Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Αλογοσκούφη για οικονομία.
  • [02] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά
  • [03] Συνάντηση Μολυβιάτη-Παπούλια
  • [04] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για θέματα τουρισμού
  • [05] Ρουσόπουλος για συνέπειες πετρελαϊκής κρίσης
  • [06] Συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΚΚΕ: Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία
  • [08] Τουλάχιστον 80 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ
  • [09] Σιούφας: Δεν ετέθη ζήτημα αύξησης τιμών

  • [01] Δηλώσεις Αλογοσκούφη για οικονομία.

    Στο 3,6% αναμένεται να κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2005.

    Την εκτίμηση αυτή κάνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ικανοποιητικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και θετικές τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στις δηλώσεις του μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος και τη ΓΣΕΕ, ενόψει της προετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2006.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς που είναι βασική επιλογή της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία είπε ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 3,5%, επίπεδο που θα διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, την άνοδο του τουρισμού και τον περιορισμό των ελλειμμάτων είναι αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

    [02] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    Εντατικοποίηση των ελέγχων προανήγγειλε για τις προσεχείς ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ιδιαίτερα για παραβάσεις που αφορούν εικονικά τιμολόγια, ποσοστά κέρδους μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα και στην ηλεκτρονική διασταύρωση των πωλούμενων ποσοτήτων με το αρχείο των τριπλοτύπων δελτίων αποστολής που διαθέτει πλέον ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά.

    Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά απαιτεί την εντατικοποίηση των ελέγχων και ήδη σχετική εντολή έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μόνο την περασμένη βδομάδα συνεργεία ελέγχων διαπίστωσαν 61 παραβάσεις στις Λαϊκές Αγορές.

    Οι παραβάσεις αφορούσαν: Αδήλωτα προϊόντα (ποινή 10 ημέρες στέρηση άδειας), αθεώρητη άδεια (10 ημέρες), στέρηση τριπλοτύπου (30 ημέρες), αυθαίρετη τοποθέτηση πάγκου (15 ημέρες), αδήλωτος Υπάλληλος (10 ημέρες), στέρηση κάρτας προσέλευσης (5 ημέρες), ποσοστό κέρδους μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο (10 ημέρες), ανακριβή παραστατικά στοιχεία (10 ημέρες), μη αυτοπρόσωπη προσέλευση (10 ημέρες), παραπλανητική πινακίδα (10 ημέρες). Οι παραβάσεις αφορούν και παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών.

    Τα κλιμάκια ελέγχου το τελευταίο εννεάμηνο έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 25.000 ελέγχους και έχουν επιβάλει πρόστιμα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 250.000 χιλιάδες ευρώ.

    [03] Συνάντηση Μολυβιάτη-Παπούλια

    «Σειρά προβλημάτων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει η δήλωση (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας), με την οποία συνόδευσε η Τουρκία την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου νωρίτερα σήμερα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    «Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στην επίλυση αυτών ακριβώς των προβλημάτων», πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι παραμένει σταθερή η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Πράγα. «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, άλλωστε αυτό αποτελεί διακομματική επιλογή στρατηγικής φύσεως», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Γάλλων, Γερμανών και Αυστριακών αξιωματούχων σχετικά με την στάση της Άγκυρας, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης».

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε ακόμη τον κ. Παπούλια και για τις επαφές που θα έχει τόσο αύριο στις Βρυξέλλες, όσο και την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.

    Ρουσόπουλος για Τουρκία-ΠΓΔΜ

    Σε ερώτηση σχετική με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού από την Πράγα για την ευρωτουρκική πορεία και ειδικότερα αν η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απο την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να επεκταθεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επεσήμανε, όμως, ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ εξελίσσονται πολλές διαβουλεύσεις, όπου θα αναλυθεί και η ελληνική στρατηγική επί του θέματος».

    Αναφορικά με τη διαφορετική προσέγγιση της κυβέρνησης έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ (δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός χθες από την Πράγα δήλωσε πως η εκκρεμότητα του διμερούς προβλήματος στο όνομα «είναι μια παράμετρος που βαρύνει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε σε ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου - «εξωτερική πολιτική είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων».

    Ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε επιπρόσθετα πως «είναι λογικό να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάθε ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρχει μια ενιαία γραμμή για τα πάντα. Αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και μάλλον ορθό να γίνεται από τις κυβερνήσεις».

    [04] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για θέματα τουρισμού

    Με αντικείμενο την πορεία του τουρισμού και το νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει για την ενίσχυσή του και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό Δ.Αβραμόπουλο.

    Ο κ.Αβραμόπουλος μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά.

    Ο Υπουργός είπε ότι η χώρα ξαναμπήκε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και αποτελεί έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς.

    Εκτίμησε ότι η αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι θα είναι σε διψήφια ποσοστά, αλλά υπογράμμισε ότι προϋπόθεση αποτελεί το γενικότερο νοικοκύρεμα της χώρας και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών.

    Τους επόμενους μήνες, είπε ο κ.Αβραμόπουλος, θα ακολουθήσει νομοθετικό έργο που θα βοηθήσει το νοικοκύρεμα θα ενισχύσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.

    Τα φετινά θετικά αποτελέσματα, υπογράμμισε, οφείλονται και στη στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία η οποία θα αρχίσει και πάλι για την επόμενη χρονιά τον μεθεπόμενο μήνα, ώστε να δώσει δύναμη και ώθηση για θετικότερες προοπτικές.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ΔΕΘ θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό που θα περιέχει, όμως, και ρυθμίσεις για την "απόσυρση" παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες υπολειτουργούν και δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επίσης αναμένονται, λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος (από ξένους και Έλληνες επενδυτές) αποκρατικοποιήσεις τουριστικών μονάδων με μακροχρόνια μίσθωση.

    «Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται σε πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ότι ως την άνοιξη θα έχουν έτοιμο ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Αυτό, εξάλλου, είπε ο ίδιος ο κ.Αβραμόπουλος», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση αν υπήρξαν «παράπονα» του κ.Αβραμόπουλου για το επίπεδο της συνεργασίας του με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Σε ερώτηση επίσης περί του υπουργείου που φέρει την ευθύνη κατανομής των κονδυλίων για τη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή πέρυσι συναποφασίσθηκε συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Τουριστικής Ανάπτυξης και των Γραμματειών Επικοινωνίας για τη στρατηγική της διαφήμισης. «Η συνεργασία απέδωσε και προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο κ.Ρουσόπουλος, «καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα πέτυχε την τουριστική προβολή της χώρας εγκαίρως - από τις αρχές Δεκεμβρίου - και γι αυτό θα προχωρήσουν τα αντίστοιχα προγράμματα για την επόμενη τουριστική σεζόν με δημόσιους διαγωνισμούς».

    Τέλος, ο κ.Ρουσόπουλος απαντωντας σε ερώτημα περί «εκβιασμού ορισμένων ακτοπλόων», που «διασύρει» την τουριστική εικόνα της χώρας, υπενθύμισε παλαιότερες αναλυτικές δηλώσεις του κ.Κεφαλογιάννη και τις κυρώσεις που επέβαλε το υπουργείο Εμπ.Ναυτιλίας σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που προκάλεσαν προβλήματα στο κοινό. «Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να μειωθούν αυτές οι δυσχέρειες και να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επιβάτες των πλοίων. Διότι, βεβαίως, η τουριστική εικόνα της χώρας επηρεάζεται από μικρά ή μεγάλα γεγονότα. Η Πολιτεία, όμως, επαγρυπνεί και πολλοί πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τουρισμός αφορά τον τόπο και το μέλλον της χώρας», παρατήρησε σχετικά ο κ.Ρουσόπουλος.

    [05] Ρουσόπουλος για συνέπειες πετρελαϊκής κρίσης

    Η κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θα προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές των δημόσιων συγκοινωνιών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σε ερώτηση περί της κυβερνητικής αντίδρασης στην «προαναγγελία των βιομηχάνων ότι θα μετακυλίσουν στα λαϊκά εισοδήματα τα βάρη της πετρελαϊκής κρίσης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «όταν επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ είχαν προειδοποιήσει ότι θα μετακυλίσουν στον καταναλωτή τα βάρη που είχαν επωμιστεί οι ίδιοι, ο αρμόδιος υπουργός κ. Δ. Σιούφας, είχε αντιδράσει άμεσα και είχε επιβάλει σειρά προστίμων στα σούπερ μάρκετ».

    Στο ερώτημα αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για το «ποιός θα επωμιστεί το κόστος της αύξησης της πετρελαϊκής τιμής στην ελληνική κοινωνία», ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ.Σιούφα στους πολιτικούς συντάκτες. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «παρά τη διεθνή αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που υπερβαίνει το 100%, οι αυξήσεις των προϊόντων στην Ελλάδα έχουν φτάσει με υπερπροσπάθεια σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά» και σημείωσε ότι παραλλήλως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο ή βιομάζα). «Εξάλλου, αν δεν υπήρχε η πετρελαϊκή κρίση, η Ελλάδα θα είχε φέτος το χαμηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Αναφορικά, τέλος, με το ενδεχόμενο αδειοδότησης της πετρελαιοκίνησης στα Ι.Χ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «υπάρχουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα επί του θέματος και το ζήτημα μελετάται από τους αρμόδιους».

    [06] Συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, σε μία πρώτη κίνηση ανάδειξης των προβλημάτων της Παιδείας, τα οποία και συζητήθηκαν επί μακρόν στη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Δύο άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ ήταν το αγροτικό, στο οποίο έκαναν εισήγηση η Ροδούλα Ζήση και ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με εισήγηση του Κώστα Σπηλιόπουλου.

    Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, "δούλεψε καλά και αποτελεσματικά", ενώ το ίδιο θετική ήταν και η αποτίμηση για τη δουλειά του Συντονιστικού για το οποίο εκτίμησε ότι "έχει ωριμάσει", ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει κάνει το κόμμα με τη νέα δομή των οργανώσεών του, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για δημιουργία προβλημάτων και δυσκολιών στη χώρα, καθώς και για επιφανειακή επικοινωνιακή πολιτική.

    Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι αυτό μπορεί να παράξει πολιτική, πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη ως υπερασπιστής του και εκφραστής του, πρόσθεσε ότι η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και η φθορά της πρέπει να είναι αποτέλεσμα και της δουλειάς του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στο εφήμερο των δημοσκοπήσεων οι οποίες πριν απ΄ όλα δείχνουν τη φθορά της κυβέρνησης.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου, "δεν μπορεί να κρίνεται από τη δημοσκόπηση του κάθε μήνα", τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε "χρήσιμα εργαλεία", ενώ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, την αναγκαιότητα σκληρής δουλειάς εκ μέρους του κόμματός του, αλλά και τη δυνατότητα που έχει αυτό να επανασχεδιάσει την πορεία της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, εκτίμησε ότι "ο κόσμος στρέφεται προς τα εμάς ως εναλλακτική λύση" και τάχθηκε υπέρ της παραγωγής συγκεκριμένων πολιτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ότι η Παιδεία είναι κλειδί για την αντιμετώπιση των "προκλήσεων" της εποχής, έκανε λόγο για οικονομική υποβάθμιση εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα σε θέματα Παιδείας και για αποσπασματικές πολιτικές που πλήττουν τα φτωχότερα στρώματα.

    Ειδικότερα, για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ελλείψεις στη στελέχωση των βαθμίδων της εκπαίδευσης και για υποβάθμιση της επιμόρφωσης και του ολοήμερου σχολείου, ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, είπε ότι η ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων εξαρτάται από το αν είναι συνδεδεμένα με την παραγωγή και όχι από τον αριθμό των εισακτέων.

    Σχολιάζοντας σχετικό με την Παιδεία δημοσίευμα εφημερίδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κείμενο αυτό ενώ απαιτεί από τους μαθητές να αξιολογούνται με βάση το 10, δίνει άριστα στην υπουργό που θα έπρεπε να πάρει κάτω από τη βάση, ενώ η άποψη που, τελικά, επικράτησε, στο Συντονιστικό σχετικά με τη βάση αξιολόγησης των μαθητών ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται σε ένα αποσπασματικό μέτρο που εισάγει έναν ισοπεδωτικό αριθμό, χωρίς να συναξιολογεί και άλλα στοιχεία των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μαθητών.

    Οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στο ότι απαιτείται μια πιο ενδελεχής προσέγγιση στο έτσι και αλλιώς σύνθετο θέμα της αξιολόγησης των μαθητών.

    [07] ΚΚΕ: Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία

    «Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία επιμένει να μην αναγνωρίζει όπως όφειλε, αν γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, είναι δυνατό να οδηγήσει στην ύπαρξη ενός ανισότιμου καθεστώτος για την Κύπρο στην ΕΕ», εκτιμά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό.

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι υπεύθυνη για αυτό δεν είναι μόνο η κυβέρνηση της Τουρκίας, ούτε μόνο η προεδρία της ΕΕ που ασκεί η Μεγάλη Βρετανία και η οποία "σιγοντάρει την τακτική της ηγεσίας της Τουρκίας", αλλά είναι και η ΕΕ. Κατά το ΚΚΕ, οι τοποθετήσεις των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας υπέρ της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία είναι ευκαιριακές και έχουν αφετηρία τις αντιθέσεις μεταξύ των ηγετικών κρατών της ΕΕ και τα διαπραγματευτικά ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων.

    Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι "είναι γνωστή η από θέση αρχής αντίθεση του ΚΚΕ σχετικά με την ένταξη και είσοδο χωρών στην ΕΕ, θέση που φυσικά ισχύει και για την Τουρκία, όπως άλλωστε ίσχυσε και για την ένταξη της Ελλάδας".

    "Υπογραμμίζουμε, ωστόσο - καταλήγει η ανακοίνωση- ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί στο όνομα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, να συναινεί ουσιαστικά με τη διαμορφούμενη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και οφείλει να σεβαστεί την εκφρασμένη θέληση των Ελληνοκυπρίων στο ``σχέδιο Ανάν``".

    [08] Τουλάχιστον 80 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ

    Τουλάχιστον 80 άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους στην κομητεία Χάρισον του Μισισίπι, στις νότιες ΗΠΑ, η οποία επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα Κατρίνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια από τις σφοδρότερες θεομηνίες της ιστορίας. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν μπορέσει να επιβεβαιώσουν το θάνατο 54 ατόμων εκ των οποίων 30 στο Μπιλόξι, τη δεύτερη πόλη της κομητείας μετά το Γκάλφπορτ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση συγκροτήματος κατοικιών.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Χάλει Μπάρμπουρ διευκρίνισε σχετικά με τη δήλωσή του ότι ο απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει τους 80 νεκρούς ότι στηρίζεται σε πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. "Για μας ήταν το δικό μας τσουνάμι", δήλωσε ο δήμαρχος του Μπιλόξι Α.Τζ. Χόλοουέι, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες έως ότου μπορέσει να υπάρξει ένας τελικός απολογισμός των θυμάτων και των ζημιών από το πέρασμα του κυκλώνα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να επιβλέψει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης στις πληγείσες περιοχές, κάλεσε τους συμπολίτες του να προσφέρουν οικονομικά σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς για παροχή βοήθειας στα πολλά θύματα του τυφώνα. "Οι πολίτες στη Λουϊζιάνα, τον Μισσισιππή, την Αλαμπάμα και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη βοήθειας, συμπαράστασης και προσευχής από τους συμπολίτες μας" δήλωσε ο κ. Μπους από το Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια). "Τώρα, προτεραιότητά μας είναι είναι να σωθούν ζωές, και προς το παρόν είμαστε στο μέσον των επιχειρήσεων διάσωσης. Καλώ όλους τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές να συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τις εντολές και συμβουλές των τοπικών αρχών", κατέληξε.

    [09] Σιούφας: Δεν ετέθη ζήτημα αύξησης τιμών

    Την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι κλάδοι της αγοράς θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων που προκύπτει από τις επιπτώσεις της ανόδου του πετρελαίου, προκειμένου να μην χάσουν μερίδιο της αγοράς και να μην επιβαρύνουν τον καταναλωτή, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Ολοκληρώνοντας τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους φορέων της αγοράς ο κ. Σιούφας τόνισε ότι δεν ετέθη ζήτημα αύξησης τιμών από καμία πλευρά. Απάντησε δε ότι το υπουργείο δε στοχεύει σε συμφωνίες κυρίων, αφού, όπως είπε, αυτές γίνονται για να σκεπαστούν τα προβλήματα και όχι για να επιλυθούν.

    Αντίθετα, ο υπουργός, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου ξεκίνησαν σειρά επαφών με τους παραγωγικούς φορείς της αγοράς, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, οι περισσότερες επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον για ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας σε χώρες των Βαλκανίων, αξιοποιώντας τους τρεις νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει, τόνισε ο υπουργός, είναι να αξιοποιηθεί το «τρίπτυχο» που προκύπτει από την εφαρμογή των τριών νόμων που είναι: ο φορολογικός νόμος που προβλέπει την μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, η ανταπόκριση στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και η απλοποίηση στην αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Οι τρεις νόμοι, σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, ενισχύουν σοβαρά το επιχειρείν, την εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ δείχνουν ότι οι αυξήσεις που έρχονται από τους κλάδους της αγοράς είναι κάτω του πληθωρισμού.

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες οι επαφές με τους φορείς της αγοράς θα συνεχιστούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2005 - 20:22:42 UTC