Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: "Διαφάνεια σε όλους τους τομείς".
  • [02] Σήμερα η συνάντηση Μολυβιάτη με τον Κόφι Ανάν
  • [03] Αποζημιώσεις για τα θύματα του εργοστασίου Ρικομέξ.
  • [04] Συνεδρίαση μικτής διϋπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Αλβανίας.
  • [05] Συνέντευξη γγ ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.
  • [06] Συνάντηση προέδρου Δημοκρατίας με Αλβανό ομόλογό του.
  • [07] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας νότια της Βαγδάτης.

  • [01] Καραμανλής: "Διαφάνεια σε όλους τους τομείς".

    Στην αξίωση της νέας εποχής, για διαφάνεια σε όλους τους τομείς ,αναφέρθηκε χθες,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κωστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    « Μελετώντας τη θυελλώδη πορεία του Ελεθευρίου Βενιζέλου, κάθε Έλληνας μπορεί να αποκομίζει πολλά και να συμπεραίνει ακόμη περισσότερα.

    Ξέρετε ότι εγώ, αυτή ακριβώς την προσωπικότητα, αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας, επέλεξα να μελετήσω για τη διδακτορική διατριβή μου.Οφείλω λοιπόν να πω με ειλικρίνεια ότι έμαθα πολλά και χρήσιμα.Οχι βέβαια για τον καταλογισμό ευθυνών και την ταξινόμηση των πρωταγωνιστών της ιστορίας σε κάποιο « Πάνθεο Ηρώων».

    Δεν είμαι ανάμεσα σε εκείνους που προσεγγίζουν την ιστορία σαν κριτή σαν αδέκαστο διακαστή. Ιστορία είναι το σύνολο των μαθημάτων, που θα έπρεπε να είχαμε διδαχθεί προ πολλού.Ιστορία είναι η γνώση είναι η εμπειρία του παρελθόντος ,που συμβάλει στην κατανόηση του παρόντος και την επιλογή των δρόμων του μελλοντος.Δέν αρκεί, λοιπόν, να βγάζομε συμπεράσματα από την ιστορική μας διαδρομή και να τα επαναλαμβάνομε μεταξύ μας, σε επετείους και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

    Είναι ανάγκη, να τα αξιοποιούμε στην πράξη, στις επιλογές, στις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας.

    Είναι ανάγκη να βλέπομε κατάματα τις αλήθειες που συνθέτουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, να μετρούμε τις δυνάμεις μας και να παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτεί, το συλλογικό συμφέρον.Ειναι ανάγκη να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζομε τις προσπάθειες σε κοινούς στόχους.Να παίρνουμε αποφάσεις για την Ελλάδα και τους Ελληνες.Με σύνεση, αλλά και τόλμη..Με Εθνική συνεννόηση , αλλά και αποφασιστικότητα. Με ευθύνη απέναντι στο μέλλον, αλλά και κοινωνική ευαισθησία»

    Και ο πρωθυπουργός κατέληξε.

    « Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του συντηρητισμού, των αγκυλώσεων, της ατολμίας του παρελθόντος.Αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας της διόγκωσης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Εξαιτίας της απουσίας απόλυτα αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.Αλλά και εξαιτίας της διαμόρφωσης ενός κατεστημένου συμφερόντων , ενός συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς , ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και ασυδοσίας.Εχομε υποχρέωση και αυτό κάνομε , να δώσομε στην οικονομία τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της.Νά προχωρήσομε στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη θεμελίωση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας.

    Να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική στην Ευρώπη και τον κόσμο.Εχομε υποχρέωση και αυτό κάνομε, να προχωρήσομε στην επανίδρυση του κράτους.Να δημιουργήσομε κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό , δίπλα στον πολίτη.

    Να αντιμετωπίσομε τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.Ιδίως σε ό,τι αφορά την παιδεία ,την υγεία, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του πολίτη.

    Έχουμε υποχρέωση και αυτό κάνομε, να συγκρουσθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που γιγαντώθηκαν επικίνδυνα στα χρόνια που πέρασαν.Στη σύγχρονη Ελλάδα, οι κανόνες πρέπει να είναι κοινοί για ολους. Να διασφαλίζουν διαφάνεια παντού. Να καθιστούν ισχυρό τον πολίτη και να υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.Αυτη είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Αυτη είναι η αξίωση της νέας εποχής. Το παρελθόν μας διδάσκει. Το μέλλον είναι ήδη παρόν. Οι υποχρεώσεις όλων μας είναι βαρειές. Οδηγός μας είναι το συμφέρον των Ελληνίδων και των Ελλήνων.Οδηγός μας είναι η Ελλάδα του κοινού μέλλοντος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο κύριος Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου,που τελέσθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων, και στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του Βενιζέλου ήταν πολιτική που είχε ως γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

    « Ο Βενιζέλος ήταν πάντα έτοιμος να συγκρουσθεί με όποιες αντιξοότητες και αν βρισκόταν μπροστά του. Φτάνει να πίστευε ότι αυτό το ζητούσε η Πατρίδα και ότι αυτό που έκανε υπηρετούσε το συλλογικό συμφέρον», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τον Βενιζέλο επαναστάτη στη νοοτροπία, στον τρόπο σκέψης, στην πολιτική δράση.

    Στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε το πρωί στο Ακρωτήρι Χανίων, παρουσία πλήθους κόσμου, το" παρών "έδωσαν ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μειμαράκης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης , βουλευτές , καθώς και το σύνολο των τοπικών αρχών.

    Μετά τη λήξη της τελετής στους τάφους των Βενιζέλων, ο κύριος Καραμανλής ξεναγήθηκε στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων όπου στεγάζεται και η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.

    [02] Σήμερα η συνάντηση Μολυβιάτη με τον Κόφι Ανάν

    Τη διεθνή κατάσταση και ιδίως την πρόσφατη έκθεση του γγ του ΟΗΕ, θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέματα Βαλκανίων και Κύπρου, αναμένεται να συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι 'Αναν.

    Ο κ. Μολυβιάτης προήδρευσε σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου κ. Βασιλάκη και όλου του προσωπικού της. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εργασία της ελληνικής αντιπροσωπείας και ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας τον προσεχή Ιούλιο.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις που αναπτύσσει ο γενικός γραμματέας στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, στην οποία τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πτυχή και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας (τρομοκρατία κλπ). Η έκθεση θα συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Οι κύριοι 'Αναν και Μολυβιάτης αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συμμετοχής στο όργανο, όπως και θέματα με τα οποία ασχολείται τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ιδίως τα σχετικά με την Αφρική αλλά και τα βαλκανικά με έμφαση στο Κόσοβο. Η έκθεση αξιολόγησης της κατάστασης στο Κόσοβο αναμένεται να συζητηθεί το καλοκαίρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδεχομένως και επί ελληνικής προεδρίας. (Ιούλιος).

    Κατά την συνάντηση αναμένεται ότι ο Έλληνας υπουργός θα υπενθυμίσει και την διαλλακτική στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην οποία η Αθήνα αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς. Αναμένεται επίσης ότι θα συζητηθεί το Κυπριακό όπου η Ελλάδα υποστηρίζει την επιδίωξη της επανένωσης της νήσου και πιστεύει σε επανάληψη των σχετικών διαδικασιών αφού όμως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες που να αποτρέπουν κατά το δυνατό μια αποτυχία.

    [03] Αποζημιώσεις για τα θύματα του εργοστασίου Ρικομέξ.

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με τέσσερις αποφάσεις του δικαίωσε συγγενείς θυμάτων του εργοστασίου της Ρικομεξ το οποίο κατέρρευσε στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.

    Ειδικότερα, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε βάρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και υπέρ των συγγενών τεσσάρων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού

    Με τις αποφάσεις αυτές επιδικάζεται ποσό άνω του 1,5 εκ. ευρώ σε συγγενείς θυμάτων ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης για το χαμό συγγενών τους, λόγω παράνομων πράξεων και παραλείψεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση του κτιρίου του εργοστασίου. Συνολικά επιδικάστηκε το ποσό του 1.568.000 ευρώ.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι οι πολεοδομικές διατάξεις δεν έχουν στόχο μόνο την προστασία του κοινού συμφέροντος, αλλά και την προστασία του ατομικού δικαιώματος της ζωής και της υγείας ενοίκων και περιοίκων από αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές. Οι πολεοδομικές αρχές έχουν υποχρέωση να διενεργούν προληπτικό έλεγχο νομιμότητας κατά την έκδοση των αδειών και κατασταλτικό έλεγχο νομιμότητας κατά την ανέγερση του κτιρίου. Επίσης, υποχρεούνται σε διαρκή έλεγχο τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας.

    Το δικαστήριο δέχθηκε τα πορίσματα της ?Επιτροπής για τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη διερεύνηση των αιτίων κατάρρευσης των κτιρίων κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999? του ΥΠΕΧΩΔΕ και διέγνωσε παράνομες πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών (1976 έως 1979) και κατά την υλοποίησή τους

    Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο δέχθηκε ότι κατά την έκδοση των αδειών είχε εμφανιστεί οικόπεδο υπερδιπλάσιας (έως τριπλάσιας) έκτασης από το πραγματικό, ενώ οι στατικές και αντισεισμικές μελέτες ήταν ελλιπείς και εντοπίστηκε κατάφορες παραβιάσεις πολλών διατάξεων περί ρυμοτομίας και πολεοδομίας. Ακόμα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενοι υποχρεωτικοί έλεγχοι κατά την ανέγερση του κτιρίου, ενώ το κτίριο ήταν κτισμένο πάνω σε ρέμα, στο οποίο είχαν γίνει παράνομες επιχωματώσεις.

    [04] Συνεδρίαση μικτής διϋπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Αλβανίας.

    Η προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας στους τομείς της ενέργειας (ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας , φυσικό αέριο) των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών σύνδεσης (οδικά δίκτυα) καθώς και η προστασία της ελληνικής μειονότητας είναι το αντικείμενο της ένατης μικτής διυπουργικής επιτροπής που συνέρχεται σήμερα και αύριο στα Ιωάννινα και επικεφαλής της οποίας είναι από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και από αλβανικής ο υπουργός Οικονομίας Ανταστάς Αγγέλι.

    "Η πραγματοποίηση της συνάντησης στα Γιάννενα γίνεται κατόπιν παρότρυνσης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Υπ. Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη οι οποίοι πιστεύουν στην αποκέντρωση, στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάπτυξη των συνοριακών σχέσεων των γειτονικών χωρών" δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών ο κ. Στυλιανίδης.

    Στη διυπουργική συνάντηση μετέχουν εκπρόσωποι της αγοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικά Επιμελητήρια , διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ.

    Στο τέλος των εργασιών αναμένεται η υπογραφή πρωτοκόλλου το οποίο θα συμπυκνώνει τα συμπεράσματα των συζητήσεων και "θα αποτελέσει τον οδηγό για την πορεία της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας το 2005-2006" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας, ενώ ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την προσδοκία ότι η 9η διυπουργική θα αποτελέσει "νέα αρχή στις ελληνοαλβανικές σχέσεις".

    Επαναδραστηριοποίηση του ΕΣΟΑΒ

    Μεταξύ των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχεδιάζει άμεσα να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ (Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων) είναι ο οδικός άξονας Κονίσπολη-Αγιοι Σαράντα ο οποίος θα βοηθήσει την επικοινωνία των χωριών της ελληνικής μειονότητας αλλά και τη διακίνηση του εμπορίου και την πρόσβαση της χώρας στη θάλασσα.

    Πρόκειται για την βελτίωση υπάρχοντος δικτύου, μήκους 60 χλμ και προϋπολογισμού γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με επενδεδυμένο κεφάλαιο 400 εκατ. δολαρίων και ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος.

    Οι 220-250 ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν κυρίως στα Τίρανα και στην Κορυτσά δραστηριοποιούνται στους τομείς των τραπεζών των τηλεπικοινωνιών των κατασκευών, τη διακίνηση πετρελαίου και και πετρελαιοειδών.

    [05] Συνέντευξη γγ ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι κάλεσε τον ελληνικό λαό να προετοιμάζεται για «νέα αντιλαϊκή έφοδο», αναφερόμενη στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ειδικότερα στη Στρατηγική της Λισαβόνας.

    Η κ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Βαβύλη και με όσα έχει δηλώσει ο τελευταίος, είπε ότι δεν είναι τα πρόσωπα που χαλάνε του θεσμούς, αλλά οι θεσμοί που είναι προσανατολισμένοι στην κερδοσκοπία.

    Στην ερώτηση αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι δεν της κάνει «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» αλλά όπως παρατήρησε οι παραιτήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και αποπροσανατολιστικά γιατί μπορούν να συγκαλύψουν πράγματα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η ηγεσία της Εκκλησίας έχει ευθύνες και ότι συχνά υπερέβη τα εσκαμμένα γιατί επιδόθηκε σε πολιτικό ρόλο.

    Επικριτική ήταν η κ. Παπαρήγα κατά του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατήγγειλε για υποκρισία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έχει τρελάνει» για τον «βασικό μέτοχο και την απογραφή». Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κάνει αντιπολίτευση, είπε η κ. Παπαρήγα, υπάρχουν ο αναπτυξιακός νόμος και ο φορολογικός νόμος, ενώ αντίθετα, πρόσθεσε, η αξιωματική αντιπολίτευση δούλεψε άοκνα, «σκοτώθηκε» για τον «βασικό μέτοχο».

    Αναφερόμενη στο θέμα του «βασικού μετόχου» η γγ του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πληροφόρησης, πρόσθεσε ότι δεν έλυσε τα θέματα και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα χάσει την υπόθεση στην ΕΕ.

    Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «ανοιχτό εκβιασμό» εκ μέρους των ΗΠΑ για την αποδοχή του σχεδίου Αναν και εξέφρασε την ανησυχία της για το Κόσοβο λέγοντας ότι το θέμα αυτό είναι «πλεξίδα» με το Κυπριακό και το θέμα της ΠΓΔΜ. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και το σχέδιο Αναν με αβέβαιο αντάλλαγμα την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    [06] Συνάντηση προέδρου Δημοκρατίας με Αλβανό ομόλογό του.

    Μία ώρα και ένα τέταρτο κράτησε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσίου. Οπως δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος , το ραντεβού για την επόμενη συνάντηση δόθηκε για την Αλβανία, στο Αργυρόκαστρο ή στους Αγίους Σαράντα.

    Η συνάντηση των Ιωαννίνων ήταν η πρώτη του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια με ηγέτες άλλων χωρών, αρχής γενομένης από τα Βαλκάνια. Στις 8 Απριλίου ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογό του.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κ.Παπούλιας σε δηλώσεις του είπε:

    "Ηταν μία εγκάρδια και πολύ φιλική συνάντηση. Πιστεύω επίσης ότι ήταν πολύ θετική στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας, σχέσεις οι οποίες είναι άριστες σε όλους τους τομείς. Νομίζω ότι οι συναντήσεις των δύο προέδρων συμβάλουν θετικά στην παραπέρα ανάπτυξη των πολύ καλών αυτών σχέσεων. Εύχομαι στον κ. πρόεδρο κάθε καλό και γρήγορη συνάντηση αυτή την φορά στην Αλβανία".

    Από την πλευρά του ο Αλβανός πρόεδρος Αλφρεντ Μοϊσίου δήλωσε:

    "Ηρθα εδώ για να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στο αξίωμα του προέδρου, αλλά όπως και εσείς είπατε, αυτές οι συναντήσεις θα είναι συνεχόμενες. Και αν αυτή η συνάντηση ήταν στα Γιάννενα, εμείς θα ορίσουμε μία συνάντηση η οποία θα είναι στους Αγίους Σαράντα ή το Αργυρόκαστρο. Αληθεύει αυτό που είπατε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ καλές και αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να το πούμε. Εχουμε μία παροιμία εμείς οι Αλβανοί που το λέει αυτό, γιατί αυτό φαίνεται από τις εξελίξεις. Εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο εδώ, ότι αυτές οι σχέσεις θα είναι ένα πρότυπο και για τις άλλες σχέσεις των Βαλκανίων.

    Με αυτή την ευκαιρία και αφού επίκειται και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδος-Αλβανίας, θέλω να πω ότι αυτή η συνάντησή μας είχε πολύ καλά αποτελέσματα και πρέπει αυτό να είναι ένα μήνυμα πολύ δυνατό για τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα λαϊκό στην Ελλάδα και την Αλβανία και ξέρουμε ότι όταν τσουγκρίζουμε δύο αυγά το ένα θα σπάσει. Εδώ παίζει και ο παράγων τύχη. Εγώ σας εύχομαι κύριε πρόεδρε ό,τι καλύτερο. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας και όπως σας είπα, σας περιμένω στην Αλβανία".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας παρέθεσε στον Αλβανό ομόλογό του επίσημο γεύμα.

    [07] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας νότια της Βαγδάτης.

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άτομα και να τραυματιστούν εννέα, ανακοίνωσε η αστυνομία στην Κερμπάλα.

    Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο που συνδέει την πόλη Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, με την Κερμπάλα, όπου έχουν αρχίσει να συρρέουν οι πιστοί για το τέλος των ετήσιων τελετών πένθους που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στην ιερή αυτή πόλη των σιιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2005 - 13:27:09 UTC