Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σοβαρά προβλήματα από τις χιονοπτώσεις
  • [02] Η προώθηση της δημοκρατίας και η ειρήνη, βασικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του Τζορτζ Μπους
  • [03] Αγνοείται η τύχη Έλληνα πλοιάρχου από τη βύθιση του πλοίου «VIGLA», ανοιχτά της Μάλτας

  • [01] Κακοκαιρία πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σοβαρά προβλήματα από τις χιονοπτώσεις

    Πυκνές χιονοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και ισχυρές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Αττική αναμένονται χιόνια σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν προβλήματα από την επιδείνωση του καιρού.

    Θεσσαλονίκη: Κλειστά σήμερα τα σχολεία - Με προβλήματα η κυκλοφορία σε νομούς της Μακεδονίας

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολικά συγκροτήματα του νομού Θεσσαλονίκης, πλην του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης, με απόφαση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης την ευθύνη λειτουργίας των σχολικών μονάδων θα έχουν οι διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τους δημάρχους και τις αντίστοιχες διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης.

    Ο μηχανισμός της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε πλήρη ετοιμότητα. Ήδη, τεχνικό προσωπικό και εκχιονιστικά μέσα της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας και επιπλέον μηχανήματα καθαρισμού των δρόμων που ενοικιάστηκαν, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή δράση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ υπάρχει πλήρης συνεργασία με τη διεύθυνση αστυνομίας Θεσσαλονίκης και πυροσβεστικής, καθώς και με τους δημάρχους του νομού.

    Η ρίψη αλατιού στις περιοχές Χορτιάτη - Ασβεστοχωρίου - Ρετζικίου - Φιλύρου - Λευκοχωρίου - Καρτερών - Βερτίσκου - Σοχού - Ασκού - Λευκούδας - Αρέθουσας συνεχίζεται και οι δυνάμεις της νομαρχίας βρίσκονται επί ποδός για να κρατήσουν ανοικτό το δρόμο προς: Ωραιόκαστρο - Μελισσοχώρι - Μεσήμβρια - Βαθύλακκος - Ξηροχώρι - Φιλαδέλφεια - Επανωμή - Τρίλοφος - Αγία Τριάδα - Αγγελοχώρι - Μηχανιώνα. Τα εκχιονιστικά με αλατοδιανομείς συνεχίζουν την προσπάθεια εκχιονισμού στις περιοχές Βερτίσκου - Περιστεράς - Πετροκεράσων - Λειβαδίου - Ζαγκλιβερίου - Λαγκαδά - Λαχανά - Σοχού.

    Σύμφωνα με την διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών στο τμήμα από τη διασταύρωση Ρυσίου μέχρι διασταύρωση Σχολαρίου. Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς ιδιαίτερα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, από το Ρύσιο μέχρι και την Καρδία. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται με δυσκολίες και είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις οδούς που οδηγούν προς Χορτιάτη, Ωραιόκαστρο και Ασβεστοχώρι. Η επαρχιακή οδός Αγ. Βασίλειου - Χορτιάτη παραμένει κλειστή από τις 14:45.

    Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης, με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι υπηρεσίες του Αβ, Ββ ΚΤΕΟ και του ΚΤΕΟ Λαγκαδά δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Επίσης, αναβάλλονται οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο.

    Στην υπόλοιπη Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Γρεβενών, στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου και Βίγλας), στο τμήμα της Εγνατίας οδού μετά την Βέροια προς Καστανιά και στα ορεινά της Πιερίας, της Χαλκιδικής, της Κοζάνης και των Γρεβενών.

    Προβλήματα στο νομό Φθιώτιδας, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης

    Αποκλεισμένα είναι δεκάδες χωριά της δυτικής Φθιώτιδας και του Δομοκού μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που κάλυψε ακόμα και πεδινές περιοχές της Φθιώτιδας.Τα σχολεία του νομού θα μείνουν κλειστά μετά από απόφαση της Νομαρχίας αφού το χιόνι ακόμα και στην πόλη της Λαμίας έχει φτάσει τα 10 εκατοστά. Όλη νύχτα τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδιναν μάχη σε τρία σημεία του Εθνικού δικτύου να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή του Μαρτίνου, από το 110 μέχρι το 132 χλμ δεκάδες εκχιονιστικά της περιφέρειας αλλά και της πυροσβεστικής συνοδευόμενα με γερανούς έριξαν τόνους αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτή την Εθνική οδό. Στο ύψος των Θερμοπυλών, από το 188 μέχρι το 196 χλμ κοντά στη Λαμία, η επέμβαση των εκχιονιστικών έχει κρατήσει ανοιχτό το Εθνικό δίκτυο.

    Στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία από το 253 μέχρι τι 265 χλμ λίγο μετά τα διόδια της Πελασγίας, από πολύ νωρίς χθες το απόγευμα δεκάδες τόνοι αλάτι έπεσαν και ο δρόμος έμεινε ανοιχτός παρά την έντονη χιονόπτωση.

    Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας η κυκλοφορία γίνετε μόνο με αλυσίδες ενώ εχει διακοπεί κάθε συγκοινωνία προς τις ορεινές περιοχές.

    Οι αλυσίδες είναι αναγκαίες στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου από το ύψος της

    Μακρακώμης μέχρι την πόλη του Καρπενησίου και στο δρόμο Λαμίας-Αμφισσας.Σύμφωνα με την αστυνομία στην περιοχή του Μπράλλου και στο 51ο χλμ η διέλευση χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσοχή κυρίως λόγω του παγετού..

    Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στα Ιωάννινα

    Χιόνια πέφτουν από χθες το μεσημέρι, σε ολόκληρο το νομό και την πόλη των Ιωαννίνων,για όγδοη συνεχή μέρα. Από το βάρος του χιονιού, έχουν καταρρεύσει δεκάδες στέγες σε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, και αποθήκες σε ολόκληρο το νομό.

    Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έκλεισε με αποτέλεσμα την ακύρωση των πτήσεων. Στα ορεινά του νομού το θερμόμετρο κατέβηκε στους -11 βαθμούς Κελσίου και η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα ήταν απαραίτητη, ακόμη και σε μεγάλα τμήματα όλων των εθνικών δρόμων.

    Κλειστά τα σχολεία και στα Τρίκαλα

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χιονοπτώσεων δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη όλα τα σχολεία του Νομού Τρικάλων, με απόφαση της Νομαρχίας.

    [02] Η προώθηση της δημοκρατίας και η ειρήνη, βασικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του Τζορτζ Μπους

    Την αισιοδοξία του για το μέλλον του Ιράκ, την ειρήνευση και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση του Έθνους, καλώντας την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τη Συρία και το Ιράν να πάψουν να στηρίζουν την τρομοκρατία.

    Ξεκινώντας την ομιλία του, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, ο Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του που "εκλέχθηκε από το λαό", ένα προνόμιο που, όπως είπε, μοιράζεται πλέον "με τους ηγέτες του Αφγανιστάν, των Παλαιστινιακών Εδαφών, της Ουκρανίας και του ελεύθερου και κυρίαρχου Ιράκ", μια δήλωση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

    Ο Μπους διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ιρανών που ζητούν την "ελευθερία" τους και ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να πάψει να στηρίζει την τρομοκρατία και "να ανοίξει την πόρτα στην ελευθερία".

    Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας "μέχρι να κερδηθεί η μάχη", τόνισε ο Μπους υποστηρίζοντας ότι "η χώρα μας παραμένει στόχος τρομοκρατών που θέλουν να σκοτώσουν πολλούς από εμάς και να μας εκφοβίσουν όλους". Υπενθύμισε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 η Ουάσινγκτον έλαβε "μέτρα άνευ προηγουμένου για να προστατεύσει τους Αμερικανούς".

    "Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα που επιτέθηκε στη χώρα μας διαθέτει ακόμη ηγεσία όμως πολλοί από τους αρχηγούς έχουν εξουδετερωθεί. Υπάρχουν ακόμη κυβερνήσεις που υποστηρίζουν και προστατεύουν τους τρομοκράτες, όμως ο αριθμός τους έχει μειωθεί. Υπάρχουν ακόμη καθεστώτα που προσπαθούν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, όμως τώρα πια αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες", προειδοποίησε.

    Όσον αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ο Μπους αρνήθηκε να δώσει ένα "τεχνητό χρονοδιάγραμμα", όπως το χαρακτήρισε, γιατί κάτι τέτοιο "θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες και θα τους έκανε να πιστέψουν ότι χάνουμε την υπομονή μας".Εκτίμησε ωστόσο ότι οι εκλογές της περασμένης Κυριακής αποτελούν την έναρξη μιας νέας περιόδου για το Ιράκ.

    Στην ομιλία του ο Μπους κάλεσε επίσης τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών "για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή".

    Τόνισε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν στοχεύει να επιβάλει το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, αλλά μόνο να διαδώσει την ελευθερία. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν το δικαίωμα, την επιθυμία και την πρόθεση να επιβάλουν τη δική τους μορφή διακυβέρνησης σε κανέναν άλλο", επισήμανε.

    Όπως αναμενόταν, ο Μπους επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και υπενθύμισε ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. "Ο στόχος των δύο δημοκρατικών κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν ειρηνικά το ένα πλάι στο άλλο βρίσκεται πολύ κοντά και η Αμερική θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος" υπογράμμισε.

    [03] Αγνοείται η τύχη Έλληνα πλοιάρχου από τη βύθιση του πλοίου «VIGLA», ανοιχτά της Μάλτας

    Αγνοείται η τύχη Έλληνα πλοιάρχου και έξι αλλοδαπών που αποτελούσαν το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «VIGLA» του οποίου έχουν χαθεί τα ίχνη στη θαλάσσια περιοχή 212 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου, εντός FIR Μάλτας. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Μάλτας και συντονίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των ναυαγών. Το «VIGLA» είχε αποπλεύσει με 7μελές πλήρωμα, έμφορτο με αλάτι από την Τυνησία με προορισμό τη Σλοβενία.

    Λίγο νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό απο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), τα σωστικά συνεργεία της Μάλτας εντόπισαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, εκεί όπου βυθίστηκε το φορτηγό "VIGLA", δυό πτώματα, που - προφανώς - ανήκουν σε μέλη του πληρώματος του μικρού ελληνόκτητου σκάφους.

    Στο "VIGLA" , το οποίο βυθίστηκε μετά απο εισροή υδάτων και ενώ στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι, έντασης 10 μποφόρ, επέβαιναν - συνολικά - επτά άτομα, ο Ελληνας πλοίαρχος, του οποίου τα στοιχεία δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως τις 10.30 το πρωί, και εξαμελές πλήρωμα αλλοδαπών.

    Σύμφωνα πάντα με το ΥΕΝ, που ενημερώνεται γιά την πορεία των ερευνών από την ακτοφυλακή της Μάλτας, στο "στίγμα", όπου βυθίστηκε το μικρό σκάφος, πλέει και το ελληνικό δεξαμενόπλοιο "Σαλαμίνα".

    Η θαλάσσια τραγωδία γνωστοποιήθηκε στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ από την αντίστοιχη υπηρεσία της Μάλτας μέσω του "Ολύμπια Ράδιο" λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα.

    Το με σημαία Ονδούρας ελληνόκτητο "μοτορσίπ", του οποίου το μήκος δεν ξεπερνούσε τα 69 μέτρα, ανήκε στην ναυτιλιακή εταιρία "Γιούταρ Μάριταϊμ", ιδιοκτήτης της οποίας φέρεται ο Γ. Κανάτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2005 - 12:25:15 UTC