Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακλαμάνης:«Θετικά τα αποτελέσματα του νέου συστήματος εφημεριών»
  • [02] Αναποφάσιστος ο Ανάν για το Κυπριακό
  • [03] Συζήτηση επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του ν/σ για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς.
  • [04] "Πράσινο φως" της ΕΕ για υποψηφιότητα Γούλφοβιτς.
  • [05] Απειλές σε βάρος του, καταγγέλει ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
  • [06] «Μόνο μέλημα της κυβέρνηση η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων»
  • [07] «Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματος»
  • [08] Ξεκίνησε την περιοδεία του το «Ευρω-λεωφορείο».

  • [01] Κακλαμάνης:«Θετικά τα αποτελέσματα του νέου συστήματος εφημεριών»

    Καρπούς απέδωσε, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, η τετράμηνη πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Καταγράφηκε μείωση που αγγίζει και το 92% των ράντζων σε νοσοκομεία με χρόνιο πρόβλημα, όπως το "Λαϊκό".

    Ερευνα που διενήργησε το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία που εφαρμόστηκε το σύστημα έδειξε ότι υπήρξε καλύτερη λειτουργία στα νοσοκομεία που μέχρι τώρα είχαν μεγάλο φόρτο εργασίας, σωστότερη κατανομή των περιστατικών, αλλά και μεγάλη δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου από τους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας τους.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης η επιτυχία του μέτρου θα οδηγήσει στην περαιτέρω εφαρμογή του για άλλους έξι μήνες, ενώ ήδη κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συζητήσει την επέκταση του μέτρου και στη συμπρωτεύουσα.

    Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι δηλαδή η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναμένει πανδημία γρίπης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων υπάρχει κίνδυνος να μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στην Κίνα και να γίνει αιτία να θρηνήσουμε πολλά θύματα διεθνώς.

    Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας προβλέπει την προμήθεια 500.000 δόσεων αντιϊκών φαρμάκων που θα χορηγηθούν σε περίπτωση που η πανδημία πλήξει και τη χώρα μας. Τα φάρμακα αυτά, αφενός μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης, αλλά μπορούν να δράσουν και προληπτικά. Ομως, όλο το σχέδιο καθώς και η χορήγησή τους έχει να κάνει με την εμφάνιση κρουσμάτων της επικίνδυνης γρίπης στον ευρωπαϊκό χώρο.

    [02] Αναποφάσιστος ο Ανάν για το Κυπριακό

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι προτίθεται να κάνει στο Κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, το πιθανότερο σενάριο είναι να στείλει απεσταλμένο σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία για διερευνητικές επαφές μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, στις 17 Απριλίου.

    Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από μέρους της Γενικής Γραμματείας αν ο κ. Ανάν είναι διατεθειμένος να μην αποδεχτεί επιδιαιτητικό ρόλο και χρονοδιαγράμματα στα πλαίσια μιας νέας διαδικασίας.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε δηλώσει ότι μετέφερε στο γενικό γραμματέα τη διαπίστωσή του ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει σύγκλιση απόψεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία της εξευρέσεως μια λύσεως που να καταλήξει στην επανένωση του νησιού», επισημαίνοντας ότι «αυτό θα το επιδιώξουμε με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτή τη φορά είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα αποτυχία, αλλά ότι η διαδικασία θα καταλήξει σβ ένα θετικό αποτέλεσμα».

    Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι ο Κόφι Ανάν «επιθυμεί να διασφαλιστεί ότι πατούμε σε στερεό έδαφος, πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, γιατί δεν επιθυμεί ακόμη μία αποτυχία», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ο ΓΓ αναμένει από τους Ελληνοκύπριους να του εκθέσουν γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμούν στο σχέδιο Ανάν».

    Όταν για το συγκεκριμένο ζήτημα (για την επιμονή του κ. Ανάν να στείλει τις προτάσεις του ο πρόεδρος Παπαδόπουλος) ρωτήθηκε χθες ο κ. Μολυβιάτης, τόνισε με έμφαση: «Εγώ δεν έθιξα τέτοια θέματα».

    [03] Συζήτηση επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του ν/σ για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς.

    Θετικά εξετάζει η κυβέρνηση, την νομοθέτηση της δυνατότητας άρσης του τραπεζικού απορρήτου στην περίπτωση ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πράξεις χειραγώγησης της χρηματιστηριακής δραστηριότητας.

    Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, στο πλαίσιο της επί της αρχής συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, απαντώντας σε σχετικές προτροπές της αντιπολίτευσης.

    Το σχέδιο νόμου «για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς», υπερψηφίστηκε επί της αρχής. Αποτελεί κατ' αρχάς προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και την κατάχρηση της αγοράς και στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύει την διακίνηση προνομιακών πληροφοριών, αλλά και τις πάσης φύσεως μεθοδεύσεις προκειμένου να δοθούν ψευδείς, ή παραπλανητικές ενδείξεις για την προσφορά, τη ζήτηση, ή την τιμή κάποιου χρηματοπιστωτικού μέσου. Οι κυρώσεις δε, για τους παραβάτες, ξεκινούν από πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ και καταλήγουν σε πρόστιμα 2 εκ. ευρώ (τριπλασιαζόμενα μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής) ενώ υφίστανται και ποινικές κυρώσεις κάθειρξης μέχρι δέκα ετών σε όποιον «διαπράττει κατ' επάγγελμα, ή κατά συνήθεια» το αδίκημα της διακίνησης προνομιακών πληροφοριών.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, τόνισε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τόνωση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών - ιδιαίτερα των μικρών - προς το Χρηματιστήριο και υποστήριξε ότι, αν υπήρχε τέτοιος νόμος στο παρελθόν, «δεν θα είχαμε 1999».

    «Και με τέτοιο νόμο θα είχαμε ΄99, γιατί τα Χρηματιστήρια αναπτύσσονται εν μέσω κρίσεων. Την ευθύνη φέρουν πολιτικές δυνάμεις και δημοσιογράφοι που καλλιέργησαν ένα κλίμα ανόητης ευφορίας», απάντησε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο Χρήστος Βερελής, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο λάθος το '99, ήταν ότι θεωρήθηκε πως το ΧΑΑ μπορούσε να έχει απεριόριστη χωρητικότητα - ότι μπορούσε να αντέξει το βάρος απεριόριστης αύξησης κεφαλαίων ή συμμετοχής».

    Κατά τα άλλα, η αξιωματική αντιπολίτευση, δέχθηκε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρότεινε να συγκροτηθεί ένα ειδικό δικαστικό σώμα, ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά οι ποινικές διαδικασίες σε περίπτωση αθέμιτων πρακτικών, ενώ ο Α. Μακρυπίδης, πρότεινε να υπάρξει Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου στην ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τον «έλεγχο των ελεγχόντων», όπως επίσης και τον προσδιορισμό κριτηρίων (όπως ο όγκος των συναλλαγών, η συχνότητα, η διάρκεια μιας κίνησης που κάνει μια εταιρεία) για τον προσδιορισμό των κυρώσεων.

    Επίσης, ο Ντίνος Βρεττός, ζήτησε ώστε την πρωτοβουλία για επιβολή διοικητικών μέτρων κατά Τραπεζών, να την έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος (όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου), καθώς όπως υποστήριξε, με τον προβλεπόμενο τρόπο αποδυναμώνεται ο θεσμός της Επιτροπής.

    Για λογαριασμό του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο «προσπαθεί να λύσει ζητήματα κανόνων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την καρδιά της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας που είναι οι Τράπεζες και καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί ο λαός να πάρει ζεστό χρήμα».

    «Αν παίρναμε, ακόμα και την ακραία περίπτωση της ονομαστικοποίησης του συνόλου των μετοχών, και πάλι δεν θα αναιρείτο ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας του Χρηματιστηρίου. Δεν είναι για μας μοχλός ανάπτυξης», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, παρατήρησε ότι «εδώ έχουμε ένα φαινόμενο όπου οι Τράπεζες, όχι μόνον εξ αντικειμένου έχουν μεγάλη δύναμη, αλλά δεν έχουν και ανταγωνισμό. Αλλού κάποιος, αντί να πάει στις Τράπεζες για δάνειο, πηγαίνει στο Χρηματιστήριο. Στην Ελλάδα, το τελευταίο ελέγχεται από τις Τράπεζες. Και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπερεκπροσωπούνται οι Τράπεζες , κάτι που παραδέχθηκε και ο κος Αλογοσκούφης. Ο κος Γκαργκάνας, ο διοικητής της ΤτΕ, μιλάει ως προστάτης των Τραπεζών».

    [04] "Πράσινο φως" της ΕΕ για υποψηφιότητα Γούλφοβιτς.

    Ο υποψήφιος της Ουάσινγκτον για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι επιθυμεί τη συγκρότηση "μιας πραγματικά πολυεθνούς ομάδας" στην ηγεσία του θεσμού, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί δημόσια ότι μια θέση αντιπροέδρου θα περιέλθει στους Ευρωπαίους.

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε το "πράσινο φως" στην υποψηφιότητα Γούλφοβιτς κατά τη συνάντησή του με ανώτατους οικονομικούς παράγοντες σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον προσφώνησε ως "επόμενο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας".

    "Είχαμε μια επικοικοδομητική και φιλική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι υπουργοί έθεσαν όλες τις ερωτήσεις που ήθελαν να θέσουν στον επόμενο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας", είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

    Από την πλευρά του ο Πολ Γούλφοβιτς δήλωσε ότι κατανοεί ότι είναι αμφιλεγόμενος υποψήφιος, αλλά εξέφρασε την προσήλωσή του στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην ανάπτυξη, καθώς και την πρόθεσή του να συμπεριλάβει την ΕΕ και άλλους διεθνείς θεσμούς στην αποστολή της τράπεζας για τη διεθνή ανάπτυξη.

    [05] Απειλές σε βάρος του, καταγγέλει ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

    Απειλές σε βάρος του από κυκλώματα διακίνησης αναβολικών, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, Δημήτρης Βαγιωνάς, ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό, αναφέροντας ότι από την περίοδο που ο ΕΟΦ πραγματοποίησε έφοδο στις αποθήκες της επιχείρησης του Χρήστου Τζέκου, έχει δεχθεί εικοσιδύο τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του Οργανισμού.

    «Ακόμα και την προηγούμενη Τετάρτη, δεχθήκαμε απειλητικό τηλεφώνημα», κατήγγειλε ο κος Βαγιωνάς και συμπλήρωσε ότι ο προπονητής των Κεντέρη και Θάνου, δεν έχει πληρώσει ακόμα το πρόστιμο που του επέβαλε ο ΕΟΦ το Σεπτέμβριο και πως βάσει πληροφοριών, «ο Τζέκος θα πέσει στα μαλακά».

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κατήγγειλε επίσης την ύπαρξη εργοστασίου στην Ελλάδα (φίρμα NORMA), το οποίο έχει διαπιστωθεί να παρασκευάζει αναβολικά για εξαγωγή, με ετήσια παραγωγή 1.400.000 κουτιά.

    Ο κ. Βαγιωνάς, διευκρίνισε ότι ελλείψει προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου, ο ΕΟΦ αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της διακίνησης «συμπληρωμάτων διατροφής»,τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως ανέφερε, εμπεριέχουν ουσίες που στην Ελλάδα κατατάσσονται στην κατηγορία των φαρμάκων - με ετήσιο τζίρο 6 δις ευρώ.

    Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Ενώπιον της Επιτροπής,εμφανίστηκε σήμερα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), πρώην ΓΓ Αθλητισμού και νυν νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος επαναβεβαίωσε την πεποίθηση της Ομοσπονδίας, πως ο Λεωνίδας Σαμπάνης, δεν ήταν ντοπαρισμένος το καλοκαίρι.

    «Με όλες τις ενέργειες που κάναμε, χωρίς να αμφισβητούμε τις αναλύσεις και την πρόθεση των θεσμικών οργάνων, πιστεύουμε ότι ο Λεωνίδας Σαμπάνης, παρότι βρέθηκε θετικός στον έλεγχο, είναι αθώος. Έχει περάσει πάρα πολλούς ελέγχους και ποτέ δεν είχε βρεθεί θετικός. Αυτή η ουσία δεν έχει ξαναβρεθεί σε αθλητή της Άρσης Βαρών. Ούτε μία στο εκατομμύριο»,είπε.

    Ο κος Σγουρός, διευκρίνισε ότι η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, δεν υιοθετεί επισήμως το σενάριο περί «ουσίας που έριξαν στην πορτοκαλάδα του αθλητή εν αγνοία του μετά τον αγώνα» - ως μόνη δε, εναλλακτική εκδοχή για το τι συνέβη με τον κ. Σαμπάνη,περιορίστηκε να υπαινιχθεί ότι «οι τιμές μονάδος από εργαστήριο σε εργαστήριο, διαφέρουν».

    Σε κάθε περίπτωση, «η κοινή γνώμη είναι αδιάψευστος μάρτυρας και έχει εκφραστεί. Αν ο Σαμπάνης έλεγε ψέματα, αυτό θα το είχαμε αντιληφθεί εμείς και θα το είχε αντιληφθεί και ο κόσμος» υποστήριξε ο κος Σγουρός.

    Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΒ, υπερασπίστηκε τη δράση της Ομοσπονδίας ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, επικαλούμενος την υποχρέωση των αθλητών της να υπογράφουν επίσημες δηλώσεις ότι δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους σκευάσματα, αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιεί η ίδια στους αρσιβαρίστες, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να βγαίνουν κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, ένας έως δύο αθλητές θετικοί (ντοπαρισμένοι) στους ελέγχους.

    Γενικότερα για τα γεγονότα του καλοκαιριού, ο κος Σγουρός, υποστήριξε ότι «το κακό που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αποτέλεσμα δυσαρμονίας φορέων και προσώπων, γιατί δεν είχαν προσαρμοστεί κατάλληλα στις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών».

    «Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Για δική μας προστασία, έπρεπε να είναι πιο οργανωμένη η κατάσταση. Πρέπει η ΓΓΑ, οι Ομοσπονδίες, το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις των διεθνών αθλητικών οργανισμών και να τις ακολουθούμε κατά γράμμα, με ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι και τίμιοι»ανέφερε ο κ.Σγουρός. Και συμπλήρωσε λέγοντας:

    «Είναι δυνατόν η Ελλάδα να θεωρείται το επίκεντρο του ντόπινγκ, ενώ άλλες χώρες έχουν δεκαπλάσιους πληθυσμούς; Για να υπάρξει έλεγχος ωστόσο, χρειάζεται υποδομή, ενημέρωση - και το μεγαλύτερο μέρος του αθλητικού κόσμου, δεν είναι ενημερωμένο».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τη δράση του ως γενικού γραμματέα Αθλητισμού στο παρελθόν,ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι από τη θέσπιση της θέσης του υφυπουργού Αθλητισμού, «κουμάντο κάνει ο υφυπουργός και όχι ο γενικός γραμματέας» και, μεταξύ άλλων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έφερα προσωπικά εγώ τον Πύρρο Δήμα στην Ελλάδα και οι Αλβανοί μου κάψαν το σπίτι».

    [06] «Μόνο μέλημα της κυβέρνηση η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων»

    "Καλούμε τον πατριάρχη κ. Ειρηναίο αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της καταστάσεως να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε το Πατριαρχείο.

    Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου έχει ως εξής: "Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών μετέβη στα Ιεροσόλυμα από 21/3 έως 25/3 ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων, καθώς και θέματα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες που κατέβαλε η ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να διαμορφωθεί πλήρης και ακριβής εικόνα για το θέμα της σύναψης δικαιοπραξιών μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, λόγω της μη προσκομίσεως συγκεκριμένων στοιχείων, καθόσον τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν στο αρχείο του Πατριαρχείου.

    Μόνο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου σύμφωνα με το έκπαλαι ισχύον στάτους κβο και η διασφάλιση του ηθικού του κύρους ως στοιχείου ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία βρίσκεται πέρα και πάνω από πρόσωπα και προσωπικές φιλοδοξίες.

    Αυτά αποτελούν και το μόνο κριτήριο και γνώμονα των περαιτέρω ενεργειών της ελληνικής πολιτείας, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλει το ιστορικό της καθήκον.

    Είναι προφανές ότι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το πατριαρχείο δεν είναι η ενδεδειγμένη ούτε ενισχύει το κύρος του. Καλούμε τον πατριάρχη κ. Ειρηναίο αναλογιζόμενος την κρισιμότητα της καταστάσεως να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση καλεί τον Πατριάρχη να παραιτηθεί απάντησε ότι "είναι απαρέγκλιτη θέση της κυβέρνησης η μη παρέμβαση στα εσωτερικά και τη λειτουργία του Πατριαρχείου, αλλά η θέση αυτή δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως στήριξη σε πρόσωπα και συμπεριφορές που δεν στηρίζουν το κύρος του Πατριαρχείου. Η κυβέρνηση δεν θα υποδείξει στον κ. Ειρηναίο με ποιόν τρόπο θα ανταποκριθεί στο χρέος του έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του ποιμνίου του και του έθνους".

    [07] «Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματος»

    «Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε επισωρεύσει η προκάτοχός της κι επέλεξε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή. Η απογραφή απέδωσε θεαματικά αρνητικά αποτελέσματα και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός ελλείμματος ύψους 6,1% του ΑΕΠ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σε ερώτηση σχετική με τις χθεσινές εξαγγελίες της οικονομικής πολιτικής.

    «Η διαφορά αυτή που αναφέρεται σε 8 περίπου δις ευρώ που υποεκτιμήθηκαν ή ήταν κρυφά ελλείμματα, πρέπει να καλυφθούν. Δεν είναι ευχάριστο να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν -ευτυχώς στο μικρότερο βαθμό- τον Έλληνα πολίτη, όμως αυτή είναι η αλήθεια που είναι γνωστή στους ευρωπαίους εταίρους μας» προσέθεσε ο κ.Ρουσόπουλος και τόνισε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με σωφροσύνη και σεβασμό στον έλληνα πολίτη».

    Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που εμφανίσθηκε στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και ειδικότερα στο ενδεχόμενο πρόσθετης καθυστέρησης, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στη σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «η δημόσια διοικητική μηχανή εργάζεται και πρέπει να βελτιωθεί η απόδοσή της».

    Σε συναφή ερώτηση (περί του κινδύνου κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκπέμπει απαγορευτικό μήνυμα στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων επισείοντας πολύ αυστηρές ποινές κι εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά».

    Σε ερώτηση «αν θα ακολουθήσει η επιβολή νέων μέτρων» ή «αν ολοκληρώθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ανέφερε ότι «αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ελλείμματος. Θέλουμε να ρίξουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% για να ακολουθήσουμε εν συνεχεία τις πολιτικές που ακολουθούν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες».

    Σε παρεπόμενη ερώτηση αν θα αποκλιμακωθούν τα μέτρα όταν προσεγγιστούν οι στόχοι, ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε πως «η προσπάθεια γίνεται για να αντιμετωπισθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα» και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε τον ΛΑΦΚΑ και μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.

    Ως προς τον χαρακτήρα της «ήπιας προσαρμογής», ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ενδεικτικά ότι «αν ένας πολίτης ξόδευε 500 ευρώ το μήνα για τα έξοδά του, με την αύξηση του 1% στον ΦΠΑ, τα έξοδά του θα αυξηθούν κατά 3,5 ευρώ τον μήνα. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά αναγκαστήκαμε να πάρουμε ορισμένα μέτρα που είναι τα λιγότερα δυνατά».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος εξάλλου σε δημοσιεύματα όπου «συμποσούνται» οι αυξήσεις, παρατήρησε ότι «δεν υπήρξαν ανάλογα δημοσιεύματα όταν είχαν τεθεί οι αυξήσεις υπέρ του ΛΑΦΚΑ, τότε είχε γίνει διαίρεση - σήμερα γίνεται πολλαπλασιασμός και πρόσθεση».

    Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυξήσεων στα καύσιμα ή στον ΦΠΑ ακινήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι τιμές στα καύσιμα συναρτώνται με διεθνείς παράγοντες».

    Για την αύξηση της τιμής των φτηνών τσιγάρων, ο κ.Ρουσόπουλος μίλησε για την ανάγκη «συμπόρευσης» με τις τιμές στην ΕΕ και τόνισε, πως «η λήψη των μέτρων έγινε για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι τα συγκεκριμένα ελάχιστα μέτρα, σε σύγκριση με την φοροκαταιγίδα των μέτρων της περιόδου 2000-2004, είναι πραγματικά στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής».

    Επ΄ αυτού, ο κ.Ρουσόπουλος ανέτρεξε σ΄έναν κατάλογο επιβολής αμέσων φόρων που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και που «παρά ταύτα, η οικονομία δεν ορθοπόδησε. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας στην ΕΕ».

    Ειδικότερα, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε: την αναδρομική αύξηση των τεκμηρίων για τα ΙΧ από 15% σε 30%, την αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα κατά 20%, κατά 10 δρχ το λίτρο στην αμόλυβδη και τη σούπερ βενζίνη, την αύξηση κατά 100% στο ειδικό τέλος πινακίδων κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων.

    «Το ΄95» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «επεβλήθη η φορολόγηση με τα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελαχίστου καθαρού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξάνοντας τη φορολογία των συγκεκριμένων φορολογουμένων κατά 70%, με τα γνωστά επακόλουθα για την τύχη των ΜΜΕ. Επεβλήθη επίσης ετήσιο εφάπαξ ποσό φόρου 50.000 και 75.000 δρχ για τους πλανόδιους μικροπωλητές, αυξήθηκε σε 40% ο φόρος των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών που δεν ήταν στο ΧΑΑ. Το 1996 περιορίστηκε το ποσό της έκπτωσης για ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, καταργήθηκε η έκπτωση για δικηγορικές αμοιβές, καταργήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς του ποσού των δωρεών για τα επόμενα δύο χρόνια» κλπ.κλπ.

    Σε ερώτηση σχετική με τις αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν στην περίοδο '90-'93, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του γι΄αυτή την υπόμνηση - «δεδομένου ότι τότε τέθηκαν οι βάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, υπό την χλεύη του ΠΑΣΟΚ».

    Αναφορικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες μιας λειτουργίας συγκοινωνούντων δοχείων, που εμφανίζεται συχνά στην οικονομία».

    Σε ερώτηση σχετική με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ «για την εξοικονόμηση 10 δις ευρω από δημόσιες σπατάλες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό αναφερόταν σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προσέθεσε πως στον «πρώτο χρόνο ο προϋπολογισμός αναφέρεται σε εξοικονόμηση 3,5% δις ευρω» και άρα στη διάρκεια της τετραετίας η ΝΔ θα ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη εξαγγελία.

    [08] Ξεκίνησε την περιοδεία του το «Ευρω-λεωφορείο».

    " Η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί εθνική στρατηγική και θα ήταν λάθος η όποια συγκυρία ή ορισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς να υπονομεύσουν αυτή τη στρατηγική", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης με την ευκαιρία της αναχώρησης σήμερα από το Ζάππειο του "Ευρωλεωφορείου",το οποίο μεταφέρει ενημερωτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και θα επισκεφθεί όλη την Ελλάδα.

    "Η Ελλάδα κερδίζει με το να είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά της συμφέροντα",πρόσθεσε ο κ. Λιάπης.

    Στη σχετική εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος μιλώντας για το Ευρωσύνταγμα έκανε λόγο για "τις ράγες από όπου θα περάσει το Ευρωπαϊκό τρένο" και επεσήμανε ότι "κάθε φορά που η Ευρώπη προχωρά η Ελλάδα κερδίζει".

    Το ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο θα επισκεφθεί τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Σε κάθε πόλη θα πραγματοποιούνται ειδικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη Συνταγματική Συνθήκη.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 March 2005 - 16:45:44 UTC