Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μόσχα για συνομιλίες με Πούτιν ο Τόνι Μπλερ
  • [02] Στις 30 Ιουνίου ο Κ.Καραμανλής συναντάται στο Λονδίνο με τον Τόνι Μπλερ
  • [03] Επίσκεψη Κάρολου Παπούλια στην Αυστρία
  • [04] Η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής
  • [05] EE-Συμφωνία για τελωνειακή ένωση με Τουρκία.
  • [06] Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι οι αφίξεις τουριστών θα αυξηθούν

  • [01] Στη Μόσχα για συνομιλίες με Πούτιν ο Τόνι Μπλερ

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην προσπάθειά του να προλειάνει το έδαφος για μία σειρά συμφωνίες στα πλαίσια της διάσκεψης κορυφής της Ομάδος των Οκτώ (G8) για την παραγραφή του χρέους των φτωχών κρατών και τις κλιματικές αλλαγές.

    Ο Μπλερ θα συναντηθεί με τέσσερις ηγέτες μέσα σε δύο ημέρες, επιταχύνοντας τις προετοιμασίες για τη σύνοδο της G8 στο πολυτελές ξενοδοχείο Γκλενίγκλς στη Σκωτία, στις 6-8 Ιουλίου. Κύριο θέμα στη συνάντηση αυτή θα είναι η παραγραφή των 40 και πλέον εκατ. δολαρίων του χρέους των πενέστερων κρατών του πλανήτη.

    Ωστόσο, ο Μπλερ στη συνάντησή του με τον Πούτιν, στη εξοχική κατοικία του ρώσου προέδρου έξω από τη Μόσχα, θα θέσει επί τάπητος κι άλλα θέματα, όπως η ανησυχία των δυτικών χωρών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

    Όπως τόνισε εκπρόσωπος του Μπλερ, η Βρετανία πιστεύει πως η Ρωσία υποστηρίζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Λονδίνο για τη G8, της οποίας την προεδρία ασκεί για το τρέχον έτος, κι ιδίως θεωρεί πως η Μόσχα δύναται να ασκήσει πιέσεις σε άλλες, αναδυόμενες, οικονομικές δυνάμεις-όπως η Κίνα, ή η Ινδία-ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που είναι βέβαιο πως προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Στη συνέχεια ο Μπλερ θα επισκεφθεί τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως ένα από τα κεντρικά θέματα στις επαφές του θα είναι η διαφωνία στους κόλπους της ΕΕ για τον προϋπολογισμό κι η έκπτωση που διεκδικεί από αυτόν η Βρετανία.

    [02] Στις 30 Ιουνίου ο Κ.Καραμανλής συναντάται στο Λονδίνο με τον Τόνι Μπλερ

    Στις 30 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην "Ντάουνιγκ Στρητ" στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Πρόκειται για επίσκεψη εργασίας και πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς.

    Η ατζέντα των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βρετανίας θα επικεντρωθεί, όπως είναι φυσικό,στα ευρωπαϊκά θέματα, ενόψει της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο Τόνι Μπλερ θα επιδιώξει να έχει την συνεργασία και την υποστήριξη του κ.Καραμανλή σε συγκεκριμένα εσωτερικά ευρωπαϊκά θέματα, που προτίθεται να προωθήσει η βρετανική προεδρία και ένα απ' αυτά είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [03] Επίσκεψη Κάρολου Παπούλια στην Αυστρία

    Με τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συνεχίζει την τριήμερη επίσκεψή του στην Αυστρία, η οποία ξεκίνησε χθες με μετάβασή του, συνοδευόμενος από τον Αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, όπου είχε επαφές με τις τοπικές αρχές και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό.

    Σε δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, στο Μπούργκενλαντ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Αυστρία και τις συνομιλίες του με τον κ. Φίσερ, με τον οποίο συνδέται φιλικά από το παρελθόν, τονίζοντας πως με αυτές δίνεται το μήνυμα μιάς Ευρώπης , που, παρόλες τις δυσκολίες της, προχωράει και το μέλλον της θα είναι καλύτερο απ' ό,τι είναι σήμερα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αυστρίας συνεχάρη την Ελλάδα για «την πολύ καλή εξέλιξή της και τις επιτυχίες της τον τελευταίο καιρό» και επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Παπούλια υπογραμμίζει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών, όπως και τα κοινά πολιτικά τους ενδιαφέροντα μέσα στην Ευρώπη.

    Τους προέδρους Ελλάδας και Αυστρίας υποδέχθηκε στην έδρα της κυβέρνησης του ομόσπονδου κρατιδίου ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής του Μπούργκενλαντ, Βάλτερ Πρίορ, ο οποίος, μαζί με τις τοπικές αρχές, τους συνόδευσε στη συνέχεια σε περιηγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής, σε εκδρομή στη γνωστή λίμνη Νόιζιντλερζε - τη μεγαλύτερη στεπώδη λίμνη της Ευρώπης - και σε συναντήσεις και επαφές με τοπικούς παράγοντες.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει τις επίσημες συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Αυστρίας, με τον οποίο θα δώσουν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα ακολουθήσει το επίσημο γεύμα, που παραθέτει ο κ. Φίσερ προς τιμήν του κ. Παπούλια, ο οποίος συνοδεύεται από την κόρη του, Αννα Παπούλια και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Το απόγευμα, θα ακολουθήσουν συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ και με τον πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Κολ, ενώ, το βράδυ, θα παρακολουθήσουν με τον κ. Φίσερ παράσταση στη φημισμένη Κρατική Οπερα της Βιέννης.

    Αύριο, Τρίτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί, στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας, στη Βιέννη, με εκπροσώπους της ιστορικής ελληνικής ομογένειας της Αυστρίας και με το μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Μιχαήλ, πριν αναχωρήσει, το μεσημέρι, επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    [04] Η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής

    Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ. Επί 285 παρόντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης παρείχαν 165 βουλευτές (164 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης Στ. Παπαθεμελής). Αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης 120 βουλευτές (112 του ΠΑΣΟΚ, 6 του ΣΥΝ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Επικρατείας Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος). Απείχαν από την ψηφοφορία οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ έλειπαν άλλοι τρεις. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης (Ββ Θεσσαλονίκης, ΝΔ) που έλειπε λόγω του γάμου του, έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης. Αντιθέτως, η Βάσω Παπανδρέου (Ββ Αθηνών, ΠΑΣΟΚ) και ο Κώστας Τσίμας (Καβάλας, ΠΑΣΟΚ) που έλειπαν στο εξωτερικό, έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι θα αρνούντο ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θεώρησε την ψήφο εμπιστοσύνης ως ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνησή του.

    «Από την τριήμερη συζήτηση βγαίνουμε πιο δυνατοί, για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, τα συμφέροντα του τόπου», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι έκφραση της εμπιστοσύνης της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας και αποτελεί εντολή και δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες». Δεν συνθηκολογούμε με τα προβλήματα, είπε ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, πιο δυνατά και αποφασιστικά και αυτό κάνουμε".

    «Θέλουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, χωρίς αιφνιδιασμούς, με ρεαλισμό, σύνεση και προσήλωση στο κοινωνικό αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ακόμη ότι «κάναμε και κάνουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στο κράτος είναι χρέος μας, είναι χρέος στον πολίτη, είναι χρέος στο παρόν και στο μέλλον του τόπου, η πρόκληση είναι μεγάλη, θα την κερδίσουμε όμως διότι οι αλλαγές που σχεδιάζουμε εκφράζουν την κοινωνία, στηρίζονται από τους πολίτες και υπηρετούν τους πολίτες».

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης και εξαπέλυσε τη δική του επίθεση: «Μιλάτε σαν να ανακαλύψατε σήμερα την Ελλάδα, σαν να μην ακούσατε ποτέ ως τώρα για τα προβλήματα δεκαετιών, σαν να μην υπήρχε η Ελλάδα πριν από 15 μήνες, σαν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα πριν τις 7 Μαρτίου του 2004, ούτε ανεργία ούτε ακρίβεια ούτε χρέος, σαν να μην υπήρχε ούτε καν κυβέρνηση». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα 15 μηνών, είναι κόμμα νεογνό, τώρα γεννήθηκε, τόσα χρόνια δεν ήσασταν βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών, εσείς δεν διοικούσατε για 20 ολόκληρα χρόνια, το ξεχάσατε;».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τους 15 μήνες. Ξεκίνησε από τη ρύθμιση του προστίμου που επέβαλε στη χώρα μας η ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ το «αδίκημα διαπράχθηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, αφού αφορούσε 3.000 έργα που είχαν δημοπρατηθεί την περίοδο 2000 - 2003, ο καταλογισμός έγινε τώρα, ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε και μείωσε το πρόστιμο στο ένα τρίτο του αρχικού ποσού, δηλ. 500 εκατομμύρια ευρώ». Αναφέρθηκε στο θέμα ΛΑΦΚΑ, λέγοντας ότι «ενώ στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέτειναν τις εισφορές του ΛΑΦΚΑ, η κυβέρνηση την κατάργησε όπως είχε δεσμευθεί και τώρα προχωρά σε ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών.

    Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου από το οποίο χάθηκαν 35 τρισ. δραχμές και στοίχισε σε ενάμισι εκατομμύριο οικογένειες, ενώ αύξησε τη φτώχεια. Μίλησε επίσης και για τα προβλήματα της ανεργίας και της ακρίβειας, λέγοντας: «Εμείς δεν κρύβουμε κανένα πρόβλημα, καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες στο μέτωπο της ακρίβειας, πολλαπλασιάσαμε τους ελέγχους, ενισχύσαμε την επιτροπή ανταγωνισμού, επανασυστήσαμε τη Γραμματεία Καταναλωτή». Για το θέμα του πληθωρισμού είπε: «Κάποιοι δείχνουν να αγνοούν ότι το 2003 ο πληθωρισμός ήταν στο 3,5% και σήμερα είναι στο 3,2% παρά τη διεθνή έκρηξη της τιμής του πετρελαίου.

    Για την κατηγορία ότι χάθηκαν 118.000 θέσεις εργασίας είπε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

    Για τον ισχυρισμό ότι σε 14 μήνες έγιναν προσλήψεις 110.000 εκτάκτων είπε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανανέωση συμβάσεων του ΠΑΣΟΚ και ότι πρόκειται για διαστρέβλωση στοιχείων.

    Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των ράντζων στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι «στο ένα τέταρτο της πρώτης θητείας τα ράντζα έφυγαν», ενώ μίλησε και για την προεργασία του χωροταξικού σχεδιασμού.

    Στην ομιλία του νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Είναι υποχρέωσή σας να πάτε σε εκλογές εάν ομολογείτε ότι τα κάνατε θάλασσα, ότι δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός σας, ότι δεν τα καταφέρνετε. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «μη νομίζετε ότι μας αιφνιδιάζετε, είμαστε έτοιμοι για μια μεγάλη, νέα κοινωνική συμφωνία μετά τις εκλογές, για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα».

    Σημαντικό σημείο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο σε ένα έντιμο και ισότιμο διάλογο, για ένα πρόγραμμα της Ευρώπης των Πολιτών και της Δικαιοσύνης.

    Απευθυνόμενος αρχικά και στη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (οι βουλευτές του κόμματος αυτού αποχώρησαν μετά την ομιλία της κας Παπαρήγα την πρώτη ημέρα της συζήτησης) ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Βουλή δεν είναι πεδίο ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, αλλά μετερίζι αγώνων για αποκάλυψη της αλήθειας. Εμείς θα παραμείνουμε στην πρωτοπορία για τη διαφύλαξη των θεσμών και «όπως σύραμε την κυβέρνηση στη Βουλή για τη συζήτηση αυτή, έτσι θα τη σύρουμε και στα χωριά, τις γειτονιές και στις απεργίες, και όπου χρειάζεται» είπε ο κ. Παπανδρέου. Με αφορμή, δε, τα πρόσφατα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Αλαβάνο «να ενώσουμε τα προοδευτικά ναι και τα προοδευτικά όχι σε μια νέα πρόταση για την προοδευτική Ευρώπη».

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε από τα λάθη της και από την εμπειρία που της πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ. «Δυστυχώς χάσατε την ευκαιρία» είπε ο κ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: "Κύριε Καραμανλή, τα αστεία έχουν τελειώσει. Η συζήτηση αποκάλυψε ότι δεν έχετε έργο, δεν έχετε πυξίδα και ότι ήταν μύθος οι κακοί υπουργοί και ο υπεράνω πρωθυπουργός. Ο πολίτης είδε την αλήθεια ιδίοις όμμασι. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε πια".

    [05] EE-Συμφωνία για τελωνειακή ένωση με Τουρκία.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε σήμερα συμφωνία για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία στα 10 νέα μέλη της Ενωσης, ανάμεσά τους και την Κύπρο, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Λουξεμβούργο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ ενέκριναν το σχετικό πρωτόκολλο χωρίς συζήτηση και το παρέπεμψαν για υπογραφή στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του θα υπογράψει το πρωτόκολλο μόλις το λάβει.

    Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου η Αγκυρα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    Ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει την εντολή διαπραγμάτευσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες διαμάχες γύρω από την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    [06] Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι οι αφίξεις τουριστών θα αυξηθούν

    Σημαντική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού προβλέπει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας για το 2005, όπως τονίζει σε ανάλυσή της. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας συγκλίνουν στο ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 7,5%, υπερβαίνοντας τα 13,5 εκατομμύρια φέτος και τα 14 εκατ. το 2006.

    Κύριοι παράγοντες ενίσχυσης θα είναι η ανανεωμένη διαφημιστική εκστρατεία, καθώς και η ?παρακαταθήκη? των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 1,4 εκατ. επιπλέον τουρίστες, οι οποίοι θα αντισταθμίσουν τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε όρους τιμών. Παράλληλα προβλέπεται ότι η επίδραση του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας θα προσεγγίσει το 0,9% το 2005, από 0,5% το 2004 και -1,1% το 2003.

    Όσον αφορά τις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών, οι χαμηλότερες από τη μακροχρόνια τάση αφίξεις πέρυσι (κατά 0,7% στο τέλος του 2004), όπως εκτιμά η τράπεζα, θα οδηγήσουν σε πιέσεις για χαμηλότερες τιμές φέτος στα ελληνικά ξενοδοχεία, συνεπώς οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο σε σχέση με τις αφίξεις το 2005.

    Η πολύτιμη ?παρακαταθήκη? των Ολυμπιακών Αγώνων σε όρους υποδομής και προβολής, καθώς και η αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, συνδυάζεται φέτος με μια επιθετική πολιτική προώθησης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, όπως τονίζεται στην έκθεση. Ωστόσο, για να διατηρηθεί ανοδική η πορεία του ελληνικού τουρισμού, απαιτείται βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του σε όρους τιμών - η επιδείνωση της οποίας στην παρούσα φάση αντισταθμίζει σε κάποιο βαθμό την αναβάθμιση όσον αφορά την υποδομή και την προβολή.

    Η σημασία του τουριστικού τομέα για την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αποτελεί το 16% του ΑΕΠ και το 18% της συνολικής απασχόλησης. Η Ελλάδα κατέχει την 15η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών αφίξεων, καθώς δέχτηκε περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες το 2004, εκ των οποίων το 90% προήλθαν από ευρωπαϊκές χώρες.

    Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τους αναλυτές της τράπεζας, η επιβράδυνση του κρίσιμου αυτού τομέα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική. Συγκεκριμένα, μετά από την εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 30% κατά την περίοδο 1995-2001, οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3,3% σωρευτικά κατά την προηγούμενη τριετία. Οι τουριστικές αφίξεις στις γειτονικές-ανταγωνίστριες χώρες κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς (62% στην Τουρκία, 75% στην Αίγυπτο και 20% στην Κροατία).

    Ο ανταγωνισμός εντείνεται, κυρίως από άλλες Μεσογειακές και Βαλκανικές χώρες, όπου η τουριστική υποδομή και η διαθεσιμότητα δωματίων διευρύνεται αλματωδώς, σε μια περίοδο που η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε όρους τιμών επιδεινώνεται, λόγω της ανατίμησης του ευρώ, αλλά και λόγω των αυξήσεων στις τιμές τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 29% έναντι 19% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ στις μεταφορές κατά 33% έναντι 18% αντίστοιχα.

    Τέλος, πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον ?ώριμος? προορισμός, με περιορισμένη δυναμική επιπλέον ανάπτυξης. Το περιθώριο περαιτέρω επέκτασης περιορίζεται κυρίως από την υψηλή εποχικότητα, καθώς το 65% των τουριστών επισκέπτεται την Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (έναντι 45% για τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2005 - 13:33:08 UTC