Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γαλλία:Αυξήθηκε το ποσοστό του OXI για το Σύνταγμα της ΕΕ
  • [02] Oλοκληρώθηκε η συζήτηση στη βουλή για το Ευρωσύνταγμα-Την Τρίτη η ψηφοφορία.
  • [03] Δεσμεύθηκαν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
  • [04] Η Human Rights Watch καταγγέλει την πρακτική μεταγωγής υπόπτων για τρομοκρατία.
  • [05] Με Δ.Σιούφα,Γ.Αλογοσκούφη και Π.Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.
  • [06] Ομιλία Αλαβάνου για τις πολιτικές εξελίξεις, στο οργανωτικό καταστατικό συνέδριο του ΣΥΝ

  • [01] Γαλλία:Αυξήθηκε το ποσοστό του OXI για το Σύνταγμα της ΕΕ

    Το ποσοστό των Γάλλων που προτίθενται να ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη αυξήθηκε κατά μία μονάδα, φθάνοντας το 56%, μετά την τηλεοπτική παρέμβαση του προέδρου Ζακ Σιράκ υπέρ του ναι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Αν η ψηφοφορία διεξαγόταν την Κυριακή, το 56% θα ψήφιζε όχι και το 44% ναι, δείχνει αυτή η έρευνα, την οποία διενήργησε το ινστιτούτο CSA για την εφημερίδα Λε Παριζιέν την επομένη της παρέμβασης του Σιράκ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

    Η προηγούμενη δημοσκόπηση του CSA, που διενεργήθηκε στις 12 και 13 Απριλίου, πριν από την προεδρική τηλεοπτική εμφάνιση την Πέμπτη το βράδυ, έδινε 55% στο όχι και 45% στο ναι.

    Σύμφωνα πάντα με το CSA, το 51% των ερωτηθέντων έκρινε τον Σιράκ "μη πειστικό" και το 40% "πειστικό".

    Το 59% των ανθρώπων που "είδαν ή άκουσαν να μιλούν για την παρέμβαση" του Σιράκ βρήκαν τον πρόεδρο "μάλλον πειστικό" σε ό,τι αφορά "την ανάγκη ενός Συντάγματος για την Ευρώπη", έναντι 34% που τον έκριναν "μάλλον μη πειστικό" σε αυτό το σημείο.

    Όσον αφορά "το ενδιαφέρον να αποκτήσει η ΕΕ μια κοινή εξωτερική πολιτική", ο Σιράκ κρίθηκε "μάλλον πειστικός" από το 52% έναντι 37%.

    Αντίθετα, το 55% έναντι 32% των ερωτηθέντων έκρινε το πρόεδρο "μάλλον μη πειστικό" για "τις κοινωνικές προόδους που περιέχονται στο Σύνταγμα" και το 54% έναντι 31%, "μάλλον μη πειστικό" για "την απουσία σχέσης ανάμεσα στην έγκριση του Συντάγματος και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και διενεργήθηκε την Παρασκευή με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών το οποίο συγκροτήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

    [02] Oλοκληρώθηκε η συζήτηση στη βουλή για το Ευρωσύνταγμα-Την Τρίτη η ψηφοφορία.

    «Θα μπορούσα να κάνω σκληρότατη κριτική στις θέσεις που ακούστηκαν, αλλά δεν μου το επιτρέπει η θέση ευθύνης που έχουμε υιοθετήσει -δεν θα μπω στη λογική πράξεων και παραλείψεων του παρελθόντος. Ίσως συμφέρει κομματικά την παράταξή μου, ή εμένα σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά μπορεί να βλάψει τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε κατβ αρχάς το «θάρρος και τη γενναιότητα» των αναφορών του κ.Παπανδρέου στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προσθέτοντας ότι «η έστω και κομψή αυτοκριτική, μπορεί να γίνεται και πιο σύντομα -να μην χρειάζεται να περάσουν χρόνια». Επιστρέφοντας στο σήμερα, ζήτησε «να γίνεται κριτική, αλλά με γνώμονα το πόσο εποικοδομητική και γόνιμη μπορεί να είναι και όχι με ανάγκες της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αποφεύγονται κουβέντες του τύπου "να σηκωθεί να φύγει ο υπουργός Εξωτερικών από την Τουρκία". Ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε καλά το θέμα, αλλά κουβέντες τέτοιες δείχνουν ανεύθυνη αντίληψη και σίγουρα ζημιώνουν την πορεία των εθνικών θεμάτων που είναι πολυσύνθετα και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού».

    Ο κος Καραμανλής, σημείωσε και πάλι, ότι η πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ, «δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας». Όσον αφορά το θέμα της διαρροής της Έκθεσης, ανέφερε ότι «το έγγραφο αυτό, είχε μια έννοια εμπιστευτικότητας - όχι να αποκρυφτεί από οποιονδήποτε. Άλλωστε, κανείς δεν δέχτηκε ότι είναι προϊόν, ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας. Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευθούμε και με τους πολιτικούς αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των ελλήνων πολιτών. Αλίμονο!». Άλλωστε, «εμείς ήμασταν εκείνοι που προσκαλέσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Το ίδιο θα κάνουμε και για το ζήτημα των Σκοπίων».

    Επιφυλασσόμενος, τέλος, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κος Καραμανλής υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το όποιο λεγόμενο πολιτικό κόστος, όταν είναι να υπηρετήσουμε ζητήματα που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον. Και σε ζητήματα τέτοια, εθνικής φύσεως, δεν χωρούν κομματικοί υπολογισμοί».

    Κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση της Συνθήκης για τη Θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης, ο Κώστας Καραμανλής, σημείωσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη, μετεξελίσσεται σταδιακά, όχι μόνον σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά και σε πολιτική ένωση κρατών και λαών, που επηρεάζει ευεργετικά τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, ως δύναμη ειρήνης σταθερότητας, δημοκρατίας και διεθνούς συνεργασίας.

    Μιλώντας για τις ευεργετικές συνέπειες του Ευρωσυντάγματος για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές πολιτικές της ΕΕ (τουρισμός, ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές, συνοριακές και ορεινές περιοχές) και τις ρήτρες αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής «που βρίσκονται αναμφίβολα στην κατεύθυνση των ελληνικών επιδιώξεων».

    «Σίγουρα η Συνθήκη αυτή, δεν ικανοποιεί στο ακέραιο το σύνολο των θέσεων, των επιδιώξεων, των στόχων μας. Δεν δίνει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της. Σίγουρα είναι όμως, ένας σημαντικός σταθμός, στο δρόμο του κοινού, ευρωπαϊκού μας μέλλοντος», ανέφερε ο κος Καραμανλής.

    Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου

    Στη φιλοσοφία και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ για τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή, για το Ευρωσύνταγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αντιπαραβάλλοντάς τα με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία και εξάγοντας το συμπέρασμα ότι «η ΝΔ, από κόμμα με ευρωπαϊκή συνείδηση, έχει οδηγηθεί σήμερα σε μια ευρωφοβική γωνία».

    Ο κος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του, παραδεχόμενος τη σημασία της εμμονής του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, αλλά συμπληρώνοντας ότι η τότε ανάγνωση της ένταξης από πλευράς ΠΑΣΟΚ ήταν επί της ουσίας σωστή: Η ΕΟΚ διέπετο ακόμα από ψυχροπολεμική νοοτροπία, η Ελλάδα έμπαινε - μη επαρκώς ανταγωνιστική - σε μια μεγάλη αγορά, οι διαδικασίες των αποφάσεων ήταν πολύ μακριά από τον Eυρωπαίο πολίτη.

    «Προσπαθούν να πείσουν ότι ήμασταν ανακόλουθοι. Εμείς, όμως, αγωνιστήκαμε για να κάνουμε την Ευρώπη των δικών μας αξιών - για την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, για την ανατροπή των κοινωνικών ανισοτήτων, για τις πολιτικές των ΜΟΠ και των ταμείων συνοχής. Αντιπαλέψαμε τη γραφειοκρατική λογική υπέρ της Ευρώπης των λαών, γίναμε ο καλύτερος σύμμαχος του Ευρωκοινοβουλίου (?) Υπηρετούμε την Ελλάδα δίνοντάς της νέες δυνατότητες στην περιοχή και στον κόσμο. Για μας η Ευρώπη είναι όχημα και όχι αυτοσκοπός».

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κος Παπανδρέου, «το ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν το παραλάβαμε από τις Βρυξέλες. Δεν μας το έστειλαν απλά για κύρωση - είναι το δικό μας Σύνταγμα και δώσαμε μάχες, όχι για το χθες, αλλά για το σήμερα και το αύριο.

    Αν το Σύνταγμα κάνει ένα βήμα για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, αυτό οφείλεται και σε μας. Η Ελλάδα κέρδισε με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο φέρει και τη σφραγίδα του Κώστα Σημίτη».

    «Κατορθώσαμε να εισάγουμε μια κοινωνική ρήτρα οριζόντιας εφαρμογής, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, για υψηλά επίπεδα απασχόλησης, δημόσια υγεία, ισότητα ανδρών και γυναικών, απαγόρευση κάθε είδους διακρίσεων. Επεκτείναμε τη δράση της Ένωσης στο χώρο της υγείας και της δημόσιας υγείας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ελλάδα να παραμείνει στην πρωτοπορία της Ε.Ε.».

    Διαφορετική εικόνα, ωστόσο, παρουσιάζει, κατά τον κο Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία: «Οι εισηγητές και οι ομιλητές της ΝΔ, φαίνεται ότι γνωρίζουν λίγα και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Υπήρξε πάλι η ακατάσχετη κριτική για το ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε τη βασική εισηγήτρια να μην έχει αντιληφθεί ότι έχει διαγραφεί ο Θουκυδίδης από το προοίμιο του Συντάγματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και ευθύνομαι εγώ. Όμως, όταν μας το παρέδωσε ο Ζισκάρ Ντβ Εστέν, ο Θουκυδίδης υπήρχε στο προοίμιο, όπως, επίσης, και όταν σας παραδώσαμε την κυβέρνηση, προειδοποιώντας σας να μην ανοίξετε το θέμα του προοιμίου, γιατί θα χαθεί ο Θουκυδίδης. Όμως, για λόγους μικροκομματικής καπηλείας του θρησκευτικού συναισθήματος, χάθηκε η μόνη ιστορική αναφορά για την Ελλάδα».

    «Η ΝΔ από κόμμα που είχε κάποτε ευρωπαϊκή συνείδηση, οδηγείται σε μια ευρωφοβική γωνία. Αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως απειλή για το δικό μας. Το μόνο που ενδιέφερε τα στελέχη της ΝΔ ήταν το πώς θα υποβαθμίσουν τη σημασία του και έλεγαν ότι, αν γίνει δημοψήφισμα, το Ευρωσύνταγμα θα αποκτούσε υπέρτερη αξία έναντι του ελληνικού Συντάγματος. Λέει, δηλαδή, η ΝΔ, ότι η ψήφος της ελληνικής Βουλής είναι μεσοβέζικη». Και όμως, σημείωσε ο κος Παπανδρέου, «η αξία του ευρωπαϊκού Συντάγματος δεν μειώνεται, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να το απαξιώσει. Τα έωλα επιχειρήματα είναι ακόμα μία ευρωφοβική κουτοπονηριά της ΝΔ, απβ αυτές που δυστυχώς έχει συνηθίσει η Ε.Ε.».

    «Η επικύρωση της Συνθήκης θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική στιγμή. Αν, όμως, αδυνατείτε να προασπίσετε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ε.Ε., δεν σας φταίει το εθνικό, ούτε το ευρωπαϊκό σύνταγμα, αλλά η δημαγωγία και η ανικανότητά σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία. Και σε μια ευρύτερη αναφορά στην εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι η ΝΔ «αντικατέστησε μια υπεύθυνη οραματική πολιτική με το κενό» , με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικές εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Αιγαίο, «δίνοντας συνεχώς λάθος μηνύματα, λόγω λάθους επιλογών».

    Ομιλία γγ ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα

    Στο αίτημα του κόμματός της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, επέμεινε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Ζητήσαμε και διεκδικούμε ακόμα δημοψήφισμα, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την πραγματικότητα, αλλά διότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τη γραφειοκρατική συζήτηση που έγινε μέσα στους τέσσερις τοίχοοους της Βουλής και την οποία δεν μετέδωσε ούτε η ΕΡΤ», τόνισε.

    Η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι το "όχι" «θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύει η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ακόμη ότι θα «θα ήταν ένα προοδευτικό "όχι" που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον εθνικισμό, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Ακούσαμε και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευσης το κοινό επιχείρημα ότι το Ευρωσύνταγμα είναι προϊόν πολιτικού συμβιβασμού», ανέφερε η κ. Παπαρήγα για να προσθέσει: «Δεν έγινε κανένας πολιτικός συμβιβασμός, αφού και τα δύο κόμματα όχι μόνο έχουν αποδεχθεί τη φιλοσοφία της ΕΕ, αλλά έχουν ενστερνιστεί μέχρι το μεδούλι τις ευρωπαϊκές επιλογές».

    «Ο μόνος συμβιβασμός που έγινε ήταν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, ενώ δεν έγινε κανένας συμβιβασμός με τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε και ανέφερε ως «απόδειξη», όπως είπε, το ότι «μετά την εαρινή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ υπάρχουν νέες αποφάσεις για νέα επιδρομή στα λαϊκά στρώματα που προωθεί η κάθε κυβέρνηση με δική της τακτική». «Η κυβέρνηση πήρε πάσα από το ΠΑΣΟΚ για να ανοίξει το προαποφασισμένο θέμα του ασφαλιστικό», συνέχισε η γγ του ΚΚΕ. «Το Ευρωσύνταγμα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ και κάνει ένα παραπέρα αντιδραστικό βήμα», είπε, ενώ αναφέρθηκε στο «αδελφάκι της ΕΕ», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «έστειλε πρόσφατα στρατό ακόμη και στο Πράσινο Ακρωτήρι».

    Ομιλία προέδρου ΣΥΝ Α.Αλαβάνου

    Για «βεβιασμένη» επικύρωση του Ευρωσυντάγματος σε συνθήκες πλήρους ελλείμματος ενημέρωσης, μίλησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί στη Γαλλία και στην τηλεοπτική συζήτηση του προέδρου Σιράκ με 80 νέους, για να διερωτηθεί γιατί «δεν γίνονται και στη χώρα μας τέτοιες συζητήσεις» και να επικρίνει την κυβέρνηση ότι «έκανε επιλογή την αποξένωση πολιτών».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι «με το να αφήνουμε το λαό στην άγνοια, χάσαμε ένα σημαντικό μέσο διαπραγμάτευσης και για την κοινωνία και για την ίδια τη χώρα».

    Και αναφερόμενος και πάλι στο γαλλικό παράδειγμα επεσήμανε ότι μπροστά στο φόβο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος απεσύρθη προσωρινά η κοινοτική οδηγία που έδινε τη δυνατότητα να γίνουν εταιρίες παροχής υπηρεσιών σε χώρες που έχουν ελλιπή εργατική πολιτική.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι από στελέχη της κυβέρνησης έχουν ακουστεί αντιφατικές θέσεις για την υπεροχή του Ευρωσυντάγματος, ενώ άσκησε κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη συναίνεσή του στο άρθρο που αναφέρεται στις υποχρεώσεις της ΕΕ έναντι του ΝΑΤΟ.

    «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ζουν δικαιολογημένα υπό καθεστώς φόβου», τόνισε και αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου, για μείωση των υπερωριακών αμοιβών, αργότερα για το ασφαλιστικό». Και αφού δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κατηγορηματικά αντίθετο, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ μέτρων που θα είναι σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, όπως η μείωση των ωρών εργασίας.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "ελπίζουμε στο γαλλικό δημοψήφισμα και στο γαλλικό "όχι". Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι η κρίση που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ευρώπη να είναι σε όφελος μιας κοινωνικής Ευρώπης.

    [03] Δεσμεύθηκαν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

    Τριάντα πέντε χιλιάδες πακέτα ζάχαρη του ενός κιλού που εντοπίστηκαν σε δυο επιχειρήσεις διανομής και σε δύο σούπερ-μάρκετ δεσμεύθηκαν από τα κλιμάκια της νομαρχίας Θεσσαλονίκης επειδή δεν ανέγραφαν τη χώρα προέλευσης που είναι η Σερβία.

    Συγκεκριμένα, από έρευνες που διενήργησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι ζάχαρη προέλευσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, συσκευάζεται σε πακέτα του ενός κιλού, και διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό μέσω ορισμένων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, χωρίς στην συσκευασία να αναγράφεται η χώρα προέλευσης , με σκοπό την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού πως η ζάχαρη που αγοράζει είναι Ελληνικής παραγωγής ή παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης διαπιστώθηκε ότι εισαγωγικές επιχειρήσεις του νομού προμηθεύουν ζάχαρη χύμα σε άλλες επιχειρήσεις συσκευασίας και διανομής σε όλη την Ελλάδα.

    Πρόταση για επιβολή προστίμων σε ΣΕΣΜΕ και αλυσίδες σουπερμάρκετ

    Πρόστιμο ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ προτείνει η Γραμματεία (της Επιτροπής Ανταγωνισμού), στην απόφασή της που κοινοποίησε σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, να επιβληθεί στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, ενώ στις εταιρείες προτείνεται να επιβληθούν τα εξής πρόστιμα: Ατλάντικ: 268.800 ευρώ, Αφοί Βερόπουλοι: 332.531 ευρώ, Διαμαντής Μασούτης: 217.365 ευρώ, Μετρό: 211.375 ευρώ, Ι. & Σ. Σκλαβενίτης: 382.403 ευρώ, Τροφίνο: 6.000 ευρώ και Α-Β Βασιλόπουλος: 450.774 ευρώ.

    Η Γραμματεία προτείνει ακόμα να υποχρεωθούν τόσο ο Σύνδεσμος όσο και οι εταιρείες να παραλείψουν στο μέλλον οιασδήποτε μορφής σύμπραξη που έχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού. Επίσης απειλεί τον ΣΕΣΜΕ με πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε μία από τις παραπάνω εταιρείες, σε περίπτωση επανάληψης ενεργειών που οδήγησαν στη σημερινή πρόταση της Γραμματείας για πρόστιμο.

    Η Γραμματεία επισημαίνει στη συμπληρωματική της εισήγηση, που παραδόθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι από τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την αυτεπάγγελτη έρευνά της στον κλάδο επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, προκύπτει ότι ο ΣΕΣΜΕ, με τη συμπεριφορά του για την ενιαία εφαρμογή καταλόγου ποσοστών εκπτώσεων επί τιμολογίου που επέβαλε στα μέλη του, ήταν πιθανό να προξενήσει ζημιά στους λοιπούς οικονομικούς παράγοντες της αγοράς και ιδίως στους καταναλωτές. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην αγορά με ακρίβεια, ωστόσο επιβάλλεται το πρόστιμο διότι δημιουργήθηκε ο κίνδυνος οι τιμές να διαμορφωθούν σε υψηλότερο επίπεδο από όταν λειτουργούσε ελεύθερα ο ανταγωνισμός. Για τον ίδιο λόγο τιμωρούνται και οι εταιρείες που μετείχαν στις συναντήσεις στο ξενοδοχείο Sofitel στις 26.2.2004 και 23.4.2004.

    [04] Η Human Rights Watch καταγγέλει την πρακτική μεταγωγής υπόπτων για τρομοκρατία.

    Η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) με έκθεσή της την Παρασκευή κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ολλανδία ότι αποστέλλουν υπόπτους ως τρομοκράτες σε άλλες χώρες προκειμένου να βασανισθούν.

    Στην έκθεση της, έκτασης 91 σελίδων, η οργάνωση κατηγορεί τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών πως ζητούν "διπλωματικές διαβεβαιώσεις" ότι οι ύποπτοι θα τύχουν "ανθρώπινης μεταχείρισης" --που γνωρίζουν ότι δεν θα τηρηθούν.

    "Στην εποχή της τρομοκρατίας, αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι βολικές", δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής του HRW. Πρόσθεσε ότι "μόνο η πίεση από πλευράς του κοινού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μπορεί να σταματήσει αυτή την ανησυχητική τάση".

    Στην έκθεση καταγράφονται τουλάχιστον 10 υποθέσεις στις οποίες ύποπτοι μεταφέρθηκαν ή επιχειρήθηκε να μεταφερθούν σε χώρες όπου διεξάγονται βασανιστήρια, μεταξύ αυτών τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ουζμπεκιστάν--χώρες που παρείχαν "διαβεβαιώσεις" περί ανθρώπινης μεταχείρισης. Μεταγωγές υπόπτων έγιναν επίσης στην Υεμένη, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Ρωσία και την Τουρκία, όπου συγκεκριμένοι ύποπτοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως Ισλαμιστές, Τσετσένοι και Κούρδοι υφίστανται ιδιαίτερα βάρβαρη μεταχείριση.

    [05] Με Δ.Σιούφα,Γ.Αλογοσκούφη και Π.Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.

    "Ανασχηματισμός δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να γίνει", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας βγαίνοντας σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε "η κυβέρνηση πορεύεται κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, δεν χρειάζεται συντονιστής", ενώ απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους σημείωσε "απορώ γιατί βγάζετε κάθε φορά αυτό το θέμα το οποίο διαψεύδεται".

    Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση πορεύεται καλά, ότι η πορεία είναι δυναμική και αυτό το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός που δίνει την αμέριστη στήριξή του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, είχαν συνεργασία το πρωί με τον πρωθυπουργό για θέματα οικονομικής πολιτικής. Οι δύο υπουργοί βγήκαν μαζί από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία και αντιμετωπίζει την ανάπτυξη της περιφέρειας και των επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου προχωρεί, όπως και η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

    Ερωτηθείς για τις προτάσεις Πολυζωγόπουλου σχετικά με το ασφαλιστικό, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τα ζητήματα αυτά στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να αξιολογηθούν, ενώ παράλληλα επιθυμεί και πολιτική συζήτηση με τα κόμματα στη Βουλή. Σημείωσε ότι οι όποιες λύσεις είναι μακράς πνοής και όχι για το άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο και επιθυμεί συναίνεση που άλλωστε είναι απαραίτητη για τέτοιου είδους ζητήματα.

    Σε ερώτηση για το οκτάωρο, παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, ενώ για το ζήτημα του φόρου κατοχής ακινήτων είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας από την πλευρά του ανέφερε ότι συζητήθηκαν αναπτυξιακά ζητήματα, ο αναπτυξιακός νόμος που έχει πολύ θετικές προοπτικές και σημείωσε ότι ο σχεδιασμός και η έγνοια της κυβέρνησης είναι για την Περιφέρεια. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και στην ανταγωνιστικότητα.

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό είχε σήμερα το πρωί και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είπε μάλιστα ότι αυτές οι συνεργασίες είναι καθημερινές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η σημερινή συνάντηση αφορούσε τη μεταναστευτική πολιτική, καθώς την Τρίτη εισάγεται στη Βουλή προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι με τον πρωθυπουργό καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

    [06] Ομιλία Αλαβάνου για τις πολιτικές εξελίξεις, στο οργανωτικό καταστατικό συνέδριο του ΣΥΝ

    Άρχισαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο με ψηφοφορίες, οι εργασίες του οργανωτικού - καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΝ με θέμα "κομματική ανασυγκρότηση-καταστατικές αλλαγές. Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος με ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Μιλώντας για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "το άνοιγμα και επίσημα από την κυβέρνηση του εργασιακού και του ασφαλιστικού γίνεται σε μία περίοδο που η οικονομική πολιτική της επιδεινώνει με ταχύτητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "ταξικές επιλογές" σημειώνοντας:

    "Σήμερα οι εργαζόμενοι, παρά την ύπαρξη νομοθεσίας, βιώνουν στην πράξη συνθήκες εργασίας που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Σχεδόν σπανίζει η τήρηση του ωραρίου σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και σε αρκετούς τομείς του δημόσιου τομέα..". Ο Συνασπισμός είπε ο κ. Αλαβάνος θα βρεθεί απέναντι σε κάθε μέτρο που θα θίγει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που θα κάνει "λάστιχο" τον χρόνο εργασίας και θα αποδιοργανώνει κάθε εργασιακή σταθερά που κατέκτησαν με αγώνες οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ "θα στηρίξουμε μέτρα που θα οδηγούν στη μείωση του χρόνου εργασίας, στην σταθερή δουλειά για όλους, στην βελτίωση των μισθών και των συντάξεων".

    Κλείνοντας το θέμα αυτό, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι "ο διάλογος που ζητάει η κυβέρνηση στο εγχείρημα της ολικής ανατροπής των κατακτήσεων των εργαζομένων δεν θα γίνει μόνο στη βουλή, αλλά θα γίνει κυρίως στο δρόμο, όπως έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" για το οποίο είπε ότι δεν φαίνεται να διαφωνεί με την ουσία των επιλογών της κυβέρνησης.

    Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Αλαβάνος στο θέμα των συμβασιούχων με αφορμή εισήγηση στο ειδικό τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία προτείνεται η απόρριψη του προεδρικού διατάγματος "όχι από την πλευρά ότι είναι περιοριστικό, αφαιρεί το δικαίωμα μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αλλά από την ακριβώς αντίθετη πλευρά, της αφαίρεσης του δικαιώματος μονιμοποίησης και σε όλους εκείνους τις συμβασιούχους που καλύπτουν τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος". Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η εισήγηση αυτή είναι πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία τονίζοντας ότι "δεν θα δεχθούμε νέα ομηρία των συμβασιούχων, είτε αυτή προκαλείται από την πολιτική είτε από την δικαστική εξουσία".

    Μιλώντας τέλος για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι φανερή η έλλειψη στρατηγικής, προσανατολισμού και ενεργειών.

    Στο "Μακεδονικό", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστηρίζουμε σταθερή και ενεργά αμοιβαία αποδεκτή ΄λύση σύνθετης ονομασίας χωρίς αρνητικές ρυθμίσεις, ασάφειες και αμφισημίες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και τριβές στο μέλλον. Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι ότι παρά το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών οι αμφισβητήσεις εκ μέρους της Τουρκίας είναι επίμονες και σταθερές και πρότεινε να υπάρξει "μία σοβαρή πολιτική αντίδραση στις προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας". Τέλος, ζήτησε και από την ελληνική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει το τοπίο σχετικά με τον εναέριο χώρο, αλλά και τις διαδικασίες παραπομπής στη Χάγη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 April 2005 - 23:18:06 UTC