Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή της απεργίας των ναυτικών αποφάσισε η ΠΝΟ
  • [02] Νέο ωράριο στα καταστήματα και θεσμικές αλλαγές στο εμπόριο, προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης
  • [03] Γ. Παπανδρέου: τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία
  • [04] Σε εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στο νομό Έβρου
  • [05] Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στα Βαλκάνια

  • [01] Αναστολή της απεργίας των ναυτικών αποφάσισε η ΠΝΟ

    Την προσωρινή αναστολή της απεργίας των ναυτικών αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που συνεδρίασε χθες για να εκτιμήσει τις απαντήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη στα αιτήματά της.

    Η ΠΝΟ σε ανακοίνωση της απευθύνει εγκάρδιους συναδελφικούς χαιρετισμούς στους έλληνες ναυτικούς και τους καλεί σε επαγρύπνηση.

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξάλλου με ανακοίνωση του γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου με την ΠΝΟ έχει αποφασίσει τα ακόλουθα:

    Να αυξήσει το εφάπαξ του Ταμείου Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων πληρωμάτων κατά 25% αναδρομικά από 1/1/2005 και με στόχο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για τον διπλασιασμό του, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Για το σκοπό της ικανοποίησης του αιτήματος για μείωση της φορολογίας θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

    Η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης όλων των Ταμείων των ναυτικών, έχει αυξήσει για το 2005 τον προϋπολογισμό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, διασφαλίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο, όπως προτίθεται να πράξει και στο μέλλον, τις παροχές των ταμείων αυτών.

    Ως προς το αίτημα για την ίδρυση Ταμείου Ανεργίας, μετά από διάλογο με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σύντομα σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό.

    Η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο ναυτεργατικό χώρο και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

    [02] Νέο ωράριο στα καταστήματα και θεσμικές αλλαγές στο εμπόριο, προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης

    Στη δικαιοδοσία των νομαρχών περνά η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές. Αυτό προκύπτει από τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την καθιέρωση εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις 12 θεσμικές αλλαγές που προτείνει για τη διαμόρφωση ενός πλήρους και αναπτυξιακού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς λιανικού εμπορίου, λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει, θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε ένα εικοσαήμερο.

    Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό ωράριο, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 9 το βράδυ και το χειμώνα και το καλοκαίρι καθημερινά, ενώ σε ό,τι αφορά το Σάββατο, τα μαγαζιά να είναι ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα. Για το θέμα της Κυριακής δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πειράζει την Κυριακάτικη αργία», ωστόσο απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων, έπειτα από γνώμη των ενδιαφερόμενων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μπορεί να διευρύνεται, εφόσον οι τοπικές συνθήκες το απαιτούν. Οι εμπορικοί σύλλογοι διατηρούν το δικαίωμα να καθορίζουν ελεύθερα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων των μελών τους, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό για όποιον θέλει να διατηρήσει το κατάστημά του περισσότερες ώρες ανοικτό, πάντα στα πλαίσια του εθνικού ωραρίου».

    Διευκρινιστικά ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για το ποιες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται τουριστικές και ποιες όχι (υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι ελεύθερο και τις Κυριακές) και με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται, το νομαρχιακό συμβούλιο μπορεί να διευρύνει το ωράριο των καταστημάτων κατά βούληση. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι επειδή ο νομάρχης είναι αιρετός, σε περίπτωση που το νομαρχιακό συμβούλιο λάβει απόφαση η οποία θα προκαλέσει αντιδράσεις, τότε η τοπική κοινωνία μπορεί να δείξει την αντίθεσή της.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι σκοπός είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας και θα εξυπηρετήσει τους καταναλωτές και κυρίως τους εργαζόμενους. Επανέλαβε δε ότι οι ώρες εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους παραμένουν 40 ώρες την εβδομάδα. Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός αλλά ουσιαστικός. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ωραρίου, για το οποίο οι περισσότερες οργανώσεις έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους πριν καν ξεκινήσει, ανέφερε ότι περιμένει πειστικά επιχειρήματα για να υποχωρήσει στις θέσεις που προτείνει.

    Οσον αφορά στις υπόλοιπες 11 θεσμικές αλλαγές, αυτές αφορούν :

    - Θέματα υπαίθριου εμπορίου (διαφάνεια στη χορήγηση αδειών, αύξηση των προστίμων από 300 έως 5.000 ευρώ έως και αφαίρεση άδειας, διαδικασίες κλήρωσης στη χορήγηση των αδειών και τον καθορισμό των θέσεων, ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών, διασφάλιση πόρων για τα κλιμάκια ελέγχου, οριοθέτηση των ανώτερου αριθμού αδειών κάθε χρόνο, προσωποπαγείς τριετείς άδειες, καθορισμός ποσόστωσης για τη χορήγηση αδειών σε διάφορες οικονομικά αδύναμες ομάδες).

    - Θέματα λαϊκών αγορών (καθορίζεται αρμοδιότητα για τη χορήγηση των αδειών, θεσπίζονται σε αυτό το χώρο διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες χορήγησης αδειών).

    - Θέματα εμποροπανηγύρεων (απαγορεύεται η μίσθωση χώρων από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς και αρχές σε ιδιώτες για υπομίσθωση ή με οποιοδήποτε τρόπο η εκμετάλλευσή τους για δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου και επιβάλλεται απόλυτη ακυρότητα στις συναλλαγές με τέτοιο αντικείμενο).

    - Ολοκληρώνεται η καταγραφή χονδρεμπόρων σε όλη τη χώρα.

    - Αλλάζει το σύστημα των εκπτώσεων. Καθορίζεται δια νόμου και όχι με υπουργική απόφαση ότι επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές δύο φορές το χρόνο. Το χειμώνα θα ξεκινούν στις 20 Ιανουαρίου (αν συμπίπτει με Δευτέρα ή σε κάθε άλλη περίπτωση από την αρχή της πρώτης εβδομάδας μετά την ημερομηνία αυτή) και για τέσσερις εβδομάδες, ενώ για διάστημα πέντε εβδομάδων θα διενεργούνται οι καλοκαιρινές εκπτώσεις με αρχή την 15η Ιουλίου ή -όπως και στην προηγούμενη περίπτωση- από την πρώτη μέρα της εβδομάδας που ακολουθεί μετά την ημερομηνία αυτή.

    Για τις παραβάσεις καθορίζονται αυστηρότερα πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 10.000 ευρώ. Για τις προσφορές προβλέπεται ότι αυτές επιτρέπονται ανά κατηγορία προϊόντος και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά να αφορά αριθμό κωδικών προϊόντων που υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Προσφορά για το ίδιο προϊόν μπορεί να γίνεται μόνο μετά πάροδο εξήντα ημερών. Κάθε εμπορική επιχείρηση υποχρεούται να ανακοινώνει τις προσφορές που θα κάνει, το αργότερο την προηγούμενη μέρα, στον οικείο εμπορικό σύλλογο. Τα πρόστιμα για παραβάσεις αυτού του είδους είναι από 500 μέχρι 50.000 ευρώ.

    - Αυστηροποιούνται οι όροι και οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας μεγάλων καταστημάτων από τις νομαρχίες.

    - Απαγορεύονται οι πωλήσεις κάτω του κόστους αλλά για αυτό το θέμα το υπουργείο θέτει στο διάλογο τον προσδιορισμό της έννοιας του κόστους, το οποίο σήμερα είναι ασαφές.

    - Σε περίπτωση εκμίσθωσης με πλειοδοτικό διαγωνισμό για λειτουργία κυλικείου του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποχρεωτικό όρο της προκήρυξης θα αποτελεί ποια προϊόντα θα πωλούνται με ανώτατες τιμές.

    - Αυστηρές προϋποθέσεις τίθενται για τον αριθμό των εκθέσεων βιβλίου και των δυνατοτήτων πώλησης βιβλίων σε αυτές.

    - Ιδρύεται Συμβούλιο Ηλεκτρονικου΄Επιχειρείν.

    [03] Γ. Παπανδρέου: τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία

    Με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, την διακήρυξη και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

    Επίσης,σήμερα, θα πραγματοποιηθούν έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 1) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Πλαίσιο Αρχών για την Ευρώπη που θέλουμε, 2) Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, 3) Κοινωνία Πολιτών και Συμμετοχική Δημοκρατία, 4) Η απασχόληση των νέων σε μια κοινωνία που αλλάζει, 5) Μετανάστευση και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, 6) Τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα στον 21ο αιώνα, προκλήσεις και προοπτικές.

    Χθες, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, τόνισε ότι τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους ΄Έλληνες πολίτες.Ο κ. Παπανδρέου έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας την επάνοδο στην ενεργό κομματική ζωή του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος θα έχει την ιδιότητα του προέδρου του Συνεδρίου πλαισιούμενος από άλλα γνωστά στελέχη του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε προτεραιότητες για τη σύναψη της νέας κοινωνικής συμφωνίας, με πρώτη αυτή της «μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας και των θεσμών της. Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την οικονομία, τρίτη την Παιδεία, τέταρτη την κοινωνική πολιτική και πέμπτη προϋπόθεση το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ, στην οποία καταλόγισε αναξιοπιστία, εξαπάτηση των πολιτών και ενίσχυση μεγάλων συμφερόντων, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη συμπαιγνία την υπόθεση ΛΑΦΚΑ. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα που παρέλαβε η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ ήταν χώρα Α΄ κατηγορίας και προέβλεψε ότι η ΝΔ, όπως πηγαίνει, θα χάσει γρήγορα την εξουσία και γι΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για το αύριο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να κάνει τη δική της απογραφή για την οικονομία.

    Αναφερόμενος στις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους συνέδρους να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους και να αλλάξουν το κόμμα, όπως απαιτούν οι πολίτες και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για να μην απομακρυνθεί και πάλι από τα λαϊκά στρώματα.

    Παρών στο Συνέδριο ήταν και ο Ισμαήλ Τζεμ, με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κομμάτων τους και χαριτολογώντας είπε ότι όταν ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του, θα του μάθει ζεϊμπέκικο.

    Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συνεδρίου Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι αυτό το Συνέδριο για να είναι ορόσημο ελπίδας, νίκης, προοπτικής και αναγέννησης, πρέπει να ισοδυναμεί με Συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και νικηφόρας προοπτικής για την δημοκρατική παράταξη και πρόσθεσε ότι ο Γ.Παπανδρέου έδειξε και χάραξε νέους δρόμους για την νικηφόρα προοπτική.

    «Σήμερα, όσοι ήμασταν μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, νιώθουμε το ίδιο σκίρτημα, όπως και τότε», είπε ο κ. Λαλιώτης. «Μπορούμε να πιάσουμε το 'νήμα' των ιδεών και των οραμάτων και να δώσουμε ένα νέο κώδικα αρχών και αξιών, καθώς τότε μόνο μπορούμε να εμπνεύσουμε, να συγκινήσουμε και να πείσουμε», κατέληξε.

    [04] Σε εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στο νομό Έβρου

    Σε ετοιμότητα παραμένουν και σήμερα οι κρατικός μηχανισμός και οι νομαρχιακές υπηρεσίες στον Έβρο, για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών. Ωστόσο, από χθες παρατηρήθηκε μικρή μείωση της ταχύτητας της εισροής υδάτων στον ποταμό Έβρο. Προβληματισμός όμως επικρατεί για τη ροή των υδάτων από την Βουλγαρία, καθώς τα «μηνύματα» είναι άσχημα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο η στάθμη των νερών στους ποταμούς Αρδα και Έβρο.Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή των Λαβάρων.

    Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί , καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που θα έχει αποτέλεσμα το λιώσιμο του χιονιού στις περιοχές του Έβρου και το νερό θα καταλήξει στα ποτάμια αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη τους.

    Ο ακριτικός νομός Εβρου παραμένει για τρίτη εβδομάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Την περιοχή των Λαβάρων επισκέφθηκε, χθες, ο υπουργός Αμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, προκειμένου να εποπτεύσει τις δυνάμεις του στρατού ξηράς, οι οποίες συμμετέχουν στις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου.

    Χθες, το ύψος του νερού στον Έβρο ήταν στο Πύθιο 5,60 μ. (με όριο ασφαλείας τα 5,70 μ.), στον Αρδα 4,70 μ. (με όριο τα 5,20 μ.), στους Κήπους 4,20 μ. (με όριο τα 4 μ.) και στο Πέταλο 6,22 μ. (με όριο τα 6 μ.)..

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών έχει διακοπεί στο ύψος των οικισμών Πύθιο, Λάβαρα και Μάνδρα. Η μετεπιβίβαση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία από Ορεστιάδα μέχρι το Σουφλί.

    Όλα τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης της Δ.Ε.Σ.Ε., της Νομαρχίας και των Δήμων, βρίσκονται επί τόπου και εξετάζονται λύσεις αναφορικά με τεχνητές ελεγχόμενες κατακλίσεις νερών και άλλων περιοχών.

    Παράλληλα μετά από παρέμβαση των συνεργείων σε υπερβλητό ανάχωμα στην περιοχή Μάνδρας, προκλήθηκε τεχντητή ρήξη, που συνέβαλε στην εκτόνωση του φαινομένου των πλημμυρών στην λεκάνη συλλογής των νερών του Αμορίου.

    Ο γ.γ. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, βρίσκεται στην περιοχή και φροντίζει για την προστασία των κατοίκων.

    «Για μας ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και εκεί είναι στραμμένη όλη η γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται από τα συνεργεία της Περιφέρειας, της Νομαρχίας Έβρου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Θα τα πάμε καλά, θα είμαστε παρόντες και όλα θα πάνε καλά» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αγγελόπουλος.

    [05] Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

    Με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, την διακήρυξη και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

    Επίσης,σήμερα, θα πραγματοποιηθούν έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 1) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Πλαίσιο Αρχών για την Ευρώπη που θέλουμε, 2) Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, 3) Κοινωνία Πολιτών και Συμμετοχική Δημοκρατία, 4) Η απασχόληση των νέων σε μια κοινωνία που αλλάζει, 5) Μετανάστευση και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, 6) Τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα στον 21ο αιώνα, προκλήσεις και προοπτικές.

    Χθες, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, τόνισε ότι τo όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους ΄Έλληνες πολίτες.Ο κ. Παπανδρέου έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας την επάνοδο στην ενεργό κομματική ζωή του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος θα έχει την ιδιότητα του προέδρου του Συνεδρίου πλαισιούμενος από άλλα γνωστά στελέχη του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε προτεραιότητες για τη σύναψη της νέας κοινωνικής συμφωνίας, με πρώτη αυτή της «μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας και των θεσμών της. Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την οικονομία, τρίτη την Παιδεία, τέταρτη την κοινωνική πολιτική και πέμπτη προϋπόθεση το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ, στην οποία καταλόγισε αναξιοπιστία, εξαπάτηση των πολιτών και ενίσχυση μεγάλων συμφερόντων, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη συμπαιγνία την υπόθεση ΛΑΦΚΑ. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα που παρέλαβε η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ ήταν χώρα Α΄ κατηγορίας και προέβλεψε ότι η ΝΔ, όπως πηγαίνει, θα χάσει γρήγορα την εξουσία και γι΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για το αύριο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να κάνει τη δική της απογραφή για την οικονομία.

    Αναφερόμενος στις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους συνέδρους να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους και να αλλάξουν το κόμμα, όπως απαιτούν οι πολίτες και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για να μην απομακρυνθεί και πάλι από τα λαϊκά στρώματα.

    Παρών στο Συνέδριο ήταν και ο Ισμαήλ Τζεμ, με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κομμάτων τους και χαριτολογώντας είπε ότι όταν ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του, θα του μάθει ζεϊμπέκικο.

    Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συνεδρίου Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι αυτό το Συνέδριο για να είναι ορόσημο ελπίδας, νίκης, προοπτικής και αναγέννησης, πρέπει να ισοδυναμεί με Συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και νικηφόρας προοπτικής για την δημοκρατική παράταξη και πρόσθεσε ότι ο Γ.Παπανδρέου έδειξε και χάραξε νέους δρόμους για την νικηφόρα προοπτική.

    «Σήμερα, όσοι ήμασταν μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, νιώθουμε το ίδιο σκίρτημα, όπως και τότε», είπε ο κ. Λαλιώτης. «Μπορούμε να πιάσουμε το 'νήμα' των ιδεών και των οραμάτων και να δώσουμε ένα νέο κώδικα αρχών και αξιών, καθώς τότε μόνο μπορούμε να εμπνεύσουμε, να συγκινήσουμε και να πείσουμε», κατέληξε.

    [06] Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στα Βαλκάνια

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ολοκλήρωσε την βαλκανική του περιοδεία, με την τελευταία του συνάντηση στην Πρίστινα με τον πολιτικό διοικητή του ΟΗΕ Χ. Πέτερσεν.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει εποικοδομητικά και δημιουργικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

    Ο κ. Πέτερσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Ελλάδας σε όλους τους τομείς στο Κόσοβο, τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί και την πορεία του διαλόγου, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει πρόοδος στην εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος.

    Πάντως ο Πρόεδρος Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα ο κ. Καραμανλής, επανέλαβε τη θέση του για ανεξάρτητο Κόσοβο,σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες του θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χαραντινάι, καθώς και τη σερβοκοσοβάρικη ηγεσία, και επανέλαβε τις θέσεις του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, καθώς και για τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν.

    Επίσκεψη στο στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης

    Το στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ Νικόλαος Ντούβας και ο διοικητής του στρατοπέδου.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για το έργο και τη δράση της ελληνικής δύναμης και σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και στο μέτρο των δυνατοτήτων της εργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους της για την εκτόνωση κρίσεων όπου αυτές εκδηλώνονται και για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κόσοβο είναι ο κρίσιμος καταλύτης για το κοινό όραμα όλων των λαών της Βαλκανικής, όπου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα η ειρηνική συνύπαρξη, η συνεννόηση, η συνεργασία και η ευημερία, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσουν για πάντα η σύνεση, η μετριοπάθεια και ο σεβασμός των ανθρώπινων, δημοκρατικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ εξήρε τη δραστηριότητα της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης η οποία, όπως τόνισε, ανταποκρίνεται στην αποστολή της κάτω από δυσμενείς συνθήκες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2005 - 10:37:53 UTC