Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμμετοχή Κ.Καραμανλή στη διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια
  • [02] Μόνιμη εγκατάσταση της ΔΕΜΑ στην Αθήνα
  • [03] Μείωση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο
  • [04] Παρέμβαση Καραμανλή στη Διεθνή Διάσκεψη για την τρομοκρατία
  • [05] Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ οι περικοπές δαπανών στο δημόσιο, υποστηρίζει ο Γ. Αλογοσκούφης

  • [01] Συμμετοχή Κ.Καραμανλή στη διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια

    O πρωθυπουργός Κ Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υφυπουργός Εξωτερικών Γ Βαληνάκη έφθασαν το μεσημέρι στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της Μαδρίτης όπου διεξάγεται η διεθνής Διάσκεψη για τη Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια.

    Ο κ Καραμανλής συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του κ Λ. Θαπατέρο στις 14.15 ώρα Ελλάδος ενώ αργότερα θα παρέμβει με σύντομη ομιλία του στην διάσκεψη.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για το απόγευμα συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

    Στη Μαδρίτη βρίσκονται μεταξύ άλλων ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ.Μ. Μπαρόζο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ.Ερντογάν.

    Πάντως δεν έχει προγραμματιστεί άλλη συνάντηση του κ Καραμανλή.

    Η διάσκεψη διεξάγεται έναν χρόνο μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης.

    Η ισπανική πρεσβεία στην Ελλάδα, θέλοντας να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και να συμμετάσχει στον ελάχιστο αυτό φόρο τιμής που η ισπανική κυβέρνηση θα αποτίσει στα θύματα, ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει μαζί με ολόκληρο τον ισπανικό λαό πέντε λεπτά σιγής στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

    [02] Μόνιμη εγκατάσταση της ΔΕΜΑ στην Αθήνα

    Η Ελλάδα υλοποιεί τον στόχο της να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή αθλητική σκηνή και την «επόμενη ημέρα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Και η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας - από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό και τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Αμάρ Αντάντι - για την μόνιμη εγκατάσταση της έδρας της ΔΕΜΑ στην Αθήνα, στέλνει το αέναο μήνυμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών της Μεσογείου.

    Στην λιτή εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας, που έγινε σε αίθουσα του ανοιχτού κολυμβητηρίου του ΟΑΚΑ, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνως Κυριακού, εκπρόσωποι της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Ολυμπιονίκες, εκπρόσωποι των αθλητικών Ομοσπονδιών και του Δήμου Αθηναίων.

    «Οι επιτυχίες του περασμένου καλοκαιριού έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να συνδέσει το παρελθόν της με το παρόν και το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ενώ πρόσθεσε: «Αποδείξαμε ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα εγχειρήματα. Ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να πρωταγωνιστούμε στον διεθνή χώρο. Θέλουμε να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε το καλό όνομα της Ελλάδας σε όλον τον πλανήτη, αναλαμβάνοντας μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, οι οποίες παράλληλα θα αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις, αλλά και θα δώσουν τη δυνατότητα να δείξουμε τις δυνατότητες της χώρας μας».

    Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κ.Ορφανός στην συμφωνία με την ΔΕΜΑ, υπογράμμισε: «Η συμφωνία αυτή δεν αφορά σε πρόσωπα, αλλά στην Ελλάδα. Στόχος είναι η θάλασσα της Μεσογείου να γίνει θάλασσα ειρήνης και σύσφιγξης των σχέσεων των λαών. Μας δίνεται η ευκαιρία να φιλοξενούμε ένα μεγάλο κομμάτι του αθλητισμού στην χώρα μας».

    Ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Αμάρ Αντάντι, υπογράμμισε, από την πλευρά του: «Είναι τιμή για μένα που καλούμαι να επικυρώσω αυτή την συμφωνία. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον κ.Ορφανό. Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για μόνιμη εγκατάσταση της έδρας μας στην Αθήνα, θα κάνει την θάλασσα της Μεσογείου, θάλασσα ειρήνης». Ο κ.Αντάντι τόνισε αμέσως μετά, ότι η ΔΕΜΑ είναι η μοναδική διεθνής αθλητική οργάνωση που έχει έδρα στην Αθήνα, ενώ είπε ακόμη, πως είναι υπερήφανος για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ως πολύ σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την μόνιμη εγκατάσταση της ΔΕΜΑ στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε, ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν την πρώτη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου.

    Όσον αφορά στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, η κ.Πετραλιά υπογράμμισε: «Αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης και του αθλητικού κόσμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας αφήνουν υλική κληρονομιά τις εγκαταστάσεις. Οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι και βάζουμε στόχους, τους υλοποιούμε. Είμαστε πλέον έτοιμοι για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η Ελλάδα μπορεί και θα γίνει διεθνές κέντρο αθλητισμού. Αποδείξαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι Αγώνες του 2004 "γέννησαν" μια νέα Ελλάδα».

    Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Αθήνα «κοσμοκράτειρα του αθλητισμού», αναφέρθηκε σε όσους στήριξαν την κατάθεση της ελληνικής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ κατέληξε λέγοντας, ότι το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει, από την πλευρά του, την προσπάθεια της κυβέρνησης για τους Μεσογειακούς Αγώνες.

    Αρωγός της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων θα σταθεί και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Μίνως Κυριακού, ενώ επεσήμανε πως με την κίνηση αυτή η φιλία των λαών της Μεσογείου θα επεκταθεί και στον αθλητισμό. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, ο Κώστας Παταβούκας, αφού μετέφερε χαιρετισμό της, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία στην χώρα μας για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    [03] Μείωση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο

    Στο 3,1% υποχώρησε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός από 4% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης δήλωσε ότι το Μάρτιο ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 3%.

    Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο 2005 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2005 παρουσίασε μείωση 1,2%, λόγω, κυρίως, της διαφορετικής ημερομηνίας έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων (1/2/05).

    [04] Παρέμβαση Καραμανλή στη Διεθνή Διάσκεψη για την τρομοκρατία

    O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην παρέμβασή του στη διεθνή διάσκεψη για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη, η οποία διεξάγεται ένα χρόνο μετά το "τυφλό" χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα που στοίχισε τη ζωή 200 αθώων πολιτών, υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία αναδύεται σε μείζονα απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις αξίες του πολιτισμού μας.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως «όπου ριζώνει η δημοκρατία δεν μπορεί να ανθίσει η τρομοκρατία» και πρόσθεσε:

    «Και αυτό γιατί οι βασικές ιδεολογικές βάσεις της έρχονται σε αντίθεση με τον αξιακό πυρήνα των ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών: Την ανοχή και το σεβασμό και την αποδοχή διαφορετικών ιδεών, αξιών και πολιτισμών».

    «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, έχοντας υποφέρει από την τρομοκρατία, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον πόνο που προκάλεσε αυτή η τρομοκρατική επίθεση στις οικογένειες των θυμάτων και τους συμπαρίσταται πλήρως. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών ως εγκληματικές, ανεξάρτητα από το όποιο κίνητρο, μορφή ή επικλήσεις τους. Κάθε σκοπός, όσο δίκαιος και αν είναι, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι τρομοκρατικών ενεργειών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για συνεργασία «σε διεθνές επίπεδο,στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,προκειμένου να εξαλείψουμε αυτήν τη μάστιγα από τις κοινωνίες μας και τον κόσμο».

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τις 12 διεθνείς συμβάσεις,παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλωσόρισε την απόφαση «που προτρέπει όλα τα κράτη στην υιοθέτηση κατάλληλων και αποτελεσματικών νόμων, με στόχο την απαγόρευση κατοχής, παραγωγής και διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής από μη κυβερνητικές δυνάμεις. Επίσης υποστηρίζουμε πλήρως την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για την εξάλειψη του φαινομένου της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας».

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματωθούν στο ελληνικό νομικό σύστημα οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες και σημείωσε: "Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των πολιτών μας είναι μέγιστης σημασίας για μας και η πρώτη μας προτεραιότητα και δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σβ αυτό".

    Αναφέρθηκε στην ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι αποτελεί απτό παράδειγμα των προσπαθειών που έγιναν.

    «Τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία που υπήρξε με τη διεθνή κοινότητα, είχαν ως αποτέλεσμα να διεξαχθούν οι Αγώνες σε ασφαλές περιβάλλον με πλήρη σεβασμό στις ολυμπιακές αξίες και χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες τόσο των Ελλήνων και των ξένων πολιτών», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι επιβεβλημένη, γιατί η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δεν γνωρίζουν σύνορα και ανέφερε: «Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.Στο πλαίσιο της ΕΕ έχουν υιοθετηθεί η αντιτρομοκρατική στρατηγική και ένα συνολικό σχέδιο δράσης. Υποστηρίζουμε σθεναρά τόσο το πνεύμα όσο και την αυστηρή εφαρμογή τους. Οι προσπάθειές μας να επιτύχουμε συναίνεση στα Ηνωμένα Εθνη για ακριβή καθορισμό της έννοιας της τρομοκρατίας έχουν ενταθεί».

    Συνάντηση Καραμανλή-Θαπατέρο

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές στην ΕΕ την περίοδο 2007-2013 κυριάρχησαν στην ημίωρη κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Ισπανό ομόλογό του Λ. Θαπατέρο στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη.

    Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί για τους πόρους που διεκδικούν από το Δ' ΚΠΣ καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση επανέφερε την πρότασή του για την δημιουργία Ευρωπαικής Ακτοφυλακής και συζήτησε με τον κ. Θαπατέρο την ιδέα να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα-μοντέλο συνεργασίας ώστε στην πορεία να διαπιστωθεί η δυνατότητα εφαρμογής του σε ολόκληρη την Ένωση.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ο κ. Θαπατέρο παρουσίασε την πρότασή του στο πλαίσιο της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας όπου η Ισπανία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο να διεξαχθεί Ειδική Σύνοδος για τη συμπλήρωση 10 ετών από τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης.

    [05] Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ οι περικοπές δαπανών στο δημόσιο, υποστηρίζει ο Γ. Αλογοσκούφης

    Στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, την υστέρηση των εσόδων του δημοσίου το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2005.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι γίνεται λαθρεμπόριο καυσίμων και μάλιστα ότι σε αυτή την παρανομία εμπλέκονται και μεγάλες επιχειρήσεις.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το ύψος των δαπανών του δημοσίου και τις περικοπές δαπανών, είπε ότι οι περικοπές δαπανών στο δημόσιο ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και φθάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, χαρακτήρισε δυσάρεστη την εξέλιξη της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και πρόσθεσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι απο τα σχέδια που υπάρχουν θα ανακοινωθεί.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας, λίγα 24ωρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου, θα συμφωνηθούν οι όποιες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Οι βασικές κατευθύνσεις του Συμφώνου, όπως είπε, δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα παραμείνει σε ισχύ το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα και το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος.

    Συζητούνται, όμως, σε επίπεδο ECOFIN αν θα πρέπει να εξαιρεθούν απο το όριο το 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα ορισμένες έκτακτες δαπάνες, πχ κόστος Ολυμπιακών Αγώνων, , έκτακτες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κλπ.

    Το κλίμα

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με εκπροσώπους επενδυτών, είπε ότι "το κλίμα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της είναι εξαιρετικά θετικό". Και πρόσθεσε ότι αυτό φάνηκε και απο την πρόσφατη αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που τιμολογήθηκαν πολύ κοντά στα επίπεδα της τιμολόγησης της Γερμανίας και της Ιταλίας.

    Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των επενδυτών, διαπίστωσε την εμπιστοσύνη τους. Οπως είπε όμως χαρακτηριστικά δεν φτάνει το καλό κλίμα και γι'αυτό θα υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, ενώ η υποβολή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ μέχρι τις 21 Μαρτίου θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για τους επενδυτές, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του οικονομικού της προγράμματος, με στροφή στην εξωστρέφεια, όπως είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2005 - 22:15:30 UTC