Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου για το βασικό μέτοχο»
  • [02] Δεν καταργείται το 8ωρο, δηλώνει ο υπουργός Απασχόλησης
  • [03] Ομιλία Αλογοσκούφη στο συνέδριο του "Εκονομιστ".

  • [01] «Πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου για το βασικό μέτοχο»

    Το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου για το βασικό μέτοχο εξετάζει η κυβέρνηση, μετά από επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην επιστολή, αμφισβητείται η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του νέου νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Ιουνίου, αλλά και του νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να ισχύει.

    Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος κυβέρνησης - Επιτροπής για την εξεύρεση κοινού τόπου, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί λύση έως τις 31 Μαΐου, οπότε λήγει η περίοδος προσαρμογής.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δοθούν κοινοτικές επιδοτήσεις σε ορισμένα έργα, ενώ η επιστολή της Επιτροπής η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δεν είναι η απαντητική στο έγγραφο που είχε αποστείλει πριν από 15 ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, και αυταπάτες να μην έχει κανείς", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου ή αναστολής ισχύος του, ανάλογα τι θα προκύψει από τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [02] Δεν καταργείται το 8ωρο, δηλώνει ο υπουργός Απασχόλησης

    Υπερβολικά και εξωπραγματικά χαρακτήρισε τα περί κατάργησης του οκταώρου, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το ποσοστό των απολύσεων, ούτε να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε να προωθήσει την ανασφάλιστη εργασία.

    Ο Υπουργός έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες στην κοινωνία για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις.

    Ακόμη κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και είπε ότι η κυβέρνηση στέκεται στη μέση, επιδιώκοντας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων για το καλό των Ελλήνων πολιτών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, είπε ότι δεν πρέπει να προεξοφλείται η στάση των κοινωνικών εταίρων, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η δεύτερη φάση διαλόγου και τόνισε ότι θα κριθεί η υπευθυνότητα όλων των εταίρων.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "ποιός είπε ότι θα την πληρώσει ο λαός ;" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ερείσματα στους πολίτες που είχαν ψηφίσει το 1981 τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι επέλεξαν τη νέα διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και όπως υπογράμμισε "δεν έχουμε το δικαίωμα να τους προδώσουμε και να τους απογοητεύσουμε".

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προωθήσει μέτρα, γιατί βρήκε άδεια ταμεία και σημείωσε ότι "κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά 18.500 ευρώ και κάθε τετραμελής οικογένεια 72.000 ευρώ - αυτός είναι ο πράσινος λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ".

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο και δεν είναι της λογικής του "αποφασίζομεν και διατάζομεν". Σε παρατήρηση ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε με την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές, είπε ότι η ψήφος ήταν ψήφος καταδίκης και δεν γεμίζουν τα ταμεία με την ψήφο, ούτε μπορούν έτσι να καλυφθούν τα ελλείμματα που άφησε το ΠΑΣΟΚ.

    Σε άλλη ερώτηση για το βασικό μέτοχο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό και πως εκεί που χρειάζεται και επιβάλλεται θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

    Σε άλλη ερώτηση-παρατήρηση περί ενδεχόμενης μετακίνησής του στο υπουργείο Επικρατείας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι "εγώ δεν αφήνω καμιά δουλειά στη μέση", ενώ ουσιαστικά σχολιάζοντας τα σενάρια περί απομάκρυνσής του από το υπουργείο που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που, όπως είπε, δίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    [03] Ομιλία Αλογοσκούφη στο συνέδριο του "Εκονομιστ".

    Πλημμυρίδα επενδύσεων αναμένει το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του "Εκονομιστ" με θέμα "Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα: οι μεγάλες προκλήσεις για τη ελληνική οικονομία".

    Ο υπουργός είπε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε έξι παραδείγματα με βάση τα οποία τεκμηριώνεται η δρομολόγηση μιας νέας πολιτικής στην οικονομία:

    - Αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική διαφάνεια και η δημοσιονομική εξυγίανση, υπενθυμίζοντας ότι με την περιστολή της κρατικής σπατάλης και τη μείωση των δαπανών θα επανέλθει η οικονομία σε μια πορεία δημοσιονομικής ισορροπίας μέχρι το τέλος του 2006.

    -Η μεταρρύθμιση της άμεσης φορολογίας, η οποία μειώνει περίπου κατά το ένα τρίτο τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων και την επιβάρυνση για τα φυσικά πρόσωπα.

    - Ο νέος επενδυτικός νόμος για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση, ο οποίος, όπως είπε, είναι απλός και κατανοητός για όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτή τη στιγμή αξιολογούνται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών 30 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από χθες ως σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν άλλα επτά επενδυτικά σχέδια ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ και το υπουργείο αναμένει πλημμυρίδα επενδύσεων, ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης.

    -Η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Οι αποκρατικοποιήσεις, είπε ο υπουργός, θα φθάσουν το 2005 στο 1% του ΑΕΠ (έσοδα 1.600 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ και η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Αεροδρομίου Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" στο χρηματιστήριο.

    - Η επιτάχυνση του 3ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης (Γ' ΚΠΣ). Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη η απορροφητικότητα στο Γ' ΚΠΣ βρίσκεται στο επίπεδο του 33,5% έναντι του 22% που ήταν τον Μάρτιο του 2004.

    - Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα από τις οποίες θα δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2005 - 23:06:30 UTC