Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντριπτική η πλειοψηφία του «όχι» στο γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα
  • [02] Δηλώσεις πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα στη Γαλλία
  • [03] Δηλώσεις για το δημοψήφισμα στη Γαλλία από ΚΚΕ και ΣΥΝ
  • [04] Στον εισαγγελέα παραπέμφθησαν τρεις αλυσίδες Super Market
  • [05] Απώλειες θα έχουν και φέτος οι αεροπορικές εταιρείες, δηλώνει η ΙΑΤΑ
  • [06] Οι Γάλλοι είπαν «όχι» στο Ευρωσύνταγμα
  • [07] Με τον Γ.Αλογοσκούφη συναντήθηκε ο Κ.Καραμανλής
  • [08] Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στη Γαλλία
  • [09] Ο Κ.Καραμανλής εγκαινίασε το πρώτο κέντρο υγείας αστικού τύπου
  • [10] Συνάντηση Ραφαρέν-Σιράκ μετά το «όχι» στη Γαλλία
  • [11] Αντιδράσεις στην Ελλάδα από το γαλλικό «όχι»

  • [01] Συντριπτική η πλειοψηφία του «όχι» στο γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα

    Οι Γάλλοι απέρριψαν το ευρωπαικό Σύνταγμα αφού το "οχι" συγκέντρωσε το 54,87% των ψήφων έναντι 45,13% που πήρε το "ναί", σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Τα τρία γράμματα του «όχι» των Γάλλων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μεταφράζουν όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στη Γαλλία, μία πελώρια κι οδυνηρή αποτυχία, εν είδει πολιτικού σεισμού, για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ κατ΄αρχάς, αλλά και για τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

    «Είναι πασιφανές πως η ψηφοφορία αυτή είναι ένας σεισμός» και «πρώτα πρώτα στην εσωτερική πολιτική», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Τριμπύν, καθώς «η χώρα υπενθύμισε στον Σιράκ πως δεν έβαλε γνώση από τις περασμένες εκλογές, είτε αυτές ήσαν οι περιφερειακές, είτε οι ευρωεκλογές τον περασμένο χρόνο», που επίσης είχε χάσει.

    Για την Παριζιέν «το 55% για το όχι είναι πολύ μεγάλο. Οι Γάλλοι έστρεψαν την πλάτη στον Σιράκ, αλλά επίσης και στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτικών (τόσο της δεξιάς, όσο και της αριστεράς)».

    Η αριστερή εφημερίδα Λιμπερασιόν, αναφέρεται δηκτικά κατά «μίας πολιτικής τάξης που έχει ανατραφεί από στρουθηκαμήλους, που επί χρόνια επιδίδεται στην ψευδολογία, που αποτελείται από περίφημους ανίκανους, ένας εκ των οποίων είναι κι ο τωρινός πρόεδρος».

    Για τη δεξιών αποκλίσεων Φιγκαρό, «οι Γάλλοι κατανόησαν την πραγματική τους εξουσία, αυτή που παρακάμπτει την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκήρωσης και που με την επιλογή τους αποτελούν πυξίδα για το πεπρωμένο 450 εκατ. πολιτών».

    Στο πρωτοσέλιδό της η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, που εκδίδεται στο Παρίσι, μιλά για «αποφασιστική απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπική ήττα του Σιράκ.

    Τέλος, η εφημερίδα Ουμανιτέ του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει στον τίτλο της «55%: ο λαός λέει ΟΧΙ στη φιλελεύθερη Ευρώπη». «Ο δρόμος έχει ανοίξει για να οικοδομήσουμε από κοινού με τους άλλους λαούς της Ευρώπης μία νέα συνθήκη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Η Γαλλία, ένα από τα ιδρυτικά κράτη και στυλοβάτης της ΕΕ, γίνεται παράλληλα η πρώτη χώρα που απορρίπτει το Ευρωσύνταγμα. Το αποτέλεσμα στη Γαλλία ενδέχεται να συμπαρασύρει τα συναισθήματα των ψηφοφόρων και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, της οποίας το εκλογικό σώμα καλείται να ψηφίσει την Τετάρτη σε ένα συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα, όπου και εκεί το όχι φέρεται να επικρατεί.

    Στη Γαλλία το εκλογικό σώμα στις μεγάλες πόλεις ψήφισε κατά πλειοψηφία «ναι» στο Ευρωσύνταγμα, εκτός από τη Μασσαλία, όπου το «όχι» υπερίσχυσε κατά κράτος. Στο Παρίσι, το ποσοστό του «ναι» ανήλθε στο 66%, επικρατώντας σε όλα τα διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Σε γενικές γραμμές, «παρατηρούνται σημαντικές διαφορές από τη μία εκλογική περιφέρεια στην άλλη, με μία σαφή προτίμηση στο όχι στις αγροτικές περιοχές, έναντι των αστικών περιοχών» που ήσαν πιο θετικές στο Ευρωσύνταγμα, παρατήρησε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ντομνικίκ ντε Βιλπέν, έχοντας υπβ όψιν του τη διαστρωμάτωση των ψήφων.

    Εν τω μεταξύ, τα αντιευρωπαϊκά φύλλα του βρετανικού Τύπου υποδέχονται σήμερα το «όχι» των Γάλλων με φανερή αγαλλίαση καθώς εκτιμούν ότι οι Γάλλοι έσπειραν το χάος στην ΕΕ.

    Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε επανέλαβε την έκκλησή του προς το εκλογικό σώμα της πατρίδας του να ψηφίσει ναι την Τετάρτη στο δημοψήφισμα της χώρας του.

    [02] Δηλώσεις πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα στη Γαλλία

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, όπως και κάθε λαού, είναι σεβαστή. Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους.

    Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε -και δεν ξεχνάμε- ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη. Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών.

    Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται».

    [03] Δηλώσεις για το δημοψήφισμα στη Γαλλία από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του για το δημοψήφισμα στη Γαλλία δήλωσε ότι αποτελεί πολύ θετικό γεγονός η καταδίκη από τον Γαλλικό λαό του λεγόμενου «ευρωσυντάγματος». Το ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» δείχνει ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των Ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

    Ο Γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το «ΟΧΙ» αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων. Το «ΟΧΙ» είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία: Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων.

    Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού «ΟΧΙ» και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα.

    [04] Στον εισαγγελέα παραπέμφθησαν τρεις αλυσίδες Super Market

    Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών παραπέμφθησαν τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετς, καθώς μετά από ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι είτε παραπλανούσαν τον καταναλωτή εμφανίζοντας εισαγόμενο προϊόν ως ελληνικό, είτε εισέπρατταν στο ταμείο ποσό μεγαλύτερο απ΄ αυτό που αναγράφετο στην πινακίδα πώλησης, ή δεν αναγράφονταν στην πινακίδα τα προβλεπόμενα στοιχεία του προϊόντος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόκειται για τα σούπερ μάρκετς "Carrefour Μαρινόπουλος", στο οποίο βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις, "Ατλάντικ" με μία παράβαση και "Αδελφοί Βερόπουλοι" με επίσης μία παράβαση.

    [05] Απώλειες θα έχουν και φέτος οι αεροπορικές εταιρείες, δηλώνει η ΙΑΤΑ

    Έξι δις δολάρια αναμένεται να απωλέσουν μέσα στο 2005 οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, παρβ όλο που αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών, τόνισε σήμερα ο διευθυντής της Διεθνούς ΈνωσηςΑερομεταφορων (ΙΑΤΑ) Τζοβάνι Μπιζνιάνι.

    «Οι απώλειες στο διάστημα 2001-204 ξεπέρασαν τα 36 δισ. δολάρια. Και θα χάσουμε άλλα 6 δις δολάρια το 2005», τόνισε ο Μπιζινιάνι κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης της ΙΑΤΑ στο Τόκιο.

    Παραδόξως, ο αριθμός των μεταφερθέντων επιβατών αυξήθηκε κατά 8,7% στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου κι οι μεταφορές εμπορευμάτων κατά 4,7%.

    «Ένα μέρος της βιομηχανίας είναι αποδοτικό. Όμως τα περιθώρια δεν είναι αποδεκτά για μία βιομηχανία με τζίρο 400 δις δολάρια. Είναι απαραίτητες αλλαγές και γρήγορη δράση», τόνισε ο ίδιος, καταφεύγοντας στην παρομοίωση «του πέμπτου καβαλάρη της Αποκαλύψεως», που κατβ αυτόν αντικατοπτρίζει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Σύμφωνα με τον Μπιζινιάνι, οι αεροπορικές εταιρείες θα ξοδέψουν αυτήν την χρονιά 83 δις δολάρια για να ρυθμίσουν την αγορά των καυσίμων, ένα ποσό «που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας, και κατά 39 δισ. δολάρια περισσότερο απ΄όσα ξόδεψαν το 2003».

    [06] Οι Γάλλοι είπαν «όχι» στο Ευρωσύνταγμα

    Οι Γάλλοι απέρριψαν το ευρωπαικό Σύνταγμα αφού το "οχι" συγκέντρωσε το 54,87% των ψήφων έναντι 45,13% που πήρε το "ναί", σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Το Παρίσι ψήφισε μαζικά "ναι" στο ευρωπαϊκό σύνταγμα αντίθετα με την υπόλοιπη Γαλλία, σε ποσοστό 66,45%. Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο σοσιαλιστής δήμαρχος έκανε ενεργητική καμπάνια υπέρ του "ναι", και τα 20 διαμερίσματα ενέκριναν το σύνταγμα.

    Το "ναι" του Παρισιού είναι ακόμη ηχηρότερο εάν συνδυασθεί με τη μαζική συμμετοχή που έφθασε το 75,1%, ξεπερνώντας κατά 5 ποσοστιαίες τον μέσο όρο της συμμετοχής στο σύνολο της Γαλλίας.

    Στη Λυών, τη μοναδική πόλη εκτός της πρωτεύουσας όπου η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι τις 22.00, το "ναι" επικράτησε επίσης με 61,35% των ψήφων.

    Στο Στρασβούργο το "ναι" επικράτησε με 62,84% των ψήφων.

    Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν συναντήθηκε σήμερα με τους βασικούς υπουργούς του μια ημέρα μετά τη νίκη του "όχι" στο Ευρωσύνταγμα.

    Η καθιερωμένη συνάντηση της Δευτέρας, παίρνει σήμερα άλλες διαστάσεις αφού επίκειται αλλαγή πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, χωρίς να το ανακοινώσει ξεκάθαρα, δήλωσε χθες πως θα πάρει "μέσα στις επόμενες ημέρες απόφαση" για την κυβέρνηση και τις προτεραιότητές της.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Λε Παριζιέν" και πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο CSA ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό για να διαδεχτεί τον Ραφαρέν, ακολουθεί η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό Μαρί και ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Όσον αφορά τους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων για την επικράτηση του «όχι», ο Τύπος αναφέρει:«Είναι πασιφανές πως η ψηφοφορία αυτή είναι ένας σεισμός» και «πρώτα πρώτα στην εσωτερική πολιτική», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Τριμπύν, καθώς «η χώρα υπενθύμισε στον Σιράκ πως δεν έβαλε γνώση από τις περασμένες εκλογές, είτε αυτές ήσαν οι περιφερειακές, είτε οι ευρωεκλογές τον περασμένο χρόνο», που επίσης είχε χάσει.

    Για την Παριζιέν «το 55% για το όχι είναι πολύ μεγάλο. Οι Γάλλοι έστρεψαν την πλάτη στον Σιράκ, αλλά επίσης και στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτικών (τόσο της δεξιάς, όσο και της αριστεράς)».

    Η αριστερή εφημερίδα Λιμπερασιόν, αναφέρεται δηκτικά κατά «μίας πολιτικής τάξης που έχει ανατραφεί από στρουθηκαμήλους, που επί χρόνια επιδίδεται στην ψευδολογία, που αποτελείται από περίφημους ανίκανους, ένας εκ των οποίων είναι κι ο τωρινός πρόεδρος».

    Για τη δεξιών αποκλίσεων Φιγκαρό, «οι Γάλλοι κατανόησαν την πραγματική τους εξουσία, αυτή που παρακάμπτει την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκήρωσης και που με την επιλογή τους αποτελούν πυξίδα για το πεπρωμένο 450 εκατ. πολιτών».

    Στο πρωτοσέλιδό της η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, που εκδίδεται στο Παρίσι, μιλά για «αποφασιστική απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπική ήττα του Σιράκ.

    Τέλος, η εφημερίδα Ουμανιτέ του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει στον τίτλο της «55%: ο λαός λέει ΟΧΙ στη φιλελεύθερη Ευρώπη». «Ο δρόμος έχει ανοίξει για να οικοδομήσουμε από κοινού με τους άλλους λαούς της Ευρώπης μία νέα συνθήκη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Στη Γερμανία οι εφημερίδες υποδέχονται το «οχι» με τίτλους όπως: «Κυρίαρχη άρνηση», «Οι Γάλλοι λένε όχι στην Ευρώπη», «Ένα δημοψήφισμα σε μορφή εξέγερσης».

    Στο ίδιο κλίμα και ο Τύπος στην Ισπανία. Το ευρωπαϊκό σύνταγμα βγαίνει "τραυματισμένο θανάσιμα" από το γαλλικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις περισσότερες εφημερίδες πολλές από τις οποίες επιρρίπτουν στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ την ευθύνη για την ήττα του "ναι".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η μαζική απόρριψη από τη Γαλλία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος αποτελεί "ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν είναι "λογικό" να σκεφτούμε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής του.

    [07] Με τον Γ.Αλογοσκούφη συναντήθηκε ο Κ.Καραμανλής

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του τόνισε ότι ήδη έχει υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη με τη "συναινετική συμφωνία" στον ΟΤΕ προκειμένου να εξυγιανθεί ο οργανισμός, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

    Ερωτηθείς για το κόστος της συμφωνίας στον ΟΤΕ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε πως όταν παρουσιαστεί η συνολική ρύθμιση θα έχουμε όλα τα στοιχεία και πρόσθεσε ότι από κακές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει μετακυληθεί το κόστος στο δημόσιο.

    Πάντως, μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών που θα αφορά την Αγροτική και την Εμπορική.

    [08] Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στη Γαλλία

    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα η απορριψη του ευρωσυντάγματος από το γαλλικό λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του σχετικά με το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος τονίζει πως η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, όπως και κάθε λαού, είναι σεβαστή, αλλά ταυτόχρονα προσθέτει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία αποτελεί εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους.

    Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει:

    "Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε - και δεν ξεχνάμε- ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη. Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία,προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών. Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται».

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:

    "Αποτελεί πολύ θετικό γεγονός η καταδίκη από τον Γαλλικό λαό του λεγόμενου «ευρωσυντάγματος». Το ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» δείχνει ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των Ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Ο Γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το «ΟΧΙ» αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων. Όσοι κινδυνολογούν για χάος, καταστροφή και απομόνωση, είναι γιατί φοβούνται μήπως μεταδοθεί το μήνυμα κατά της πολιτικής της πλουτοκρατίας, που την κυριαρχία της κατοχυρώνει και θωρακίζει περισσότερο και το «ευρωσύνταγμα». Το «ΟΧΙ» είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ. Όσο ισχυρότερα χτυπήματα δώσουν οι λαοί στο οικοδόμημα της ΕΕ, μέχρι να γκρεμιστεί, τόσο πιο κοντά θα έρθει η Ευρώπη των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού".

    Και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εκτιμά:

    "Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων. Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού «ΟΧΙ» και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα".

    [09] Ο Κ.Καραμανλής εγκαινίασε το πρώτο κέντρο υγείας αστικού τύπου

    Θεμέλιο για την σωστή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα αποτελέσουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου τα οποία δημιουργούνται στην Αττική, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εγκαινιάζοντας το μεσημέρι το πρώτο κέντρο Αστικού τύπου που λειτουργεί στο Βύρωνα, τόνισε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι τα κέντρα αυτά να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και να λειτουργήσουν ως η πύλη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    Ο Κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι οι γενικοί οικογενειακοί γιατροί αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του συστήματος Υγείας, το οποίο έμεινε ημιτελές,καθώς νόμοι που προέβλεπαν ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκαν.

    Εχουμε δεσμευτεί να ολοκληρώσουμε το έργο, ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παρέχει σε κάθε γωνιά της χώρας σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στον πολίτη,τόνισε και σημείωσε ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, οικονομικές αλλά και οργανωτικές δυσκολίες στο σύστημα.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσει και ένα δεύτερο Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου στα Καλύβια,ενώ ήδη κατασκευάζονται παρόμοια στο Κερατσίνι,το Περιστέρι αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη όλους όσοι εργάζονται καθημερινά στο χώρο της Υγείας.

    Στα εγκαίνια Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στο Βύρωνα παρέστη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.-

    [10] Συνάντηση Ραφαρέν-Σιράκ μετά το «όχι» στη Γαλλία

    Οι Γάλλοι απέρριψαν το ευρωπαικό Σύνταγμα αφού το "οχι" συγκέντρωσε το 54,87% των ψήφων έναντι 45,13% που πήρε το "ναί", σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Το Παρίσι ψήφισε μαζικά "ναι" στο ευρωπαϊκό σύνταγμα αντίθετα με την υπόλοιπη Γαλλία, σε ποσοστό 66,45%. Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο σοσιαλιστής δήμαρχος έκανε ενεργητική καμπάνια υπέρ του "ναι", και τα 20 διαμερίσματα ενέκριναν το σύνταγμα.

    Το "ναι" του Παρισιού είναι ακόμη ηχηρότερο εάν συνδυασθεί με τη μαζική συμμετοχή που έφθασε το 75,1%, ξεπερνώντας κατά 5 ποσοστιαίες τον μέσο όρο της συμμετοχής στο σύνολο της Γαλλίας.

    Στη Λυών, τη μοναδική πόλη εκτός της πρωτεύουσας όπου η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι τις 22.00, το "ναι" επικράτησε επίσης με 61,35% των ψήφων.

    Στο Στρασβούργο το "ναι" επικράτησε με 62,84% των ψήφων.

    Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν συναντήθηκε σήμερα με τους βασικούς υπουργούς του αλλά και με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει τις φήμες περί παραίτησής του. Δήλωσε όμως ότι θα υπάρξουν εξελίξεις «εντός της ημέρας ή και αύριο».

    Σύμφωνα με προεδρικές πηγές, ο Σιράκ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείται ότι συγκαταλέγεται στους πιθανούς διαδόχους του Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

    Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Λε Παριζιέν" και πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο CSA ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό για να διαδεχτεί τον Ραφαρέν, ακολουθεί η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό Μαρί και ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Όσον αφορά τους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων για την επικράτηση του «όχι», ο Τύπος αναφέρει:«Είναι πασιφανές πως η ψηφοφορία αυτή είναι ένας σεισμός» και «πρώτα πρώτα στην εσωτερική πολιτική», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Τριμπύν, καθώς «η χώρα υπενθύμισε στον Σιράκ πως δεν έβαλε γνώση από τις περασμένες εκλογές, είτε αυτές ήσαν οι περιφερειακές, είτε οι ευρωεκλογές τον περασμένο χρόνο», που επίσης είχε χάσει.

    Για την Παριζιέν «το 55% για το όχι είναι πολύ μεγάλο. Οι Γάλλοι έστρεψαν την πλάτη στον Σιράκ, αλλά επίσης και στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτικών (τόσο της δεξιάς, όσο και της αριστεράς)».

    Η αριστερή εφημερίδα Λιμπερασιόν, αναφέρεται δηκτικά κατά «μίας πολιτικής τάξης που έχει ανατραφεί από στρουθηκαμήλους, που επί χρόνια επιδίδεται στην ψευδολογία, που αποτελείται από περίφημους ανίκανους, ένας εκ των οποίων είναι κι ο τωρινός πρόεδρος».

    Για τη δεξιών αποκλίσεων Φιγκαρό, «οι Γάλλοι κατανόησαν την πραγματική τους εξουσία, αυτή που παρακάμπτει την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκήρωσης και που με την επιλογή τους αποτελούν πυξίδα για το πεπρωμένο 450 εκατ. πολιτών».

    Στο πρωτοσέλιδό της η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, που εκδίδεται στο Παρίσι, μιλά για «αποφασιστική απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπική ήττα του Σιράκ.

    Τέλος, η εφημερίδα Ουμανιτέ του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει στον τίτλο της «55%: ο λαός λέει ΟΧΙ στη φιλελεύθερη Ευρώπη». «Ο δρόμος έχει ανοίξει για να οικοδομήσουμε από κοινού με τους άλλους λαούς της Ευρώπης μία νέα συνθήκη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Στη Γερμανία οι εφημερίδες υποδέχονται το «οχι» με τίτλους όπως: «Κυρίαρχη άρνηση», «Οι Γάλλοι λένε όχι στην Ευρώπη», «Ένα δημοψήφισμα σε μορφή εξέγερσης».

    Στο ίδιο κλίμα και ο Τύπος στην Ισπανία. Το ευρωπαϊκό σύνταγμα βγαίνει "τραυματισμένο θανάσιμα" από το γαλλικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις περισσότερες εφημερίδες πολλές από τις οποίες επιρρίπτουν στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ την ευθύνη για την ήττα του "ναι".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η μαζική απόρριψη από τη Γαλλία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος αποτελεί "ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν είναι "λογικό" να σκεφτούμε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής του.

    [11] Αντιδράσεις στην Ελλάδα από το γαλλικό «όχι»

    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα η απορριψη του ευρωσυντάγματος από το γαλλικό λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του σχετικά με το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος τονίζει πως η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, όπως και κάθε λαού, είναι σεβαστή, αλλά ταυτόχρονα προσθέτει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία αποτελεί εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους.

    Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει:

    "Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε - και δεν ξεχνάμε- ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη. Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία,προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών. Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται».

    Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του μέσω του υπευθύνου του πολιτικού συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα, Χ.Παπουτσή δήλωσε:"Με το Γαλλικό «όχι», η Ευρώπη εισέρχεται σε μιαν περίοδο έντονου προβληματισμού, αλλά η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη". Ο κ. Παπουτσής σημειώνει ότι είναι προφανής η ανάγκη για έναν ουσιαστικό και σε βάθος δημόσιο διάλογο για τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή κοινωνία του μέλλοντος και επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα και η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και να εγγυάται την ποιότητα της ζωής τους.

    Ο κ. Παπουτσής τονίζει ακόμη ότι :

    "Το Γαλλικό «όχι» θα επιδράσει σημαντικά στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για τη μελλοντική διεύρυνση, τον προσανατολισμό και τη χρηματοδότηση των πολιτικών της Ένωσης. Οι πολιτικές ηγεσίες στα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ας αξιοποιήσουν το Γαλλικό «όχι» ως μια αφορμή για την αποσαφήνιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και των επιλογών για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την απασχόληση, και την αλληλεγγύη στην κοινωνία".

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:

    "Αποτελεί πολύ θετικό γεγονός η καταδίκη από τον Γαλλικό λαό του λεγόμενου «ευρωσυντάγματος». Το ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» δείχνει ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των Ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Ο Γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το «ΟΧΙ» αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων. Όσοι κινδυνολογούν για χάος, καταστροφή και απομόνωση, είναι γιατί φοβούνται μήπως μεταδοθεί το μήνυμα κατά της πολιτικής της πλουτοκρατίας, που την κυριαρχία της κατοχυρώνει και θωρακίζει περισσότερο και το «ευρωσύνταγμα». Το «ΟΧΙ» είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ. Όσο ισχυρότερα χτυπήματα δώσουν οι λαοί στο οικοδόμημα της ΕΕ, μέχρι να γκρεμιστεί, τόσο πιο κοντά θα έρθει η Ευρώπη των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού".

    Και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εκτιμά:

    "Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων. Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού «ΟΧΙ» και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 May 2005 - 14:10:09 UTC