Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη", δηλώνει ο Μπους
  • [02] Εκατοντάδες οι νεκροί απο τον ισχυρό σεισμό στο Ιράν
  • [03] Περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κρήτη
  • [04] Στην Γερμανία ο Μπους για συνομιλίες με Σρέντερ
  • [05] Συνάντηση Μπούς με Σρέντερ-Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου
  • [06] Παρέμβαση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ
  • [07] Πειθαρχική έρευνα για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • [08] Ικανοποιημένη η κυβέρνηση απο τις επαφές στις Βρυξέλλες για το βασικό μέτοχο.
  • [09] Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για «στημένους» αγώνες
  • [10] Οι τραπεζοϋπάλληλοι απέρριψαν τις προτάσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το ασφαλιστικό

  • [01] "Οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη", δηλώνει ο Μπους

    «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει μια ισχυρή Ευρώπη. Μια επιτυχημένη και ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ξεκίνησε την ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες, μαζί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χ. Σολάνα.

    «Εκτιμώ τη συνεισφορά όλων των Ευρωπαίων ηγετών για το Ιράκ, αλλά και το Αφγανιστάν», συνέχισε ο Τζορτζ Μπους, ενώ σε ερώτηση που του ετέθη για ένα πιθανό σενάριο επίθεσης στο Ιράν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα χτύπημα στο Ιράν είναι γελοία», σπεύδοντας ωστόσο, να συμπληρώσει ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ζ. Γιούνκερ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διοργανώσουν μια Διεθνή Διάσκεψη για το Ιράκ. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται με σκοπό να στηρίξουν τον Ιρακινό λαό και τη νέα Ιρακινή κυβέρνηση που σύντομα θα αναλάβει δράση, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

    Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Να αφήσουν τις διαφορές που εμφανίστηκαν στο θέμα του Ιράκ στο παρελθόν και να επικεντρωθούν στο μέλλον όπου υπάρχουν πολλά διεθνή ζητήματα στα οποία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του ο Τζωρτζ Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Απελευθερώσαμε το Ιράκ και αυτή ήταν ειλημμένη απόφαση, τελείωσε", είπε. "Τώρα είναι καιρός να ενωθούμε για την υπόθεση της ειρήνης".

    Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την άποψη, που παρουσίασε και κατά την ορκωμοσία του για την ανάγκη προώθησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο επικαλούμενος ως παραδείγματα τις πρόσφατες εκλογές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ουκρανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Μπους δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την ενδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του ΝΑΤΟ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ τη σημαντικότερη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι εννέα κράτη που ήταν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας συμμετέχουν τώρα ισότιμα στο ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στις διαφορές που υπήρξαν με ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι "είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απο αυτά που μας χωρίζουν".

    Οι 26 νατοϊκοί εταίροι αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

    Οι 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στο σύνολό τους στην αποστολή εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    "Σύμφωνα με την απόφαση 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι 26 συμμαχικές χώρες θα συμβάλουν όλες στην αποστολή αρωγής του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να είναι σε θέση το ταχύτερο δυνατό να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη της σταθερότητας της χώρας", τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην κοινή τους διακήρυξη.

    Τη Δευτέρα, ο Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τους ευρωπαίους συμμάχους του να προσφέρουν μία "απτή, πολιτική και οικονομική βοήθεια", αλλά και μία βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας "προς την πιο νεαρή δημοκρατία του κόσμου".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής, τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους.

    "Βαθειά ανησυχία" για την πιθανότητα άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους

    Ο Μπους εξέφρασε "βαθειά ανησυχία" για το ενδεχόμενο άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας και την πιθανή μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας στο Πεκίνο.

    "Προκαλεί στη χώρα μας βαθειά ανησυχία η ιδέα ότι η μεταφορά όπλων θα συνεπαγόταν και μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα, πράγμα που θα άλλαζε την ισορροπία σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν", είπε ο Μπους στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πείσουν το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι οι φόβοι αυτοί είναι ανυπόστατοι.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας "δεν δικαιολογείται πλέον", πρόσθεσε όμως ότι αυτό πρέπει να αρθεί "κάτω από συνθήκες που θα καθορίσουν από κοινού η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει το εμπάργκο το 1989 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή της δημοκρατικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

    Ο Σιράκ ζητεί περισσότερο διάλογο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζήτησε "περισσότερο διάλογο" ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εντός του πλαισίου της ατλαντικής συμμαχίας, ώστε να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    "Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί εταίροι. Πρέπει συνεπώς να έχουμε διάλογο και να ακούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο", δήλωσε ο Σιράκ σε σύντομη ομιλία του κατά την έναρξη της έκτακτης διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώθηκε με την ευκαιρία της περιοδείας του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Γηραιά Ήπειρο.

    "Πρέπει επίσης, όπως υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας (Γκέρχαρντ Σρέντερ), να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο", πρόσθεσε ο Σιράκ.

    Ο Σρέντερ είχε δηλώσει κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια, που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Μόναχο, πως το ΝΑΤΟ "δεν είναι πλέον το κύριο μέρος όπου οι διατλαντικοί εταίροι συζητούν και συντονίζουν τις στρατηγικές τους".

    Ο γερμανός καγκελάριος είχε προτείνει μια σε βάθος μεταρρύθμιση του οργανισμού, πράγμα που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό της Ουάσινγκτον.

    Ο Ζακ Σιράκ πρόσθεσε πως, "μέσω μιας στενής, πιστής, ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη, θα διασφαλίσουμε το διηνεκές της στρατηγικής σύμπραξης που σφυρηλατήθηκε από τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον", με την οποία ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949.

    Σχετικά με την αρωγή για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που προσφέρει το ΝΑΤΟ και η οποία υπήρξε θέμα διένεξης ανάμεσα στους αντιπάλους και τους υπέρμαχους του πολέμου, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως, "σεβόμενη τις ειλημμένες δεσμεύσεις της, η Γαλλία συμμετέχει στη δράση αυτή".

    Ο Σιράκ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη της άμυνας είναι "μια ευκαιρία" για να ενισχυθεί η ατλαντική συμμαχία.

    "Η Ευρώπη της άμυνας προχωρεί. Αυτή η εξέλιξη είναι μια ευκαιρία για τη συμμαχία μας, επειδή μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, είναι προφανώς μια ατλαντική συμμαχία πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική", τόνισε.

    [02] Εκατοντάδες οι νεκροί απο τον ισχυρό σεισμό στο Ιράν

    Τεράστιες προσπάθειες καταβάλουν τα συνεργεία διάσωσης στο νοτιοανατολικό Ιράν μετά τη σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χθες Τρίτη που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 420 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

    Πολλά από τα θύματα πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές ή στο ύπαιθρο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην επαρχία Κερμάν, κοντά στην πόλη Ζεράντ, που έχει περίπου 130.000 κατοίκους. Σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών αξιωματούχων έχουν καταστραφεί 20 χωριά της περιοχής.

    Ο ιρανικός στρατός διέθεσε ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα για τη μεταφορά των τραυματιών και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως προς το παρόν δεν είναι αναγκαία η ξένη βοήθεια.

    Μέλος των συνεργείων διάσωσης δήλωσε πως η σεισμική δόνηση σημειώθηκε την ώρα που πολλοί μουσουλμάνοι είχαν ξυπνήσει για την πρωινή προσευχή. Οι περισσότεροι από αυτούς σώθηκαν. Όμως τραγικό θάνατο βρήκαν όσοι κοιμόνταν.

    Το 2003 ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε την επαρχία αυτή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30.000 άνθρωποι και να ισοπεδωθεί η αρχαία πόλη Μπαμ.

    [03] Περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κρήτη

    "Ανοίξαμε και πάλι τα φτερά μας". Με αυτή τη φράση άρχισε ο Γιώργος Παπανδρέου την ομιλία του σε συγκέντρωση φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στην οποία πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε χθες το βράδυ σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, σε ένα κλίμα που θύμιζε παλιές εποχές και όπως έλεγαν τοπικά στελέχη του Κινήματος αλλά και στελέχη που κατέβηκαν από την Αθήνα, η αποψινή συγκέντρωση πιστοποίησε ότι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει πολύ και το Κίνημα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι 11 μήνες μετά την εκλογική ήττα το ΠΑΣΟΚ ξαναζωντάνεψε και δίνει την αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας, ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων στη διαδικασία ανάδειξης των αντιπροσώπων για το συνέδριο τόνισε ότι όσοι συμμετείχαν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής της.

    Μέσα στο πολύ καλό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι συγκεντρωθέντες, ο κ. Παπανδρέου θέλοντας να δώσει την προοπτική επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στη νίκη των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι και στη χώρα αυτή η κεντροδεξιά κυβέρνηση προχώρησε σε απογραφή για να χτυπήσει το έργο της κυβέρνησης Γκουτιέρες με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για ένα νέο σοσιαλιστικό κίνημα το οποίο ξεκινάει από το Νότο της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι μετά την Ισπανία με τον Θαπατέρο και την Πορτογαλία με τον Σόκρατες θα ακολουθήσουν η Γαλλία και η Ιταλία και βεβαίως η Ελλάδα. Εμείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αλλάξουμε και την κυβέρνηση για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

    Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Παπανδρέου εναντίον της κυβέρνησης στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και για το θέμα της Εκκλησίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην εκκλησιαστική κρίση, αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του κ. Καραμανλή να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην κάθαρση και την εξυγίανση της Εκκλησίας.

    Η Νέα Δημοκρατία, πρόσθεσε, προσποιείται ότι είναι το κόμμα της Εκκλησίας, αλλά είναι το κόμμα που δεν σεβάστηκε τον θεσμό της Εκκλησίας, η οποία ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό. Και εκεί, πρόσθεσε, είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία.

    Κατηγόρησε, επίσης, το κυβερνών κόμμα ότι αυτό που εκπροσωπεί είναι η ιδιοποίηση των θεσμών και όχι η διαφύλαξή τους. Και πρόσθεσε ότι αυτό θα χτυπηθεί από το ΠΑΣΟΚ.

    Οι θεσμοί, τόνισε, ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκουν σε κανέναν και σε κανένα κατεστημένο, μέσα ή έξω από τους θεσμούς. Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, είναι εναντίον κάθε κατεστημένου και επιθυμεί να κυριαρχήσουν οι αξίες στους θεσμούς και αυτό το κάνει πράξη στο ίδιο του το κόμμα, με τις αλλαγές που προωθούνται ενόψει του συνεδρίου για να είναι ξανά στην πρωτοπορία και να φέρει στην ίδια θέση και τη χώρα.

    Η επίθεση του κ. Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης ήταν σε όλα τα μέτωπα. Την κατηγόρησε ότι ενώ είχε τη μεγάλη ευκαιρία να πάει τη χώρα μπροστά, κατάφερε να τη δυσφημίσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και μετά από την επιτυχημένη διεξαγωγή τους, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την Ολυμπιάδα για την προβολή της χώρας. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι εμείς παλαίψαμε να λύσουμε προβλήματα και αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Καραμανλή τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει να λύσει τα προβλήματα. Και αναρωτήθηκε αν το Κυπριακό είναι πρόβλημα κάποιου άλλου λαού. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έβαλε προοπτική επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανέφερε ειδικότερα το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα και την ασφάλεια που δημιουργεί για τη χώρα η εξωτερική πολιτική, διότι από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα προσελκυσθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής, ανέφερε, είναι υπόθεση στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι στους 11 μήνες που κυβερνά μειώθηκε η απορρόφηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, ενώ δεν ενέταξε σε αυτό κανένα νέο αγροτικό έργο. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση του Δ' ΚΠΣ, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να χάνονται λεφτά και ευκαιρίες για την Ελλάδα.

    Η απογραφή της κυβέρνησης δέχθηκε για μια ακόμη φορά τα πυρά του κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν ήθελε την αλήθεια για την οικονομία, την οποία, όπως είπε, γνώριζε, αλλά για να προωθήσει τις μικροκομματικές του επιλογές, με αποτέλεσμα να πάει η χώρα πίσω. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα, ποιός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία όταν έχει αποδείξει ότι δεν υλοποιεί τις εξαγγελίες της, δημιουργεί ανασφάλεια στην οικονομία και συνθήκες ύφεσης, για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποτελεί το βασικό αντικίνητρο για να πάει η χώρα μπροστά.

    Αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα τόνισε ότι η ΝΔ άφησε τον αγρότη στο έλεος του Θεού και σήμερα, πρόσθεσε, κανένας αγρότης δεν παίρνει καλύτερη τιμή για το προϊόν του από εκείνη που έπαιρνε πριν από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, ανέφερε, η κυβέρνηση βοηθά τους μεσάζοντες και τους μεγαλοβιομήχανους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη δημόσια διοίκηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντί της επανίδρυσης του κράτους και της αξιοκρατίας, εμπαίζει τους συμβασιούχους, αλλά και με το νέο νόμο εμπαίζει τους άνεργους με τη συνέντευξη που καθιερώνει για να εισαγάγει κομματικά κριτήρια. Αυτά, τόνισε, είναι τα νέα ήθη της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή.

    Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για συνεννόηση και συναίνεση, υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες προτάσεις είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, τώρα που τα έκανε θάλασσα, αναζητά σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εν μέσω ενθουσιώδους κλίματος, που είχαν δημιουργήσει οι περίπου 2.500 χιλιάδες συγκεντρωθέντες σε μια ευρύχωρη αίθουσα, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει το μονόλογο για το παρελθόν, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει το διάλογο με το μέλλον. Αυτή, υπογράμμισε, είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία και γι' αυτό ξαναγυρίζει η ελπίδα στην Ελλάδα, ξαναγυρίζοντας προηγουμένως η ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ.

    Το Ρέθυμνο, στο οποίο επέλεξε ο κ. Παπανδρέου, να κάνει συγκέντρωση και ομιλία, είναι ο νομός στον οποίο υπήρξε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής μελών και φίλων σε σχέση με τον αριθμό που ψήφισαν για την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Στην Γερμανία ο Μπους για συνομιλίες με Σρέντερ

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε σήμερα στο Μάιντς για να συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Η συνάντηση που ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών πραγματοποιείται στο Ανάκτορο των Εκλεκτόρων, ένα επιβλητικό κτίριο του 16ου αιώνα.

    Στην αμερικανο-γερμανική σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν οι προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ αλλά και το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μπους και Σρέντερ θα συζητήσουν επίσης το σχέδιο μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ που έχει προτείνει ο γερμανός καγκελάριος. Και στα τρία αυτά θέματα οι απόψεις του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον βρίσκονται κοντά,αλλά οι δύο πλευρές αναμένεται να διαφωνήσουν στο θέμα των πωλήσεων ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων στην Κίνα.

    Νωρίτερα, ο γερμανός καγκελάριος είχε υποδεχτεί τον πρόεδρο Μπους στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράιν Μάιν. Οι δύο ηγέτες μετέβησαν οδικώς στο γειτονικό Μάιντς με την γερμανική αστυνομία να έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε όλη τη διαδρομή.

    Η περιοχή όπου στεγάζονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Μάιντς είχε αποκλειστεί πλήρως από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ ελικόπτερα περιπολούσαν στον εναέριο χώρο .

    Στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας οι γερμανικές αρχές είχαν διακόψει και την συγκοινωνία στον Ρήνο για ολόκληρη την ημέρα ενώ δύτες του γερμανικού ναυτικού ερευνούσαν εξονυχιστικά τις όχθες του ποταμού για να αποτρέψουν ενδεχόμενη τοποθέτηση εκρηκτικών μχανισμών. Η γερμανική αεροπορία είχε λάβει επίσης διαταγές να καταρρίπτει όποιο αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο πάνω από τον τόπο της συνάντησης κορυφής,όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση.

    Αντιδρώντας στην επίσκεψη Μπους περίπου 10.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον χώρο της συνάντησης.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λόρα θα επισκεφτούν το Μουσείο του Γουτεμβέργιου.

    Χθες, στην ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει μια ισχυρή Ευρώπη. Μια επιτυχημένη και ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Εκτιμώ τη συνεισφορά όλων των Ευρωπαίων ηγετών για το Ιράκ, αλλά και το Αφγανιστάν», συνέχισε ο Τζορτζ Μπους, ενώ σε ερώτηση που του ετέθη για ένα πιθανό σενάριο επίθεσης στο Ιράν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα χτύπημα στο Ιράν είναι γελοία», σπεύδοντας ωστόσο, να συμπληρώσει ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    [05] Συνάντηση Μπούς με Σρέντερ-Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα στο Μάιντς ότι περιμένει την απάντηση της Συρίας στην αξίωσή του για την πλήρη αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, πριν ζητήσει από τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

    "Θα δούμε πώς θα απαντήσουν πριν ξεκινήσουμε νέες συζητήσεις για μία επαναφορά του θέματος στα Ηνωμένα Εθνη", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην πόλη αυτή της νοτιοδυτικής Γερμανίας μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Από την πλευρά του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση που ανέλαβε ο Τζορτζ Μπους για μεγαλύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού.

    Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, πολέμιοι της πολιτικής του Τζορτζ Μπους, διαδηλώνουν απο το μεσημέρι στο κέντρο του Μάιντς.

    "Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι είναι ήδη εδώ και περιμένουμε 10.000", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορέιο ο Ράινερ Μπράουν, εκπρόσωπος μιας συμμαχίας ειρηνιστικών οργανώσεων. "Όλα γίνονται με ηρεμία παρά τους πολλαπλούς ελέγχους, στους οποίους υποβάλλονται οι διαδηλωτές", πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ένας διαδηλωτής (δύο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) είχε καταφέρει να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας και να πλεύσει μ' ένα φουσκωτό σκάφος στο Ρήνο, σ' ένα σημείο όπου οι αρχές είχαν απαγορεύσει αυστηρά τη ναυσιπλοΐα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς ενώ προσπαθούσε να ξεδιπλώσει ένα πανό τη στιγμή που η προεδρική αυτοκινητοπομπή περνούσε από γέφυρα.

    Χθες το βράδυ, περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει σε πολλές περιοχές της Γερμανίας εναντίον της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

    [06] Παρέμβαση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

    «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι προσωρινή, είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στις βαλκανικές εξελίξεις στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες. «Οι προσπάθειές μας αναφέρονται στην επόμενη φάση, κατά την οποία θα γίνει μια αποτίμηση των προδιαγραφών. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες προ του ΄99», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «αλλά ούτε να ανεχθούμε μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης».

    Λαμβάνοντας τον λόγο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παρουσία του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που απαιτεί τη στενότερη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, καθώς οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός βρίσκονται στα θεμέλια της βαλκανικής μας πολιτικής».

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τις ελεύθερες εκλογές που έγιναν σε βαλκανικές χώρες, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «οι πολιτικές της ΕΕ και η προοπτική συμμετοχής στην ΕΕ ήταν η κινητήριος δύναμη αυτών των διεργασιών, που οδήγησαν στην ανάδειξη μεταρρυθμιστών και δημοκρατικών ηγετών και στην αντικατάσταση αυταρχικών ηγετών και καθεστώτων». Επ΄ αυτού, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρατήρησε επίσης ότι «οι προδιαγραφές της ΕΕ και οι αξίες της, αντικατέστησαν σταδιακά τα απηρχαιωμένα πολιτικά και οικονομικά συστήματα, με δημοκρατικές κοινωνίες, ανοιχτές σε όλους τους πολίτες - άσχετα από εθνική καταγωγή ή θρησκευτική συγγένεια».

    Ανατρέχοντας εξάλλου στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «στα Βαλκάνια (όπως και αλλού) μια χώρα κι ένας ηγέτης που δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, δεν μπορεί να είναι σεβαστός από τους γείτονές του. Τα προβλήματα συνεπώς που ανακύπτουν στην περιοχή (και που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και την ελλιπή υποδομή και που συχνά προήλθαν από πολεμικές συγκρούσεις και κακή διαχείριση) απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας».

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην «εκρηκτική ανεργία» που πλήττει τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα - δεδομένου ότι εκατομμύρια άνεργοι διακατέχονται από αίσθημα κοινωνικού κι εθνικού αποκλεισμού».

    Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι βάσει των αποφάσεων της συνόδου Κορυφής του 2000, «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στη βάση καθαρών προδιαγραφών και κριτηρίων».

    Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ξεκινά κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί και την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε σύντομες συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Θαπατέρο, της Δανίας Ρασμούσεν και του Λουξεμβούργου Γιούνκερ

    [07] Πειθαρχική έρευνα για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας παράγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αντώνη Πλωμαρίτη, σχετικά με τις συνθήκες χρεώσης στον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο(που αντιμετωπίζει ποινή οριστικής απόλυσης), αίτησης του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

    Η εξέταση θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό.

    Ο Ν. Αθανασόπουλος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Κάπο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Στο σχετικό έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνεται η ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης και της υποβολής του σχετικού πορίσματος.

    "Υπόθεση Βαβύλη"-Κατάθεση του απόστρατου αστυνομικού Γιάννη Τριανταφυλλάκη

    Επί τρεις ώρες κατέθετε ενώπιον της εισαγγελέως πρωτοδικών, κ. Ελένης Σωτηροπούλου, ο απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

    Ο απόστρατος αξιωματικός κλήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η κ. Σωτηροπούλου σχετικά με τις δραστηριότητες του Απόστολου Βαβύλη εντός και εκτός Ελλάδος την περίοδο που ήταν καταζητούμενος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τριανταφυλλάκης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για τις σχέσεις του με τον Βαβύλη, για το αν είχε επισκεφθεί τον καταζητούμενο στο διαμέρισμα που διατηρούσε στο Χολαργό και για τα κοινά τους ταξίδια στα Ιεροσόλυμα.

    Η κ. Σωτηροπούλου τον κάλεσε επίσης να καταθέσει ότι γνωρίζει σχετικά με τις σχέσεις του Απόστολου Βαβύλη με τον υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσον αφορά προμήθειες ειδών ασφαλείας.

    Ο κ. Τριανταφυλλάκης κλήθηκε επίσης να δώσει διευκρινίσεις για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών του Απόστολου Βαβύλη στο όνομα Απόστολος Φωκάς, υπόθεση που εκδικάζεται τον Απρίλη.

    Νωρίτερα στην εισαγγελέα κατέθεσε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Αντένα" κ. Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποίησει τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο να προσέχει κάποιο άτομο με το όνομα Φωκάς.

    [08] Ικανοποιημένη η κυβέρνηση απο τις επαφές στις Βρυξέλλες για το βασικό μέτοχο.

    Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στις Βρυξέλλες τρείς υπουργοί με το γενικό διευθυντή της επιτροπής της αγοράς με αποκλειστικό αντικείμενο το νόμο για το βασικό μέτοχο.

    Δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να αποστείλει όσα συμπληρωματικά στοιχεία κρίνονται αναγκαία προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί. Εντός 15 ημερών η κυβέρνηση θα αποστείλει συμπληρωματικές πληροφορίες για ορισμένες διατάξεις του νόμου.

    Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να επιβληθούν κανόνες διαφάνειας και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το κόμμα του έχει κάνει τις επισημάνσεις του γι` αυτό το νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει και είναι, όπως είπε, απολογούμενη στην ΕΕ.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    Στο θέμα του βασικού μετόχου και στην ενημέρωση που έκανε από κοινού με τους συναδέλφους του στον αρμόδιο γενικό διευθυντή της ΕΕ για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Με πειθώ και υπευθυνότητα ενημερώσαμε τα αρμόδια όργανα γιατί το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    Πρόσθεσε, ότι τα όσα λέγονται περί όρων, προϋποθέσεων και προθεσμιών είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και όλοι καταλαβαίνουμε την προέλευση και τη σκοπιμότητά τους.

    Είπε ακόμη, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα κοινοτικά κονδύλια.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία να υποβάλει και γραπτώς τις θέσεις του και την επιχειρηματολογία του στην ΕΕ.

    Ο υπουργός Υγείας κ. Κακλαμάνης σε ερώτηση για το ίδιο θέμα, είπε ότι δεν έχει συνηθίσει να απαντάει σε φιλολογίες, ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί.

    Αντώναρος για δημοσιεύματα

    Είναι καιρός να σταματήσει η πρωτοφανής προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το νόμο περί βασικού μετόχου.

    Πρόσθεσε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει από κοντά και δια ζώσης τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το νόμο του βασικού μετόχου.

    Ηταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και τα αποτελέσματα είναι θετικά.

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα σίγουρη ότι ο νόμος είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Σε ερώτηση για το πώς δέχθηκε ο κ. Σάουμπ την επιχειρηματολογία των Ελλήνων υπουργών, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες, όσοι ενδιαφέρονται και ανησυχούν δεν έχουν παρά να περιμένουν. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν ανησυχεί.

    Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει και γραπτώς την επιχειρηματολογία της, ο κ. Αντώναρος απάντησε δεν υπάρχει θέμα να σταλεί άλλη επιστολή.

    Τέλος, είπε ότι στη συνάντηση που είχαν οι τρεις υπουργοί με το γενικό διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ δεν δεχθήκανε συστάσεις για αλλαγές στο νόμο του βασικού μετόχου, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι αυτά είναι δημοσιογραφικά εφευρήματα.

    [09] Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για «στημένους» αγώνες

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ιωαννίδης στον διευθυντή Ασφαλείας προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη.

    Για το θέμα, που αποκαλύφθηκε στη Γερμανία και έχει προεκτάσεις στη χώρα μας, έκανε καταγγελίες και ένας Θεσσαλονικιός ο οποίος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη» του τηλεοπτικού σταθμού Extra, αναφέρθηκε σε 6 άτομα που ήταν σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα αγώνων Α΄και Β΄Εθνικής.

    Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης φέρεται ο διαιτητής Ρόμπερτ Χόιτσερ και τρεις συνεργάτες του οι οποίοι έχουν ήδη προφυλακισθεί, ενώ ο Θεσσαλονικιός που εμπλέκεται στην υπόθεση κατονομάστηκε από τον ίδιο τον Χόιτσερ στις δικαστικές αρχές του Βερολίνου.

    Ο κ.Ιωαννίδης ζητά να διακριβωθεί τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων καθώς και η ταυτότητα των υπαιτίων με βάση σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Εθνος", "Μακεδονία", "Αγγελιοφόρος" και" Σπορ του Βορρά". Ζητά επίσης να εξετασθεί από την Ασφάλεια και να επισυναφθεί στη δικογραφία, η κασέτα της εκπομπής «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη της περασμένης Δευτέρας

    [10] Οι τραπεζοϋπάλληλοι απέρριψαν τις προτάσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το ασφαλιστικό

    Απορρίπτει η ΟΤΟΕ την πρόταση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και επιμένει στην απεργία της ερχόμενης Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου.

    Η Ομοσπονδία παρέλαβε σήμερα επισήμως από τον πρόεδρο της ΕΕΤ κ.Γιάννη Κωστόπουλο την πρόταση των τραπεζιτών.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι προτάσεις αυτές οδηγούν μεγάλο τμήμα των τραπεζοϋπαλλήλων σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε περικοπή συντάξεων για όσους εισήλθαν στην εργασία μετά την 1/1/1993 και σε αβεβαιότητα για το ύψος της επικουρικής σύνταξης για τους παλαιότερους.

    Το τελευταίο στοιχείο στηρίζεται στην εκτίμηση της ΟΤΟΕ ότι στην πρόταση των τραπεζιτών δεν προβλέπεται σαφής χρηματοδότηση του ΝΠΔΔ, η οποία θα εξαρτάται στο μέλλον από το κράτος και κατά συνέπεια εκτιμά ότι μπορεί να προωθηθούν δυσμενείς τροποποιήσεις για το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

    Επιπρόσθετα στοιχεία για την απόρριψη της πρότασης αυτής από πλευράς της Ομοσπονδίας, είναι η άρνηση των συνδικαλιστών να συμφωνήσουν σε επιβάρυνση του ΙΚΑ και η επιμονή τους στην πρόταση για ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, χαρακτήρισε ως την τελευταία ευκαιρία να επιλυθεί το ασφαλιστικό των τραπεζών στο σύνολό του, το σχέδιο-πρόταση.

    "Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σωστό πλαίσιο για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Δεν πρέπει να κοιτάξουμε με το στενό συμφέρον που έχει ο καθένας. Όλοι θα κερδίσουμε, εάν λυθεί αυτή η γάγγραινα του ασφαλιστικού των τραπεζών", δήλωσε ο Γιάννης Κωστόπουλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:"Εάν δεν μπορούμε να το λύσουμε, θα είναι έγκλημα, αλλά δεν θα είναι το τέλος του κόσμου", επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κάθε μια τράπεζα θα αναλάβει το κόστος της μη συμφωνίας και της ξεχωριστής επίλυσης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο "το ΙΚΑ ετοιμάζεται να ζητήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου επαφών με την Alpha Bank αναφορικά με τους όρους υπαγωγής του ταμείου της πρώην Ιονικής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ) στο Ιδρυμα, ο κ.Κωστόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη που το ταμείο της Ιονικής με περιουσία 213 εκατ.ευρώ μπήκε στο ΙΚΑ.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας επισήμανε ότι την παρούσα χρονική περίοδο δεν είναι εύκολο να γίνει οποιοσδήποτε συνδυασμός μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, τόσο λόγω μεγέθους όσο και μετοχικής σύνθεσης. Επισήμανε επίσης ότι η Alpha Bank δεν βρίσκεται με κανέναν σε συζήτηση για μετοχική συνεργασία, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, χωρίς πάντως να αποκλείσει στο μέλλον, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του εγχώριου ή ευρωπαϊκού συστήματος, η τράπεζα να έχει κάποιο ρόλο. Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το νόμο για το βασικό μέτοχο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

    Η διοίκηση της Alpha Bank, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ΄'έδωσε μεγάλη έμφαση στην επέκταση της τράπεζας στα Βαλκάνια, ανακοινώνοντας ότι στόχος της είναι το 2007 το 20% των συνολικών της κερδών να προέρχεται από τις δραστηριότητες στην ευρύτερη αυτή περιοχή, από 10% περίπου που είναι σήμερα. Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 156 καταστημάτων σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία , Αλβανία και Κύπρο, με στόχο να φθάσουν τα 250 το 2007. Τα κέρδη από το εξωτερικό ανήλθαν σε 14,3 εκατ.ευρώ το 2003 και το 2004 σε 47 εκατ.ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 February 2005 - 17:26:41 UTC