Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [02] Δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε νεαρό στο Πολυτεχνείο
  • [03] Ιορδανία και παλαιστινιακή αρχή, επικύρωσαν την αποκήρυξη του κ.Ειρηναίου
  • [04] Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της VPRC
  • [05] Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στο υπουργείο Παιδείας
  • [06] Συνεδρίασε η Διϋπουργική Επιτροπή για το Δ' ΚΠΣ
  • [07] «Άδικη» χαρακτηρίστηκε απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δίκη του Οτσαλάν

  • [01] Το υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός

    Το υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του προγράμματος των επισκέψεών του σε υπουργεία, προ ημερών είχε επισκεφθεί και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης .

    Εν τω μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός ανέλαβε την προεδρία της "Διαβαλκανικής Συνεργασίας" στη σύνοδο αρχηγών κρατών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο Βουκουρέστι . Ο κ.Καραμανλής κάλεσε την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να αξιοποιήσει την μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται με τις προτάσεις Νίμιτς και από κοινού με την Ελλάδα να βρει σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της . Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους προέδρους της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, της Βοσνίας και τον πρωθυπουργό της Σερβίας .

    [02] Δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε νεαρό στο Πολυτεχνείο

    Δικογραφία σε βάρος του αστυνομικού Χριστόφορου Πατσιά ο οποίος πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο και τραυμάτισε τον 28χρονο Γεώργιο Χιλίαρχο μέσα στο Πολυτεχνείο προχθές βράδυ, σχηματίζεται από την Κρατική Ασφάλεια η οποία διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία λίγο πριν τις 9.30 προχθές το βράδυ μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου περίπου 150 άτομα που επιτέθηκαν στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Χρήστου Βερελή τα οποία ήταν σταθμευμένα στο προαύλιο του. Οι δυο πρώην υπουργοί συμμετείχαν εκείνη την ώρα σε εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου.

    Εκείνη τη στιγμή ο αστυνομικός συνοδείας του πρώην υπουργού, κ.Βερελή, έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο και άρχισε να πυροβολεί. Συνολικά ερίφθησαν δέκα πυροβολισμοί εκ των οποίων οι εννέα στον αέρα και ο ένας χαμηλά με αποτέλεσμα να τραυματίσει στη δεξιά κνήμη τον 28χρονο που ήταν κοντά. Ο αστυνομικός που έχει δεχθεί χτυπήματα, από γροθιές και αντικείμενα, στο κεφάλι και σε διάφορα σημεία του σώματός του μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο . Ο 28χρονος διακομίστηκε στο Λαϊκό, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    [03] Ιορδανία και παλαιστινιακή αρχή, επικύρωσαν την αποκήρυξη του κ.Ειρηναίου

    Νέα σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η Ιορδανία, μετά την Παλαιστινιακή Αρχή, επικύρωσε την απόφαση με την οποία αποκηρύσσεται ο κ.Ειρηναίος, ενώ αναγνώρισε τις υπογραφές των τριών μελών της Ιεράς Συνόδου. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον κ.Ειρηναίο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο κ.Ειρηναίος φέρεται ότι προτίθεται να κινηθεί ενάντια στις αποφάσεις των υπουργικών συμβουλίων Ιορδανίας και Παλαιστίνιων και να επιχειρήσει να τις πλήξει στο ανώτερο δικαστήριο του Ισραήλ.

    [04] Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της VPRC

    Στις 4,5 μονάδες ανεβάζει τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έρευνα της εταιρίας VPRC που διεξήχθη για το λογαριασμό του ραδιοσταθμού Σκάι.

    Συγκεκριμένα στο ερώτημα που αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 43,5% έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ φθάνει στο 7%, ο ΣΥΝ στο 4% και ο ΛΑΟΣ στο 3,5%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 42 μονάδες με ποσοστό 60% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 69% και τον ακολουθούν ο Γ. Παπανδρέου με 54%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 48%, η Αλέκα Παπαρήγα με 46% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 36%.

    Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 50% και ο Γιώργος Παπανδρέου το 26%.

    Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρία VPRC με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στο σύνολο της χώρας και σε δείγμα 1.016 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9 έως 10 Μαΐου 2005.

    [05] Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στο υπουργείο Παιδείας

    Την αισιοδοξία του για το μέλλον και την ικανοποίησή του για το παρόν της Παιδείας, εξέφρασε ο πρωθυουργός Κ. Καραμανλής μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας σήμερα το πρωί.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του εκπαιδευτικού έργου, είπε χαρακτηριστικά ότι έγινε σημαντικό έργο στο υπουργείο, αλλά απομένουν να γίνουν πολλά.

    Απαρρύθμισε τις αλλαγές όπως για παράδειγμα την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' Λυκείου, την κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ κλπ και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι αλλαγές του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αποτελεσματικές. Εγιναν μονομερώς και χωρίς διάλογο. Αντίθετα, τόνισε η κυβέρνηση θεωρεί εθνική υπόθεση το διάλογο για την Παιδεία και γι'αυτό κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετάσχουν σε αυτόν. Ο διάλογος άλλωστε θα συνεχιστεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θέσπιση συστήματος διασφάλισης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι βασική αρχή είναι η αξιολόγηση των ιδρυμάτων από τα ίδια τα ιδρύματα και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

    Επεσήμανε την ίδρυση διεθνούς πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την επίλυση θεμάτων των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη νέα δομή της τεχνικής εκπαίδευσης με την ενίσχυσή τους με μαθήματα γενικής παιδείας αφενός και δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφετέρου.

    Ανακοίνωσε ακόμη τη δωρεά παροχή 20.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές ειδικής αγωγής, 30.000 υπολογιστών σε άλλα σχολεία και 5.500 υπολογιστών στους πρώτους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του γυμνασίου. Η Παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός και η επένδυση στη γνώση και στη νέα γενιά γενικότερα.

    Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα βήματα τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά είμαστε αισιόδοξοι.

    [06] Συνεδρίασε η Διϋπουργική Επιτροπή για το Δ' ΚΠΣ

    Συνεδρίασε η Διϋπουργική Επιτροπή για το Δ' ΚΠΣ κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της ΕΕ για τις δημοσιονομικές προοπτικές (2007-2013).

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές θα συζητηθούν αύριο και το Σάββατο στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

    Στο μεταξύ, η αναστολή πληρωμών για το Γ' ΚΠΣ συζητείται μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομίας η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζεται.

    Χθες στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας και ο γενικός γραμματέας ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν τουλάχιστον για μια βδομάδα ακόμα. Επίσης σύμφωνα με την ιδια πηγή του υπουργείου το υπουργείο Οικονομίας θέλει να θέσει τις βάσεις ώστε το Γ' ΚΠΣ να προχωρήσει απρόσκοπτα και στο μέλλον, δηλαδή να μη λυθεί το θέμα αναστολής των πληρωμών για φέτος και να παρουσιαστεί τα επόμενα έτη.

    Για το λόγο αυτό έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή "σχέδιο δράσης" ώστε τα έργα στο Γ'ΚΠΣ να γίνονται με πλήρη διαφάνεια.

    [07] «Άδικη» χαρακτηρίστηκε απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δίκη του Οτσαλάν

    "Αδικη" χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη δίκη του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999, ασκώντας πιέσεις στην Αγκυρα για την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης.

    "Ο κατηγορούμενος δεν δικάστηκε από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο" τονίζεται στην δικαστική απόφαση που αναγνώστηκε στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,που απαιτεί ακόμη την επικύρωσή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν είναι δεσμευτική αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική κυβέρνηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    Η Τουρκία απο την πλευρά της, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Τζεμίλ Τσιτσέκ, ανακοίνωσε ότι "θα κάνει αυτό που πρέπει" μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν "άδικη", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να δικάσει εκ νέου τον κούρδο ηγέτη.

    Ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ηγετικό του ρόλο στην μακροχρόνια εξέγερση των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων στις δεκαετίες του `80 και του `90.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2005 - 10:37:34 UTC