Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φόρο τιμής στην Εθνική Αντίσταση απέτισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
  • [02] Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της ΟΑ
  • [03] Συμφωνία κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας
  • [04] Για απεργία τραπεζοϋπαλλήλων, ωράριο καταστημάτων και ενεργειακή πολιτική, ενημερώθηκε ο Καραμανλής.
  • [05] Σαρωτική νίκη του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν
  • [06] «Σύντομο και άδοξο τέλος» προέβλεψε για την κυβέρνηση ο Γ.Παπανδρέου
  • [07] Θανατηφόρο τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού

  • [01] Φόρο τιμής στην Εθνική Αντίσταση απέτισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Φόρο τιμής στην Εθνική Αντίσταση απέτισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος έστειλε μήνυμα εθνικής ενότητας μιλώντας το απόγευμα στα εγκαίνια του Μνημείου Εκτελεσθέντων Πατριωτών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στην τελετή που οργάνωσε ο Δήμος και συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές.

    Σε μία εκδήλωση με ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό στην οποία παραβρέθηκαν προσωπικότητες όπως ο Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μαγκάκης, ο Λ. Κύρκος και ο Μ. Γλέζος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωσή του «στις αρχές και στις αξίες μιας κοινωνίας χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς φανατισμούς, χωρίς ακρότητες».

    «Η Εθνική Αντίσταση ένωσε τους Έλληνες, έγινε σύμβολο της ενότητας και της πάλης» τόνισε ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ευθύνη όλων είναι να κρατούμε ζωντανές τις παρακαταθήκες των αγώνων και των θυσιών του λαού και «υποχρέωση» μας είναι να διατηρούμε τις μνήμες και τις διδαχές για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας λέγοντας ότι «είμαστε εδώ, τιμώντας τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, εκφράζοντας τη θέληση των πολιτών, τη θέληση της ελληνικής κοινωνίας, για ενότητα, εθνική ομοψυχία, αλληλοσεβασμό» και υπογράμμισε ότι «επιτέλους η πολιτεία λειτουργεί ελεύθερη και απαλλαγμένη από τις διαχωριστικές γραμμές, που πίκραναν και πλήγωσαν, όλες και όλους τους Έλληνες».

    Κάνοντας ιστορική αναδρομή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στεκόμαστε όλοι, με συγκίνηση, στον τόπο της θυσίας, σβ ένα χώρο που έγιναν, από τις 26 του Μάη του 1942, έως τις 9 του Σεπτέμβρη του ΄44, πενήνταέξι ομαδικές εκτελέσεις, 694 Ελληνίδων και Ελλήνων, που όρθωσαν το ανάστημά τους στις δυνάμεις του φασισμού, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού» και πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση, η απόδοση τιμής, σβ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είναι χρέος όλων μας. Είναι απόδειξη ωριμότητας και συμφιλίωσης. Είναι διαδικασία συνεργασίας, και συστράτευσης σε κοινούς στόχους».

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα διδάγματα της δύσκολης ιστορικής περιόδου του τόπου λέγοντας ότι «η Ιστορία μας διδάσκει να μην επαναλαμβάνουμε λάθη, που κάναμε και πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν, διδάσκει μετριοπάθεια, σύνεση, διορατικότητα, προσήλωση σε αρχές, αξίες και ιδανικά» και τόνισε την ανάγκη «να παλεύουμε όλοι μαζί, για την ανάπτυξη του Τόπου μας, την πρόοδο, την ευημερία κάθε οικογένειας, όπου κι αν ζει, για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών, των όρων και των προϋποθέσεων, που διασφαλίζουν πραγματική ισονομία, ίσες ευκαιρίες και μεγαλύτερες δυνατότητες για όλους τους πολίτες».

    Μίλησε ακόμη για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης, για την ενίσχυση και την ποιοτική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Πολιτών για την προάσπιση της ειρήνης, στην περιοχή μας και στον Κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση ενότητας λέγοντας ότι «όλες και όλοι μαζί, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας αφετηρία, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα της κοινωνίας μας» και πρόσθεσε: «μας ενώνουν οι προσδοκίες της κοινωνίας, για μια καλύτερη ζωή. Μας ενώνουν ακόμη και οι εμπειρίες, που κάποτε μας χώρισαν και μας πλήγωσαν όλους. Μας ενώνει ο αγώνας για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για μας και για τα παιδιά μας».

    Τέλος συνεχάρει τον Δήμο της Καισαριανής, τους δημότες, τους πολίτες που συνέβαλλαν στην δημιουργία του μνημείου και αναγνώρισε ότι η επίσημη Πολιτεία άργησε πολύ να ανταποκριθεί στη φωνή των πολιτών της Καισαριανής.

    Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Παπούλιας ανέφερε:

    «Δυσκολεύομαι να βρω τα λόγια για να εκφράσω τη συγκίνησή μου που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, τη μέρα που εκπληρώνεται ένα ιστορικό χρέος εξηνταενός χρόνων. Η Καισαριανή είναι ταυτισμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο με τον ήχο των πολυβόλων και ο κρότος αυτός εξακολουθεί να ηχεί μέσα μας, σαν διαρκής υπόμνηση της οφειλής απέναντι στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν.

    ``Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά, παρά να ζει σκλάβος``. Ηταν το σημείωμα που έγραψε ο Νίκος Μαριακάκης, ένας από τους 200 που εκτελέστηκαν την πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το πέταξε στο δρόμο καθώς οδηγούνταν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο απόσπασμα και το σημείωμά του σώθηκε μαζί με το άλλο του Μήτσου Ρεμπούτσικα που έλεγε ``Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ``.

    Οι Ελληνες αντιστασιακοί συνεχιστές του ηρωικού αγώνα των στρατευσίμων παιδιών του ελληνικού λαού στα αλβανικά βουνά με όλο το μεγαλείο και την τραγικότητά τους, είναι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής ιστορίας που βρήκαν για πολλά χρόνια κλειστές τις πόρτες της ελληνικής πολιτείας.

    Είμαι βέβαιος οτι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες, καθώς και όλοι οι Ελληνες που αισθάνονται το βάρος της ιστορίας του τόπου τους, θα βρουν ένα σημείο διαρκούς αναφοράς και θα επιστρέφουν στο ματωμένο παρελθόν για να χτίσουν ένα φωτεινότερο μέλλον.

    Για τις νεότερες γενιές που έχουν ανάγκη τα διδάγματα των ανιδιοτελών αγώνων του ελληνικού λαού είναι σημαντικό να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο θα ζωντανέψει αυτή την ηρωϊκή περίοδο της ελληνικής ιστορίας».

    Στην συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του ο Μ. Γλέζος είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι «σήμερα η Πολιτεία αποκαθιστά τον εαυτό της». Τέλος ο δήμαρχος Θ. Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο δήμος για να γίνει ο χώρος του Σκοπευτηρίου χώρος ιστορικής μνήμης ενώ έκανε ειδική μνεία στην βοήθεια που πρόσφερε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ο οποίος παρακολουθούσε την εκδήλωση.

    [02] Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της ΟΑ

    Μετά από δύο μέρες ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, κανονικά εκτελείται από τα μεσάνυχτα το πτητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Η διοίκηση της εταιρίας και οι συμβασιούχοι ιπτάμενοι συνοδοί φροντιστές, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δύο ημερών, κατέληξαν σε συμφωνία, που ικανοποιεί εν μέρει τα αιτήματα των εργαζομένων.

    Έτσι, από τα μεσάνυχτα όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών εκτελούνται κανονικά.

    Η διοίκηση της εταιρίας σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστη το επιβατικό κοινό το τελευταίο διήμερο.

    [03] Συμφωνία κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας

    Ως νίκη στην προσπάθεια "να φέρουμε οι δύο χώρες από κοινού το μέλλον πιο κοντά και να δώσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους λαούς μας, τις χώρες μας και την περιοχή", χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, την υπογραφή μεταξύ αυτού και του Ιταλού υπουργού Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Κλαούντιο Σκαγιόλα, του "Πρωτοκόλλου εκδήλωσης προθέσεων μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης για την προώθηση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας".

    Η υπογραφή έγινε χθές το απόγευμα στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών και εκπροσώπων των επιμελητηρίων των χωρών της ενεργειακής κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην οποία ήταν παρών ο επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Αντρις Πίλπαγκς.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι τα τρία τελευταία χρόνια συνεργάστηκαν στενά οι ΔΕΠΑ και η Edison, ενώ στις 2 Μαΐου οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να δώσουν την πολιτική στήριξή τους για την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως άμεσης προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Σε συνδυασμό με τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, του οποίου τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών θα γίνουν την Κυριακή 3 Ιουλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργείται ένας δακτύλιος φυσικού αερίου μέσω του οποίου συνδέονται οι χώρες της περιοχής της Κασπίας που παράγουν φυσικό αέριο, με τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης", είπε ο κ. Σιούφας.

    Αναφερόμενος σε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η διαμετακόμιση του αερίου προς τον υποθαλάσσιο αγωγό, θα ξεκινά από την Κομοτηνή, θα φθάνει ως τη Νέα Μεσημβρία με το υπάρχων ελληνικό δίκτυο και από εκεί μέσω του αγωγού που θα έχει μήκος 212 χιλιόμετρα και διάμετρο 32 ίντσες, θα φθάνει στο Οτράντο. Το έργο θα κατασκευαστεί από την εταιρία ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στην οποία θα έχουν ίσα ποσοστά συμμετοχής οι ΔΕΠΑ και Edison, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου και ο γενικός διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας Σέρτζιο Νταρίμπα κατέθεσαν, όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγχρηματοδότηση κατά 50% της περιβαλλοντικής και οικονομικής μελέτης του έργου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ευχαρίστησε και συνεχάρη τις διοικήσεις των δύο εταιριών, ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και τους συνεργάτες του, και ιδιαίτερα τον πρέσβη κ. Πλατή και υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας στην υπογραφή του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργο Μαρκοπουλιώτη.

    "Η Ευρώπη, παρ' όλες τις δυσκολίες που περνάει τον τελευταίο καιρό, όταν η συνεργασία είναι ουσιαστική και ανυπόκριτη, μπορεί να την οδηγήσει σε νέες κατακτήσεις στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση", υπογράμμισε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά όταν έχει αποφασισμένες πολιτικές ηγεσίες, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και η αποφασιστικότητα των λαών μας για συνεργασία, που στέλνει ένα ακόμα μήνυμα στην περιοχή, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών και των επιμελητηρίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Θεωρώ ότι τα τελευταία λόγια απευθύνονται και στη χώρα μου" ανέφερε ο κ. Σκαγιόλα, ο οποίος διαβίβασε και τα χαιρετίσματα του κ. Μπερλουσκόνι.

    Ο κ. Σκαγιόλα είπε ότι η συμφωνία επιτρέπει τη σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας και με ένα αγωγό αερίου. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καθίσταται κέντρο μεταφοράς ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ταχύτητα υπογραφής αυτής της συμφωνίας και την ελληνική και ιταλική βούληση και συνεργασία.

    Ο Ιταλός υπουργός ευχήθηκε να επιταχυνθεί το τμήμα της αδειοδότησης για την υλοποίηση του έργου, υπογράμμισε τη χρεία ενέργειας και το γεγονός ότι με τον αγωγό θα καλυφθεί ένα 10% των ιταλικών αναγκών, καθώς η γειτονική μας χώρα σκοπεύει να μηδενίσει σταδιακά την ενεργειακή της εξάρτηση από το πετρέλαιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πως ενώ η συνεργασία είχε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, τελικά η συμφωνία υπεγράφη ταχύτατα, ο κ. Σκαγιόλα είπε ότι "ο Δημήτρης ήταν πολύ πιεστικός, και ενώ την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχα βρεθεί σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Βιομηχανίας στο Παρίσι, χωρίς να έχω προβλέψει συνάντηση μαζί του, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε χρόνο να συναντηθεί μαζί μου και μου εξήγησε τη ζωτική σημασία του έργου".

    "Σπάσαμε το ρεκόρ, η μεσογειακή Ευρώπη πρόλαβε το Βορρά σε ταχύτητα και ακρίβεια", είπε ο Ιταλός υπουργός, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην ευρύτερη συνεργασία Ιταλίας - Ελλάδας, όσο και στην ισχυροποίηση και το μεγαλύτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η μεσογειακή Ευρώπη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι".

    Απευθυνόμενος στους "ευρωσκεπτικιστές", ο Ιταλός υπουργός είπε "είμαστε ικανοποιημένοι από τη διευρυμένη Ευρώπη, ας την κρατήσουμε λίγο έτσι".

    Στην εκδήλωση της υπογραφής ήταν επίσης παρόντες οι υφυπουργοί Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιάννης Παπαθανασίου, αντίστοιχα.

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος διαβίβασε στον Ιταλό υπουργό τα χαιρετίσματα του πρωθυπουργού, επέδωσε στον κ. Σκαγιόλα ένα ασημένιο αντίγραφο του Κυπέλου του Βαφειού, του 700 π.Χ., ενώ ο Ιταλός ομόλογός του του επέδωσε μια γκραβούρα του 1800, που αναπαριστά την Πιάτσα ντι Πόπολο της Ρώμης.

    [04] Για απεργία τραπεζοϋπαλλήλων, ωράριο καταστημάτων και ενεργειακή πολιτική, ενημερώθηκε ο Καραμανλής.

    Η αντιμετώπιση των συνεπειών από την απεργία των Τραπεζών, αλλά και θέματα που αφορούν το ωράριο των καταστημάτων και την ενεργειακή πολιτική, συζήτησαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Βγαίνοντας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι είχαν συνεργασία για θέματα κοινής αρμοδιότητας και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό των Τραπεζών και για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απεργίας που "δυστυχώς συνεχίζεται".

    Πρόκειται για μέτρα που αφορούν την πληρωμή των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, καθώς και για ζητήματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την άποψή της για το αν χρειάζεται νομοθετική κάλυψη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις τραπεζικές συναλλαγές.

    Σε ερώτηση για την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, η συζήτηση για την δική του τροπολογία ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Δευτέρα εισάγεται στην ολομέλεια. Επανέλαβε ότι η τροπολογία του αφορά ζητήματα που ρυθμίζουν τα επικουρικά ταμεία και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το δημόσιο. Αντίθετα, πρόσθεσε, διασφαλίζεται η πληρωμή των συντάξεων των επικουρικών ταμείων στο διηνεκές, ενώ δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Επιπλέον, είπε, δημιουργούνται συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα των κρατικών τραπεζών. Ακούσαμε, τόνισε ο υπουργός, τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων και ενδεχομένως κατά την ψήφιση της τροπολογίας να συμπεριληφθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

    Ρωτήθηκε ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης για το νομοσχέδιο για τα ακίνητα και είπε ότι θα κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης και ότι το υπουργείο μελετά την εξαίρεση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για την αγορά πρώτης κατοικίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι ενημέρωσε για την σημαντική συμφωνία με τον Ιταλό ομόλογό του για την συνεργασία στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη. Την χαρακτήρισε σημαντική συμφωνία και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για τα εγκαίνια σύνδεσης των αγωγών Ελλάδας και Τουρκίας που θα κάνουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ,την επόμενη εβδομάδα, στον Έβρο. Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Σιούφας, με τις δύο αυτές συμφωνίες καθίσταται ενεργειακό κόμβος και αναβαθμίζεται ο γενικότερος γεωστρατηγικός της ρόλος στην περιοχή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε και για το θέμα του ωραρίου και αναφέρθηκε σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την ενίσχυση του Εμπορίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ρυθμίζονται οι εκπτώσεις για να έχουμε πραγματικές εκπτώσεις δύο μήνες το χρόνο και πραγματικές τιμές το υπόλοιπο διάστημα, θέματα υπαίθριου εμπορίου, λαϊκών αγορών. Είπε, ακόμη, ότι ρυθμίζονται θέματα μεταβίβασης στον καταναλωτή των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν. Υπογράμμισε δε ότι η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων δημιουργεί ωφέλειες πρώτα στους εργαζομένους, μετά στους ανέργους, γιατί ανοίγουν θέσεις εργασίας, ακολούθως στους εμπόρους, γιατί αποκτούν νέες ευκαιρίες πωλήσεων και τέλος ενισχύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας, αλλά και το καταναλωτικό κοινό.

    [05] Σαρωτική νίκη του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν

    Σαρωτική νίκη έναντι του αντιπάλου του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, πέτυχε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν. Ο σκληροπυρηνικός δήμαρχος Τεχεράνης συγκέντρωσε 62%, έναντι 36% του Ραφσανζανί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο. Μετά τη νίκη του, υποσχέθηκε ότι θα ευνοήσει τις εθνικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις έναντι των ξένων στη σύναψη συμβολαίων και ότι θα καθιερώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ . Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε μήνυμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι οι Ιρανοί "έκαναν ματ" στους εχθρούς τους, υπονοώντας κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποια ιρανική κυβέρνηση είναι ανοικτή στην πρόοδο στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πυρηνικών, και σε όσα θέματα προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη, δήλωσε εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα σχολιάζοντας την εκλογή του Αχμαντινετζάντ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν "εκείνους που ζητούν περισσότερη ελευθερία για τον ιρανικό λαό", ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νικητή των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της στον πυρηνικό τομέα με την Τεχεράνη.

    Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτηριζόμενος ως ο πιο "σκληροπυρηνικός" υποψήφιος, αυτοπροβλήθηκε ως ένα είδος "Ρομπέν των δασών", δεσμευόμενος να αναδιανείμει στους φτωχότερους Ιρανούς ένα μέρος των κερδών από τα πετρελαϊκά πλούτη του Ισλαμικού κράτους. Σε μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία οι περισσότεροι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν δυτικές αυτοδιαφημιστικές τεχνικές και συζήτησαν το θέμα της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο Αχμαντινετζάντ τόνιζε σε κάθε ευκαιρία τις αξίες της Ισλαμικής επανάστασης του 1979. «Δεν κάναμε επανάσταση για να έχουμε δημοκρατία», είπε. Δήμαρχος της Τεχεράνης από το 2003, ο Αχμαντινετζάντ είναι πρώην μέλος των σκληρών Επαναστατικών Φρουρών και πρώην καθοδηγητής των Μπασίγ, της θρησκευτικής πολιτοφυλακής. Πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, την 17η Ιουνίου, ελάχιστοι τον θεωρούσαν ικανό να νικήσει τους υπόλοιπους έξι υποψήφιους.

    [06] «Σύντομο και άδοξο τέλος» προέβλεψε για την κυβέρνηση ο Γ.Παπανδρέου

    «Σύντομο και άδοξο τέλος θα έχει η κυβέρνηση», προέβλεψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ιδρυτικό Περιφερειακό Συνέδριο του Κινήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο οποίο έφθασε προερχόμενος από τη Βιέννη (και μάλιστα με καθυστέρηση της πτήσης), όπου συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατήρησε πολύ υψηλούς τόνους στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, ενώ, όπως το συνηθίζει όταν μιλάει σε κομματικό ακροατήριο, έκανε και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι προεκλογικά έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, με στόχο την παραπλάνηση του λαού, «για να διαμορφώσουν το δικό τους καθεστώς της εξουσίας για την εξουσία».

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται σε ΟΤΕ και ασφαλιστικό Τραπεζών, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία μετατίθενται τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος στις επόμενες γενιές, ενώ σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των Τραπεζών τόνισε ότι πρόκειται για χαριστικά μέτρα υπέρ των Τραπεζιτών, καθώς και ότι οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών Ταμείων των Τραπεζών.

    Αναφέρθηκε και στην τροπολογία ΄Εβερτ τονίζοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κάτι πολύ απλό, να γίνουν μελέτες για να φανεί το κόστος των αλλαγών, καθώς και ποιος θα κληθεί να πληρώσει.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για παθητική στάση στο θέμα της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής, από την εξωτερική του πολιτική, πήρε ως αποτέλεσμα περισσότερες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ακόμη, χαρακτήρισε ντροπή την αναγνώριση της FYROM με τη συνταγματική της ονομασία και σκάνδαλο την υπόθεση του βασικού μετόχου, η οποία «βάζει την Ελλάδα στο περιθώριο».

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι στο παρελθόν αποξενώθηκε από το λαό, καθώς και ότι δημιουργήθηκαν «βιλαέτια», «τιμάρια» και «μικρομάγαζα». Παράλληλα, ζήτησε να σπάσουν οι αγκυλώσεις, η λογική της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών, ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις στο κόμμα και την κοινωνία. Κάλεσε, εξάλλου, τα στελέχη του Κινήματος να θεωρούν το ΠΑΣΟΚ σπίτι τους, όπου θα λένε τις απόψεις τους και τις πιο διαφορετικές, πριν εμφανιστούν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    [07] Θανατηφόρο τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού

    Ο έλεγχος στα μηχανικά μέρει του τουριστικού λεωφορείου, από τους εμπειρογνώμονες του ΚΤΕΟ, είναι αυτός που θα δώσει απάντηση στην πληθώρα ερωτημάτων για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος το πρωί του Σαββάτου στο πέταλο του Μαλιακού.

    Η Ευσταθία Μπαλντά, 58 ετών, από τα Καμ. Βούρλα, η Αικατερίνη Ευαγγελίου παραθερίστρια στα Καμ. Βούρλα και η 75χρονη, Μαρία Αδάμ, επίσης, από τα Καμ. Βούρλα είναι οι τρεις νεκρές γυναίκες που συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων στο πέταλο του Μαλιακού, ενώ 17 ακόμα επιβάτες όλοι τους υπερήλικες παραμένουν στο νοσοκομείο Λαμίας, αλλά με ελαφρότερα τραύματα.

    Το τουριστικό λεωφορείο με 48 επιβάτες και με οδηγό του Χρήστο Μαύρο, από τη Λαμίας, ξεκίνησε από τα Καμ. Βούρλα στις 7 το πρωί με κατεύθυνση την λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα. Μόνο 20 λεπτά της ώρας, όμως, ταξίδευσαν, όταν κάτω από ανεξήγητες συνθήκες στο 197 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών - Λαμίας το λεωφορείο ακολούθησε κατεύθυνση στα δεξιά του δρόμου, σύρθηκε για περίπου 50 μέτρα πάνω στις προστατευτικές μπάρες και στη συνέχεια ανετράπη.

    Μέσα σε λίγα λεπτά αστυνομικοί και πυροσβέστες βρέθηκαν στο σημείο και σπάζοντας το τζάμι του λεωφορείου κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες, που με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με την πρώτη κατάθεση του οδηγού, που μεταφέρθηκε τραυματίας στο νοσοκομείο Λαμίας, «από κάποιο σημείο και μετά έχασα τον έλεγχο του αυτοκινήτου μιας και το τιμόνι δεν υπάκουε?». Ακόμα και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα πιθανά αίτια είναι σε μηχανική βλάβη στο σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, που όπως προκύπτει έχει πρόσφατα περάσει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ.

    Σύμφωνα με τους επιβάτες, η ταχύτητα ήταν πολύ μικρή και όπως υποστηρίζουν αν ο οδηγός είχε αναπτύξει ταχύτητα τότε θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα.

    Στο νοσοκομείο της Λαμίας σήμανε συναγερμός και γιατροί όλων των ειδικοτήτων, είτε ήταν υπηρεσία, είτε όχι, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες. Όπως έγινε γνωστό, στο νοσοκομείο παραμένουν για ιατρική παρακολούθηση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα 17 επιβάτες ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2005 - 21:38:52 UTC