Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
  • [02] «Συμφωνία απόψεων κυβέρνησης - ΠΑΣΕΓΕΣ»
  • [03] Οι πολυμεσικές ειδήσεις κατακτούν το Διαδίκτυο. Ευρωπαϊκά πρακτορεία και ΑΠΕ.
  • [04] Πολιτικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Καραμανλής: Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντησή του με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

    Ο κ. Καραμανλής είπε: "Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Σε ένα χρόνο, εάν δεν γίνει κάτι κοσμογονικό, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα που θα μας δώσουν την αίσθηση της απογείωσης της ελληνικής οικονομίας. Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μην περιμένετε κάτι διαφορετικό. Είμαι προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις".

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις απόψεις όλων των εταίρων και τις συνθέτει με στόχο το καλό ολόκληρης της κοινωνίας. Ο κ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει εκλείψει ο κίνδυνος για γενικευμένα φορολογικά μέτρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι από το 2007 θα γίνει σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα στο πρότυπο που ακολουθήθηκε για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης στη συνάντηση είπε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ περαιτέρω, θα επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης τόνισε ότι ζήτησαν από τον κ.Κ. Καραμανλή επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος γιατί έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα δύσκολο χρόνο. Η αγορά, ανέφερε, χρειάζεται ηρεμία και τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

    Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά, να γίνουν σύντομα πράξεις οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3,5% και να υπάρξει ενίσχυση των εξαγωγών της τουριστικής βιομηχανίας και άλλων τομέων.

    Οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Κασιμάτης, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται έμφαση και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση , τις υπηρεσίες και τη διακίνηση.

    Σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Κασιμάτης, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια οικονομία που πραγματικά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Ωστόσο, σημείωσε, ότι η χρονιά που διανύουμε πρέπει να είναι ένας χρόνος σκληρής δουλειάς.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα δίνουν και ελαφρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [02] «Συμφωνία απόψεων κυβέρνησης - ΠΑΣΕΓΕΣ»

    «Υπάρχει συναντίληψη στα περισσότερα θέματα με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις άλλες συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά τη συνάντηση που είχε η ΠΑΣΕΓΕΣ με τον πρωθυπουργό,Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο κ. Μπασιάκος είπε ότι η συμφωνία απόψεων φάνηκε με την ταύτιση που υπήρξε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με τη διαχείριση της νέας ΚΑΠ, με τη συναπόφαση για τις αποδεσμεύσεις, αλλά και με τον πολύ θετικό χειρισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπήρξε συναντίληψη και ως προς τη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ, για τις πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και με τον έλεγχο των εισαγωγών με τον οποίο αποτρέπονται νοθείες και αναστρέφεται το αρνητικό στοιχείο του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.

    Ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν 21% το πρώτο πεντάμηνο του 2005 και μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 4%.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα που έθιξε η ΠΑΣΕΓΕΣ με το άνοιγμα της "ψαλίδας" στην τιμή των προϊόντων από την παραγωγή στην κατανάλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι το πρόβλημα είναι παλαιό και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου του.

    Το υπουργείο, είπε, έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες όπως και η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι έμπορος ούτε το υπουργείο διαμορφώνει τιμές.

    Σε ό,τι αφορά τα ατομικά δικαιώματα (σσ τις επιδοτήσεις) ο κ. Μπασιάκος είπε ότι με στόχο να διευκολυνθούν οι Ελληνες αγρότες το υπουργείο προετοίμασε και κατέγραψε το σύνολο των εισπράξεων από επιδοτήσεις την τριετία 2000-2002. Στόχος μας είναι, είπε, να προστεθούν στις επιδοτήσεις οι όποιες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έχουν καταβληθεί τα χρόνια αυτά, αλλά και να γίνουν διορθώσεις που πολλές φορές οφείλονται σε λάθη των ίδιων των αγροτών. Ετσι, με την ταύτιση απόψεων με τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τα οριστικά δικαιώματα τα οποία θα ισχύσουν από το 2006 μέχρι το 2013.

    Γι' αυτό, είπε ο υπουργός, και ενθαρρύνουμε τα αιτήματα αναθεώρησης (σσ των καταλόγων) για να μπουν και στοιχεία εκτός επιδοτήσεων που δεν μπορούσε να βάλει το υπουργείο λόγω κανονισμού αλλά οι αγρότες οφείλουν να τα επικαλεστούν και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή που πουλά ο παραγωγός και στην τιμή που φθάνει στον καταναλωτή το αγροτικό προϊόν και ανέφερε ακόμη ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται με τις συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού και το υψηλό κόστος παραγωγής δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους αγρότες.

    Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός, ο οποίος, επεσήμαναν, αντιμετωπίζει έντονα «αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία» για το μέλλον.

    Τα θέματα, τα οποία έθεσαν στον κ. Καραμανλή, προς επίλυση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, οι αντιπρόεδροι Μ. Βομβουλάκης και Γρ, Αλεξιάδης, ο γενικός γραμματέας Αχ. Καραγκιοζόπουλος και ο Στ. Μπαμπατσούλης, είναι, μεταξύ άλλων:

    - Η μεγάλη μείωση - κατά 5,9% το 2004 - των τιμών παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

    - Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού -διπλάσια σε σχέση με άλλες χώρες της Ε-Ε.

    - Η σημαντική αύξηση - 7% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και 4,8% τον Μάιο - του γενικού δείκτη εισροών στον αγροτικό τομέα.

    - Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, δεδομένου ότι οι συνολικές ανάγκες πετρελαίου κίνησης στον αγροτικό τομέα υπερβαίνουν το 1 δις λίτρα ανά έτος.

    - Η συνεχιζόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, καθώς το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε το 2004 σε -2,4 δις ευρώ, αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2003.

    - Η διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, ο οποίος πληρώνει σε βασικά προϊόντα διατροφής 5πλάσιες έως και 8πλάσιες τιμές.

    Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ υπέβαλε επίσης στον πρωθυπουργό σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξής:

    - Ισότιμη μεταχείριση των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με εκείνες του ιδιωτικού τομέα.

    - Ανατροπή της σχέσης φυτικής προς ζωική παραγωγή, η οποία σήμερα είναι 75/25 σε αξία.

    - Πρόσθετα κίνητρα για τη συγχώνευση συνεταιρισμών, χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τα μέτρα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου.

    [03] Οι πολυμεσικές ειδήσεις κατακτούν το Διαδίκτυο. Ευρωπαϊκά πρακτορεία και ΑΠΕ.

    Οι πολυμεσικές ειδήσεις κατακτούν συνεχώς την αγορά του Διαδικτύου και έτσι τα μικρής διάρκειας δελτία - με βίντεο, ήχο, εικόνα, κείμενο και γραφικές παραστάσεις - εμπλουτίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες πολλών ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων.

    Το βρετανικό εθνικό πρακτορείο Press Association ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι - μετά τη συμφωνία του με την εφημερίδα Sun - προχώρησε σε συμφωνία και με την εταιρεία του Διαδικτύου Tiscali για τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της και με τηλεοπτικές, πολυμεσικές ειδήσεις.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΑ θα ετοιμάζει καθημερινά δελτία ειδήσεων ενάμιση λεπτού, με βίντεο, ήχο, φωτογραφίες και γραφικές παραστάσεις που θα εμφανίζονται στην ιστοσελίδα www.tiscali.uk της εταιρείας. Τα δελτία αυτά θα αποθηκεύονται για ένα μήνα και έτσι θα προσφέρουν στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να έχουν μια πλήρη και ολοκληρωμένη περιληπτική εικόνα των εξελίξεων. Το Πολυμεσικό αυτό Δελτίο θα περιλαμβάνει εσωτερικές πολιτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές ειδήσεις.

    Εξάλλου η συμφωνία του ΡΑ με την εφημερίδα Sun ( www.thesun.co.uk) περιλαμβάνει τη συνεργασία της πολυμεσικής ομάδας του ΡΑ με δημοσιογράφους της εφημερίδας για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών στα θέματα του πολυμεσικού δελτίου, αλλά και τον καθορισμό κοινής ατζέντας θεμάτων με την εφημερίδα.

    Εκτός του ΡΑ και άλλα ευρωπαϊκά πρακτορεία (π.χ. το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Βελγικό κλπ) προχώρησαν στη δημιουργία πολυμεσικών ειδήσεων για τον εμπλουτισμό διαφόρων ιστοσελίδων μεγάλων εταιρειών.

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, αποφάσισε τη δημιουργία πολυμεσικής υπηρεσίας, που θα περιλαμβάνει τηλεοπτικό υλικό το οποίο θα προσφέρεται απο την ΕΡΤ και θα εμπλουτίζεται από το ΑΠΕ με κείμενο, ήχο, φωτογραφίες και γραφικές παραστάσεις και θα προσφέρεται για χρήση στο Διαδίκτυο.

    Η ομάδα του ΑΠΕ έχει συναντηθεί ήδη με δημοσιογράφους και τεχνικούς της ΕΡΤ για τον καθορισμό της μορφής του πολυμεσικού δελτίου και την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων. Το Πολυμεσικό Δελτίο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για λίγους μήνες και στόχος είναι η υπηρεσία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [04] Πολιτικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και το πρώτο εθνικό ζήτημα για την επιβίωση και τη συμμετοχή του Ελληνισμού στο νέο διεθνές περιβάλλον, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σημερινή εξάωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με θέματα παιδείας.

    Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ένα πλαίσιο αρχών και δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ με βάση εισήγηση την οποία παρουσίασε η αρμόδια τομεάρχης Μαρία Δαμανάκη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει, ως κυβέρνηση, την παιδεία με το 40% των πόρων που θα εξασφαλίσει η χώρα από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στον προϋπολογισμό να φτάσει τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν και άλλες μορφές χρηματοδότησης, από ιδιωτικούς πόρους, για την παιδεία.

    Στο θέμα της χρηματοδότησης από ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κράτησε επιφυλάξεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τον υποστήριξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι και ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τη διάταξη του συντάγματος, που απέκλειε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των στόχων του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, είναι τα παιδιά που θα τελειώνουν το σχολείο να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, να γνωρίζουν αξιόπιστα την αγγλική, να γνωρίζουν καλά μαθηματικά και να ξέρουν να χειρίζονται τη νέα τεχνολογία.

    Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζονται μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η αποκέντρωση στην παιδεία για να απαλλαγεί από το γραφειοκρατικό και ασφυκτικό μηχανισμό του κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα έξοδα που κάνει η κάθε οικογένεια για τις σπουδές των παιδιών, τονίζοντας ότι τα σημερινά αδιέξοδα στην παιδεία οδηγούν στην παραπαιδεία και την ταξική παιδεία. Εμείς, τόνισε, θέλουμε να ξέρει ο γονιός ότι τα λεφτά του δεν πάνε χαμένα και δεσμεύτηκε ότι εάν δεν εξαλειφθεί το κόστος για κάθε οικογένεια τουλάχιστον θα μειωθεί δραστικά το οικονομικό βάρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2005 - 22:19:51 UTC