Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θετικός ο απολογισμός της οικονομικής πολιτικής»
  • [02] Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για τις πλημμύρες στον Έβρο
  • [03] Διαμαρτυρία συνταξιούχων για το ΛΑΦΚΑ-Παραίτηση συνταξιούχου Γούλα.
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή στα Βαλκάνια
  • [05] Αρχίζει αύριο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

  • [01] «Θετικός ο απολογισμός της οικονομικής πολιτικής»

    Στον απολογισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός έτους άσκησης των καθηκόντων της, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, η οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια να είναι ήπια και το 2005 θα πραγματοποιηθούν αρκετές αποκρατικοποιήσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση, έναν συνολικό οικονομικό εκτροχιασμό, η συνέχιση του οποίου θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.

    Είπε επίσης ότι υπάρχει μια σαφής και συγκεκριμένη στόχευση για το μέλλον, ότι θα συνεχιστεί το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

    Επίσης, όπως είπε, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και σύμφωνα με το οποίο θα μειώνεται το μερίδιο του δημοσίου τομέα στην οικονομία κατά 1% του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία.

    Αναφερόμενος εξάλλου ο υπουργός στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, είπε μεταξύ άλλων ότι τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να λυθούν μετά από συνεννόηση. Οι νόμοι που ισχύουν, πρόσθεσε, εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται αλλά έχουν αδυναμίες σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό σκέλος. Η κυβέρνηση, τόνισε, θα κινείται με προσοχή στα ζητήματα αυτά. Κατ'αρχήν ζητά τη συνεννόηση μεταξύ των μερών και όπου χρειαστεί, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει με πρωτοβουλίες.

    Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας είπε ότι το 2005 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για το θέμα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ'ΚΠΣ) και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ είπε ότι προχωρούν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση εξωτερικών συμβούλων στις περιφέρειες για την ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Πέτρος Δούκας είπε ότι το οικονομικό επιτελείο κληρονόμησε πολλά "ανοίγματα". Όλες οι στρατιωτικές δαπάνες του 2004 δεν είχαν καταγραφεί, το ίδιο και οι επιστροφές φόρων, όπως και 5,5 δισ. ευρώ για το τοκομερίδια, είπε ο κ. Δούκας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας είπε ότι στο υπουργείο έγιναν επιτυχείς κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων κράτους και πολίτη και το αποτέλεσμα θα φανεί μέσα στο 2005. Πρόσθεσε επίσης ότι με τη χρήση της νέας τεχνολογίας θα μειωθεί η διαφθορά που μαστίζει την οικονομία.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι το ακριβές ποσοστό του δημοσίου ελλείμματος για το 2004 θα γνωστοποιηθεί από την Eurostat. Ήδη έχει αποσταλεί στην Eurostat το ποσοστό το οποίο έχει υπολογιστεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και αναμένεται η επικύρωσή του από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Ο κ. Αλογοσκούφης αποδέχθηκε ότι υπάρχει μία υπέρβαση του ποσοστού 5,3% που είχε αρχικά υπολογιστεί.

    Εξάλλου, αναφερόμενος ο κ. Αλογοσκούφης στο ρυθμό ανάπτυξης, είπε ότι το οριστικό "κλείσιμο" για το 2004 θα γίνει σε λίγες ημέρες, ωστόσο εκείνο που είναι γνωστό, όπως είπε, είναι ότι η ανάπτυξη υπερέβη τις προσδοκίες. Για το 2005 είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,9%, σύμφωνα με το ένα από τα τρία σενάρια τα οποία καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του μηνός.

    Δέσμευση για ΛΑΦΚΑ

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τέθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ΛΑΦΚΑ. Ο υπουργός είπε για το θέμα αυτό ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα καταβάλει από τους αρμόδιους φορείς στους συνταξιούχους τα αναδρομικά της ειδικής συνταξιοδοτικής εισφοράς υπέρ του Δημοσίου και του ΛΑΦΚΑ "στο σύνολο των δικαιούχων, εφόσον με αμετάκλητη δικαστική απόφαση δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος".

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με απόφασή της κατήργησε από την 1η Ιουλίου 2004 την παρακράτηση αυτή (ΛΑΦΚΑ) και πρόσθεσε ότι θα αποδειχθεί η ευαισθησία της κυβερνήσεως για την καταβολή των αναδρομικών.

    [02] Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για τις πλημμύρες στον Έβρο

    Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της νομαρχίας και των δήμων της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες στην περιοχή Λαβάρων Έβρου.

    Αρκετά σπίτια εκκενώθηκαν στα Λάβαρα, ενώ 25 από αυτά έχουν ήδη πλημμυρίσει. Ο στρατός, η πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν όσο περισσότερους κατοίκους μπορούν, καθώς αρκετοί αρνούνται να τα εγκαταλείψουν.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Λάβαρα υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλη Αγγελόπουλου, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες με τη βοήθεια του στρατού να προχωρήσουν σε νέα τεχνητή ρήξη αναχώματος στην περιοχή της Μάνδρας, για να επαναδιοχετεύσουν στον ποταμό Έβρο, μέσω παρακείμενου χειμάρρου, τα νερά από τις εκτάσεις που πλημμύρισαν στα Λάβαρα. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση του κινδύνου να πλημμυρήσουν περισσότερα σπίτια.

    [03] Διαμαρτυρία συνταξιούχων για το ΛΑΦΚΑ-Παραίτηση συνταξιούχου Γούλα.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το υπουργείο Οικονομίας πραγματοποίησαν το πρωί συνταξιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

    Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Στο μεταξύ την παραίτησή του απο τη θέση που κατείχε στο υπουργείο Οικονομικών, υπέβαλε ο συνταξιούχος Βασίλειος Γούλας, οποίος σημειώνεται ότι χθες απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητούσε την επιστροφή εισφορών του ΛΑΦΚΑ.

    Σε δήλωσή του αναφέρει ότι η απόφασή του να διεκδικήσει δικαστικά απο τον Φεβρουάριο 2003 την κατάργηση της παρακράτησης των συνταξιοδοτικών εισφορών απο τη σύνταξή του ήταν καθαρώς προσωπική του επιλογή, όπως προσωπική του επιλογή ήταν και η παραίτησή του απο την διεκδίκηση των όσων είχαν παρακρατηθεί αναδρομικά και δεν είχαν υποπέσει στην παραγραφή.

    Διευκρινίζει ότι τόσο στην πρώτη απόφαση όσο και στην δεύτερη δεν του ασκήθηκε απο κανέναν καμμία υπόδειξη ή πίεση. Εξηγεί ότι στην παραίτησή του απο τα αναδρομικά οδηγήθηκε για λόγους προσωπικής ευθιξίας, επειδή δεν έκρινε σωστό να αντιδικεί με το Υπουργείο Οικονομίας τη στιγμή που κατείχε επιτελική θέση σ' αυτό.

    Προσθέτει ακόμη ότι λόγοι προσωπικής ευθιξίας του επιβάλουν ύστερα απο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του απο τη θέση αυτή.

    Αναφέρει επίσης στη δήλωσή του ότι με την κατάργηση της συνταξιοδοτικής εισφοράς απο 1/7/2004 με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ωφελήθηκαν όλοι οι συνταξιούχοι γιατί αυξήθηκε η σύνταξή τους κατά μέσο 2%.

    Σημειώνει τέλος ότι με την παραίτησή του απο την δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών δεν ζημιώνεται κανένας συνταξιούχος, γιατί πολύ σύντομα έρχεται η σειρά να εκδικαστούν στο πρώτο τμήμα του ελεγκτικού συνεδρίου άλλες όμοιες περιπτώσεις.

    Υφυπουργός Οικονομικών για παραίτηση Β.Γούλα σχετικά με το ΛΑΦΚΑ

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Β.Γούλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του κ. Δούκα επισημαίνεται ότι η απόφαση του κ.Γούλα να αποσύρει την ένστασή του σχετικά με το ΛΑΦΚΑ ήταν προσωπική του επιλογή και ότι είχε την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του.

    Τέλος, ο κ. Δούκας αναφέρει ότι υπάρχει στο Ελεγκτικό Συνέδριο σειρά άλλων τέτοιων προσφυγών, σαν εκείνη του κ. Γούλα, οι οποίες θα συζητηθούν τους προσεχούς μήνες και επομένως δεν ακυρώνεται η διεκδίκηση των συνταξιούχων για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

    Αντώναρος:Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της

    Σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι από τη συγκεκριμένη υπόθεση «εκείνο που μετρά, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, όταν τελεσιδικήσει η θετική κρίση του δικαστηρίου επί μιας έστω προσφυγής».

    Αναλυτικότερα, σε ερώτηση για το αν τίθεται «θέμα αποπομπής του κ.Π.Δούκα από την κυβέρνηση», ο κ.Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι ο κ.Βασ.Γούλας (ο συνταξιούχος που απέσυρε την προσφυγή του για το ΛΑΦΚΑ) «υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό κ.Δούκα, η οποία έγινε δεκτή. Ο κ.Γούλας, κατά δήλωσή του έδρασε με προσωπική κρίση και συνεπώς αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης των πράξεών του». Ως προς τον κ.Δούκα ειδικότερα, ο κ.Αντώναρος διευκρίνισε ότι «δεν απασχόλησε την κυβέρνηση» θέμα παραίτησης ή αποπομπής του υφυπουργού Εθν.Οικονομίας.

    Στο ερώτημα γιατί αναμένει η κυβέρνηση τελεσίδικη απόφαση επί του θέματος και δεν αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε η ρύθμιση να γίνει με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ο κ.Αντώναρος τόνισε ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη συγκεκριμένη δέσμευση που έχει αναλάβει».Σε ερώτηση αν είχε συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα της χρονικής μετακύλισης της καταβολής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, ο κ.Αντώναρος απάντησε «ασφαλώς όχι».

    Αθανασάκης για ΛΑΦΚΑ

    "Η κυβέρνηση κατά την συνήθη της πρακτική, προσπαθεί να μεταθέσει το θέμα στο χρόνο, δεν είναι τακτική υπεύθυνης κυβέρνησης, είναι τακτική κλεφτοκοτάδων", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στο θέμα του ΛΑΦΚΑ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει αύριο.

    "Ηταν μία πρωτοφανής συμπαιγνία και δείγμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης που αθετεί τις υποσχέσεις της και εξαπατά τους συνταξιούχους", πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    [04] Περιοδεία Καραμανλή στα Βαλκάνια

    H Ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα. Καραμανλή με τον ομόλογό του Ιβο Σαναντερ το απόγευμα στο Ζάγκρεμπ.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδας η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής «ώστε να μετατραπεί η περιοχή από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης που ήταν κάποτε, σε ευρωπαϊκή γειτονιά». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαική προοπτική της Κροατίας υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα στάθηκε και στέκεται στο πλευρό της Κροατίας, στο δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέση της χώρας μας είναι πως πάντοτε είναι αναγκαία η συνεργασία με τα Διεθνή δικαστήρια ως απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Τη συνεργασία αυτή οφείλουμε να επιβραβεύουμε».

    Η επίσκεψη Καραμανλή έχει έναν επιπλέον συμβολισμό, με δεδομένο ότι στις 17 Μαρτίου θα αποφασιστεί εάν η Κροατία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αφού, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον Ιούνιο του 2003, έχει προβάδισμα ως προς την ευρωπαική προοπτική. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την παράδοση ή μη του στρατηγού Αντε Γκοτόβινα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που έχει τεθεί ως ουσιώδης όρος.Ο στρατηγός θεωρείται ήρωας στη βάση του κυβερνώντος κροατικού κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε λίγο πριν αναχωρήσει για το Βελιγράδι ότι για το θέμα του Κοσσόβου οι απόψεις τους με τον κροάτη πρωθυπουργό είναι πολύ κοντά.

    Ο κροάτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρεται για τα ευρύτερα θέματα της περιοχής και όχι μόνο για τα διμερή, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν, στο επίπεδο αυτό, ανοικτά ζητήματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο είναι άριστη και πως πρέπει στο ίδιο επίπεδο να φθάσουν και οι οικονομικές σχέσεις. Ο κ. Σάναντερ σημείωσε τη βούληση της χώρας του να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της.

    [05] Αρχίζει αύριο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    "Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα", είναι το σύνθημα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει αύριο το απόγευμα, και, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, θέλουμε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να είναι σταθμός και αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, θέλουμε να διαμορφώσει και να επικυρώσει τις πολιτικές μας θέσεις, την νέα δομή του ανοιχτού συμμετοχικού κόμματος, έτσι ώστε, τόσο, σήμερα, να λειτουργήσουμε ως αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και, αύριο, να είμαστε έτοιμοι για μια νέα κυβέρνηση.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι "φθάνουμε στο Συνέδριο ύστερα από μακρά διαδικασία προσυνεδριακού διαλόγου η οποία είχε νέα και ποιοτικά χαρακτηριστικά" και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας συγκροτήθηκαν πάνω από 1600 ομάδες διαλόγου πανελλαδικά, ένα γεγονός που όπως είπε "δεν έλαβε πάντα ευρεία πανελλαδική δημοσιότητα, ωστόσο ήταν γεγονός για τις τοπικές κοινωνίες".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι προτάσεις που διατυπώνονταν στις ομάδες διαλόγου καταγράφονταν, ενώ 1250 ομάδες απέστειλαν τα συμπεράσματά τους και το όλο υλικό συστηματοποιήθηκε.

    "Το σύνθημα 'Εχεις τον λόγο' το εννοούσαμε και θέλουμε την συμμετοχή του πολίτη, τόσο για τα καθήκοντα της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, όσο και για εκείνα της αξιόπιστης κυβέρνησης, αύριο", είπε ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί τόσο στις Ημέρες Εθνικού Διαλόγου που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ, και τις οποίες χαρακτήρισε ως "νέο θεσμό και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την κοινωνία", όσο και στα 14 Στρογγυλά Τραπέζια που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Κάθε Μέρα Πολίτης".

    Οπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, στην διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρξει ειδική μνεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με την απονομή βραβείου, τόσο στην Οργανωτική Επιτροπή, το οποίο θα παραλάβει η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ θα βραβευθούν και "ανώνυμοι" εθελοντές των Αγώνων που έχουν προταθεί από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ, την ΕΛΑΣ, καθώς και ένας αθλητής των Ολυμπιακών και ένας των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Αθανασάκης παρουσίασε το πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου, που αρχίζουν αύριο, με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στις 19.00, και συνεχίζονται με τον χαιρετισμό του γραμματέα της απερχόμενης ΚΕ του κόμματος, την εκλογή προεδρείου και τους χαιρετισμούς των ξένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν και ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Την Παρασκευή στο Συνέδριο θα χαιρετίσουν οι Έλληνες προσκεκλημένοι, εν συνεχεία θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, και οι εργασίες της δεύτερης μέρας θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, την διακήρυξη και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, παράλληλα, έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 1) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Πλαίσιο Αρχών για την Ευρώπη που θέλουμε, 2) Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, 3) Κοινωνία Πολιτών και Συμμετοχική Δημοκρατία, 4) Η απασχόληση των νέων σε μια κοινωνία που αλλάζει, 5) Μετανάστευση και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, 6) Τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα στον 21ο αιώνα, προκλήσεις και προοπτικές.

    Το Σάββατο οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις των συνέδρων στα θέματα του καταστατικού, των πολιτικών θέσεων και της διακήρυξης, και θα ολοκληρωθούν με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν άλλα έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 7) Πολιτική επιμόρφωση και Ενεργός Πολίτης, 8) Κράτος-Εκκλησία: Σχέσεις με διακριτούς ρόλους, 9) Πολυπολιτισμικότητα και Εθνικές Ταυτότητες, 10) Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Ευκαιρίες και κίνδυνοι, 11) Παγκοσμιοποίηση, μεταποίηση και εμπόριο: Επιπτώσεις και προοπτικές για τη χώρα μας και 12) Φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστική βοήθεια: Για μια κοινωνία παγκόσμιας Αλληλεγγύης.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποσόστωση σταυροδότησης για τα όργανα του κόμματος, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι υπάρχει αλλαγή στην ποσόστωση αυτή, θα δούμε πως θα λειτουργήσει, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι "εν πάση περιπτώσει οι διαδικασίες είναι πρωτόγνωρες, (...) πιστεύουμε ότι η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει και τ' άλλα κόμματα, ως προς τις κομματικές τους λειτουργίες".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε, τέλος, τα στατιστικά στοιχεία του Συνεδρίου τα οποία έχουν ως εξής: Σύνολο αντιπροσώπων 5898 (άνδρες 69%, γυναίκες 31%), Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης 1413 (άνδρες 86%, γυναίκες 14%), εκλεγμένοι σύνεδροι 4484 (άνδρες 64%, γυναίκες 36%), εκ των οποίων το 35% είχαν εκλεγεί σύνεδροι και στα Συνέδρια του 1999 και του 2001, ενώ οι απαρτίζοντες το υπόλοιπο 65% εκλέγονται για πρώτη φορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2005 - 21:58:38 UTC