Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος, Μάλτα και Λετονία συνδέουν το νόμισμα τους με το ευρώ.
  • [02] Από τις μεγαλύτερες πασχαλινές εξόδους χαρακτηρίζεται η φετινή.
  • [03] Δρακόντεια μέτρα για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός
  • [04] Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας
  • [05] Στην Αθήνα το Αγιο Φως - Ενταση στα Ιεροσόλυμα

  • [01] Κύπρος, Μάλτα και Λετονία συνδέουν το νόμισμα τους με το ευρώ.

    Η Κύπρος, η Λετονία και η Μάλτα εντάχθηκαν σήμερα στο μηχανισμό συναλλαγματικής ισοτιμίας που συνδέει το νόμισμα τους με το ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πριν ενταχθούν στην ευρωζώνη, αυτές οι τρεις χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την ανάπτυξη του νομίσματος τους για τουλάχιστον δυο χρόνια, χωρίς σοβαρή κρίση, σε σχέση με το ευρώ, στους κόλπους του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικής ισοτιμίας (MCE II).

    Η συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ, σε σχέση με την οποία τα νομίσματα θα έχουν ένα περιθώριο μέγιστης αυξομείωσης +/-15% καθορίστηκε σε 0,585274 λίρα για την Κύπρο, 0,429300 λίρα για την Μάλτα και σε 0,702804 λάτ για την Λετονία , διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    [02] Από τις μεγαλύτερες πασχαλινές εξόδους χαρακτηρίζεται η φετινή.

    Μια από τις μεγαλύτερες Πασχαλινές εξόδους χαρακτηρίζεται η φετινή. Περισσότερα από 600.000 οχήματα πέρασαν τις τελευταίες ημέρες από τα διόδια ενώ η πληρότητα στα πλοία έφθασε σχεδόν το 100%. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Στο μεταξύ σε πλήρη ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που έχει προγραμματίσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτήρηση των εθνικών δικτύων και για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πέφτει στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων.

    Παράλληλα σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα τέσσερα τμήματα τροχαίας εθνικών οδών που λειτουργούν, στο πέταλο του Μαλιακού, στα Τέμπη, στο Κιάτο Κορινθίας και στο Αίγιο.

    Τα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή του Θωμά θα υλοποιούνται με τη διάθεση σε καθημερινή βάση για όλο το εθνικό δίκτυο 2626 αστυνομικών, 904 περιπολικών, 81 συμβατικών αυτοκινήτων, 270 δικύκλων και 20 γερανοφόρων οχημάτων.

    Μόνο για τον οδικό άξονα Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων διατίθενται καθημερινά 290 αστυνομικοί, 96 περιπολικά, 18 συμβατικά αυτοκίνητα, 26 δίκυκλα και 2 γερανοφόρα.

    Παράλληλα κατά τις ώρες αιχμής θα υπάρχουν σταθερά και εναλασσόμενα συνεργεία της τροχαίας σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, τα οποία θα ελέγχουν την κυκλοφορία και θα εντοπίζουν επικίνδυνες παραβάσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Όπως δήλωσε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δρόμο, αφού σχεδόν όλη η Ελλάδα μετακινείται αυτές τις ημέρες και επίσης τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν μεγάλη προσοχή και στο θέμα των βεγγαλικών και κροτίδων.

    Με ομαλούς ρυθμούς κινείται σήμερα τελευταία ημέρα η πασχαλινή αγορά. Τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3 η ώρα, ενώ στις 6 θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετς. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας σε ολόκληρη την χώρα για τον εντοπισμό παράνομης διάθεσης πυροτεχνημάτων

    [03] Δρακόντεια μέτρα για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

    Πραγματοποιήθηκε η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στο ναό της Αναστάσεως όπου περισσότερα από 3.000 άτομα βρέθηκαν εντός του ναού για να παρακολουθήσουν την τελετή.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ενώ σε πολλές ομάδες πιστών απαγορεύτηκε η είσοδος. Κατά την έναρξη της περιφοράς των αρχιερέων γύρω απο το κουβούκλιο απο το οποίο εξέρχεται η Αγία Φλόγα, πιστοί από την Ελλάδα επευφήμησαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο Α', ενώ καθ` όλη τη διάρκεια των κινήσεών του εντός του ναού, περιστοιχιζόταν από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας .

    Κατά την προσπάθεια του Πατριάρχη να εισέλθει στο κουβούκλιο, οι άντρες ασφαλείας του δέχθηκαν επίθεση από Αρμένιους προσκυνητές, τα επεισόδια ωστόσο διήρκησαν ελάχιστα, αφού η επέμβαση της αστυνομίας και η ενίσχυση της με δυνάμεις κρούσης απέτρεψαν τα χειρότερα.

    Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης εξήλθε από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου και αφού οι άνδρες της ασφαλείας του τον σήκωσαν στα χέρια, τον περιέφεραν εντός του ναού για να μοιράσει το Άγιο Φως.

    [04] Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    Με τους ακρίτες του Αιγαίου και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα γιορτάσει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία την ημέρα του Πάσχα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, βρίσκεται στο ακριτικό Καστελόριζο . Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, βρίσκεται με την οικογένειά του στη Ραφήνα ενώ αύριο θα επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει σήμερα Ανάσταση στην Ύδρα και αύριο θα επισκεφθεί στρατόπεδο στο Ναύπλιο. Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο ενώ θα επισκεφθεί το γηροκομείο.

    [05] Στην Αθήνα το Αγιο Φως - Ενταση στα Ιεροσόλυμα

    Αργά το απόγευμα έφτασε η ειδική πτήση της Ολυμπιακής με την ελληνική αντιπροσωπεία που μετέφερε με τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Αθήνα. Από το αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" αεροσκάφη σε ειδικές πτήσεις το μετέφεραν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ διατέθηκαν και ελικόπτερα για να μεταφερθεί ακόμη κα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μόλις η αποστολή με το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο από ειδική εξέδρα αναπέμφθηκε δέηση και στη συνέχεια συνοδευόμενο από μοτοσικλετιστές το Άγιο Φως μεταφέρθηκε στην εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα από όπου αργά απόψε θα το πάρουν εκπρόσωποι των ενοριών της Αττικής.

    Νωρίτερα σήμερα στα Ιεροσόλυμα εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρωσία και από τα πέρατα του κόσμου, έζησαν για άλλη μια χρονιά το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός.

    Η αφή έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μετά την χθεσινοβραδινή ένταση που προκλήθηκε από ομάδα αραβόφωνων χριστιανών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να αποδοκιμάσουν τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Μετά από αυτές τις εξελίξεις τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά. Από τα ξημερώματα εκατοντάδες αστυνομικοί, αλλά και ο στρατός, είχαν κυκλώσει την παλιά πόλη και κανένας δεν έμπαινε ούτε έβγαινε από αυτήν χωρίς να έχει ειδική άδεια από την αστυνομία.

    Σε ορισμένες πύλες που οδηγούσαν στο ναό της Αναστάσεως συγκεντρώθηκε το μεγάλο πλήθος των προσκυνητών, οι οποίοι χρειάστηκαν πολλές ώρες για να διασχίσουν μία απόσταση λίγων μέτρων και να μπουν στο Ναό της Αναστάσεως. Ο ναός είχε μετατραπεί σε φρούριο, καθώς εκατοντάδες αστυνομικοί τον περιφρουρούσαν μέσα και έξω.

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, φρουρούμενος από εννέα άνδρες της ασφαλείας, εισήλθε στο ναό γύρω στη 1.30 το μεσημέρι και λίγο αργότερα στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και άρχισε να προετοιμάζεται για να μπει μέσα και να βγάλει το Άγιο Φως. Εκείνη τη στιγμή, ομάδα Αρμενίων κληρικών και προσκυνητών όρμησε εναντίον του. Σημειώθηκαν συμπλοκές με τους άνδρες ασφαλείας του Πατριάρχη, ενώ η αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε τους Αρμενίους από τον Πανάγιο Τάφο.

    Λίγα λεπτά μετά τις δυο το μεσημέρι ο Πατριάρχης μπήκε στο ιερό κουβούκλιο και βγήκε στις 2.30 με το Αναστάσιμο φως στα χέρια. Οι πιστοί πλημμύρισαν με φωνές το ναό, ενώ όλοι ήθελαν να πάρουν αμέσως το Άγιο Φως και να φύγουν, γεγονός που δημιούργησε αναστάτωση μέσα στο ναό. Οι άνδρες της ασφαλείας σήκωσαν στους ώμους τον πατριάρχη και τον πήγαν από τον Πανάγιο Τάφο μέχρι το καθολικό του Ναού της Αναστάσεως. Λίγο αργότερα το πλήθος των προσκυνητών πλημμύρισε τα δρομάκια της παλιάς πόλης με το Άγιο Φως στα χέρια.

    Ο πατριάρχης Ειρηναίος πήγε στο Πατριαρχείο και στην αίθουσα του θρόνου παρέδωσε το Άγιο Φως στην ελληνική αντιπροσωπεία για να μεταφερθεί στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράτζης ήταν εκείνος που συνόδευσε την ελληνική αποστολή και την εκπροσώπησε στην τελετή μαζί με την πρόξενο στο Ισραήλ κ. Σουρανή. Ο υφυπουργός επισήμανε το νόημα της παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Αγίους Τόπους και τόνισε ότι μ' αυτό τον τρόπο στηρίζεται από την ελληνική πλευρά ο θεσμός του Πατριαρχείου.

    Ο πατριάρχης Ειρηναίος αναφερόμενος στις επιθέσεις των Αρμενίων, τόνισε ότι οι απόπειρες να βγάζουν το φως και οι Αρμένιοι επαναλήφθηκαν και φέτος, όπως συνέβη και άλλα χρόνια. Ωστόσο, τόνισε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί, διότι εμείς παραμένουμε στις επάλξεις και θα χύσουμε και το αίμα μας ακόμη αν χρειαστεί για να κρατήσουμε τα Πανάγια χώματα. Ερωτηθείς ο κ. Ειρηναίος για τα χθεσινά επεισόδια, έκανε λόγο για μια μικρή ομάδα Αράβων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2005 - 0:37:25 UTC