Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοίνωση από ΠΑΣΟΚ ενόψει ομιλίας Καραμανλή
  • [02] Πορείες ενόψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Απευθείας μετάδοση από ΑΠΕ και ΜΠΕ μέσω Internet. των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ
  • [04] Τη "βίβλο αναξιοπιστίας" παρουσίασε ο Ν.Αθανασάκης.
  • [05] Αιχμές για τη βρετανική στάση
  • [06] Ομιλία πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ
  • [07] Αλογοσκούφης για επίδομα θέρμανσης
  • [08] Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
  • [09] To Αγιο Ορος επισκέφθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

  • [01] Ανακοίνωση από ΠΑΣΟΚ ενόψει ομιλίας Καραμανλή

    Τη «Μαύρη Βίβλο αναξιοπιστίας» της ΝΔ θα παρουσιάσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν την επίσημη τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την οικονομική πολιτική για το 2006. Η ανακοίνωση θα γίνει από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Νίκο Αθανασάκη και θα αφορά, μεταξύ άλλων, τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και του κ. Καραμανλή, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Προοδευτικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Μιλάνο (9-10/9).

    [02] Πορείες ενόψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

    Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο καθώς πολλοί κεντρικοί δρόμοι θα κλείσουν λόγω των εγκαινίων και εκδηλώσεων της 70ης ΔΕΘ, αλλά και των συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιηθούν. Σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο τα σώματα της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ενώ αύριο αναμένεται η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι κατά το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της πόλης θα δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, κυρίως στις κεντρικές οδούς Αγίου Δημητρίου, Εγνατία, Τσιμισκή, Λ. Νίκης, Αγίας Σοφίας, Α. Στρατού, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Μητροπόλεως, Γ' Σεπτεμβρίου, Μ. Αλεξάνδρου, Βασ.Όλγας, Βασ.Γεωργίου, αλλά και στους κάθετους δρόμους.

    Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή και αύριο από τις 4 το απόγευμα και μέχρι την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις οδούς Λ.Στρατού (από Πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι Καυτατζόγλου) και Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ.Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), καθώς και η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις οδούς Λ.Στρατού (από Πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι Καυτατζόγλου), Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ.Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Εθν.Αμύνης (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Αρμενοπούλου) και Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι την πύλη εμπορευμάτων της ΔΕΘ).

    Στο μεταξύ, συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης απομακρύνουν όλους τους κάδους απορριμμάτων από τους δρόμους περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και θα τους επανατοποθετήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η αντιδημαρχία καθαριότητας απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να βγάζουν τα σκουπίδια μόνο όταν περνούν τα απορριμματοφόρα οχήματα.

    [03] Απευθείας μετάδοση από ΑΠΕ και ΜΠΕ μέσω Internet. των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ

    Απευθείας, θα μεταδώσουν, μέσω Internet, από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο, τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα δύο εθνικά πρακτορεία ειδήσεων Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η ολοκληρωμένη αυτή κάλυψη μέσω του Διαδικτύου από τα δύο εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, που οδεύουν προς την ενοποίησή τους, περιλαμβάνει την ζωντανή μετάδοση των ακόλουθων εκδηλώσεων:

    Β· Την τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ και την ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, σήμερα Παρασκευή 9/9/2005 ώρα 20:00

    Β· Την ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στο επίσημο δείπνο, που παραθέτει η διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9/2005 ώρα 20:00.

    Β· Τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, την Κυριακή 11/9/2005 ώρα 13:00

    Β· Την επίσκεψη στη ΔΕΘ του Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, κ. Αλέκου Αλαβάνου, την Τρίτη 13/9/2005

    Β· Την επίσκεψη στη ΔΕΘ της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, κας Αλέκας Παπαρήγα, την Τετάρτη 14/9/2005

    Β· Την ομιλία του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεωργίου Παπανδρέου, στο δείπνο της Helexpo-ΔΕΘ, το Σάββατο 17/9/05, ώρα 20:30

    Β· Τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεωργίου Παπανδρέου, την Κυριακή 18/9/2005

    [04] Τη "βίβλο αναξιοπιστίας" παρουσίασε ο Ν.Αθανασάκης.

    Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αναξιοπιστίας, παραπλάνησης και εξαπάτησης του ελληνικού λαού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα τη "βίβλο αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης.

    Πρόκειται για μια έκδοση 128 σελίδων, στην οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνονται οι υποσχέσεις, τα ψέματα και οι λάθος επιλογές της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι αυτή η βίβλος θα συνοδεύει την κυβέρνηση "μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα".

    Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, για πλήρη ανατροπή κάθε προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης και κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης αποτελεί και ένα ψέμα, μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, μια λάθος επιλογή. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η βίβλος θα μεγαλώνει συνέχεια, γιατί η κυβέρνηση τηρεί την ίδια τακτική.

    Κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις, όχι με τα συνήθη ψέματα, όπως είπε, αλλά να πουν κάποια αλήθεια.

    Η έκδοση αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "το εγχειρίδιο του καλού ψεύτη", ενώ αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να καθιερωθεί πάγια ανακοίνωση με το "ψέμα της ημέρας" για την κυβέρνηση.

    [05] Αιχμές για τη βρετανική στάση

    "Kαμία προεδρία δεν πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για προβολή αμιγώς εθνικών πολιτικών επιλογών" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τη συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες για την απάντηση στη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση και για την στάση της βρετανικής προεδρίας.

    Οπως τόνισε: «Η αρχή της αμεροληψίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχή άσκηση της αποστολής της κάθε προεδρίας στην Ε.Ε. Οι εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου στη συζήτηση στις Βρυξέλλες (COREPER) για το ζήτημα αυτό, φοβάμαι ότι καθιστούν αναγκαίο να την επαναλάβουμε».

    [06] Ομιλία πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ

    Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στους στόχους της για τον επόμενο χρόνο, θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του σήμερα στη Διεθνή 'Εκθεση Θεσσαλονίκης. Επίσης θα αναφερθεί στα έργα και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα. Μετά την επίσκεψή του το πρωί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και στο Εθνικό Κέντρο΄Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την περιοχή της Θεσσαλονίκης πόλη έλξης επιστημόνων από ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ταυτόχρονα χώρο εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών". Αναφερόμενος στα δυο "αξιόλογα επιστημονικά ιδρύματα" είπε ότι "υπηρετούν με συνέπεια ένα διττό στόχο: από τη μια πλευρά φέρνουν κοντά στον πολίτη τις κατακτήσεις της Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών και από την άλλη αποτελούν δομικά στοιχεία του καινοτομικού χαρακτήρα της πόλης της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείας Ελλάδας".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "τα ιδρύματα αυτά, η ευρύτερη Ζώνη Καινοτομίας και βεβαίως η ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου" είναι πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως ερευνητικού και επιχειρηματικού κέντρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ενισχύει, τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά την ερευνητική προσπάθεια, στο βαθμό που, όπως είπε, το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση.

    Για την ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει η εκταμίευση - στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ - κονδυλίων, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των εργασιών του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ), που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε ένα χρόνο.

    Ο κ.Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη και τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, επισκέφθηκε το Πλανητάριο, όπου ξεναγήθηκε σε μία από τις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου για την αυτοκίνηση και στις αίθουσες του Προσομοιωτή, του Κοσμοθεάτρου και του Πλανηταρίου.

    Στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν οι μακέτες του νέου, δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου που θεμελιώνεται ήδη σε χώρο δίπλα από το Μέγαρο, στην παραλία της πόλης. Το έργο, προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα σχέδια (μελέτη) για την ανέγερση του κτιρίου που θα αναπτυχθεί σε τρεις ορόφους εκπόνησε ο διεθνώς γνωστός Ιάπωνας αρχιτέκτονας Αράτα Ισοζάκι

    Στις οκτώ το βράδυ θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της 70ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Αύριο, θα περιηγηθεί στους χώρους της ΔΕΘ, θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και το βράδυ θα απευθύνει την κεντρική ομιλία στο επίσημο δείπνο. Την Κυριακή στη 13.00 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

    Συνάντηση με Πούτιν

    Κατά την χθεσινή του συνάντηση στην Χαλκιδική με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις καλές ελληνορωσικές σχέσεις, στην ανάγκη βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο Κυπριακό και στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως "ήλθα να τσεκάρουμε τα ρολόγια μας στο Κυπριακό, όπου έχουμε παραπλήσιες θέσεις", υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και είχαν συζητήσει και γι' αυτό το θέμα. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι είναι καλό για τον κυπριακό λαό να βρεθεί λύση.

    Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είχε υπογραμμίσει προηγουμένως ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής και δίκαιης διευθέτησης του προβλήματος. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τους στενούς παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το ρωσικό λαό, σημειώνοντας και την κοινή ορθόδοξη πίστη και τόνισε ότι με τον πρόεδρο Πούτιν "και σήμερα, όπως και πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις που είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιώσουν τις άριστες σχέσεις μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθεί περισσότερο, ενώ υπογράμμισε ότι "στο πλαίσιο τόσο της οικονομικής όσο και της ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας υποστηρίζουμε την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας κάτι που θα γίνει επωφελεία και των δύο πλευρών". Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην ατζέντα είναι και τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, όπου σε πολλά υπάρχει σύμπτωση απόψεων.

    Ο κ. Πούτιν πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, αφού σήμερα μεταβαίνει στο Άγιο Όρος για να επισκεφθεί το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα ήταν αυξημένο από τα μαθητικά του χρόνια, λόγω και των φιλικών σχέσεων των δύο λαών. Έδωσε προτεραιότητα στα οικονομικά ζητήματα και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές.

    Σημείωσε ότι οι θέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε πολλά διεθνή θέματα συμπίπτουν, όπως και για θέματα των Βαλκανίων. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σοβαρό εταίρο της Ρωσίας και την ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξή της στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι "αν υλοποιηθούν τα έργα και τα σχέδιά μας, τότε μπορεί ο αγωγός φυσικού αερίου να μεταφερθεί και σε τρίτες χώρες", ενώ μίλησε και για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρικός δακτύλιος, που θα προωθηθεί και σε τρίτες χώρες.

    Επίσης, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην προώθηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    [07] Αλογοσκούφης για επίδομα θέρμανσης

    Η κρίση που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχή αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με φορολογικά μέτρα, όπως μείωση της φορολογίας, αναφέρουν στην εισήγηση τους οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) προς την άτυπη σύνοδο του ECOFIN, η οποία άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μάντσεστερ.

    Ωστόσο, τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν αποκλείουν, ανάλογα φυσικά με τα περιθώρια των εθνικών προϋπολογισμών, την ενίσχυση ασθενών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται πραγματικά από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος μετέχει στις συναντήσεις του ECOFIN και του Eurogroup, μαζί με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα, αναφερόμενος στο θέμα της κρίσης των τιμών του πετρελαίου, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσο είναι εφικτή η χορήγηση ενός επιδόματος θέρμανσης, όχι σε γενικευμένη μορφή αλλά σε πραγματικά αδύνατες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αλλά αυτό, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εξαρτηθεί από το αν άλλοι φορείς που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, όπως Υπουργεία και δημοτικές αρχές, συμφωνήσουν να κάνουν οικονομία.

    Στην ατζέντα του ECOFIN περιλαμβάνεται το θέμα των υπερβολικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες -ειδικότερα το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο για την Πορτογαλία- και η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δοθεί στην Πορτογαλία περιθώριο μέχρι το 2008 για να μειώσει το έλλειμμά της. Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών, που υποστήριξαν την εισήγηση της Επιτροπής για το έλλειμμα της Πορτογαλίας.

    Ενα άλλο θέμα, που θα συζητήσει η άτυπη σύνοδος του ECOFIN, είναι η παγκοσμιοποίηση και οι προκλήσεις που δημιουργούνται για την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Στη συζήτηση για το θέμα αυτό, μεταξύ των ομιλητών που κατέθεσαν τις απόψεις τους, ήταν και τρεις Ευρωπαίοι επιτυχημένοι τεχνοκράτες και επιχειρηματίες επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο ECOFIN, καθώς και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας τα πολύ θετικά αποτελέσματα που είχαν οι τελευταίες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έφεραν περισσότερα έσοδα από ό,τι είχε προβλεφθεί, τον πολύ ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης και την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος που ακολουθεί η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματός της.

    Ο κ. Αλογοσκούφης προσκάλεσε τον κ. Αλμούνια να έλθει στην Ελλάδα, ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση και θα είναι μάλιστα ομιλητής σε μία δημόσια εκδήλωση που θα οργανώσει το υπουργείο Οικονομίας.

    [08] Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

    Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες σε ότι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ, και ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται πριν το τέλος του χρόνου «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας». Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη «Περιφερειακό Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο», σημείωσε ο κ.Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε, ακόμη, στην Ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στην πόλη.

    Η στρατηγική μας για το όραμα της σύγχρονης Ελλάδας υλοποιείται στον άξονα "ειρήνη - συνεργασία - ανάπτυξη", είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων, την επαναλειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης του ΟΗΕ, τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη της έδρας της υπηρεσίας διαχείρισης του INTERREG.

    Ο κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στη διεθνή συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, μιλώντας για τη συμφωνία με Ρωσία και Βουλγαρία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και την έναρξη των έργων κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και την την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στην καρδιά της Ευρώπης.

    Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής είπε ότι η Εγνατία θα ολοκληρωθεί το 2008, σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του μετρό της πόλης, πως έχει αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος της υποθαλάσσιας αρτηρίας, πως το έργο Μαλιακός - Κλειδί θα προχωρήσει αμέσως μετά την εκδίκαση των προσφυγών και η σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή. Υπογράμμισε πως αναβαθμίστηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκη με τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη, ότι δρομολογήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου, πως χρηματοδοτείται η επέκταση της 6ης Προβλήτας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που καθυστερούσε για δέκα χρόνια.

    Αναφερόμενος στην προστασία του περιβάλλοντος τόνισε ότι ολοκληρώνονται, ως το τέλος του χρόνου, τα έργα για τη βελτίωση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, είναι έτοιμη η μελέτη για τη σύσταση φορέα διαχείρισης και προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου, έχει, ήδη, δημοπρατηθεί το έργο για την περιβαλλοντική προστασία των τουριστικών περιοχών του, ενώ αποδεσμεύτηκαν χώροι στρατοπέδων, που βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, για την ανάπτυξη κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

    Βασικός στόχος της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής μας είναι να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, επισήμανε ο κ.Καραμανλής. Επενδύουμε στο τρίπτυχο 'παραγωγικότητα - ποιότητα - ανταγωνιστικότητα', και στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας", σημείωσε.

    Για τον τομέα της υγείας ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν προσλήψεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το νέο κτίριο αιμοδοσίας και Μαγνητικός Τομογράφος στο Ιπποκράτειο, ενώ εκσυγχρονίζονται τα νοσοκομεία στη Νάουσα, τη Βέροια, την Έδεσσα, το Κιλκίς. " Η Βόρεια Ελλάδα δικαιούται να αισιοδοξεί, για το μέλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    «Ο κ. Καραμανλής συνέχισε και με τη σημερινή ομιλία του την επίδειξη αναξιοπιστίας του ίδιου και της κυβέρνησής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης και πρόσθεσε: «Και μόνο η εικόνα των υπουργών που έτρεχαν τις τελευταίες μέρες κάτι να τελειώσουν, για να μπορεί να επιδειχθεί έστω κάποιο έργο της τελευταίας στιγμής, είναι χαρακτηριστική της κυβερνητικής ανακολουθίας».

    «Tο όραμα της κυβέρνησης 'να λειτουργεί η Ελλάδα ως έδρα των στρατηγείων, των ερευνητικών κέντρων και των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες', εκφράζει τον κοσμοπολίτικο μεγαλοϊδεατισμό, που υπόσχεται στο κεφάλαιο νέα μέτρα για την αύξηση των κερδών του. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί η κυβέρνηση να 'στεγάσει' στη Θεσσαλονίκη όλα τα είδη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    «Κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αλλάζουν όψη μόνο στα παχιά λόγια, στα πολλά 'θα' και στις απραγματοποίητες εξαγγελίες των εκάστοτε πρωθυπουργών που εγκαινιάζουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κ.Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη συνέχισε την πεπατημένη κακή παράδοση», σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του Συνασπισμού.

    [09] To Αγιο Ορος επισκέφθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Με επίσκεψη στις Καρυές, πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το προσκυνηματικό ταξίδι του στο Αγιο Ορος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο κ. Πούτιν, ο πρώτος ρώσος ηγέτης που επισκέπτεται το Αγιο Ορος, τόπο λατρείας ιδιαίτερα αγαπητό στην πατρίδα του, έφτασε στις Καρυές προερχόμενος από τη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Δύο φορές στο παρελθόν, μία το Δεκέμβριο του 2001 και την άλλη πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Πούτιν επιχείρησε το προσκυνηματικό ταξίδι, αλλά και τις δύο ματαιώθηκε.

    Την πρώτη λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Αγιο Ορος και τη δεύτερη λόγω των τραγικών γεγονότων στο Μπεσλάν.

    Η ηγεσία των Αγιοριτών του επιφύλαξε μεγαλαπρεπή υποδοχή κατά τη βυζαντινή τάξη. Στην κεντρική πλατεία των Καρυών τον υποδέχθηκε ο πρωτεπιστάτης Παύλος και μαζί βάδισαν προς την εισοδο του ναού του Πρωτάτου, όπου περίμεναν τον υψηλό επισκέπτη οι ηγούμενοι των μοναστηριών του Αθω, οι αντιπρόσωποι των μονών στην ιερά κοινότητα και τα μέλη της εξαρχείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο κ. Πούτιν αφού χαιρέτισε έναν-έναν προσωπικά τους μοναχούς πέρασε στο εσωτερικό του ναού του Πρωτάτου όπου άναψε κερί, ασπάσθηκε ευλαβικά την εικόνα του "Αξιον Εστί" και παρακολούθησε τη δοξολογία.

    Αντιφωνώντας τον πρωτεπιστάτη Παύλο, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γιατί, όπως είπε, του δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθεί το Αγιον Ορος, το οποίο χαρακτήρισε ξεχωριστό τόπο για τους ορθοδόξους, για το χριστιανικό κόσμο, συνολικότερα.

    "Στη Ρωσία εκτιμούσαμε και εκτιμούμε τους ανθρώπους που μονάζουν εδώ και τους αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σεβασμό", είπε ο κ. Πούτιν. Και πρόσθεσε: "Η Ρωσία συνδεόταν πάντα με ισχυρούς δεσμούς με το Αγιο Ορος. Ολες οι πνευματικές της πηγές είναι συνδεδεμένες με το Αγιον Ορος. Στη χώρα μου τρέφουν μεγάλο σεβασμό προς το Αγιο Ορος όλα τα κοινωνικά στρώματα".

    Ο κ.Πούτιν επισκέφθηκε επίσης την ιερά μονή Ιβήρων καθώς και την ιερά μονή Παντελεήμονος, όπου εγκαταβιούν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής μοναχοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2005 - 20:29:21 UTC