Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μολυβιάτης:Βελτιωμένη η νέα πρόταση
  • [02] Παπανδρέου:Θα πολεμήσω τα συμφέροντα
  • [03] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Χορτιάτη
  • [04] Χρυσό μετάλλιο ο Πολύμερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας
  • [05] Προβληματισμοί και προτάσεις από τους «έφηβους βουλευτές»
  • [06] Επιπλέον βοήθεια στις πληγείσες από τον κυκλώνα Κατρίνα περιοχές
  • [07] «Στόχος η αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων»
  • [08] Εκλήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Μολυβιάτης:Βελτιωμένη η νέα πρόταση

    Οι βασικές ελληνικές επιδιώξεις υπάρχουν στο δεύτερο κείμενο - πρόταση αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μονομερή δήλωση (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας) με την οποία η Άγκυρα συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Σύνδεσής της με τα 10 νέα κράτη - μέλη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από το Νιούπορτ της Ουαλλίας, όπου συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Μολυβιάτης ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν και η νέα πρόταση της βρετανικής Προεδρίας είναι ουσιαστικά βελτιωμένη από την προηγούμενη, «το κείμενο χρειάζεται ορισμένες αλλαγές προκειμένου να αντανακλά με μεγαλύτερη πιστότητα το γενικό πνεύμα και τον κοινό παρονομαστή των θέσεων που παρουσιάσαμε Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και άλλα κράτη - μέλη».

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στην διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου «έγινε σαφές ότι υπάρχει η σταθερή αντίληψη ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεκινήσει, αφού βεβαίως υπάρξει η βεβαιότητα ότι η Τουρκία εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και την μετέπειτα εφαρμογή του προς όλα τα κράτη, χωρίς εξαιρέσεις».

    Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προκαθορισμένη ημερομηνία (3 Οκτωβρίου 2005) και έκανε λόγο για μακρά διαδικασία η οποία θα απαιτηθεί για την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επενέλαβε δε την σταθερή ελληνική θέση ότι «η πλήρης ανταπόκριση της Τουρκίας στους όρους και στα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί είναι λογικό να οδηγήσει στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας».

    Σημειώνεται ότι η πρόταση της βρετανικής Προεδρίας παραπέμπεται στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COREPER) το οποιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιούλ

    Τις τελευταίες εξελίξεις σην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕυρωπαΪκή Ένωση συζήτησαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η σύντομη κατβιδίαν συνάντηση των δύο αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε στο Νιούπορτ της Ουαλλίας, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ερντογάν: Δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε άλλο

    "Εχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε άλλο σε αυτή τη φάση", παρατήρησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται στην Ουαλία στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    "Η μόνη ημερησία διάταξη που βρίσκεται μπροστά μας είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του για την Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Η Τουρκία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο", επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η προσοχή μας είναι συγκεντρωμένη σε αυτό το θέμα και σε κανένα άλλο".

    Γκιούλ: Η Τουρκία θα εγκαταλείψει την ΕΕ, εάν της επιβληθούν νέοι όροι για την ένταξη

    Η Τουρκία θα εγκαταλείψει τον στόχο της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν η ΕΕ επιβάλει νέους όρους ή προσπαθήσει να προσφέρει στην Αγκυρα μια εταιρική σχέση που δεν θα είναι πλήρης ένταξη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο περιοδικό The Economist.

    "Εάν προτείνουν κάτι λιγότερο από την πλήρη ένταξη ή οποιουσδήποτε νέους όρους, θα φύγουμε. Και αυτή τη φορά θα είναι οριστικό", είπε ο Γκιούλ σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού.

    "Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις αυτή τη φορά. Από την πλευρά μας τηρήσαμε τους όρους της συμφωνίας, η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τους δικούς της", δήλωσε ο Γκιούλ.

    [02] Παπανδρέου:Θα πολεμήσω τα συμφέροντα

    Τη φιλοδοξία του να επανασχεδιάσει την πορεία της χώρας και να την οδηγήσει μπροστά, εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Τα Νέα", με την ευκαιρία της σημερινής, 31ης, επετείου από την ίδρυση του Κινήματος, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

    "Η προσφορά του ΠΑΣΟΚ σήμερα, θέλω να είναι να επανασχεδιάσουμε την πορεία της χώρας", τονίζει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει: "Θέλουμε και θέλω να οδηγήσω τη χώρα μπροστά".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης ότι οι βασικές αξίες και στόχοι του ελληνικού λαού που εξέφρασε το Κίνημα με την ίδρυσή του είναι οι ίδιοι και σήμερα, μέσα, όμως, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το σύνθημα, η Ελλάδα στους Ελληνες, είναι πάντα επίκαιρο".

    Ο κ. Παπανδρέου απαντά σε όσους επικρίνουν τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του, ότι δεν έχει προετοιμαστεί και δεν έχει πρόγραμμα. Χαρακτηρίζει αβάσιμη αυτή την κριτική και υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί στο λαϊκό αίσθημα που ζητεί τη δική του εναλλακτική πρόταση.

    Υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ επανερχόμενο στην κυβέρνηση θα εγγυηθεί "μεγαλύτερη ικανότητα, συντονισμό, διαφάνεια και αξιοκρατία", συνδυάζοντας την εμπειρία με την ανανέωση, ενώ θα προχωρήσει σε "ριζικές αλλαγές μέσα από δημοκρατική διαβούλευση".

    Χαράζει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της διακυβέρνησης της ΝΔ και της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό ότι ήταν "ανειλικρινείς" όταν υπόσχονταν, προεκλογικά, ένα διαφορετικό ήθος και άλλο τρόπο διακυβέρνησης.

    Κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι "έχει παραιτηθεί (σ.σ. των υποσχέσεών του) υπέρ μιας συντηρητικής λογικής, που κρατά την εξουσία με παζάρι, αλισβερίσι, ρουσφέτια". Και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία χάριν της εξουσίας, ενώ η ΝΔ "θέλει να ελέγξει τα πάντα και πρώτα απ΄ όλα το κράτος", καθώς και ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης "είναι υπέρ των ολίγων".

    "Εάν ο κ. Καραμανλής πίστευε αυτά που έλεγε", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, "θα έπρεπε να είχε βάλει κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας στις σχέσεις πολιτικής-δημόσιας διοίκησης, επιχειρηματιών και μέσων ενημέρωσης".

    Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "προωθεί έναν πελατειακό καπιταλισμό" και χαρακτηρίζει "σκληρή" την πολιτική του, η οποία, όπως αναφέρει, "συνδυάζει μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία με έναν πελατειακό κρατισμό". Και κάνει λόγο για "εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων" και προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει στο περιθώριο τους αντιπάλους της.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα διάφορα συμφέροντα. "Θα συγκρούομαι με κάθε έναν που βάζει το δικό του συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι η σύγκρουση θα γίνει και με "συντηρητικές λογικές που εισχώρησαν στο Κίνημά μας".

    Ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει, εξάλλου, τη θέση του περί "κρατισμού". Τονίζει ότι δεν είναι γενικά εναντίον του κράτους. Είναι "κατά του κράτους της πελατείας, εργαλείου για τα διάφορα συμφέροντα, μιας αντίληψης πλιάτσικου, αντί του σεβασμού της δημόσιας περιουσίας".

    Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Στάδιο Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, με την ευκαιρία της 31ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα « ΝΕΑ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου, επί 20 ολόκληρα χρόνια, ως κορυφαίο στέλεχος και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δεν έλεγε λέξη για τα « φαινόμενα αυθαιρεσίας και αλαζονείας, αδικαιολόγητου πλουτισμού, πολιτικού καιροσκοπισμού»....

    Είκοσι χρόνια ήξερε, έβλεπε, αλλά σώπαινε. Είκοσι χρόνια συμβιβαζόταν. Συμβιβαζόταν με «τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών» με «πολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος αρχών και αξιών» με πολιτικές που οδηγούσαν σε «αποξένωση από την κοινωνία».

    Τώρα, οψίμως, ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης δηλώνει πως «πρέπει» να συγκρουσθεί. Συμφωνούμε απολύτως. Είκοσι χρόνια όμως γιατί δεν έπρεπε; Σβ αυτό πρέπει να απαντήσει. Πολύ περισσότερο όταν τολμά να αμφισβητεί την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια ενός Πρωθυπουργού και μιας Κυβέρνησης, που, σε 18 μήνες διακυβέρνησης, έχουν ήδη καταθέσει πραγματικό, τολμηρό και με απτά αποτελέσματα έργο για την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

    [03] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Χορτιάτη

    Το γερμανικό κράτος πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας στην τελετή για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

    «Τα αντίποινα σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στη διάρκεια της κατοχής δεν ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας κάποιων φανατισμένων αξιωματικών ή έκφραση της οργής των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Τα αντίποινα είχαν συστηματικό χαρακτήρα, ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες λογικής και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους στόχους.Οι κατοχικές δυνάμεις με τα αντίποινα επιδίωκαν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό, ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες ή να τους στρέψει εναντίον τους. Και ακριβώς γι αυτό το λόγο το γερμανικό κράτος σήμερα θα πρέπει να δείξει έμπρακτα τον αποτροπιασμό του για τις ναζιστικές θηριωδίες.Ορθά τίθεται το θέμα της επανόρθωσης και υποχρέωσης της ελληνικής πολιτείας να συμβάλλει στις προσπάθειες των οικογενειών των θυμάτων για αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων από το Γερμανικό Κράτος».

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος και εξιστόρησε πως τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εξόντωσαν 149 κατοίκους του χωριού ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, σε αντίποινα για τους αντάρτες που είχαν σκοτώσει έναν Γερμανό στρατιώτη.

    Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Γερμανία οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως τα θύματα του Ολοκαυτώματος με την καταβολή αποζημιώσεων. «Δεν ζητάμε εκδίκηση, δεν ζητιανεύουμε, απαιτούμε το δίκιο και την απόλυτη κάθαρση στις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Γερμανίας που καλούνται να συμβιώσουν υπό τη σκέπη της ΕΕ χωρίς ηθικά χρέη», επισήμανε.

    Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκαν στεφάνια.

    Στις Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος παρέστησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ Λουκάς Ανανίκας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Γαλαμάτης, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Βασίλης Γερανίδης, Χάρης Τσιότρας, Στέλιος Παπαθεμελής,Θόδωρος Καράογλου και Χαράλαμπος Τζέκης, δήμαρχοι, ο πρόξενος της Γερμανίας Ναντόλσκι Νορμπερτ και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

    [04] Χρυσό μετάλλιο ο Πολύμερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας

    Στο ψηλότερο σκαλί του κόσμου ανέβηκε σήμερα τα ξημερώματα ο Βασίλης Πολύμερος. Ο κορυφαίος Έλληνας κωπηλάτης στην σύγχρονη ιστορία του αθλήματος είναι χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκιφ ελαφρών βαρών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που τελειώνει αύριο στην μακρινή Γκιφού της Ιαπωνίας.

    Ο 29χρονος πρωταθλητής του ΟΕΑΝΑ Βόλου έγινε ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και, σε συνδυασμό με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε πέρυσι μαζί με τον Νίκο Σκιαθίτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κερδίζει αναμφίβολα μια ξεχωριστή θέση στην ελίτ της Παγκόσμιας Κωπηλασίας.

    Στον μεγάλο τελικό που έγινε σήμερα τα ξημερώματα, ο Βασίλης Πολύμερος επιβεβαίωσε την σπουδαία φόρμα που έδειξε από τις προηγούμενες κούρσες ότι βρισκόταν και έπεσε πρώτος στον τερματισμό με χαρακτηριστική άνεση, αφήνοντας τον δεύτερο αθλητή από την Βρετανία και τον τρίτο από τη Γαλλία να «κονταροχτυπιούνται» για το ασημένιο μετάλλιο έξι ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω.

    Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ο Βασίλης Πολύμερος μίλησε στο επίσημο site της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας για την επιτυχία του:

    «Ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Από τη Λουκέρνη που κατέκτησα το ασημένιο. Η δεύτερη θέση στο παγκόσμιο Κύπελο δεν είχε έρθει τυχαία. Όμως και από την προπόνηση που κάναμε εδώ στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσουν οι αγώνες έβλεπα ότι οι χρόνοι μου είναι πολύ καλοί. Περίμενα ότι θα πάρω μετάλλιο αλλά δεν γνώριζα πιο θα ήταν αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να τερματίσω με τόσο μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους μου. Οι συνθήκες στον τελικό δεν ήταν και οι καλύτερες γιατί φυσούσε κόντρα ενώ στο προκριματικό και στον ημιτελικό είχαμε πρύμα τον αέρα και ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Όταν όμως είσαι καλά αυτά λίγη σημασία έχουν. Σύγκριση με το Ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισα πέρυσι δεν υπάρχει. Εκείνο ήταν σε Ολυμπιακούς αγώνες αυτό σε παγκόσμιο. Πέρυσι ήμουν στο διπλό φέτος στο σκίφ. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να ξεκουραστώ. Όσον αφορά στο μέλλον δεν σκέφτομαι να συνεχίσω μόνος για την Ολυμπιάδα».

    [05] Προβληματισμοί και προτάσεις από τους «έφηβους βουλευτές»

    Τα προβλήματα της Παιδείας, της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης βρέθηκαν -από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις των επιτροπών της "Βουλής των Εφήβων"- στο επίκεντρο των συζητήσεων των 300 μαθητών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, οι οποίοι συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων.

    Από τα έδρανα των ενήλικων "συναδέλφων" τους, οι μαθητές των επιτροπών Μορφωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων πρότειναν λύσεις, εξέφρασαν ωστόσο την αγωνία τους για το κατά πόσον οι τοποθετήσεις τους θα τύχουν της αναγκαίας προσοχής.

    Ενδεικτικές των προβληματισμών των 17χρονων μαθητών για τα θέματα της Παιδείας, ήταν οι τοποθετήσεις του Νικόλαου Παπουτσή από τη Σάμο, που πρότεινε τη διδασκαλία μαθημάτων που συνθέτουν ομοειδή γνωστικά πεδία, και του Αναστάσιου Τελλίδη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις για την προστασία της γλώσσας, της αξιολόγησης των καθηγητών και της αλλαγής του "βαθμοθηρικού" εκπαιδευτικού συστήματος, μέχρι και για το θέμα της ασφάλειας αλλά και του εκπαιδευτικού περιεχομένου των σχολικών εκδρομών.

    Η έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου συνδυάστηκε με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, και αρκετοί μαθητές πρότειναν την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας με δημιουργία αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών σταθμών ή και με την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης.

    Ενδιαφέρον προκάλεσε η ένταση με την οποία μαθητές -ακόμα και από μεγάλα αστικά κέντρα- έθεταν το ζήτημα της "εγκατάλειψης" της ελληνικής περιφέρειας. Απαιτούνται κίνητρα για την ενασχόληση των νέων με τις αγροτικές εργασίες, είπε η Γεωργία Δημητριάδου από το Κιλκίς, ενώ το ίδιο πρότεινε η Σοφία Καζακίδου από τη Θεσσαλονίκη για τις ακριτικές περιοχές, που βλέπουν τις βιομηχανίες τους να εγκαθίστανται σε γειτονικές χώρες.

    Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση της Παρασκευής Σπανούδη από τη Λευκωσία που πραγματεύτηκε το θέμα των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Όπως είπε η μαθήτρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι μεγάλες βιοτεχνολογικές εταιρείες διακηρύττουν ότι τα προϊόντα αυτά θα σώσουν τον πλανήτη από τη μάστιγα της πείνας, όταν στην πραγματικότητα είναι έτοιμες για μαζικά εγκλήματα στο βωμό του κέρδους.

    Η συνεδρίαση της αβ επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στην αίθουσα Γερουσίας άρχισε με προσευχή. Η προεδρεύουσα της επιτροπής, Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα (Λαρίσης) ευχήθηκε κάποτε, και το κοινοβούλιο να έλεγε το «Βασιλεύ Ουράνιε» ή το «Πάτερ Ημών» πριν αρχίσει η συνεδρίασή του.

    Τις αίθουσες που συνεδρίαζαν οι επιτροπές επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ενώ μέρος των τοποθετήσεων των μαθητών παρακολούθησε και ο τέως πρόεδρος του κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνης.

    [06] Επιπλέον βοήθεια στις πληγείσες από τον κυκλώνα Κατρίνα περιοχές

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναγνωρίζοντας ότι οι αρχικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα ήταν απαράδεκτες, δήλωσε ότι θα αποστείλει άλλους 7.000 στρατιώτες στην πληγείσα περιοχή. Παράλληλα υπέγραψε νόμο που εγκρίνει την παροχή έκτακτης βοήθειας 10,5 δισ. δολαρίων, την οποία χαρακτήρισε ως "προκαταβολή" ενός μεγαλύτερου ποσού για την παροχή βοήθειας προς τους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες.

    "Έδωσα σήμερα εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή. Τις επόμενες 24 έως 72 ώρες, περισσότεροι από 7.000 επιπλέον στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη, την 1η Ιππικού, την 1η Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών και τη Δεύτερη Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών θα φθάσουν στις επηρεαζόμενες περιοχές", είπε ο Μπους.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιόδευσε χθες Παρασκευή στην αμερικανική ακτή του κόλπου του Μεξικού, επισκεπτόμενος τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και τον Μισισίπι, τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Κατρίνα από την περιοχή. "Η κύρια προτεραιότητα είναι να αποκαταστήσουμε και να διατηρήσουμε το νόμο και την τάξη και να συνδράμουμε τις προσπάθειες ανάκαμψης και εκκένωσης", είπε ο Μπους.

    Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ άρχισαν την Παρασκευή να περιπολούν στη Νέα Ορλεάνη, για να διανείμουν βοήθεια και να αποκαταστήσουν την τάξη στην πόλη, οι απελπισμένοι κάτοικοι της οποίας ανέμεναν αρωγή επί τέσσερις ημέρες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα, ενώ η εγκληματικότητα των συμμοριών και οι τυχαίες λεηλασίες αυξήθηκαν κατακόρυφα.

    Η άφιξη της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη για πολλούς κατοίκους ότι η κυβέρνηση Μπους ανακτά τον έλεγχο της κατάστασης και προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις, με ορισμένους να ζητωκραυγάζουν τους στρατιώτες και άλλους να αξιώνουν να μάθουν γιατί δεν έφθασαν νωρίτερα.

    Ένας από τους στρατιώτες είπε ότι η κατάσταση του θύμισε το Ιράκ. "Υπήρχαν πάντοτε άνθρωποι στους δρόμους που ζητούσαν νερό και φαγητό. Είναι περίπου το ίδιο και εδώ, μόνο που πρόκειται για τους δικούς σου ανθρώπους", δήλωσε ο Τσαντ Μπλόκερ, 21 ετών, που υπηρετεί στην εθνοφρουρά του Αρκάνσας.

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Καθλήν Μπλάνκο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού έλαβαν διαταγές να ανοίγουν πυρ, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

    Επαναπατρίζονται 300 στρατιώτες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναπατρίζουν περίπου 300 μέλη του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, των οποίων η έδρα στο Μισισίπι επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα, δήλωσε σήμερα Σάββατο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    "Είναι προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν από τη Βάση Κίσλερ στο Μπιλόξι του Μισισίπι. Επαναπατρίζονται καθώς η βάση και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί από τον τυφώνα", δήλωσε ο σμηναγός Ντέιβιντ Σμολ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Κατάρ.

    Ο Σμολ είπε πως ο επαναπατρισμός δυνάμεων του στρατού ξηράς, οι οικογένειες ορισμένων εκ των οποίων έχουν επίσης πληγεί από τον τυφώνα, είναι απίθανος, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αποχωρήσουν ολόκληρες μονάδες.

    Τρεις μήνες για την αποξήρανση

    Για την αποξήρανση των πλημμυρισμένων περιοχών της Νέας Ορλεάνης θα χρειαστούν 36 έως 80 ημέρες, δήλωσε στρατηγός του αμερικανικού στρατού ξηράς.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία Risk Management Solutions (RMS), που ειδικεύεται στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, ο όλεθρος που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη είναι παρόμοιος με τις πλημμύρες που βύθισαν στο πένθος την Ολλανδία στις αρχές του 1953. Και εκεί τα αναχώματα είχαν υποχωρήσει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα εδάφη που βρίσκονταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και να χάσουν τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι. Τότε είχαν χρειαστεί έξι μήνες για την αποξήρανση της πληγείσας περιοχής.

    [07] «Στόχος η αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων»

    Το διεκδικητικό πλαίσιο του εργατικού κινήματος έθεσαν στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός, τους είπε να μην βλέπουν "φαντάσματα πίσω από τις πόρτες", καθώς όλοι έχουν τους ίδιους στόχους, με διαφορετικές ίσως προσεγγίσεις και η κυβέρνηση με την πολιτική της αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς επίσης στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Ο κ.Καραμανλής είπε, ακόμη, ότι ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει δομική δημοσιονομική ισορροπία και πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ότι όσα μέτρα παίρνει, ακόμη και αν έχουν κόστος, αποσκοπούν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση θα αποδώσουν και πρόσθεσε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας στο πρώτο 18μηνο της διακυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση νομίζει πως οι επιλογές της θα φέρουν αποτελέσματα, ωστόσο μέχρι τώρα γίνεται αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταργηθεί ο εργασιακός νόμος 3385, καθώς επίσης να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα αιτήματα της ΓΣΕΕ, ενώ για το επίδομα θέρμανσης παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη. Είπε επίσης ότι η ΓΣΕΕ δίνει "ραντεβού" στη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι δεν φοβάται τα επεισόδια, εάν γίνουν όμως, δεν θα είναι στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, θα είναι αλλού και την ευθύνη έχει η αστυνομία.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης είπε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ είναι δεδομένο, στα περισσότερα σημεία υπάρχουν κοινές απόψεις όλων των παρατάξεων, ο καθένας όμως έχει τη δική του ιδεολογική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στην Θεσσαλονίκη και τόνισε τη διεκδίκηση της αύξησης του επιδόματος ανεργίας για το οποίο ο πρωθυπουργός, όπως είπε, είναι θετικός. Τέλος, ανέφερε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ έχει ένα τμήμα διεκδικητικό και ένα τμήμα καταγγελτικό και οι καταγγελίες αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Μαυρίκος (από το ΠΑΜΕ) ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός "προσκυνά τα ίδια εικονίσματα με τον κ. Σημίτη". Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη, πρόσθεσε και καμία προσδοκία. Το ΠΑΜΕ θα δώσει το δικό του παρόν στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλέκος Καλύβης (από τη συνδικαλιστική παράταξη του Συνασπισμού) ανέφερε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ παραμένει και η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Επιστολή ΓΣΕΕ

    Τα αιτήματα των εργαζομένων, με τη μορφή μακροσκελούς επιστολής, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η ΓΣΕΕ εστιάζει ιδιαίτερα την κριτική της στα ζητήματα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και της ακρίβειας, διεκδικώντας τη χορήγηση ενισχυμένου επιδόματος θέρμανσης για φέτος.

    "Εάν πέρυσι με 42 δολάρια το βαρέλι το επίδομα ήταν αναγκαίο, φέτος που ήδη υπερβαίνει τα 70 δολάρια, το επίδομα καθίσταται επιτακτικό", τονίζεται στην επιστολή. Επίσης, μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία ζητά ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων ώστε να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα στην ΕΕ, κατώτατη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια, επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, χτύπημα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, όχι διακρίσεις μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων κ.α.

    Επίσης η ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην εκχώρηση λειτουργιών του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες, ζητά επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ανάπτυξη των ΔΕΚΟ χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση του νόμου 3385/2005 και όσων "αποδιαρθρώνουν" τις εργασιακές σχέσεις (ιδιώς όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες), καθώς και μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες.

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι "οι εργαζόμενοι περνούν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο", ασκείται κριτική ότι "ο κοινωνικός διάλογος γίνεται ως επί το πλείστον προσχηματικά και με επικοινωνιακά τεχνάσματα" και επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση γιατί δεν αποτελούν σύνθεση των αντιτιθέμενων συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων. Η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται για "μονοσήμαντη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων", τη στιγμή που "τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων περιορίζονται συστηματικά με πρόσχημα τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων".

    Η ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην "απορρύθμιση και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων" και ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις πρόσφατες ρυθμίσεις, ενώ παράλληληα κατηγορεί την εργοδοτική πλευρά ότι επιδιώκει μια "εργασιακή ζούγκλα". Ακόμα επισημαίνει ότι στην περίοδο 2003-2004 υπήρξε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 5%, ενώ των εισοδημάτων μόνο κατά 0,4%, με συνέπεια να μην έχει υπάρξει δίκαιη κοινωνική κατανομή των κερδών. Ακόμα τονίζει ότι η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων στον ΟΤΕ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες ΔΕΚΟ. Τέλος, η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει γιγαντωθεί επί της διακυβέρνησής της.

    ΣΕΒ: Περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων διανύει τώρα η χώρα

    "Περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος το διάστημα που διανύει τώρα η χώρα. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως αυτή η περίοδος των τομών και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον και από την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μέτρων θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας.

    "Ευθύνη για αυτό", υπογράμμισε ο κ.Κυριακόπουλος, "έχουν όλοι. Οχι μόνο όσοι κυβερνούν τη χώρα, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι, τόνισε ο κ.Κυριακόπουλος, ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους και θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια που είναι για το καλό του τόπου.

    [08] Εκλήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 31 ετών από την ίδρυση του Κινήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε συχνές αναφορές στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, έκανε άνοιγμα διαλόγου προς τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ επεφύλασσε και μια έκπληξη προς την κομματική νεολαία, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διαλύσει το οργανωτικό της σχήμα και να ξεκινήσει προσπάθεια συγκρότησης από μηδενική βάση.

    Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο, στο Φάληρο, παραβρέθηκαν έξι έως εφτά χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, τα ονόματα των οποίων εκφωνήθηκαν από τα μεγάφωνα του Σταδίου.

    Πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική διαδρομή της «Δημοκρατικής Παράταξης», ξεκινώντας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Προβλήθηκαν επίσης εικόνες από τον πόλεμο κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας, την Εθνική Αντίσταση, την απελευθέρωση, από τους αγώνες του «114», τον ανένδοτο αγώνα και την ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, τη χούντα και την μεταπολίτευση. Το στάδιο σείστηκε όταν στην οθόνη προβλήθηκε η εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς παρουσίαζε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θερμής υποδοχής έτυχε και η εικόνα που προέβαλε τον κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με την προβολή της διαδικασίας ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δραστηριότητες που ανέπτυξε από την εκλογή του μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, με την πολιτική της, η Ελλάδα σήμερα δοκιμάζεται και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά «έταξε λαγούς με πετραχήλια», χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν καθηλώσει τη χώρα και σπαταλούν άσκοπα τον υλικό και ηθικό πλούτο της Ελλάδας. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο συνεργάζονται με τα συμφέροντα αλλά συναλλάσσονται με αυτά.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε επιδεικνύει έναν αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό σε συνδυασμό με έναν πελατειακό κρατισμό, ενώ εφαρμόζει πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά την αναξιοκρατία, τη φαυλότητα και τον κομματισμό, με θύμα τον πολίτη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του εργαζόμενου μέσα από μια γιγαντιαία ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρότερων.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι υπονομεύει της λαϊκές κατακτήσεις και καθυποτάσσει τη δικαιοσύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα δικαστικού, όπως είπε, πραξικοπήματος την ανάδειξη ως βουλευτή του Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτες παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στην ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλες υποθέσεις. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο εκτός του σχεδίου της εξουσίας για την εξουσία και έτσι -όπως είπε- επαναφέρει το ρουσφέτι και τη συναλλαγή, ενώ εγκλωβίζει την Ελλάδα σε κλειστούς ορίζοντες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι σε αυτή τη χώρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι τέλειωσε το παραμύθι πως για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, πρόσθεσε, ακολουθεί έναν κατήφορο, στον οποίο, όμως, δεν πρόκειται να παρασύρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις παγκοσμίως, οι οποίες επηρεάζουν και την Ελλάδα. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ συμμαχεί με τις δυνάμεις που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από την αγορά. Και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ, οι οποίες μιλούν -όπως είπε- για εξαγωγή δημοκρατίας, και τις κάλεσε να ξεκινήσουν τον εκδημοκρατισμό μειώνοντας την δική τους επιρροή στους διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένας βαθύτερος εκδημοκρατισμός, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη συμμαχεί με τις δυνάμεις που ζητούν ένα ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σύμβολο με τις εκδηλώσεις της Μεσσηνίας, ενώ η Ελλάδα, όπως τόνισε, είναι σύμβολο της δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη στάση που τηρεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και εξάρτηση. Ειδικότερα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΝΔ κινείται σε ένα εκκρεμές μεταξύ της έντασης και της υποχώρησης. Και κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα δεν πει το «ναι» στην Τουρκία θα έχουμε ένταση, και ότι -όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- η κυβέρνηση με την πολιτική της θα βρίσκεται καθημερινά απέναντι σ' αυτό το δίλημμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε θέματα διαφάνειας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της συναλλαγής και της διαφθοράς και σηκώνει τη σημαία της μάχης για την αυτοκάθαρση, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, και αυτό -όπως είπε- αποτελεί κεντρική επιλογή. Θα συγκρουστούμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, με τις λογικές της πολιτικής αλλοτρίωσης, τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την αντικατάσταση της πολιτικής από τη διοίκηση.

    Επανήλθε στις θέσεις του εναντίον του κρατισμού, διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον κρατισμό της πελατειακής νοοτροπίας και το κράτος των δικαστών, των δεσποτάδων, των γραφειοκρατών και των πολιτικάντηδων.

    Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα τομής, μετασχηματισμού και μεταρρύθμισης του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα στηρίξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με βασικό κριτήριο την δυνατότητά τους να μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεταρρύθμιση, που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Σχετικά με ορισμένα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ και τη λειτουργία του, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε ότι θα οργανωθούν ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Αναφορικά με το ζήτημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διάλυση του οργανωτικού της σχήματος και την έναρξη προσπάθειας δημιουργίας νέου σχήματος από μηδενική βάση, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας. Ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας την απόφασή του αυτή, τόνισε ότι, όπως ομολόγησε η ηγεσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του Κινήματος έχει πέσει το τελευταίο διάστημα θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων και πελατειακών σχέσεων, χωρίς αξίες και αρχές. Την ανασυγκρότηση της νεολαίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, θα αναλάβει ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο.

    Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αριστεράς, τα κάλεσε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρόσκληση δεν αφορά τη σύμπηξη μετώπου για να ρίξουν τη ΝΔ, η οποία -όπως τόνισε- δεν θα είναι στην κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, μετά τις επόμενες εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2005 - 20:54:50 UTC