Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή με Ερντογάν-Εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίου.
  • [02] Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.
  • [03] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό.
  • [04] Απο αύριο η υποβολή αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου από ΟΕΚ.
  • [05] Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται περιέγραψε ο Γ.Παπανδρέου
  • [06] Εγκαινιάστηκε η έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας
  • [07] Έντονα προβλήματα στην Αττική από την καταιγίδα
  • [08] Ενισχύεται η παρουσία των ξένων στις ελληνικές τράπεζες
  • [09] Νάνο και Μπερίσα διεκδικούν τη νίκη στην Αλβανία

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή με Ερντογάν-Εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίου.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στον Έβρο, όπου θα παραστούν στην τελετή εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

    Η τελετή θα γίνει στην γέφυρα των Κήπων, ενώ στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο τουρκικό έδαφος, όπου θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση.

    Στον Έβρο μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε το έργο του αγωγού ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο.

    Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τα ενεργειακά θέματα, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και μεταξύ των δύο χωρών.

    [02] Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

    Ανοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, τις οποίες θα εποπτεύσουν 400 ξένοι και 3500 αλβανοί παρατηρητές.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα λαμβάνει 35%, μία μόλις εκατοστιαία μονάδα περισσότερο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φατός Νάνο. Η απόλυτη πλειοψηφία θεωρείται λοιπόν απίθανη, και ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, που λέγεται Κίνημα σοσιαλιστικής ολοκλήρωσης και λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις 10%.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, ώρα Ελλάδας, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

    "Το διακύβευμα της αναμέτρησης είναι να διεξαχθούν ελεύθερες και τίμιες εκλογές", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλφρεντ Μοϊσίου. "Η χώρα δεν έχει άλλο καιρό να χάσει: πρέπει να βιαστεί, ώστε να μπει με αξιοπρέπεια στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια".

    [03] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό.

    Η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των εισφορών, των ορίων ηλικίας και των συντάξιμων αποδοχών.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό έχει ανοίξει, και μακάρι να υπάρξει σύγκλιση που θα αποτελέσει έδαφος για περαιτέρω συμφωνία την επόμενη τετραετία.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Αλογοσκούφης με χθεσινές δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός της τετραετίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις Αλογοσκούφη παρερμηνεύτηκαν.

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η επόμενη μέρα της εφαρμογής του αφαλιστικού των τραπεζών, που κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε και για το θέμα Εβερτ και είπε ότι ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, ωστόσο στην πολιτική, ο καθένας κάποιες φορές πρέπει να γυρίζει σελίδα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος από την ίδια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι γίνεται διάλογος για το ασφαλιστικό μεταξύ των κοινωνικών φορέων στο επίπεδο της ΟΚΕ και θα γίνει και σε επίπεδο κομμάτων.

    Ευχήθηκε να υπάρξουν σημεία σύγκλισης και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι διάλογος μακράς πνοής.

    Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό είχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ο οποίος είπε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα αυριανά εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας.

    Είναι μια σημαντική συμφωνία, πρόσθεσε, που ανήκει στη νέα εποχή και κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο σε συνδυασμό και με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας.

    [04] Απο αύριο η υποβολή αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου από ΟΕΚ.

    Ξεκινάει από αύριο Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Η επιδότηση θα είναι αυξημένη κατά 15% και θα παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους του Οργανισμού εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους το εκκαθαριστικό σημείωμα των οποίων δεν ξεπερνά τα 11.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 2000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    [05] Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται περιέγραψε ο Γ.Παπανδρέου

    Το μοντέλο του κόμματος που οραματίζεται, περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στα νεοεκλεγμένα στελέχη των νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων του Κινήματος, με τα οποία είχε συνάντηση γνωριμίας και εργασίας. Ο κ. Παπανδρέου, παίρνοντας αφορμή από τις αναφορές στελεχών για την οργανωτική διαδικασία του προηγούμενου διαστήματος, την οποία θεώρησαν απαραίτητη, απάντησε σε όσους στάθηκαν επικριτικά απέναντι σ΄ αυτήν. «Υπήρξε», ανέφερε, «μια ευκολία, πάρα πολλοί, ιδιαίτερα απέξω, να πυροβολούν την προσπάθειά μας της ανασυγκρότησης».

    Διαπιστώνοντας ότι στην αίθουσα υπήρξε «εντυπωσιακή παρουσία, ενθουσιασμός, αφοσίωση, υψηλό πολιτικό επίπεδο και νέο πνεύμα», τόνισε ότι η όλη εικόνα αποτελεί «τη ζωντανή διάψευση όλων αυτών που θέλησαν να υποβαθμίσουν σε οργανωτίστικη αντίληψη αυτή την άκρως πολιτική διαδικασία». «Οργανωτίστικη» είχε χαρακτηριστεί η διαδικασία ανασυγκρότησης και από ορισμένα από τα λεγόμενα «κεντρικά» ή «πρωτοκλασάτα» στελέχη του Κινήματος.

    Τα στελέχη των νεοεκλεγμένων νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων, πάντως, στις τοποθετήσεις τους, συμμερίστηκαν απόλυτα τη θέση του κ. Παπανδρέου, χωρίς οι ομιλίες τους να επηρεαστούν από την τοποθέτηση του Προέδρου του Κινήματος, η οποία ακολούθησε τις δικές τους τοποθετήσεις. ΄Ετσι ο κ. Παπανδρέου, με άμεσους συνεργάτες του τα μεσαία στελέχη του Κινήματος τα οποία δήλωσαν την αφοσίωσή τους στο κόμμα και τον αρχηγό του, αναμένεται ότι θα επιβάλει ευκολότερα, τώρα, τις απόψεις του για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου έδειξε εμπιστοσύνη, («σας εμπιστεύομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά) στα μεσαία στελέχη του Κινήματος και τους ζήτησε να πολεμήσουν την πελατειακή λογική, η οποία υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, επίσης, να το πράξουν κατά την περίοδο της προετοιμασίας ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ επέστησε την προσοχή των στελεχών του κόμματος στις καταστατικές διαδικασίες και τους κάλεσε να μη γίνουν εκείνοι «οι παράγοντες, οι προστάτες και οι προωθητές κάποιων υποψηφίων», γιατί θα χάσουν και οι ίδιοι το παιχνίδι, όπως θα το χάσει και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε επίσης το μοντέλο του αρχηγικού κόμματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μοντέλο που ταιριάζει σε συντηρητικά και όχι προοδευτικά κόμματα. Το οποίο, όπως ανέφερε, «δίνει την αίσθηση της ομογενοποιημένης εικόνας» και το εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής στην αντιπολίτευση, αλλά την επόμενη των εκλογών αυτή η εικόνα άρχισε να διαλύεται, διότι «ήταν μόνο επικοινωνιακό, μόνο στη βάση της πειθαρχίας και όχι της αυτοπειθαρχίας και πολύ αντιδημοκρατικό».

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, παραδέχθηκε ότι «υπήρχαν πολλά ΠΑΣΟΚ», τα οποία δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Και συνέδεσε την επιβίωση των «πολλών ΠΑΣΟΚ» με την «πολυφωνία» που εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη με την «τροπολογία ΄Εβερτ».

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της τακτικής του να μην αντιδρά με άμεση απόφαση σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει. Το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αφενός το ΠΑΣΟΚ έχει τις πάγιες αρχές, αξίες και θέσεις του και αφετέρου ότι σε ορισμένα ζητήματα χρειάζεται να υπάρξει διαβούλευση στο κόμμα ή και με την κοινωνία.

    Τέλος, αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση στη διατύπωση συγκεκριμένης θέσης μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά, τόνισε, «δεν πρέπει να επηρεαστούμε από τη βιασύνη κάποιων που είτε με καλή είτε με κακή πρόθεση θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνο που θα έχει για καθετί σήμερα θέση».

    Αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι, όταν συζητάμε ένα σημαντικό θέμα, να βλέπουμε ποιες αρχές εξυπηρετεί η μία ή η άλλη λύση και όχι να «πέφτουμε κι εμείς θύματα μιας λάθος συζήτησης» που προκαλούν «κάποιοι προσπαθώντας να αντιπαλέψουν του ΠΑΣΟΚ», παραβλέποντας τις αρχές και αξίες του Κινήματος.

    [06] Εγκαινιάστηκε η έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας

    Με μια τελετή ιστορικής σημασίας γεμάτη συμβολισμούς, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κκ Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν στη γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

    Στην ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ξεκίνημα αυτού του πολύ σημαντικού έργου είπε "οι κυβερνήσεις των δυο χωρών, οι δύο λαοί μπορούμε να συνεργαζόμαστε όσο ποτέ στο παρελθόν. Οι όμορες χώρες οφείλουν και μπορούν να προτάσσουν όσα τις συνδέουν. Οι γείτονες μπορούν να δημιουργούν νέες βάσεις για την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και την πρόοδο".

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίσπευση αυτού του έργου και υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν στην Αθήνα πρωτόκολλο εκδήλωσης προθέσεων για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με τη γειτονική Ιταλία το οποίο επί της ουσίας είναι ένα έργο συμπληρωματικό του ελληνοτουρκικού αγωγού.

    Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του χαρακτήρισε το έργο "γέφυρα που θα οδηγήσει στην προσέγγιση των λαών μας, ακόμη περισσότερο, σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και σε άλλα θέματα" και πρόσθεσε: "Είμαι πολύ ευτυχής που αυτό το συμβάν συμπίπτει με τις δικές μας διακυβερνήσεις στις δύο χώρες. Τα εγκαίνια που γίνονται σήμερα εδώ, με το φίλο μου τον Κώστα, εύχομαι να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες και εξελίξεις".

    Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας από τους δύο πρωθυπουργούς οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το ελληνικό και τουρκικό φυλάκιο και χαιρέτησαν τους στρατιώτες φρουρούς αντιστοίχως.

    Οι δυο πρωθυπουργοί και οι ακολουθίες τους μετέβησαν στη συνέχεια στο χώρο του Μεθοριακού σταθμού Κήπων, στο ελληνικό τελωνείο, όπου πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες. Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Καραμανλή για επίσκεψη στην Τουρκία , την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε λέγοντας ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Ακολούθως συζήτησαν διμερή θέματα που σχετίζονταν με την οικονομική συνεργασία και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

    Η τελετή των εγκαινίων συνεχίστηκε στο χώρο του Τελωνείου Υψάλων στην τουρκική πλευρά όπου οι κκ Καραμανλής και Ερντογάν μίλησαν μπροστά σε ακροατήριο περίπου 2.000 Τούρκων πολιτών.

    "Η έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου - τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής - μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στην αναβάθμιση και την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών". Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει έμπρακτα και σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του με στόχο την πλήρη ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι δύο κυβερνήσεις εκτός του μεγάλου έργου του αγωγού προωθούν και άλλα σημαντικά έργα όπως η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών και η συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την κατασκευή της γέφυρας και του μεθοριακού σταθμού Κήπων στον Έβρο που αποτελούσε και παλαιότερη επιθυμία της τουρκικής πλευράς στην οποία η Ελλάδα ανταποκρίθηκε.

    "Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, τη κατασκευή του οποίου εγκαινιάζουμε σήμερα, πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στην οικοδόμηση, ακόμη περισσότερο, της ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Και πρόσθεσε: "δεν μπορώ να ξεχάσω την υποστήριξη που μας έχει παράσχει ο αγαπητός μου φίλος Κώστας Καραμανλής στη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις 17Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου". Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο και διάδρομο και κατέληξε: "Σήμερα αφήνουμε ένα σημάδι στην ιστορία".

    [07] Έντονα προβλήματα στην Αττική από την καταιγίδα

    Έντονα προβλήματα δημιούργησε το απόγευμα η νεροποντή που πλήττει από νωρίς την περιοχή της Αττικής, καθώς δρόμοι έκλεισαν από τα νερά και η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια.

    Στην πρώτη μαρίνα Γλυφάδας γύρω στις 4.30 το απόγευμα μια βάρκα στην οποία επέβαινε τριμελής οικογένεια παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά αγωγού υδάτων και αναποδογύρισε με αποτέλεσμα οι επιβάτες της να κινδυνεύσουν να πνιγούν. Στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής και δύο πυροσβέστες βούτηξαν στα νερά καταφέρνοντας να βγάλουν σώους και τους τρεις.

    Στην οδό Καλλιρρόης κάτω από τη γέφυρα της Συγγρού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω του ότι ο δρόμος έχει γίνει λίμνη από τα νερά που έχουν φθάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος.

    Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη διασταύρωση με την οδό Ιασωνίδου στο Ελληνικό αλλά γύρω στις 5.30 λόγω υποχώρησης των υδάτων η κυκλοφορία γίνεται από μία λωρίδα για κάθε κατεύθυνση και με δυσκολία.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε επίσης στον ΟΛΠ Πειραιά και στη διασταύρωση Θηβών και Λαμπράκη στον Πειραιά ενώ είχε διακοπεί και στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο "Σκλαβενίτη" προς Πέραμα αλλά πριν από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε και εκεί.

    Από μια λωρίδα γίνεται η κυκλοφορία και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο στο ρεύμα προς Αθήνα λόγω των υδάτων αλλά και των εμποδίων από τα καπάκια των φρεατίων της ΕΥΔΑΠ, τα οποία κάποιοι τα έχουν βγάλει και βρίσκονται στη μέση του δρόμου.

    Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 70 κλήσεις κυρίως στον Πειραιά ενώ τριάντα συνεργεία αντλούν συνεχώς νερά από τα υπόγεια και βρίσκονται σε επιφυλακή σε διάφορα σημεία της Αθήνας για να αποκαθιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους δρόμους.

    Η βροχή σε συνδυασμό με την επιστροφή των Αθηναίων για το Σαββατοκύριακο έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου όπου στην είσοδο της Κακιάς Σκάλας η ουρά των αυτοκινήτων φθάνει τα 13 χλμ.

    Ανάσχεση παρατηρείται κατά διαστήματα και στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο 24-ο χλμ. όπου αρχίζουν τα έργα ασφαλτόστρωσης αλλά εκεί έχει δοθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο αντίθετο ρεύμα από τις 3 το μεσημέρι.

    [08] Ενισχύεται η παρουσία των ξένων στις ελληνικές τράπεζες

    Ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι-κολοσσοί και ξένοι αναλυτές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αυτόνομη παρουσία στην χώρα μας, με την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών μας ως στρατηγικοί εταίροι, προσθέτοντας μετοχές των τραπεζών μας στα χαρτοφυλάκια τους και ανεβάζοντας, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα τμήματα αναλύσεων διεθνών οίκων, την τιμή-στόχο για τις μετοχές των τραπεζών μας.

    Ειδικότερα, σε περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην χώρα μας προχωρεί ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος του κόσμου, η Citigroup, μέσω της Citibank που διαθέτει αυτόνομη παρουσία στην Ελλάδα. Επεκτείνει το δίκτυο της καθώς και τις δραστηριότητες της στην χώρα μας σε σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια και για το 2005 υλοποιεί σχέδιο ενίσχυσης του δικτύου της με 10 νέα καταστήματα με στόχο τα 63 καταστήματα. Έμφαση δίνει και στην ανάπτυξη των εναλλακτικών δικτύων και κυρίως στην αύξηση του αριθμού των ΑΤΜ από τα 150 στα 200 περίπου.

    Η Credit Agricole, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, συμμετέχει με 11% περίπου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας. Οι δύο όμιλοι έχουν προχωρήσει στη ίδρυση θυγατρικών εταιριών στην Ελλάδα και προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκριτικό πλεονέκτημα των θυγατρικών αυτών θεωρείται η τεχνογνωσία του γαλλικού ομίλου και η χρήση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης κινδύνου στο τομέα των χορηγήσεων που επιτρέπει καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων χωρίς κίνδυνο επισφαλειών καθώς και μεθόδων προώθησης στην αγορά.

    Η πέμπτη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, η DZ Bank έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία με την Πανελλήνια Τράπεζα με την συμμετοχή της με 10% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η ίδρυση θυγατρικών εταιριών αλλά και η συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως αμοιβαία κεφάλαια, λίζινγκ και τραπεζοασφάλειες.

    Δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά έχει μια ακόμη γαλλική τράπεζα, η Societe Generale η δεύτερη μεγαλύτερη της Γαλλίας, μέσω της θυγατρικής της, της Geniki Bank. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης του δικτύου της με στόχο τα 150 καταστήματα σε όλη της Ελλάδα μέχρι το 2006 από 115 περίπου που είναι σήμερα και προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών. Η διοίκηση της Geniki Bank ασκείται από στελέχη από τον γαλλικό όμιλο.

    Παρουσία στην ελληνική αγορά έχει και ο τραπεζικός όμιλος της Πορτογαλίας, Millenium BCP, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, που πρόσφατα απόκτησε το 100% των μετοχών της NovaBank, εξαγοράζοντας το 50% που κατείχε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Ένας ακόμα ισχυρός διεθνής χρηματοοικονομικός όμιλος, ο ολλανδικός της ING βρίσκεται στην χώρα μας, μέσω της συνεργασίας με τον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς. Οι δύο όμιλοι ενδυναμώνουν την συνεργασία τους στις πωλήσεις προϊόντων τραπεζοασφαλειών και διαχείριση ενεργητικού μέσω των κοινών τους θυγατρικών εταιριών.

    Με την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, όπως εκτιμούν αναλυτές, αναμένεται να ενισχυθεί η θέση των ξένων χαρτοφυλακίων στις ελληνικές τράπεζες ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών.

    [09] Νάνο και Μπερίσα διεκδικούν τη νίκη στην Αλβανία

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα διεκδικούν και τα δύο τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Αλβανία και θεωρούνται τεστ πολιτικής ωριμότητας για τη χώρα.

    "Η νίκη μας είναι σίγουρη. Κερδίσαμε στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας", δήλωσε ο Μπερίσα, καλώντας τους οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του κόμματός του να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια".

    "Κερδίσαμε η νίκη μας είναι σίγουρη", δήλωσε χρησιμοποιώντας την ίδια φράση και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ραμός Ρούτσι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του κέρδισε με "60 ως 70% των ψήφων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2005 - 21:17:28 UTC