Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάτω από τα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη
  • [02] Ο ένας στους δύο συμβασιούχους μονιμοποιείται, δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ
  • [03] «Η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»
  • [04] Ευρύτερο διάλογο για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης
  • [05] «Η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»

  • [01] Κάτω από τα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

    Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, απομακρυνόμενη από το νέο ιστορικό ρεκόρ των 60,95 δολαρίων το οποίο σημείωσε χθες.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 60 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 59,94 δολάρια. Χθες, "έκλεισε" πάνω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από την έναρξη, το 1983, της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου.

    Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο του Μπρεντ έχανε 60 σεντς ανά βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 58,70 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 59,59 δολάρια.

    Οι προβλέψεις για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα προϊόντων διύλισης - συμπεριλαμβανομένων του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης - κάνουν λόγο για αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, διασκεδάζοντας εν μέρει τις ανησυχίες της αγοράς για ανεπαρκή προσφορά.

    Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα νέα αύξηση της επίσημης οροφής της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Ο διεθνής οργανισμός έχει, ωστόσο, επανειλημμένα τονίσει ότι η αύξηση της προσφοράς αργού δεν θα βοηθήσει τη συγκράτηση του καλπασμού των τιμών στις διεθνείς αγορές.

    [02] Ο ένας στους δύο συμβασιούχους μονιμοποιείται, δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ

    Το 50% των συμβασιούχων του δημοσίου τομέα και των δήμων, που καλύπτονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών, θα μονιμοποιηθούν βάση των κρίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γ. Βέης, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Βέης υπογράμμισε ότι βάση των ελέγχων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια, ο ένας στους δύο συμβασιούχους μονιμοποιείται. Μέχρι σήμερα 2.247 φορείς έχουν στείλει στο ΑΣΕΠ αιτήσεις για 56.627 συμβασιούχους, ενώ έχουν εξεταστεί 27.085 αιτήσεις συμβασιούχων από 845 φορείς και έχουν εκδοθεί τελικές αποφάσεις για 6.273 συμβασιούχους που αντιστοιχούν σε 346 φορείς.

    Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τον έλεγχο των αιτήσεων και σημείωσε ότι ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Όσον αφορά στα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στα μέσα Ιουλίου ξεκινώντας

    από τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς, τους φιλόλογους, τους μαθηματικούς, ενώ δεν θα έχουν προλάβει να βαθμολογηθούν έως τότε οι κατηγορίες των φυσικών, των αγγλικών και των καλλιτεχνικών.

    Ο κ.Βέης ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μπορούν να καταθέτουν στο εξής τις αιτήσεις τους μέσω των ΕΛΤΑ, από 1ης Ιουλίου, με ειδικούς φακέλους, το κόστος του οποίου θα είναι 3 ευρώ.

    [03] «Η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»

    Η πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μπροστά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

    «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής που υπογράμμισε ότι η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μακριά από ιδεοληψίες, με ρεαλισμό και με σύνεση, με πρόγραμμα και σχέδιο, μαζί με την κοινωνία και όλους εκείνους που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο για τις σημερινές και επόμενες γενιές.

    Οι αλλαγές άρχισαν. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Απαιτείται διαρκής προσπάθεια, επιμονή, συνέχεια, συνέπεια και συστράτευση για να χτίσουμε ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος κοινωνικό δικαίου, που θα σέβεται τον πολίτη. Αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έλεγαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στελέχη της τότε κυβέρνησης για μίζες, πιράνχας, κράτος ββ εθνικής, διαπλοκή και εκμετάλλευση του κράτους προς όφελος των κρατούντων. Εσείς ήσασταν υπεύθυνοι για αυτά τα φαινόμενα. Τώρα ποιες είναι οι θέσεις σας; Θέλετε να μείνουν όλα στο χθες. «Όχι, δεν θα μείνει η Ελλάδα στο χθες», δήλωσε εμφατικά ο κ. Καραμανλής. Παράλληλα, διεκτραγώδησε την κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση επί ΠΑΣΟΚ, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι υπήρξαν δημόσιες υπηρεσίες που λειτούργησαν ως μηχανισμοί διευκόλυνσης στο έγκλημα του ΧΑΑ, ότι εφαρμόστηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου με τεράστιο κόστος και την ίδια στιγμή δημιουργούνταν νέες στρατιές συμβασιούχων.

    Σήμερα, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον κομματισμό, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. «Τα λέγατε αυτά, αλλά τώρα μετράτε ανάποδα» είπε ο πρωθυπουργός και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι διέπεται από σύγχυση αντιφατικότητα, και απόλυτο κενό. «Ξέρουμε προβλήματα. Θέσεις έχετε; Ποιες είναι; Ρώτησε ο κ. Καραμανλής την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι περιλαμβάνουν τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής επισήμανε τη σύσταση της «Κεντρικής Επιτροπή Απλούστευσης των Διαδικασιών», που λειτουργεί με εντατικούς ρυθμούς, προετοιμάζοντας νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενώ «προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για τον προληπτικό έλεγχο της ποιότητας των κανονιστικών ρυθμίσεων, την αντιμετώπιση του προβλήματος της πολυνομίας, και την αξιολόγηση των επιπτώσεων των νόμων στην ανταγωνιστικότητα και στην εφαρμογή της αρχής της ισότητας γυναικών και ανδρών.

    «Οι αλλαγές άρχισαν. Οι αλλαγές συνεχίζονται. Οι αλλαγές δεν σταματούν. Προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο Κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός»

    Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε μέτρα όπως το πρόγραμμα (ύψους περίπου 14.500.000 ευρώ) για την ενίσχυση περίπου τριών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσουν εξοπλισμό πληροφορικής, την κατάρτιση νομοσχεδίου για την ίδρυση «Σώματος Αγροτικής Ασφάλειας» και την μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών. «Μέσα σε ένα χρόνο οι διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ αυξήθηκαν κατά 250% και οι επισκέψεις σβ αυτά τετραπλασιάστηκαν» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εκεί όπου υπήρξαν σωστές επιλογές δίνουμε συνέχεια. Προσθέτουμε. Χτίζουμε. Δημιουργούμε. Ασκούμε κυβέρνηση και διακυβέρνηση ευθύνης»

    Με αφορμή το θέμα της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης στη Δημόσια Διοίκηση ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο έλεγχος αποκάλυψε «2.800 περιπτώσεις αποθανόντων ελαιοπαραγωγών που έπαιρναν επιχορηγήσεις».

    Για το μεταναστευτικό είπε ότι μπαίνει αύριο το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή «για να διασφαλιστεί, σε κάθε αλλοδαπό, η ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του και η πλήρης ένταξή του στην κοινωνία. Αλλά και για να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη είσοδο, τη μαύρη αγοράς εργασίας, τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι». Οι αλλοδαποί θα εργάζονται νόμιμα. Με όλες τις υποχρεώσεις και όλα τα δικαιώματα. Όπως κάθε μέλος της κοινωνίας μας».

    Τέλος, για τους συμβασιούχους είπε ότι «τακτοποιούμε σήμερα το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμβασιούχων (καθιερώνοντας σειρά αντικειμενικών κριτηρίων). Επιπλέον, θεσπίζουμε αυξημένη μοριοδότηση για όσους δεν καλύπτονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα».

    [04] Ευρύτερο διάλογο για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης

    Διάλογο για το ευρύτερο ασφαλιστικό πρόβλημα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι στη Βουλή αναδείχθηκε ότι υπάρχει ευρύτερο θέμα ασφαλιστικού καθώς ο "νόμος Ρέππα" έχει μεγάλες αδυναμίες γιατί στην ουσία έχει μετακυλήσει όλο το κόστος της χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο Δημόσιο και τον προϋπολογισμό και πρόσθεσε:

    "Αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερου ασφαλιστικού που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο μακράς πνοής όπως επανειλημμένως έχει πει και στο παρελθόν η κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το διάλογο για το ασφαλιστικό, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ο διάλογος πρέπει να γίνει με ηρεμία ώστε να δούμε τί χρειάζεται να γίνει για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την τροπολογία του κ. Εβερτ και αν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θα την αποσύρει ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε "αυτά δεν μπορώ να τα κρίνω εγώ. Οπως ξέρετε η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στη Βουλή με τη ρύθμιση που έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η ρύθμιση αυτή είναι απολύτως αεροστεγής. Κάναμε κάποιες τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις αλλά από κεί και έπειτα εναπόκειται στον καθένα τί θα κάνει".

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη ότι στη Βουλή αναδείχθηκε και το γεγονός ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συντάξεων στον τραπεζικό τομέα χωρίς να επιβαρύνει ούτε το ΙΚΑ ούτε το δημόσιο διότι όλο το κόστος θα το πληρώσουν οι τράπεζες.

    Αποδέσμευση ενισχύσεων για αγροτικά προϊόντα

    Την ολική αποδέσμευση των κοινοτικών ενισχύσεων για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου.

    Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε "η Κυβερνητική Επιτροπή αποδέχθηκε το σύνολο της εισήγησής μου. Αποφασίζουμε την αποδέσμευση των κοινοτικών ενισχύσεων σε ποσοστό 100% για όλα τα προϊόντα με εξαίρεση τους σπόρους σποράς ώστε να εξασφαλίσουμε το σύνολο των κοινοτικών πόρων για τα επόμενα χρόνια".

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει ποσοστό παρακρατήματος μέχρι 10% ανάλογα με κάθε προϊόν το οποίο θα δίνεται για την τήρηση ποιοτικών δεδομένων στην παραγωγή ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και να κατοχυρωθεί το μέλλον του αγροτικού τομέα της χώρας.

    Ειδικότερα για το ελαιόλαδο αποφασίστηκε ολική αποδέσμευση 100% και η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της παραγωγής της τετραετίας 1999-2003, ενώ για όλες τις άλλες καλλιέργειες (δενδρώδεις και αροτραίες) η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της τριετίας.

    Με ανάλογο τρόπο (τριετία) υπολογίζεται η επιδότηση και για τα βοοειδή και για τα αιγοπρόβατα.

    Επίσης και για τον καπνό η ολική αποδέσμευση φτάνει το 100%. Εξαιρείται η παραγωγή βαμβακιού για την οποία υπάρχει ξεχωριστός κανονισμός και ο οποίος προβλέπει μερική σύνδεση κατά 35%.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβερνητική απόφαση βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων των αγροτών καθώς και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

    Ο κ. Μπασιάκος σημείωσε ακόμη πως ανάλογες αποφάσεις προς την ίδια κατεύθυνση έχουν ληφθεί και από τις άλλες χώρες της ΕΕ και έτσι εξασφαλίζεται η ενιαία αντιμετώπιση και διαπραγματευτική θέση της χώρας όταν θα ξανασυζητηθούν θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

    [05] «Η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»

    Η πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μπροστά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν δημόσιες υπηρεσίες που λειτούργησαν ως μηχανισμοί διευκόλυνσης στο έγκλημα του ΧΑΑ, ότι εφαρμόστηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου με τεράστιο κόστος και την ίδια στιγμή δημιουργούνταν νέες στρατιές συμβασιούχων.Ο περιορισμός της γραφειοκρατείας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι αλλαγές που άρχισαν δεν σταματούν, προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο Κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες, τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου κάθε τομέα του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι το δόγμα «η εξουσία για την εξουσία», αποτελεί το μόνο μέλημα της κυβέρνησης, για την εξυπηρέτηση του οποίου, δεν διστάζει να προβεί και σε συνεργασίες με συμφέροντα που στο παρελθόν θεωρούσε ως κινούμενα στο χώρο της διαπλοκής αναφέροντας τα ονόματα των κκ Μπόμπολα και Κόκκαλη. Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε τις κατευθυντήριες γραμμές της σημερινής προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο τομέα, ενώ απευθύνθηκε και στα «γαλάζια παιδιά», με υποσχέσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όχι για διορισμούς, αλλά για αξιοκρατία».

    Τα δύο κόμματα θέλουν με ειλικρίνεια να επιφέρουν αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, δεν έχουν καταφέρει όμως να απελευθερωθούν από τη διανομή της λείας που είναι η κρατική υπαλληλία, σημείωσε στην ομιλία της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν αλλαγές στην κρατική μηχανή -κρεατομηχανή σε βάρος του λαού τη λέμε εμείς- διότι το ελληνικό κράτος έχει καθυστερήσεις σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ, τόνισε η κυρία Παπαρήγα.

    «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι νοσηρές πολιτικές παραμένουν - οι κυβερνήσεις φεύγουν, αλλά το κράτος των ημετέρων παραμένει» διαπίστωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο δεν είναι υπόλογος ο «δημοκρατικά ελεγχόμενος δημόσιος χώρος» υπόλογος, αλλά «ο κομματισμός που υπάρχει στην κορυφή και στη βάση της δημόσιας διοίκησης - κυρίως δε, στην κορυφή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 June 2005 - 20:35:31 UTC