Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι «25» της ΕΕ επικύρωσαν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας
  • [02] Αυξήσεις 3,6% στους βασικούς μισθούς στο δημόσιο
  • [03] Νέα βομβιστική επίθεση στο Λίβανο
  • [04] Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στην Διακομματική Επιτροπή για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό
  • [05] Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
  • [06] Καραμανλής:Θα υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον για το θέμα του "βασικού μετόχου".
  • [07] Επικύρωση αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας

  • [01] Οι «25» της ΕΕ επικύρωσαν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν επίσημα χθες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Επίσης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιδιώξουν μια από καιρό αναμενόμενη επαναδιατύπωση ενός πολυσυζητημένου προγράμματος για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών για την καλύτερη συνεκτίμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Πολύ θετική για την Ευρώπη είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία για την ελαστικοποίηση του Συμφώνου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαιρέτισε το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας ως "πιο ρεαλιστικό, πιο κατάλληλο και πιο ελαστικό".

    Η χαλάρωση του συμφώνου επιβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και τη Γαλλία, δυο χώρες των οποίων τα ελλείμματα ξεπερνούν το όριο του 3% ΑΕΠ που έχει καθοριστεί από το σύμφωνο.

    Στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα, θα τεθεί επί τάπητος και η αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι στο προχθεσινό δείπνο των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον κ. Καραμανλή να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός είχε,επίσης, συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοσέ Μπορέλ.

    Χθε ς το μεσημέρι, ο Ελληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία παρέστη για πρώτη φορά, ως παρατηρητής, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα ο κ.Καραμανλής, θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Θαπατέρο.

    [02] Αυξήσεις 3,6% στους βασικούς μισθούς στο δημόσιο

    Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και απεστάλη σε όλους τους φορείς του Δημοσίου η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2005. Η εισοδηματικη πολιτική προβλέπει αυξήσεις στους βασικους μισθούς στο Δημόσιο 3,6% με προβλεπόμενο πληθωρισμό 2,9%.

    Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται πίνακες με το πώς αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο από 1.1.2005. Οι μισθοί αυτοί αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών όλων των κατηγοριών λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ καθώς και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικου και Λιμενικού Σώματος.

    Επίσης, από το ΙΚΑ ανακοινώθηκε ότι κατατέθηκαν στους λογαριασμούς όλων των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ETAM (που ανέρχονται σε 850.858) τα ποσά της σύνταξης του μηνός Απριλίου, με ενσωματωμένη την αύξηση 4%, καθώς και τα αναδρομικά από 1/1 - 31/3/05.

    [03] Νέα βομβιστική επίθεση στο Λίβανο

    Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε τη νύχτα σε εμπορικό κέντρο στην χριστιανική περιοχή Κασλίκ, κοντά στο λιμάνι Τζουνίε, περίπου 20 χλμ. βόρεια της Βηρυτού, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο LBCI του Λιβάνου, επικαλούμενο στοιχεία των αρχών.

    Νωρίτερα, το ίδιο δίκτυο είχε μεταδόσει ότι υπήρχαν τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες.

    Όπως εκτιμούν οι αρχές, ο μικρός αριθμός των θυμάτων οφείλεται στο προχωρημένο της ώρας, αφού αν η έκρηξη σημειωνόταν σε εργάσιμες ώρες ίσως κόστιζε δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ζωές. Η αστυνομία υποθέτει ότι τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στην ασφάλεια ή στην καθαριότητα του εμπορικού κέντρου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στη 01:30 τοπική ώρα και κατέστρεψε ολοσχερώς το εμπορικό κέντρο, ενώ προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια στην περιοχή.

    Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν έως πριν λίγη ώρα να ψάχνουν στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου για θύματα ή παγιδευμένους επιζώντες.

    Αστυνομική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της έκρηξης, αν και θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση--τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες. Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο έκρηξη σε χριστιανική συνοικία της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε κοστίσει τουλάχιστον 11 τραυματισμούς.

    Αυτό είναι το τέταρτο σοβαρό επεισόδιο στο Λίβανο από την τεράστια έκρηξη με στόχο την αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι την 14η Φεβρουαρίου, από την οποία σκοτώθηκαν ο Χαρίρι και δεκάδες άλλοι άνθρωποι.

    Η νέα έκρηξη εντείνει τις ανησυχίες πολλών για γενίκευση της βίας στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο με το κλίμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες να πολώνεται όλο και πιο πολύ.

    Την 13η Απριλίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου στο Λίβανο.

    [04] Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στην Διακομματική Επιτροπή για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό

    «Μας ανέθεσαν να βγάλουμε το φίδι απ' την τρύπα και δεν μας έδωσαν το όπλο να το κάνουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλειος Σεβαστής στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό, εξηγώντας την αθώωση του Κ. Κεντέρη και της Κ. Θάνου, στο πόρισμα της Επιτροπής που συστήθηκε για να διερευνήσει τις σε βάρος τους καταγγελίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Σεβαστή, «η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), παρά το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος των δύο αθλητών, μας έστειλε ελλιπέστατο φάκελο». Η τριμελής Επιτροπή της ΔΟΕ που ανέλαβε τις έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αλυσίδα των πληροφοριών σταμάτησε στον κ. Τζέκο», ενώ «υπάρχουν επίσημα έγγραφα της IAAF, ότι όταν αναζητείτο ο Κεντέρης στο Σικάγο, εκείνος ήταν σε ιατρείο στη Γερμανία».

    «Το κατηγορητήριο μίλαγε για τους 3 χαμένους ελέγχους, και για τον κ. Τσέκο, την υπόθεση Balco, για την οποία δεν μας έστειλε κανένα ντοκουμέντο και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν ασχολήθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία με το τροχαίο και όλα τα συμπαραμαρτυρούντα» ανέφερε ο κ. Σεβαστής και συνέχισε: «Ελάτε εσείς τώρα, να είστε Έλληνες και να δικάσετε και να βλέπετε αυτή την κατάσταση - να σας δίνεται η δυνατότητα να τεκμηριώσετε ότι η ελεγκτική πλευρά δεν έφερε όλα τα στοιχεία, ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις - και να πάτε εσείς να καταδικάσετε». Από την άλλη, είπε, «υπάρχει ιστορικό υποθέσεων, όπου αθλητές έχουν προσφύγει εναντίον της IAAF και έχουν κερδίσει αγωγές δισεκατομμυρίων (π.χ. Μπάρτ Ρέυνολντς). Έπρεπε λοιπόν η Επιτροπή να συνεκτιμήσει, εάν η απόφασή της θα μπορούσε να δημιουργήσει έννομα δικαιώματα για αποζημιώσεις. Δεν είναι εύκολες αυτές οι υποθέσεις...»

    Παράλληλα, ο κ. Σεβαστής, διέψευσε τους ισχυρισμούς της εκπροσώπου της ΔΟΕ, κ. Ντέιβις, ότι οι δύο αθλητές παρέδωσαν οικιοθελώς τις κάρτες τους μετά την 12η Αυγούστου και κατήγγειλε ότι: «εκείνες τις μέρες έγινα δέκτης παρακλητικής πίεσης από τη ΔΟΕ, να πείσω τους αθλητές να παραδώσουν τις κάρτες τους. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, εκτίμησε ότι, παρά την αθωωτική απόφαση της Επιτροπής, θα είναι πολύ δύσκολο για τους δύο αθλητές να αποφύγουν την τιμωρία της IAAF, πέραν της δεδομένης δυσφήμισης του προσώπου τους.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Σεβαστής, υπερασπίστηκε τον ΣΕΓΑΣ απέναντι στις κατηγορίες που έχει δεχθεί ότι κάλυπτε τις παράνομες δραστηριότητες του Χρήστου Τζέκου και τη διακίνηση αναβολικών, υπογραμμίζοντας ότι έχει πραγματοποιήσει τους περισσότερους ελέγχους στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη αθλητική Ομοσπονδία της χώρας. Παράλληλα, επέρριψε το μέγιστο μερίδιο της ευθύνης για την κακή φήμη που απέκτησε η Ελλάδα στο εξωτερικό, στη δράση του ελεγκτή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αντι-Ντόπινγκ (WADA) Γιάννη Ψαρέλη, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος, λόγω «υπέρμετρου φανατισμού» δυσφήμισε τη χώρα.

    «Κρυβόταν πίσω από θάμνους και παγκάκια, διέσχιζε τα προπονητήρια χωρίς να είναι αθλητής - τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές. Ερχόταν ο αθλίατρος και οι προπονητές και λέγανε ότι αυτά είναι πρωτοφανή. Κρυβόταν πίσω από τους θάμνους και, όταν τον ρωτούσαν ``ποιον θέλετε``, απαντούσε ``δεν θέλω κανέναν`` και μετά έστελνε επιστολές ότι δεν έβρισκε τους αθλητές» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, να προσφύγει δικαστικώς ενάντια στον ελεγκτή της WADA.

    Οι εξηγήσεις του κ. Σεβαστή, αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, με πιο έκδηλη παρατήρηση, εκείνην του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κωσταντάρα, ότι «αναπτύσσει θεωρίες συνομωσίας». Πολλές και πιεστικές υπήρξαν οι ερωτήσεις και των υπολοίπων βουλευτών -Φούσας, Κιλτίδης, Λιτζέρης, Δαμανάκη, Αλευράς, Βούλτεψη, Σπηλιόπουλος- απέναντι στις οποίες, ο κ. Σεβαστής, υποστήριξε μεταξύ άλλων, τα εξής:

    Β· «Ξέραμε ότι ο κ. Τζέκος είχε μια εταιρεία σκευασμάτων και μου είχε πει ότι είχε αλλάξει την εταιρεία και είχε μόνον εταιρεία δημοσίων σχέσεων - που είχε και τέτοια. Ο κ. Τζέκος είχε ξεπεράσει ως δυναμική, κατά πολύ την Ομοσπονδία. Είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, με την αντιπολίτευση - και με το σημερινό πρωθυπουργό - και αυτό συνετέλεσε στο να μην έχει την αίσθηση της ευθύνης και του κινδύνου».

    Β· «Μετά από επεισόδιο που είχε κάνει σε βάρος ελεγκτή στη Γερμανία το καλοκαίρι του 1997 -αλλά και ο ελεγκτής δεν είχε πάει τελείως νομότυπα να διενεργήσει τον έλεγχο- τον τιμωρήσαμε για δύο χρόνια. Μετά επανήλθε ως προπονητής και ελάμβανε τα επίσημα πριμ της Πολιτείας. Η Πολιτεία του έδινε τα επίσημα πριμ ως προπονητή και θα πήγαινε ο ΣΕΓΑΣ, ο Σεβαστής, να του πει ``στοπ, είσαι εκτός``;»

    Β· «Για το πρόγραμμα ``Κόρυβος``, δεν είχα ακούσει τίποτα, παρά μόνον μια φημολογία για ένα σωματείο στο λόφο Σκουζέ, ότι είχε πάρει υπέρογκες χρηματοδοτήσεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έδειξε να συμμερίζεται εν μέρει την αίσθηση ότι υπήρξαν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες αναφορικά με τους ελέγχους αντι-ντόπινγκ, τονίζοντας ότι «υπάρχει ζήτημα ανοχής σε αθλητές μεγάλων χωρών και αθλητές που σπονσοράρονται από μεγάλες εταιρείες» και πως «είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα, έχει εκτεθεί περισσότερο από τις ΗΠΑ, όπου αποδείχθηκε πριν από μερικούς μήνες, ότι κάλυπταν αθλητές τους που έβγαιναν θετικοί από τα εργαστήριά τους».

    Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής και ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, Παναγιώτης Τσαρούχας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «διατηρεί αμφιβολίες ακόμα και για τον πρόεδρο της WADA».

    Ο κ. Τσαρούχας, υπενθύμισε έρευνα ανάμεσα στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, όπου οι συμμετέχοντες παραδέχονταν ανωνύμως σε ποσοστό 96% ότι είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ διευκρίνισε ότι είναι δυνατή η παράκαμψη των ελέγχων εκ μέρους των αθλητών, σε περίπτωση προσυνεννόησης με τα άτομα που διενεργούν τις δειγματοληψίες των ούρων - «σε σχέση όμως με την υπηρεσία μας, θεωρώ τον εαυτό μου σίγουρο ότι αυτό δεν έχει συμβεί».

    [05] Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί επί τάπητος και η αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των εθνικών προσπαθειών στην κατεύθυνση να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστική θέση της ΕΕ μέχρι το 2010.

    Νωρίτερα το πρωί, στο περιθώριο της συνόδου, πραγματοποιήθηκε και η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Ισπανό ομόλογό του Θαπατέρο, με ανταλλαγή προσκλήσεων για εκατέρωθεν επισκέψεις στις χώρες τους .Ειδικότερα, οι κ.κ. Καραμανλής και Θαπατέρο «σε πολύ καλό κλίμα συζήτησαν τα γενικότερα θέματα της συνόδου Κορυφής, δηλαδή τις εξελίξεις γύρω από το σύμφωνο σταθερότητας και τη στρατηγική της Λισσαβώνας».

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία τους ενόψει της διαπραγμάτευσης για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2014, στην κατεύθυνση επίτευξης της σχετικής συμφωνίας «ει δυνατόν» τον Ιούνιο.

    Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες,συζητήθηκε επίσης το θέμα της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας σε μια προσπάθεια αναβάθμισής της, ενώ αποφασίσθηκε η στενή διμερής συνεργασία για την προώθηση της πρότασης (όπως οι κ.κ.Καραμανλής και Θαπατέρο είχαν συμφωνήσει στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Μαδρίτη) για τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, σε πιλοτική βάση.-

    Χθες, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν επίσημα τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας. Πολύ θετική για την Ευρώπη είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία για την ελαστικοποίηση του Συμφώνου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαιρέτισε το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας ως "πιο ρεαλιστικό, πιο κατάλληλο και πιο ελαστικό".

    Η χαλάρωση του συμφώνου επιβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και τη Γαλλία, δυο χώρες των οποίων τα ελλείμματα ξεπερνούν το όριο του 3% ΑΕΠ που έχει καθοριστεί από το σύμφωνο.

    Επίσης, οι ηγέτες συμφώνησαν να επιδιώξουν μια από καιρό αναμενόμενη επαναδιατύπωση ενός πολυσυζητημένου προγράμματος για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών για την καλύτερη συνεκτίμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Οι 25 ηγέτες με την απόφασή τους ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Γαλλίας, όπου ο έντονος απόηχος της οδηγίας είχε επιδεινώσει τις συνθήκες θετικής έκβασης του δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα, ενώ θετική ανταπόκριση βρήκαν κι από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    [06] Καραμανλής:Θα υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον για το θέμα του "βασικού μετόχου".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το θέμα του "βασικού μετόχου" και την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι είναι φυσικό σε μια Ευρώπη με 25 κράτη να προκύπτουν ζητήματα και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Υπογράμμισε ότι επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει την επιστολή - η οποία δημοσιεύεται σήμερα σε ελληνικές εφημερίδες - και ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα με το "βασικό μέτοχο" και ο διάλογος μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τραβήξει σε μάκρος, σημειώνοντας ότι έχει περάσει από διάφορες φάσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, και από την κυβέρνησή του και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι η συμβατότητα αφορά κυρίως το Σύνταγμα.

    Ο πρωθυπουργός δεν είπε αν θα προβεί σε αλλαγές, λέγοντας "δεν προδικάζω το μέλλον", αλλά τόνισε ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον, σε σχέση με το ζήτημα που τίθεται για το ενδεχόμενο περικοπής κονδυλίων.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι πέρα από τη νομική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η πολιτική διάσταση, τονίζοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στην κυβέρνηση για διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαπλοκής, κάτι που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξαν λανθασμένοι ισχυρισμοί απο μέλη της κυβέρνησης, οτι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υπερδραματοποίηση του θέματος και σημείωσε ότι δεν πιστεύει σε αυτήν, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος με την Επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να υπάρξει ένα καλοπροαίρετο σημείο συμφωνίας. Ωστόσο, απέφυγε να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του, εάν "ο κοινός τόπος που αναζητείται" θα οδηγήσει σε αλλαγές και ποιες είναι αυτές.

    Σημείωσε μάλιστα πως "δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, ούτε είναι σωστό", αφήνοντας να εννοηθεί ότι λόγω της διαπραγμάτευσης, δεν μπορεί να πεί κάτι περισσότερο. Πάντως ο πρωθυπουργός επέμεινε πολλές φορές ότι το ζήτημα αφορά το ελληνικό Σύνταγμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν εγγυάται πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, ο κ. Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός "ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον" . Τόνισε όμως ότι ο πραγματικός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων προέρχεται απο διαφορετική κατεύθυνση και από το γεγονός οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει σπατάλη πόρων και προβλήματα στην ανάθεση έργων στην περίοδο 2001-2004 και υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία αφορά τη βελτίωση των νομοθετικών προβλέψεων και μια συμφωνία για το παρελθόν. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε, αυτή την ώρα είναι πιο επείγον και μείζον.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, με αφορμή τοποθετήσεις στελεχών στην Αθήνα οι οποίες ενισχύουν σύμφωνα με την ερώτηση τον ευρωσκεπτικισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για υπερβολική ευαισθησία από όπου και αν ακούγονται αυτές οι απόψεις, υπενθύμισε οτι η ΝΔ είναι το κατεξοχήν κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και επανέλαβε ότι υπάρχει με την Επιτροπή ανοιχτός διάλογος, τον οποίο "χωρίς φόβο και πάθος θα συνεχίσουμε".

    Ο κ. Καραμανλής σε άλλη ερώτηση για το ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για προβλήματα στην άσκηση της διακυβέρνησης κατά το παρελθόν, τόνισε πως η πολιτική ευθύνη είναι συλλογική και πριν από όλα την έχει ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε πως για το ζήτημα του "βασικού μετόχου "δεν τίθεται ζήτημα κακών χειρισμών".

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση, με αφορμή τις απόψεις που έχουν εκφραστεί και απο επιχειρηματίες, οτι ο νόμος για το βασικό μέτοχο είναι αντιαναπτυξιακός, ο πρωθυπουργός είπε ότι σέβεται κάθε άποψη και σημείωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Τόνισε ακόμη πως "βασική προϋπόθεση είναι να τηρείται ο νόμος, να διασφαλίζεται ο θεμιτός ανταγωνισμός και να μην υπάρχει ένα περιβάλλον όπου αφθονούν τα φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού και επιρροής των συμφερόντων".

    Αντώναρος:Η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα.

    Το θέμα του "βασικού μετόχου" απασχόλησε σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την επιστολή του Επιτρόπου Τσαρλς Μακ Κρίβι προς την ελληνική κυβέρνηση που δημοσιεύουν σήμερα ελληνικές εφημερίδες ο κ. Αντώναρος δήλωσε "αναφέρεστε σε επιστολή που δεν έχει φθάσει επισήμως στη μόνιμη εθνική αποστολή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Πρέπει πρώτα να φθάσει και μετά θα τοποθετηθεί η ελληνική κυβέρνηση".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει επιστολή Ελλήνων υπουργών προς τα κοινοτικά όργανα στην οποία να αναφέρεται ότι από το νόμο για το "βασικό μέτοχο" ευνοούνται ξένα συμφέροντα.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα και τα εθνικά συμφέροντα. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Διευκρίνησε πάντως ότι μέσα στην προστασία των εθνικών συμφερόντων είναι και η διασφάλιση των κοινοτικών πόρων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα είναι σαφής και ότι το Σύνταγμα και ο νόμος για το "βασικό μέτοχο" είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο.

    Είπε επίσης ότι είναι φήμες δίχως βάση, εικασίες που συνδέουν την επιμονή της κυβέρνησης στο "βασικό μέτοχο" με ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. "Κάθε κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αντώναρος ανέφερε ακόμη ότι μέσα στην Ευρώπη παρατηρούνται πολλές φορές στοιχεία έντασης και αντιπαράθεσης που καταλήγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι μέσα από αυτήν την ζύμωση λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολες οι χώρες της Ενωσης , είπε, έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες περιπτώσεις. Διευκρίνησε ότι οι διαφωνίες αυτές δεν έχουν τη μορφή πυγμαχικού αγώνα αλλά παίρνουν τη μορφή νομικής αντιπαράθεσης.

    Σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο διευθυντής του Γραφείου της Επιτρόπου κας Χούμπνερ περί "ελληνικής τραγωδίας " ο κ. Αντώναρος δήλωσε: "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπηρεσιακός παράγοντας της Κοινότητας έκανε τέτοια γκάφα ολκής". Προσέθεσε ότι ο παράγοντας της Ενωσης φέρεται να έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις για τις οποίες κάποιοι λένε ότι έγιναν, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν έγιναν.

    [07] Επικύρωση αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας

    Οι 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες επικύρωσαν το αναθεωρημένο Σύμφώνο Σταθερότητας, όπως αυτό αναμορφώθηκε από τους Υπουργούς Οικονομίας στο Συμβούλιο Ecofin την περασμένη Κυριακή.

    Σύμφωνα με το αναθεωρημένο κείμενο του Συμφώνου, δεν τροποποιούνται οι βασικές αρχές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και διατηρούνται τα ανώτατα ποσοτικά όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι διαδικασίες κυρώσεων που θα επιβάλλονται στο εξής σε ένα κράτος-μέλος σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα είναι χαλαρότερες, γεγονός που καθιστά το αναθεωρημένο Σύμφωνο πιο εύκαμπτο.

    «Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη, ικανοποιεί τις προσδοκίες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας να ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα του Συμφώνου», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ζ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η «σταθερότητα» δεν πρόκειται να αποκλειστεί από τη δικαιοδοσία του Συμβουλίου, αλλά ούτε και από την ανάπτυξη σχετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Συγκεκριμένα, η επικύρωση του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας σημαίνει ότι στο εξής, όταν μία χώρα-μέλος παρουσιάζει μικρή απόκλιση από το όριο του 3% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό της έλλειμμα, θα λαμβάνονται υπόψη «οι επιπλέον σχετικοί παράγοντες» που ενδεχομένως την οδήγησαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο κάνει μια γενική αναφορά στους παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, οι οποίοι είναι ο οικονομικός κύκλος, η ποιότητα των δημοσίων επενδύσεων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία), οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης μιας χώρας-μέλους κτλ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται επίσης στις χώρες, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και σε εκείνες που παρέχουν οικονομική βοήθεια σε τρίτες χώρες.

    Επιπλέον, το Σύμφωνο καθορίζει ότι ένα κράτος μέλος εξαιρείται από την κίνηση διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, όταν παρουσιάζει οικονομική ύφεση, δηλαδή όταν το ΑΕΠ εμφανίζει πτώση τουλάχιστον 2% σε ετήσια βάση ή και λιγότερο από 2% αν έχει σημειωθεί το απρόοπτο της ύφεσης ή η σωρευτική μείωση της παραγωγής σε σχέση με προηγούμενες τάσεις.

    Όσον αφορά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ενός κράτους-μέλους, το Σύμφωνο καθορίζει την επέκταση του χρόνου προσαρμογής σε τέσσερα έτη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αντί για δύο όπως προβλεπόταν πριν την αναθεώρηση. Επίσης οι χώρες με υπερβολικό έλλειμμα υποχρεούνται σε ελάχιστη δημοσιονομική προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ.

    Τέλος, σχετικά με το δημόσιο χρέος, το Σύμφωνο αναφέρει ότι θα πρέπει να προσεγγίζεται το όριο του 60% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές συνθήκες και τη δυναμική του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη μείωσή του. Για τις χώρες-μέλη που παρατηρείται μεγάλη υπέρβαση της τιμής αναφοράς, αποφασίστηκε ότι το Συμβούλιο θα διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης της χώρας αυτής.

    Καραμανλής: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Στο οικονομικό περιεχόμενο της συνόδου Κορυφής, δηλαδή στη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αξιολόγηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία είναι πολύ θετική για την ΕΕ (καθώς αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου, αλλά επίσης το καθιστά πιο ευέλικτο άρα πιό υποβοηθητικό στην οικονομική ανάπτυξη) αλλά και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι καταφέραμε να συμπεριληφθούν οι ελληνικές θέσεις - δηλαδή η επέκταση του χρόνου προσαρμογής, η αναθεώρηση δαπανών για επενδύσεις υποδομής και η συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων». Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο, ότι στα καθ'ημάς «αυτό που προέχει είναι η μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών που κληρονομήσαμε.

    Το αναθεωρημένο σύμφωνο διευκολύνει αυτή την προσπάθεια, εμείς όμως έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε».

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της Λισαβόνας, ο κ.Καραμανλής επεσήμανε ότι αυτή έχει διανύσει το ήμισυ της διαδρομής της, έχει πετύχει κάποια βήματα προόδου αλλά «ο απολογισμός είναι μέτριος». Επί του θέματος πάντως οι 25 συμφώνησαν στην ανάγκη επανενεργοποίησης της στρατηγικής κι επανιεράρχησης των προτεραιοτήτων. «Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και στο επίκεντρο βάζουμε την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ειδικότερα την προώθηση της Ενιαίας Αγοράς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Εμείς, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, «θέτουμε επιπρόσθετα την κοινωνική διάσταση και την περιβαλλοντική μας πολιτική».

    Στο θέμα της απογραφής, που ετέθη με ερώτηση στον πρωθυπουργό στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ.Καραμανλής τόνισε πως «η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια ή αστεϊσμούς. Είναι πολύ σοβαρή. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα, αλλά πώς και γιατί φτάσαμε σ΄αυτή την πραγματικότητα. Αυτή είναι μια κορυφαία προτεραιότητα κι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε από κακούς χειρισμούς μιας μακράς σειράς ετών».

    Σε συναφή ερώτηση, ο κ.Καραμανλής παρατήρησε ότι η Ελλάδα «υπερέβη επί μακρά σειρά ετών την ανειλημμένη υποχρέωση που προκύπτει από το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς το έλλειμμα κι επίσης εψεύσθη. Επομένως, δεν τίθεται σήμερα ερώτημα γιατί βρισκόμαστε σ΄αυτή την κατάσταση, αλλά με ποιά μέτρα θα επιλύσουμε την ουσία του προβλήματος. Και είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

    Σε ερώτηση «αν η ένταση των προσπαθειών για τη βελτίωση των δημοσιονομικών συνεπάγεται και νέα μέτρα», ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η κατάσταση ήταν τέτοια, που δεν γινόταν να κρύβεται. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε κακή κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης - στο ευρωπαϊκό επίπεδο πήγε ικανοποιητικά (κυρίως αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της προσαρμογής), στο εσωτερικό πετύχαμε να μην μετακυλύονται βάρη στους πολίτες, καθώς επίσης να υπάρξει μια περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Από κεί και πέρα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός «υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός για την αναζήτηση των τρόπων που θα βοηθήσουν να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο πλαίσιο που ανέφερα. Το βέβαιον είναι ότι σε δύο χρόνια η ελληνική οικονομία και η δημοσιονομική μας κατάσταση θα έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους».

    Σε παρεπόμενη ερώτηση «αν η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έμμεσων φόρων», ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι «είναι φυσικό το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε διαρκή προβληματισμό - για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2005 - 16:27:52 UTC