προέδρου του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη κ. Ερέν Κεσκίν ο οποίος απεκάλυψε πως την περίοδο εκείνη ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Άγκυρα « την ημέρα των γεγονότων οι διοικητές μας συγκέντρωσαν και μας εξήγησαν ότι τα όλα όσα έχουν γίνει είναι λάθος και ότι δεν ταιριάζουν στην Τουρκία».

    [04] Δέηση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και του "Κατρίνα".

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και τα θύματα του τυφώνα «Κατρίνα» τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης.

    Στη δέηση παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, ο δήμαρχος της πόλης της Ουάσιγκτον Άντονι Γουίλιαμς, η Αμερικανίδα πρόξενος Δήμητρα Πάπας και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στο μεταξύ τα εγκαίνια του Περιπτέρου των ΗΠΑ στην 70ή ΔΕΘ έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου, των υφυπουργών Χρήστου Φώλια, Αλέξανδρου Κοντού, του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις, της προξένου Δήμητρας Πάπας, του δημάρχου της πόλης της Ουάσιγκτον Άντονι Γουίλιαμς και του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Στέφανου Κωστόπουλου.

    Με την ευκαιρία των εγκαινίων ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνική βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη και υπογράμμισε: «Τη στιγμή αυτή που δοκιμάζεται ο αμερικανικός λαός από μια τραγική καταστροφή η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας τα θερμότερα συναισθήματα του ελληνικού λαού, προβαίνει σε πρωτοβουλίες ανθρώπινης αλληλεγγύης. Στέλνουμε ένα οργανωμένο καράβι στη Νέα Ορλεάνη στο οποίο θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν, για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες, στο οποίο θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν αρκετές εκατοντάδες αστέγων, στους οποίους, βεβαίως, θα δοθούν όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας, αλλά και γεύματα».

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε την απόφαση των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές. «Η σημαντική συνεχής παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ δείχνει τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική οικονομία στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα μας περιέχει πρωτοβουλίες που θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στο κοινό των ΗΠΑ και να ενισχύσουμε τη συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων», είπε.

    [05] Βραβεία Φεστιβάλ Βενετίας

    Στην αμερικανική ταινία «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι απονεμήθηκε τελικά το Χρυσό Λιοντάρι του φετινού 62ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Ενα σύγχρονο γουέστερν γύρω από τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε δυο καουμπόηδες στην περιοχή του Γουαϊόμινγκ, σχέση που αρχίζει το καλοκαίρι του 1963 και που συνεχίζεται για αρκετά χρόνια μέχρι το θάνατο του ενός.

    Η Αμερική ήταν τελικά η μεγάλη νικήτρια της Μόστρας με βραβεία να κερδίζουν και οι: Εϊμπελ Φεράρα, ειδικό βραβείο για την επίμαχη ταινία του «Μαρία», Τζορτζ Κλούνι και Γκραντ Χέσλοβ για το σενάριο της ταινίας «Καληνύχτα και καλή τύχη», σε σκηνοθεσία του Κλούνι, με φόντο την περίοδο του μακαρθισμού και Ντέιβιντ Στράθερν, Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, για το ρόλο του δημοσιογράφου Μάροου στην ταινία του Κλούνι. Η ταινία του Κλούνι, που ήταν και το πρώτο φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι, κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ταινίας της Μόστρας που απονέμουν τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI).

    Τέσσερα άλλα βραβεία κέρδισε η Γαλλία για τις τρεις συμμετοχές της («Οι τακτικοί εραστές», «Προς το Νότο» και «Γκαμπριέλ»), ανάμεσά τους και το βραβείο σκηνοθεσίας στον Φιλίπ Γκαρέλ για την ταινία «Οι τακτικοί εραστές», ενώ ένα βραβείο κέρδισε η Ιταλία για τις μέτριες, πρέπει να πούμε, συμμετοχές της.

    Τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής αποτέλεσαν οι: Ντάντε Φερέτι (Πρόεδρος, σκηνογράφος), Ατσενγκ Ζονγκ (Κινέζος συγγραφέας και σεναριογράφος), Αμος Γκιτάι (Ισραηλινός σκηνοθέτης), Εντγκαρ Ράιτζ (Γερμανός σκηνοθέτης), Εμιλιάνα Τορίνι (Ισλανδή μουσικός) και Κριστίν Βάτσον (Αμερικανίδα παραγωγός).

    ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

    - Χρυσό Λιοντάρι: «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι

    - Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας: «Οι τακτικοί εραστές» του Φιλίπ Γκαρέλ

    - Ειδικό Βραβείο της επιτροπής: «Μαρία» του Εϊμπέλ Φεράρα

    - Κύπελλο Βόλπι ανδρικής ερμηνείας: Ντέιβιντ Στράθερν για την ταινία «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Τζορτζ Κλούνι

    - Κύπελλο Βόλπι γυναικείας ερμηνείας: Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο για την ταινία «Μην πεις» (La bestia nel cuore)

    - Βραβείο καλύτερου σεναρίου: Τζορτζ Κλούνι και Γκραντ Χέσλοβ για την ταινία «Καληνύχτα και καλή τύχη»

    - Καλύτερης τεχνικής επίτευξης: Γουίλιαμ Λουμπτσάνσκι για τη φωτογραφία της ταινίας «Οι τακτικοί εραστές»

    - Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ή νέα ηθοποιό: Μενοντί Σεζάρ για το ρόλο του στην ταινία «Προς το Νότο» του Λοράν Καντέ

    - Ειδικό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου της στην Ιζαμπέλ Ιπέρ, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Γκαμπριέλ»

    Βραβεία στο τμήμα «Ορίζοντες»

    - Καλύτερης ταινίας: «Ανατολικά του παραδείσου» του Λεχ Κοβάλσκι

    - Βραβείο ντοκιμαντέρ: «Οι πρώτοι στο φεγγάρι» του Αλεξέι Φεντορτσένκο

    Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Μικρός σταθμός» του Λιν Τσιεν-Πινγκ

    Βραβείο UIP για καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία: «Πεταλούδες» του Μαξ Γιακόμπι

    [06] Σταθερή στις δεσμεύσεις της παραμένει η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Προσηλωμένος στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και το νοικοκύρεμα της οικονομίας, ώστε αργότερα να απολαύσουν οι πολίτες και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι, τους καρπούς, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης και ανηφορικής πορείας και ότι προτεραιότητα έχει η δημοσιονομική κατάσταση. Υπογράμμισε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει δυσάρεστες αποφάσεις, αλλά σημείωσε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί στην παρούσα συγκυρία επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς δεν το επιτρέπει η δημοσιονομική πραγματικότητα. Τόνισε επίσης ότι όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο και θα εκπληρωθούν σε βάθος τετραετίας.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως το νέο καθεστώς για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους. Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και είπε ότι αποτελεί θέση αρχής να καταπολεμήσει φαινόμενα ευνοιοκρατίας και κομματισμού, αλλά και φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς και διαπλοκής. Για τη διαγραφή του βουλευτή Ευάγγελου Πολύζου, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να εκφέρονται βαρύτατες, αστήρικτες μομφές κατά του πολιτικού κόσμου, πολύ περισσότερο από ένα βουλευτή.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, είπε ότι η εταιρία δεν μπορεί με την παρούσα μορφή και δομή να λειτουργήσει και εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι "κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί στο δρόμο". Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για μακρύ διάλογο για το ασφαλιστικό και για το σκοπό αυτό απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ξεκαθάρισε δε, ότι τόσο στο πεδίο των φορολογικών όσο και άλλων μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός μικρού αριθμού ανθρώπων, αλλά στοχεύει στο κοινό όφελος. Ανέφερε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της για να βελτιώσει τις συνθήκες για τον Έλληνα παραγωγό.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για το θέμα της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως είπε, είναι ξεκάθαρη. Αναφορικά με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ για τη διεύρυνση, ο κ.Καραμανλής είπε ότι πρέπει «να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι Ευρώπη θέλουμε». Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, αλλά όχι άκριτα ή άνευ όρων. Υπάρχει μια ανάγκη, είπε, η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά το Μετρό, την υποθαλάσσια οδική αρτηρία και την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης στο αεροδρόμιο.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Για εμπόριο ελπίδας και μετάθεση των δεσμεύσεών του για το μέλλον και των ευθυνών του στο παρελθόν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Σε λαϊκή αντεπίθεση καλεί το ΚΚΕ, καθώς, όπως σημειώνει, οι "δυσάρεστες αποφάσεις" που ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αναγκασμένος να παίρνει, ανοίγουν νέους δρόμους μεγαλύτερης κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο και στοχεύουν να εθίσουν τους εργαζόμενους στην απατηλή ιδέα, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης παίρνονται για το καλό τους.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του Συνασπισμού Νίκος Βούτσης, τόνισε οτι ο πρωθυπουργός κινείται πλέον με τον αυτόματο πιλότο ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών, επισημαίνοντας οτι δεν έδωσε τίποτα στους οικονομικά ασθενέστερους και επέμεινε σε μια πολιτική υπέρ των προνομιούχων και της ασύδοτης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η χθεσινή συγκέντρωση των χιλιάδων εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και στους εργοδοτικούς φορείς ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν μαζικά και δυναμικά στην πολιτική που εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περίπτερο του ΑΠΕ και του ΜΠΕ στη ΔΕΘ και μεταδόθηκε απ΄ευθείας στο διαδίκτυο, είπε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εντάσσονται στη γνωστή μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική και πέρα από το καλόηχο των λόγων και των στόχων, ανατρέπουν την ασφάλεια και τη μονιμότητα στην εργασία και δεν αξιοποιούν το ανθρώπινο κεφάλαιο ως ατμομηχανή για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2005 - 6:45:32 UTC