Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μολυβιάτη - Ράις
  • [02] Πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας για την 25η Μαρτίου
  • [03] Δύο οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη στο διυλιστήριο της BP στο Τέξας
  • [04] Μαζική η έξοδος για το τριήμερο

  • [01] Συνάντηση Μολυβιάτη - Ράις

    Στο εξαιρετικό επίπεδο των "ξεχωριστών" διμερών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η κ. Ράις, που αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικό τρόπο στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μίλησε, επίσης, για την κοινή δέσμευση των δύο χωρών στην επέκταση της δημοκρατίας, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη συνδρομή στην προσπάθεια των Ιρακινών για ανασυγκρότηση μετά τις εκλογές. Αναφερόμενη στα Βαλκάνια χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον καλύτερο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κ. Μολυβιάτης από την πλευρά του, υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πορεία στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Όπως είπε, συζητήθηκαν με την Αμερικανίδα υπουργό τρόποι για να προωθηθεί η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Αναν.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα για τους τομείς συνεργασίας με την Ελλάδα ανέφερε τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του Κόσοβο, τη Μεσόγειο, όπου, όπως είπε, οι δύο χώρες μοιράζονται συμφέροντα και τη Μέση Ανατολή.

    [02] Πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας για την 25η Μαρτίου

    Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και ακαδημαϊκών, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

    Τον πανηγυρικό λόγο, εκφώνησε ο ακαδημαϊκός Γ. Λάβας, με θέμα `` Επαναστάσεις, Δημοκρατία και Αρχιτεκτονική``.

    Ο κ. Λάβας εστίασε την ομιλία του στην αναβίωση του νέου κλασικισμού στην αρχιτεκτονική ανοικοδόμηση που ακολούθησε της αμερικανικής, της γαλλικής, της ελληνικής και της ρωσικής επανάστασης

    «Η ελπίδα και το όραμα των επαναστάσεων συνδέθηκε με το νέο κλασικισμό που εμπνεύστηκε από τον αρχαία κλασική εποχή της δημοκρατίας του Περικλή», τόνισε στην ομιλία του και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο του νεοκλασικισμού, τα κτίρια με τις δωρικές κολώνες, τα κιονόκρανα και τόσα άλλα στοιχεία της κλασικής αρχιτεκτονικής εξαπλώθηκε σε όλα τα μέρη και κράτησε μόνο 2,5 αιώνες επειδή, όπως ο ίδιος ανέφερε «δεν ήταν παρά η ανταύγεια του κλασικού προτύπου της Ακρόπολης των Αθηνών και φυσικά επειδή στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα απαξιωτικά καθεστώτα του φασισμού, σταλινισμού, ναζισμού που επέβαλαν την δική τους αρχιτεκτονική».

    [03] Δύο οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη στο διυλιστήριο της BP στο Τέξας

    Δύο ισλαμικές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε διυλιστήριο του Τέξας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή αστυνομία υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για "εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια" στην υπόθεση αυτή.

    Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Οργάνωση της Αλ Κάιντα για τον Ιερό Πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", με ανακοίνωσή της στο Ίντερνετ δηλώνει ότι σκοπεύει αργότερα να δώσει στη δημοσιότητα μια λεπτομερέστερη αναφορά και το βίντεο της επίθεσης. Όμως άλλη μια οργάνωση, ο "Στρατός της Ανατολικής Μεσογείου", ανέλαβε και αυτή την ευθύνη για την έκρηξη στο διυλιστήριο της BP στο Τέξας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των ανακοινώσεων αυτών.

    Ο εκπρόσωπος του FBI στο Χιούστον, Αλ Τριμπλ, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η έκρηξη στο διυλιστήριο οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Το FBI είχε στείλει πράκτορές του στο διυλιστήριο την Τετάρτη όμως, σύμφωνα πάντοτε με τον Τριμπλ, κανένας τους δεν παρέμεινε στην περιοχή και την Πέμπτη.

    Την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας έχει αποκλείσει και η ίδια η BP.

    [04] Μαζική η έξοδος για το τριήμερο

    Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων του τριημέρου της 25ης Μαρτίου. Οι περισσότεροι επέλεξαν το ΙΧ για να εκδράμουν, ενώ έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματισθεί στα ΚΤΕΛ. Με επιπλέον βαγόνια εξυπηρετεί τους επιβάτες και ο ΟΣΕ. Αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στα λιμάνια, ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου.

    Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή και στα δύο οδικά δίκτυα της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία Αττικής, θα συγκροτούνται σε καθημερινή βάση, μέρα και νύχτα, συνεργεία για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων κυρίως υπερβολικής ταχύτητας, επικίνδυνους ελιγμούς, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, παραβίαση σηματοδοτών, μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, καθώς και για τον έλεγχο φορτηγών αυτοκινήτων τα οποία θα ακινητοποιούνται όταν διαπιστώνεται ότι κινούνται επικίνδυνα. Επίσης,θα υπάρχουν συνεργεία για αλκοτέστ εντός και εκτός πόλης.

    Γι' αυτό συνιστάται στους οδηγούς να μην οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος, να οδηγούν με σύνεση και να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τους κανόνες ασφαλείας.

    Οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχό τους τον καλό καιρό, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσουν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 March 2005 - 0:04:25 UTC