Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπογράφεται στις 12/4 η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  • [02] Προπληρωμή δώρου Πάσχα και επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ
  • [03] «Έφυγε» ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

  • [01] Υπογράφεται στις 12/4 η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Υπογράφεται την Τρίτη στη Σόφια η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν και Στέφαν Στογιάνοφ.

    Ο κ. Σιούφας μίλησε για "ιστορική στιγμή" και τόνισε ότι με την υπογραφή του μνημονίου λήγει μια εκκρεμότητα 13 ετών και τίθενται οι βάσεις για την κατασκευή ενός έργου που θα συμβάλει στην γεωστρατηγική αναβάθμιση της περιοχής και της χώρας μας, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

    Ο κ. Σιούφας εξήρε την συμβολή του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, των υφυπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Γ. Σαλαγκούδη, καθώς και των ομολόγων του υπουργών της Ρωσίας Βίκτορ Κριστένκο και της Βουλγαρίας Βίκτορ Τσερόφσκι. Επεσήμανε εξάλλου την συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι για την εξέλιξη ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας τόνισε ότι οι τρεις χώρες έχουν ιστορικούς δεσμούς και αποκτούν έναν ακόμη, καθώς και ότι με την υπογραφή του μνημονίου θα ανοίξει καινούργια περίοδος για την υλοποίηση του έργου που θα είναι το ίδιο εποικοδομητική όπως και η προηγούμενη.

    Ο πρέσβης της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του υποστηρίζει εδώ και χρόνια το έργο.

    Ο αγωγός θα έχει μήκος 285 χλμ, το κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 750-800 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου από όπου μεταφέρονται τώρα με τάνκερ τα πετρέλαια της περιοχής.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμη ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό με τα λοιπά ενεργειακά δίκτυα που σχεδιάζονται στην περιοχή (διασύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αεριού με το τουρκικό και το ιταλικό, αγωγός φυσικού αερίου Δυτικών Βαλκανίων, περιφερειακή αγορά ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης και Εύξεινου πόντου), καθιστούν την χώρα μας ενεργειακό κόμβο.

    Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου), ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιριών.

    [02] Προπληρωμή δώρου Πάσχα και επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

    Ο ΟΑΕΔ, μετά από εισήγηση του διοικητή του Γιώργου Μπερναδάκη, αποφάσισε να προχωρήσει στην προπληρωμή του δώρου Πάσχα και του επιδόματος ανεργίας για τους 210.000 δικαιούχους σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να διευκολύνει και να στηρίξει τους επιδοτούμενους ανέργους.

    Από τη Δευτέρα 11 Απριλίου θα προπληρώνονται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού τα επιδόματα, που κανονικά θα καταβάλλονταν μέχρι και τη Δευτέρα 2 Μαϊου και από την ιδια ημερομηνία θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του δώρου Πάσχα, εφόσον οι άνεργοι έχουν θεμελιώσει το αντίστοιχο δικαίωμα.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Πάσχα (12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας), εφόσον επιδοτούνται για τρεις μήνες μέσα στη χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο επιδότησης, δικαιούνται τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας με ένα μήνα τακτικής επιδότησης και έξι ημερήσια επιδόματα ανεργίας με δύο μήνες τακτικής επιδότησης.

    Δώρο Πάσχα κατ' αναλογία δικαιούνται και όσοι έκαναν αναστολή της επιδότησης ανεργίας μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2005.

    [03] «Έφυγε» ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο λαϊκός βάρδος, η φωνή με το εύρος και το σπάνιο ηχόχρωμα έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

    Ο λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεώτερης ελληνικής μουσικής ιστορίας, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στη φτωχογειτονιά του Περιστερίου.

    Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και ενώ τα αδέλφια του, το 1940 έφυγαν για το Ελληνοαλβανικό Μέτωπο, εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα.

    Υπηρέτησε πάνω από 5 δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι και πριν τη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, που αναμφίβολα στάθηκε σταθμός στην καριέρα του, ήταν ένας λαϊκός καταξιωμένος τραγουδιστής και συνθέτης, έχοντας ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου.

    Η γνωριμία του με το Μίκη Θεοδωράκη το 1959, όταν ήταν εκτοπισμένοι στη Μακρόνησο και η ερμηνεία του "Επιτάφιου" του Γιάννη Ρίτσου, χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

    Το 1937 έχει ακούσει στην ταβέρνα του Παρλιάρα, τους Μ. Βαμβακάρη, Μ. Χιώτη και Στρ. Παγιουμτζή και, όπως ο ίδιος αφηγείτο, η συνάντησή του με το Μάρκο ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε, γιατί του άλλαξε τη σχέση του με τη μουσική. "Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης", τόνιζε.

    Στο απόγειο της δόξας του φτάνει ερμηνεύοντας μελοποιημένη, από το Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση. Τον "Επιτάφιο" και τη "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου, το "¶ξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη και το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" του Μίκη Θεοδωράκη.

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έχει συνθέσει περισσότερα από 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως "Επίσημη αγαπημένη", το "Τρελοκόριτσο", "Στου Μπελαμί το ουζερί", "Φεγγάρι χλωμό", "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα", "Του Βοτανικού ο μάγκας" κ.α.

    Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε ένα χρονογράφημα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στη στήλη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" και τον χαρακτήριζε "Σερ Μπιθί", ένας τίτλος που θα τον συνόδευε σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του ζωή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 April 2005 - 21:28:28 UTC