Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο εκδρομέων του Πάσχα
  • [02] Αρνητικός ο Μπλερ για το Ευρωσύνταγμα
  • [03] Θετικά σχόλια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα
  • [04] Με Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Σιούφα συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [05] Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς για την έξοδο του Πάσχα
  • [06] Με Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Σιούφα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [07] Επίσκεψη του Ρώσου προέδου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ισραήλ
  • [08] Μήνυμα στην Άγκυρα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

  • [01] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο εκδρομέων του Πάσχα

    Όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί για μια όσο το δυνατόν ομαλότερη έξοδο των κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο για το Πάσχα αλλά και για την επιστροφή τους. Οι ακτοπλοϊκές γραμμές έχουν ενισχυθεί με επιπλέον δρομολόγια ενώ ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο θα επιτηρούν 2.500 αστυνομικοί. Απο τις 3 το μεσημέρι ως τις εννέα το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στις εθνικές οδούς. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζήτησε από τους οδηγούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις ημέρες αυτές, καθώς σχεδόν όλη η Ελλάδα μετακινείται. Υπενθύμισε ακόμη τους κινδύνους από τα βεγγαλικά και των κροτίδες.Η αστυνομία έχει εντείνει τους ελέγχους και κατέσχεσε και χθες δεκάδες χιλιάδες βεγγαλικά Παράλληλα αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται στην αγορά για την αποτροπή κερδοσκοπικών φαινομένων.

    [02] Αρνητικός ο Μπλερ για το Ευρωσύνταγμα

    Η Βρετανία θα ακυρώσει το σχέδιο για την διενέργεια δημοψηφίσματος όσον αφορά το σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ απορρίψουν το κείμενο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνυ Μπλερ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο Μπλερ δήλωσε ότι αν η Γαλλία πει "όχι" και "η υπόλοιπη Ευρώπη σχίσει το σύνταγμα και πει ότι το ξεχνάμε", τότε δεν θα υπάρχει λόγος να γίνει δημοψήφισμα στην Βρετανία.

    Ο Μπλερ δήλωσε ακόμη ότι θεωρεί απίθανο το να ενταχθεί η Βρετανία στην ζώνη του ευρώ. Οι οικονομικές προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση δεν έχουν εκπληρωθεί και δεν μοιάζει πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Μπλερ.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εκλογές την 5η Μαΐου.

    [03] Θετικά σχόλια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα συνέχισε να ενισχύει την ικανότητά της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς και Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με επιτυχία, χωρίς να σημειωθεί τρομοκρατική ενέργεια, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, η οποία σημειώνει ότι η χώρα μας υιοθέτησε νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία συμβατή με τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι κορυφαία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δηλώσει ότι οι έρευνες για την «17 Νοέμβρη» συνεχίζονται και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει, και υπογραμμίζει το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση εφέσεων που έχουν καταθέσει καταδικασθέντες για τρομοκρατία.

    Τέλος, αναφέρει την περίπτωση της δολοφονίας του ειδικού φρουρού έξω από την οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, για την οποία αναφέρει ότι αν και δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, η ελληνική αστυνομία την θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια.

    Ακολουθεί ολόκληρο το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα:

    «Η Ελλάδα συνέχισε να ενισχύει την ικανότητά της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς και Παρά-Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 χωρίς οιοδήποτε συμβάν. Τον Ιούνιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, συμβατή με τις αποφάσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Αυτός ο νόμος, για πρώτη φορά, κάνει σαφή αναφορά σε τρομοκρατικά εγκλήματα και τρομοκρατικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νόμου διευρύνουν το όριο παραγραφής τρομοκρατικών εγκλημάτων από 20 σε 30 έτη, υιοθετείται το πλαίσιο για την διεξαγωγή ερευνών και για την ταχεία έκδοση υπόπτων τρομοκρατών σε όλη την ΕΕ, και προβλέπει αυστηρότερη μεταχείριση στους ηγέτες-τρομοκράτες και σε όσους παρέχουν υλική ή χρηματική υποστήριξη σε τρομοκράτες.

    Τον Οκτώβριο, μετά από εννέα μήνες δίκης, ένα ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε 4 από τα 5 φερόμενα μέλη της εγχώριας τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ σε 25ετή φυλάκιση, την ανώτερη ποινή που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, για βομβιστικές ενέργειες και απόπειρες δολοφονίας, για κατοχή όπλων και εκρηκτικών και για την εμπλοκή τους στην δολοφονία αστυνομικού το 1994. Η υπεράσπισή τους άσκησε εφέσεις, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος εκδίκασής τους. Τον Ιούλιο, το Εφετείο Αθηνών απάγγειλε κατηγορίες στον εδώ και πολλά χρόνια φερόμενο ηγέτη του ΕΛΑ Γιάννη Σερίφη, για τον ρόλο του στην δολοφονία (αστυνομικού) το 1994, και ορίσθηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο του 2005.

    Τον Οκτώβριο, εξάλλου, ελληνικό δικαστήριο όρισε για τον Δεκέμβριο του 2005 να εξετασθούν οι εφέσεις των μελών της τρομοκρατικής ομάδας «17 Νοέμβρη», οι οποίοι καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο 2003 για εκατοντάδες εγκλήματα, επί σειρά ετών, μεταξύ των οποίων και για τις δολοφονίες πέντε υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης. Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δηλώσει ότι οι έρευνες για την «17 Νοέμβρη» συνεχίζονται και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

    Αναρχικοί και εγχώριοι τρομοκράτες συνέχισαν να αναλίσκονται σε πληθώρα εμπρηστικών ενεργειών μικρής κλίμακας, με γκαζάκια ή άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εναντίον αποκαλούμενων στόχων του κατεστημένου και του ιμπεριαλισμού, όπως τράπεζες, αμερικανικά εστιατόρια ταχυφαγίας, δικαστήρια και οχήματα προσωπικού. Τον Μάιο, 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ομάδα αποκαλούμενη «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξερράγησαν κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς όμως τραυματισμούς. Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σημείωσαν δραματική πτώση κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών και Παρά-Ολυμπιακών Αγώνων (Αύγουστος-Σεπτέμβριος), αλλά αυξήθηκαν αμέσως μετά.

    Τον Οκτώβριο, τις πρωινές ώρες αιχμής, σε αντιδιαστολή με τους απλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά περιουσιακών στοιχείων που συνήθως λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της νύκτας, τηλεχειριζόμενος μηχανισμός εξερράγη πλησίον δύο λεωφορείων της αστυνομίας, που μετέφεραν αστυνομικούς στην φυλακή του Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα μέλη της β17Νβ. Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές. Καμία ομάδα δεν έχει έως τώρα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή και οι Ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

    Τον Δεκέμβριο, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Έλληνα ειδικό φρουρό στο φυλάκιό του έξω από την οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου. Αν και η υπόθεση δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, η αστυνομία χειρίζεται την υπόθεση ως συμβάν εγχώριας τρομοκρατίας».

    Τέλος, στο παράρτημα των 40 ορισθέντων από τις ΗΠΑ τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, περιλαμβάνονται οι γνωστές πληροφορίες για τους Επαναστατικούς Πυρήνες και τη «17 Νοέμβρη», ενώ σε δευτερεύοντα κατάλογο άλλων 40 επιλεγμένων τρομοκρατικών ομάδων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η οργάνωση βΕπαναστατικός Αγώναςβ, ως ριζοσπαστική αριστερή ομάδα εναντίον του ελληνικού κατεστημένου, ιδεολογικά προσκείμενη στην β17Νβ, χωρίς προς το παρόν ξεκάθαρη αντι-αμερικανική στάση. Φέρεται ως η πιο επικίνδυνη εγχώρια τρομοκρατική ομάδα στην Ελλάδα επί του παρόντος, που αριθμεί ολιγότερα από 50 μέλη και είναι υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων τον Σεπτέμβριο του 2003 και στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας τον Μάιο 2004, με πρωτόγνωρη στην Ελλάδα τακτική που στοχεύει καθαρά να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

    [04] Με Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Σιούφα συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός

    "Η χρονιά που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα δυτικά Βαλκάνια", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στη συνάντηση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των δυτικών Βαλκανίων καθώς και τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων σε οργανισμούς όπως η Διεθνής Δημοκρατική Ενωση, στο βαθμό που υπάρχει σεβασμός στις αρχές και στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Τόνισε ότι τα δυτικά βαλκάνια είναι μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της παγκόσμιας σκηνής και ήλθε η ώρα να μεταμορφωθούν από πεδίο εθνικών εντάσεων και αναταραχών σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή γειτονιά.

    Η αδιαλλαξία και η προκατάληψη είναι εντελώς ασύμβατες με το πνεύμα και τους κανόνες των καλών σχέσεων γειτνίασης, συνεργασίας, των αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και του κράτους δικαίου που προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα, είπε.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στους σκοπούς και στη δράση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης λέγοντας ότι με την ιδιότητά της ως ισχυρής διεθνώς πολιτικής ένωσης έχει ευθύνη για την προώθηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας στον κόσμο.

    Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την διακήρυξη αρχών της Ενωσης τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτή είναι προσηλωμένα στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μία ανοικτή για όλους κοινωνία, στο δικαίωμα των ελεύθερων εκλογών, στην ελευθερία οργάνωσης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, στο δικαίωμα ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης, στο δικαίωμα θρησκευτικών πεποιθήσεων, στην ισονομία στις ατομικές ευκαιρίες και την ευημερία.

    Συνάντηση Καραμανλή με Αυστραλό πρωθυπουργό

    Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην περιοχή και το θέμα που εκκρεμεί με τη μεταφορά ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων ομογενών απο την Αυστραλία.

    Ο κ. Χάουαρντ εξέφρασε την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την επίλυση του Κυπριακού και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι αναμένει απο την Αυστραλία σε ότι αφορά το Κυπριακό να συνεχίσει να τηρεί την ίδια εποικοδομητική στάση που τήρησε στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι επιδιώκεται να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις στενές διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι χιλιάδες Ελληνες ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία και σημείωσε ότι είμαστε υπερήφανοι που οι ομογενείς μας διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες των δύο χωρών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και υπογράμμισε ότι τιμούμε τους Αυστραλούς που έπεσαν στην ελληνική γη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων κυρίως στον οικονομικό τομέα και τον τουρισμό και τόνισε πως υπάρχει η έντονη πολιτική βούληση και απο τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα με τη μεταφορά ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία.

    Ο κ. Χάουαρντ τόνισε πως έχουν γίνει εκτενείς διαπραγματεύσεις για το θέμα και πως το Σίδνεϊ θα είναι γενναιόδωρο απέναντι στους Ελληνες ομογενείς, αν και σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πως για τις πληρωμές αυτές υπάρχει ροή μόνο απο την μία πλευρά, δηλαδή απο την Αυστραλία προς την άλλη, προς την Ελλάδα.

    [05] Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς για την έξοδο του Πάσχα

    Αρχισε από το πρωί η έξοδος των Αθηναίων για την επαρχία ενόψει του Πάσχα. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση το δίωρο 6-8 το πρωί στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, ωστόσο από τις 8.30 και μετά η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε και αυτή την ώρα σύμφωνα με την Τροχαία δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και στα δύο εθνικά δίκτυα.

    Η κίνηση είναι αυξημένη και παρατηρείται μια μικρή ανάσχεση περίπου 100-200 μέτρων στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, αλλά σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο τα αυτοκίνητα κινούνται με σταθερή ροή και κανονικές ταχύτητες.

    Στο μεταξύ σε πλήρη ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που έχει προγραμματίσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιχείρηση των εθνικών δικτύων και για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πέφτει στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων.

    Παράλληλα σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα τέσσερα τμήματα τροχαίας εθνικων οδών που λειτουργούν αυτή την στιγμή στο πέταλο του Μαλιακού, στα Τέμπη, στο Κιάτο Κορινθίας και στο Αίγιο.

    Τα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή του Θωμά θα υλοποιούνται με τη διάθεση σε καθημερινή βάση για όλο το εθνικό δίκτυο 2626 ατυνομικών, 904 περιπολικών, 81 συμβατικών αυτοκινήτων, 270 δικύκλων και 20 γερανοφόρων οχημάτων.

    Μόνο για τον οδικό άξονα Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων διατίθενται καθημερινά 290 αστυνομικοί, 96 περιπολικά, 18 συμβατικά αυτοκίνητα, 26 δίκυκλα και 2 γερανοφόρα.

    Παράλληλα κατά τις ώρες αιχμής θα υπάρχουν σταθερά και εναλασσόμενα συνεργεία της τροχαίας σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, τα οποία θα ελέγχουν την κυκλοφορία και θα εντοπίζουν επικίνδυνες παραβάσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Απο το απόγευμα σήμερα θα βγουν ειδικά συνεργεία εντοπισμού παραβάσεων και μέσα στην Αθήνα, που θα διενεργούν ελέγχους όλες τις ημέρες, κυρίως για τον εντοπισμό παραβατών που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη, τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα ή οδηγούν υπό την επήρεια αλκόολ.

    Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς. Οπως δήλωσε χθες και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, θα πρεπει όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δρόμο, αφού σχεδόν όλη η Ελλάδα μετακινείται αυτές τις ημέρες και επίσης τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν μεγάλη προσοχή και στο θέμα των βεγγαλικών και κροτίδων.

    [06] Με Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Σιούφα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Συζήτηση για τα οικονομικά θέματα της επικαιρότητας,καθώς και για τη λειτουργία της αγοράς τις ημέρες του Πάσχα,είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη λειτουργία της αγοράς τις ημέρες του Πάσχα και για τις θεσμικές αλλαγές στο υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά την περίοδο αυτή αυξήθηκαν τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα των προϊόντων και τόνισε πως "έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα υπέρ των πολιτών και των καταναλωτών. Οι Ελληνες καταναλωτές ξέρουν τί αγοράζουν και αυτό είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους Ελληνες καταναλωτές".

    [07] Επίσκεψη του Ρώσου προέδου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ισραήλ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μια επίσκεψη που θεωρείται "ιστορική ευκαιρία" για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινό-παλαιστινιακή διένεξη, αλλά και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του εβραϊκού κράτους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    " Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του εθνικισμού", αναφέρεται στη δήλωση την οποία έκανε ο Πούτιν από κοινού με τον ισραηλινό πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ στην Ιερουσαλήμ.

    Ως προς το ζήτημα του Ιράν, ο Πούτιν δήλωσε πως αντιτίθεται στην προοπτική να αναπτύξει το Ιράν ατομικά όπλα και τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη στον πυρηνικό τομέα περιορίζεται στη χρήση του ατόμου για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

    "Εργαζόμαστε με το Ιράν για τη χρησιμοποίηση του ατόμου για ειρηνικούς σκοπούς και είμαστε ενάντιοι σε κάθε πρόγραμμα που έχει στόχο να εφοδιάσει το Ιράν με πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Κατσάβ.

    Εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως τα όπλα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο το ισραηλινό έδαφος.

    "Το σύστημα που θα προμηθεύσουμε στη Συρία είναι μικρού βλεηνεκούς και δεν απειλεί με κανένα τρόπο το ισραηλινό έδαφος", δήλωσε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου.

    Ο Κατσάβ παραδέχθηκε πως υπάρχουν "διαφορές" στο θέμα αυτό ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία και υπογράμμισε πως η πώληση αυτών των πυραύλων στη Συρία "υπάρχει κίνδυνος να μειώσει τις δυνατότητες του Ισραήλ να αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας".

    Ο ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ λίγο μετά τις 13.00 (ώρα Ελλάδας) τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    Στην αρχή της συνάντησης, που διεξάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Σαρόν υπενθύμισε τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα των Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πώς η Σοβιετική Ένωση απελευθέρωσε τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης", δήλωσε ο Σαρόν, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    [08] Μήνυμα στην Άγκυρα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

    Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, κάνοντας λόγο, όχι πλέον για την "ευρωπαϊκή προοπτική", αλλά και για την "ευρωπαϊκή προσαρμογή" της Τουρκίας, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση του περιοδικού "The Economist" των ειδικών εκδόσεων της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", που κυκλοφορεί την Μ.Παρασκευή μαζί με την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

    Ο κ. Μολυβιάτης τονίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας και θα υποβάλλει σχετικές εκθέσεις για την ευρωπαϊκή προσαρμογή της", αφού "η παράγραφος 20 των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, έχει ευθεία αναφορά στις σχέσεις της με την Ελλάδα", καθώς "καθορίζει ότι είναι απαραίτητη η σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας".

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτει:

    "Ο,τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας ή/και να μειώσει το βαθμό εμπιστοσύνης στη μεταξύ μας επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπ'αυτήν την έννοια, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γιατί θα πρέπει οι δύο χώρες, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μία στην οικονομία της, να δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά σε εξοπλισμούς και δραστηριότητες στο Αιγαίο, που τελικά δεν προσθέτουν τίποτα στις ήδη γνωστές τους θέσεις.

    Εν κατακλείδι, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα μεταξύ των χωρών μας και συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση".

    "...Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, μας απασχολεί ιδιαίτερα και η πολιτική της απειλής χρήσεως βίας κατά της χώρας μας, στην περίπτωση που αυτή ασκήσει το προβλεπόμενο από το διεθνές δίκαιο δικαίωμά της για εύρος χωρικών υδάτων έως 12 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για το γνωστό casus belli. Οι διάφορες δηλώσεις και απόψεις που έχουν διατυπωθεί προσφάτως στο εσωτερικό της Τουρκίας, σχετικά με το θέμα αυτό, συνιστούν, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, ένα σοβαρό δημόσιο διάλογο για τη σκοπιμότητα, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί, ούτε θεωρεί σκόπιμο, να παρέμβει σε αυτόν τον διάλογο. Πιστεύω, όμως, ότι το casus belli -πέραν όλων των άλλων- είναι μια πολιτική που έρχεται από το παρελθόν".

    "Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα είναι δυνατή χωρίς την επίτευξη μιας βιώσιμης λειτουργικής και σύμφωνης με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Η λύση αυτή θα πρέπει να βρεθεί με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν".

    Τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

    Συνεχίστηκε τη Μ.Πέμπτη, η έκνομη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν ο μεγάλος αριθμός των αεροσκαφών που διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως όσο και ο αριθμός των οπλισμένων σχηματισμών.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, 18 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 19 παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα 46 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Όπως έγινε γνωστό 13 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών έφεραν όπλα και δύο ήταν φωτογραφικά φάντομ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2005 - 20:42:24 UTC