Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραπομπή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικαστικού για οριστική απόλυση
  • [02] Επίθεση εναντίον του Ιράν δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στην ατζέντα, δήλωσε η Κοντολίζα Ράις
  • [03] Σε διαθεσιμότητα 6 μηνών τέθηκε ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας
  • [04] Ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας, δηλώνει η Κοντολίζα Ράις

  • [01] Παραπομπή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικαστικού για οριστική απόλυση

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κάπος, έστειλε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης την πρόεδρο Πρωτοδικών Χανίων Φωτεινή Κελαδίδου.

    Στην πρόεδρο Πρωτοδικών αποδίδεται υπηρεσιακή ανεπάρκεια και παντελής έλλειψη δικαστικού ήθους, με αποτέλεσμα να μην είναι χρήσιμη για την υπηρεσία η παραμονή της καθώς προσβάλει το κύρος της Δικαιοσύνης.

    Η πρόεδρος Πρωτοδικών είχε πειθαρχικά τιμωρηθεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν.

    Σε εφέτη-ανακριτή οι ανακρίσεις για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Α. Πλωμαρίτη να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου οι ανακρίσεις για την υπόθεση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη να ανατεθούν σε εφέτη-ανακριτή και οι δίκες να γίνουν στο Εφετείο Αθηνών.

    Αυτό έγινε λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων, αλλά και για να επισπευστούν οι ανακρίσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Λινός στη σχετική εντολή του. Κατόπιν αυτών οι δικογραφίες δεν θα σταλούν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά στον εφέτη-ανακριτή που θα οριστεί.

    Παράλληλα, ο κ. Λινός ζήτησε να τοποθετηθεί επίκουρος εισαγγελέας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά που διεξάγει τις ανακρίσεις και ο οποίος (επίκουρος) θα έχει το βαθμό του εισαγγελέα εφετών.

    [02] Επίθεση εναντίον του Ιράν δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στην ατζέντα, δήλωσε η Κοντολίζα Ράις

    Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις, η οποία άρχισε από τη Βρετανία την περιοδεία της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, στο Λονδίνο, ότι "επίθεση εναντίον του Ιράν δεν περιλαμβάνεται προς τον παρόν στην ατζέντα της Ουάσιγκτον".

    Αναφερόμενη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ράις είπε ότι υπάρχουν "πολλά διπλωματικά μέσα" για να υποχρεωθεί η Τεχεράνη να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "έχουν την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν".

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η Κοντολίζα Ράις θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, η οποία θα διεξαχθεί το Μάρτιο στο Λονδίνο.

    Η Κοντολίζα Ράις, μετά το Λονδίνο, θα επισκεφθεί το Βερολίνο, τη Βαρσοβία την Άγκυρα, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Μετά τη συνάντησή της με τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: "αποφάσισα να έρθω πρώτα στη Βρετανία διότι δεν έχουμε καλύτερο φίλο και σύμμαχο".

    [03] Σε διαθεσιμότητα 6 μηνών τέθηκε ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας

    Σε διαθεσιμότητα έξι μηνών έθεσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, μετά την απολογία του για την εμπλοκή του σε παραδικαστικά κυκλώματα. Τοποτηρητής της μητρόπολης Αττικής ορίστηκε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται να οριστεί ανακριτής και να αρχίσουν ξανά ανακρίσεις, αλλά στο εξάμηνο αυτό διάστημα ο κ. Παντελεήμονας θα πρέπει να βρεί τρόπους να αποδείξει την αθωώτητά του διαφορετικά θα τεθεί σε επ' αόριστον αργία.

    Οσον αφορά την "υπόθεση Γιοσάκη" ο μητροπολίτης Αττικής είπε στους συνοδικούς ιεράρχες ότι από χθες το βράδυ ο αρχιμανδρίτης ετέθη σε αργία.

    Σε ερώτηση σε ποιές συγκεκριμένες καταγγελίες θα δώσει εξηγήσεις ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο κ. Δωρόθετος απάντησε: "Θα δώσει γραπτές εξηγήσεις για τα καταγγελθέντα ".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως ο αρχιεπίσκοπος ήταν φανερά συγκινημένος και σήμερα και μάλιστα φέρεται ότι είπε στους Συνοδικούς ιεράρχες πως ο στόχος όλων των επιθέσεων είναι ο ίδιος.

    Κρατούμενος στην Ασφάλεια θα παραμείνει ο Γιοσάκης

    Κρατούμενος στην Ασφάλεια θα παραμείνει ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς μετά την 6ώρη απολογία του, προέκυψε διαφωνία για την προφυλάκισή του ή μη μεταξύ της 7ης ανακρίτριας Αντιγόνης Τσελέπη και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γρηγ. Πεπόνη.

    Έτσι και με δεδομένο ότι υπήρχε το ένταλμα σύλληψής του, αποφασίσθηκε μέχρις ότου συνέλθει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για να αποφασίσει για την τύχη του ο ιερωμένος να παραμείνει κρατούμενος.

    Μετά την απόφαση, ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης θα οδηγηθεί από αστυνομικούς στην Ασφάλεια.

    [04] Ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας, δηλώνει η Κοντολίζα Ράις

    Για μια «πιθανότητα να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις» με την επίσκεψη του προέδρου Μπους στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν "τις μεγάλες τους δυνατότητες" για να ρίξουν το βάρος τους υπέρ μιας επίλυσης της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης, εκτιμώντας ότι τώρα δίδεται "μια ευκαιρία" για κάτι τέτοιο.

    Νωρίτερα, μιλώντας από τη βρετανική πρωτεύουσα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για τους Παλαιστινίους που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ αναφερόμενη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε ότι υπάρχουν "πολλά διπλωματικά μέσα" για να υποχρεωθεί η Τεχεράνη να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε πως «μια επίθεση κατά του Ιράν δεν περιλαμβάνεται προς τον παρόν στην ημερήσια διάταξη».

    Η Κοντολίζα Ράις, με αφετηρία το Λονδίνο, πραγματοποιεί οκταήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Μετά το Βερολίνο θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία την Άγκυρα, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 February 2005 - 22:15:20 UTC