Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με Μ.Κεφαλογιάννη
  • [02] Στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, θα μιλήσει σήμερα ο Κ.Καραμανλής
  • [03] Συζητήθηκε η αναθεώρηση της σύμβασης για το «Ελ.Βενιζέλος»
  • [04] Με ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το Ευρωσύνταγμα
  • [05] Σημαντικό σταθμό για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, χαρακτήρισε το Ευρωσύνταγμα ο πρωθυπουργός
  • [06] Τραγωδία από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι

  • [01] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με Μ.Κεφαλογιάννη

    Για την επέκταση των ναυτιλιακών κεφαλαίων και σε άλλους κλάδους της οικονομίας αλλά και όλα τα θέματα της ναυτιλίας, συζήτησαν στο υπουργείο Οικονομίας οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Οπως δήλωσαν οι υπουργοί μετά τη συνάντηση μεταξύ των θεμάτων που τους απασχόλησαν ήταν και η διευκόλυνση της μεταφοράς στα νησιά αλλά και η βελτίωση της κατάστασης των λιμένων.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια των μεταφορών του κλάδου.

    [02] Στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, θα μιλήσει σήμερα ο Κ.Καραμανλής

    Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Ευρωσύνταγμα, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Την Τρίτη 19 Απριλίου πρόκειται να αποφανθεί η Βουλή, διβ ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της Συνθήκης για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

    Ήδη, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποφανθεί υπέρ της ψήφισης της Συνθήκης, ενώ το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.

    Κοινός τόπος για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι ότι το ευρωσύνταγμα αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, παρά τις αδυναμίες του, που αντανακλούν τους συμβιβασμούς που υπήρξαν κατά την κατάρτισή του.

    Εν τω μεταξύ, στα θετικά της Συνθήκης αναφέρθηκαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ:

    «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έρχεται να δώσει απαντήσεις και σε πολλά ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες, όπως αυτό της ασφάλειας, της λαθρομετανάστευσης, της ανάπτυξης των μειονεκτουσών περιοχών» ανέφερε ο Θ. Καράογλου, ενώ ο Γ. Καραγκούνης σημείωσε ότι το Ευρωσύνταγμα πρέπει να υιοθετηθεί, επειδή «κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να φέρει την Ένωση πιο κοντά στον ευρωπαίο πολίτη» και επειδή «οι ρυθμίσεις στα θέματα δομής της Ένωσης και της λήψης των αποφάσεων, αποτελούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε θεσμική παράλυση».

    «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να οργανώσει το πρώτο δημοψήφισμα για ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας», υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) επεσήμανε τους κινδύνους μιάς περιορισμένης προσέλευσης στις κάλπες (όπως έγινε στην Ισπανία) και του «αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης, με πολλούς που μπορεί, καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο κείμενο, να εκφράζουν αντιρρήσεις στις πολιτικές του κ. Σιράκ, στην παγκοσμιοποίηση, στα μεταλλαγμένα, στους μουσουλμάνους μετανάστες, σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε».

    «Ζηλεύουμε τους γάλλους πολίτες και όλους όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να πάρουν θέση με την ψήφο τους», ανέφερε ο Ντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), προτείνοντας μια διακομματική συμφωνία, «ώστε στο εξής, όλες οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος της Ευρώπης και όλες οι διευρύνσεις να περνούν από ελληνικό δημοψήφισμα».

    «Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Συντακτικής Συνθήκης θα ήταν ισχυρότερη (σε περίπτωση δημοψηφίσματος) από το ελληνικό Σύνταγμα που προέκυψε από την αναθεωρητική Βουλή - και θα ανέκυπτε πρόβλημα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης απάντησε ότι «το ελληνικό Σύνταγμα δεν έχει άλλην εκδοχή ψηφίσεως, ενώ η Συνθήκη έχει».

    Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα, τις αναφορές στην προστασία και την ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και το ξεχωριστό κεφάλαιο που αφιερώνεται στην ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής και την προστασία του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα στάθηκε στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, «το πληρέστερο κείμενο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών στον κόσμο, που περιέχει δικαιώματα, (όπως τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων), τα οποία δεν αναφέρονται ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα - αλλά και καινούργια, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η βιοηθική».

    «Θα θέλαμε σαν προοδευτικοί άνθρωποι να παίξει η Ευρώπη έναν πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέσπιση των ρυθμιστικών κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε το κεφάλαιο να μην καταστρέφει ανθρώπους, έθνη και λαούς στο όνομα του κέρδους, ώστε η παγκόσμια υπερδύναμη να μην επιβάλει με πολέμους το δίκαιο του ισχυρού", σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, τα μεικτά κέρδη των βιομηχάνων δεκαπλασιάστηκαν, ενώ η ανεργία και η φτώχεια αυξήθηκαν και η υγεία και η παιδεία, από δικαιώματα έγιναν προνόμια των λίγων και εμπορεύματα. Στη γεωργία είχαμε μείωση των απασχολουμένων κατά 36%, η χώρα μας καταλαμβάνει τη 19η θέση από άποψη μισθών και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, βγήκαν τελικά έξω από τα μαγαζιά τους. Να ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε.!».

    Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, «14 τρις δρχ. πήραμε από την Ε.Ε., που πήγαν στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με ήπιους υπολογισμούς, έχουμε χάσει από το 1980 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 25 τρις (?) Απβ αυτό το κατασκεύασμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει τίποτα, έστω και αν το θέλουν το 95% των λαών και των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών που συμμετέχουν σβ αυτή την Ένωση».

    Απαντώντας εμμέσως στις εξ αριστερών βολές, η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, σημείωσε ότι «το κόστος αποχώρησης είναι τόσο εξωφρενικά μεγάλο σε σχέση με την παραμονή, που η αποχώρηση είναι πρακτικώς αδύνατη, τουλάχιστον γιβ αυτήν την εποχή».

    «Ξέρω ότι το ΚΚΕ σκέφτεται ότι αυτό δεν είναι και πολύ δημοκρατικό. Είναι όμως μια διεθνής προσπάθεια στην οποία προσβλέπουν και οι λαοί του τρίτου κόσμου, πολύ περισσότερο απβ ό,τι προσβλέπουν στις ΗΠΑ. Και είναι η διατλαντική σχέση που πρέπει να καθοριστεί, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρώπη - όχι ως σχέση εχθρότητας, αλλά ως σχέση ισορροπίας» ανέφερε η κα Γιαννάκου.

    Υπεραμυνομένη δε διατάξεων του Ευρωσυντάγματος η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα που δίνεται «σε ένα εκατομμύριο πολίτες, να θέσουν ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ζητήματα που πρέπει να αναδείξει και που πρέπει να νομοθετήσει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο με τη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας και τις ηλεκτρονικές δυνατότητες».

    «Η κυβέρνηση πατά σε δυο βάρκες, έχει δύο πρόσωπα και δύο πολιτικές", ανέφερε ο Γιάννης Μαγκριώτης (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε ότι "με την αποδέσμευση της Τουρκίας από το Ελσίνκι της επιτρέπουμε να προβάρει νέα Ίμια, όπως προχθές, με την έλλειψη στρατηγικής στη Λουκέρνη για το Κυπριακό απενοχοποιήσαμε τον Αττίλα και δώσαμε στην Τουρκία και πάλι την πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Παρακαλεί η κυβέρνηση την κα Χούκνερ για τους πόρους του περιφερειακού ταμείου, εκλιπαρεί για μια καλή κουβέντα τον κο Αλμούνια. Κάνετε όμως ακριβώς το αντίθετο όσον αφορά το θέμα του βασικού μετόχου. Είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τα πάντα στην Ευρώπη γιβ αυτό και μόνο το στόχο σας».

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε ότι «το θέμα είναι να πάει μπροστά η ατμομηχανή της Ε.Ε. στον γαλλογερμανικό άξονα και όχι σε σχέση με τον ατλαντικό άξονα που διαμορφώνει και εκφράζει βασικά η αγγλική πολιτική, μαζί με άλλες δυνάμεις, με τις οποίες δυστυχώς συνταχθήκατε από την πρώτη μέρα που βγήκατε κυβέρνηση».

    [03] Συζητήθηκε η αναθεώρηση της σύμβασης για το «Ελ.Βενιζέλος»

    Η αναθεώρηση της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας "Χόχτιφ" για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", συζητήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη,τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη και εκπροσώπους της εταιρίας.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνάντηση, έγινε μια συζήτηση με τους συνεταίρους μας για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το αεροδρόμιο.

    Η συζήτηση, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του αεροδρομίου.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Γ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και συζήτησαν για την επέκταση των ναυτιλιακών κεφαλαίων και σε άλλους κλάδους της οικονομίας αλλά και όλα τα θέματα της ναυτιλίας. Οπως δήλωσαν οι υπουργοί μετά τη συνάντηση μεταξύ των θεμάτων που τους απασχόλησαν ήταν και η διευκόλυνση της μεταφοράς στα νησιά αλλά και η βελτίωση της κατάστασης των λιμένων.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια των μεταφορών του κλάδου.

    [04] Με ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το Ευρωσύνταγμα

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Στη σημερινή συνεδρίαση μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων, και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Την Τρίτη 19 Απριλίου πρόκειται να αποφανθεί η Βουλή, διβ ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της Συνθήκης για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

    Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της Συνθήκης, ενώ το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.

    Κοινός τόπος για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι ότι το ευρωσύνταγμα αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, παρά τις αδυναμίες του, που αντανακλούν τους συμβιβασμούς που υπήρξαν κατά την κατάρτισή του.

    Εν τω μεταξύ, στα θετικά της Συνθήκης αναφέρθηκαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ:

    «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έρχεται να δώσει απαντήσεις και σε πολλά ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες, όπως αυτό της ασφάλειας, της λαθρομετανάστευσης, της ανάπτυξης των μειονεκτουσών περιοχών» ανέφερε ο Θ. Καράογλου, ενώ ο Γ. Καραγκούνης σημείωσε ότι το Ευρωσύνταγμα πρέπει να υιοθετηθεί, επειδή «κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να φέρει την Ένωση πιο κοντά στον ευρωπαίο πολίτη» και επειδή «οι ρυθμίσεις στα θέματα δομής της Ένωσης και της λήψης των αποφάσεων, αποτελούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε θεσμική παράλυση».

    «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να οργανώσει το πρώτο δημοψήφισμα για ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας», υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) επεσήμανε τους κινδύνους μιάς περιορισμένης προσέλευσης στις κάλπες (όπως έγινε στην Ισπανία) και του «αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης, με πολλούς που μπορεί, καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο κείμενο, να εκφράζουν αντιρρήσεις στις πολιτικές του κ. Σιράκ, στην παγκοσμιοποίηση, στα μεταλλαγμένα, στους μουσουλμάνους μετανάστες, σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε».

    «Ζηλεύουμε τους γάλλους πολίτες και όλους όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να πάρουν θέση με την ψήφο τους», ανέφερε ο Ντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), προτείνοντας μια διακομματική συμφωνία, «ώστε στο εξής, όλες οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος της Ευρώπης και όλες οι διευρύνσεις να περνούν από ελληνικό δημοψήφισμα».

    «Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Συντακτικής Συνθήκης θα ήταν ισχυρότερη (σε περίπτωση δημοψηφίσματος) από το ελληνικό Σύνταγμα που προέκυψε από την αναθεωρητική Βουλή - και θα ανέκυπτε πρόβλημα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης απάντησε ότι «το ελληνικό Σύνταγμα δεν έχει άλλην εκδοχή ψηφίσεως, ενώ η Συνθήκη έχει».

    Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα, τις αναφορές στην προστασία και την ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και το ξεχωριστό κεφάλαιο που αφιερώνεται στην ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής και την προστασία του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα στάθηκε στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, «το πληρέστερο κείμενο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών στον κόσμο, που περιέχει δικαιώματα, (όπως τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων), τα οποία δεν αναφέρονται ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα - αλλά και καινούργια, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η βιοηθική».

    «Θα θέλαμε σαν προοδευτικοί άνθρωποι να παίξει η Ευρώπη έναν πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέσπιση των ρυθμιστικών κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε το κεφάλαιο να μην καταστρέφει ανθρώπους, έθνη και λαούς στο όνομα του κέρδους, ώστε η παγκόσμια υπερδύναμη να μην επιβάλει με πολέμους το δίκαιο του ισχυρού", σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, τα μεικτά κέρδη των βιομηχάνων δεκαπλασιάστηκαν, ενώ η ανεργία και η φτώχεια αυξήθηκαν και η υγεία και η παιδεία, από δικαιώματα έγιναν προνόμια των λίγων και εμπορεύματα. Στη γεωργία είχαμε μείωση των απασχολουμένων κατά 36%, η χώρα μας καταλαμβάνει τη 19η θέση από άποψη μισθών και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, βγήκαν τελικά έξω από τα μαγαζιά τους. Να ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε.!».

    Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, «14 τρις δρχ. πήραμε από την Ε.Ε., που πήγαν στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με ήπιους υπολογισμούς, έχουμε χάσει από το 1980 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 25 τρις (?) Απβ αυτό το κατασκεύασμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει τίποτα, έστω και αν το θέλουν το 95% των λαών και των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών που συμμετέχουν σβ αυτή την Ένωση».

    Απαντώντας εμμέσως στις εξ αριστερών βολές, η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, σημείωσε ότι «το κόστος αποχώρησης είναι τόσο εξωφρενικά μεγάλο σε σχέση με την παραμονή, που η αποχώρηση είναι πρακτικώς αδύνατη, τουλάχιστον γιβ αυτήν την εποχή».

    «Ξέρω ότι το ΚΚΕ σκέφτεται ότι αυτό δεν είναι και πολύ δημοκρατικό. Είναι όμως μια διεθνής προσπάθεια στην οποία προσβλέπουν και οι λαοί του τρίτου κόσμου, πολύ περισσότερο απβ ό,τι προσβλέπουν στις ΗΠΑ. Και είναι η διατλαντική σχέση που πρέπει να καθοριστεί, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρώπη - όχι ως σχέση εχθρότητας, αλλά ως σχέση ισορροπίας» ανέφερε η κα Γιαννάκου.

    Υπεραμυνομένη δε διατάξεων του Ευρωσυντάγματος η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα που δίνεται «σε ένα εκατομμύριο πολίτες, να θέσουν ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ζητήματα που πρέπει να αναδείξει και που πρέπει να νομοθετήσει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο με τη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας και τις ηλεκτρονικές δυνατότητες».

    «Η κυβέρνηση πατά σε δυο βάρκες, έχει δύο πρόσωπα και δύο πολιτικές", ανέφερε ο Γιάννης Μαγκριώτης (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε ότι "με την αποδέσμευση της Τουρκίας από το Ελσίνκι της επιτρέπουμε να προβάρει νέα Ίμια, όπως προχθές, με την έλλειψη στρατηγικής στη Λουκέρνη για το Κυπριακό απενοχοποιήσαμε τον Αττίλα και δώσαμε στην Τουρκία και πάλι την πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Παρακαλεί η κυβέρνηση την κα Χούκνερ για τους πόρους του περιφερειακού ταμείου, εκλιπαρεί για μια καλή κουβέντα τον κο Αλμούνια. Κάνετε όμως ακριβώς το αντίθετο όσον αφορά το θέμα του βασικού μετόχου. Είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τα πάντα στην Ευρώπη γιβ αυτό και μόνο το στόχο σας».

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε ότι «το θέμα είναι να πάει μπροστά η ατμομηχανή της Ε.Ε. στον γαλλογερμανικό άξονα και όχι σε σχέση με τον ατλαντικό άξονα που διαμορφώνει και εκφράζει βασικά η αγγλική πολιτική, μαζί με άλλες δυνάμεις, με τις οποίες δυστυχώς συνταχθήκατε από την πρώτη μέρα που βγήκατε κυβέρνηση».

    [05] Σημαντικό σταθμό για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, χαρακτήρισε το Ευρωσύνταγμα ο πρωθυπουργός

    «Θα μπορούσα να κάνω σκληρότατη κριτική στις θέσεις που ακούστηκαν, αλλά δεν μου το επιτρέπει η θέση ευθύνης που έχουμε υιοθετήσει -δεν θα μπω στη λογική πράξεων και παραλείψεων του παρελθόντος. Ίσως συμφέρει κομματικά την παράταξή μου, ή εμένα σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά μπορεί να βλάψει τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε κατβ αρχάς το «θάρρος και τη γενναιότητα» των αναφορών του κ.Παπανδρέου στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προσθέτοντας ότι «η έστω και κομψή αυτοκριτική, μπορεί να γίνεται και πιο σύντομα -να μην χρειάζεται να περάσουν χρόνια». Επιστρέφοντας στο σήμερα, ζήτησε «να γίνεται κριτική, αλλά με γνώμονα το πόσο εποικοδομητική και γόνιμη μπορεί να είναι και όχι με ανάγκες της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αποφεύγονται κουβέντες του τύπου "να σηκωθεί να φύγει ο υπουργός Εξωτερικών από την Τουρκία". Ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε καλά το θέμα, αλλά κουβέντες τέτοιες δείχνουν ανεύθυνη αντίληψη και σίγουρα ζημιώνουν την πορεία των εθνικών θεμάτων που είναι πολυσύνθετα και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού».

    Ο κος Καραμανλής, σημείωσε και πάλι, ότι η πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ, «δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας». Όσον αφορά το θέμα της διαρροής της Έκθεσης, ανέφερε ότι «το έγγραφο αυτό, είχε μια έννοια εμπιστευτικότητας - όχι να αποκρυφτεί από οποιονδήποτε. Άλλωστε, κανείς δεν δέχτηκε ότι είναι προϊόν, ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας. Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευθούμε και με τους πολιτικούς αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των ελλήνων πολιτών. Αλίμονο!». Άλλωστε, «εμείς ήμασταν εκείνοι που προσκαλέσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Το ίδιο θα κάνουμε και για το ζήτημα των Σκοπίων».

    Επιφυλασσόμενος, τέλος, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κος Καραμανλής υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το όποιο λεγόμενο πολιτικό κόστος, όταν είναι να υπηρετήσουμε ζητήματα που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον. Και σε ζητήματα τέτοια, εθνικής φύσεως, δεν χωρούν κομματικοί υπολογισμοί».

    Κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση της Συνθήκης για τη Θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης, ο Κώστας Καραμανλής, σημείωσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη, μετεξελίσσεται σταδιακά, όχι μόνον σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά και σε πολιτική ένωση κρατών και λαών, που επηρεάζει ευεργετικά τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, ως δύναμη ειρήνης σταθερότητας, δημοκρατίας και διεθνούς συνεργασίας.

    Μιλώντας για τις ευεργετικές συνέπειες του Ευρωσυντάγματος για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές πολιτικές της ΕΕ (τουρισμός, ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές, συνοριακές και ορεινές περιοχές) και τις ρήτρες αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής «που βρίσκονται αναμφίβολα στην κατεύθυνση των ελληνικών επιδιώξεων».

    «Σίγουρα η Συνθήκη αυτή, δεν ικανοποιεί στο ακέραιο το σύνολο των θέσεων, των επιδιώξεων, των στόχων μας. Δεν δίνει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της. Σίγουρα είναι όμως, ένας σημαντικός σταθμός, στο δρόμο του κοινού, ευρωπαϊκού μας μέλλοντος», ανέφερε ο κος Καραμανλής.

    Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου

    Στη φιλοσοφία και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ για τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή, για το Ευρωσύνταγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αντιπαραβάλλοντάς τα με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία και εξάγοντας το συμπέρασμα ότι «η ΝΔ, από κόμμα με ευρωπαϊκή συνείδηση, έχει οδηγηθεί σήμερα σε μια ευρωφοβική γωνία».

    Ο κος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του, παραδεχόμενος τη σημασία της εμμονής του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, αλλά συμπληρώνοντας ότι η τότε ανάγνωση της ένταξης από πλευράς ΠΑΣΟΚ ήταν επί της ουσίας σωστή: Η ΕΟΚ διέπετο ακόμα από ψυχροπολεμική νοοτροπία, η Ελλάδα έμπαινε - μη επαρκώς ανταγωνιστική - σε μια μεγάλη αγορά, οι διαδικασίες των αποφάσεων ήταν πολύ μακριά από τον Eυρωπαίο πολίτη.

    «Προσπαθούν να πείσουν ότι ήμασταν ανακόλουθοι. Εμείς, όμως, αγωνιστήκαμε για να κάνουμε την Ευρώπη των δικών μας αξιών - για την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, για την ανατροπή των κοινωνικών ανισοτήτων, για τις πολιτικές των ΜΟΠ και των ταμείων συνοχής. Αντιπαλέψαμε τη γραφειοκρατική λογική υπέρ της Ευρώπης των λαών, γίναμε ο καλύτερος σύμμαχος του Ευρωκοινοβουλίου (?) Υπηρετούμε την Ελλάδα δίνοντάς της νέες δυνατότητες στην περιοχή και στον κόσμο. Για μας η Ευρώπη είναι όχημα και όχι αυτοσκοπός».

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κος Παπανδρέου, «το ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν το παραλάβαμε από τις Βρυξέλες. Δεν μας το έστειλαν απλά για κύρωση - είναι το δικό μας Σύνταγμα και δώσαμε μάχες, όχι για το χθες, αλλά για το σήμερα και το αύριο.

    Αν το Σύνταγμα κάνει ένα βήμα για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, αυτό οφείλεται και σε μας. Η Ελλάδα κέρδισε με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο φέρει και τη σφραγίδα του Κώστα Σημίτη».

    «Κατορθώσαμε να εισάγουμε μια κοινωνική ρήτρα οριζόντιας εφαρμογής, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, για υψηλά επίπεδα απασχόλησης, δημόσια υγεία, ισότητα ανδρών και γυναικών, απαγόρευση κάθε είδους διακρίσεων. Επεκτείναμε τη δράση της Ένωσης στο χώρο της υγείας και της δημόσιας υγείας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ελλάδα να παραμείνει στην πρωτοπορία της Ε.Ε.».

    Διαφορετική εικόνα, ωστόσο, παρουσιάζει, κατά τον κο Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία: «Οι εισηγητές και οι ομιλητές της ΝΔ, φαίνεται ότι γνωρίζουν λίγα και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Υπήρξε πάλι η ακατάσχετη κριτική για το ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε τη βασική εισηγήτρια να μην έχει αντιληφθεί ότι έχει διαγραφεί ο Θουκυδίδης από το προοίμιο του Συντάγματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και ευθύνομαι εγώ. Όμως, όταν μας το παρέδωσε ο Ζισκάρ Ντβ Εστέν, ο Θουκυδίδης υπήρχε στο προοίμιο, όπως, επίσης, και όταν σας παραδώσαμε την κυβέρνηση, προειδοποιώντας σας να μην ανοίξετε το θέμα του προοιμίου, γιατί θα χαθεί ο Θουκυδίδης. Όμως, για λόγους μικροκομματικής καπηλείας του θρησκευτικού συναισθήματος, χάθηκε η μόνη ιστορική αναφορά για την Ελλάδα».

    «Η ΝΔ από κόμμα που είχε κάποτε ευρωπαϊκή συνείδηση, οδηγείται σε μια ευρωφοβική γωνία. Αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως απειλή για το δικό μας. Το μόνο που ενδιέφερε τα στελέχη της ΝΔ ήταν το πώς θα υποβαθμίσουν τη σημασία του και έλεγαν ότι, αν γίνει δημοψήφισμα, το Ευρωσύνταγμα θα αποκτούσε υπέρτερη αξία έναντι του ελληνικού Συντάγματος. Λέει, δηλαδή, η ΝΔ, ότι η ψήφος της ελληνικής Βουλής είναι μεσοβέζικη». Και όμως, σημείωσε ο κος Παπανδρέου, «η αξία του ευρωπαϊκού Συντάγματος δεν μειώνεται, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να το απαξιώσει. Τα έωλα επιχειρήματα είναι ακόμα μία ευρωφοβική κουτοπονηριά της ΝΔ, απβ αυτές που δυστυχώς έχει συνηθίσει η Ε.Ε.».

    «Η επικύρωση της Συνθήκης θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική στιγμή. Αν, όμως, αδυνατείτε να προασπίσετε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ε.Ε., δεν σας φταίει το εθνικό, ούτε το ευρωπαϊκό σύνταγμα, αλλά η δημαγωγία και η ανικανότητά σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία. Και σε μια ευρύτερη αναφορά στην εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι η ΝΔ «αντικατέστησε μια υπεύθυνη οραματική πολιτική με το κενό» , με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικές εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Αιγαίο, «δίνοντας συνεχώς λάθος μηνύματα, λόγω λάθους επιλογών».

    Ομιλία γγ ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα

    Στο αίτημα του κόμματός της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, επέμεινε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Ζητήσαμε και διεκδικούμε ακόμα δημοψήφισμα, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την πραγματικότητα, αλλά διότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τη γραφειοκρατική συζήτηση που έγινε μέσα στους τέσσερις τοίχοους της Βουλής και την οποία δεν μετέδωσε ούτε η ΕΡΤ», τόνισε.

    Η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι το "όχι" «θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύει η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ακόμη ότι θα «θα ήταν ένα προοδευτικό "όχι" που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον εθνικισμό, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Ακούσαμε και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευσης το κοινό επιχείρημα ότι το Ευρωσύνταγμα είναι προϊόν πολιτικού συμβιβασμού», ανέφερε η κ. Παπαρήγα για να προσθέσει: «Δεν έγινε κανένας πολιτικός συμβιβασμός, αφού και τα δύο κόμματα όχι μόνο έχουν αποδεχθεί τη φιλοσοφία της ΕΕ, αλλά έχουν ενστερνιστεί μέχρι το μεδούλι τις ευρωπαϊκές επιλογές».

    «Ο μόνος συμβιβασμός που έγινε ήταν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, ενώ δεν έγινε κανένας συμβιβασμός με τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε και ανέφερε ως «απόδειξη», όπως είπε, το ότι «μετά την εαρινή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ υπάρχουν νέες αποφάσεις για νέα επιδρομή στα λαϊκά στρώματα που προωθεί η κάθε κυβέρνηση με δική της τακτική». «Η κυβέρνηση πήρε πάσα από το ΠΑΣΟΚ για να ανοίξει το προαποφασισμένο θέμα του ασφαλιστικό», συνέχισε η γγ του ΚΚΕ. «Το Ευρωσύνταγμα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ και κάνει ένα παραπέρα αντιδραστικό βήμα», είπε, ενώ αναφέρθηκε στο «αδελφάκι της ΕΕ», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «έστειλε πρόσφατα στρατό ακόμη και στο Πράσινο Ακρωτήρι».

    Ομιλία προέδρου ΣΥΝ Α.Αλαβάνου

    Για «βεβιασμένη» επικύρωση του Ευρωσυντάγματος σε συνθήκες πλήρους ελλείμματος ενημέρωσης, μίλησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί στη Γαλλία και στην τηλεοπτική συζήτηση του προέδρου Σιράκ με 80 νέους, για να διερωτηθεί γιατί «δεν γίνονται και στη χώρα μας τέτοιες συζητήσεις» και να επικρίνει την κυβέρνηση ότι «έκανε επιλογή την αποξένωση πολιτών».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι «με το να αφήνουμε το λαό στην άγνοια, χάσαμε ένα σημαντικό μέσο διαπραγμάτευσης και για την κοινωνία και για την ίδια τη χώρα».

    Και αναφερόμενος και πάλι στο γαλλικό παράδειγμα επεσήμανε ότι μπροστά στο φόβο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος απεσύρθη προσωρινά η κοινοτική οδηγία που έδινε τη δυνατότητα να γίνουν εταιρίες παροχής υπηρεσιών σε χώρες που έχουν ελλιπή εργατική πολιτική.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι από στελέχη της κυβέρνησης έχουν ακουστεί αντιφατικές θέσεις για την υπεροχή του Ευρωσυντάγματος, ενώ άσκησε κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη συναίνεσή του στο άρθρο που αναφέρεται στις υποχρεώσεις της ΕΕ έναντι του ΝΑΤΟ.

    «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ζουν δικαιολογημένα υπό καθεστώς φόβου», τόνισε και αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου, για μείωση των υπερωριακών αμοιβών, αργότερα για το ασφαλιστικό». Και αφού δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κατηγορηματικά αντίθετο, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ μέτρων που θα είναι σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, όπως η μείωση των ωρών εργασίας.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "ελπίζουμε στο γαλλικό δημοψήφισμα και στο γαλλικό "όχι". Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι η κρίση που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ευρώπη να είναι σε όφελος μιας κοινωνικής Ευρώπης.

    [06] Τραγωδία από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, δέκα από τους οποίους παιδιά και περίπου 60 τραυματίες, εκ των οποίων 13 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο ξενοδοχείο Παρί Οπερά, στο κέντρο του Παρισιού.

    Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 57 οχήματα πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 20 ετών στη γαλλική πρωτεύουσα. Το μεσημέρι οι πυροσβέστες συνέχιζαν τις έρευνες στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμεναν 76 άνθρωποι, οι περισσότεροι αφρικανοί μετανάστες.

    Σε "ατύχημα οφείλεται χωρίς αμφιβολία" η πυρκαγιά, δήλωσε πηγή της γαλλικής αστυνομίας προσθέτοντας πάντως ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα αίτια. "Οι ειδικοί της αστυνομίας δεν έχουν βρεί κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια" τόνισε η ίδια πηγή. Οι έρευνες θα είναι δύσκολες και θα απαιτήσουν χρόνο καθώς πρέπει να εξεταστούν αυτόπτες μάρτυρες και οι ένοικοι κάτι που προς το παρόν είναι δύσκολο, πρόσθεσε.

    Τον τόπο της πυρκαγιάς επισκέφτηκε και ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων τονίζοντας ότι πρόκειται για μιά από τις "χειρότερες καταστροφές" που έχουν συμβεί στο Παρίσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 April 2005 - 14:50:33 UTC