Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής με αντικείμενο την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος "Πολιτεία"
  • [02] Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Βαβύλη
  • [03] Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
  • [04] Ελληνική αισιοδοξία για το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας
  • [05] Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε ο Γ.Παπανδρέου
  • [06] Κ.Καραμανλής: Ανάκαμψη της οικονομίας στα επόμενα δυο χρόνια

  • [01] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής με αντικείμενο την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος "Πολιτεία"

    Με αντικείμενο την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος "Πολιτεία" συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή. Το πρόγραμμα, όπως τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προβλέπει αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και διασύνδεση των υπουργείων και επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, μηχανοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, εξυπηρέτηση των πολιτών και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε ότι το πρόγραμμα είχε αφεθεί στο παρελθόν στην τύχη του σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή του και πολλές δαπάνες δεν είχαν νομιμοποίηση. Ανέφερε ως παράδειγμα τα ΚΕΠ για τα οποία έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση απο την κυβέρνηση.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην πολιτική προστασία είπε ότι φάνηκε στην πράξη ότι φέτος λειτούργησε διαφορετικά και με προληπτικό τρόπο, σημειώνοντας ότι παρά τη σφοδρή κακοκαιρία δεν έκλεισαν δρόμοι, ενώ στον Εβρο τα προληπτικά μέτρα είχαν αποτέλεσμα.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε πως θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της πολιτικής προστασίας σε κεντρικό επίπεδο και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε περιφερειακό και νομαρχιακό, με στόχο να επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

    Τόνισε ακόμη πως κάθε τρίμηνο θα ενημερώνεται η κυβερνητική επιτροπή για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του προγράμματος. Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην Ημέρα της Γυναίκας είπε ότι θα έχουμε πραγματική ισότητα των δύο φύλων όταν δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουμε μέτρα και σημείωσε πως ήδη στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα έχουν υπάρξει πρόνοιες για τις γυναίκες, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, ενώ τόνισε πως υπήρξαν σχετικές προβλέψεις και κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας ανέφερε πως πρέπει να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας 365 ημέρες το χρόνο και σημείωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με ειδικά προγράμματα.

    [02] Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Βαβύλη

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά του Απόστολου Βαβύλη και εφτά ακόμη ατόμων που σχετίζονται μαζί του άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Ελένη Σωτηροπούλου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Βαβύλη.

    Ο Απόστολος Βαβύλης διώκεται για τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου μετά χρήσεως, ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία εγγράφου μετά χρήσεως, κλοπή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας από το μοναχό Νείλο και για αντιποίηση επαγγέλματος.

    Οι πρώτες κατηγορίες αφορούν την έκδοση πλαστών εγγράφων στο κοσμικό όνομα του μοναχού Νείλου, Βιτόριο Μπαρόνε και την ενοικίαση του διαμερίσματος στο Χολαργό που είχε ο Βαβύλης. Η τελευταία κατηγορία αφορά το γεγονός ότι ο Απόστολος Βαβύλης εμφανιζόταν ως μοναχός.

    Η κα Σωτηροπούλου απήγγειλε επίσης την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία σε βάρος των γονέων και του αδελφού του Βαβύλη, της πρώην συζύγου του Μ. Κοέν, του απόστρατου αξιωματικού Γιάννη Τριανταφυλλάκη, του ιερωμένου Νικόδημου Φαρμάκη και ενός ιδιώτη με το όνομα Χρήστος Παναγόπουλος του Φιλίππου.

    Για την υπόθεση ανατέθηκε η διενέργεια προανάκρισης στη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας.

    [03] Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

    Με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Χ.Αλμούνια, συναντάται σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, για να συζητήσει μαζί του την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη στρατηγική της Λισαβόνας.

    Το απόγευμα, ο υπουργός θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για το Λονδίνο, όπου αύριο θα παρουσιάσει σε μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την κυβερνητική οικονομική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί επίσης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Αλιστερ Κινγκ.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση που είχαν χθες αργά το βράδυ και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στις 20 Μαρτίου.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ δήλωσε ότι συγκάλεσε τη νέα υπουργική σύνοδο το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ (στις 22 και 23 Μαρτίου) οι οποίοι θα κληθούν να επικυρώσουν την όποια συμφωνία.

    Ο Ζουνκέρ εκτίμησε ωστόσο ότι στις συνομιλίες, που διήρκησαν εννιάμισι ώρες, επιτεύχθηκε πρόοδος. "Οδεύουμε προς μια συμφωνία", είπε.

    Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών της 20ης Μαρτίου εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Χανς Άιχελ και Τιερί Μπρετόν.

    [04] Ελληνική αισιοδοξία για το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει τις χώρες μέλη του ευρώ. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ, οι οποίοι, παρά τις πολύωρες συνεδριάσεις τους, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία. Μετά τη σημερινή διαφωνία, συμφώνησαν ωστόσο να ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, την οποία στη συνέχεια θα κληθούν να επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι στις 22 και 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν, επίσης στις Βρυξέλλες, την εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση των βασικών αρχών του Συμφώνου, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των χρονικών περιθωρίων για τη διόρθωση των δημοσιονομικών εκτροπών, κυρίως όταν αυτές οφείλονται σε έκτακτους παράγοντες. Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να θεωρηθεί ως ένας έκτακτος παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που διεκδικούν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, άρχισαν ήδη να προϊδεάζουν τις άλλες χώρες ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των ελλειμμάτων τους στην περίπτωση που επιλεγούν.

    Συνάντηση με Επίτροπο Αλμούνια - ελληνική οικονομία

    Στο περιθώριο της σημερινής συνόδου του Eco/Fin, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έγινε αναλυτική εξέταση των τριών σεναρίων που θα περιέχει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα υποβληθεί εντός των προσεχών ημερών στις Βρυξέλλες. Το πρώτο σενάριο βασίζεται σε υπόθεση εργασίας με ανάπτυξη 3,9%, το δεύτερο με 3,3% και το τρίτο με 2,9%.

    Ο υπουργός Οικονομίας, αφού υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα η συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα, προέβη σε μια περιορισμένης κλίμακας ανασκόπηση των ευρωπαϊκών πεπραγμένων της κυβέρνησης στον ένα χρόνο από την εκλογική νίκη της ΝΔ.

    «Περάσαμε ένα δύσκολο χρόνο, τον περάσαμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της αλλά και με τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [05] Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε ο Γ.Παπανδρέου

    Με επίσκεψη στον παραγωγικό Συνεταιρισμό Γυναικών Φερών "Εκάβη", ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στο νομό Έβρου. Σημειώνεται ότι σήμερα 8 Μαρτίου, είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Η επίσκεψη είναι και ουσιαστική και συμβολική, τιμούμε τους αγώνες για την ισότητα, το ΠΑΣΟΚ έχει έμπρακτα αποδείξει την υποστήριξή του στους αγώνες αυτούς και μάλιστα αποφασίσαμε να εκπροσωπούνται οι γυναίκες σε όλες τις βαθμίδες των οργάνων του κόμματος σε ποσοστό 40%, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από την πρόεδρο του συνεταιρισμού Νίτσα Μπαμπούρα και από το δήμαρχο Φερών Γιώργο Ούστογλου για τα προβλήματα του συνεταιρισμού και της περιοχής με κύρια την υπολειτουργία της εταιρίας ΘΡΑΚΗ ΑΕ και το κλείσιμο της εταιρίας επεξεργασίας αλουμινίου ΑΝΚΕ. Η περιοχή δεν θα αντέξει άλλο κύμα μετανάστευσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φερών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε, παράλληλα και για τη δημιουργική προσπάθεια, τόσο του συνεταιρισμού, όσο και του δήμου Φερών, έδωσε τα συγχαρητήρια του για τη δουλειά τους και είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποδειχθεί βασικός φορέας παροχής όλων των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι μια από τις βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ είναι η υποστήριξή του στην αποκέντρωση. Σε ό,τι αφορά το συνεταιριστικό έργο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μπορεί να είναι μοχλός προώθησης της ανάπτυξης.

    Πρώτος σταθμός στην περιοδεία του κ.Παπανδρέου ήταν το χωριό Λάβαρα όπου κορυφώνεται η αγωνία των κατοίκων καθώς απόψε το βράδυ αναμένονται μεγάλοι όγκοι νερού. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε με δάκρυα στα μάτια η Βικτωρία Αγγελίδου, η ηλικιωμένη γυναίκα που διεσώθη την τελευταία στιγμή από τη μανία του πλημμυρισμένου Εβρου. Στο χωριό Καστανιές, δίπλα στον ποταμό 'Αρδα, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ολιγόλεπτη επίσκεψη, κάτοικος του χωριού τον προέτρεψε «τη σκούπα που πήρες προχθές (σσ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου συνέβαλε στον καθαρισμό του χώρου του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ) να μην την αφήσεις καθόλου».

    [06] Κ.Καραμανλής: Ανάκαμψη της οικονομίας στα επόμενα δυο χρόνια

    Η επιμονή της κυβέρνησης στην ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με παράλληλη καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και προώθηση των τομών και των διαρθρωτικών αλλαγών, που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατόπιν προσκλήσεως της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ήπια προσαρμογή δεν σημαίνει ατολμία, ούτε αδράνεια, όπως παραπλανητικά αναφέρουν ορισμένοι, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα: "Στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να έχει ορθοποδήσει η οικονομία". Ο κ. Καραμανλής έκανε μία σύντομη αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε, λέγοντας ότι πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προβλήματα που καθήλωναν τον τόπο και αιχμαλώτιζαν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε βασικές πολιτικές του πρωτοβουλίες, όπως το νέο φορολογικό και το νέο αναπτυξιακό νόμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν νέες επενδύσεις, νέες θέσεις δουλειάς και θα αποφέρουν 1,6 δις ευρώ.

    Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στην σημερινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας τον σύνθετο ρόλο που καλείται να εκπληρώσει σήμερα κάθε Ελληνίδα. Αναφερόμενος στην δική του πολιτική, είπε ότι "στόχος μας είναι να καλύψουμε το έλλειμμα ισότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας, την συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2005 - 21:54:43 UTC