Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [02] Εκλογές σήμερα στην Βρετανία με τις δημοσκοπήσεις να «βγάζουν» νικητή τον Μπλερ
  • [03] Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός
  • [04] Κλιμάκιο του ΔΝΤ σήμερα στην Αθήνα
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή με Γ.Σουφλιά-Στο υπ.Δημόσιας Τάξης το πρωί ο πρωθυπουργός.
  • [06] Eκρηξη από αυτοσχέδια βόμβα, στο βρετανικό προξενείο στη Ν.Υόρκη.
  • [07] Γενική απεργία την 11η Μαΐου κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
  • [08] Γ. Κουμουτσάκος για συνάντηση Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

  • [01] Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

    Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.

    "Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λίγο μετά τις 8:00 το πρωί σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον κέντρου κατάταξης του ιρακινού στρατού στο πρώην αεροδρόμιο Μουτάνα", στο κέντρο της Βαγδάτης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, την επίθεση πραγματοποίησε καμικάζι που οδηγούσε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των τραυματιών.

    Εννιά αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις δύο ώρες νωρίτερα στην ανατολική και δυτική Βαγδάτη, σύμφωνα με άλλη πηγή του υπουργείου.

    Τέλος, ένας αστυνομικός που φρουρούσε την κατοικία ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκε και άλλοι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [02] Εκλογές σήμερα στην Βρετανία με τις δημοσκοπήσεις να «βγάζουν» νικητή τον Μπλερ

    Οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν την νέα Βουλή της χώρας, με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να εμφανίζεται έτοιμος να κερδίσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στην Ντάουνιγκ Στρητ παρά την έντονη αντίδραση που έχει προκαλέσει στους συμπατριώτες του η υποστήριξή του στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 09.00 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 24.00(ώρα Ελλάδος),οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls του BBC και του ITV.

    Μετά από δύο σαρωτικές νίκες το 1997 και το 2001 οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπλερ θα είναι ο πρώτος Εργατικός ηγέτης στην ιστορία της Βρετανίας που θα κερδίσει μιά τρίτη συνεχόμενη θητεία στην πρωθυπουργία, αν και το εύρος της νίκης του αναμένεται να είναι πιό περιορισμένο.

    Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα σε ισάριθμες βρετανικές εφημερίδες δίνουν στον Μπλερ προβάδισμα τριών έως έξι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού κόμματος του Μάικλ Χάουαρντ.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας Populus για τους Τάιμς δίνει στους Εργατικούς προβάδισμα με

    37,9% έναντι 31,7% για τους Συντηρητικούς. Ενα τέτοιο ποσοστό θα έδινε στον Μπλερ κοινοβουλευτική πλειοψηφία 100 έως 130 εδρών από τις 161 που είχε στην απερχόμενη βουλή.

    Οι άλλες τρεις δημοσκοπήσεις δίνουν στους Εργατικούς ποσοστά 36 έως 38% και στους Συντηρητικούς 32 έως 33 %.

    Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός ακούει στο όνομα "αποχή" ,καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αρκετοί ψηφοφόροι των Εργατικών ενδέχεται να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αν η συμμετοχή είναι μικρή και οι Εργατικοί δεν τα πάνε πολύ καλά σε ορισμένες περιφέρειες -κλειδιά ,ενδέχεται το εύρος της νίκης του Μπλερ να είναι πολύ μικρότερο από τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

    Οταν ο Μπλερ απέσπασε την εξουσία για πρώτη φορά το 1997,το ποσοστό συμμετοχής ήταν 71% ενώ το 2001 μειώθηκε στο 59%,που ήταν και το χαμηλότερο από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός, που γιορτάζει αύριο τα 52α γενέθλιά του, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην εκλογική του περιφέρεια στο Σέντζφιλντ, στη βόρεια Αγγλία και θα περιμένει πρώτα να δεί τα προσωπικά του ποσοστά ,πριν επιστρέψει αργά τη νύχτα στο Λονδίνο.

    Το πρώτο μετεκλογικό καθήκον του Μπλερ θα είναι φυσικά ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης,στην οποία το μόνο σιγουρο είναι ότι ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών και πιθανός διάδοχός του, Γκόρντον Μπράουν θα παραμείνει στη θέση του. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι ο Μπλερ θα παραιτηθεί υπέρ του Μπράουν πριν ολοκληρώσει την τρίτη θητεία του, ιδιαίτερα αν ηττηθεί στο προγραμματισμένο για το 2006 δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα.

    [03] Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    "Η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες και οι Έλληνες πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου ενημερώθηκε για τα θέματα του υπουργείου, από την πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας.

    Η συνάντησή του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ.Βουλγαράκη κράτησε περίπου δύο ώρες και αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής προέβη σε δηλώσεις στις οποίες τόνισε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην Αστυνομία γίνεται πολύ καλή δουλειά με σαφή, μετρήσιμα, ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι στον τομέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο και τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται ήδη στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Στόχος είναι το κράτος να είναι διάφανο,αξιόπιστο και πάντα στην υπηρεσία των πολιτών, είπε και τόνισε τη θετική συμβολή της αστυνομίας στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόσθεσε ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τους Ολυμπιακούς ήδη έχει τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικότητας είναι η αντιμετώπιση της πρόσφατης λεωφορειοπειρατίας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αθόρυβη προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και προανήγγειλε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου με προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την αγροτική ασφάλεια, όπου θα καλυφθεί το έργο που παρείχε πριν η αγροφυλακή.

    Αναφέρθηκε επίσης στην καλή προσπάθεια που έκανε η αστυνομία για την έξοδο του Πάσχα, καθώς με τα συντονισμένα μέτρα στις εθνικές οδούς από τα αντίστοιχα τμήματα τροχαίας μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα.-

    [04] Κλιμάκιο του ΔΝΤ σήμερα στην Αθήνα

    Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα επισκεφθούν την Ελλάδα από σήμερα έως τις 18 Μαΐου 2005, προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων έρχεται στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη .Σκοπός της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των δημοσίων δαπανών, ώστε να προκύψει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες, σύμφωνα και με την κυβερνητική εξαγγελία για την αντιμετώπιση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή με Γ.Σουφλιά-Στο υπ.Δημόσιας Τάξης το πρωί ο πρωθυπουργός.

    Συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για όλα τα θέματα.

    Στη συνομιλία που είχε ο κ. Σουφλιάς με τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή" για το Προεδρικό Διάταγμα που κωδικοποιεί τη νομοθεσία σχετικά με τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε το διάταγμα δεν αναφέρεται στη σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά στην κυβερνητική λειτουργία.

    Σε άλλη ερώτηση αν πρέπει να θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και πως όλα αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ακόμη στο ερώτημα αν βλέπει ανασχηματισμό πως "οσονούπω δεν βλέπω αλλά μέχρι το φθινόπωρο αφού η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει ενάμιση χρόνο είναι λογικό να γίνει".

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μικρού και ευέλικτου υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η συζήτηση και πως κάτι τέτοιο προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά πρόσθεσε πως για το θέμα αυτό αποφασίζει ο πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε μετά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας στην οποία προχώρησε επιτροπή η οποία είχε συσταθεί το 2003 για το σκοπό αυτό και τα μέλη της παρέμειναν τα ίδια.

    Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε απόφαση ή πρόθεση για ανασχηματισμό.

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    "Η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες και οι Έλληνες πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου ενημερώθηκε για τα θέματα του υπουργείου, από την πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας.

    Η συνάντησή του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ.Βουλγαράκη κράτησε περίπου δύο ώρες και αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής προέβη σε δηλώσεις στις οποίες τόνισε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην Αστυνομία γίνεται πολύ καλή δουλειά με σαφή, μετρήσιμα, ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι στον τομέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο και τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται ήδη στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Στόχος είναι το κράτος να είναι διάφανο,αξιόπιστο και πάντα στην υπηρεσία των πολιτών, είπε και τόνισε τη θετική συμβολή της αστυνομίας στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόσθεσε ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τους Ολυμπιακούς ήδη έχει τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικότητας είναι η αντιμετώπιση της πρόσφατης λεωφορειοπειρατίας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αθόρυβη προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και προανήγγειλε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου με προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την αγροτική ασφάλεια, όπου θα καλυφθεί το έργο που παρείχε πριν η αγροφυλακή.

    Αναφέρθηκε επίσης στην καλή προσπάθεια που έκανε η αστυνομία για την έξοδο του Πάσχα, καθώς με τα συντονισμένα μέτρα στις εθνικές οδούς από τα αντίστοιχα τμήματα τροχαίας μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα.-

    [06] Eκρηξη από αυτοσχέδια βόμβα, στο βρετανικό προξενείο στη Ν.Υόρκη.

    Εκρηξη έξω από το βρετανικό προξενείο στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε σήμερα λίγη ώρα αφότου άνοιξαν στη Βρετανία οι κάλπες, από τις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να εξασφαλίσει μία τρίτη διαδοχική θητεία στην πρωθυπουργία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδια βόμβα η οποία προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο πολυόροφο κτίριο του προξενείου, το οποίο στεγάζει επίσης και γραφεία αρκετών επιχειρήσεων.

    Η κατάσταση παραμένει πάντως συγκεχυμένη ως προς τον αριθμό των εκρήξεων. Νωρίτερα εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις στο Λονδίνο είχε κάνει λόγο για δύο ασθενείς εκρήξεις, καθώς και το CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας.

    Ωστόσο σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που ερευνά το περιστατικό, αν και βρέθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, σημειώθηκε μία και μοναδική έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από ισχυρή ηχώ.

    [07] Γενική απεργία την 11η Μαΐου κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Γενική απεργία κήρυξαν σήμερα την 11η Μαΐου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς τη μέρα αυτή μεταφέρεται ο εορτασμός της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Κύρια αιτήματα της κινητοποίησης που θα γίνει στις 10.30, στο Πεδίον του Άρεως την ερχόμενη Τετάρτη, είναι η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές επιβαρύνθηκαν κατά 15% έως 20% ενώ το εισόδημα μειώθηκε κατά 1,5% για το 2005.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέκλεισε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει αντιμέτωπα τα συνδικάτα αν προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που να επιδεινώνουν τη σημερινή πραγματικότητα ενώ στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε, όφειλε για λόγους σεβασμού και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης να ορίσει ως επίσημη αργία την 11η Μαΐου.

    Ο κ.Πολυζωγόπουλος ανέφερε σχετικά ότι με την έλλειψη απόφασης για καθορισμό αργίας την 11η Μαΐου ωφελούνται οι επιχειρηματίες κατά 125 εκατ.ευρώ που έρχονται να προστεθούν όπως είπε, στα 800 εκατομμύρια ευρώ, που τους "χαρίστηκαν" με τις φοροαπαλλαγές, που δόθηκαν τον περασμένο χρόνο.

    Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ μίλησε ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος έθεσε επίσης ως προτεραιότητα για διεκδικήσεις των εργαζομένων το θέμα της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης ζητώντας να αντληθούν πόροι με ευθύνη του κράτους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πιο σκληρές εισοδηματικές πολιτικές στο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα για την απασχόληση και την ανεργία, ως μη αποτελεσματικά.

    Ο κ.Παπασπύρος πρότεινε "η διαχείριση της ημέρας της Πρωτομαγιάς να φύγει από το κράτος και από την εργοδοσία και να ανήκει στην απόλυτη αρμοδιότητα των συνδικάτων που να την κηρύσσουν ως απεργία χωρίς παρακράτηση των αμοιβών τους".

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να είχε συμφωνήσει με τον κ.Ανδρεουλάκο για τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε στο δημόσιο τομέα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Τέλος ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλίρης, επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπροσανατολισμού της σημασίας της επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αναφέροντας ότι είναι μέρα απεργίας η 11η Μαΐου και υπογράμμισε ότι την ημέρα αυτή θα εκφρασθεί η αντίθεση των εργαζομένων με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επί χρόνια αντιμετωπίζουν.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 11 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει οδηγία για επιμήκυνση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας σε 65 ώρες και θα επιτρέπει με ατομικές συμβάσεις να διευθετείται ο ετήσιος χρόνος εργασίας.

    Και τα τρία συνδικαλιστικά στελέχη επανέλαβαν την έκκλησή τους για το γιορτασμό ενωτικής Πρωτομαγιάς καθώς όπως είναι γνωστό το ΠΑΜΕ πρόκειται να διοργανώσει ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία στις 11 Μαΐου στο Σύνταγμα.

    [08] Γ. Κουμουτσάκος για συνάντηση Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    Το περιφερειακό περιβάλλον στα Βαλκάνια έχει σημαντικά μεταβληθεί με τη δρομολόγηση των προσχωρήσεων της Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ και με τη δρομολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, επεσήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην προσεχή συνάντηση Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και τις βασικές εξελίξεις που αναμένονται στη χρονιά που έρχεται και στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα ασκήσει την Προεδρία της Συνεργασίας.

    Ο κ. Κουμουτσάκος δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει ότι η χρονιά αυτή θα είναι σημαντική για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Η έκθεση του γενικού γραμματέα για την κατάσταση στο Κόσοβο θα συζητηθεί στις 27 Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οι τρεις άξονες και βασικές επιδιώξεις της ελληνικής Προεδρίας της Διαβαλκανικής θα είναι:

    Πρώτον, η ανάπτυξη της συνεργασία και η προσαρμογή της στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον με τη μετεξέλιξή της σε βασικό όχημα της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δεύτερον, η προώθηση της σύστασης της γραμματείας της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και

    Τρίτον, η θεσμική της αναβάθμιση.

    Η Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στο Βουκουρέστι σε επίπεδο αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων, ενώ θα προηγηθεί στις 10 Μαΐου, Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου κ. Παρβάνοφ σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη συνεργασία Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι επισήμως η Αθήνα δεν έχει πληροφορηθεί το περιεχόμενο αυτής της πρότασης.

    Τα σχέδια συνεργασίας έχουν μια ιστορία πολλών ετών και η Ελλάδα πάντως δίνει ιδιαίτερο βάρος στη Διαβαλκανική Συνεργασία ως το όχημα της περιφερειακής συνεργασίας.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις επισήμων της ΠΓΔΜ ότι η ελληνική πρόθεση να εμποδίσει την Ευρωατλαντική πορεία της γείτονος έρχεται σε αντίθεση με την ενδιάμεση συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πει ότι θα παρεμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, αλλά ότι η πορεία αυτή θα έχει αντικειμενικά εμπόδια, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και από την άλλη πλευρά.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, πρόσθεσε, ότι γίνεται παρερμηνεία του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2005 - 16:14:12 UTC