Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δημοσιότητα η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική.
  • [02] θέματα Ναυτιλίας και ανάπτυξης,συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
  • [03] Διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό
  • [04] Νέα πανευρωπαϊκή αντικαπνιστική εκστρατεία
  • [05] Ανεβαίνει και πάλι η στάθμη των υδάτων στον Έβρο
  • [06] Το Ισραήλ καλείται να αναλάβει δράση που να συνάδει με τον «οδικό χάρτη»
  • [07] Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την Πολιτική Εθνικής Άμυνας

  • [01] Στη δημοσιότητα η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική.

    Eπαγρύπνηση και κοινωνική συναίνεση προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια "Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2004-2005" ο κ. Γκαργκάνας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

    Η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ το 2005 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,3% περίπου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιβράδυνσης.

    Παρά ταύτα η ανάπτυξη θα παραμείνει σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με αυτήν της ΕΕ, γεγονός που θα συμβάλει στην προώθηση της πραγματικής σύγκλισης. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να σημειώσει μικρή επιτάχυνση στο 3,3% φέτος από 3% (βάσει του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) πέρυσι.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Σημαντικότερη εξ αυτών αποτελεί η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, καθώς και του δημοσίου χρέους, το οποίο ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε «βρόχο» για την ελληνική οικονομία. Υπογράμμισε δε ότι «εθνικοί λόγοι επιβάλλουν τη γρήγορη διόρθωση των παραπάνω δημοσιονομικών ανισορροπιών". Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί επί σειρά ετών για να ελεγχθούν μονιμότερα αυτές οι ανισορροπίες.

    Για μία ακόμη φορά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι απαιτείται η εφαρμογή μέτρων όχι μόνο μακροοικονομικής, αλλά και διαρθρωτικής πολιτικής, τα οποία θα συμβάλλουν στην προώθηση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη . Για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την συμβολή των κοινωνικών εταίρων, τόσο στο επίπεδο των μισθολογικών αυξήσεων όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.

    Όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον, αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο, ότι οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν τα προσεχή έτη εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι το 2050 το 25% του ΑΕΠ της χώρας θα διοχετεύεται για την κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος. Η ΤτΕ υπογράμμισε ότι, αν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, θα υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

    Η ΤτΕ εξάλλου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συμμόρφωσης της χώρας μας προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. Απέδωσε την υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος πέρυσι σε επίπεδο υψηλότερο του 5,3%, κατά τα δύο τρίτα στην υπέρβαση των δαπανών του Προϋπολογισμού και στην υστέρηση των εσόδων και μόνο κατά το ένα τρίτο στην διενεργηθείσα δημοσιονομική απογραφή.

    Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η ΤτΕ προτείνει τη συνεπή εφαρμογή ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει και την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Απαραίτητη επίσης κρίνεται η εδραίωση ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για την επιχειρηματικότητα, με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η ΤτΕ κρίνει αναγκαία την άρση των αντικινήτρων, χωρίς όμως να θίγονται βασικά δικαιώματα.

    Ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε αξιόπιστο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι η σταθερότητά του έχει διασφαλιστεί. Διευκρίνισε ότι η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν θα επηρεάσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Επεσήμανε επίσης ότι η επίλυση του ασφαλιστικού και η δημιουργία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Συνέστησε εξάλλου για μια ακόμη φορά στα ελληνικά νοικοκυριά να είναι προσεκτικά στο δανεισμό συνυπολογίζοντας τις εισοδηματικές τους δυνατότητες στο μέλλον.

    Στην πρόεδρο της Βουλής η έκθεση

    Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του

    οικονομικού έτους 2004-2005, παραδόθηκε απο το διοικητή της τράπεζας Ν. Γκαργκάνα στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Κατά τη σύντομη συζήτηση με τον κ. Γκαργκάνα, η κυρία Μπενάκη - Ψαρούδα δήλωσε πως σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης η ελληνική οικονομία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Η έκθεση θα διανεμηθεί στα κόμματα, θα γίνει αντικείμενο μελέτης στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Αντώναρος για οικονομία

    Σε ερώτηση για την απόκλιση των οικονομικών μεγεθών (καθώς «η κυβέρνηση προεκλογικά υποσχόταν ανάπτυξη 5%, ενώ στο επίπεδο του 5% τελικά διολισθαίνει ο πληθωρισμός»), ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η κυβέρνηση ακολουθεί μια σταθερά οικονομική πολιτική. Οι άξονες της οικονομικής της πολιτικής είναι γνωστοί: η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας που είχε εντόνως διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η εξασφάλιση ενός πολύ καλού βιοτικού επιπέδου για όλους τους έλληνες».

    [02] θέματα Ναυτιλίας και ανάπτυξης,συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Με αντικείμενο τη Ναυτιλία και την ανάπτυξη έργων υποδομής συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η ελληνική Ναυτιλία είναι ο πιο δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως θα ληφθούν μέτρα ώστε να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και των λιμανιών της χώρας με χρήματα που υπάρχουν στον τομέα της Ναυτιλίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης τόνισε πως στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών μπορεί να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή καταστροφές σε λιμάνια όπως για παράδειγμα χθες στη Λήμνο, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες σε πολλά λιμάνια και πως απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται και χρόνος, ενώ υπογράμμισε ότι για το θέμα υπάρχει συνεργασία και με τους έλληνες πλοιάρχους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ είπε ότι ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει κάτι νεότερο σε αυτό το θέμα.

    [03] Διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό

    Προειδοποίηση προς το Ισραήλ να μην αναλάβει δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή απηύθυνε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου για την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, από την οποία η παλαιστινιακή πλευρά περιμένει ευρεία πολιτική υποστήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και γενναία οικονομική βοήθεια.

    "Η ισραηλινή κυβέρνηση θα κάνει σύντομα το ιστορικό βήμα να αποσυρθεί από τη Γάζα και ορισμένα μέρη της Δυτικής Όχθης", υπενθύμισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι "το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αναλάβει δράση που θα βλάψει μια τελική ρύθμιση και θα πρέπει να βοηθήσει ώστε ένα νέο παλαιστινιακό κράτος να είναι πραγματικά βιώσιμο".

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Ράις στο Λονδίνο, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι πρότεινε στη διάσκεψη τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή "το δεύτερο εξάμηνο του 2005" με την παρουσία και των Ισραηλινών "για να διαμορφωθούν τα επόμενα στάδια από τη σύνοδο του Λονδίνου".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης, τόνισε την αναγκαιότητα «της προώθησης της ιδέας των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, ενός ασφαλούς ισραηλινού κράτους και ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", προσθέτοντας ότι η παλαιστινο-ισραηλινή διένεξη είναι ίσως το θέμα που χρησιμοποιούν και καταχρώνται εκείνοι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη προς τον εξτρεμισμό.

    Οι παλαιστινιακές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν από πολιτική πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε την ενίσχυση των προσπαθειών για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" στη Μέση Ανατολή.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επαίνεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. "Πήρατε με θάρρος μέτρα για τον περιορισμό της βίας", είπε ο Κόφι Αναν ο οποίος σημείωσε την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που επικρατεί στη διάσκεψη.

    Στη διάσκεψη του Λονδίνου, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι 23 χωρών και έξι οργανισμών, οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να κερδίσουν διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη του κόσμου προς τον "οδικό χάρτη", για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και για παροχή συγκεκριμένης βοήθειας προς τις δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν αυτούς που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, όπως αναφέρεται στο τελικό σχέδιο της δήλωσης που θα εκδοθεί.

    Αντίγραφο του εγγράφου που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει πως η διεθνής κοινότητα θα υποσχεθεί επίσης βοήθεια για τη διενέργεια των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών και για τη διασφάλιση της τάξης όταν το Ισραήλ αποσύρει τους εποίκους από την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε αντάλλαγμα, ο Παλαιστίνιοι θα υποσχεθούν να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας τους, να διεξάγουν βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο, όπως είναι προγραμματισμένο, και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

    Μια σημαντική δέσμευση των Παλαιστίνιων στο πλαίσιο του οδικού χάρη είναι να διαλύσουν τις μαχητικές οργανώσεις και να προλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, όπως η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ.

    Στη δήλωση δεν αναφέρεται πάντως ιδιαίτερα η καταστολή των μαχητικών Παλαιστινίων, όπως επιθυμούσε το Ισραήλ. Υπογραμμίζεται όμως επανειλημμένα ότι η βοήθεια για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων ασφαλείας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσήλωσης στον οδικό χάρη και στην εκεχειρία που ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησε στις 8 Φεβρουαρίου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    [04] Νέα πανευρωπαϊκή αντικαπνιστική εκστρατεία

    Mε βασικό σύνθημα "Βοήθεια - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο? ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της ΕΕ, με πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας των καταναλωτών επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού. Στόχος της ενημερωτικής πανευρωπαϊκής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους από το κάπνισμα με ιδιαίτερη έμφαση στους έφηβους (15-18 ετών) και τους νέους (18-30 ετών). Η πρόληψη και η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και οι κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα είναι οι βασικές προτεραιότητες της αντικαπνιστικής εκστρατείας που θα ενισχυθεί με 72 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2008.

    Την παρουσίαση του συνθήματος της εκστρατείας έκανε ο κ. Κυπριανού στην κεντρική πλατεία Σούμαν των Βρυξελλών όπου έχει στηθεί μια γιγαντιαία φουσκωτή κατασκευή που μοιάζει με αερόστατο και η οποία μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα κάνει το γύρο των πρωτευουσών των 25 κρατών μελών. Η ειδική αυτή κατασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 8-12 Ιουνίου. Προβλέπονται ακόμη τηλεοπτικά σποτ, διαφήμιση στον Τύπο, εδική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, αλλά και εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες στα κράτη μέλη.

    Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι: "Οι οκτώ από τους δέκα καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα σε εφηβική ηλικία. Το συστηματικό κάπνισμα γίνεται συνήθεια που οδηγεί πολλούς καπνιστές σε πρόωρο θάνατο. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 650.000 ευρωπαίοι πολίτες από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να εμποδίσω τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα και να βοηθήσω τους νέους καπνιστές να αποβάλουν αυτή τη συνήθεια προτού τους καταστρέψει την υγεία. Θέλω να συντελεστεί σημαντική μεταστροφή στην κοινωνία μας: Οι χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα να αποτελούν τον κανόνα και οι εθισμένοι καπνιστές να αποτελούν φθίνουσα μειονότητα. Εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ακολουθούσαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Μάλτας και απαγόρευαν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, θα σημειωνόταν σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε ακόμη έκκληση για την επικύρωση από περισσότερες χώρες της Διεθνούς Συνθήκης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, την οποία έχουν αποδεχθεί μέχρι σήμερα 57 από τις 192 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Συνθήκη αυτή τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η εκστρατεία "Βοήθεια - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο" είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή αντικαπνιστική εκστρατεία που πραγματοποιείται από την Επιτροπή και βασίζεται στην εμπειρία της πρώτης σχετικής εκστρατείας με την ονομασία ?Είστε ελεύθεροι να πείτε όχι? , η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2002-2004.

    [05] Ανεβαίνει και πάλι η στάθμη των υδάτων στον Έβρο

    Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο ανεβαίνει συνεχώς ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα όρια επικινδυνότητας. Οι παραποτάμιες περιοχές απειλούνται από μεγάλης έκτασης πλημμύρες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των ποταμών Έβρου και Αρδα.

    Συνεργεία της περιφέρειας και της νομαρχίας προχώρησαν το μεσημέρι σε τεχνητή ρήξη του αναχώματος Λαβάρων - Μάνδρας προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Οι περιοχές Πυθίου, Λαβάρων και Αμόριο αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται κοντά σε πλημμυρισμένες περιοχές να τα εκκενώσουν προληπτικά

    Συγχρόνως στις περιοχές Σουφλίου, Κορνοφωλιάς και Λυκόφης, μολονότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις, επειδή αναμένεται κατά τις βραδινές ώρες άνοδος της στάθμης των νερών και σε αυτά τα σημεία, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

    Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, που σε συνεργασία με το νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και συντονίζουν τις ενέργειες των υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Το απόγευμα, στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου η στάθμη των νερών ήταν 6,50 μέτρα (6,55 μέτρα ήταν το πρωί) με όριο επικινδυνότητας 5,70 μέτρα, στον Κυπρίνο 4,90 μέτρα με όριο επικινδυνότητας 5,20 μέτρα, στους Κήπους 4 μέτρα με όριο επικινδυνότητας 4 μέτρα και στο Πέταλο 6 μέτρα με όριο επικινδυνότητας 6 μέτρα.

    Την κατάσταση επιδεινώνει και ο μεγάλος όγκος των υδάτων που φθάνει στον Έβρο ποταμό από τον ποταμό Τούντζα της Τουρκίας.

    Λόγω των πλημμυρών δεν λειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή Σουφλίου -Διδυμοτείχου στη θέση Μάνδρα, ενώ οι ασθενείς χιονοπτώσεις που σημειώνονται από το πρωί, δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

    [06] Το Ισραήλ καλείται να αναλάβει δράση που να συνάδει με τον «οδικό χάρτη»

    Η ειρηνευτική σύνοδος στο Λονδίνο, με θέμα τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να διατηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον ειρηνευτικό "οδικό χάρτη", όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι 23 χωρών και έξι οργανισμών

    Στο ανακοινωθέν χαιρετίζονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τώρα από την Παλαιστινιακή Αρχή και χαρακτηρίζονται ως "μεγάλη προώθηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν (για την Παλαιστινιακή Αρχή) από τον οδικό χάρτη".

    "Οι σύνεδροι", προστίθεται στο ανακοινωθέν, "ασκούν πίεση ταυτοχρόνως στο Ισραήλ να δράσει και αναμένουν εκ μέρους του Ισραήλ δράση που να συνάδει με τις δικές του υποχρεώσεις όπως περιγράφονται στον οδικό χάρτη". Μάλιστα οι λέξεις "δράση εκ μέρους του Ισραήλ" είναι τυπωμένες με εντονότερη γραμματοσειρά.

    Να σημειώσουν "πρόοδο" για να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προσδιορίζονται από τον "οδικό χάρτη", κάλεσαν σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τα μέλη του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ) κάλεσαν με κοινή ανακοίνωση τους από το Λονδίνο.

    Τα μέλη του κουαρτέτου ζήτησαν επίσης σήμερα από την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, καλώντας για μια "συνεχή δράση" για την πρόληψη των τρομοκρατικών πράξεων.

    Ο "οδικός χάρτης" προβλέπει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εντός του τρέχοντος έτους και έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2003, προβλέπει λήψη μέτρων και από το Ισραήλ και από την Παλαιστινιακή Αρχή και έκτοτε δεν έχει πρακτικά τύχει εφαρμογής.

    [07] Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την Πολιτική Εθνικής Άμυνας

    Την Πολιτική Εθνικής Aμυνας, το τμήμα της Εθνικής Στρατηγικής που καλείται να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και τους εθνικούς αντικειμενικούς σκοπούς, όπως αυτοί προσδιορίζονται από την κυβέρνηση, ενέκρινε ομόφωνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Η Πολιτική Εθνικής Άμυνας έχει ως κεντρικούς άξονες τη διατήρηση μιας επαρκούς αποτρεπτικής και αξιόπιστης δύναμης, ικανής να εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή ή επίθεση και την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Πολιτική Εθνικής Άμυνας όσον αφορά τα βόρεια σύνορα μας προβλέπει τη λήψη και εφαρμογή όλων των απαιτούμενων - προληπτικών - μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση όπλων , το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια.

    Για την Τουρκία αναφέρεται ότι " διαπιστώνεται βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη γείτονα " και επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ελλάδος ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της . Διαπιστώνεται ωστόσο ότι " η γειτονική χώρα δεν έχει μεταβάλλει την πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κατά συνέπεια, προστίθεται, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διατηρεί μία επαρκή, αποτρεπτική και αξιόπιστη δύναμη".

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΕΘΑ, στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας εισάγεται ο όρος "ικανότητα αμέσου αντιδράσεως", η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ευέλικτες , ταχυκίνητες και άρτια εξοπλισμένες δυνάμεις, με μεγάλη ισχύ πυρός. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη δημιουργήσει Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, τη γνωστή Ζ-ΜΑΚ.

    Για την Κύπρο επαναλαμβάνεται " η αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη της Ελλάδας, μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση", περιλαμβανομένης "φυσικά" της ενεργούς συμμετοχής της στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι "η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για εξεύρεση σταθερής και βιώσιμης λύσης για επανένωση της νήσου , στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Πολιτική Εθνικής Άμυνας "αντιμετωπίζει θετικά όλες τις παρεμβάσεις του ΟΗΕ για την υποστήριξη της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης", "υποστηρίζει την ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και τη συγκρότηση δύναμης ταχείας αντίδρασης από πλευράς ΕΕ, όπως επίσης "τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε συλλογικό οργανισμό Ασφαλείας και την προς Ανατολάς διεύρυνση του".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2005 - 22:30:33 UTC