Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις Τάσσου Παπαδόπουλου με την ελληνική ηγεσία
  • [02] Παπανδρέου:Απόλυτη διαλεύκανση της τραγωδίας
  • [03] Τελευταίο αντίο στη Βϊκυ Μοσχολιού
  • [04] Συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ
  • [05] Μέχρι τις 25 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

  • [01] Διαβουλεύσεις Τάσσου Παπαδόπουλου με την ελληνική ηγεσία

    Στη σκιά του αεροπορικού δυστυχήματος πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη ήδη από 10ημέρου, για να εξετασθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και να προσδιοριστούν οι μελλοντικές δράσεις των δύο χωρών στο θέμα που έχει ανακύψει από την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Οι στρατηγικές μας επιλογές είναι γνωστές και παραμένουν σταθερές, διότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, αλλά και ότι ανταποκρίνονται στην επιθυμία των λαών μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε στο πλαίσιο των θέσεών μας και συντονίσαμε τα επόμενα βήματα και τις ενέργειές μας. Οι θέσεις αυτές και οι ενέργειες θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,δηλαδή στην συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων και στο προσεχές Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «έχουμε καθορίσει την τακτική και την στρατηγική μας» και διευκρίνισε ότι «παραμένει αναλλοίωτη η θέση ότι θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχουμε το καλύτερο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται».

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε εκ νέου τη θλίψη και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα και τονισε τη βούληση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων που το προκάλεσαν.

    «Οι έρευνες διεξάγονται ήδη με ταχείς ρυθμούς. Οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως υποχρέωση τόσο προς τα θύματα όσο και προς τις οικογένειές τους»,δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «αποφασίστηκαν πρόσθετες ενέργειες για την επίσπευση των ερευνών, σε ό,τι αφορά, κυρίως, στην ταυτοποίηση των θυμάτων αλλά και την διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του δυστυχήματος».

    Ευχαρίστησε δε για μία ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση για την συμπαράσταση και την άμεση ενεργοποίησή της στην υπόθεση του δυστυχήματος, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές οι οικείοι των θυμάτων.

    Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος,ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

    Υποδεχόμενος τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για ακόμη μιά φορά τα συλλυπητήριά του για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στο αεροπορικό δυστύχημα, ενώ αναφέρθηκε και στους "νέους αγώνες" που καλείται να δώσει η Κύπρος για τα εθνικά της ζητήματα.

    Συνάντηση με Γ.Παπανδρέου

    "Πάντα είχαμε στηρίξει τη διαδικασία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Η διαφορά μας με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι είχαμε θέσει ένα σαφέστατο πλαίσιο με κανόνες και στόχους,έναν Οδικό Χάρτη, που προωθούσε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα της Κύπρου και προωθούσε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου",δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην απωλέσει αυτό το πλαίσιο, περιεκτικά το ονομάζω Ελσίνκι,γιατί θα μπαίναμε σε δύσκολες διαδικασίες",είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς λόγω του φόβου,της απραξίας, της έλλειψης στρατηγικής και πρωτοβουλιών η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία το Δεκέμβρη (του 2004) να επιβεβαιώσει, αλλά και να συνδιαμορφώσει το νέο πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ, με αποτέλεσμα τη διμεροποίηση και πάλι των σχέσεών μας και των προβλημάτων μας, με πρωτοβουλίες να παίρνονται από τρίτους και η κυβέρνηση αμήχανη να βρίσκεται μπροστά σε διλήματα".

    "Όντως έχουμε πάει σε μια εποχή προ Ελσίνκι",τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,προσθέτοντας ότι "δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση Ντε Βιλπέν δημιούργησε στην κυβέρνηση αμηχανία,διότι είναι αυτονόητο αυτό που λέει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και είναι κάτι που είχαμε θέσει και εμείς την προηγούμενη χρονιά και το οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει".

    "Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν ζητάει κάτι πολύ λογικό.Ασχετα με τις σκοπιμότητες της Γαλλίας αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι να μη χάσει την επόμενη ευκαιρία λίγο πριν τις 3 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να απαντηθεί η δήλωση της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί την ίδια την υπογραφή της και δεύτερον να τεθεί νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα ακολουθεί τις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια με συγκεκριμένους όρους,σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους ώστε να προωθήσουμε ένα νέο Ελσίνκι που θα δεσμεύει την Τουρκία και θα δίνει προοπτικές και λύσεις στο Κυπριακό και θα συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι βρίσκεται στο πλευρό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σημείωσε:

    "Συζητήσαμε όλες τις εκδοχές.Εγώ πιστεύω οτι πρέπει να μείνουν ανοικτές όλες οι εκδοχές και ανάλογα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα δούμε τί πρέπει να κάνουμε.Δεν ξέρω ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης,αλλά θα πρέπει να είναι ένα νέο Ελσίνκι και να μη χάσουμε την ευκαιρία".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία αντιμετωπίζουν με σύμπνοια, συνεργασία και σοβαρότητα τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ.Παπανδρέου επιλέγει το δρόμο της μικροπολιτικής για καθαρά κομματικούς λόγους".

    "Είναι σαφές ότι το δρόμο αυτό θα τον πορευτεί μόνος", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας την απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε ότι "ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή είτε δεν αντιλαμβάνεται πράγματι τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είτε παριστάνει ότι δεν τις αντιλαμβάνεται".

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη,"το θέμα, όμως, είναι, όχι τι αντιλαμβάνεται ή δεν αντιλαμβάνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε,όπως και τι πρέπει να κάνει σήμερα,αν και πολύ φοβούμαστε ότι,με δηλώσεις όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου,η κυβέρνηση πάλι δεν πρόκειται να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει".

    Συνάντηση με Ορέστη Κολοζώφ

    "Είχα την ευκαιρία να εκφράσω ξανά τα συλλυπητήρια του κόμματός μας για την αεροπορική τραγωδία που όλοι μας ζήσαμε και ζούμε αυτές τις μέρες και διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο ότι το κόμμα μας θα προσπαθήσει να συμβάλει όσο είναι δυνατόν στην πλήρη διαλεύκανση των αιτιών αυτού του αεροπορικού δυστυχήματος",δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ.Κολοζώφ πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο "είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε ορισμένες σκέψεις και απόψεις σχετικά με το Κυπριακό, την εξέλιξή του ".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ (σ.σ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ευρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό) πρόσθεσε ότι "από τη μεριά μας επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του κόμματός μας στον κυπριακό λαό και την αποφασιστικότητα του ΚΚΕ να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Συνάντηση με Αλ. Αλαβάνο

    Την βαθύτατη λύπη του για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα,ώστε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρική προτεραιότητα να είναι η ασφάλεια των επιβατών και όχι η επιβίωση διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες, όπως σημείωσε, κερδοσκοπούν σε βάρος του επιβατικού κοινού.

    Ανησυχούμε πολύ ειδικά για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα,για τους φοιτητές που υποχρεώνονται να ζητήσουν το φτηνό εισιτήριο και θέλουμε να έχουν απόλυτη ασφάλεια, τόνισε.

    Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Αλαβάνος συζήτησαν επίσης την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας ενόψει των ιδιαίτερα σημαντικών συζητήσεων που θα διεξαχθούν στους κόλπους της ΕΕ,η πρώτη σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών -μελών και η δεύτερη αργότερα στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ,κάτω, όμως, από αυτονόητες προϋποθέσεις, δηλαδή,πλήρη εκδημοκρατισμό, επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών και αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων που θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες,σε περίπτωση ένταξης της γείτονος.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι το κλίμα που παρουσιάστηκε ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα στις χώρες της ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθεί και από την Ελλάδα, και από την Κυπριακή Δημοκρατία και να διαμορφωθούν κοινές θέσεις με πολλές χώρες της Ένωσης ώστε να μην επαναληφθεί η αοριστία που υπήρξε για την Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου. Στόχος είναι στη συνάντηση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών τις επόμενες μέρες να θεωρηθεί ως νομικά ανύπαρκτη η δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο κ. Αλαβάνος.

    [02] Παπανδρέου:Απόλυτη διαλεύκανση της τραγωδίας

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ακόμα μια φορά τα συλλυπητήριά του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο και τόνισε ότι "όλοι μας αυτή τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε τις οικογένειες και τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν και να αποδώσουμε τις απαραίτητες ευθύνες σε όσους έχουν ευθύνη με διαλεύκανση της υπόθεσης,πλήρη διαφάνεια όλων των στοιχείων, ώστε να έχουν αυτήν την έστω μικρή αίσθηση δικαίωσης οι συγγενείς αλλά και όλοι μας που παρακολουθούμε αυτά τα γεγονότα".

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως "είναι σημαντικό και απολύτως αναγκαίο και για τους συγγενείς,αλλά και για τις δυό μας χώρες, που είμαστε και κάτω από την επίβλεψη,την παρακολούθηση, αν θέλετε, των ΜΜΕ, όχι μόνο των κυπριακών και των ελληνικών αλλά όλης της υφηλίου,για την εικόνα των χωρών μας,να έχουμε το συντομότερο δυνατό διαλεύκανση της υπόθεσης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, πολιτικούς, ΜΜΕ, κρατικούς λειτουργούς ώστε να σεβαστούμε τον πόνο των ανθρώπων, να μην εμπορευματοποιήσουμε την υπόθεση και να σταθούμε δίπλα τους".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν διαπίστωσε ολιγωρία της κυβέρνησης στην υπόθεση αυτή, είπε ότι "δεν θα ήθελα να αξιολογήσω ένα γεγονός που βρίσκεται υπό έρευνα, που εξετάζεται από εμπειρογνώμονες, υπάρχουν και διχογνωμίες των εμπειρογνωμόνων, αλλά εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η γρήγορη και απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης".

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Μπους στον Κ.Καραμανλή

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό δυστύχημα απέστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    " Η Λόρα και εγώ,σας απευθύνουμε τα εκ βάθους καρδίας τα συλλυπητήριά μας,και σε εσάς προσωπικά και στον Κυπριακό και τον Ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει ότι "εκτιμά την αντίδραση (response) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή, καθώς και των γενναίων Ελλήνων πυροσβεστών και των ομάδων Διάσωσης και Εκτακτης Ανάγκης που έσπευσαν στη σκηνή του δυστυχήματος".

    Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει πως Αμερικανοί ειδικοί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τόπου στην Αθήνα να προσφέρουν στην Ελλάδα την πλήρη συνεργασία και βοήθειά τους στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τρομερής τραγωδίας.

    Αυτή την ώρα, σημειώνει, ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στις σκέψεις και στις προσευχές του αμερικανικού λαού.

    Ζωντανοί κατά την ώρα της πρόσκρουσης στο έδαφος ήταν επιβάτες του κυπριακού αεροσκάφους

    Εξήντα πέντε από τις 118 σορούς των επιβαινόντων στο μοιραίο κυπριακό Μπόινγκ που κατέπεσε στο Γραμματικό έχουν ήδη εξετάσει οι ιατροδικαστές. Για όλους διαπιστώθηκε ότι οι θανατηφόρες κακώσεις επήλθαν εν ζωή. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη συντριβή του αεροπλάνου και οι 65 ζούσαν, αλλά δεν σημαίνει ότι διατηρούσαν και τις αισθήσεις τους.

    Οπως εξήγησαν οι ιατροδικαστές, είναι πιθανόν να διατηρούσαν πλήρως τις αισθήσεις τους, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να είχαν περιέλθει σε κατάσταση λιποθυμίας κάποιοι εξ αυτών ή και όλοι. Ως προς το πεντάχρονο αγοράκι το οποίο είχε εισπνεύσει αιθάλη μετά τη συντριβή του αεροπλάνου η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι είχε υποστεί σοβαρότατες κακώσεις και συντριπτικά κατάγματα από τα οποία και επήλθε ο θάνατός του.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων θα βγουν σήμερα και θα διαπιστωθεί αν οι επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου είχαν εισπνεύσει τοξικά ή δηλητηριώδη αέρια από τα οποία να λιποθύμησαν. Μέχρι και σήμερα οι αρχές αναζητούν τις σορούς δύο ακόμα επιβατών καθώς και του Γερμανού πιλότου. Είναι ενδεχόμενο η σορός του πιλότου να έχει "διαλυθεί" και να έχουν συλλεγεί κάποια μέλη τα οποία είναι μη αναγνωρίσιμα. Οπως έγινε γνωστό οι εξετάσεις του γενετικού υλικού, όπου και θα προσδιοριστούν και οι μη αναγνωρίσιμες σοροί, θα βγουν σε περίπου 10 ημέρες.

    Οπως έγινε επίσης γνωστό και σήμερα η επιτροπή που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας θα κάνει εξονυχιστικές έρευνες στο χώρο της συντριβής για να συλλέξει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνετρίβη το αεροπλάνο.

    Στο μεταξύ, η κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή", αποκαλύπτει έκθεση μηχανικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία, ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους ενημέρωσε την εταιρεία "Ηλιος" για προβλήματα, που αντιμετώπιζε 20 λεπτά μετά την απογείωση, αλλά οι οδηγίες, που έλαβε, ήταν να συνεχίσει την πτήση.

    Εξάλλου, Βρετανοί τουρίστες περιέγραψαν στην εφημερίδα "Τάιμς" τα προβλήματα στο σύστημα κλιματισμού που υπήρχαν κατά την προτελευταία πτήση του αεροσκάφους απο το Λονδίνο στη Λάρνακα, μία ημέρα πριν απο τη συντριβή του.

    Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε εντολή απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά και ταχύτατα αν η εταιρία "Ηλιος" μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια τις πτήσεις της, όπως γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης".

    Επίσης, θα ζητηθεί απο την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας να διενεργήσει επιθεώρηση με στόχο να αξιολογηθεί το κατά πόσο οι διαδικασίες αξιοπλοηγημότητας και συντήρησης των αεροσκαφών είναι απολύτως συμβατές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    [03] Τελευταίο αντίο στη Βϊκυ Μοσχολιού

    Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού κηδεύτηκε χθες το απόγευμα, δημοσία δαπάνη, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

    Εκατοντάδες ``πιστών`` της τραγούδησαν πάνω από τον τάφο της, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα μνήματα του Γρηγόρη Μπιθικώτση, της Ρίτας Σακελαρίου, του Στράτου Διονυσίου, του Σίμωνα Καρά, τις δικές της, ανεπανάληπτες επιτυχίες, όπως το "Χάθηκε το φεγγάρι" του Στ. Ξαρχάκου, από την κινηματογραφική ``Λόλα`` και τον ``Αλήτη`` του Γιώργου Ζαμπέτα.

    Οι δύο κόρες της, μαζί με τον πατέρα τους, τον θρυλικό ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο, οι αδελφές της, πολλοί συνάδελφοι της, μεταξύ των οποίων η Μαίρη Λίντα, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Μαρινέλα, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Γιώργος Κατσαρός, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Σπανός, ο Μάριος Τόκας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νότης Μαυρουδής, συνόδευσαν τη σορό.

    Στην κηδεία παρέστησαν ακόμη οι παλαίμαχοι άσοι του Παναθηναϊκού Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Λουκανίδης, Αντώνης Αντωνιάδης, αλλά και πολιτικοί όπως ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Απλό κορίτσι έμεινες ως τα τελευταία", την αποχαιρέτησε λιτά στον τάφο της ο φίλος της Βασίλης.

    Εκ μέρους της πολιτείας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, είχε προηγουμένως επισημάνει στον επικήδειο που εκφώνησε, στη Μητρόπολη Αθηνών ότι ``ο λαός επικοινώνησε με το έργο της Βίκυς Μοσχολιού, το οποίο αντέχει και θα αντέξει στον χρόνο``.

    [04] Συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ

    Η προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ που θα συνέλθει, κατά πάσα πιθανότητα, την προσοχή Παρασκευή στις 26 Αυγούστου, απασχόλησε την συνεδρίαση του διαγραμματειακου οργάνου του κόμματος στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης.

    Την τελική απόφαση για την ημερομηνία σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής θα τη λάβει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διαγραμματειακου οργάνου συζητήθηκε η ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις και την προετοιμασία της παρουσίας του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα που έχει προκύψει με την συμμετοχή ή όχι της ΔΑΚΕ στα συλλαλητήρια που έχουν αναγγελθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    Τα μέλη του διαγραμματειακού συμφωνούν ότι οι συγκεντρώσεις είναι ελεύθερες και ότι όποιος θέλει συμμετέχει σ' αυτές, ωστόσο κρίνουν ότι οι ημέρες δεν είναι κατάλληλες για κινητοποιήσεις και ότι η ΔΑΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε συλλαλητήρια με αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

    Συζητήθηκε, επίσης και το θέμα των δημοτικών εκλογών και τα στελέχη του κόμματος συμφώνησαν ότι θα πρέπει οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκηση να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, καθώς δεν έχει νόημα να αναδεικνύεται η κυβέρνηση της χώρας με σχετική πλειοψηφία και να απαιτείται για τις διοικήσεις των δήμων επαναληπτική εκλογή.

    Ο Γραμματέας συνδικαλιστικου της ΝΔ Κ. Κολιας δήλωσε ότι η στάση του κόμματος δεν προσδιορίζεται από την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ.

    Πρόσθεσε ότι η ΔΑΚΕ έχει αυτόνομο χαρακτήρα και παίρνει τις δικές τις αποφάσεις, ωστόσο τα στελέχη της έχουν αίσθημα ευθύνης και ξέρουν να κρίνουν.

    Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι κατά την διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, η ΔΑΚΕ θα στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων όχι, όμως, αντικυβερνητικές θέσεις.

    Ο Γραμματέας του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρθηκε στο θέμα των δημοτικών εκλογών λέγοντας ότι το κόμμα έχει καταθέσει μια πρόταση, αλλά η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα πάρει της αποφάσεις.

    Μετά την λήξη της συνεδρίασης ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα της αεροπορικής τραγωδίας, σημείωσε ότι η ΝΔ έχει εκφράσει ήδη τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο πλέον είναι να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος, να γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε,να αποδοθούν ευθύνες και κυρίως να είναι ασφαλείς οι πτήσεις, ενώ απέκλεισε τα σενάρια για τρομοκρατική επίθεση στο "Μπόινγκ".

    [05] Μέχρι τις 25 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

    Το αργότερο μέχρι τις 25 Αυγούστου θα γνωστοποιηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά από δίωρη συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Η κα Γιαννάκου τόνισε ότι με τον πρωθυπουργό έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τη νέα χρονιά για όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι έχει ζητήσει αύξηση στον προϋπολογισμό του υπουργείου της κατά 22% από 12% που ήταν πέρσι, αλλά, όπως υπογράμμισε, όλα εξαρτώνται από το γενικότερο προϋπολογισμό και τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας.

    Άλλωστε, είπε, βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη της Οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2005 - 21:40:13 UTC