Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλαβάνου με ΚΕΔΚΕ
  • [02] Μόνο νίκη χρειάζεται η εθνική Ελλάδος σήμερα με το Καζακστάν
  • [03] Συναντήσεις Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ
  • [04] Εισηγήσεις για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων από συναρμόδιους υπουργούς στον Κ.Καραμανλή
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [06] Μέτρα για ακτοπλοϊα
  • [07] Συναντήσεις Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ
  • [08] Μεγάλη νίκη της εθνικής Ελλάδας στο Καζακστάν
  • [09] Πολιτική αντιπαράθεση για αντικειμενικές αξίες ακινήτων
  • [10] «Τα μεγάλα ψέματα της ΝΔ»
  • [11] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Β.Πολύζος
  • [12] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ για αντιδήλωση
  • [13] Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

  • [01] Συνάντηση Αλαβάνου με ΚΕΔΚΕ

    Ο Συνασπισμός στηρίζει σειρά αιτημάτων, που έχει θέσει η ΚΕΔΚΕ, αλλά έθεσε και το θέμα των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος χθες, με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης αιρετού περιφερειάρχη.

    Ο κ. Αλαβάνος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι οι δημοτικές αρχές είναι αποφασισμένες να σταθούν δίπλα στους συμβασιούχους και βέβαια να υπάρξουν όλοι εκείνοι οι πόροι, ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να αντλήσουν τα οφέλη από την κοινοτική οδηγία.

    Για το θέμα της εκλογής περιφερειάρχη ο κ. Αλαβάνος είπέ ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το πιο καθυστερημένο συγκεντρωτικό κράτος Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης».

    Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι για το θέμα των συμβασιούχων ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι «οι εξελίξεις έχουν ένα θετικό χαρακτήρα, πρέπει όμως να ολοκληρωθούν στην πράξη, έτσι ώστε να σταματήσει όλο το πολιτικό και πελατειακό σύστημα της χώρας να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των συμβασιούχων, καθιστώντας σαφές ότι εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους εργαζόμενους, θα δώσουμε μαζί τον αγώνα ως το τέλος, έτσι ώστε και οι συμβασιούχοι να δικαιωθούν και η Αυτοδιοίκηση να μην καταρρεύσει».

    Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι « από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε ένα μάλλον τελικό ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά το 42% έχει κλειδώσει-τις λεπτομέρειες θα τις δούμε από δω και πέρα- και θέλω να πω ότι εμείς θέλουμε να κρατάμε τη διαφωνία μας που είναι ισχυρή και όχι για το θεαθήναι, και στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και λόγους».

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «έρχεται η κεντρική εξουσία στο παρά πέντε των εκλογών και λέει ότι «αυτό το εκλογικό σύστημα αποφασίσαμε για σας». Αυτό, πρόσθεσε: «Είναι αντίθετο και στο πνεύμα του Συντάγματος, διότι το Σύνταγμα λέει για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, «θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Στις επόμενες εκλογές». Εδώ έρχεται πάλι στο παρά πέντε και αλλάζει τον εκλογικό νόμο ένα κόμμα που ήταν αντιπολίτευση και τώρα είναι κυβέρνηση. Και τρίτον, νομίζω ότι ενισχύει τη δικομματική λογική, τη λογική της ενισχυμένης αναλογικής.

    [02] Μόνο νίκη χρειάζεται η εθνική Ελλάδος σήμερα με το Καζακστάν

    Κάτι παραπάνω από μία ώρα διήρκεσε η χθεσινή, τελευταία προπόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, πριν από το σημερινό κρίσιμο παιχνίδι με το Καζακστάν για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου 2006. Λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ένιωσε ενοχλήσεις στο δικέφαλο και αποχώρησε, με το ιατρικό τιμ να εκφράζει αμφιβολίες αν θα προλάβει την αναμέτρηση. Κατά τα άλλα, ο Ότο Ρεχάγκελ προέβη στις ίδιες δοκιμές των τελευταίων προπονήσεων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα παρατάξει τους πρωταθλητές Ευρώπης με σύστημα 4-3-3. Η ενδεκάδα, πιθανότατα, θα απαρτίζεται από τους, Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Φύσσα, Κατσουράνη, Ανατολάκη (ή Καψή), Μπασινά, Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Γιαννακόπουλο, Χαριστέα και Βρύζα (ή Παπαδόπουλο). Από την άλλη πλευρά, το Καζακστάν θα παραταχθεί (πιθανότατα) με τους, Λόρια, Κούσμα, Μπαϊζάνοφ, Σμάκοφ, Αβντέεφ, Λάριν, Ζουμασκαλίεφ (ή Νιζότσεφ), Κάρποβιτς, Τράβιν, Μπάλτιεφ και Κενζεχάνοφ.

    Ο αγώνας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Καζακστάν μπορεί να είναι παιχνίδι «δίχως αύριο», δεδομένου ότι μόνο η νίκη βολεύει την εθνική μας ομάδα για να μείνει «ζωντανή» στην προσπάθεια κατάληψης της δεύτερης θέσης του ομίλου της, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον Ότο Ρεχάγκελ να παρουσιαστεί ευδιάθετος στην χθεσινή προπόνηση. Στις δηλώσεις του, πάντως, δεν έκρυψε τις σκέψεις, αλλά και την ανησυχία του για την συνάντηση (θα ξεκινήσει στις 16:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τον Alpha).

    «Για μας υπάρχει μόνο ένα θέμα: να κερδίσουμε οπωσδήποτε. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο, θα είμαστε απαράδεκτοι αν υποτιμήσουμε το Καζακστάν. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε μετά από την ισοπαλία στο ματς της Τουρκίας με τη Δανία», υποστήριξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος ρωτήθηκε για το σχήμα που θα παρατάξει αλλά για μία ακόμα φορά δεν έριξε? φως ως προς τις σκέψεις του για την αρχική ενδεκάδα: «Τους παίκτες τους γνωρίζετε, ξέρετε ποιοι θα παίξουν».

    Ο Ρεχάγκελ κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει αν η εθνική μας θα ψάξει το γρήγορο γκολ: «Οποτε μας δοθεί η ευκαιρία για γκολ, πρέπει να το βάλουμε. Οι αντίπαλοί μας τρέχουν πάρα πολύ, πιέζουν συνέχεια, δεν έχουν να χάσουν τίποτα, μόνο εμείς έχουμε να χάσουμε. Πρέπει αυτή η ευκαιρία να μη μείνει ανεκμετάλλευτη», απάντησε. Αναφορικά με το άλλο ματς του ομίλου που μας? καίει, εκείνο ανάμεσα στην Ουκρανία και την Τουρκία, ο «χερ Ότο» υπογράμμισε: «Μόνο το δικό μας παιχνίδι με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και όχι το Ουκρανία-Τουρκία. Εμείς πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι παίκτες μας». Ο Ρεχάγκελ, πάντως, δεν έδειξε να συμφωνεί με τον συνάδελφό του της εθνικής Δανίας, Μόρτεν Όλσεν, που είπε ότι θα αδιαφορήσει η Ουκρανία απέναντι στην Τουρκία. «Δεν το πιστεύω εγώ αυτό. Οι Ουκρανοί πάντα τα δίνουν όλα και πιστεύω ότι θα κυνηγήσουν τη νίκη». Αναφορικά με τις συνθήκες που θα συναντήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα(κακό αγωνιστικό χώρο, υψηλές θερμοκρασίες), ο ομοσπονδιακός τεχνικός τις συνέκρινε με αυτές του αγώνα στην Αρμενία, όπου η εθνική ομάδα επικράτησε στο δρόμο προς το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας?

    Διευκρινιστικές δηλώσεις έκανε μετά από το τέλος της προπόνησης ο Μιχάλης Καψής, ο οποίος θέλησε να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους σχετικά με κάποιες ανακρίβειες που διαδόθηκαν περί τραυματισμού του. «Αν θα παίξω ή όχι είναι άλλο θέμα, είναι ζήτημα του προπονητή μου. Εγώ όμως δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θέλω να το διευκρινίσετε, ότι είμαι απόλυτα έτοιμος και υγιής για να βοηθήσω την εθνική ομάδα. Το παράπονό μου είναι ότι γράφτηκε κάτι που δεν ισχύει. Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε το Καζακστάν και να διεκδικήσουμε τη δεύτερη θέση του ομίλου μας», τόνισε ο διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού.

    [03] Συναντήσεις Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ

    Με τον Χάνς Ντάλγκρεν, υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και παλαιό συνεργάτη του δολοφονηθέντος ηγέτη της χώρας, Ούλοφ Πάλμε, συναντήθηκε, το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ, μία συζήτηση που έχει, ήδη, ξεκινήσει, καθώς η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, τα ευρωτουρκικά, όπου ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ γιά το θέμα αυτό, καθώς και ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό.

    Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή΄Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ο πρόεδρος του κινήματος, ζήτησε να καταβληθεί στα φτωχότερα στρώματα, επίδομα θέρμανσης. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα μεγάλου μέρους των φόρων που εισπράττει η κυβέρνηση από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και χαρακτήρισε ένα τέτοιο μέτρο κοινωνικά δίκαιο.

    [04] Εισηγήσεις για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων από συναρμόδιους υπουργούς στον Κ.Καραμανλή

    Ο Κ.Καραμανλής ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του ενόψει της 70ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα έχει δύο ομιλίες, την Παρασκευή στα εγκαίνια της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης, και το βράδυ του Σαββάτου στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η διοίκηση της έκθεσης. Τις ευχές του για την επιτυχία της ΄Εκθεσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ τις επόμενες ημέρες, οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό εισηγήσεις για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων.

    Ο πρωθυπουργός θα φθάσει αύριο το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στην συνέχεια θα μεταβεί στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 70ης έκθεσης με ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Το Σάββατο 10/9 θα επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση ενώ θα έχει συναντήσεις αρχικά με τις διοικήσεις εταιριών και στη συνέχεια με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς». Η δεύτερη ομιλία του θα πραγματοποιηθεί επίσης στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», ενώ την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη 13.00μ.μ.

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε τους εργοδοτικούς φορείς -ΣΕΒ και ΕΒΕΑ- «για αποθράσυνση», όσον αφορά την καταπάτηση «των εργασιακών, μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων και ανέργων». Οπως είπε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση με τρείς τουλάχιστον νομοθετικές ρυθμίσεις κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, στο ωράριο των καταστημάτων και στο νόμο για τις υπερωρίες. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης που έγινε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και άλλων οικονομικά ισχυρών αποθράσυνε, θα έλεγα, τους βιομήχανους».

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε χαρακτηριστικά τους εργοδότες στη Β. Ελλάδα ότι απασχολούν εργαζομένους από τα γειτονικά κράτη με 75 ευρώ μισθό το μήνα, ενώ οι Ελληνες μαστίζονται από την ανεργία. «Κι έτσι οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι υπερ-κερδοσκοπούν». Ταυτόσημος είναι και ο στόχος του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Φουντουκάκου, είπε ο κ. Πολυζωγόπουλους «όταν ζητά κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Η απάντηση που θα δοθεί τουλάχιστον από την μεριά μας θα είναι η επιδίωξη ενός κοινωνικού-πολιτικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί σε αυτές τις αντιλήψεις. Θα επιδιώξουμε να αντιπαρατεθούμε οργανωμένα και ισχυρά σε αυτά που επιχειρούνται και επιθυμούν να δημιουργήσουν καμμένη γή όσον αφορά τα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων».

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε στον κ. Παπανδρέου την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική και στην πραγματική αποθράσυνση των εργοδοτών. Υπογραμμίσαμε όμως ταυτόχρονα ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τις εξελίξεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα υπογραμμίσει την αντίθεσή μας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απβ όπου κι αν εκφράζονται».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και η ΝΔ ετοιμάζουν ένα κοστούμι για τους εργαζόμενους με χρώμα μπλέ-πράσινο. Ενα ανάλογου ύφους κοστούμι ετοιμάζει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμμιά προσδοκία απο αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες και ν' απεγκλωβιστούν. Ενα πρώτο βήμα είναι να διαδηλώσουμε όλοι μαζί με το ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη και να στείλουμε ένα μήνυμα στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές».

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Παπανδρέου «διατυπώσαμε κύρια την άποψη ότι απαιτείται μια ριζοσπαστική πολιτική που θα ανατρέψει το κάρφωμα των εργαζομένων στην λιτότητα και της δημόσιας διοίκησης στην κομματικοποίηση. Σ' αυτήν την προσπάθεια και τον αγώνα των εργαζομένων, ζητήσαμε ευρύτατη πολιτική υποστήριξη, δέσμευση και ενίσχυση των αιτημάτων του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ραντεβού στην Θεσσαλονίκη».

    [06] Μέτρα για ακτοπλοϊα

    Πακέτο δέκα μέτρων για την Ακτοπλοϊα εξήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Τα μέτρα αυτά είναι:

    1. Αυστηρές ποινές σε όσες ακτοπλοϊκές εταιρίες ή ναυτικούς πράκτορες δεν ενημερώνουν έγκαιρα το επιβατηγό κοινό για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

    2. Εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την αξιοπλοϊα των πλοίων της ακτοπλοϊας.

    3. Εξονυχτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στον ξενοδοχειακό τομέα των πλοίων και τη συμμόρφωση πλοίων και ακτοπλοϊκών εταιριών με τον Κώδικα Συστήματος Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code International Safely Management) που αφορά τις υποχρεώσεις και τις απαιτούμενες ενέργειες εταιρίας και πλοίου.

    4. Μερική απελευθέρωση πέρα από τα λιμάνια Κύμης, Λαυρίου, Ραφήνας, Ελευσίνας και στο λιμάνι του Πειραιά (Απελευθέρωση εκεί που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, εκεί που υπάρχουν πάνω από τρεις εταιρίες και εκεί που υπάρχει μεγάλος όγκος επιβατών και οχημάτων).

    5. Εφαρμογή προγράμματος δωρεάν εισιτηρίων για τους κατοίκους της άγονης γραμμής.

    6. Πενταετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας στην άγονη γραμμή για την προσέλκυση νεότευκτων πλοίων στα νησιά της άγονης γραμμής που θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες αντί ενός έτους που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    7. Βελτίωση λιμενικών υποδομών Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας, Κύμης, Ηρακλείου κ.α. μέσω των 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    8. Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιβατών στα πλοία της ακτοπλοϊας.

    9. Τήρηση αρχείου μηχανικών βλαβών και αφαίρεση άδειας με αυτόματη κατακύρωση στον επόμενο μειοδότη.

    10. Εκσυγχρονισμός του συστήματος ενημέρωσης και επικοινωνίας των υπηρεσιών με το επιβατηγό κοινό.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια του ΥΕΝ με πρώτο το νομοσχέδιο για τις καταδύσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ακτοπλοϊα τη διάρκεια του καλοκαιριού, είπε ότι αυτά προσπαθούμε να λύσουμε με το πακέτο των μέτρων. Τόνισε χαρακτηριστικά όταν του αναφέρθηκε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, ότι "χρωστάμε μόνο στον πολίτη".

    Οσον αφορά τα μέτρα των δωρεάν εισιτηρίων για τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής, είπε ότι το θέμα εξετάζεται και θα αφορά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

    Για το ζήτημα της τοποθέτησης γιατρών στα πλοία ο ΥΕΝ είπε ότι στόχος μας ήταν να ισχύσει το μέτρο το φετινό καλοκαίρι, αλλά δεν έγινε δυνατό. Ωστόσο, θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης ότι "ολόκληρο το πακέτο των δέκα μέτρων θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Δήλωσε εξάλλου κλείνοντας ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρέτησαν άψογα το επιβατηγό κοινό. Πέντε εκατομμύρια Ελληνες, συμπολίτες μας, μετακινήθηκαν με ασφάλεια μόνο από το λιμάνι του Πειραιά μέσα στο καλοκαίρι.

    [07] Συναντήσεις Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ

    Συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρεόευ, ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή΄Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τους εργοδοτικούς φορείς -ΣΕΒ και ΕΒΕΑ- «για αποθράσυνση», όσον αφορά την καταπάτηση «των εργασιακών, μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων και ανέργων». Οπως είπε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση με τρείς τουλάχιστον νομοθετικές ρυθμίσεις κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, στο ωράριο των καταστημάτων και στο νόμο για τις υπερωρίες. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης που έγινε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και άλλων οικονομικά ισχυρών αποθράσυνε, θα έλεγα, τους βιομήχανους».

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε χαρακτηριστικά τους εργοδότες στη Β. Ελλάδα ότι «ζητούν να εργάζονται ελεύθερα στη Β.Ελλάδα οι συνάδελφοί μας από άλλες χώρες με 75 ευρώ μισθό το μήνα» ενώ οι Ελληνες μαστίζονται από την ανεργία. «Κι έτσι οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι υπερ-κερδοσκοπούν». Ταυτόσημος είναι και ο στόχος του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Φουντουκάκου, είπε ο κ. Πολυζωγόπουλους «όταν ζητά κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Η απάντηση που θα δοθεί τουλάχιστον από την μεριά μας θα είναι η επιδίωξη ενός κοινωνικού-πολιτικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί σε αυτές τις αντιλήψεις. Θα επιδιώξουμε να αντιπαρατεθούμε οργανωμένα και ισχυρά σε αυτά που επιχειρούνται και επιθυμούν να δημιουργήσουν καμμένη γή όσον αφορά τα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων».

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε στον κ. Παπανδρέου την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική και στην πραγματική αποθράσυνση των εργοδοτών. Υπογραμμίσαμε όμως ταυτόχρονα ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τις εξελίξεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα υπογραμμίσει την αντίθεσή μας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απβ όπου κι αν εκφράζονται».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και η ΝΔ ετοιμάζουν ένα κοστούμι για τους εργαζόμενους με χρώμα μπλέ-πράσινο. Ενα ανάλογου ύφους κοστούμι ετοιμάζει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμμιά προσδοκία απο αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες και ν' απεγκλωβιστούν. Ενα πρώτο βήμα είναι να διαδηλώσουμε όλοι μαζί με το ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη και να στείλουμε ένα μήνυμα στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές».

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Παπανδρέου, «διατυπώσαμε κύρια την άποψη ότι απαιτείται μια ριζοσπαστική πολιτική που θα ανατρέψει το κάρφωμα των εργαζομένων στην λιτότητα και της δημόσιας διοίκησης στην κομματικοποίηση. Σ' αυτήν την προσπάθεια και τον αγώνα των εργαζομένων, ζητήσαμε ευρύτατη πολιτική υποστήριξη, δέσμευση και ενίσχυση των αιτημάτων του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ραντεβού στην Θεσσαλονίκη».

    Συνάντηση με ΠΑΣΕΓΕΣ

    «Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε το εισόδημα του αγρότη, οι χαμηλές τιμές που εισπράττει στο χωράφι και οι υψηλές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζαννέτος Καραμίχας, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον κ.Παπανδρέου.

    «Μαζί με αυτά που συζητούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό (σ.σ Εμπορίου), (και) στην ΕΕ, συνθέτουν μια μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα στους αγρότες και για το εισόδημά τους και για τη συνέχιση της άσκησης του επαγγέλματός τους», ανέφερε ο κ. Καραμίχας, προσθέτοντας ότι «η ΠΑΣΕΓΕΣ πιστεύει ότι σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ, χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική για να πάμε στο καινούργιο».

    Συνάντηση με ΓΕΣΑΣΕ

    «Δύο βασικά θέματα θέσαμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μέσα στα πολλά προβλήματα που έχουν οι αγρότες μας, το ένα είναι η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου γινόμαστε μάρτυρες σε όλη την χώρα όπου στέλνονται τα προσωρινά δικαιώματα στους παραγωγούς και υπάρχουν πάρα πολλά λάθη, και φοβάμαι ότι οι ενστάσεις που θα κατατεθούν θα ειναι χιλιάδες και θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνος για τα δικαιώματα, και το άλλο είναι η κάθετη πτώση των εμπορικών τιμών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γονιωτάκης, μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    «Αύριο το πρωί στη Νεάπολη της Κοζάνης θα υπάρχει κινητοποίηση, όπου θα είμαστε και εμεις, από τους παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, τους παραγωγούς μαλακού σταριού όπου έχουμε κάθετη πτώση τιμών σε σύγκριση με πέρυσι, ως τις 10 δραχμές λιγότερα πρσφέρουν οι βιομηχανίες, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ζήτηση του προϊόντος», ανέφερε ο κ. Γονιωτάκης, προσθέτοντας ότι «το ίδιο συμβαίνει και με το σκληρό στάρι, αλλά ιδιαίτερα στο μαλακό έχουμε μεγάλο πρόβλημα και αύριο ανοίγει ένας χορός διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων από τους αγρότες μαζί με τους φορείς τους».

    «Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δειχνει για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας δεν είναι προετοιμασμένη και τρέχουμε την τελευταία στιγμή να κάνουμε τις εργασίες που έπρεπε να κάνουμε εδώ και ένα χρόνο και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν τρέξουμε πολύ γρήγορα κινδυνεύουν να χαθούν αρκετά χρήματα από τα χρήματα που παίρνουμε απο την ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως του 1τρισ 200 εκατομμυρίων δραχμών, με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να παίζει κανείς γιατί είναι χρήματα που αφορούν γενικότερα την εθνική οικονομία»

    [08] Μεγάλη νίκη της εθνικής Ελλάδας στο Καζακστάν

    Σε συνάντηση του 2ου ομίλου, για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, που διεξήχθη στο Αλμάτι, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη νίκη επί του Καζακστάν με 2-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Ζουμασκαλίεφ στο 53΄, για να ισοφαρίσει ο Γιαννακόπουλος στο 78΄ και να δώσει το «χρυσό» τρίποντο ο Λυμπερόπουλος με γκολ στην εκπνοή των καθυστερήσεων. Με αυτή τη νίκη το ελληνικό συγκρότημα διατήρησε ακέραιες τις ελπίδες του για την κατάληψη της 2ης θέσης στον όμιλο, και κατ΄ επέκτασιν για τη συμμετοχή του στα μπαράζ πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    [09] Πολιτική αντιπαράθεση για αντικειμενικές αξίες ακινήτων

    Ήπια προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σταδιακά την επόμενη τριετία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να εξυγιανθεί ο χώρος οικοδομής, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, χωρίς να αναστατωθούν η οικονομία και οι πολίτες.

    Ο υπουργός είπε ότι αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις στις οποίες αναφέρονται δημοσιεύματα για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ανέφερε ότι τέτοιες προτάσεις δεν έχουν τεθεί ποτέ υπόψη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε, ότι πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από αντιπολιτευόμενους μηχανισμούς μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων και ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να αποκαλυφθούν όσοι παίζουν αυτού του είδους τα παιχνίδια σε βάρος των πολιτών.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι αφενός τα στοιχεία αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία απολύτως βάση, αφετέρου τόνισε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι δημιουργείται κερδοσκοπία, αναστατώνονται οι πολίτες, τρέχουν και κάνουν πράξεις μεταβίβασης ακινήτων, από τις οποίες μπορεί να προκύψει όφελος για κάποιες συγκεκριμένες τάξεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως "όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχει κρίση ηγεσίας και πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ. Το γνωρίζουμε. Ωστόσο, οι κομματικοί του μηχανισμοί μέσα στο υπουργείο και γενικότερα στη Δημόσια Διοίκηση παραμένουν αμετανόητοι. Οι μηχανισμοί αυτοί προσπαθούν να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Δεν διστάζουν ακόμη και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία αναληθή με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς στόχους υπονομεύοντας και την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φθάνει που το ΠΑΣΟΚ άφησε μια δραματική κατάσταση στην οικονομία, εξακολουθεί το καταστρεπτικό του έργο μέσα από τους κομματικούς του μηχανισμούς στην διοίκηση".

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ

    «Εχουμε μια κυβέρνηση που κινείται επιπόλαια και κουτοπόνηρα. Δεν προετοιμάζει τίποτα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ταυτόχρονα διαρρέει φήμες έτσι ώστε να πολλαπλασιάζει τα έσοδα. Ομως αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ανασφάλειας στην αγορά και βεβαίως στους Ελληνες φορολογούμενους που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ο κ. Αλογοσκούφης αντί να καταγγέλει ανώνυμους υπάλληλους του ΠΑΣΟΚ, καλά θα κάνει να σοβαρευτεί και να ανακοινώσει επιτέλους, τι θέλει να κάνει η κυβέρνησή του», δήλωσε ο συντονιστής του Τομέα Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Αλογοσκούφη για κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Η κρίση ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόνο στο μυαλό εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να την κατασκευάσουν. Η δημόσια επίσημη δήλωση του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή για δήθεν κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δείχνει ακριβώς πως από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΝΔ ονειρεύονται και σχεδιάζουν τέτοια σενάρια και έχουν τέτοιους ευσεβείς πόθους. Σενάρια και ευσεβείς πόθοι που θα διαψεύδονται κάθε μέρα από την πραγματικότητα»

    [10] «Τα μεγάλα ψέματα της ΝΔ»

    Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη έκαναν σήμερα η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και ο Συντονιστής του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γιώργος Φλωρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα "Τα μεγάλα ψέματα της ΝΔ για την οικονομία".

    Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι ο κ.Καραμανλής και ο κ.Αλογοσκούφης, που επιδίδεται σε παραπληροφόρηση και παραπλάνηση, ανέφερε η κ.Παπανδρέου, ενώ ο κ.Φλωρίδης κατηγόρησε τον κ.Καραμανλή ότι ασκεί ανάλγητη κοινωνική πολιτική. Η κ.Παπανδρέου, σχολιάζοντας αναφορές του κ.Αλογοσκούφη και του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα για το επίδομα θέρμανσης, έκανε λόγο για ανικανότητα και ανειλικρίνεια. "Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους να λένε τα ίδια ψέματα", ανέφερε.

    Η κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στα κοινοτικά όργανα μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, διαφέρουν ριζικά απέναντι στη Βουλή των Ελλήνων, όπως αυτές προκύπτουν από τον προϋπολογισμό. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο, προέβλεπε μείωση του ελλείμματος στο 2,8%, αλλά δυο μήνες αργότερα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τελείως διαφορετικούς δημοσιονομικούς στόχους απέναντι στα όργανα της ΕΕ, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων το στόχο του ελλείμματος στο 3,6%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει τη Βουλή, γεγονός που αποτελεί άνευ προηγούμενου Συνταγματική εκτροπή.

    Η κ.Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ είχε υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης 5% σε μέσο όρο τετραετίας, αντί αυτού η κυβέρνηση μειώνει πλέον στο 3,5% την πρόβλεψή της για ρυθμό 3,9% το 2005, ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν επιβράδυνση στο 3,2%. Επίσης η ΝΔ υποσχόταν ότι ο πληθωρισμός το 2005 θα έπεφτε στο 3%, αντί αυτού σήμερα ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 4%. Για τις συντάξεις του ΟΓΑ εξάλλου είχε υποσχεθεί ότι θα διαμορφώνονταν στα 320 ευρώ από τα 200 που ήταν το 2004, δηλαδή θα υπήρχε αύξηση 33 ευρώ το χρόνο, όμως η φετινή αύξηση, ανέφερε η κ.Παπανδρέου, ήταν μόλις 12 ευρώ, ενώ η αύξηση για το 2006 αναφέρεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ, με την απόκλιση της διετίας να είναι 45%.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενη στην πορεία των εσόδων, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή αποτυχία, η οποία μεταξύ άλλων καταδεικνύει την αποδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών, ενώ για την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη της επιχείρησης, είπε ότι συνιστά προκλητική μεταχείριση υπέρ των πλουσίων, ενώ έχει σαφώς αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.

    Η κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση επίσης ότι καταφεύγει σε μεθόδους που ή ίδια ως αντιπολίτευση κατήγγειλε με δριμύτητα ως "λογιστικές αλχημείες" και "δημιουργική λογιστική", δίνοντας μια σειρά παραδειγμάτων. Επίσης άσκησε κριτική για "παταγώδη αποτυχία" στον διακηρυγμένο στόχο για την επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ. Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά που το Γ ΚΠΣ σημείωσε πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η πτώση αυτή συνεχίζεται και το 2005, επισήμανε.

    Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η κ.Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να συγκαλύψει την παταγώδη αποτυχία της στην οικονομική πολιτική. Η ΝΔ, τόνισε, "βαφτίζει μεταρρυθμίσεις σημειακές παρεμβάσεις που φορτώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με πρόσθετα βάρη, επιβαρύνουν τους πολίτες και αποδιοργανώνουν τις εργασιακές σχέσεις".

    Ο κ.Φλωρίδης επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια "χώρα με όνομα και λεφτά", ενώ η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κατάντησε την χώρα στο περιθώριο.

    Δήλωση Δ.Σιούφα

    «Το ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι είναι το πλέον βραδυπορούν τμήμα του έθνους, τώρα πλέον είναι και το κόμμα της ανακρίβειας. Ανακριβείς αριθμοί, ανακριβή γεγονότα, ανακριβείς ερμηνείες. Αυτή είναι η ανακριβής βίβλος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς -και δυστυχώς- είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ που με τις βίβλους που συγγράφει, απεικονίζει την 20ετή του διακυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός όμως περιμένει, αντί τη μαύρη, την πράσινη βίβλο με τις προτάσεις, τις ιδέες και τις λύσεις που έχει για το αύριο της χώρας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας.

    [11] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Β.Πολύζος

    Διεγράφη με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Πιερίας Ευάγγελος Πολύζος, λόγω δηλώσεων που έκανε το πρωί της Τρίτης, με αφορμή τα όσα φέρεται να είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης. Ο κ. Πολύζος ερωτηθείς από δημοσιογράφος είχε δηλώσει ότι καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Σταύρου ζήτησε τηλεφωνικά εξηγήσεις από τον κ. Πολύζο για τις δηλώσεις που έκανε. Ο κ. Πολύζος είπε στον κ. Σταύρου ότι οι αναφορές του διαστρεβλώθηκαν και ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πει ότι υπάρχουν στελέχη που χρηματίζονται στη Νέα Δημοκρατία. Στη συνομιλία του με το γραμματέα της ΚΟ παραδέχθηκε ότι οι δηλώσεις του ήταν ανυπόστατες.

    [12] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ για αντιδήλωση

    Σε αναζήτηση συμβιβαστικών διατυπώσεων σχετικών με το περιεχόμενο της αντιδήλωσης - απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δήλωση της Τουρκίας για την Κύπρο εξακολουθούν να βρίσκονται τα διπλωματικά επιτελεία των κρατών μελών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεις) των 25 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν σημειώθηκε ουσιώδης πρόοδος.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου ήταν από το πρωί σε συνεχείς (διμερείς ως επί το πλείστον) διαβουλεύσεις με τους πρέσβεις πολλών κρατών μελών, κυρίως δε με τους πρέσβεις της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, τόσο η Γαλλία, όσο φυσικά και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, επιθυμούν να τεθεί υπό στενή παρακολούθηση, τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιήσει η Άγκυρα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το πρωτόκολλο για την τελωνιακή ένωσή της με την Κύπρο και τα άλλα νέα κράτη μέλη, όσο και η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της με τη Λευκωσία.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι από πλευράς ουσίας όλα τα κράτη - μέλη συμφωνούν λίγο-πολύ με αυτές τις κατευθύνσεις, εξακολουθεί προς το παρόν να παραμένει αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας σε σειρά διατυπώσεων. Αυτό σημαίνει ότι η βρετανική προεδρία θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εμφανίζει σχέδια για το περιεχόμενο της «αντιδήλωσης» των «25». Στην περίπτωση όμως που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο διπλωματικό επίπεδο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να την επιτύχουν οι υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι ενδέχεται να συνεδριάσουν εκτάκτως στις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [13] Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

    "Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε δωρεάν εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις", αναφέρει η UNICEF με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, και υπενθυμίζει πως συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου για καθολική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2015 που έχει τεθεί από την παγκόσμια κοινότητα. Τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο είναι η δεξαμενή που τροφοδοτεί τον αναλφαβητισμό μεταξύ των ενηλίκων και ο καλύτερος τρόπος να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για κάθε παιδί.

    Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου, στην πλειοψηφία κορίτσια. Μόνο στην Ασία υπολογίζονται σε 42.294.000 τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική οι εκτιμήσεις τα ανεβάζουν σε 45.465.000.

    Βασικό εμπόδιο στην αύξηση των ποσοστών πρόσβασης στην εκπαίδευση είναι η φτώχεια. Τα παιδιά από το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν κατά μέσο όρο τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πάνε στο σχολείο από όσο εκείνα του πλουσιότερου 20%.

    Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας. Περίπου το 75% των παιδιών εκτός σχολείου στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μητέρες που δεν πήγαν σχολείο. Ο αλφαβητισμός και το μορφωτικό επίπεδο των μητέρων συνδέονται άμεσα με την ευημερία των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά μητέρων που δεν πήγαν σχολείο, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή να υποσιτίζονται σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων που έχουν δευτεροβάθμια ή και υψηλότερη εκπαίδευση. Επομένως και η εξάλειψη των διακρίσεων που υπάρχουν στην εκπαίδευση σε βάρος των κοριτσιών συμβάλει μακροχρόνια στη βελτίωση της ζωής των παιδιών αφού τα κορίτσια είναι οι μητέρες του αύριο.

    Οι μορφωμένες γυναίκες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, γεννούν λιγότερα παιδιά και μπορούν να φροντίζουν καλύτερα αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, τα κορίτσια που έχουν δεχθεί κάποια εκπαίδευση έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα κακομεταχείρισης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης.

    Για τη νεότερη γενιά η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την επίλυση πολλών προβλημάτων. Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αναζητήσουν μια καλύτερη δουλειά αργότερα στη ζωή τους, μαθαίνουν πώς να σχηματίζουν απόψεις και να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Επίσης μαθαίνουν πώς να μένουν υγιή και να προστατεύουν τον εαυτό τους από ασθένειες όπως το AIDS.

    Σε πολλές χώρες, η εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από απλή μάθηση. Σώζει ζωές, ειδικά όσον αφορά τα κορίτσια. Ένα κορίτσι εκτός σχολείου είναι πιθανότερο να πέσει θύμα του AIDS και είναι λιγότερο ικανό να μεγαλώσει μια υγιή οικογένεια.

    Παρά τις δυσκολίες, η UNICEF επισημαίνει πως ο στόχος της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ίσες ευκαιρίες για κορίτσια και αγόρια είναι ρεαλιστικός, οικονομικά προσιτός, επιτεύξιμος και το σημαντικότερο, είναι πρωταρχικό δικαίωμα όλων των παιδιών.

    Η UNICEF πιστεύει ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση. Βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες στη βελτίωση των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, στη δημιουργία σχολείων, την παροχή βιβλίων και σχολικού εξοπλισμού, όπως επίσης και στην εκπαίδευση των δασκάλων.

    Ενδεικτικές δράσεις της UNICEF για την προώθηση της εκπαίδευσης που ολοκληρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο:

    Β· Ιράκ: Παρείχε βοήθεια σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια μαθητές και 17.000 σχολεία.

    Β· Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Σχεδίασε ειδικά πακέτα «σχολεία σε ένα κουτί», 46.000 πακέτα για σχολικές τάξεις και 6.800 για εκπαιδευτικούς.

    Β· Μπαγκλαντές: Συνεργάστηκε με το Ασιατικό Συμβούλιο του Κρίκετ για την υποστήριξη της εγγραφής των κοριτσιών στο σχολείο.

    Β· Βολιβία: Οργάνωσε σχολικές επιτροπές σε 925 κοινότητες για να βοηθήσει την αύξηση της εγγραφής των παιδιών στο σχολείο και τον περιορισμό φαινομένων διακρίσεων εις βάρος των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές των Άνδεων.

    Β· Μπουρκίνα Φάσο: Παρουσίασε έρευνα για το σχεδιασμό «Βασικού Εκπαιδευτικού Υλικού» για παροχές και υπηρεσίες που θα προσελκύσουν τα παιδιά στο σχολείο.

    Β· Μπουρούντι: Υποστήριξε την εκστρατεία «Πίσω στα Σχολεία» για περισσότερα από 450.000 παιδιά.

    Β· Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής: Υποστήριξε τη μείωση των σχολικών αμοιβών κατά τα δυο τρίτα σε όλη τη χώρα.

    Β· Χιλή: Υποστήριξε την έγκριση νέου νόμου που παρεμποδίζει τον αποκλεισμό των εγκύων κοριτσιών από το σχολείο.

    Β· Κένυα: Παρουσιάστηκε η εκστρατεία «Νερό, Αποχέτευση, και Υγιεινή για Όλους» WASH σε 18 σχολεία στην Kwale και Nairobi, με τη συμμετοχή 15.000 παιδιών σε σχετικές δραστηριότητες.

    Β· Λεσότο: Εκπαίδευσε αγόρια και κορίτσια ως μικρούς δασκάλους και δημιούργησε ομάδες υποστήριξης για ορφανά και ευάλωτα παιδιά.

    Β· Λιβερία: Εκπαίδευσε 12.000 εκπαιδευτικούς σε στρατηγικές εκπαίδευσης εκτάκτων αναγκών.

    Β· Μοζαμβίκη: Ίδρυσε κέντρα υγιεινής σε 16 σχολεία σε 4 Δήμους, όπου ωφελήθηκαν 12.000 παιδιά.

    Β· Παναμάς: Βοήθησε να αυξηθεί η εγγραφή των αγοριών και κοριτσιών σε δυο συνοικισμούς ιθαγενών και σε τενεκεδουπόλεις στην πρωτεύουσα του Παναμά.

    Β· Σιέρρα Λεόνε: Ίδρυσε 410 «Χώρους Φιλικούς προς τα Παιδιά» σε αγροτικές περιοχές για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών που ενδεχομένως δεν μπορούν να περπατήσουν μακρινές αποστάσεις ώστε να φθάσουν στο σχολείο.

    Β· Νότια Αφρική: Δημιούργησε ασφαλείς χώρους και ανέπτυξε Χώρους Φιλικούς Προς τα Παιδιά σε 7 περιοχές.

    Β· Σουδάν: Δημιούργησε ασφαλείς παιδικές χαρές για εκτοπισμένα παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Νταρφούρ.

    Β· Τουρκία: Εκπαίδευσε περισσότερους από 50.000 εθελοντές στα πλαίσια μιας εκστρατείας ενημέρωσης των γονιών ώστε να στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο.

    Β· Ουγκάντα: Δημιούργησε το Κίνημα για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών σε 165 σχολεία σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εμφύλιος.

    Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά στα προγράμματα της UNICEF για την εκπαίδευση, μπορούν να το κάνουν στο 801 500 12345 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση ή και στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2005 - 21:29:40 UTC