Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέκα νεκροί από την πτώση αεροσκάφους ανοικτά της Σικελίας
  • [02] Βλάβες στα πλοία "Ρομίλντα" -και "Δημητρούλα"
  • [03] Με την καλύτερη επίδοση στον τελικό του τριπλούν η Δεβετζή
  • [04] Αρχισε το ταξίδι της επιστροφής του "Ντισκάβερι"
  • [05] Προβλήματα από τις δυνατές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

  • [01] Δέκα νεκροί από την πτώση αεροσκάφους ανοικτά της Σικελίας

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τυνησιακό αεροπλάνο, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπάρι στην Τζέρμπα, στην Τυνησία, με 35 επιβάτες (όλοι ήταν Ιταλοί) και τετραμελές πλήρωμα, παρουσίασε μηχανική βλάβη και ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση ανοικτά της Σικελίας στην Ιταλία.

    Οι επιζώντες είναι δεκεννέα -έξι από αυτούς έχουν σοβαρά τραύματα- και οι αγνοούμενοι δέκα.

    Η Εισαγγελία του Παλέρμο απέκλεισε κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

    [02] Βλάβες στα πλοία "Ρομίλντα" -και "Δημητρούλα"

    Ταλαιπωρία περίμενε και πάλι τους επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ρομίλντα», της εταιρίας G.A. Ferris, στο οποίο παρουσιάστηκε βλάβη στην κεντρική κύρια μηχανή, ενώ έπλεε προς το λιμάνι της Σαντορίνης εκτελώντας το δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο - Πάρο - Νάξο - Ίο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Σαντορίνη - Ανάφη. Το «Ρομίλντα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Σαντορίνης και αποβίβασε 120 επιβάτες οι οποίοι προωθήθηκαν στον προορισμό τους, την Ανάφη, με πλοίο που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο. Το «Ρομίλντα» απέπλευσε από το λιμάνι της Σαντορίνης για Πειραιά χωρίς επιβάτες.

    Το πλοίο της G.A. Ferris τις τελευταίες 10 μέρες έχει δημιουργήσει με τις βλάβες του αλαλούμ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας -για το λόγο αυτό άλλωστε το ΥΕΝ επέβαλε πρόστιμο στην πλοιοκτήτρια εταιρία.

    Ομως, μηχανική βλάβη στον καταπέλτη του υπέστη και το «Δημητρούλα» της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρίας, το οποίο μετέφερε περίπου 1.200 επιβάτες από Πειραιά για Πάρο - Αγ.Κήρυκο - Φούρνους - Καρλόβασι - Βαθύ - Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Καβάλα.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝ, η βλάβη στον καταπέλτη παρουσιάσθηκε στις 02.50 χθες, τα ξημερώματα, όταν το «Δημητρούλα» έδεσε στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και οι επιβάτες που είχαν προορισμό την Ικαρία παρέμειναν περίπου δύο ώρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο. Στις 05:00, μετά από έλεγχο και διαπίστωση πλήρους υδατοστεγανότητας του καταπέλτη του πλοίου, επετράπη ο απόπλους του για για τη Σάμο.

    [03] Με την καλύτερη επίδοση στον τελικό του τριπλούν η Δεβετζή

    Την πρώτη πρόκριση σε τελικό πρόσφερε στη χώρα μας η Χρυσοπηγή Δεβετζή στην πρεμιέρα του 10ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών / γυναικών στο Ελσίνκι. Η ελληνίδα αθλήτρια που μετείχε στο Β΄ γκρουπ, πήρε την πρόκριση με άλμα στα 14.72μ στην τρίτη προσπάθειά της, που ήταν και η καλύτερη επίδοση και των δύο προκριματικών γκρουπ και βέβαια η καλύτερη φετινή της, αφού τον Ιούνιο στη Φλωρεντία (ευρωπαϊκό κύπελλο) είχε κάνει 14.62μ. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης ξεκίνησε με 14.10μ στην πρώτη προσπάθειά της, ενώ ήταν άκυρη στην δεύτερη κι έδειξε ότι είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων, θέτοντας υποψηφιότητα για μία ακόμη σπουδαία διάκριση.

    Αντίθετα εκτός τελικού έμεινε η Αθανασία Πέρρα, η οποία είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στο Α΄ γκρουπ. Στα προκριματικά είχαμε αρκετές εκπλήξεις, αφού εκτός τελικού έμειναν αρκετές γνωστές αθλήτριες, όπως η Ιταλίδα Σιμόνα Λα Μάντια 6η στο Β΄ γκρουπ με 14.00μ αλλά και η έμπειρη Τσέχα Σάρκα Κασπάρκοβα που κατετάγη 11η στο Β΄ γκρουπ με 13.69μ. Η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με μία και μοναδική προσπάθεια που έκανε στα 14.15μ πήρε ως επιλαχούσα την πρόκριση, αφού κατετάγη 4η στο Α΄ γκρουπ, με το όριο να είναι στα 14.35μ.

    Τέλος δεν κατέβηκε να αγωνιστεί η Καμερουνέζα Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την δεύτερη καλύτερη επιδοση των προκριματικών έκανε η Τζαμαϊκανή Τρέσια Σμιθ στο ίδιο γκρουπ της Δεβετζή με 14.69μ.

    Οι δώδεκα που πήραν την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής, που θα ξεκινήσει στις 19.40: Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ), Τρέσια Σμιθ (Τζαμάικα), Κιουιγιάν Χουάνγκ (Κίνα), Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία), Κενέ Ντογιέ (Σενεγάλη), Γιαργκελίς Σαβίνε (Κούβα), Μαγντελίν Μαρτίνες (Ισπανία), Αννα Πιάτιχ (Ρωσία), Βικτώρια Γκούροβα (Ρωσία), Γιαμίλε Αλντάμα (Σουδάν), Μπάγια Ραχούλι (Αλγερία), Ναταλία Σαφρόνοβα (Λευκορωσία).

    [04] Αρχισε το ταξίδι της επιστροφής του "Ντισκάβερι"

    Το διαστημικό λεωφορείο "Ντισκάβερι" αποσυνδέθηκε με επιτυχία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής στη Γη. Η ΝΑΣΑ έχει προγραμματίσει να προσγειωθεί το "Ντισκάβερι" τις πρωϊνές ώρες της Δευτέρας, κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

    Η είσοδος εκ νέου στη γήινη ατμόσφαιρα, με ωριαία ταχύτητα περίπου 28 χιλιάδων χιλιομέτρων, θα είναι η δυσχερέστερη χρονική φάση στο ταξίδι της επιστροφής. Η είσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα, κάτω από πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, επιτυγχάνεται με κίνηση του διαστημικού οχήματος πάνω-κάτω μαζί με "όπισθεν". Στην επιφάνεια του οχήματος κοντά στη βάση υπάρχει μία "ασπίδα" που είναι ικανή να απορροφήσει όλη την θερμότητα από την κρίσιμη αυτή μανούβρα. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι το όχημα να κινηθεί εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα κατ'αυτόν τον τρόπο, ώστε η ασπίδα να είναι εκτεθειμένη κι ικανή να επιτελέσει το έργο της.

    Πριν από δυόμιση έτη, το αδελφό διαστημικό σκάφος "Κολούμπια" διαλύθηκε στη διάρκεια αυτής της φάσης. Επτά αστροναύτες του "Κολούμπια" είχαν τότε βρεί τραγικό θάνατο.

    Μετά ακολουθεί μία περίπου ωριαία πτήση κατά την οποία μειώνεται δραστικά η ταχύτητα του διαστημικού οχήματος ενόψει της προσγείωσής του.

    Παρά ταύτα, πρόκειται για διαδικασία προσέγγισης στη Γη κατά πάρα πολύ ταχύτερη αυτής των αεροπλάνων που κάνουν πτήσεις εμπορικού χαρακτήρα.

    Σε μία πρωτοφανή κίνηση και με σκοπό να υπάρξει η μεγίστη ασφάλεια κατά την επάνοδο του "Ντισκάβερι", το μέλος του πληρώματος Στηβ Ρόμπινσον αντικατέστησε, πριν λίγες μέρες, κομμάτι της θερμικής ασπίδας.

    To Discovery αναμένεται να προσγειωθεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 11:37 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα.

    [05] Προβλήματα από τις δυνατές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας απο τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

    Στο χωριό Κάλχας, βόρεια της Κομοτηνής υπερχείλισε χείμαρρος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε 6 άτομα που είχαν καταφύγει σε στέγες σπιτιών, καθώς και 70 αιγοπρόβατα. Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Κομοτηνής είχε ως συνέπεια να πάθουν ζημιές πολλά αυτοκίνητα και να σπάσουν παρμπρίζ, ενώ μικρές ζημιές προκλήθηκαν και πλημμύρισαν σπίτια στην περιοχή «Αλάν Κογιού».

    Προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στο νομό Ξάνθης, από χείμαρρους που υπερχείλισαν, και οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες.

    Στο νομό Χαλκιδικής η πυροσβεστική δέχθηκε 15 κλήσεις για άντληση υδάτων στην πόλη του Πολυγύρου.

    Στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης ένας βοσκός κινδύνευσε σοβαρά όταν υπερχείλισε χείμαρρος, από τα ορμητικά νερά του οποίου παρασύρθηκαν και τελικά πνίγηκαν πολλά από τα κατσίκια του.

    Μεγάλες καταστροφές στη Θάσο και στην Καβάλα

    Το νησί της Θάσου μετράει της «πληγές» του, μετά την σφοδρή βροχόπτωση και τους ισχυρούς νοτιάδες.

    Ήδη, με το πρώτο φως του ήλιου και μέχρι το απόγευμα, τα συνεργεία του δήμου Θάσου και οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν και να ανασύρουν 30 αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί από τα νερά ορμητικού χειμάρρου στο δημοτικό διαμέρισμα Λιμεναρίων, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα. Μάλιστα, χρειάστηκε η συνδρομή του Λιμενικού, προκειμένου να εντοπιστούν ορισμένα από αυτά, αφού τα θαλάσσια ρεύματα τα είχαν μεταφέρει αρκετά μακριά.

    Τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν επειδή οι ιδιοκτήτες τους - ένοικοι διαμερισμάτων που παραθερίζουν στα Λιμενάρια- τα είχαν σταθμεύσει στην κοίτη του χειμάρρου παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις της δημοτικής αρχής. Ο χείμαρρος ήταν πλήρως διευθετημένος,

    Ολόκληρη η ανατολική Θάσος, αντιμετωπίζει τεράστια πρόβλημα εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο νησί. Στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιράχης, λόγω κατολισθήσεων διεκόπη η κυκλοφορία με αποτέλεσμα για μερικές ώρες το νησί να αποκοπεί στα δυο.

    Μέχρι το βράδυ, ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίες προσπαθούσε να αντλήσει τα νερά από υπόγεια και κατοικίες που πλημμύρισαν αλλά και να διευκολύνει τους οδηγούς αυτοκινήτων να μεταφέρουν τα οχήματα τους μακριά από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

    Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ, του δημάρχου Θάσου Κωνσταντίνου Καπόλα, από τις άσχημες καιρικές συνθήκες πνίγηκαν πολλά ζώα, ξεριζώθηκαν δέντρα, καταστράφηκαν καλλιέργειες, ενώ γίνεται προσπάθεια για την αποκατάσταση όλων των ζημιών.

    Παρών στο συντονισμό των προσπαθειών ήταν και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, τόνισε ότι ο μηχανισμός θα είναι σε επιφυλακή ολόκληρη τη νύχτα σήμερα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο νέας ισχυρής βροχόπτωσης.

    Στο μεταξύ εκτεταμένες καταστροφές υπέστησαν πολλές αμπελοκαλλιέργειες στον κάμπο του δημοτικού διαμερίσματος Μυρτοφύτου, στο Δήμο Ελευθερών, εξαιτίας ισχυρής χαλαζόπτωσης που έπληξε τοπικά την περιοχή.

    Από τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων του Δήμου Ελευθερών, που με εντολή του δημάρχου Χαράλαμπου Χρυσανίδη, έσπευσαν στην περιοχή, οι ζημιές στις ακάλυπτες αμπελοκαλλιέργειες -κυρίως ποικιλίας Βικτόρια- είναι ιδιαίτερα μεγάλες ενώ μικρότερης κλίμακας είναι οι καταστροφές στις σκεπασμένες αμπελοκαλλιέργειες, ποικιλίας Σουλτανίνα.

    Εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης -το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού- προκλήθηκαν καταστροφές και σε πολλά αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ μικρές ζημιές σημειώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Ελευθερών από την πτώση δέντρων.

    Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στον κάμπο της Χρυσούπολης, όταν έσπασαν τα αποστραγγιστικά κανάλια, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών αλλά και πολλά σπίτια. Στα δημοτικά διαμερίσματα Πηγών του δήμου Κεραμωτής και Χρυσοχωρίου του δήμου Χρυσούπολης, το νερό έφτασε ακόμη και το μισό μέτρο.

    Συνεργεία της Νομαρχίας Καβάλας και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εργάζονταν πυρετωδώς μέχρι το βράδυ, για την άντληση της υδάτων από τα σπίτια αλλά και για να εμποδίσουν την επέκταση τους σε άλλα σημεία. Τα συνεργεία του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Χρυσούπολης, θα παραμένουν σε επιφυλακή καθώς υπάρχει κίνδυνος επέκτασης των πλημμυρών, αν βρέξει στη διάρκεια της νύχτας.

    Το μεσημέρι, συνεργεία της Νομαρχίας Καβάλας άνοιξαν τμήμα του ορεινού οδικού δικτύου προς το δήμο Ορεινού, ο οποίος έκλεισε εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις.

    Προβλήματα και στους νομούς Δράμας-Ξάνθης

    Σημαντικές είναι όμως οι ζημιές και στο Νομό Δράμας, ιδιαίτερα στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Δοξάτου, καθώς η χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες.

    Τέλος, στο Νομό Ξάνθης χθες, λίγο μετά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες - Ξάνθη η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας των πλημμυρών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ωστόσο παραμένει το πρόβλημα στη γέφυρα του Κόσυνθου ποταμού, το οποίο, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, θα αποκατασταθεί σήμερα νωρίς το πρωί.

    Η πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης δέχθηκε περισσότερες από ογδόντα κλήσεις για άντληση νερών από πλημμυρισμένες κατοικίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2005 - 14:09:01 UTC