Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποδήμησεν εις κύριον
  • [02] Αλογοσκούφης:Πρέπει να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα.
  • [03] Συνάντηση Βαληνάκη-Νίμιτς για θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • [04] Από αύριο ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για το μέλι
  • [05] Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ
  • [06] Συλλυπητήρια για τον θάνατο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.
  • [07] Συνάντηση Σκανδαλάκη με πατριάρχη Βαρθολομαίο

  • [01] Αποδήμησεν εις κύριον

    Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ, ο οποίος απεβίωσε χθές σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

    Στην Ιταλία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενω η σορός του θα εκτεθεί απο αύριο σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

    Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν και οι 117 καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προκειμένου να αποφασίσουν για την ημερομηνία της κηδείας του πάπα, που σύμφωνα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πάπα.

    Η ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε πως ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκάλεσε ήδη τους 117 καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το κογκλάβιο από το οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Εθνικό πένθος αναμένεται να κηρυχθεί και στην Πολωνία, ενω οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για έξι ημέρες, από τις 3 ως τις 9 Απριλιου, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

    Η είδηση του θανάτου του πάπα έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης και τα σήμαντρα των εκκλησιών στην Πολωνία και χιλιάδες Πολωνοί κατευθύνθηκαν στις εκκλησίες για να προσευχηθούν στη μνήμη του αποθανόντος.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θρήνησαν αμφότεροι το θάνατο του πάπα Ιωάννη Παύλου. Οι καμπάνες ήχησαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όταν έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο του ποντίφικα.

    Ο θάνατος του πάπα ανακοινώθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στην αγρυπνία την οποία είχε ξεκινήσει στις 21.00 το βράδυ καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι, βικάριος του πάπα στη Ρώμη, όπως είναι η παράδοση. Σχεδόν 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αγρυπνία αυτή και πολλοί αναλύθηκαν σε δάκρυα όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ήταν ετοιμοθάνατος από το βράδυ της Πέμπτης. Ουρολοίμωξη η οποία προκλήθηκε από την αφυδάτωσή του, επέφερε σηψαιμία με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακή προσβολή.

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ηγήθηκε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για περισσότερο από 26 χρόνια, από την εκλογή του στις 16 Οκτωβρίου 1978, και η θητεία του, η τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συνδέθηκε στενά με την πορεία του κόσμου.

    Οι ηγέτες ανα τον κόσμο εκφράζουν τη θλίψη τους.

  • Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άνναν είπε ότι ο Πάπας ήταν ένας «ηγέτης που εργαζόταν για την ειρήνη». «Ανησυχούσε. . .για τον κόσμο στον οποίο ζούμε και όπως κι εγώ, ένοιωθε και εκείνος ότι στον πόλεμο, όλοι χάνουμε», δήλωσε ο Άναν.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε μιλώντας στο Λευκό Οίκο και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λάουρα πως "ο κόσμος έχασε έναν υπερασπιστή της ελευθερίας" και "η καθολική εκκλησία έχασε τον ποιμένα της".

  • Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο οποίος απεβίωσε χθες, ήταν "μια εξαιρετική φυσιογνωμία του καιρού μας, η οποία συνδέθηκε με μια ολόκληρη εποχή", αναφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτιν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο χαιρέτισε τον "ιστορικό" ρόλο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην "επανένωση" της Ευρώπης, "σε σημείο ώστε να αξίζει τον τίτλο του ιδρυτή πατέρα της ενωμένης Ευρώπης".

  • Ο πρωθυπουργός της Βρετανιας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως στο πρόσωπο του Ιωάννη Παύλου ΙΙ ο κόσμος έχασε ένα θρησκευτικό ηγέτη "τον οποίο τιμούσαν οι λαοί κάθε θρησκείας και οι μη θρησκευόμενοι".

  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε "βαθιά συγκίνηση" για το θάνατο του πάπα και υπογράμμισε πως "το πένθος αυτό σημαδεύει βαθιά τη Γαλλία καθώς και όλους τους Γάλλους που ταυτίζονται με το μήνυμα της Καθολικής Εκκλησίας".

  • Τη Βαθιά του λύπη για το θάνατο του Πάπα εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

  • Στις Φιλιππίνες εκατομμύρια καθολικοί συνέρρευσαν σε εκκλησίες θρηνώντας το θάνατο του ποντίφηκα, που η πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο χαρακτήρισε «ήρωα» για τους καταπιεσμένους και «υπέρμαχο της οικογένειας των Φιλιππίνων».

    Ιερείς θα φυτέψουν 84 δέντρα στο πάρκο της Μανίλας, όσα και τα χρόνια του Πάπα, δημιουργώντας το «δάσος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ».

  • Στην γενέτειρά του επί 26 χρόνια προκαθημένου της καθολικής εκκλησίας, Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι «[χωρίς αυτόν] δε θα είχε υπάρξει το τέλος του κομμουνισμού ή θα συνέβαινε πολύ αργότερα και θα ήταν αιματηρό».

  • Στη Ρωσία, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι ο Πάπας ήταν «ο υπ'αριθμόν ένα ανθρωπιστής του πλανήτη».

  • Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θάνατο του 84χρονου Ποντίφηκα κάνοντας λόγο για την απώλεια ενός «μεγάλου πολιτικού άνδρα» και προσθέτοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ψυχρό πόλεμο στη μάχη της Δύσης εναντίον του κομμουνιστικού συνασπισμού.

  • Εκατομμύρια καθολικοί θρηνούν τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ασία, όπου στη διάρκεια της θητείας του είχαν προσχωρήσει στον καθολικισμό εκατομμύρια άνθρωποι.

  • Σε πολλές ισλαμικές χώρες, αξιωματούχοι και κληρικοί σημείωναν ότι ο Πάπας εργάσθηκε για την αποφυγή του λεγόμενου «πολέμου των πολιτισμών». Στην Αίγυπτο, ο Μαχμούντ Χάμντι Ζάκζουκ, υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων, δήλωσε ότι «συνέβαλε στην ειρήνη», και εξέφρασε την ελπίδα ο διάδοχός του «να συνεχίσει αυτό που άρχισε» ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ. Ο εκλιπών είχε ταξιδέχει σε πάνω από 20 ισλαμικές χώρες, και η αντίθεσή του στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ τον είχαν καταστήσει συμπαθή σε πολλούς μουσουλμάνους.

    Στην Κούβα, οι αρχές επέτρεψαν στους καθολικούς πιστούς 3ήμερο πένθος για το θάνατο του Πάπα. Η κρατική τηλεόραση, που σπάνια αναφέρεται σε θρησκευτικά θέματα, έκανε εκτενείς αναφορές και μετέδωσε εικόνες από τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του. Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε επισκεφθεί τη νήσο το 1998, στο πλαίσιο της παραχώρησης ευρύτερων θρησκευτικών ελευθεριών από την κυβέρνηση του Φιδέλ Κάστρο. Ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε δήλωσε ότι «οι Κουβανοί θα βλέπουν πάντοτε τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ ως ένα φίλο που ανησυχούσε για τους φτωχούς, πάλευε εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και για την ειρήνη». Σημείωσε ακόμη την αντίθεση του προκαθημένου της καθολικής εκκλησίας στον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας που επέβαλαν από το 1963 οι ΗΠΑ.

    [02] Αλογοσκούφης:Πρέπει να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα.

    "Όταν μιλούμε για την ώρα της περιφέρειας το εννοούμε στην πράξη. Πρέπει να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα και να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, ώστε να αποκτήσει νέα ώθηση η οικονομία".

    Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης περιέγραψε από την Κομοτηνή, τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα έχουν ως επίκεντρο ανάπτυξης την περιφέρεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε επίσης ότι η μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι η ολοκλήρωση των Κάθετων Οδικών Αξόνων, τονίζοντας πως "στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες, μπορεί να αποτελέσει την βάση για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και των άλλων χωρών"

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφορικά με τα νέα οικονομικά μέτρα και την αύξηση Φ.Π.Α., ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι: "Δε δικαιολογείται καμία στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα επάνω. Τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και αυτές του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι σε εγρήγορση, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά, και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα συμβάλουν. Ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμβάλλουμε και όλοι μας ως καταναλωτές, μέσα από τη συμπεριφορά μας, ώστε να αποτρέψουμε αυτές τις μεμονωμένες πιστεύω προσπάθειες στρογγυλοποιήσεων προς τα πάνω. Μάλιστα, χθες, σε ελέγχους, σε πάρα πολλά προϊόντα, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στις τιμές".

    Για ότι αφορά τον βαθμό απορρόφησης των Κοινοτικών Κονδυλίων από τις περιφέρειες, ο υπουργός ανέφερε πως: "Έχει γίνει σημαντικότατη επιτάχυνση της αξιοποίησης του Γ' Κ.Π.Σ., το οποίο καρκινοβατούσε επί πολλά χρόνια. Είχαμε μια σημαντικότατη επιτάχυνση μέσα στο 2004, και συνεχίζουμε τις προσπάθειες και στο 2005, προκειμένου να αποφύγουμε και την απώλεια κοινοτικών πόρων, αλλά κυρίως να αποφύγουμε την απώλεια αναπτυξιακών ευκαιριών. Σαφώς υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Την τελευταία χρονιά έγινε μια εντονότατη προσπάθεια, είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι, αλλά από το καλό, υπάρχει πάντα το καλύτερο".

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για εξισορρόπηση των αναπτυξιακών κίνητρων σε επίπεδο περιφέρειας με ένταξη της Καβάλας και της Δράμας στη Δ' ζώνη κινήτρων, ο υπουργός σημείωσε ότι: "Εδώ και καιρό, έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Ε.Ε., διότι υπάρχει μια δυσχέρεια στο να αλλάξει ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων, αφού η τελευταία ευκαιρία που είχε η χώρα μας να τον αλλάξει, ήταν το 2002. Τότε, χάθηκε η ευκαιρία, η τότε κυβέρνηση δε φρόντισε για την ένταξη των νομών Καβάλας και Δράμας στη Δ' ζώνη, και κάνουμε τώρα μια προσπάθεια. Έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλους τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα. Έχουμε δεσμευτεί, ότι από τη στιγμή που θα εγκριθεί η ένταξη της Καβάλας και της Δράμας στη Δ' Ζώνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υλοποιηθεί άμεσα".

    Σχετικά με τις καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Νομό Έβρου, ο υπουργός είπε ότι: "Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έχει δείξει την ευαισθησία και τη δραστηριοποίησή της, έχουμε κάνει δε και αίτηση συνδρομής στην Ε.Ε., προκειμένου να ενταχθούν οι πληγέντες και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών. Συνεχώς θα υπάρχει ροή κονδυλίων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές".

    Σε ότι αφορά την καταβολή του 12% της επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις και του 3% των επιτοκίων, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε μεταξύ άλλων πως: "Η καταβολή του 12%, παραμένει σε ισχύ. Η αλήθεια είναι ότι αργεί. Όμως, αργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι από τα πάγια προβλήματα του κράτους και θα προσπαθήσουμε να την επιταχύνουμε, διότι χρόνια τώρα, το κράτος αναλαμβάνει δεσμεύσεις τις οποίες δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει οικονομικά. Προσπαθούμε λοιπόν - όπως κάναμε και με την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς - να επιταχύνουμε την καταβολή αυτών των ενισχύσεων". Σε ότι αφορά την επιδότηση επιτοκίων (3%) ο υπουργός είπε ότι θα ισχύσει και για το τρέχον έτος, "αλλά το πιθανότερο είναι ότι το 2005 θα είναι η τελευταία χρονιά για την οποία θα υπάρξει τέτοιου είδους επιδότηση".

    Σχετικά με το εκδηλούμενο ενδιαφέρον εταιρειών να εξορύξουν κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή Ροδόπης - Εβρου, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε την "πάγια θέση" της κυβέρνησης, ότι "δεν μπορεί καμία επένδυση να προχωρήσει, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών φορέων", ενώ σε ερώτηση για τα ευεργετικά μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά, υπογράμμισε: "Ένα μέρος των κινήτρων για το 3ο παιδί, ήδη έχει υλοποιηθεί - για παράδειγμα τα φορολογικά κίνητρα με το νέο φορολογικό νόμο. Όλα τα υπόλοιπα κίνητρα, και κυρίως εκείνα που δεν έχουν άμεσο κόστος για τον προϋπολογισμό, θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό".

    Σε σύσκεψη που προηγήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με την επισήμανση ωστόσο από τους εκπροσώπους της ανατολικής Μακεδονίας, ότι θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση των αναπτυξιακών κινήτρων σε επίπεδο περιφέρειας, με την ένταξη της Καβάλας και της Δράμας στη "Δ' Ζώνη Κινήτρων", χωρίς πάντως να θίγονται τα μέτρα που αφορούν την περιοχή της Θράκης. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη διάνοιξης των κάθετων αξόνων προς τη Βουλγαρία, στήριξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επιτάχυνσης της καταβολής της επιδότησης απασχόλησης του 12%, καθώς και η δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση των ζημιών του Έβρου από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου.

    Ο γ.γ. της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Αλογοσκούφη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: " Η χώρα, βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας νέας πορείας που φέρνει νέα δεδομένα σε ότι αφορά την αναπτυξιακή της προοπτική. Με το νέο φορολογικό νόμο, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ορίστηκε το νέο πλαίσιο ενεργοποίησης των υγιών κοινωνικοοικονομικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να επιτευχθεί μεθοδευμένα και στοχευμένα, η οικονομική ανάκαμψη κατ' αρχήν της περιφέρειας, και κατ' επέκταση όλης της χώρας. Είναι γνωστό σε όλες και όλους, ότι η χώρα μας, και δη η περιφέρεια, έχασε στο παρελθόν ευκαιρίες και πολύτιμο χρόνο. Κακές εκτιμήσεις, ανορθόδοξες νοοτροπίες και άστοχες κατά συνέπεια λειτουργίες του κράτους, στοίχισαν σε ανάπτυξη. Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., με την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου, και προκειμένου να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον που εξέφρασαν επενδυτές, δημιουργεί και στελεχώνει "γραφείο ενημέρωσης επενδυτών" ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να αποσαφηνιστούν τυχόν δυσνόητα σημεία του νόμου που επιβραδύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ευρύτερα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς σε κάθε τομέα δράσης της. Κύριο στοίχημα, το οποίο εμφανώς και θεαματικά κερδίζει, είναι η αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς".

    Στη σύσκεψη, συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, οι:

    Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Βουλευτές κ.κ. Φίλιππος Τσαλίδης (Ξάνθης), Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθης), Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης (Καβάλας), Σταύρος Κελέτσης (Έβρου), Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπης), Χρύσα Μανωλιά (Ροδόπης), Παναγιώτης Χαλβατζής (εκπρόσωπος Βουλευτή Ροδόπης και Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη), πρώην Βουλευτής Έβρου κ. Λεωνίδας Λυμπερακίδης, Πρόεδροι των Διερυμένων Ν.Α. Ροδόπης - Έβρου και Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας, κ.κ. Χρήστος Χατζόπουλος και Κων/νος Τάτσης αντιστοίχως, Νομάρχες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης κ.κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, Άρης Γιαννακίδης και Γιώργος Παυλίδης αντιστοίχως, Πρόεδροι Επιμελητηρίων Ροδόπης και Έβρου, κ.κ. Νίκος Αγγελίδης και Νίκος Δαστερίδης αντιστοίχως, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Έβρου κ. Ιωάννης Μιχαηλίδης, Αντιπρύτανης Δ.Π.Θ. κ. Κων/νος Σιμόπουλος, και ο Πρόεδρος Λιμένος Αλεξ/πολης, κ. Νίκος Αμπατζής.

    Το απόγευμα ο κ. Αλογοσκούφης επισκέφθηκε τρεις βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο με ομιλία του υπουργού σε ημερίδα που θα έχει ως θέμα "Η ωρα της Περιφέρειας, Κοινοτικό Πλάισιο Στήριξης και Επενδυτικά κίνητρα".

    Τον κ. Αλογοσκούφη συνοδεύουν ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Μέργος, ο γ.γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Θεόδωρος Κασσίμης.

    [03] Συνάντηση Βαληνάκη-Νίμιτς για θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις και τα σημερινά δεδομένα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξευρεθεί μόνιμη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Η συνάντηση διήρκησε 1,5 ώρα και πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Μανχάταν.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ.Βαληνάκης επανέλαβε στον συνομιλητή του την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη για μια συμβιβαστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα, που θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα, θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ

    [04] Από αύριο ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για το μέλι

    Το 57.9 % των δειγμάτων μελιού που εξετάσθηκαν από τα εργαστήρια του Δημόκριτου βρέθηκε ότι περιλαμβάνουν παραδιχλωροβενζόλιο πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιήθηκαν την 1η Απριλίου και από αύριο ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για την απόσυρση όλων των τύπων μελιού στους οποίους εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε ποσότητες πάνω από το όριο.

    Αυτά ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Παπαθανασίου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του καταναλωτικού κοινού. Και επικαλέστηκε για αυτό σημερινή ανακοίνωση του τμήματος Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία:

    «Τα όρια των 10 ppb (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) που έχουν οριστεί από την Ε.Ε. δίνονται ως όρια ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζουν βαθμό επικινδυνότητας. Η επικινδυνότητα των υπολειμμάτων στο μέλι εκτιμάται από την ημερήσια αποδεκτή λήψη (ADI), δηλαδή η συγκέντρωση εκείνη που μπορεί να λαμβάνει ένας οργανισμός χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του. Για την συγκεκριμένη ουσία, η ποσότητα της κατανάλωσης των 10 γρ. μελιού ημερησίως επιβαρημένου με την ανώτερη συγκέντρωση των 40 ppb παραδιχλωροβενζολίου είναι 9.750 ? 39.000 φορές μικρότερη της αποδεκτής λήψης».

    Ο κ.Παπαθανασίου επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ.Ν.Κατσαρό για το θόρυβο που δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο για το ελληνικό μέλι αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε προσωπική πικρία για το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των γιαουρτιών της ΦΑΓΕ. Και τόνισε ότι θα ερευνηθούν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ και αν προκύπτουν ευθύνες θα αναζητηθούν.

    «Στα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία το περιθώριο ανοχής είναι μηδενικό, επανέλαβε ο υφυπουργός», και πρόσθεσε: «Δεν θα κρύψουμε τίποτα, αλλά δεν έχουμε σκοπό να δημιουργούμε πανικό όταν δεν υπάρχει λόγος».

    Ο κ.Παπαθανασίου έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το ιστορικό για τους ελέγχους στο μέλι, καθώς και το πόρισμα που περιλαμβάνει τις εταιρίες (τα δείγματα των οποίων ελέγχθηκαν).

    Αναλυτικά:

    Στις 30/10/2003 προκύπτει για πρώτη φορά θέμα με την ύπαρξη 1,4 - διχλωροβενζολίου στο ελληνικό μέλι.

    Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε αμέσως Δελτίο Τύπου το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Το παραδιχλωροβενζόλιο δεν έχει προσδιοριστεί ως χημικός κίνδυνος για το μέλι από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα αποδεκτά όρια ούτε και όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης. Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ορίσει μέγιστο όριο τα 75 mg/lt (75 ppb) στο πόσιμο νερό, ενώ από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης η παρουσία του παραδιχλωροβενζόλιου δεν υπερβαίνει τα 40 ή 45 ppb».

    Και καταλήγει:

    «Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι το γεγονός αυτό δεν αναιρεί ούτε πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την εξαιρετική ποιότητα που η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει για το ελληνικό μέλι».

    Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ, με απόφαση του Δ.Σ. του και με αριθμό 115/30-10-2003, όρισε μια γνωμοδοτική επιτροπή προκειμένου να εκτιμήσει το θέμα του 1,4 διχλωροβενζολίου στο μέλι και να εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Πρόεδρος της Επιτροπής ορίσθηκε η κα Α. Τριχοπούλου Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλη της ήταν: η κα Δ. Βασιλειάδου καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, η κα Ε. Τσούκαλη ? Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. Εργ. Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας, ο κ. Α. Θρασυβούλου Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργ. Μελισσοκομίας ? Σηροτροφίας, Ο Δρ. Λ. Λεοντιάδης Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Φασματοσκοπίας, Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του Δημόκριτου, η Δρ. δ. Τσίπη, εκπρόσωπος του Γενικού Χημείου του Κράτους και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της EFSA για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και η Δρ. Ε . Τσιγαρίδα, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Διατροφικών Μελετών της Δ/νσης Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών του ΕΦΕΤ.

    Η Επιτροπή συνέταξε πόρισμα και με βάση αυτό το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ στη συνεδρίαση του στις 29-10-2004 αποφάσισε τα ακόλουθα:

    1.Ενημέρωση των παραγωγών μελισσοκομίας για την επικινδυνότητα της χρήσης του 1,4 διχλωροβενζολίου κατά τη φύλαξη των κηρήθρων στις αποθήκες για την προστασία τους εναντίον του κηρόσκορου και απαγόρευση της χρήσης κιροσκορίνης.

    2.Συστάσεις για την αντικατάσταση των επιβαρημένων φύλλων κηρήθρας η οποία μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά διότι οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το μελίσσι.

    3.Ενίσχυση των συνεταιρισμών για την προμήθεια ψυκτικών χώρων αποθήκευσης ώστε να διατηρούν οι μελισσοκόμοι τις κηρήθρες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και

    4.Ενίσχυση των περιφερειακών εργαστηρίων ελέγχου μελιών με κατάλληλα όργανα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ελέγχεται το μέλι παραγωγών πριν την τυποποίηση του.

    5.Επίσης αποφασίστηκε η αποδοχή του ορίου των 10 mg/kg 1,4 διχλωροβενζολίου, με εξαίρεση το μέλι παραγωγής 2004 και λήξης 2007, για την οποία παραγωγή ορίζεται σαν όριο διοικητικής δράσης αυτό των 40 mg/kg 1,4 διχλωροβενζολίου.

    Αμέσως ξεκίνησε η υλοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων και ήδη έχει αλλάξει ο τρόπος καθαρισμού των κηρήθρων, πλην όμως απαιτείται διάστημα δύο ως τριών ετών έως ότου παραχθούν νέες κηρήθρες από τα μελίσσια.

    Ο ΕΦΕΤ ήδη για το πρόγραμμα δράσης του 2005 έχει δώσει στη δημοσιότητα ότι εκτελεί ειδικά για το μέλι τα τρία ακόλουθα ελεγκτικά προγράμματα:

    1.Έλεγχος κανονικότητας μελιού και νοθείας με άλλες γλυκαντικές ύλες.

    2.Έλεγχος παρουσίας υπολειμμάτων 1,4 διχλωροβενζολίου, ναφθαλενίου, διβρωμοαιθανίου.

    3.Έλεγχος αντιβιοτικών (χλωραμφενικόλης, τετρακυκλίνες).

    Στις 21 Φεβρουαρίου του 2005 με αφορμή ανακοίνωση των υγειονομικών υπηρεσιών της Κύπρου για την παρουσία παρα- διχλωροβενζολίου σε ελληνικό μέλι ο ΕΦΕΤ εξέδωσε Δελτίο Τύπου, με το οποίο επαναλαμβάνει και εμμένει στις αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις που έχει λάβει από το 2003 μέχρι τότε.

    Παράλληλα ο ΕΦΕΤ απαντά στο Alert Notification 2005.117» και ενημερώνει την Ε.Ε. ότι διενεργεί διερευνητικούς έκτακτους ελέγχους που αφορούν την παρουσία 1,4 διχλωροβενζολίου στο ελληνικό μέλι.

    Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν σε 38 εμπορικά σήματα μελιού τα οποία άρχισαν να αποστέλλονται από τις 28/2/2005 στο «Δημόκριτο».

    Την 1η Απριλίου 2005 η Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ κοινοποίησε στον Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή του ΕΦΕΤ τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου.

    Μία μέρα δηλαδή μετά την παραίτηση της διοίκησης του ΕΦΕΤ για τους χειρισμούς που έκανε στο θέμα με τα γιαούρτια.

    Τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι το 57,9% των εξετασθέντων δειγμάτων εμφανίζουν 1,4 διχλωροβενζόλιο μεγαλύτερο από 10 ppb.

    Στις 2 Απριλίου 2005 κατά την παράδοση παραλαβή της Διοίκησης του ΕΦΕΤ στο προσωρινό Πρόεδρο κ. Μαντέλη έγινε η σχετική ενημέρωση και αμέσως συμφωνήθηκε απ΄ όλους τους παριστάμενους να αποσταλεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου εγκύκλιος προς όλους τους συναρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς (Νομαρχίες, Συνεταιρισμοί, Τυποποιητές κ.λπ.) με αντικείμενο:

    1.Την ενημέρωση τους για τη θεσμοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16/3/2005 του ανώτατου ορίου των 10 ppb παρουσίας 1,4 διχλωροβενζολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η υιοθέτηση του ιδίου ορίου από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο του Κράτους στις 31/3/2005.

    2.Την άμεση διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων όλων των κυκλοφορούντων εμπορικών σημάτων μελιού σε ότι αφορά την παρουσία του 1,4 διχλωροβενζολίου στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής μελιού.

    3.Την άμεση απόσυρση από την αγορά όσων προϊόντων βρεθούν πάνω από τα αποδεκτά όριο 10 ppb.

    Όπως τόνισε ο κ.Παπαθανασίου, από τα παραπάνω προκύπτει:

    1.Ο ΕΦΕΤ έχει ενημερώσει για το θέμα, την κοινή γνώμη, τους αρμόδιους φορείς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πολιτική ηγεσία και εφαρμόζεται ήδη από το 2003 ως σήμερα μια συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης του θέματος όπως ακριβώς αυτός εισηγήθηκε.

    2.Αμέσως μόλις προέκυψαν νέα δεδομένα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γενικού Χημείου του Κράτος και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς να καθυστερήσει ούτε μία μέρα έδωσε εντολή στην προσωρινή ηγεσία του ΕΦΕΤ να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι σε όλα τα μέλια που κυκλοφορούν και να αποσυρθούν όποια μέλια ξεπερνούν το όριο των 10 ppb.

    3.Σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας όπως βεβαιώνουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς.

    [05] Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ

    Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ, ο οποίος απεβίωσε χθές σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

    Η σορός του πάπα μεταφέρθηκε στη σάλα του δευτέρου ορόφου του αποστολικού μεγάρου για να αποδοθούν οι τιμές από την ιταλική πολιτική ηγεσία και τον ρωμαιοκαθολικό κλήρο.

    Στο τελευταίο του μήνυμά του ο πάπας,που αναγνώσθηκε σήμερα από τον αρχιεπίσκοπο Λεονάρντο Σάντρι ενώπιον των πιστών στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, δήλωσε ότι "η αγάπη διαμορφώνει τις καρδιές και χαρίζει την ειρήνη" .

    "Στην ανθρωπότητα, που φαίνεται μερικές φορές αποπροσανατολισμένη και κυριαρχημένη από τις δυνάμεις του κακού, του εγωισμού και του φόβου, ο αναστημένος Κύριος μας προσφέρει ως δώρο την αγάπη του, μας συγχωρεί, μας συμφιλιώνει και ανοίγει την ψυχή του στην ελπίδα. Η αγάπη διαμορφώνει τις καρδιές και χαρίζει την ειρήνη", έγραφε ο πάπας στο τελευταίο του μήνυμα.

    Στην Ιταλία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενω η σορός του θα εκτεθεί απο αύριο σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

    Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν και οι 117 καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προκειμένου να αποφασίσουν για την ημερομηνία της κηδείας του πάπα, που σύμφωνα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πάπα, ενώ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πιστοί αναμένονται στη Ρώμη για την κηδεία του, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Η ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε πως ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκάλεσε ήδη τους 117 καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το κογκλάβιο από το οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Ο θάνατος του πάπα ανακοινώθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στην αγρυπνία την οποία είχε ξεκινήσει στις 21.00 το βράδυ καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι, βικάριος του πάπα στη Ρώμη, όπως είναι η παράδοση. Σχεδόν 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αγρυπνία αυτή και πολλοί αναλύθηκαν σε δάκρυα όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ηγήθηκε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για περισσότερο από 26 χρόνια, από την εκλογή του στις 16 Οκτωβρίου 1978, και η θητεία του, η τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συνδέθηκε στενά με την πορεία του κόσμου.

    Οι ηγέτες ανα τον κόσμο εκφράζουν τη θλίψη τους.

  • Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άνναν είπε ότι ο Πάπας ήταν ένας «ηγέτης που εργαζόταν για την ειρήνη». «Ανησυχούσε. . .για τον κόσμο στον οποίο ζούμε και όπως κι εγώ, ένοιωθε και εκείνος ότι στον πόλεμο, όλοι χάνουμε», δήλωσε ο Άναν.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε μιλώντας στο Λευκό Οίκο και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λάουρα πως "ο κόσμος έχασε έναν υπερασπιστή της ελευθερίας" και "η καθολική εκκλησία έχασε τον ποιμένα της".

  • Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο οποίος απεβίωσε χθες, ήταν "μια εξαιρετική φυσιογνωμία του καιρού μας, η οποία συνδέθηκε με μια ολόκληρη εποχή", αναφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτιν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο χαιρέτισε τον "ιστορικό" ρόλο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην "επανένωση" της Ευρώπης, "σε σημείο ώστε να αξίζει τον τίτλο του ιδρυτή πατέρα της ενωμένης Ευρώπης".

  • Ο πρωθυπουργός της Βρετανιας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως στο πρόσωπο του Ιωάννη Παύλου ΙΙ ο κόσμος έχασε ένα θρησκευτικό ηγέτη "τον οποίο τιμούσαν οι λαοί κάθε θρησκείας και οι μη θρησκευόμενοι".

  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε "βαθιά συγκίνηση" για το θάνατο του πάπα και υπογράμμισε πως "το πένθος αυτό σημαδεύει βαθιά τη Γαλλία καθώς και όλους τους Γάλλους που ταυτίζονται με το μήνυμα της Καθολικής Εκκλησίας".

  • Τη Βαθιά του λύπη για το θάνατο του Πάπα εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

  • Στις Φιλιππίνες εκατομμύρια καθολικοί συνέρρευσαν σε εκκλησίες θρηνώντας το θάνατο του ποντίφηκα, που η πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο χαρακτήρισε «ήρωα» για τους καταπιεσμένους και «υπέρμαχο της οικογένειας των Φιλιππίνων».

    Ιερείς θα φυτέψουν 84 δέντρα στο πάρκο της Μανίλας, όσα και τα χρόνια του Πάπα, δημιουργώντας το «δάσος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ».

  • Στην γενέτειρά του επί 26 χρόνια προκαθημένου της καθολικής εκκλησίας, Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι «[χωρίς αυτόν] δε θα είχε υπάρξει το τέλος του κομμουνισμού ή θα συνέβαινε πολύ αργότερα και θα ήταν αιματηρό».

  • Στη Ρωσία, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι ο Πάπας ήταν «ο υπ'αριθμόν ένα ανθρωπιστής του πλανήτη».

  • Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θάνατο του 84χρονου Ποντίφηκα κάνοντας λόγο για την απώλεια ενός «μεγάλου πολιτικού άνδρα» και προσθέτοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ψυχρό πόλεμο στη μάχη της Δύσης εναντίον του κομμουνιστικού συνασπισμού.

  • Εκατομμύρια καθολικοί θρηνούν τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ασία, όπου στη διάρκεια της θητείας του είχαν προσχωρήσει στον καθολικισμό εκατομμύρια άνθρωποι.

  • Σε πολλές ισλαμικές χώρες, αξιωματούχοι και κληρικοί σημείωναν ότι ο Πάπας εργάσθηκε για την αποφυγή του λεγόμενου «πολέμου των πολιτισμών». Στην Αίγυπτο, ο Μαχμούντ Χάμντι Ζάκζουκ, υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων, δήλωσε ότι «συνέβαλε στην ειρήνη», και εξέφρασε την ελπίδα ο διάδοχός του «να συνεχίσει αυτό που άρχισε» ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ. Ο εκλιπών είχε ταξιδέχει σε πάνω από 20 ισλαμικές χώρες, και η αντίθεσή του στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ τον είχαν καταστήσει συμπαθή σε πολλούς μουσουλμάνους.

    Στην Κούβα, οι αρχές επέτρεψαν στους καθολικούς πιστούς 3ήμερο πένθος για το θάνατο του Πάπα. Η κρατική τηλεόραση, που σπάνια αναφέρεται σε θρησκευτικά θέματα, έκανε εκτενείς αναφορές και μετέδωσε εικόνες από τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του. Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε επισκεφθεί τη νήσο το 1998, στο πλαίσιο της παραχώρησης ευρύτερων θρησκευτικών ελευθεριών από την κυβέρνηση του Φιδέλ Κάστρο. Ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε δήλωσε ότι «οι Κουβανοί θα βλέπουν πάντοτε τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ ως ένα φίλο που ανησυχούσε για τους φτωχούς, πάλευε εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και για την ειρήνη». Σημείωσε ακόμη την αντίθεση του προκαθημένου της καθολικής εκκλησίας στον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας που επέβαλαν από το 1963 οι ΗΠΑ.

    [06] Συλλυπητήρια για τον θάνατο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    "Επιθυμώ να σας μεταφέρω τα αισθήματα της συγκίνησης και λύπης που δοκίμασε ο ελληνικός λαός και εγώ προσωπικά στην αγγελία της εκδημίας του Ποντίφηκα.Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ θα παραμείνει ζωντανός στις καρδιές των καλοπροαίρετων ανθρώπων για την πίστη του στο Θεό, τη συμπόνια για τον Ανθρωπο, την αγάπη του για την ελευθερία και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο", αναφέρει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, το οποίο απέστειλε προς τον Γραμματέα Επικρατείας του Βατικανού, Καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο.

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής στην συλλυπητήρια επιστολή του προς τον γραμματέα Επικρατείας του Βατικανού, καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο αναφέρει:

    "Η εκδημία του μακαριστού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ βυθίζει στο πένθος και τη θλίψη τους Καθολικούς πιστούς στην Ελλάδα και σ' ολόκληρο τον κόσμο.Μεγάλος μεταξύ των μεγάλων, ο Ιωάννης Παύλος Β΄ κατόρθωσε να αρθεί υπεράνω των ανθρωπίνων αδυναμιών, χάρη στην πίστη του στον Θεό, την προσήλωσή του στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και την αίσθηση θυσίας, την οποία επέδειξε και κατά τις τελευταίες ημέρες του πόνου".

    "Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ υπήρξε φωτισμένος ηγέτης και αληθινός αγωνιστής για τα δικαιώματα των αδυνάτων και για τον εκσυγχρονισμό της Καθολικής Εκκλησίας και την προσέγγισή της με την Ορθοδοξία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας.

    Βαθιά λύπη εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος προσωπικώς μόλις έγινε γνωστή η «εν Κυρίω κοίμησις» του πάπα Ιωάννη Παυλου του ΙΙ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Φανάρι τα μεσάνυχτα , σημειώνεται ότι ο θάνατος του παπά «αποτελεί απώλειαν όχι μόνον δια την Εκκλησίαν του, αλλά και δια ολόκληρον τον χριστιανισμόν και για την επιζητούσα ειρήνη και δικαιοσύνη παγκόσμιο κοινότητα. Συμμετέχομεν εις το πένθος των απανταχού της γης εκατομμυρίων Ρωμαιοκαθολικών αδελφών μας», αναφέρει η ανοκοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: "Ένας μεγάλος πάπας, μια μεγάλη προσωπικότητα του Ρωμαιοκαθολικισμού, που δίκαια χαρακτηρίστηκε σημαιοφόρος της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου εκοιμήθη. Με μία εκπληκτική δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄διαφύλαξε το κύρος της Εκκλησίας του, παρά τις πολυποίκιλες επιθέσεις, με σθένος, αποφασιστικότητα και σεβασμό στις παραδόσεις του Ρωμαιοκαθολικισμού. Η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήρια προς την Αγία Εδρα και τους καθολικούς του κόσμου".

    [07] Συνάντηση Σκανδαλάκη με πατριάρχη Βαρθολομαίο

    "Οι τελευταίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέβαλαν τη συνάντησή μας με τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    "Ήρθαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να προσευχηθούμε τη μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία, την ημέρα αυτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Εκκλησιαστήκαμε και στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον οικουμενικό πατριάρχη", πρόσθεσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών μετά τη μακρά συνάντηση -μίας ώρας και 20 λεπτών- που είχε με τον οικουμενικό πατριάρχη.

    "Η Ελλάδα είναι πάντα αρωγός σε όλα τα Πατριαρχεία", σημείωσε ο κ. Σκανδαλάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ελέγξει κανένα Πατριαρχείο.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Αλέξης Αλεξανδρής και άλλοι παράγοντες από το γραφείο του υπουργού. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 April 2005 - 22:53:26 UTC