Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικητής ο Ταλάτ στα κατεχόμενα. Πρόσκληση σε Τ.Παπαδόπουλο για λύση του Κυπριακού
  • [02] Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, παρουσία της υπ.Παιδείας, ελληνοαλβανικό σχολείο
  • [03] Συναντήσεις Μπαρόζο σήμερα, με την πολιτική ηγεσία της χώρας
  • [04] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
  • [05] Συνεδριάζει το κονκλάβιο στο Βατικανό, για την εκλογή νέου πάπα
  • [06] Εφ'όλης της ύλης, η συνάντηση Καραμανλή-Μπαρόζο.
  • [07] Συνάντηση Κ.Παπούλια με τον πατριάρχη Αράμ.
  • [08] Eντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα

  • [01] Νικητής ο Ταλάτ στα κατεχόμενα. Πρόσκληση σε Τ.Παπαδόπουλο για λύση του Κυπριακού

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, σε διαδοχή του Ραούφ Ντενκτάς, που παρέμεινε στη λεγόμενη προεδρία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με βάση τα τελικά αποτελέσματα κέρδισε τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές με ποσοστό 55,5%.

    Δεύτερος είναι ο Ντερβίς Ερογλου, του κόμματος Εθνικής Ενότητας με ποσοστό 22,8% και τρίτος ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραπασίογλου με ποσοστό 13,4%.

    Η αποχή από τη ψηφοφορία ξεπέρασε το 30%, γεγονός που αποδίδεται σε αδιαφορία των Τουρκοκυπρίων αλλά και στη βεβαιότητα για την εκλογική νίκη του Ταλάτ.

    Ο νέος «πρόεδρος» στα κατεχόμενα θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια εβδομάδα, ενώ αναμένεται ότι νέος «πρωθυπουργός» θα αναλάβει ο Γ.Γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Βεχμπί Σογιέρ.

    Εν τω μεταξύ, ο νικητής των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι τείνει το χέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στους Ελληνοκύπριους για να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου, για ειρήνη και λύση του κυπριακού.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί, οποιαδήποτε στιγμή, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Προς το παρόν, είπε, υπάρχουν μόνο οι δικές του προσκλήσεις και αναμένει ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ταλάτ κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των κατεχομένων ενώ κάλεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσει τις προσπάθειες, ώστε να πεισθούν, κατά την έκφρασή του, οι Ελληνοκύπριοι να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε ερώτηση εάν οι Τουρκοκύπριοι έχασαν τις ελπίδες τους για λύση, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι δεν σημαίνει πως όσοι δεν του έδωσαν τη ψήφο τους είναι αντίθετοι σε λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι από το 2000 οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν μια δημοκρατική, όπως είπε, αλλαγή που θα ζήλευε όλος ο κόσμος.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ευχαρίστησε τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι θα συμβάλουν για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο.

    Στην κατεχόμενη Λευκωσία, χιλιάδες οπαδοί του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κρατώντας σημαίες του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ινονού, για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

    [02] Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, παρουσία της υπ.Παιδείας, ελληνοαλβανικό σχολείο

    Παρουσία της υπουργού Παιδείας κ.Μαριέτας Γιανάκου, του Αλβανού ομολόγου της κ. Λουάν Μεμούσι, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιου έγιναν χθες στην Κορυτσά τα εγκαίνια του εκεί ιδιωτικού ελληνοαλβανικού σχολείου

    Το ελληνοαλβανικό σχολείο της Κορυτσάς, είναι το δεύτερο που λειτουργεί στην Αλβανία μετά το Αρσάκειο των Τιράνων και στην πλήρη συγκρότησή του φιλοδοξεί να εκπαιδεύει πάνω από χίλιους διακόσιους μαθητές, από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό έως και το οχτατάξιο γυμνάσιο.

    Στις εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν λειτουργούν ήδη το νηπιαγωγείο με εξήντα παιδιά και η πρώτη τάξη του δημοτικού με είκοσι δύο παιδιά, ενώ σχεδιάζεται άμεσα η επέκταση του κτιρίου ώστε να φιλοξενηθούν και οι μαθητές που θα εγγραφούν τα ερχόμενα χρόνια.

    Η λειτουργία του σχολείου, στο οποίο η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και την αλβανική γλώσσα από Έλληνες και Αλβανούς δασκάλους και καθηγητές και το απολυτήριο θα είναι ισότιμο με εκείνο των αντίστοιχων σχολικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματος με την επωνυμία «Όμηρος».

    Εκτός του Αρσακείου των Τιράνων, όπου φοιτούν ήδη διακόσιοι πενήντα εφτά νέοι, ομογενείς και Αλβανοί, και το σχολείο της Κορυτσάς, γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να λειτουργήσει ελληνοαλβανικό σχολείο και στη Χειμάρρα.

    Ελληνικά σχολεία λειτουργούν με ευθύνη του αλβανικού κράτους μόνο στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες του νότου, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα δηλαδή, ενώ οι ανάγκες των ενδιαφερομένων για την εκμάθησή της στην υπόλοιπη Αλβανία καλύπτονται σήμερα από δεκάδες ιδιωτικά φροντιστήρια.

    Πλήθος ομογενών αλλά και Αλβανών παρακολούθησε τα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου που έγιναν σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα .

    Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έκανε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και είπε ότι το 1993, όταν πρωτοπήγε στην Κορυτσά ούτε οι πλέον τολμηροί δεν ονειρεύονταν ότι «θα έρθει μια μέρα σαν την σημερινή, να λειτουργήσει, δηλαδή, στην πόλη ένα τέτοιο σχολείο». Προέβλεψε ωστόσο ότι «τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν και άλλες πιο τολμηρές και ευχάριστες εκπλήξεις», ενώ ευχήθηκε το ελληνοαλβανικό σχολείο να αποτελέσει γέφυρα στις καλές σχέσεις των δυο χωρών.

    Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε την λειτουργία του σχολείου μεγάλο βήμα προόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας τονίζοντας και αυτή πως χάρη στην εξαιρετική, όπως την αποκάλεσε, συνεργασία των υπουργείων των δυο χωρών θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση.

    Ο κ.Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ελληνοαλβανικό σχολείο σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για μια νέα αντίληψη και νοοτροπία στην συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

    Στο χαιρετισμό του ο Αλβανός υπουργός παιδείας υπογράμμισε ότι «σήμερα θέτουμε τα θεμέλια μιας καινούργιας συνεργασίας» και ανέφερε πως στην Αλβανία σήμερα λειτουργούν διακόσια περίπου μη κρατικά σχολεία.

    Νωρίτερα η ελληνική αντιπροσωπεία παραβρέθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή της το πανεπιστήμιο Κορυτσάς, όπου με κονδύλιο ύψους διακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ, που διέθεσε το ελληνικό ΥΠΕΞ ως βοήθεια στην γείτονα, εγκαταστάθηκε και οργανώθηκε το σύστημα πληροφορικής του ιδρύματος.

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Καλκαμπάσης, ο πρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ, που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση Ομόνοια, κ. Βαγγέλης Ντούλες, οι πρόξενοι της Ελλάδας στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο κ. Πρόϊος και Τζιόβας, στελέχη της ελληνικής μειονότητας, οι μουφτήδες της περιοχής κ.α.

    [03] Συναντήσεις Μπαρόζο σήμερα, με την πολιτική ηγεσία της χώρας

    Με ονομαστική ψηφοφορία αύριο Τρίτη, η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τη Συνθήκη για τη Θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης.Υπέρ έχουν ταχθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ κατά το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.Σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των μελών διαρκών επιτροπών της Βουλής θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόζο θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

    Η θέση της Ορθοδοξίας βρίσκεται στην πρωτοπορία της προόδου και θα βοηθήσει να σταθούμε στο κέντρο των εξελίξεων των κοινωνιών αντιμετωπίζοντας τις αντιθέσεις ως αφετηρία σύνθεσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιείται στην Αθήνα με θέμα:

    "Έθνος, Θρησκείες - Ορθοδοξία και τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα".

    Ο κ.Παπούλιας αναφερόμενος στη νεοδιαμορφωμένη ΕΕ και την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου η οποία δημιουργεί "ανατροπές και μη προβλέψιμη ζωή για τα σημερινά παιδιά" τόνισε πως η παγκοσμιοποίηση αποτελεί εξέλιξη της ιστορίας και δεν πρέπει να προξενεί φοβικά σύνδρομα. Εμείς οι Έλληνες υπογράμμισε, γνωρίζουμε ότι δεν φοβόμαστε το πλανητικό χωνευτήρι καθώς ο Ελληνισμός ανέκαθεν επέδειξε ικανότητα αφομοίωσης και ανανέωσης πλουτίζοντας την οικουμενικότητα της οποίας ουσιαστικό χαρακτηριστικό είναι ο Ορθοδοξία.

    Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε μήνυμα του Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ο οποίος χαρακτήρισε το Συνέδριο "πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με τις κρίσιμες έννοιες Έθνους-Θρησκείας αλλά και το ρόλο τους στο σύγχρονο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας ". Είμαστε, συνέχισε ο κ.Σκανδαλάκης, υπέρ μιας Ευρώπης ισχυρής και ενωμένης με τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά των λαών της, χωρίς καμία αποδυνάμωση της ορθόδοξης πίστης η οποία αποτελεί αστείρευτη, ενωτική, πνευματική δύναμη.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπώφ αναφέρθηκε στο έργο και στο ρόλο της οργάνωσης και στο σκοπό του Συνεδρίου "να συμβάλλει" δηλαδή στην εξέταση των προβλημάτων που απασχολούν την ΕΕ μετά την διεύρυνση, στη διαδικασία της διασφάλισης της πολυπολιτισμικότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των λαών και ιδεών. Επίσης να δοθούν απαντήσεις σε προβληματισμούς περί πολιτισμικής εξίσωσης των εθνών και την διασφάλιση των θρησκευτικών θεσμών.

    Ο ΓΓ της ΔΣΟ Στέλιος Παπαθεμελής μετέφερε τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται όλο και συχνότερα με την διεύρυνση της ΕΕ σχετικά με το κλίμα της αποϊεροποίησης και το αμερικανικό μοντέλο της ισοπέδωσης που επιβάλει ο ορθολογισμός των ευρωατλαντικών σχέσεων.Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται αντιστάσεις που "μόνο μια Ευρώπη χρησιμοποιούσα το πολιτισμικό της οπλοστάσιο μπορεί να διαθέσει, έχοντας ούσα πλήρη αντίληψη της ανθρώπινης ανάγκης για διατήρηση της ιστορίας, καταγωγής και πολιτιστικής ταυτότητας των λαών της".

    Επεσήμανε ότι η ΔΣΟ δεν ενοχλείται από την προαναγγελθείσα ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μουσουλμανικό στοιχείο . Η Ορθοδοξία, πρόσθεσε, έχει ανοίξει ήδη διάλογο με εκπρόσωπο του όπως και με την Ισλαμική θρησκεία. Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Ορθοδοξία διαθέτει μακρύ ιστορικό συνύπαρξης με διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς και οι πνευματικές της βεβαιότητες δεν αποτελούν παρασιτικές θέσεις αφού συνυπάρχουν σε όλα τα πολιτικά περιβάλλοντα.

    Εξάλλου στο ρόλο της Ορθοδοξίας στα πολιτικά αυτά περιβάλλοντα αναφέρθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμα του. "Μεταδίδει", τόνισε, "και στους μη πιστούς όσα στοιχεία συμβάλλουν στην βελτίωση των πανανθρώπινων σχέσεων και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών".

    Τέλος ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής Σ.Χατζηγάκης στο χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο ορθόδοξος χριστιανισμός με το πρότυπο ζωής που διαθέτει προσεγγίζει άμεσα την Ευρωπαϊκή ιδέα - ίσως την ίδια την καρδιά της - και καλείται σήμερα να διαδραματίσει ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις της Ενωμένης Ευρώπης.

    [05] Συνεδριάζει το κονκλάβιο στο Βατικανό, για την εκλογή νέου πάπα

    Η αναμονή για τον ανωθρώσκοντα λευκό καπνό, που θα ανακοινώνει την εκλογή του διαδόχου του Ιωάννη Παύλου Ββ και του 265ου Πάπα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, ξεκινά από σήμερα με την πρώτη σύγκληση του κονκλαβίου των καρδιναλίων το απόγευμα.

    Αφού περάσουν την πρώτη νύκτα τους στην Οικία της Αγίας Μάρθας, την επίσημη κατοικία τους κατά τη διάρκεια της αδήλου διάρκειας συνέλευσής τους, οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» θα τελέσουν μία κατανυκτική λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 11.00, ώρα Ελλάδος, «για την εκλογή του νέου Πάπα», χοροστατούντος του πρώτου τη τάξει μεταξύ τους, γερμανού καρδιναλίου Γιόζεφ Ράτζινγκερ.

    Στις 17.30, οι 115 καρδινάλιοι από 52 χώρες θα συμμετάσχουν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως την Καπέλα Σιστίνα, όπου θα δώσουν τον όρκο να κρατήσουν μυστικό ό,τι βιώσουν στη διάρκεια του κονκλαβίου.

    Κατόπιν ο υπεύθυνος των λειτουργιών θα προφέρει το «extra omnes» (έξω όλοι) και κατόπιν οι πόρτες θα κλείσουν για να απομονωθούν οι καρδινάλιοι. Η μόνη ορατή κίνηση των καρδιναλίων θα είναι πλέον ο καπνός που θα ανωθρώσκει δύο φορές την ημέρα από την σκεπή της Καπέλα, μαύρος στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ή λευκός όταν θα έχει αναδειχθεί ο εκλεκτός.

    Για τον νέο Πάπα είναι αναγκαία μία πλειοψηφία δύο τρίτων, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα), όμως λίγοι πιστεύουν ότι το κονκλάβιο θα διαρκέσει τόσο πολύ. Σήμερα το βράδυ οι καρδινάλιοι θα αποφασίσουν εάν θα οργανώσουν αμέσως έναν πρώτο γύρο, ή θα αναμένουν την αυριανή εσπέρα για να ξεκινήσουν την ψηφοφορία.

    Η πρώτη δημόσια πράξη του νεοεκλεγέντος Πάπα θα είναι η ευλογία «urbi et orbi» (στην πόλη και στον κόσμο) από τον εξώστη της Βασιλικής του Βατικανού.

    Οι φήμες φέρουν τον 78χρονο Ράτζινγκερ ως επικρατέστερο υποψήφιο της συντηρητικής πτέρυγας της ιεραρχίας των καρδιναλίων, ενώ από την πλευρά των προοδευτικών-που επιθυμούν μία ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Πάπα και των επισκόπων του-προβάλλει ιδιαίτερα το όνομα του ιταλού καρδιναλίου Ντιονίτζι Τεταμάντσι, 71 ετών, αρχιεπισκόπου του Μιλάνου.

    [06] Εφ'όλης της ύλης, η συνάντηση Καραμανλή-Μπαρόζο.

    Εφ'όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, η οποία είναι ισορροπημένη και αντιμετωπίζει με επιτυχία την διεύρυνση, αλλά και τα προβλήματα απο το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των χωρών-μελών.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν συγκροτήσει μέτωπο 17 χωρών για την υποστήριξη αυτής της πρότασης. Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Λισαβόνας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποιητική η πρόοδος και τόνισε ότι η προώθηση της ενιαίας αγοράς, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τα θέματα της απασχόλησης θα πρέπει να προωθηθούν αλλά λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε βήμα η γειτονική χώρα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και υπογράμμισε πως "τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες και να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής".

    Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ, όπως είπε, ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο και για την πρόταση Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της FYROM.

    Ο κ.Καραμανλής επίσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη επικύρωση από τη Βουλή του Ευρωσυντάγματος.

    Ο κ.Μπαρόζο μίλησε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο, και σημείωσε με αφορμή την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ότι αποδεικνύει την προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ιδέα, τις ευρωπαϊκές αρχές αξίες και διαδικασίες και τη συμβολή της χώρας στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ευρώπη όπως και η Ευρώπη έχει προσφέρει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ.Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση εκ μέρους της χώρας την πρόταση της επιτροπής για τις δημοσιονομικές προοπτικές σημειώνοντας ότι θα είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τον Ιούνιο επί Λουξεμβουργιανής προεδρίας "θα έχουμε συμφωνία", σε ό,τι αφορά το ύψος για την κατανομή των κονδυλίων του Δ΄ΚΠΣ.

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειάζονται οικονομικά μέσα για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, πέραν της οικονομίας στην ασφάλεια των πολιτών και τις διεθνείς εξωτερικές σχέσεις.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες, είπε ο κ.Μπαρόζο, έχουν θέσει συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους και χρειάζονται οικονομικά μέσα.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση για την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογία, η οποία παρουσιάστηκε το πρωί στο Ζάππειο, σημειώνοντας ότι στον τομέα της γνώσης θα πρέπει να γίνει επένδυση για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική.

    Αναφερόμενος στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης ο κ.Μπαρόζο συνεχάρη την Ελλάδα για τα θαρραλέα βήματα που έχει κάνει και τα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2006.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το "βασικό μέτοχο" κι αν συζητήθηκε με τον κ.Μπαρόζο είπε, ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα σημειώνοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος ώστε και το ζήτημα της συμβατότητας να αντιμετωπίζεται και να υπηρετείται ο στόχος της διαφάνειας.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι το θέμα είναι αντικείμενο νομικής αξιολόγησης και δεν επιθυμεί να κάνει πολιτικές δηλώσεις ενώ σημείωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση έδειξε ότι ο ελληνικός νόμος δεν συμβαδίζει απόλυτα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πως ετοιμάζεται απαντητική επιστολή, στην επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση για τις νομικές αντιρρήσεις που υπάρχουν. Ελπίζω, τόνισε ο κ.Μπαρόζο ότι το πρόβλημα θα λυθεί και δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ερωτηθείς για την τουρκική πρόσφατη προκλητικότητα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε σαφείς προϋποθέσεις και όρους για το σεβασμό εκ μέρους της Τουρκίας των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του κοινοτικού κεκτημένου που αποτελούν προϋπόθεση για πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

    Ενας από τους όρους είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, υπογράμμισε ο κ.Μπαρόζο, με τις χώρες-μέλη και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ.

    Εκτιμούμε τη στάση που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση είπε ο κ.Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της περιοχής είναι να έχουν μια δημοκρατική Τουρκία στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υποβάλει εκθέσεις για τη δημοσιονομική της κατάσταση στην ΕΕ, είπε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλουν τέτοιες εκθέσεις, όχι μόνο τα κράτη της ευρωζώνης και επανέλαβε τις θετικές κρίσεις του για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα στον κ.Μπαρόζο στο Λυκαβηττό.

    [07] Συνάντηση Κ.Παπούλια με τον πατριάρχη Αράμ.

    Με τον πατριάρχη των Αρμενίων, του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Αράμ τον Α' , συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Αρμένιου πατριάρχη, με αυτή του την ιδιότητα στην Αθήνα. Ο Αρμένιος πατριάρχης συμμετέχει σε διακοινοβουλευτική συνέλευση της Ορθοδοξίας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα με θέμα "Εθνος, Θρησκείες και τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα".

    Εξάλλου ο ίδιος είναι και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Εκκλησιών.

    Το περασμένο Σάββατο γιόρτασε στην Αθήνα τα δέκα χρόνια της πατριαρχικής του θητείας και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Οικου της Κιλικίας που εδρεύει στο Λίβανο και καλύπτει τους Αρμένιους της διασποράς.

    Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα και ο μεν Αρμένιος πατριάρχης έδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μία σταυρόπετρα (σταυρός στολισμένος σε μία κόκκινη πέτρα που υπάρχει στην Αρμενία), ο δε Κάρολος Παπούλιας έδωσε στον κ. Αράμ ένα λεύκωμα για την Πάτμο.

    [08] Eντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα

    Eντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος από τον ΕΦΕΤ για τις "ελληνοποιήσεις". Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται από τον ΕΦΕΤ ο έλεγχος σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ζάχαρης και των οσπρίων, ενώ λόγω του Πάσχα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα κρέατα και αναμένεται, το προσεχές διάστημα, να ξεκινήσει έλεγχος και για την ποιότητα του γάλακτος.

    Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ζήτησε από τις υπηρεσίες εμπορίου των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και του ΕΦΕΤ να ενταντικοποιήσουν την παρουσία τους στην αγορά, ενώ ζητά με σημερινή του ανακοίνωση και από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, να συγκρίνουν τις τιμές και να προσέχουν τη σχέση ποιότητας και τιμής,

    Ιδιαίτερη έμφαση ζητά το υπουργείο να δοθεί από τις αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται από τα πρατήρια εθνικών ορδών, ταξιδιωτικών κόμβων και τουριστικών περιοχών. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή, μεταφορά, κατασκευή, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής αδείας των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών και ότι θα πρέπει να γίνει δειγματολητικός έλεγχος και στις λαμπαδες προκειμένου να διαπιστωθεί αν και ποιές είναι φτιαγμένες αποκλειστικά από κερί μέλισσας, διότι αυτό έχει επίπτωση στην τιμή.

    Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι χρησιμοποιούμενες σήμερα βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στις σοκολάτες θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η σύνθεσή τους και η ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος, ενώ στην αγορά φρέσκων και νωπών προϊόντων θα πρέπει να δίνεται σημασία στις συνθήκες υγιεινής, στις σφραγίδες στα κρέατα και στη σύγκριση της ποιότητας με την τιμή. Τέλος, για τα τυποποιημένα τρόφιμα το υπουργείο ζητά να είναι παρατηρητικοί όλοι οι καταναλωτές σε ό,τι αφορά στις ενδείξεις.

    Για την αγορά παιχνιδιών παροτρύνονται οι καταναλωτές να μην αγοράζουν παιχνίδα ή αντικείμενα που προάγουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2005 - 13:03:33 UTC