Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα παρουσίασε ο Γ. Αλογοσκούφης
  • [02] Συνάντηση Κ. Παπούλια με ομογενείς δημοσιογράφους
  • [03] Οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στο Στοίχημα
  • [04] Διάκριση για τις ελληνικές ακτές με 383 "Γαλάζιες Σημαίες"
  • [05] Η συμφωνία στον ΟΤΕ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα παρουσίασε ο Γ. Αλογοσκούφης

    Σε δημόσια διαβούλευση παραδόθηκε το σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία συζητήθηκε το θέμα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι με το σχέδιο νόμου διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πρόσθεσε ότι δημιουργείται ένα ευέλικτο πλαίσιο για την πιο ορθολογική συμμετοχή του Δημοσίου στην οικονομία. Με αυτό το σχέδιο νόμου προωθείται και ο τρίτος άξονας της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον νέο επενδυτικό νόμο.

    Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι τα εξής:

    - Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός και αν η διυπουργική επιτροπή (η οποία θα συσταθεί) αποφασίσει να εντάξει και μια σύμπραξη μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

    - Δεν αποτελούν αντικείμενο ΣΔΙΤ η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος (πχ εθνικής άμυνας, απονομή δικαιοσύνης, έννομη τάξη, ευθύνη σωφρονισμού).

    - Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς που μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις συμπράξεων με ιδιωτικούς φορεις μέσα από την σύσταση ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού για κάθε συνεργασία στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

    - Το αντικείμενο των συμπράξεων αυτών θα είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημόσιων φορέων.

    - Οι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι θα συμπράττουν με το δημόσιο τομέα, θα αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με την χρηματοδότηση, την διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή υπηρεσίας, έναντι ανταλλάγματος που θα καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους δημόσιους φορείς ή τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών.

    Επίσης συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία θα χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα συστήνεται και Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Οικονομίας με στόχο τη διευκόλυνση και υποστήριξη των δημόσιων φορέων στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης για την επιλογή ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση της σύμπραξης.

    Επίσης το σχέδιο νόμου προσδιορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων σύμπραξης και καθορίζει θέματα σχετικά με την χρηματοδότηση κα συμμετοχή των δημοσίων φορέων, τις διαδικασίες είσπραξης των συμβατικών ανταλλαγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις απαλλοτριώσεις κλπ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι σε αυτό έχει ενσωματωθεί η κοινοτική Οδηγία, η οποία αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Επίσης είπε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί από τον ιδιωτικό τομέα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σε τμήμα διακοπών της Βουλής και μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσει η ειδική γραμματεία, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη των ΣΔΙΤ και θα εντοπίζει τις υπηρεσίες και τις αναγκαίες υποδομές που μπορούν να προωθηθούν μέσω του νέου συστήματος.

    [02] Συνάντηση Κ. Παπούλια με ομογενείς δημοσιογράφους

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα 40 ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φιλοξενούνται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της Θ΄ Συνάντησής τους.

    O κ. Παπούλιας υποδεχόμενους τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος και είπε πως "δεν ξέρω τι άλλες εκπλήξεις μας περιμένουν - δεν είμαι απαισιόδοξος, είμαι αισιόδοξος - η Ευρώπη έχει μια δική της δυναμική".

    Σημείωσε πως "ένα αποτέλεσμα, οποιουδήποτε δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή τη δυναμική, αλλά είναι καλό να κτυπά το καμπανάκι για μερικές πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης".

    Παραδέχθηκε πως "το πήραμε λιγάκι ελαφριά", αλλά συμπλήρωσε πως "οι λαοί της Ευρώπης έχουν πολλά προβλήματα και έχουμε υποχρέωση να σκύψουμε πάνω από αυτά, να γίνουμε πειστικοί και να τους πείσουμε πως ό,τι αποφασίζουμε για εκείνους είναι το καλύτερο γιβαυτούς".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου οτι η εικόνα της Ελλάδος προς τα έξω εξαρτάται από τους ίδιους τους Έλληνες, ο Πρόεδρος απάντησε πως "τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταβληθεί μια σημαντική προσπάθεια και η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον σε μια ευρωπαϊκή χώρα με εξαιρετική πρόοδο και που το μέλλον της είναι ευοίωνο".

    Σημείωσε πως "εχουμε τα προβλήματά μας, όπως τα έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι λιγότερα από αυτά που έχουν μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες" και συμπλήρωσε λέγοντας πως "έχουμε τη δύναμη της προσαρμογής, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και την επόμενη δεκαετία, στο τέλος της δεκαετίας, η Ελλάδα θα είναι μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα".

    Απαντώντας σε ερώτηση πως "βλέπει" το ρόλο του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας είπε πως "ο ρόλος του Προέδρου είναι να δίνει μια γενική κατεύθυνση για πού πρέπει να βαδίσει το έθνος και ο λαός".

    Σε ερώτηση αν αισθάνεται ιδιαίτερη αλληλεγγύη προς του λαούς της βαλκανικής, ο Πρόεδρος θύμισε πως διετέλεσε επί 12ετία Υπουργός των Εξωτερικών - "δεν ξέρω αν με βαραίνει ή με κάνει σοφότερο", είπε - και ήταν πρωταγωνιστής πολλών δραστηριοτήτων μέσα στη Βαλκανική.

    Ξέρω, είπε, τους Βαλκάνιους. Ακόμα και σήμερα πολλές φορές συναντιόμαστε και νομίζω ότι αλλάζει και η Βαλκανική. Δεν είναι μόνον ένα μέρος της Βαλκανικής, η Ελλάδα, που σαν χώρα αλλάζει και προοδεύει, αλλά προοδεύει και η Βαλκανική, πρόσθεσε. Και κατέληξε λέγοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τη δυναμικότητα των λαών αυτών, που είναι δυναμικοί, αλλά και από τις συγκυρίες. Μιλάω για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευρύνεται, η Ευρώπη και στη Βαλκανική. Είναι πολύ σημαντικό - το πίστευα και το πιστεύω - ότι χωρίς μια ευημερούσα Βαλκανική, η ευημερία και η ασφάλεια της Ευρώπης θα είναι κόλουρη, τόνισε.

    Τέλος σε ερώτηση για το μέλλον της Ρωσίας στην Ευρώπη, ο Κάρολος Παπούλιας είπε πως η ιστορία της Ρωσίας είναι αναπόσπαστη από την ιστορία της Ευρώπης. Στο προσεχές μέλλον - δεν ξέρω, στο τέλος της δεκαετίας ή πότε - η Ρωσία θα είναι και εκείνη μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Και πρέπει να είναι, γιατί είναι μια μεγάλη δύναμη, με μεγάλες προοπτικές και νομίζω ότι θα είναι μεγάλο έλλειμμα να μην περιλάβει η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση μια μεγάλη χώρα, τη Ρωσία, κατέληξε.

    Καραμανλής: Νέα εθνική υπόθεση η προσέλκυση ξένων επενδύσεων

    Νέα εθνική υπόθεση χαρακτήρισε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη της χώρας ο πρωθυπουργός σε χαιρετισμό του στους ομογενείς δημοσιογράφους με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από το παρελθόν και πρόσθεσε "γνωρίζετε ότι εφαρμόζουμε μια νέα οικονομική πολιτική που θεραπεύει τις πληγές του χθες και θέτει στέρεες βάσεις για μια καινούργια καλύτερη προοπτική, για ανάπτυξη, για αύξηση της παραγωγικής βάσης, για αύξηση της απασχόλησης. Σας ζητώ να συνδράμετε με όλες σας τις δυνάμεις όπως πολύ επιτυχημένα το κάνατε στο πρόσφατο παρελθόν και στη νέα αυτή εθνική υπόθεση και να μεταδώσετε παντού το μήνυμα ότι στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να αποδώσουν οι ξένες επενδύσεις. Τα οφέλη που θα προκύψουν αφορούν όλους τους Ελληνες , αφορούν τον οικουμενικό ελληνισμό".

    Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους ομογενείς δημοσιογράφους για τη συμβολή τους σχετικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και σημείωσε "μια χώρα όπως η Ελλάδα που φιλοδοξεί να είναι στη διεθνή πρωτοπορεία που βάζει συνεχώς και πιο ψηλά τον πήχυ των προσπαθειών της που δεν επαναπαύεται βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με νέα και μεγάλα διακυβεύματα.

    Σήμερα η Ελλάδα με την ίδια πάντα πίστη , με την ίδια αυτοπεποίθηση ακολουθεί ένα δρόμο γεμάτο με νέες προκλήσεις. Τώρα οφείλουμε με την ίδια αποφασιστικότητα με την ίδια συλλογικότητα να κεφαλαιοποιήσουμε τα κέρδη που αποκομίσαμε στο περυσινό σπουδαίο ελληνικό καλοκαίρι. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική διατηρήσιμη ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως οι ομογενεις δημοσιογράφοι είχαν ενημερώσει αντικειμενικά και τεκμηριωμένα για τις δυνατότητες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ολόκληρου του κόσμου και να απαντήσει στη σκληρή και καμιά φορά κακόβουλη κριτική που μιλούσε για μια επερχόμενη ελληνική τραγωδία.

    "Ολοι μαζί τα καταφέραμε και τα καταφέραμε πολύ καλά", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα περί αδράνειας της κυβέρνησής του είπε "καθήστε και μετρήστε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει όλο αυτό το διάστημα. Εχει γίνει τρομακτική δουλειά σε ένα χρόνο. Τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα , είμαι πολύ ευχαριστημένος".

    Σε άλλη ερώτηση για το θέμα του "βασικού μετόχου", ο πρωθυπουργός είπε "αναζητούμε κοινό τόπο με την ΕΕ και είμαι βέβαιος ότι θα τον βρούμε, η διαφάνεια υπηρετεί την ανάπτυξη και ο νόμος αυτός βοηθά τη διαφάνεια".

    [03] Οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στο Στοίχημα

    Η Γενική Συνέλευση της ΟΠΑΠ Α.Ε έκανε δεκτή την πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, για σταδιακή είσοδο των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα από την αγωνιστική περίοδο 2005 -2006, σε συνδυασμό με αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

    Ο κ.Ορφανός μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, διευκρίνισε ό,τι στο ξεκίνημα θα είναι ένας ελληνικός αγώνας στην τριάδα ή στην τετράδα, ενώ ξεκαθάρισε, πως οι ομάδες δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα από την συμμετοχή τους. "Εάν κριθεί ότι συνεισφέρουν με τη συμμετοχή τους και το επενδυτικό προϊόν αποδειχθεί ότι γίνεται καλύτερο, είναι ενδεχόμενο η ΟΠΑΠ Α.Ε., να κάνει μία συμφωνία στο πλαίσιο της χορηγίας, που ήδη δίδεται και να υπάρξει αύξηση σε αυτήν", πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    Η δεύτερη πρόταση του κ. Ορφανού, για την οποία θα υπάρξει μελέτη, ήταν η πλήρης ανάληψη, από την ίδια την ΟΠΑΠ Α.Ε του Στοιχήματος, μετά τη λήξη της παρούσας σύμβασης, τον Ιανουάριο του 2007. Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού αιτιολόγησε ως εξής την πρότασή του να συμπεριληφθούν ελληνικοί αγώνες στο στοίχημα:

    "1) Η χρονιά που πέρασε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ήταν καρποφόρα. Η αντιμετώπιση της βίας, μετά την ψήφιση του νόμου 3262/2004, είχε ορατά αποτελέσματα. Το γεγονός, ότι υπήρξαν ορισμένοι αγώνες, τους οποίους θυμόμαστε, επισημαίνει ακριβώς αυτό που προανέφερα. Σ' ένα σύνολο 240 αγώνων του πρωταθλήματος Α' Εθνικής και ισάριθμους της Β' Εθνικής, δηλαδή σε σύνολο 480 αγώνων , θυμόμαστε μόνο τρεις (για επεισόδια). Και αυτό είναι πρόοδος. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε στο τέρμα της διαδρομής.

    2)Η εφαρμογή μεθόδων αντιντόπινγκ, όχι μόνο στα ούρα αλλά και στο αίμα, που προβλέπεται από την Υπουργική απόφαση και οι έκτακτοι έλεγχοι είναι ένα στοιχείο, που έρχεται να βάλει την εικόνα του Αθλητισμού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε διαφορετική διάσταση.

    3)Ένα άλλο στοιχείο, αφορά την Αθλητική Δικαιοσύνη. Όλοι γνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά φέτος, από την 1η Δεκεμβρίου, μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων, είναι τακτικοί δικαστές. Είχαμε τιμωρίες μεγάλων ομάδων, με τον ίδιο τρόπο και αυτό συνεισέφερε στο να έχουμε ένα πρωτάθλημα περισσότερο ανταγωνιστικό και πιο αξιόπιστο, που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, τόσο στην Α' Εθνική, όσο και της Β' Εθνικής.

    4)Τέταρτο στοιχείο είναι το οικονομικό των ΠΑΕ. Μετά την ψήφιση του Νόμου μπήκαν σε μια σειρά. Υπάρχει διαρκής έλεγχος για όλες τις εταιρείες, που για οφειλές τους συνεβλήθησαν με το Δημόσιο ή και με το ΙΚΑ και το ίδιο γίνεται για χρέη προς τρίτους.

    Ετσι, τέλη Ιουνίου, όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, θα γίνει ο έλεγχος των μετοχικών κεφαλαίων, αλλά και των χρεών, ώστε να διαπιστωθεί από την πλευρά της Πολιτείας, ποιοι είναι εκείνοι, που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για το επόμενο Πρωτάθλημα.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια Γ.Σ της ΟΠΑΠ Α.Ε, υπογράμμισε:"Για το γεγονός, ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, σε σχέση με το 2003, κατά 35,79% και τα κέρδη, πριν τους φόρους αυξήθηκαν σε ποσοστό 93,11%, δηλαδή από 381 εκατ. ευρώ το 2003, σε 736 εκατ. ευρώ το 2004, θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΟΠΑΠ Α.Ε. Συνεργάζονται αρμονικά για να προχωρήσει η εταιρεία στους στόχους, τους οποίους έχει θέσει. Επίσης, να συγχαρώ τους εταίρους, τους πράκτορες, οι οποίοι με τη δική τους σταθερή προσπάθεια, προσελκύουν τους πελάτες και οδηγούν σε αυτά τα θαυμάσια αποτελέσματα. Συγχαρητήρια για τη γενικότερη συνεργασία".

    Ως αρμόδιος υφυπουργός για τα θέματα Αθλητισμού, που έχει ανατεθεί σε μένα η εποπτεία της εταιρείας για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της, χαίρομαι διπλά, γιατί συνεχίζει να εκδηλώνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά, το ζωηρό ενδιαφέρον της για τον ευρύτερο χώρο του Αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, μέσα από το θεσμό των χορηγιών, και στο πλαίσιο πάντα που ο νόμος και το καταστατικό της ορίζουν. Επίσης, διότι η διοίκηση παρεμβαίνει σε αμιγώς κοινωνικούς σκοπούς δείχνοντας το βαθμό της ευθύνης της, έναντι του κοινωνικού συνόλου".

    Ακόμη, ο κ.Ορφανός υπενθύμισε τον ρόλο της ΟΠΑΠ Α.Ε, ως μεγάλου χορηγού της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, αλλά και την υλοποίηση της υπόσχεσης χορήγησης αδειών ΠΡΟΠΟ στους διεθνείς ποδοσφαιριστές.

    [04] Διάκριση για τις ελληνικές ακτές με 383 "Γαλάζιες Σημαίες"

    Μετά την πρόσφατη σημαντική επιβράβευση των ελληνικών θαλασσών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που με έκθεσή της χαρακτήρισε απολύτως κατάλληλες το 99,9% των ελληνικών ακτών, το Διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες" βράβευσε 383 -πέντε παραπάνω από την περσινή χρονιά- ακτές της χώρας μας, σχεδόν δηλαδή το σύνολο των ακτών που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

    Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που εκπροσωπεί στη χώρα μας το συγκεκριμένο έγκριτο Διεθνές Πρόγραμμα (την τελική απόφαση για τις διακρίσεις λαμβάνουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ) ανακοίνωσε ότι οι ακτές της χώρας μας διατηρούνται στην κορυφή όπως και πέρσι, αυξάνοντας κατά πέντε τις ακτές που βραβεύθηκαν με "Γαλάζιες Σημαίες", ωστόσο η Ελλάδα υστερεί στην αξιολόγηση που αφορά τις μαρίνες, καθώς βραβεύτηκαν μόνο πέντε - δύο λιγότερες από το 2004.

    Στα κριτήρια του Προγράμματος για τις ακτές περιλαμβάνονται:

    - Η καθαριότητα θάλασσας και της ακτής (καθαρά νερά, που επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά την περίοδο του θέρους, επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια κλπ).

    - Οργάνωση ακτής και ασφάλεια επισκεπτών (συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών, σχέδια για την αντιμετώπιση ατυχήματος ρύπανσης, απαγόρευση ελεύθερης κατασκήνωσης, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες, φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες).

    - Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (διοργάνωση δραστηριοτήτων που να προβάλλουν ενεργά το φυσικό περιβάλλον της ακτής κα).

    Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΕΠΦ, η χώρα μας διαθέτει κρυστάλλινα νερά, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να αριστεύσουμε και στους τομείς της διαχείρισης των ακτών, την αποκομιδή σκουπιδιών, την καλή οργάνωση των ακτών, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τον περιορισμό των καταπατήσεων.

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Ελληνικές ακτές και μαρίνες που έχουν βραβευθεί

    Έτος Ακτές Μαρίνες
    
    1988   7 8
    1989   6 8
    1990  82 6
    1991 178 8
    1992 235 5
    1993 237 7
    1994 287 4
    1995 282 4
    1996 311 4
    1997 311 5
    1998 326 7
    1999 318 9
    2000 319 8
    2001 351 8
    2002 354 7
    2003 373 5
    2004 378 7
    2005 383 5
    

    Οι νομοί με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους

    Νομός      2003 2004 2005
    Δωδεκάνησα  46 48 44
    Χαλκιδική   28 32 34
    Λασίθι      32 31 33
    Κέρκυρα     29 29 31
    Κυκλάδες    21 24 24
    Χανιά       19 18 19
    Ρέθυμνο     12 15 17
    Μαγνησία    28 19 16
    Ηράκλειο    13 14 14
    Πιερία      16 14 14
    Κεφαλληνία  14 12 11
    

    Νησιωτική Ελλάδα. Τα νησιά με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές

    Περιφέρεια 2005
    
    Κρήτη       83
    Ρόδος       35
    Κέρκυρα     31
    Λέσβος      11
    Κεφαλονιά   10
    Κως          9
    Πάρος        5
    Σύρος        5
    Ίος          4
    Σάμος        4
    Χίος         4
    

    Οι Δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους

    Δήμος                         Αριθμός Σημαιών
    Αγ. Νικολάου Λασιθίου Κρήτης         21
    Καλλιθέας Ρόδου                      18
    Σιθωνίας Χαλκιδικής                  10
    Λινδίων Ρόδου                         9
    Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας            8
    Παλλήνης Χαλκιδικής                   7
    Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής          7
    Ρεθύμνης Κρήτης                       7
    Δαφνουσίων Φθιώτιδας                  6
    Νέας Κυδωνίας Χανίων Κρήτης           6
    Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης            5
    Βόλου Μαγνησίας                       5
    Εσπερίων Κέρκυρας                     5
    Κασσιώπης Κέρκυρας                    5
    Κω Δωδεκανήσου                        5
    Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης           5
    Πάρου Κυκλάδων                        5
    

    [05] Η συμφωνία στον ΟΤΕ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Άκυρη και ανεφάρμοστη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε στον ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι η εθελούσια έξοδος όχι μόνο δεν ελήφθη για τον ΟΤΕ, αλλά αποτελεί και πρόκληση για την κοινωνία.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επρόκειτο να συζητήσει θέματα σχετικά με την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του Κινήματος, αλλά η επικαιρότητα ξεπέρασε την προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη και τέθηκαν προς συζήτηση η συλλογική σύμβαση στον ΟΤΕ, ο διάλογος και οι επικείμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών και η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

    Η συζήτηση στο πολιτικό συμβούλιο διεξήχθη σε ορισμένες στιγμές σε υψηλούς τόνους, καθώς διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε υψηλούς τόνους.

    Στη δήλωσή του, πάντως, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, στα θέματα που αφορούν το χώρο των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των δημοσίων έργων, του εμπορίου και γενικότερα στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων. Έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εκχωρήσει δημόσια περιουσία για εισπρακτικούς λόγους. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί την απορύθμιση της αγοράς εργασίας υπέρ των ολίγων, ενώ το κόστος καλούνται να το επωμιστούν οι πολλοί.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη σύμβαση του ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Οργανισμός παραμένει αντικείμενο ιδιαίτερου δημόσιου και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τόνισε, ότι ο ΟΤΕ δεν έχει ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή, αλλά από στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εθελούσια έξοδος στον ΟΤΕ είναι πολλαπλά απαράδεκτη και η αποχώρηση των εργαζομένων θα γίνει χωρίς κριτήρια, αδιακρίτως και με προκλητικό τρόπο.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίστηκε με αδιαφάνεια το θέμα και δεν ενημέρωσε την κοινή γνώμη και πρόσθεσε ότι από την προωθούμενη λύση θα υπάρξει επιβάρυνση του δημοσίου, του ΤΑΠ/ΟΤΕ και όλων των ασφαλισμένων και τελικά του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων με τέτοιες απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, μεθοδεύσεις. Και πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με ουσιαστική προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη δήλωσή του και στη στάση που πρέπει να τηρούν τα στελέχη του Κινήματος, αποδοκιμάζοντας εμμέσως τη στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστές στο χώρο του ΟΤΕ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη του Κινήματος οφείλουν να κινούνται σε όλους τους χώρους, με βάση τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Η συμφωνία στον ΟΤΕ και η στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδοκιμάστηκε η συγκεκριμένη στάση των συνδικαλιστών του Κινήματος, ενώ ζητήθηκε ακόμα και η διαγραφή τους, θέμα το οποίο έθεσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΤΕ που υπέγραψαν τη συμφωνία πρέπει να παραιτηθούν και ταυτόχρονα να κηρυχθεί άκυρη η συμφωνία, θέση η οποία υιοθετήθηκε τελικά από το Πολιτικό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλη του πολιτικού συμβουλίου, όπως οι κύριοι Βενιζέλος, Παναγιωτακόπουλος, Πολυζωγόπουλος, Διαμαντοπούλου, Β. Παπανδρέου και Αποστολάκη έθεσαν θέμα καθυστερημένης αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία που υπέγραψαν η διοίκηση του ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

    Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αντέδρασε σε έντονο ύφος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αλλά και οι συνδικαλιστές παραπλανούσαν τους πάντες και κανείς δεν ήξερε και δεν ξέρει ακόμα τι προβλέπει η συμφωνία. Δεν πρέπει να βάζουμε αυτογκόλ, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, και ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να μην δίνουν τροφή με τη στάση τους στα μέσα ενημέρωσης.

    Εντονότερη σε ύφος και περιεχόμενο ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται "σαν βάρκα στη στεριά".

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσθεσε πως αν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αυτό δεν αφορά το σήμερα, αλλά τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε όσα περί κράτους και άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο είχαν αναφερθεί, τόνισε ότι ο ίδιος είναι αντικρατιστής, ενώ αναφέρθηκε σε "παραμάγαζα" που είχαν στηθεί στο ΠΑΣΟΚ και τα οποία ο ίδιος προτίθεται να σπάσει.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρης Ρέππας πρότεινε οι αρμόδιοι τομεάρχες Ευάγγελος Βενιζέλος και Άννα Διαμαντοπούλου να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΟΤΕ και να ζητήσουν το κείμενο της σύμβασης και εξηγήσεις για το πώς έφθασαν οι δυο πλευρές στη συμφωνία, καθώς στη συνεδρίαση από κορυφαία στελέχη του Κινήματος ειπώθηκε ότι η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους.

    Τη συμφωνία για τον ΟΤΕ χαρακτήρισε κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και σκανδαλώδη η Βάσω Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2005 - 21:25:27 UTC