Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικήτρια η Ελλάδα στον 50ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
  • [02] Μασαχουσέτη-Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό
  • [03] Προβάδισμα της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
  • [04] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης
  • [05] Συγχαρητήρια στην Ελενα Παπαρίζου για την πρωτιά στη Γιουροβίζιον
  • [06] Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο στη Γερμανία μετά την συντριπιτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών
  • [07] Επίτιμος διδάκτωρ Νομικής του πανεπιστημίου Ταφτς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
  • [08] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης
  • [09] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης
  • [10] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης

  • [01] Νικήτρια η Ελλάδα στον 50ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

    Η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι My Number One κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που διεξήχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας, μια σημαντική διάκριση για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά καθώς και τα γραφεία στοιχημάτων, που την έφερναν ως το μεγάλο φαβορί.

    Η Έλενα, που γιόρτασε την ονομαστική της εορτή με ονειρεμένο τρόπο κατάφερε με τη δεύτερη συμμετοχή της στο διαγωνισμό (είχε συμμετάσχει και το 2001 με το συγκρότημα Αντίκ κατακτώντας τότε την τρίτη θέση, την καλύτερη θέση για την Ελλάδα μαζί με το περσινό τραγούδι του Σάκη Ρουβά) να αποσπάσει 230 βαθμούς να κερδίσει, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Μάλτα.

    Πάντως, η Ελληνίδα τραγουδίστρια, που φορούσε μια δημιουργία του Ρομπέρτο Καβάλι, κατά την εμφάνισή της ήταν φανερά τρακαρισμένη αλλά εμφανώς ξεχώριζε από όλους όσους διαγωνίστηκαν.

    Η 23χρονη Έλενα Παπαρίζου, που γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ενώ χιλιάδες θεατές που βρίσκονταν στη φιλόξενη σάλα του Κιέβου την αποθέωναν. Δίπλα της, ο συνθέτης του My Number One, Χρήστος Δάντης, η στιχουργός Ναταλία Γερμανού και οι άλλοι συντελεστές πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά.

    Την ίδια ώρα στο Ζάππειο είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή από Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη το διαγωνισμό.

    Η Έλενα Παπαρίζου, στην πρώτη της δήλωση μετά τη νίκη της τόνισε ότι "δείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας" και κάλεσε όλη την Ευρώπη να παρακολουθήσει τον επόμενο διαγωνισμό, το 2006, από την Αθήνα καθώς όπως είναι γνωστό η νικήτρια χώρα διοργανώνει τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον.

    [02] Μασαχουσέτη-Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό

    Tους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε σύντομη ομιλία του στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης προς Έλληνες ομογενείς ενώ αναφέρθηκε και στην ατμόσφαιρα των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.

    "Εμείς στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε, ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε, την εγκάρδια συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως και των Ηνωμένων Πολιτειών, προς την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την καταστροφή της Μικράς Ασίας. Από τον Μεγάλο Πόλεμο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την οικονομική στήριξη κατά την περίοδο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης έως την στενή και αποτελεσματική συνεργασία μας σήμερα, μια συνεργασία που συνεισέφερε ουσιαστικά στις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις όπως επιβεβαιώθηκαν από την συνάντηση που είχα χθες με τον Πρόεδρο Bush. Εμείς στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την μακροχρόνια στρατηγική μας φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» τόνισε ο κ Καραμανλής. Οι ομογενείς επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Καραμανλή , τη σύζυγό του και την ελληνική αντιπροσωπεία. Ο πρωθυπουργός και η κ. Καραμανλή αντάλλαξαν χειραψίες με τους συγκεντρωμένους ενώ ο κ. Καραμανλής είχε θερμό εναγκαλισμό με τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο και πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας κ Μάικλ Δουκάκη.

    Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. « Η Κυβέρνησή μου και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζουμε σήμερα επίσης μεγάλες προκλήσεις. Παρότι έχουμε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες - για παράδειγμα, η αναλογία των κατά κεφαλήν εισοδημάτων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών το 1950 ήταν 1 προς 20, ενώ σήμερα είναι 3,5 προς 5 - αναγνωρίζουμε ότι στον σημερινό κόσμο δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει για το Ελληνικό κράτος χωρίς αγώνα για την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων, χωρίς να δοθεί έμφαση στην παιδεία, χωρίς μια ενισχυμένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνεργασία και μια επιθυμία να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς στην τεχνολογία αιχμής, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την περίθαλψη. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να χτίσουμε μια ισχυρή και διαρκή συνεργασία απβ ότι εδώ, στη Μασαχουσέτη, ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε με θερμά λόγια για τους ομογενείς οι οποίοι διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. «Όπως έχω συχνά υπογραμμίσει, πιστεύω στη δύναμη του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι κίνητρο. Είναι πάθος. Είναι μια κληρονομιά για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι. Γνωρίζω τις επιτυχίες αυτής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στους απαιτητικούς τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής από προσωπική εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη συνεργασία μας μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε δυνατή πρόκληση και ότι το μέλλον του Ελληνισμού σε αυτήν την χώρα θα έχει πάντοτε ανοδική πορεία.

    Εμείς οι Έλληνες είμαστε ευλογημένοι και έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε διαμέσου των αιώνων ανεκτίμητους θησαυρούς: την εθνική μας ταυτότητα, την ορθόδοξη πίστη μας, την ελληνική μας κουλτούρα και γλώσσα, την κλασσική μας κληρονομιά και την πλούσια ιστορία μας. Οι μελλοντικές επιτυχίες μας και τα επιτεύγματά μας θα ενισχυθούν από την ενέργεια και την υποστήριξη των επιτυχιών σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι στην Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες έχουμε την ευλογία αλλά και την ευθύνη της διαχρονικής διαφύλαξης μιας πολύτιμης κιβωτού πλήρους θησαυρών: εθνικής παράδοσης, ορθοδοξίας, πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας, από την αρχαία δια της ευαγγελικής έως τη νέα έκφανσή της. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε στην αποστολή μας αυτή και μάλιστα με την δύναμη που δίνουν οι επιτυχίες σας στην κοινωνία των ΗΠΑ, επιτυχίες για τις οποίες είμαστε στην Ελλάδα πραγματικά περήφανοι». Ο κ Καραμανλής σήμερα θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Τάφτς από το οποίο αποφοίτησε και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην τελετή των αποφοίτων.

    [03] Προβάδισμα της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

    Προβάδισμα 3,6 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό της εφημερίδας "Το παρόν".

    Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προτιμάται από το 32,9% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 29,3%, ΚΚΕ 6,3%, Συνασπισμός 3% και ΛΑΟΣ 3,7%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος και τα λευκά ανέρχονται στο 23%.

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται στο ερώτημα για το ποιός θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 45,2% έναντι 30,7% του Γιώργου Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 49% έναντι 30,3% του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης

    Η Μάχη της Κρήτης ήταν ένα παράδειγμα παλικαριάς και πατριωτισμού, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που παρίσταται στις εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της ιστορικής μάχης.

    «Είναι μια μεγάλη ημέρα -είπε ο κ. Παπούλιας- για την ευρωπαϊκή αντίσταση εναντίον του ναζισμού. Και βέβαια η Κρήτη είναι αυτή που με το δικό της παράδειγμα, με το ηρωικό της παράδειγμα, με την παλλαϊκή αντίσταση και με τη συμβολή των συμμάχων μας αντιμετώπισε τη μηχανή του ¶ξονα.

    Χθες το βράδυ ξεφύλλιζα την ιστορία έτσι όπως την έγραψαν οι Γερμανοί για τη Μάχη της Κρήτης, και συγκλονίσθηκα από το εύρος των απωλειών τόσο των δυνάμεων του ¶ξονα όσο και των συμμάχων, αλλά ιδιαίτερα του Κρητικού λαού. Ήταν ένα παράδειγμα παλικαριάς, πατριωτισμού που πρέπει όλους να μας εμπνέει, σε δύσκολες στιγμές όπως είναι αυτές που περνάμε σήμερα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι και δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στον Ελευθέριο όσο και στον Σοφοκλή Βενιζέλο.

    «Είμαι συγκινημένος γιατί επισκέπτομαι τους τάφους για πρώτη φορά, και μου δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσω στεφάνι στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός μεγάλου πολιτικού, διεθνούς εμβέλειας οραματιστή, που με τη διαίσθησή του και τη διεισδυτικότητα του μυαλού του κατάφερε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις νίκες του Ελληνικού Στρατού και να πετύχει μεγάλες διπλωματικές νίκες. Η Ελλάδα τού οφείλει πολλά. Και νομίζω ότι η τιμή που του ανήκει είναι τιμή που βγαίνει από την ψυχή του κάθε Έλληνα. Συγκινήθηκα επίσης γιατί κατέθεσα στεφάνι και στον τάφο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Είναι σαν να κατέθετα στεφάνι στον τάφο του πατέρα μου, γιατί ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Γρηγόρης Παπούλιας, ήταν συμμαχητές στη Σχολή Ευελπίδων, συμπολεμιστές ως δευτεροετείς Ευέλπιδες από το Μπιζάνι έως το Σαγγάριο. Συνδεόταν με στενή και εγκάρδια φιλία ο πατέρας μου με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και νομίζω ότι ανήκαν και κείνοι σε μια τάξη της Σχολής Ευελπίδων που πολέμησαν και μεγάλωσαν την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, όπου είναι η έδρα του ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Ο κ. Παπούλιας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, ενώ ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης του ζήτησε την ηθική συμπαράσταση στο έργο του ιδρύματος και του δώρισε μία καρφίτσα πέτου με το σήμα του ιδρύματος, ένα βιβλίο, έκδοση του ιδρύματος για την πολεοδομική πολιτική του Βενιζέλου, καθώς και ένα πορτρέτο του 1914 του Εθνάρχη.

    Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας στη συνέχεια έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων όπου τον υποδέχθηκε κρητικό συγκρότημα με μαντινάδες.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει στο αεροδρόμιο Μάλεμε αναπαράσταση της Μάχης της Κρήτης.

    [05] Συγχαρητήρια στην Ελενα Παπαρίζου για την πρωτιά στη Γιουροβίζιον

    Συγχαρητήρια στην Ελενα Παπαρίζου για την πρώτη θέση που κατέκτησε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision απέστειλαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Η Ελενα Παπαρίζου, στο διαγωνισμό τραγουδιού που έγινε στο Κίεβο της Ουκρανίας, ερμήνευσε με επιτυχία το τραγούδι "My number one" και παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο. Το διαγωνισμό παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο επόμενος διαγωνισμός της Γιουροβίζιον θα διεξαχθεί το 2006 στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης αρκετά άτομα στην Ελλάδα πανηγύρισαν την επιτυχία αυτή, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στην Κύπρο και στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

    Ο κ.Παπούλιας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για μια επιτυχία, που έδωσε χαρά και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό και εύχεται «ο συλλογικός ενθουσιασμός να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιτυχίες στο χώρο του πολιτισμού, που είναι και το πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας».

    «Αγαπητή Έλενα. Η μεγάλη σου νίκη γέμισε με χαρά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στην πατρίδα και το εξωτερικό», ξεκινάει το τηλεγράφημα του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Για το "νούμερο 1" που μας χάρισες, αξίζουν σε σένα, όπως και σε όλους τους συντελεστές της αποψινής επιτυχίας, θερμά συγχαρητήρια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι μια αυτοδημιούργητη Ελληνίδα της διασποράς μας έκανε χαρούμενους με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. «Την συγχαίρουμε και της ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες για την ίδια και την Ελλάδα. Το τραγούδι, η μουσική, ο πολιτισμός μπορεί να είναι πάντα μια ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα, αν επενδύσουμε σβ αυτά και αναπτύξουμε όλες τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    «Η Έλενα Παπαρίζου με την εκπληκτική της ερμηνεία και σκηνική παρουσία, χάρισε στην Ελλάδα έναν καλλιτεχνικό θρίαμβο. Μας έκανε υπερήφανους. Της αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια», δήλωσε η η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Τα συγχαρητήρια της Κύπρου για τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ χαρακτήρισε χαρακτήρισε πολύ καλό το τραγούδι που ερμήνευσε η Ελενα Παπαρίζου.

    Συγχαρητήρια από την Κύπρο στην Ελλάδα έστειλε και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, που εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό, και ευχήθηκε το καλύτερο και στους επόμενους διαγωνισμούς της Γιοροβίζιον.

    Τέλος, από την Κωνσταντινούπολη συγχαρητήρια έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Έχουμε και τα ευχάριστα, η Ελλάδα κέρδισε στον διαγωνισμό του τραγουδιού που σημαίνει ότι θα φιλοξενήσει του χρόνου τον διαγωνισμό», είπε μετά τη σημερινή θεία λειτουργία, συγχαίροντας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Αλέξη Αλεξανδρή, κατά τη διάρκεια δεξιώσεως στην αίθουσα του Θρόνου, παρουσία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, καθώς και πλήθους προσκυνητών από την Ελλάδα. «Ευχόμεθα του χρόνου η διοργάνωση να είναι άψογη και να αποσπάσει τον έπαινο και το θαυμασμό των χωρών που θα συμμετάσχουν», τόνισε.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη και την κα Έλενα Παπαρίζου, που τον είχε επισκεφθεί στο Φανάρι, ζητώντας την ευλογία του πριν από τον διαγωνισμό. Της είχα πει τότε ότι η ημέρα του διαγωνισμού είναι και η ημέρα της ονομαστικής της εορτής, την συγχαίρω, είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

    [06] Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο στη Γερμανία μετά την συντριπιτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών

    Ο Φραντς Μουντεφέρινγκ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2005, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος του στις εκλογές στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία.

    Το κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ συγκέντρωσε ποσοστό 37,5% έναντι 45% των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό που θεωρείτο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών εδώ και 39 χρόνια.

    [07] Επίτιμος διδάκτωρ Νομικής του πανεπιστημίου Ταφτς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Φορώντας την πανεπιστημιακή τήβεννο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρέστη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Ταφτς και πήρε τον τρίτο ακαδημαϊκό τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Νομικής.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου, από το οποίο έχει αποφοιτήσει και ο ίδιος στα μέσα της δεκαετίας του '80.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στην Ιθάκη του Καβάφη, στον Σωκράτη και στον Πλάτωνα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο Πλάτωνας είχε προσδιορίσει την εκπαίδευση ως την ειδική μάθηση που σε οδηγεί μέσα από τη ζωή να μισείς ό,τι πρέπει να είναι μισητό και να αγαπάς ό,τι πρέπει να είναι αγαπητό.

    Πρόσθεσε πως όλοι μπορούμε να υπολογίσουμε ότι πρέπει να μισούμε την αναλγησία, την εκμετάλλευση, τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας, την κατάχρηση της εμπιστοσύνης, την κατάχρηση του περιβάλλοντος, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, αναφερόμενος στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι σχεδόν όλοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν έτοιμη και πως οι Αγώνες θα ήταν καταστροφή, αλλά οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και εμείς διοργανώσαμε τους πιο εμπνευσμένους, δημιουργικούς και ασφαλείς Αγώνες στην ιστορία τους.

    Η κυβέρνησή μου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προτίθεται να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και τη μοναδική θέση της στη ΝΑ Ευρώπη, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε μια περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης. Για να επιτύχουμε αυτό το στόχο, σημείωσε, θα χρειαστούμε την ισχυρή υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία τους για μια μόνιμη ειρήνη σε μια περιοχή γνωστή ως πυριτιδαποθήκη της ιστορίας, με εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις για περισσότερο από έναν αιώνα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή που λειτουργεί στη σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, με αντικείμενο τις ελληνικές σπουδές και θέματα της ΝΑ Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι στόχος της γενιάς μας είναι να φέρει τη χώρα στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης καθώς και να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο προς όφελος όχι μόνο της ιδίας αλλά και όλων των λαών της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αποφοίτους είπε μεταξύ άλλων ότι είναι άξιοι για τους βαθμούς που πήραν σήμερα, για τους χαρισματικούς καθηγητές του πανεπιστημίου που τους δίδαξαν, και για τις θυσίες που έκαναν οι γονείς τους για να σπουδάσουν καθώς και για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κόσμου.

    Γνωρίζω, είπε ο κ. Καραμανλής, οτι η χαρά που νιώθετε για την αποφοίτηση αναμειγνύεται με την αγωνία για το μέλλον. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να ανησυχείτε γιατί ξέρω από την εμπειρία μου και παραφράζοντας ένα τραγούδι που μιλάει για τη Νέα Υόρκη σας λέω ότι "αν τα καταφέρατε στο Ταφτς, τότε μπορείτε να τα καταφέρετε παντού".

    Ο κ. Καραμανλής πριν από την τελετή αποφοίτησης είχε σύντομη συνομιλία με το βραβευμένο ηθοποιό Ουΐλιαμ Χαρτ που επίσης έχει αποφοιτήσει απο το πανεπιστήμιο Ταφτς και ανακηρύχθηκε και εκείνος επίτιμος διδάκτορας.

    Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα όπου αναμένεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    [08] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 χρόνων ο Χαρίλαος Φλωράκης, για χρόνια ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς και γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στη Ραχούλα του νομού Καρδίτσας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή ΤΤΤ (Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας) και αποφοίτησε ως τηλεγραφητής.Μιλούσε ρωσικά και αγγλικά.

    Από τα δυναμικότερα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Αριστεράς, ανέπτυξε από μικρός έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Το 1930, σε ηλικία 16 ετών, οργανώθηκε στις Ομάδες Πρωτοπόρων της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

    Το 1941, έγινε μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στους Τριατατικούς (ΤΤΤ). Κατά τη διάρκεια της κατοχής, τον Απρίλιο του 1942, πήρε μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών που ήταν η πρώτη μεγάλη απεργία στη διάρκεια της κατοχής και η πρώτη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

    Το 1943, εντάχθηκε στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) και το 1945 έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο καπετάν Γιώτης, ενώ το 1949, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, από το 1946 μέχρι το 1949, διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά τη ήττα του οποίου, κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία. Το 1954, επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος και συνελήφθη.

    Το 1960, καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966. (Δικάστηκε πολλές φορές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 17 χρόνια συνολικά). Μετά την απριλιανή δικτατορία του 1967, συνελήφθη από τους πρώτους, και στη συνέχεια εκτοπίστηκε στη Λέρο, τα Γιούρα και τον Ωρωπό.

    Τον Αύγουστο του 1972, κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ τον Ιούνιο, στη 16η ολομέλεια, είχε αναδειχθεί μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στη 17η ολομέλεια, εξελέγη Α' Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς.

    Το Μάιο του 1978, στο 10ο συνέδριο του ΚΚΕ εξελέγη εκ νέου Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη και στο 11ο Συνέδριο (Δεκέμβριος του 1982) καθώς και στο 12ο Συνέδριο (Μάιος του 1987). Τον Απρίλιο του 1989, ανέλαβε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και στις 11 Ιουλίου του ιδίου έτους, εξελέγη πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ενώ τη θέση του Γενικού Γραμματέα κατέλαβε ο Γρηγόρης Φαράκος.

    Στις 25 Φεβρουαρίου 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στις 18 Μαρτίου 1991, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς, ταυτόχρονα με το Λεωνίδα Κύρκο, ενώ πρόεδρος ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη.

    Στις 16 Ιουλίου 1991, και ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και στη νεοεκλεγείσα γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, αποχώρησε μαζί με άλλους 6 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος από τον Συνασπισμό και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

    Στις 21 Δεκεμβρίου 1991, στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να μη συμμετέχει στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή.

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά στη Β' Αθηνών στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' της Αθήνας στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 1977, στις 18 Οκτωβρίου 1981 και στις 2 Ιουνίου 1985.

    Εξελέγη πάλι βουλευτής στη Β' Αθήνας με το ΚΚΕ στο πλαίσιο του Συνασπισμού στις 18 Ιουνίου 1989, στις 5 Νοεμβρίου 1989 και στις 8 Απριλίου του 1990.

    [09] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης

    Ο ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, ο Χαρίλαος Φλωράκης, πέθανε σήμερα στις 6 το απόγευμα στο σπίτι του στο Χαλάνδρι από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 91 ετών.

    Δεκάδες στελέχη και απλά μέλη του ΚΚΕ όπως και η γγ της ΚΕ Α. Παπαρήγα έχουν συγκεντρωθεί στον Περισσό, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος συμμετέχοντας έτσι στο πένθος για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη. Ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ "902" διέκοψαν τα προγράμματα τους και μεταδίδουν συνεχώς τις ανακοινώσεις του κόμματος και στιγμιότυπα από τη ζωή του εκλιπόντος ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης το τελευταίο διάστημα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες στιγμές βρίσκονταν κοντά του ο επί δεκαετίες οδηγός του Αντώνης με τη σύζυγό του που τον φρόντιζαν.

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναμένεται αργά απόψε ή αύριο το αργότερο να εκδώσει αναλυτικό ανακοινωθέν σχετικά με την κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη.

    Στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων σε δηλώσεις τους εγκωμιάζουν την ηγετική προσωπικότητα του Χ. Φλωράκη, τη συνεισφορά του στο ΚΚΕ, στην εθνική αντίσταση, στη συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας το 1974 και την διακριτική, όσο και ουσιώδη παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά το 1991 οπότε και τα ηνία του ΚΚΕ ανέλαβε η κ. Α. Παπαρήγα.

    Κοινός παρανομαστής των δηλώσεων είναι ότι ο Χ. Φλωράκης έμεινε πιστός στις ιδέες και τις αρχές του μέχρι τον θάνατο του. Πλέκουν το εγκώμιο στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ , για το χιούμορ του, τη θυμοσοφία του, τον ευθύ χαρακτήρα του και το ηγετικό του ταμπεραμέντο.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης πέθανε όπως ήθελε, ήσυχα στο σπίτι του. Όπως είπε σε μια δήλωσή του και ο Μ. Ανδρουλάκης, "ο Χαρίλαος ήθελε να πεθάνει με τα παπούτσια του και να μην παίρνει η κότα το ψωμί από τα χέρια του".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη:

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του.

    Εκφράζω την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στο ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του".

    Ιστορικό ηγέτη της κομμουνιστικής αριστεράς, φυσικό ηγέτη του ΚΚΕ, πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό με ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, χαρακτηρίζει τον Χαρίλαο Φλωράκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του, πληροφορηθείς τον θάνατό του.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι ο Χ. Φλωράκης είχε σημαντική παρουσία στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, παρουσία που αναγνωρίζεται από όλους.

    Και τονίζει ότι ο εκλιπών κέρδισε τον σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στη δήλωσή του:

    «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα. Φυσικός ηγέτης του ΚΚΕ, και καθοριστικός παράγοντας του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας του, που δε δίστασε να ανοίξει το δρόμο στη νεότερη γενιά.

    Έδωσε το παρόν στις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, και η σημαντική του παρουσία αναγνωρίζεται από όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης.

    Αν και πρωταγωνίστησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ΚΚΕ, παρέμεινε πάντα ένα πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό, με μια ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, από τους πρώτους που διέβλεψαν την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών στα σύγχρονα δεδομένα.

    Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη .

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης με τη συνολική διαδρομή του κέρδισε το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Στο ΚΚΕ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

    Ο Λ. Κύρκος,επίσης ιστορικός ηγέτης του αριστερού κινήματος της χώρας μας σε δήλωσή του αποχαιρετά με "τιμή και οδύνη" τον Χ. Φλωράκη.

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε επί χρόνια ηγέτης του ΚΚΕ μετά τη διάσπαση του ΄68. Στα χρόνια αυτά ευτύχησε να δει την Αριστερά ενωμένη στο Συνασπισμό και να γίνει ο ίδιος ένας πολιτικός ηγέτης που ενέπνεε σεβασμό χάρη στην μετριοπάθειά του και την λαϊκότητά του. Αντάρτης στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό, υπηρέτησε με αφοσίωση τα ιδανικά του, δεν κατόρθωσε όμως να διαγνώσει το αίτημα του καιρού μας, τη σύζευξη του σοσιαλισμού με τη δημοκρατία.

    Υπήρξαμε επί χρόνια ιδεολογικοί αντίπαλοι. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να τον αποχαιρετήσω με τιμή και με οδύνη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο κόμμα του και στους οικείους του", ανέφερε ο Λ.Κύρκος.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος στη δήλωσή του για τον θάνατο του Χ. Φλωράκη αναφέρει ότι "χάθηκε ένας αυθεντικός καπετάνιος και πολιτικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος".

    Ο Χ. Φλωράκης προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι σύμβολο ηγέτη με καθολική αποδοχή. Σημάδεψε τις εποχές που έζησε με τους αγώνες του, τους κατατρεγμούς του, τις διορατικές και τολμηρές πρωτοβουλίες του για την τόπο και τον λαό μας, για το ΚΚΕ και την αριστερά" .

    "O Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της", τονίζει σε δήλωσή του για τον Χ. Φλωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος προσθέτει ότι ο Χ. Φλωράκης ήταν ηγετική φυσιογνωμία με εξαιρετικές ικανότητες και γενναιότητα στη διάρκεια της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου. Πρωταγωνιστής, ως ΓΓ του ΚΚΕ, στη μεταδικτατορική φάση της νόμιμης δράσης του κομμουνιστικού κινήματος.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης, υπενθυμίζει ο κ. Αλαβάνος, αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος του ενιαίου Συνασπισμού σε μια φάση ευρύτατης ενότητας, δυναμικής και ελπίδας της Αριστεράς και επισημαίνει ότι παρότι οι δρόμοι μεταξύ Συνασπισμού και ΚΚΕ χώρισαν, είχε πάντα την εκτίμηση και τον βαθύ σεβασμό μας και καταλήγει:

    "Ήταν ένας αυθεντικός ηγέτης που συνέπαιρνε με την απλότητα, τη λαϊκότητα, τη θυμοσοφία. Ξεπέρασε τα όρια της Αριστεράς και ταυτίσθηκε με την ιστορία της χώρας.

    Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί".

    Συλλυπητήρια προς την ΚΕ του ΚΚΕ απέστελλε και ο Γιάννης Μπανιάς:

    "Δεχθείτε παρακαλώ τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κινήματος σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη".

    Η πρόεδρος της Βουλής ¶ννα Μπενάκη Ψαρούδα με αφορμή τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη απέστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:

    "Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαρίλαου Φλωράκη.

    Στα δύσκολα χρόνια μετά τη δικτατορία, όταν όλοι οι Έλληνες κληθήκαμε να επουλώσουμε τις πληγές από μια μακράν περίοδο διχασμού και να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη πολιτεία, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέβαλε αποφασιστικά στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Με το συναινετικό πνεύμα και την πείρα του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Κοινοβουλευτισμό και προώθησε την εθνική συμφιλίωση.

    Το σύνολο της ζωής και της δράσης του Χαρίλαου Φλωράκη ασφαλώς θα κριθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος. Όσοι τον γνωρίσαμε στο Κοινοβούλιο μετά την μεταπολίτευση θα διατηρούμε την εικόνα ενός έντιμου και ειλικρινούς πολιτικού, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τις ιδέες του προσπαθώντας να υπηρετήσει τον τόπο του.

    Εκ μέρους του Κοινοβουλίου απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος".

    Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη προέβη στην εξής δήλωση:

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης ανήκε στα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ το οποίο υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση στη μακρά πολιτική του πορεία. Ήταν αγωνιστής της πρώτης γραμμής και αυτό του εστοίχισε στην ανώμαλη περίοδο, που πέρασε η χώρα μας, διώξεις και πολυετείς φυλακίσεις.

    Δεν συνθηκολόγησε και δεν εκάμφθη. Παρά ταύτα-και αυτό αποτέλεσε τη μεγάλη του αρετή- διατήρησε και στις σκληρότερες ώρες την ψύχραιμη σκέψη και προπαντός τη συνείδηση ότι όλοι ανήκουμε στον ίδιο λαό και στην ίδια πατρίδα και ότι οφείλουμε να συνυπάρξουμε. Και αναγκαία προϋπόθεση γι' αυτό είναι να συζητάμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια και εντιμότητα.

    Έτσι, αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα από την πλευρά της Αριστεράς που συνετέλεσε στην ιστορική συνεννόηση μαζί μας, η οποία επέτρεψε τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας και τελικά εθνικής ενότητας που εσφράγισαν οριστικά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

    Συνεργάστηκα, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μας, μαζί του και αισθανόμουν απέναντί του φιλία και εκτίμηση. Πάντοτε συζητούσαμε τα -περιορισμένα έστω- περιθώρια συνεργασίας που και οι δυο μας ετιμήσαμε. Και πάντοτε αισθανόμουν βαθιά εκτίμηση προς τον τίμιο αγωνιστή έστω κι αν ευρισκόμουν ιδεολογικά στον αντίποδα.

    Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στη σορό του και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο κόμμα του για τη μεγάλη απώλεια".

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη δήλωσε τα εξής:

    «Με θλίψη και συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, μιας ιστορικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς στην Ελλάδα.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας αγωνιστής των ιδεών του, ένας ασυμβίβαστος μαχητής, ένας καλός πατριώτης. Έδωσε σκληρές μάχες γι αυτά που πίστευε με κόστος, πολλές φορές, σημαντικό γι αυτόν. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αλλά σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο απέδειξε ότι γνώριζε να συνδιαλέγεται και να συζητά με τους πολιτικούς του αντιπάλους συμβάλλοντας στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών .Η συμβολή του στην πλήρη αποκατάσταση της εθνικής συμφιλίωσης στη χώρας μας υπήρξε καθοριστική και αναγνωρίζεται πλέον από όλους.

    Στην οικογένεια του και στο ΚΚΕ απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια"

    [10] «Εφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης

    Ο ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, ο Χαρίλαος Φλωράκης, πέθανε, το απόγευμα της Κυριακής, στο σπίτι του στο Χαλάνδρι από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 91 ετών. Ο Χαρίλαος Φλωράκης το τελευταίο διάστημα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη:

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του.

    Εκφράζω την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στο ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του".

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Χαρίλαος Φλωράκης, με τη ζωή και το έργο του, τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ιστορικός ηγέτης.

    Από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την περιπετειώδη πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Φλωράκης ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που συνέβαλαν προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας. Τη συμβολή του αυτή η Ιστορία και οι πολίτες την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν.

    Στους οικείους και συντρόφους του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Ιστορικό ηγέτη της κομμουνιστικής αριστεράς, φυσικό ηγέτη του ΚΚΕ, πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό με ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, χαρακτηρίζει τον Χαρίλαο Φλωράκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του, πληροφορηθείς τον θάνατό του.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι ο Χ. Φλωράκης είχε σημαντική παρουσία στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, παρουσία που αναγνωρίζεται από όλους.

    Και τονίζει ότι ο εκλιπών κέρδισε τον σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στη δήλωσή του:

    «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα. Φυσικός ηγέτης του ΚΚΕ, και καθοριστικός παράγοντας του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας του, που δε δίστασε να ανοίξει το δρόμο στη νεότερη γενιά.

    Έδωσε το παρόν στις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, και η σημαντική του παρουσία αναγνωρίζεται από όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης.

    Αν και πρωταγωνίστησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ΚΚΕ, παρέμεινε πάντα ένα πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό, με μια ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, από τους πρώτους που διέβλεψαν την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών στα σύγχρονα δεδομένα.

    Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη .

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης με τη συνολική διαδρομή του κέρδισε το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Στο ΚΚΕ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

    Στην μεγάλη συνεισφορά του Χαρίλαου Φλωράκη στο ΚΚΕ αναφέρθηκε σε δήλωσή της η γγ της ΚΕ του κόμματος, Α. Παπαρήγα, σε δήλωσή της που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρει στη δήλωσή της ότι ο θάνατος του Χ. Φλωράκη "είναι από τους θανάτους που περιμένεις, ήταν αναμενόμενος , αλλά δύσκολα μπορείς να συμφιλιωθείς γιατί ο Χ. Φλωράκης ήταν πάρα πολύ δεμένος με το χρονικό διάστημα της ιστορίας του κόμματος, όχι μόνο γιατί ήταν γενικός γραμματέας για πάρα πολλά χρόνια, αλλά γιατί σε όλη του τη ζωή, από απλό μέλος μέχρι στέλεχος, ήταν νύχι -κρέας με την ιστορία του ΚΚΕ".

    Η κ. Παπαρήγα σημειώνει ακόμη για τον Χ. Φλωράκη:

    " Ηταν ο άνθρωπος που από το ΄74 και μετά συνέβαλε να σταθεί το κόμμα ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας και μέσα στο πρόσωπό του να φανεί όλη η φυσιογνωμία του ΚΚΕ, η σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την πτώση της χούντας".

    "O Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της", τονίζει σε δήλωσή του για τον Χ. Φλωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος προσθέτει ότι ο Χ. Φλωράκης ήταν ηγετική φυσιογνωμία με εξαιρετικές ικανότητες και γενναιότητα στη διάρκεια της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου. Πρωταγωνιστής, ως ΓΓ του ΚΚΕ, στη μεταδικτατορική φάση της νόμιμης δράσης του κομμουνιστικού κινήματος.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης, υπενθυμίζει ο κ. Αλαβάνος, αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος του ενιαίου Συνασπισμού σε μια φάση ευρύτατης ενότητας, δυναμικής και ελπίδας της Αριστεράς και επισημαίνει ότι παρότι οι δρόμοι μεταξύ Συνασπισμού και ΚΚΕ χώρισαν, είχε πάντα την εκτίμηση και τον βαθύ σεβασμό μας και καταλήγει:

    "Ήταν ένας αυθεντικός ηγέτης που συνέπαιρνε με την απλότητα, τη λαϊκότητα, τη θυμοσοφία. Ξεπέρασε τα όρια της Αριστεράς και ταυτίσθηκε με την ιστορία της χώρας.

    Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 May 2005 - 20:42:22 UTC