Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πολυνομοσχέδιο για τη Γεωργία, εξετάστηκε στην κυβερνητική επιτροπή.
  • [02] Ρουσόπουλος για «πανωτόκια»
  • [03] Πανορθόδοξη Σύνοδος για την κρίση στα Ιεροσόλυμα.
  • [04] Αύξηση 2,8% του ΑΕΠ, το 2005, προβλέπει ο ΟΟΣΑ
  • [05] Διαγραφή του Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Εκκλησίας
  • [06] Διαγραφή του Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Εκκλησίας

  • [01] Το πολυνομοσχέδιο για τη Γεωργία, εξετάστηκε στην κυβερνητική επιτροπή.

    Το πολυνομοσχέδιο για τη γεωργία το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

    Θα περιλαμβάνει, σημείωσε, πρόβλεψη για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε νέους αγρότες, ενώ θεσπίζονται αγροτικά συμβούλια για την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ από το 2007.

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης προκειμένου να βοηθηθούν οι νέοι αγρότες ώστε να πληροφορούνται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να προχωρούν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για το συντονισμό και την αύξηση των ελέγχων στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.

    Ο κ. Μπασιάκος προσδιόρισε ότι το γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου αφορά τη στήριξη των νέων αγροτών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των αγροτών.

    Πρόσθεσε δε ότι η σχέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες είναι άριστη και ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη τους στο υπουργείο και στην κυβέρνηση.

    Σύσκεψη

    Νωρίτερα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

    Η σύσκεψη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αφορούσε την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

    [02] Ρουσόπουλος για «πανωτόκια»

    Αυτο-αντιφάσεις εντόπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας (για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργούν τα πανωτόκια), όπου «υποστηρίζεται ότι υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό λήξης των προβλημάτων, ενώ αντιθέτως αποδεικνύεται ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό».

    Αναλυτικά, ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση της ΑΤΕ, παρατήρησε όμως πως αν δεί κάποιος τον αριθμό των αιτήσεων για τη ρύθμιση χρεών και τον αριθμό επίλυσης των προβλημάτων, θα διαπιστώσει ότι τα προβλήματα ικανοποιήθηκαν κατά 72%.

    «Στην Αγροτική Τράπεζα ειδικότερα, υποβλήθηκαν 50.000 αιτήσεις αγροτών που αναφέρονται σε 150.000 δάνεια, από αυτές 36.000 αιτήσεις με 108.000 δάνεια κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στη ρύθμιση του νόμου, συνεπώς το 72% των αγροτών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα ωφελούνται απο το νόμο για τα πανωτόκια. Μάλιστα, οι οφειλές που διαγράφονται για τους αγρότες ανέρχονται σε 450 εκ.ευρώ, δηλαδή το ποσοστό της διαγραφής γι΄αυτούς ανέρχεται στο 68% των οφειλών, ενώ τέλος οι οφειλές ρυθμίζονται με πολύ ευνοϊκούς όρους» τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση τέλος, αν εξετάζεται από την κυβέρνηση επέκταση της ρύθμισης, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο αφορά τις - πρόσφατης λήξης - οφειλές των αγροτών (μετά το ΄97) και «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα θα ξαναδούμε το θέμα, όμως μέχρι τώρα το αποτέλεσμα της ρύθμισης έχει αποδειχθεί πολύ ικανοποιητικό».

    [03] Πανορθόδοξη Σύνοδος για την κρίση στα Ιεροσόλυμα.

    Μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες της ιστορίας της είναι η σημερινή για την ορθόδοξη εκκλησία καθώς σε εξέλιξη είναι στο Φανάρι οι εργασίες της Πανορθοδόξου Συνοδικής Διάσκεψης με αντικείμενο την κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ μετέχουν οι προκαθήμενοι και οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι 14 Εκκλησιών. Επίσης στο Φανάρι έχει μεταβεί και επιτροπή των αγιοταφιτών, οι οποίοι αποφάσισαν την αποπομπή του κ.Ειρηναίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί προκαθήμενοι ορθοδόξων Εκκλησιών ζήτησαν την παραίτηση του κ.Ειρηναίου. Ο ίδιος όμως αρνείται να προβεί σε κάτι τέτοιο και υπεραμύνεται των θέσεών του.

    Στη Σύνοδο μετέχει και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ζήτησε από τον οικουμενικό πατριάρχη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    [04] Αύξηση 2,8% του ΑΕΠ, το 2005, προβλέπει ο ΟΟΣΑ

    Με ρυθμό πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2005 και 2006 η ελληνική οικονομία αλλά ελαφρώς κατώτερο των προβλέψεων του Νοεμβρίου του 2004, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην πλέον πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεσή του.

    Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση, το 2005, κατά 2,8% και κατά 3,2% το 2006.

    Παράλληλα, εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει, φέτος, στο 10,8% και θα σημειώσει το 2006 νέα υποχώρηση στο 10,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Οι προβλέψεις για τον ετήσιο πληθωρισμό κάνουν λόγο για 3,7% το 2005 και 3,4% το 2006.

    [05] Διαγραφή του Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Εκκλησίας

    Με μόνη αρνητική ψήφο του Πατριαρχείου Γεωργίας και δύο αποχές (Αντιοχείας, Πολωνίας) η Πανορθόδοξος Συνοδική Διάσκεψη αποφάσισε τη διαγραφή του ονόματος του κ. Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την διακοπή της μνημόνευσής του. Η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη, πράγμα που θα κάνει αμέσως, όπως ήδη δήλωσε στο Φανάρι ο μητροπολίτης Καισαρείας, κ. Βασίλειος. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν από τους πρώτους που αναχώρησαν από το Φανάρι, χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Φανάρι μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου αναφέρεται : «Η Σύνοδος των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Εκπροσώπων αυτών (των εκκλησιών Σερβίας, Βουλγαρίας και Τσεχικών Χωρών και Σλοβακίας μή δεινηθεισών να εκπροσωπηθούν), συνελθούσα εν Πανσέπτω Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, κατόπιν προσκλήσεως της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου, την 24η Μαΐου 2005, δυνεσκέφθη επί της δημιουργηθείσης επέσχάτων εν τη εκκλησία Ιεροσολύμων καταστάσεως, και κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων ήχθη εις την απόφασιν να απευθύνει αδελφικήν έκκλησιν προς τον Μακ. Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ.Ειρηναίον όπως οικειοθελώς υποβάλη την παραίτησιν αυτού», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Τούτο εζήτησεν η Σύνοδος μη συνελθούσα ως δικαστήριον ως θυσιαστικήν πράξιν προς ειρήνευσιν της Εκκλησίας. Του Μακ. Πατριάρχου κ.Ειρηναίου αρνηθέντως να δεχθεί τούτο, η Σύνοδος των προκαθημένων απεδέχθη έναντι τριών επεχόντων την απόφασιν της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων περί αποκηρύξεως του Πατριάρχου αυτών,όπερ συνεπάγεται την διαγραφήν του ονόματος αυτού εκ των Ορθοδόξων Διπτύχων», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] Διαγραφή του Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Εκκλησίας

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διάβασε ο ίδιος το ανακοινωθέν της Πανορθόδοξης Συνόδου που κατέληξε μετά από 8 ώρες συνεδρίασης στη διαγραφή του Πατριάρχη Ειρηναίου από τα ορθόδοξα δίπτυχα.

    Οπως τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, η "Σύνοδος των προκαθημένων των κατά τόπους ορθοδόξων αυτοκεφάλων εκκλησιών και εκπροσώπων αυτών συνελθούσα συνεσκέφθη επί της δημιουργηθείσης επ' εσχάτων εν τη εκκλησία Ιεροσολύμων καταστάσεως και κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων ήχθη εις την απόφασιν να απευθύνει αδελφική έκκλησιν προς τον μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο όπως οικειοθελώς υποβάλει την παραίτησή του".

    Οπως διευκρίνησε ο Πατριάρχης, αυτό ζητήθηκε από τον κ. Ειρηναίο ως μία πράξη θυσίας για να ειρηνεύσει η Εκκλησία. Ο κ. Ειρηναίος, συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αρνήθηκε να το δεχθεί και η Πανορθόδοξη Σύνοδος κατέληξε να τον αποκηρύξει, γεγονός που συνεπάγεται τη διαγραφή του ονόματός του από τα ορθόδοξα δίπτυχα.

    Ο κ. Βαρθολομαίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι αυτό σημαίνει πως ο κ. Ειρηναίος είναι πλέον Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων και επίσης αναγνωρίζεται η τριμελής επιτροπή που διοικεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να προχωρήσει στην εκλογή τοποτηρητή, όπως ορίζει και ο ιορδανικός νόμος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε εγχείρηση έχει πόνο, αλλά θα ήταν μεγαλύτερος ο πόνος αν αυτό που συνέβη δεν είχε συμβεί. Η απόφαση αποκήρυξης του Ειρηναίου ελήφθη με τη σύμφωνο γνώμη των 8 από τους 11 παρόντες, καθώς οι Εκκλησίες της Αντιόχειας και της Πολωνίας δήλωσαν αποχή, ενώ μόνον ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Γεωργίας ψήφισε κατά της αποκήρυξης Ειρηναίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα αναμένει η αδελφότητα του Παναγίου Τάφου τη δημοσιοποίηση της άρσης της αναγνώρισης του Ειρηναίου και από την Παλαιστινιακή Αρχή και στη συνέχεια, αφού όλα τακτοποιηθούν, θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες εκλογής τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

    Η συνεδρίαση πάντως επί οκτώ ώρες έγινε σε κλίμα φορτισμένο, καθώς ο ίδιος ο κ. Ειρηναίος επέλεξε από πολύ νωρίς αδιάλλακτη στάση. Μάλιστα στην εισήγησή του ο οικουμενικός Πατριάρχης του προσέφερε μία ακόμη ευκαιρία να παραιτηθεί οικειοθελώς, κάτι που ο κ. Ειρηναίος το αρνήθηκε. Φέρεται μάλιστα να αντέδρασε έντονα ο κ. Ειρηναίος, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε το λόγο και στους αμφισβητίες του Ειρηναίου Αγιοταφίτες επισκόπους προκειμένου να ακουστεί και η δική τους άποψη.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Π.Σκανδαλάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Συνόδου τόνισε ότι «οι αποφάσεις πρέπει να γίνουν αποδεκτές απ' όλους» και πρόσθεσε: «είναι αυτονόητο ότι όποιος αποκλίνει ή δεν συμμορφωθεί θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τυχόν αρνητικές εξελίξεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2005 - 21:54:23 UTC