Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική σύσκεψη για την "Κοινωνία της Πληροφορίας"
  • [02] Τολμηρό χαρακτήρισε το νέο Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού ο Π.Τατούλης
  • [03] Το τελευταίο αντίο στον Χαρίλαο Φλωράκη
  • [04] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [05] Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα

  • [01] Κυβερνητική σύσκεψη για την "Κοινωνία της Πληροφορίας"

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.»

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε πως «δόθηκε έμφαση στην επιτάχυνση της εκτέλεσης του Προγράμματος το οποίο έχει αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», με στόχο την καλύτερη οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να καταστεί περισσότερο φιλική προς τον πολίτη και να παταχθεί η γραφειοκρατία. Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα λειτουργίας της εταιρίας «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» -πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος - είναι εμφανή, πολύ καλύτερα απβ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δείχνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, όπως πάντοτε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα οποία κάνουμε. Πρέπει να πάμε και καλύτερα και γρηγορότερα».

    Η «Κοινωνία της Πληροφορίας» Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) αποτελεί το μεγαλύτερο Τελικό Δικαιούχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ). Η Εταιρία έχει συνυπογράψει με το σύνολο σχεδόν των υπουργείων Προγραμματικές Συμφωνίες για την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 576,17 εκ.ευρώ, ενώ υλοποιεί και έργα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 330 εκ. ευρώ.

    Η Εταιρία μέχρι σήμερα έχει :

    - διενεργήσει 104 διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 271,60 εκ. ευρώ

    - διενεργήσει 67 Πρόχειρους Διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 4,23 εκ. ευρώ

    - υπογράψει 239 συμβάσεις για έργα ύψους 98,53 εκ. ευρώ και 148 συμβάσεις για έργα ιδιωτικού τομέα, ύψους 10,30 εκ. ευρώ

    - πραγματοποιήσει δαπάνες 23,00 εκ. ευρώ

    [02] Τολμηρό χαρακτήρισε το νέο Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού ο Π.Τατούλης

    Ενα τολμηρό σχέδιο και συνάμα ένα πρότυπο για την επανίδρυση του κράτους, που είχε ως κεντρικό σύνθημα προεκλογικά η κυβέρνηση, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης το σχέδιο νόμου για το νέο Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού, που παρουσίασε μετά από έναν "πρωτόγνωρο" για τη διάρκειά του και την ευρύτητά του - διάλογο. «Για πρώτη φορά σχέδιο νόμου ανέβηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου για διαβούλευση», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟ, όπως ανέφερε ο κ.Τατούλης, είναι καινοτόμος, δημιουργεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την αποκέντρωση, την εξωστρέφεια του υπουργείου που χαράσσει την πολιτιστική πολιτική, μειώνει τη γραφειοκρατεία που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες και στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου Πολιτισμού, στον 21ο αιώνα.

    Ο κ.Τατούλης στάθηκε ιδιαίτερα στον εκτεταμένο διάλογο που έγινε και στην επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου να μην "περάσει" ο νέος Οργανισμός στο υπουργείο με Προεδρικό Διάταγμα, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά μέσω του δημοκρατικού διαλόγου που θα διεξαχθεί στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

    Οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου, όπως τους περιέγραψε ο κ.Τατούλης, για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, περιστρέφονται γύρω από την πάταξη της γραφειοκρατείας, με την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του, μετά την αναγκαία αναδιοργάνωσή τους, τη δημιουργία Περιφερειακών Υπηρεσιών Πολιτισμού, αλλά και τη μετατροπή των μεγάλων Μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων αλλά και εξασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους.

    Για την ανάγκη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ.Τατούλης επεσήμανε ότι αυτή αποτελεί μονόδρομο για να ανταποκριθεί το υπουργείο στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, το στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, καθώς και την ισόρροπη ανάπτυξη πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού.

    Ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟ, έχει τέσσερις βασικές καινοτομίες:

    -Την αποκέντρωση, με την οποία η Κεντρική υπηρεσία θα περιοριστεί σε επιτελικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.

    -Τη μουσειακή πολιτική, με την οποία η Γενική Διεύθυνση Μουσείων αναλαμβάνει την προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού αγαθού, ενώ τα μεγάλα Μουσεία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα, για την ευελιξία και αυτόνομη δράση τους, καθώς και την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλειά τους.

    -Την εκλογίκευση του συστήματος Εφορειών Αρχαιοτήτων, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, την ενίσχυση του επιστημονικού τους έργου και τη δημιουργία Πολυδύναμων κέντρων.

    -Τη δημιουργία συστήματος αξιολόγησης και συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού, το Συμβούλιο Γενικών Διευθυντών και το Συμβούλιο Περιφερειακών Διευθυντών.

    Ο κ.Τατούλης, στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, τόνισε ότι στόχος του νέου Οργανισμού του υπουργείου αποτελεί η ενθάρρυνση της κοινωνίας να συμμετάσχει στα πολιτιστικά δρώμενα, η εξωστρέφεια του υπουργείου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αλλά και να κοπούν οι πελατειακές σχέσεις και τα κομματικά συμφέροντα που ταλαιπώρησαν το υπουργείο Πολιτισμού και τον πολιτισμό. Επιπλέον, με το νεο Οργανισμό θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία, καθώς στις υπηρεσίες του υπουργείου συσσωρεύονται χιλιάδες υποθέσεις, ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

    Συμπλήρωσε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν πολλά χρήματα για τον πολιτισμό με αποτέλεσμα όμως ιδιαιτέρως πενιχρό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σταματήσουν οι άσκοπες σπατάλες, λέγοντας ότι θα διαφυλαχθεί το δημόσιο χρήμα. Τόνισε δε ότι όταν "αναλάβαμε το υπουργείο παραλάβαμε χάος", καθώς κανένας αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη σε κάθε τομέα. Ο νέος Οργανισμός, συνέχισε, θα επιβαρρύνει οικονομικά τον Κρατικό Προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, ενώ ανακοίνωσε ότι για το 2006 το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε προς το υπουργείο Πολιτισμού 130 εκατομμύρια ευρώ.

    Για τις προσλήψεις που θα απαιτηθούν, ο κ.Τατούλης ανέφερε ότι υπολογίζονται σε περίπου 3.500 (όπως και ο προηγούμενος Οργανισμός του ΥΠΠΟ), ενώ διευκρίνισε ότι από το σύνολο των προσλήψεων, με τις οποίες για πρώτη φορά θα καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις του υπουργείου, θα αξιοποιηθούν περίπου 2.000 συμβασιούχοι, βάζοντας τέλος και στην απάνθρωπη ομηρία τους, έτσι όπως τους ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Τέλος, για τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο κ.Τατούλης είπε ότι προσήλθαν στο διάλογο χωρίς θέσεις και προτάσεις, σε αντίθεση με πολλούς φορείς και μόνο με αρνητική διάθεση.

    [03] Το τελευταίο αντίο στον Χαρίλαο Φλωράκη

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αποχαιρέτισε το απόγευμα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος θα ταφεί αύριο στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων δημοσία δαπάνη.

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν μια μεγάλη ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε την πορεία του ΚΚΕ και σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την αποχώρησή του από την πολιτική κηδεία του εκλιπόντος.

    "Θέλω να υπογραμμίσω ότι ήταν ευφυής και ρεαλιστής πολιτικός ηγέτης, συνέβαλε προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος, στην εμπέδωση της δημοκρατίας και σταθερότητας στην Ελλάδα και για τη συμβολή του αυτή κέρδισε το σεβασμό ολων", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας, μπορούσε να εκφράζει με το δικό του, γνήσιο, τρόπο τις προσδοκίες της κοινωνίας και να είναι πάντα συνεπής στις ιδέες και τις αντιλήψεις του", κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε και στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοίξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τον εκλιπόντα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη τόνισε πως ο εκλιπών ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος με τους αγώνες του είχε αναδείξει ένα ύφος και ένα ήθος που σπανίζει στην πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο Χ. Φλωράκης "άνθρωπος απλός, με καλοσύνη με τη θυμοσοφία του, είναι ένα παράδειγμα ενός ήθους στην πολιτική της συνέπειας, της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας για τις αξίες τις οποίες πίστευε". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διετύπωσε τη βεβαιότητα ότι η νέα γενιά την οποία αγαπούσε και στην οποία είχε δώσει μεγάλο βάρος στη δική του τη ζωή, σήμερα θα τον βλέπει ως ένα πολιτικό με αρχές και αξίες.

    Και κατέληξε λέγοντας πως ακόμη και αν κάποιος έχει ιδεολογικές διαφορές με τον άνθρωπο που έφυγε, ο Χαρίλαος Φλωράκης κατέκτησε το σεβασμό και την αγάπη και των πολιτικών του φίλων και των πολιτικών του αντιπάλων.

    [04] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμφισβήτητα ήταν ένα παραγωγικό ταξίδι και πρόσθεσε ότι η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

    Είπε ακόμη ότι με τον αμερικανό Πρόεδρο συζήτησαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος,διαπίστωσαν το εξαίρετο επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στρατηγική προτεραιότητα, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι η ειρήνη, η σταθερότητα,η ασφάλεια και ο εκδημοκρατισμός στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, που μπορούμε να την προωθήσουμε,τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων,όσο και της συνεργασίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου, ο πρωθυπουργός είχε έναν σύντομο, μπροστά στις κάμερες,διάλογο με τον Κάρολο Παπούλια.

    "Διάβασα το λόγο σας στο Πανεπιστήμιο.Ήταν πολύ ενδιαφέρων",είπε ο κ. Παπούλιας.

    "Ηταν συγκινητικές στιγμές",απάντησε ο πρωθυπουργός.

    "Βρήκατε συμφοιτητές;", ρώτησε ο κ. Παπούλιας.

    "Όχι μόνο διδάσκοντες",είπε ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα ο Κ.Καραμανλής είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Βουλής κα Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη,με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν το νομοθετικό έργο.

    [05] Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα

    Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής για όγδοη φορά στα τελευταία εννέα χρόνια, καθώς πέρασε νικηφόρα από το Καυταντζόγλειο, επικρατώντας για την 30η και τελευταία αγωνιστική, του Ηρακλή με 1-0. Οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν έτσι την διαφορά του ενός βαθμού που είχαν εξασφαλίσει από τον Παναθηναϊκό μετά τα αποτελέσματα της 28ης και της 29ης αγωνιστικής, όπου οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τον ΠΑΟΚ (1-1 στην Τούμπα) και την ΑΕΚ (0-0 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας). Ετσι, οι Πειραιώτες θα λάβουν μέρος για ακόμη μία χρονιά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Παναθηναϊκός που νίκησε στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ με 2-1, θα περάσει την διαδικασία του Γ` προκριματικού γύρου της διοργάνωσης, προκειμένου να βρεθεί και πάλι στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

    Στο κύπελλο UEFA, εκπρόσωποι της Ελλάδας θα είναι η ΑΕΚ που νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Απόλωνα Καλαμαριάς με 3-0, ο ΠΑΟΚ που στην άδεια -λόγω τιμωρίας- Τούμπα συνετρίβη από το Αιγάλεω με 4-2, η Ξάνθη που απέσπασε ισοπαλία στην Νεάπολη από τον Ιωνικό με 1-1 και ο Αρης, ως φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου, που ηττήθηκε στο «Γρηγόρης Λαμπράκης» από την Καλλιθέα με 3-1.

    Τέλος, στην Β` εθνική θα αγωνισθούν την νέα περίοδο, ο Αρης, ο Εργοτέλης που γνώρισε την ήττα στην Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 2-0 και η Κέρκυρα που αποχαιρέτησε τα «μεγάλα σαλόνια» γνωρίζοντας εντός έδρας ήττα από την Χαλκηδόνα με 3-1.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2005 - 10:20:37 UTC