Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Φώλια-Καραμανλή για τα κοινοτικά κονδύλια
  • [02] Κουμουτσάκος για πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  • [03] Μείωση 5% στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση 4,5% στα έσοδα
  • [04] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας την προσεχή Τρίτη
  • [05] Η ρύθμιση για τα πανωτόκια ωφέλησε 58.000 αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις

  • [01] Συνεργασία Φώλια-Καραμανλή για τα κοινοτικά κονδύλια

    Συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με αντικείμενο τα κοινοτικά κονδύλια.

    Ο κ. Φώλιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών λόγω κακοδιαχείρισης και προβληματικών συμβάσεων στο παρελθόν και αν η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί, είπε ότι μέλημά μας είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με βάση αυτό το μέλημα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο νόμος περί βασικού μετόχου μπαίνει στο ψυγείο, ο κ. Φώλιας είπε ότι ο νόμος είναι σε αναστολή, όπως προβλέπεται, μέχρι τον Ιούνιο και σε σχετικές ερωτήσεις παρέπεμψε στις χθεσινές σχετικές απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Ο Υφυπουργός Οικονομίας ερωτηθείς αν φέρει ευθύνες για την εξέλιξη του θέματος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι "δεν νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες για κανέναν, όλοι κάνουμε τη δουλειά μας".

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας και πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας, Γεβγένι Πριμακόφ.

    Στη συνάντηση στην οποία μετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    [02] Κουμουτσάκος για πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Είναι σταθερή η βούληση της Ελλάδας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, που κλήθηκε να απαντήσει σε πληθώρα ερωτήσεων των διπλωματικών συντακτών για την εξέλιξη των σχέσεων με την Άγκυρα.

    Η βούληση αυτή, τόνισε ο εκπρόσωπος, εκφράζεται με συγκεκριμένες ενέργειες και έμπρακτη πολιτική, συνιστά δε επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που συνδέεται με την αντίληψη της Ελλάδας για το πώς θα επιτευχθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν διακρίνονται από «ευθύγραμμη εξέλιξη» και τα εμπόδια συνιστούν «αφορμή για να ξεπερνιούνται». Το καλό κλίμα όμως και η βελτίωση των σχέσεων, πρόσθεσε, πρέπει να αντανακλώνται στις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο που είναι αιτία τριβών. Η πολιτική της Αθήνας είναι όμως μια σοβαρή και σταθερή πολιτική, σε εφαρμογή ελληνικής στρατηγικής επιλογής.

    Στο μεταξύ, όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), μετά την ακύρωση της επίσκεψης Μολυβιάτη, λόγω ανάρρωσης του Έλληνα υπουργού από την πρόσφατη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

    Κληθείς να σχολιάσει τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό Λιμενικό άφησε Έλληνα ψαρά να κινηθεί ανατολικά των Ιμίων, «παραβιάζοντας» σχετική συμφωνία, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι δεν «έχει διαβάσει τέτοια συμφωνία»

    Στην Κομοτηνή θα δρομολογηθούν δράσεις σε μια σειρά τομέων, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η χρηστή διακυβέρνηση, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ανθρώπων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.

    [03] Μείωση 5% στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση 4,5% στα έσοδα

    Συγκρατήθηκαν αισθητά οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο, ενώ τα έσοδα κινήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο των προβλέψεων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2005 διαμορφώθηκαν στα 11,147 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 5% σε σχέση με τις δαπάνες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος στόχος που τέθηκε κατά τη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού, όσον αφορά στις δαπάνες, είναι αύξηση κατά 4,6%. Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των δαπανών είναι αποτέλεσμα της μείωσης του ρυθμού μεταβολής των πρωτογενών δαπανών κατά 1,6% και των πληρωμών για τόκους κατά 15,7%.

    Από την άλλη, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο στα 8,665 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σχεση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο στόχος που έχει τεθεί, όσον αφορά τα έσοδα, είναι ετήσια αύξησή τους κατά 11,4%. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,439 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 41% σε σχέρση με το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου του 2004.

    Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντας έτους οι πληρωμές για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφθασαν τα 737 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση ανήλθαν στα 780 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 22,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

    [04] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας την προσεχή Τρίτη

    Ικανοποιημένες δήλωναν σήμερα στις Βρυξέλλες ελληνικές και κυπριακές διπλωματικές πηγές σχετικά με το κείμενο της κοινής θέσης των «25», στο οποίο κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

    Για πρώτη φορά σε κείμενο κοινής θέσης συμβουλίου περιλαμβάνεται η έκκληση προς την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και αποτελεί πηγή έντασης με τους γείτονές της .

    Γίνεται σαφής αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου ενώ για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας για την οποία όμως δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

    ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ειδικότερα σε ότι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη να καταβάλει η Τουρκία περαιτέρω προσπάθειες για την εξασφάλιση πλήρους ελέγχου της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζεται στις χώρες - μέλη. Στην κοινή θέση υπογραμμίζεται ακόμη ότι η πολιτική εξουσία στην Τουρκία θα πρέπει να ασκεί ρόλο επίβλεψης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων με γειτονικές χώρες.

    Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της κοινής θέσης των «25» για τις σχέσεις της Τουρκίας με γειτονικές χώρες γίνεται αναφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στις προσπάθειες για την επίλυση των συνοριακών διαφορών σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται για πρώτη φορά σε κείμενο κοινής θέσης, η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πηγή έντασης στις σχέσεις της με τους γείτονες και καλεί την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

    Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές κοινότητες όπως η νομική προσωπικότητα, η εκπαίδευση, οι περιουσίες, οι άδειες παραμονής και εργασίας κληρικών που δεν έχουν την τουρκική υπηκοότητα ενώ καλείται ακόμη η Τουρκία να υιοθετήσει άμεσα το νόμο για τα ευαγή ιδρύματα σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτήτων γίνεται για πρώτη φορά σε κοινή θέση αναφορά στην ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο.

    Στον τομέα της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της ελευθερίας, σύμφωνα με την κοινή θέση, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία επανεισδοχής και γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερα περιορισμένη πρόοδο που υπάρχει στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στην Ελλάδα.

    ΚΥΠΡΟΣ

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, και ειδικότερα το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, σύμφωνα με την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν σήμερα οι «25», η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο όσο το δυνατόν νωρίτερα και εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, ως βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται για πρώτη φορά αναφορά σε κείμενο κοινής θέσης στην ανάγκη ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Επισημαίνεται επίσης ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες συνολικής επίλυσης του πολιτικού προβλήματος που θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς από την Τουρκία , ενθαρρύνεται η Αγκυρα να μεταβάλλει την πολιτική της απέναντι στη Λευκωσία. Ζητείται ακόμη από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και ταχύτατα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που επιβάλει η Τουρκία στο εμπόριο και τις μεταφορές στην Κύπρο αλλά και την προσέγγιση κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια ζητείται από την Τουρκία να προχωρήσει στην άρση κάθε εμποδίου.

    [05] Η ρύθμιση για τα πανωτόκια ωφέλησε 58.000 αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις

    Ποσό 1,8 δισ.ευρώ (περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δραχμές) χαρίζεται σε 68.000 δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας, σε εφαρμογή του νόμου για τα πανωτόκια που ψήφισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της τράπεζας Δημήτρης Μηλιάκος.

    Ο διοικητής της Αγροτικής τόνισε ότι "ορισμένοι έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις εις βάρος της ΑΤΕ, κάνοντας λόγο για ποσοστά διαγραφής που έφταναν το 10%. Η αλήθεια όμως τους διαψεύδει. Το 70% των δανειοληπτών ωφελήθηκαν από τη ρύθμιση για τα πανωτόκια"

    Ειδικότερα, από τους 68.000 συνολικά δανειολήπτες της τράπεζας που ωφελήθηκαν, οι 58.000 είναι αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις και τους χαρίζονται 1,35 δισ. ευρώ.

    Όπως υπενθύμισε ο διοικητής της Αγροτικής, το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5%, αντί του 8%, που μαζί με τους τόκους υπερημερίας θα έφτανε το 10,5%. Άρα, το επιτόκιο ρύθμισης μειώνεται κατά το ήμισυ. Το 1% πληρώνεται από το Δημόσιο. Επίσης υπάρχει δεκαετής περίοδος αποπληρωμής του δανείου, με διετή περίοδο χάριτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 April 2005 - 20:57:16 UTC